Last ned - FABEKO – Norsk fabrikkbetongforening

Download Report

Transcript Last ned - FABEKO – Norsk fabrikkbetongforening

FABEKO Norsk Fabrikkbetongforening

årsberetning

201 3

2013 – VOLUM OVER TOPPÅRET 2007

2013 ble et år med høy aktivitet innen både anlegg og bygg, og et rekordstort betongvolum. Vi har i 2013 hatt økning av markedsandel på bæresystem, etasjeskillere og innvendige vegger. I 2014 forventes den største økningen på anlegg og infrastruktur. Totalt blir det en økning av volum som er gledelig og gir godt grunnlag for videreutvikling av betong­ bransjen.

Medlemsmassen til FABEKO er stabil, men med noen nye medlemmer, både ordinære og assosierte medlemmer. Dette ser vi som en anerkjennelse av det arbeidet FABEKO gjør i betongbransjen.

Regionsaktivitetene En av de viktigste medlemsrettede aktivitetene i FABEKO er regionsmøtene som avholdes i alle regionene hver høst. Det har også i 2013 vært god oppslutning om regionmøtene. FABEKOs pumpegruppe FABEKOs Pumpegruppe arbeider aktivt for betongpumpe­ bransjen, blant annet med ordning for periodisk sakkyndig kontroll av betongpumper, veiledninger, betongpumpe­ seminarer, lobbying, samt regionale medlemsmøter. Nytt for 2013 var blant annet veileder for bruk, vedlikehold og kontroll av betongpumpeslanger. I tillegg ble Norsk Betong­ pumpedag gjennomført med stor deltagelse også i 2013.

Miljø FABEKO fortsetter arbeidet med å heve bransjens miljøprofil. FABEKOs nye veiledning for miljøvennlig betongproduksjon, ny oppgradert EPD­generator, dokumentasjon av betong­ slam som et egnet jordforbedringsmiddel og et omfattende engasjement fra betongbransjens felles miljøkoordinator viser at det har vært nok å ta tak i på miljøsiden.

Internasjonale aktiviteter FABEKO har i mange år vært engasjert i internasjonalt samarbeid, både i nordisk samarbeid med våre europeiske fabrikkbetongorganisasjonen ERMCO. ­ Samarbeid med andre aktører innen betong, bygg og anlegg FABEKO og ferdigbetongbransjen har en rekke aktiviteter og problemstillinger som angår også andre relaterte bransjer og organisasjoner, og har derfor et nært og godt samarbeid med disse aktørene.

Grunnet usikkerhet om fremtiden til byggutengrenser.no ut over 2013, etablerte Betongelementforeningen og FABEKO et samarbeid for å finne en hensiktsmessig samarbeids­ plattform – noe som resulterte i etableringen av BF Norsk Betong. En rekke fellesfunksjoner var tenkt lagt til BF Norsk Betong. Det ble imidlertid besluttet å videreføre de viktig­ ste oppgavene i prosjektet byggutengrenser.no inn i en permanent forening fra 2014. BF Norsk Betong ble derfor inntil videre lagt på is. Det gode samarbeidet på enkelt­ prosjekter som har vært mellom Betongelementforeningen og FABEKO vil likevel fortsette og utvikles videre. I 2013 ble revidert versjon av betongproduksjonsstandarden EN 206­1 vedtatt av CEN. ERMCO har vært svært aktive i revisjonsprosessen. FABEKO har lagt ned en betydelig innsats i dette arbeidet. 02

201 3

Årsberetninger 2013 Muligheter Betong er et uovertruffent byggemateriale. Materialet står godt for seg selv, men det fungerer også godt sammen med andre materialer og gir flotte arkitektoniske og estetiske løsninger.

innhold

1: FABEKOs virksomhet i 2013 2: 3: Marked og markedsorientering Rammebetingelser Rasjonelle og gode plasstøpte løsninger som plattendekker, Bubbledeck, forskalingsformer i betong, etterspenning og fiberarmert betong bidrar til at plasstøpte løsninger fortsatt har en god markedsposisjon. Spennende nyvinninger, som etterspente betongdekker der slakkarmering erstattes av stålfiber, gjør at FABEKO ser lyst på fremtiden for fabrikk­ betongbransjen.

4: Kompetanseutvikling 5: FABEKOs regionsarbeid 6: 7: Miljø FABEKOs pumpegruppe 8: Medlemsrettede tiltak 9: FABEKO – Internasjonalt samarbeid 10: FABEKO – komiteer og utvalg Årsregnskap 2013 for FABEKO Norsk Fabrikkbetongforening – Servicekontoret Felles utfordringer mot andre materialer løses best gjennom et samarbeid med andre organisasjoner som arbeider med betong, som Norsk Betongforening, Byggutengrenser og Betongelementforeningen. Her er det synergier å hente i felles profilering av de fortrinn som betong har i forhold til andre byggematerialer. FABEKO vil derfor fortsatt prioritere dette samarbeidet høyt. Årsregnskap 2013 for FABEKO Norsk Fabrikkbetongforening Noter til regnskapet Revisjonsberetninger 2013

Egne notater

Tor Magne Kvia Styreformann 04 06 07 10 10 10 11 14 16 18 18 18 20 22 24

26

03

årsberetninger FABEKO NORSK FABRIKKBETONgFORENINg - SERVIcEKONTORET

Virksomhetens art og hvor den drives

201 3

FABEKO Norsk Fabrikkbetongforening – Servicekontoret arbeider for å fremme fabrikkbetong som ledende byggemateriale. Servicekontoret yter bransjerettet faglig konsulent­, veilednings­ og informasjonsvirksomhet for medlemsbedriftene og driver faglige utviklingsprosjekter med betong som byggemateriale.

Servicekontoret gir også faglig veiledning til medlemsbedriftenes kunder.

Virksomheten drives fra Dronning Mauds gate 15 i Oslo.

Fortsatt drift I samsvar med regnskapslovens § 3­3 bekreftes det at forutsetningen om fortsatt drift er lagt til grunn ved utarbeidelsen av regnskapet.

Stilling og resultat FABEKO Norsk Fabrikkbetongforening – Servicekontoret har ikke som formål å tjene penger.

Arbeidsmiljø Arbeidsmiljøet er tilfredsstillende. Totalt sykefravær siste år har vært 0,2 %.

Servicekontoret har innarbeidet policy som tar sikte på at det ikke forekommer forskjellsbehandling på grunn av kjønn. Fabrikkbetongbransjen har en stor overvekt av menn. Dette innebærer at det er vanskelig å få kvalifiserte kvinner inn i tillitsverv. Av Servicekontorets to ansatte er ingen kvinner. Servicekontorets styre består av seks menn.

Ytre miljø FABEKO Norsk Fabrikkbetongforening – Servicekontoret driver ikke virksomhet som forurenser det ytre miljøet.

Oslo, 13. februar 2014 Tor Magne Kvia, styreleder Terje Bakken, styremedlem Jan Otto Midttun, styremedlem Otto Poulsen, styremedlem Stein Tosterud, styremedlem 04 Erik T. Veiby, styremedlem

201 3

FABEKO NORSK FABRIKKBETONgFORENINg

Virksomhetens art og hvor den drives FABEKO Norsk Fabrikkbetongforening er en bransjeforening som arbeider for å fremme fabrikkbetong som ledende byggemateriale og ivareta medlemmenes felles interesser. Foreningen arbeider for å møte bransjespesifikke behov, samordning i bransjen og for å skape bransjetilknytning hos medlemmene.

Virksomheten drives fra Dronning Mauds gate 15 i Oslo.

Fortsatt drift I samsvar med regnskapslovens § 3­3 bekreftes det at forutsetningen om fortsatt drift er lagt til grunn ved utarbeidelsen av regnskapet.

Stilling og resultat FABEKO Norsk Fabrikkbetongforening har ikke som formål å tjene penger.

Arbeidsmiljø FABEKO Norsk Fabrikkbetongforening har innarbeidet policy som tar sikte på at det ikke forekommer forskjellsbehandling på grunn av kjønn. Fabrikkbetongbransjen har en stor overvekt av menn. Dette innebærer at det er vanskelig å få kvalifiserte kvinner inn i tillitsverv. Foreningen har ingen ansatte. Foreningens styre består av seks menn.

Ytre miljø FABEKO Norsk Fabrikkbetongforening driver ikke virksomhet som forurenser det ytre miljøet.

Oslo, 13. februar 2014 Tor Magne Kvia, styreleder Terje Bakken, styremedlem Jan Otto Midttun, styremedlem Otto Poulsen, styremedlem Stein Tosterud, styremedlem 05 Erik T. Veiby, styremedlem

1

FABEKOS VIRKSOMhET I 2013

FABEKOs visjon – MYE mer betong – er den overordnede målestokken som all aktivitet skal måles mot. Den er et internt redskap som kan konsulteres i alle valgsituasjoner. Det riktige valget er alltid det som fremmer visjonen.

Hovedmålsettingen for FABEKO er å styrke omdømmet, både for ferdigbetong som byggemateriale og for bransjen som en seriøs, innovativ og avansert aktør. Arbeid for å styrke omdømmet skal føre til økt brukt av plasstøpt betong.

Dette målet skal FABEKO oppnå gjennom tiltak som retter seg mot medlemmene, markedet, miljøet og rammebetingelsene. Det er et mål for FABEKO å organisere sine aktiviteter slik at organisasjonen kan være et nyttig redskap for hele medlemsmassen – både de store, mellomstore og små bedriftene i betongproduksjon og betongpumping.

FABEKOs styre og administrasjon

Styrets sammensetning 2013

Styret ble valgt på generalforsamlingen 26. april 2013. Det har hatt denne sammensetningen: • Tor Magne Kvia, Jærbetong AS, formann • Erik T. Veiby, Betong Øst, viseformann • Terje Bakken, Storegga Betong AS • Jan Otto Midttun, OH Betong AS • Otto Poulsen, NorBetong AS • Stein Tosterud, Unicon AS Styresaker 2013 • Fremtidig samarbeid og organisering • FABEKOs forhold til andre bransjeorganisasjoner og byggutengrenser.no • Film om betong og fabrikkbetongbransjen i Norge • Oppfølging av pågående prosjekter, blant annet: ­ Fullskalaforsøk med etterspente dekker med stålfiber som slakkarmering ­ Juridiske betenkninger om strafferettslige ansvarsforhold på betongfabrikker og om ansvar for innleide betongsjåfører ­ FABEKO miljøveiledning ­ FABEKOs EPD­verktøy og PCR for ferdigbetong – videreutvikling ­ Miljøhandlingsplanen ­ Prosjekt om opptak av CO 2 ­ Håndtering av restmaterialer ­ Betongslam som jordforbedringsmiddel – pressemelding og videre satsning • FABEKOs prosjekter – 2014 • FABEKOs regionsarbeid • FABEKOs Pumpegruppe, prosjekter • FABEKOs representanter i Pumpegruppens styre • Pumpegruppens kontrollordning • FABEKOs representasjon i Kontrollrådets styre • Båndlegging av tilslagsressurser på Monaryggen • CIC – Concrete Innovation Conference • ERMCO posters • Betongbransjens innsats i nasjonalt og internasjonalt standardiseringsarbeid • Erklæring om antitrustpolitikk • Fabrikkbetongkonferansen 2015 – tid og sted • Regnskap, økonomi, budsjett

Suppleanter

• Svein Atle Berge - Ølen Betong AS • Inger Marie Dahle - Sylteosen Betong AS Styret har avholdt fem styremøter i 2013. Samtlige styremøter er protokollført.

Styret har også behandlet

• Fabrikkbetongkonferansen 2013 • Fabrikkbetongkonferansen i jubileumsåret 2014 – sted, tid, opplegg og finansiering • Generalforsamlingen 2013 • Årsmelding • Medlemsarbeid og medlemskontakt • Inn- og utmeldinger • Aktiviteter i ERMCO • Drift av FABEKO Styrets arbeid Styret har i 2013 blant annet fulgt opp FABEKOs prosjektsatsing og arbeidet spesielt med marked, miljø, rammebetingelser, kompetansespørsmål, regionsaktiviteter, forholdet til andre bransjeforeninger, Byggutengrenser og Fabrikkbetongkonferansen.

Medlemsavgift Den faste årsavgiften for FABEKOs ordinære medlemmer har vært kr 500 per produksjonsenhet for foreningen og kr 5.000 per produksjonsenhet for Servicekontoret. Den variable avgiften har vært 60 øre per m 3 betong.

Medlemsavgiften for assosierte medlemmer har vært uendret – kr 12.000 per år.

06

Det forutsettes at medlemmer som har pumper, er meldt inn i FABEKOs pumpegruppe. I FABEKOs pumpegruppe er medlemsavgiften, i tillegg til medlemsavgift i foreningen (kr 500), kr 2.500 inklusive 1 pumpe og kr 1.200 per pumpe ut over dette inntil totalt 10 pumper.

2

MARKEd Og MARKEdSORIENTERINg

FABEKOs mål for markedsorientering FABEKO skal arbeide med markedsrettede tiltak. Dette arbeidet retter seg særlig mot nåværende og kommende beslutningstakere hos byggherrene. Som en del av det markedsrettede arbeidet skal FABEKO være en synlig talsmann og meningsbærer for bransjen ved å kommentere aktuelle hendelser, for eksempel med pressemeldinger.

Administrasjon FABEKOs administrasjon har i 2013 bestått av daglig leder Hallvard Magerøy og teknisk sjef Tommy Cielicki som har hovedansvar for regionsarbeid og kompetanse. FABEKOs administrasjon holder til i Dronning Mauds Gate 15 i Vika, Oslo. Betongproduksjon FABEKO-medlemmer År Produksjon m 3 1990 1 850 000 År Produksjon m 3 2002 1 992 000 1991 1 459 000 2003 2 123 166 1992 1 431 000 1993 1 215 000 1994 1 479 000 1995 1 805 000 1996 2 045 000 Revisor FABEKOs revisor er BDO AS. Regnskapstjeneste FABEKOs regnskapstjenester utføres av Norsk Treteknisk Institutt med månedlige regnskapsperioder og 11 regnskaps­ rapporter per år. Samme institutt utfører også FABEKOs lønnsadministrasjon og faktureringstjenester.

2004 2 388 000 2005 2 729 000 2006 3 071 589 2007 3 448 000 2008 3 372 000 1997 2 334 000 1998 2 128 000 1999 1 952 000 2000 2 001 700 2001 1 958 673 2009 2 653 000 2010 2 690 000 2011 3.245.302

2012 3.443.000

2013 3.480.000

(estimat)

Valgkomité Valgkomiteen har hatt denne sammensetningen: • Aksel Østhus, Berg Betong ANS, formann • Atle Berge, Ølen Betong AS • Lars Olav Trollstøl, NorBetong AS Produksjon av fabrikkbetong i Norge 3500 3000 Medlemssituasjonen Medlemmer i FABEKO per 31.12.2013

Ordinære medlemmer Assosierte medlemmer Medlemmer i FABEKOs pumpegruppe

av det betongprodusenter

2500 2000 1500 1000 500 0 169 35 70 54 Per 31.12.2013 hadde Norge 211 sertifiserte betongprodusenter og produsenter med produksjons­ tillatelse. 87 % av dem er ordinære medlemmer i FABEKO. Produksjon FABEKOs medlemmer 1000 m 3 Fabrikkbetong totalt 1000 m 3 (estimat) Administrasjonen arbeider med rekruttering av både ordinære og assosierte medlemmer.

FABEKOs økonomi FABEKO har sunn økonomi.

Samarbeid med Betongelementforeningen Fellesprosjektet byggutengrenser.no (se senere avsnitt) var planlagt nedlagt ved utgangen av 2013. For å ivareta de viktigste funksjonene som har ligget i byggutengrenser.no (BUG), ble det etablert et samarbeid mellom Betongelementforeningen (BEF) og FABEKO for å finne en samarbeidsplattform – noe som resulterte i etableringen av BF Norsk Betong (Bransjefellesskapet Norsk Betong). standardiseringsarbeid, medlemsservice vat tenkt lagt til BF Norsk Betong. 07

I ordinært årsmøte 18. juni besluttet imidlertid et flertall av medlemmene i Byggutengrenser at de ønsker å videreføre de største og viktigste oppgavene i prosjektet byggutengrenser.no inn i en permanent forening fra 2014. Denne beslutningen endret forutsetningene for etableringen av BF Norsk Betong, og dette samarbeidsprosjektet er derfor inntil videre lagt på is. Det gode samarbeidet på foreningen og FABEKO vil fortsette og utvikles videre. Markedsprosjekter

Seminarer “BREEAM-NOR – vår nye hverdag”

Seminarserien BREEAM NOR – vår nye hverdag fulgte opp betongbransjens seminarserie Fra EPD til BREEAM som ble gjennomført i 2011. Seminarene er en del av betongbransjens satsing på å utvikle bedre og enda mer miljøvennlige bygg ved riktig bruk av betong.

Betonginfo.no skal også gjøre betongbransjen mer synlig.

Forslag til plasstøpte løsninger er relativt vanskelige å finne, og FABEKO ser et klart behov for å samle gode betong­ løsninger på ett nettsted. Ved utgangen av 2013 lå det 74 detaljtegninger med beskrivelser på betonginfo.no. Tegningene kan lastes ned i JPG­, PDF­ eller DWG­format og brukes direkte i brukerens tegninger. Det er også lagt ut et antall typer betongoverflater på områdene farget betong, forskalingseffekter og strukturbehandling. En god del av de eksisterende løsningene er oppgradert for å tilfredsstille kravene i ny TEK 10. Det er også innledet et samarbeid med SINTEF Byggforsk slik at løsninger fra Byggedetaljbladene vises på betonginfo.no med link til det aktuelle detaljbladet.

I gjennomføringen av seminarserien Fra EPD til BREEAM ble det avdekket et behov for oppfølging og mer informasjon om miljøklassifiseringssystemet

BREEAM-NOR

skal verktøyet brukes i praksis, hvordan virker betongens egenskaper inn på miljøregnskapet? – hvordan I samarbeid med byggutengrenser.no, Betongelement­ foreningen og Norsk Betongforening gjennomførte FABEKO derfor en ny seminarrunde i 2012 og 2013 med tittelen

BREEAM NOR – vår nye hverdag.

Betonginfo.no har helt siden sidene ble etablert hatt et høyt besøkstall.

byggutengrenser.no

byggutengrenser.no er et felles satsingsprosjekt der mur­ og betongbransjen har gått sammen for å inspirere og informere om riktig bruk av mur og betong og gjøre mur­ og betongbransjene mer synlige i markedet. Sentral i prosjektet er hjemmesiden www.byggutengrenser.no.

BREEAM NOR er Norges første prosjekterings­, revisjons­ og graderingsmetode på bygningsnivå. lansert 20. oktober 2011 som en norsk tilpasning av den internasjonale BREEAM­standarden.

Seminarene

BREEAM NOR BREEAM NOR

ble – vår nye hverdag tok opp et byggs totale miljøpåvirkning og presenterte forskjellige miljømerkesystemer med spesiell vekt på hvordan betongens egenskaper virker inn på miljøregnskapet. Det ble i 2013 arrangert seminarer i Tromsø og Narvik. Bransjen selv mener at flere burde bygge mer i mur og betong og at de tunge byggematerialene har så mange fordeler at det nesten burde gå av seg selv. Slik er det ikke. Vi er nødt til å gi byggebransjen og beslutnings­ takere stadig nye påminnelser og gode argumenter for å foretrekke de tunge materialene. Prosjektet var planlagt som en treårs kampanje i 2004–2006, men har vært så vellykket at bransjen forlenget det til 2009 og deretter i ytterligere til ut 2013.

Programmet for møtene var tett og omfattende. De tok opp miljøvaredeklarasjoner (EPD) som basis for dokumentasjon, optimalisering av betongsammensetning og bruk av denne informasjonen for å miljøklassifisere byggene i

BREEAM NOR

. Det ble gitt smakebiter av innholdet på tre av totalt ti kategorier i Energi, helse og innemiljø og materialer.

BREEAM NOR:

Med virkning fra 1. januar 2014 er prosjektet bygguten grenser.

no avsluttet, og de viktigste aktivitetene videreføres i en ny­ etablert bransjeforening – Byggutengrenser. Mål og opp­ gaver for Byggutengrenser er tilgjengelig på foreningens hjemmesider www.byggutengrenser.no

FABEKO er aktiv deltaker i denne foreningen med kollektiv medlemskap for alle FABEKOs medlemmer og medlemmene oppfordres til å lenke til Byggutengrensers hjemmeside på bedriftens egen hjemmeside.

dokumenterte betongløsninger – Betonginfo.no

Prosjektet ”Dokumenterte betongløsninger” gjør plasstøpte betongløsninger lettere tilgjengelige for aktører som er med på å påvirke valg av byggemateriale. Målsetningen er å gjøre det enklere å velge betongløsninger for prosjekterende, 08

I løpet av 2013 har prosjektet gjennomført en rekke tiltak. Blant aktivitetene for betongbransjen nevner vi: • Finansiering av 2 Professor II-engasjement innen arkitektur ved AHO i Oslo og NTNU i Trondheim • Utplassering av ca. 150 arkitektstudenter fra AHO i Oslo og NTNU i Trondheim i betongbedrifter på flere steder i landet • Utstilling av arbeider fra Betongworkshop for AHO studenter med blant annet innslag på Aftenposten­TV • Premiering av beste studentoppgaver i forbindelse med AHO Works på våren og høsten • Undervisningsdag for arkitektstudenter ved NTNU på NOVA kurssenter i Trondheim • Drift av BETONGstudio i Oslo med videreutvikling av utstillingslokalet i Sørligata 8 i Oslo, egen webside www.betongstudio.no samt utarbeidelse av veileder for beskrivelser av betongoverflater • Planlegging av «Concrete Innovation Conference 2014» sammen med COIN og Norsk Betongforening • Deltakelse i arbeidsgrupper for videreutvikling av BREEAM NOR samt utvikling av BREEAM NOR In Use • Innlegg på seminarer med hovedvekt på å løfte fram våre materialers gode og bærekraftige løsninger • Sekretariat for Miljøhandlingsplanen for betong samt etablering og drift av prosjektweb www.miplan.no

• Sekretariat for Brannvernsamarbeidet Mur og Betong (BMB) med drift av web www.brannmurbetong.no

• Sekretariat for Norsk Belegningsstein med drift av web www.belegningsstein.info

• Studietur til Roma, Bergamo og Milano for arkitekter • Deltakelse i bladet Mur + Betong • Arrangør av arkitektseminar på Trollstigplatået i juni i samarbeid med Norsk Betongforening • Teknisk arrangør av «Betongpriser 2013» med utdeling av Betongtavlen (sammen med Norsk Betongforening, Betongelementforeningen og FABEKO) • Faste gjestekommentarer på bygg.no

• Kurs på Statsbyggskolen med tema innovativ betong • Undervisningsdag på UMB, Ås med tema «Betong i utemiljø» • Organisering av fellesstand for betong på ByggReisDeg med gjennomgangstema «Industriell bygging i urbant miljø» • Medarrangør i Hardangerfjordseminaret med lansering av konsept rundt tette oppdrettsanlegg i betong • Utarbeidelse av kommunikasjonsplan for «Innholdsmerkevaren betong» sammen med Geelmuyden Kiese Brannvernsamarbeidet Mur og Betong – BMB FABEKO har i en årrekke deltatt i BMB sammen med samarbeidet er å øke kunnskapen om bruk av mur­ og betong produkter som bygningsmessig brannvern. I BMB­ regi er det utarbeidet en rekke publikasjoner, veiledninger, artikler, prosjekteringsanvisninger o.l. BMB er også aktive med kurs, undervisning ved tekniske fagskoler og høyskoler, konferanser o.l. BMBs hjemmeside, www.brannmurbetong.no, presenterer nyheter, artikler om betong og brann, foredrag, publikasjoner, bildemateriell og annet stoff. Fra 01.01.2011 ble BMB gjort om til et prosjekt i byggutengrenser.no. FABEKO deltar i prosjektgruppen.

Bransjestatistikk FABEKO, Betongelementforeningen og Norcem deler et abonnement på statistikkdata fra Prognosesenteret. Dataene er spesielt utarbeidet for betongmarkedet i Norge og omfatter boliger, yrkesbygg og til dels anlegg. De viser også markedsandeler for de forskjellige segmentene. Dataene er tilgjengelige for FABEKOs medlemsbedrifter.

To ganger per år utarbeider Prognosesenteret et eget spesielt for ferdigbetongbransjen. I tillegg til dette samler FABEKO inn statistikkdata fra egen bransje. Totaltallene distribueres til medlemmene. Regions­ vise tall er tilgjengelige for medlemmer på forespørsel. Medlemsinitierte markedsaktiviteter Markedsengasjementet blant FABEKOs medlemmer er godt mange steder. Stadig flere arrangerer informasjons­ møter, seminarer, o.l. FABEKOs administrasjon har deltatt ved noen slike arrangementer. Samarbeid med Norsk Betongforening FABEKO deltar aktivt i Norsk Betongforenings arbeid ved at FABEKOs medlemmer er representert i de lokale medlemsgruppene. Den lokale medlemsgruppen i Oslo ledes av Tommy Cielicki, som er leder av medlemskomiteen og har koordineringsansvar for de lokale gruppene.

FABEKOs ansatte er med i flere av Norsk Betongforenings arbeidsutvalg og øvrige utvalg. FABEKO er en sentral aktør i utviklingen av de kompetansegivende kursene for betong­ produksjon og transport (A­kursene).

09

3

RAMMEBETINgELSER

FABEKO skal påvirke nasjonale og internasjonale rammebetingelser gjennom aktiv deltakelse i komitéarbeid, lobbyvirksomhet, nettverksamarbeid og relasjonsbygging.

generelt Betongproduksjonsstandarden, NS­EN 206­1, har vært i funksjon i flere år. Standarden er en viktig del av fabrikk­ betongbransjens rammebetingelser. Status for sertifisering etter NS-EN 206-1 Alle FABEKOs medlemsbedrifter er sertifisert etter NS­EN 206­1.

4

KOMPETANSEUTVIKLINg

Høy kompetanse om betong og plasstøpte løsninger blant medlemmene er et viktig virkemiddel for å nå FABEKOs hovedmål om styrket omdømme. Derfor skal arbeid for å øke denne kompetansen være en vesentlig del av FABEKOs virksomhet. FABEKO skal arbeide for utvikling av fullt kompetansekrav, bidra til videreutvikling av kunnskap om betong og plasstøpte løsninger, og arbeide for rekruttering gjennom skole­ og undervisningssystemet. Kompetansegivende kurs 2013 I 2013 er det holdt til sammen 20 A­kurs som fordeler seg ihht. følgende tabell: Prosjekter med standarder og rammebetingelser

Arbeidet med revisjon av betongproduksjonsstandarden

Den europeiske versjonen av betongproduksjons­ standarden (EN 206­1) ble utgitt i desember 2000. Standarden ble fastsatt som Norsk Standard i april året etter (NS­EN 206­1) og kom i norsk oversettelse i 2003. I 2007 kom et revidert Nasjonalt tillegg.

Kurs Navn A0 A0S A1 A2 A3 Transport av betong Sikkerhetskurs Grunnkurs for betongteknologi Videregående kurs i betongteknologi For dokumenter om miljøkrav viser vi til avsnittet om miljø.

A5 A6 Grunnkurs i produksjon og samsvarskontroll Tilleggskurs i realfag for ikke­ ingeniør ­ for produksjons­ og kontrolleder Tilleggskurs for produksjons­ og kontrolledere Etter ti års erfaring med standarden er det ønske om endringer og justeringer på en rekke punkter. Arbeidet med revisjon av standarden er ferdig, og arbeidene med Nasjonalt tillegg til standarden er langt på vei ferdig. Et arbeidsutvalg i FABEKO har på et tidlig stadium formulert en samlet oversikt over ønskelige endringer, og har siden bistått FABEKOs administrasjon i arbeidet med å få gjennomslag for bransjens ønsker. Gjennom deltakelse i ERMCO og i Standard Norges gjennomslag for flere av bransjens ønsker. Andre standarder FABEKO har en rekke dokumenter som hjelper medlem­ mene og kundene deres til å etterleve kravene i aktuelle standarder og rammebetingelser, for eksempel • Veiledningsbrosjyren ”Forstå NS-EN 206-1 bedre” – utarbeidet for betongprodusentene i samråd med Kontrollrådet • ”Ny europeisk betongstandard” – primært for rådgivere og entreprenører

5

Revisjon av kursene Alle de kompetansegivende kursene (A­kursene)er gjennom­ gått og oppgradert i Fagutvalget for betong produksjon.

FABEKOS REgIONSARBEId

Regionsmøtene høsten 2013 Den viktigste regionsaktiviteten i FABEKO er regions­ møtene hver høst. Regionsmøtet er en samlingsplass der deltakerne kan koble ut den daglige konkurransen, samles om felles problemstillinger og utfordringer, og bli bedre kjent. Det er også en fin anledning for FABEKO sentralt til å møte sine medlemmer og utveksle meninger og ideer.

I 2013 ble det gjennomført 4 regionsmøter på Hamar (region Øst), i Sandefjord (region Sør), Murmansk (region Nord) og på Værnes (region Midt/Vest). 1 1 Vår 3 3 1 1 høst 4 1 2 1 2 Oppslutningen var bra, både fra ordinære og assosierte medlemmer. 10

gjennomgangstemaer på regionsmøtene var: • Nytt fra FABEKO • Utenlandske entreprenører og arbeidskraft, utfordringer, fallgruver, like konkurransevilkår.

• Ny FABEKO-veiledning på miljø • Presentasjon av Betongopplæringsrådet • Fugebetong vinterstid • Flytende betongpigmentering • Vikarbyrådirektivet, arbeidsmiljø-jus, tariffavtale • Presentasjon av Coin Ved utgangen av 2013 var en helt ny web­basert versjon nesten klar til bruk. Dette vil gi en forenkling ved senere oppdateringer, og en bedre styring med at siste versjon alltid er tilgjengelig. Utviklingen av verktøyet er utført av Østfoldforskning på oppdrag av FABEKO. Sammensetningen av regionstyrene ved utgangen av 2013 Region Nord Andre Johnsen,

leder

Geir Junge Arnt Ove Nordahl Kristian Tingvold Nordland Betong AS Berg Betong ANS Namdal Betong & Plast AS Vesterålsbetong AS Unicon AS NorBetong AS Sylteosen Betong AS Ølen Betong AS Region Midt/Vest Runar Aas,

leder

Asbjørn Adskim Jonny Nøsavik Kenneth Nielsen Region Sør Johnny Christensen,

leder

Roar Vigre Trond Skjæveland Atle Lynghaug Unicon AS Ølen Betong AS Sola Betong AS NorBetong AS Unicon AS Region øst Trond Bjørnstad,

leder

Morten Andre Lie Marianne Rødby Hokksund Ferdigbetong AS NorBetong AS Betong Øst AS NorBetong AS

6

MILjø

Odd Arne Skaug Kristian Lyngås Johnsen FABEKO skal medvirke til å dokumentere betong som et miljø­ og ressursvennlig byggemateriale, være i dialog med miljømyndigheter for å sikre hensiktsmessige rammebetingelser, og bidra til å heve medlemsbedriftenes miljøprofil.

Ny og oppgradert EPd-generator FABEKO var tidlig ute med å tilby sine medlemmer et verktøy for å lage miljødeklarasjoner for betong. Den første versjonen av EPD­verktøyet (Environmental Declaration) ble lansert i 1995, og senere oppgradert flere ganger for blant annet å tilfredsstille den nye europeiske standarden for miljødeklarering, NS­EN 15804:2012 – Bærekraftige byggverk – Miljødeklarasjoner – Grunnleggende produkt­ kategoriregler for byggevarer. En EPD (Environmental Product Declaration) er en standardisert og objektiv miljøprofil av en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste, der medlemmene kan fylle inn sine verdier og få en EPD for sin betong. FABEKO­medlemmer har tilgang til EPD­generatoren når de har gjennomgått brukerseminar og er godkjente som sertifisører. Generatoren er enkel og rask. Brukeren legger inn betongsammensetning, transportdata for råvarer og ferdig betong og data for betongproduksjonen. På grunnlag av disse opplysningene livsløpsdata for råvarene regner generatoren ut miljøverdiene som skal inngå i en EPD for betong. Kravene til hvordan en EPD skal lages, er spesifisert i ISO­ standarden 14025 Environmental Labels and Declarations Type III. Norske betongprodusenter opplever nå en reell etterspør­ sel etter miljødokumentasjon og da i form av EPD­er. Opplæring av EPd-verifikatorer Gjennom egne kurs legger FABEKO til rette for at medlemmene selv kan verifisere sine EPD­er og publisere dem på EPD Norges hjemmesider. Det sparer de tid og penger på. Så langt er det 30 godkjente EPD­verifikatorer i medlemsbedriftene. FABEKO har inngått en avtale med EPD Norge og fått tillatelse til å drive egen opplæring av såkalte EPD­verifika­ torer i medlemsbedriftene. EPD Norge krever at én godkjent EPD­verifikator utarbei­ der EPD­en for bedriftens betong, og at en annen verifi­ kator kontrollerer og godkjenner den. Begge verifikatorene kan være bedriftsinterne. Ved å gjennomføre FABEKOs brukerseminar for EPD­generatoren blir man godkjent som EPD­verifikator. Godkjente verifikatorer tildeles brukernavn og passord slik at de kan komme inn på EPD­generatoren og utvikle og sende inn EPD­er direkte til EPD Norge og få dem lagt ut på deres hjemmesider. 11 Nytt brukerseminar vil bli gjennomført tidlig i 2014.

Miljøkoordinator for betong- og murbransjen Flere bedrifter og organisasjoner i mur­ og betongbransjen har i fellesskap jobbet fram en handlingsplan for et felles miljøarbeid som skal bidra til enda bedre miljøvalg i bygg og anlegg. For å implementere disse planene, er Kristin Holthe fra Multiconsult leid inn som miljøkoordinator og felles knute­ punkt for enkeltprosjekter og rapportering. Dette arbeidet er finansiert av betongbransjen gjennom bidrag fra Norsk Betongforening, FABEKO og Betongelementforeningen, mens byggutengrenser.no er sekretariat og kontrakts­ partner for mur­ og betongbransjen.

Det er store forventninger til dette fellesarbeidet og tilgjengelig for medlemmer, opinion og media. Primo 2014 vil det foreligge en elektronisk versjon med lenker til tilhørende sjekklister, lover, forskrifter og lignende.

Bruk av betongslam som jordforbedringsmiddel – fullskalaprosjekt Det er i dag vanlig at betongfabrikkene bygger og blandeanlegg. I disse anleggene skilles vaskevann og faste partikler ved sedimenterings anleggene kan gjenbrukes, enten direkte i betong produksjonen, eller som vaskevann. Betong s lammet består av de faste partiklene som har er at det har en høy pH­verdi (ca. 13), og inneholder mye kalk fra sementen. Det har vært en utfordring å ta hånd om betongslammet fra sedimenteringsbassengene på en god og rimelig måte. Miljøkoordinatoren er godt i gang med sitt arbeid, og deltar aktivt i flere av FABEKOs miljøprosjekter.

FABEKOs miljøstandard – ny miljøveiledning for betongprodusenter I likhet med andre bransjer, må også fabrikkbetongbransjen innrette seg etter nye krav og regler innen miljø. Bransjen selv ønsker å ligge i forkant, og opptre som en miljøbevisst bransje som ønsker å ta ansvar. En vanlig håndtering av betongslammet har vært å levere dette til godkjent mottak. Dette er ikke den beste løsningen, hverken av hensyn til ressursbruk eller miljø. Betong­ slammet er en ressurs som bør utnyttes. På oppdrag fra FABEKO har Bioforsk Vest gjennom­ ført et prosjekt for å undersøke betongslams egnethet som jordforbedringsmiddel. Prosjektet har bestått av tre delprosjekter: FABEKO har utviklet en veiledning for miljøvennlig betongproduksjon og betongleveranser. Det tas sikte på at veiledningen skal bidra til at alle FABEKOs medlems­ bedrifter minst skal tilfredsstille gjeldende regelverk (lover og standarder) samt lokale myndigheters krav. Dette inngår som en del av en felles handlingsplan i mur­ og betongbransjen. FABEKO ønsker med dette å arbeide for at fabrikk­ betongbransjen skal oppnå en bedre miljøprofil for betong og betongproduksjon samt oppnå en felles miljøforståelse med lokale myndigheter som f.eks. Fylkesmannens­ eller kommunens miljøavdeling. 1) Forsøk med tilsetning av betongslam til jord for å undersøke hvordan jordas pH og egnethet til dyrking av gras til fòr ble påvirket. 2) Undersøke hvor lenge kalkvirkningen holdt seg etter tilførsel av betongslam. Målingene foregikk fra senhøsten 2009 til senhøsten 2010. 3) Fullskalaforsøk med spredning av betongslam på åpen mark. Både kalkingseffekt av betongslammet og tungmetallinnhold i betongslam ble målt.

Veiledningen kan brukes som et verktøy for betong­ produsenter til arbeide med å oppnå ønsket standard. Dette verktøyet er tenkt brukt til internkontroll av virksom­ heten for å kartlegge, lage en risikovurdering og en plan til forbedring.

Veiledningen vil være til nytte både miljøsertifiserte bedrifter, fyrtårnbedrifter og ikke­sertifiserte bedrifter. For sistnevnte kategori vil veiledningen forhåpentligvis kunne være til hjelp også i forbindelse med arbeidet for å oppnå en sertifisering.

Veiledningen ble først utarbeidet som en papirversjon. Forsøkene med bruk av betongslam som jordforbedrings­ middel har gitt oppløftende resultater. I sum har de tre forsøkene ført til følgende: • Tilførsel av betongslam til jord har gitt god kalkings effekt, med om lag samme virkning som jordbrukskalk. Etter tilførsel er det viktig å blande betongslammet inn i jorda, slik at det ikke blir liggende store konsentrasjoner noen steder og ingenting andre steder. Ujevn tilførsel eller dårlig innblanding kan gi redusert spiring og avling. Mengder på inntil 0,5 tonn betongslam pr daa tilført hvert femte år kan gi tilstrekkelig pH­effekt. • Avlingene økte, både i raigras og rødsvingel, med økende mengder betongslam blandet inn i jorda.

12

• Betongslam ser ut til å gi samme eller bedre kalkvirkning per vektenhet (tørrstoff) enn handelsvare av kalk. En ser klar sammenheng mellom mengde og effekt av betongslam på pH.

• Siden det er viktig å spre betongslammet jevnt og at en unngår klumper på jorda, må en finne fram til gode metoder for spredning. • Resultatene fra måling av tungmetaller i betongslammet viser at det generelt er et lavt innhold av tungmetaller i betongslam. Ølen Betongs fabrikk på Gismarvik, som ble åpnet i september 2013, er en av Europas mest moderne betong­ fabrikker. Fabrikken ligger på et nyetablert industriområde uten nære naboer.

Ølen Betongs fabrikk på Gismarvik utmerker seg som en fabrikk der det er lagt stor vekt på miljø, HMS, moderne og høyteknologiske løsninger, estetikk, service og kvalitet. Forsøksresultatene viser at betongslam, når det oppnås god spredning, er et godt jordforbedringsmiddel. Det har et lavt innhold av tungmetaller, og det gir en god kalkings­ effekt. Betongslam kan med enkle grep gjøres om fra et jordforbedringsmiddel.

Miljøvennlig betongproduksjon, et godt og trygt arbeids miljø, samt et rent og ryddig fabrikkområde ­ både utendørs og inne i fabrikken – har vært viktige faktorer ved planlegging av fabrikken. Området rundt fabrikken er belagt med fast dekke – hovedsakelig fiberarmerte betongdekker – for å redusere støvutvikling og enklere holde området rent. Betongslam er allerede registrert som et jordforbedrings­ middel hos Mattilsynet av en betongprodusent.

Prosjektet med de oppløftende resultatene har blitt presentert på TV på flere av NRKs lokalprogrammer.

FABEKO vurderer en oppfølging med videreutvikling av gode spredemetoder.

Informasjonspakke om betong og miljø Miljø og miljødokumentasjon av betong har i flere år hatt et sterkt fokus hos FABEKO. Sammen med våre samarbeidspartnere har vi fått utarbeidet et godt utvalg av dokumentasjon og veiledninger om betong og miljø gjennom flere prosjekter.

FABEKO har sammenfattet det mest interessante av denne miljødokumentasjonen i en egen miljøpakke. Denne ligger på www.fabeko.no under menyvalget Betong og miljø – en dokumentasjonssamling.

På fabrikkområdet er det etablert et stort sedimenteringsanlegg som tar hånd om restbetong og vaskevann fra lastebiler, betongpumper og blandeanlegg. Sedimenteringsanlegget består av tre Først et kombinert tømmebasseng og grov avskiller hvor 99 % av slammet vil kunne avskilles, deretter følger finslamavskilling i sedimenteringsbasseng hvor resterende finpartikler avskilles og tredje trinn består av et rentvanns basseng for gjenbruk av avløpsvann i produksjonen. Utvasket tilslag og alt vaskevann gjenbrukes i produksjonen.

Årets Betongstasjon 2013 Ølen Betong AS, avd. Gismarvik ble Årets Betongstasjon 2013.

Prisen «Årets Betongstasjon» er et samarbeid mellom Hovedkriteriene for kåringen er bedriftens miljøpolitikk (ytre og indre) og gjennomføringen av den, HMS, kompetanse­ tiltak, bedriftskultur, kunderelasjoner, forholdet til lokal­ miljøet, spesielle markedstiltak og bedriftens generelle omdømme. I forbindelse med utbyggingen av anlegget er det sprengt ut 69.000 kubikkmeter fjell. Store deler av dette er i så bra kvalitet at det kan brukes som tilslag i betongproduksjonen, og en regner med at det vil dekke tilslagsbehovet for tre år. Dermed unngår man forurensende transport av tilslag så lenge den utsprengte massen finnes.

Fabrikken er bygget i en del av den utsprengte tomten, og bryter ikke konturen i terrenget sett fra landskapet utenfor industriområdet, selv om de største siloene er 30 meter 13

høye. Kontorfasilitetene er store og trivelige, og fabrikken er også utstyrt med egne hvilerom med overnattings­ muligheter.

Det er etablert miljøstasjon med kildesortering for å ivareta det ytre og det indre miljø.

Varmeanlegget som brukes til blant annet oppvarming av tilslag er basert på dieselfyring, men er også klargjort for fyring med gass som er mer miljøvennlig. Ølen betong er miljøsertifisert og er opptatt av å ha miljøvennlige anlegg, noe fabrikken på Gismarvik er et godt eksempel på.

En egen teknologigruppe innen Ølen Betong arbeider egenskaper. Dette er et tilbud som også avdelingen på Gismarvik benytter seg av. Relasjonsbygging og rekruttering har fått en prioritert plass i bedriftens policy. Det arrangeres fagseminarer og bedrifts­ besøk fra skoleklasser, næringslivsringer og andre.

7

• Råd om hvordan forholde seg til REACH-regulativet • SINTEF-rapporten STF50 F05205 ”Innvirkning av betong, vaskevann og – slam på miljøet ved deponi og muligheter for gjenbruk” • Mal for sikkerhetsdatablad for fersk fabrikkblandet betong på norsk og på engelsk • SINTEF-utredning om betong, radon og gammastråling • Retningslinjer for sedimenteringsbasseng ved ferdigbetongfabrikker • Brosjyrer om fordelene ved termisk masse

FABEKOS PUMPEgRUPPE

FABEKOs pumpegruppe ble etablert i 2004. Den organiserer bedrifter som arbeider med betongpumping og transport og arbeider for å fremme medlemmenes felles interesser.

Pumpegruppen skaper bransjetilknytning hos medlemmene, kartlegger bransjens behov for felles tiltak, opplæringstilbud for transportører og pumpeoperatører.

Ølen Betong har også vært godt synlig i media, både i lokal­ presse, lokal radio og i fagpresse. For å fremme fabrikkbetong som et ledende byggemate­ riale og sikre god konkurranseevne er det viktig at FABEKO omfatter hele verdikjeden inklusive betongpumping. Ølen Betongs fabrikk på Gismarvik er en verdig vinner av Årets Betongstasjon 2013.

Krav til opplæring, tøffere konkurranse, nye registreringskrav og lignende utfordringer har ført til at betong pumpeoperatører har sett behovet for bransjetilknytning. Både FABEKO­medlemmer med betongpumper og rene betong­ pumpebedrifter deltar i pumpegruppen. Miljøbasen – nettbasert søkeverktøy for betong og miljø FABEKO er partner i www.miljøbasen.no, et nettbasert søkeverktøy som gjør informasjon om betongens miljø­ egenskaper lettere tilgjengelig. Miljøbasen inneholder de viktigste forskningsresultatene, artikler og andre sentrale dokumenter om betong og miljø. Basen inneholder et søkeverktøy for å finne henvisninger til dokumenter hos ulike kilder og oppsummering av status på ulike under­ temaer. Det er nå over 1000 referanser i Miljøbasen.

Pumpegruppens styre

• Stein Hov, NorBetong AS – formann • Glenn Trandum, T. O. Bull AS – nestformann • Erik Kolstad, Kolstad Betongpumping AS • Leif Roald Bjelland, Ølen Betong AS • Ole Karsten Sætermo, Betongpumping Nord AS Hallvard Magerøy, FABEKO, er styrets sekretær Tidligere utarbeidet informasjonsmateriell om betong og miljø FABEKO har de senere årene utarbeidet en god del dokumentasjon og hjelpemateriell som fortsatt er relevant og mye brukt. Kontrollordning for betongpumper Betongpumpe­ og båndbiler omfattes ikke av krav til sakkyndig kontroll i Forskrift om arbeidsutstyr. FABEKOs Pumpegruppe mener denne typen arbeidsutstyr vært underlagt sakkyndig kontroll og har utviklet en bransjestandard for frivillig periodisk kontroll med samme krav, standarder og normer som benyttes for sertifisert sakkyndig kontroll. Pumpegruppa er ansvarlig for godkjenning av kontrollerende virksomheter gjennom en egen godkjenningsnemd.

Vi nevner

• Verktøy for miljødeklarasjon (EPD) av betong • Bransjespesifikke krav til bedriftshelsetjeneste for betongprodusenter • FDVU-dokumentasjon for fabrikkblandet betong 14

Dokumentert periodisk sikkerhetskontroll høyner sikkerhetsnivået og seriøsiteten i bransjen og er et ekstra kvalitetsstempel på de biler/maskiner og virksomheter som deltar.

kasseres. I tillegg har veiledningen en detaljert beskrivelse av hvordan slangene skal trykkprøves.

Flere av Pumpegruppens medlemmer og FABEKOs assosierte medlemmer har bidratt til å få laget veiledningen. Periodisk sikkerhetskontroll av betongpumper og båndbiler er forankret i Forskrift om bruk av arbeidsutstyr. Her står det blant annet at ”arbeidsutstyr skal underlegges regelmessig vedlikehold og kontroll og at arbeidsgiveren skal sørge for periodisk kontroll dersom arbeidsutstyret utsettes for påvirkninger som forårsaker forringelse som kan føre til farlige situasjoner”. Ved utgangen av 2013 var 14 virksomheter godkjent. FABEKOs Pumpegruppe har arbeidet aktivt for å gjøre ordningen kjent blant medlemsbedrifter, entreprenører og andre brukere. Gruppen arbeider aktivt for å bygge opp en holdning i bransjen og blant kundene om at betongpumper skal være kontrollert gjennom Kontrollordningen.

Veiledningen bør være kjent av alle pumpekjørere, og bør også ligge i alle betongpumper.

Veiledning for pumping av betong På oppdrag fra FABEKOs pumpegruppe har SINTEF utarbeidet en veiledning for pumping av betong. Prosjektet samler og systematiserer eksisterende kunnskap. Veiledningen viser hvordan man produserer en pumpbar betong (også selvkomprimerende betong, SKB) og spesielt hvordan arbeidene på byggeplassen må planlegges og gjennomføres for å oppnå en vellykket og forhold i forbindelse med selve pumpingen fram til faktorer Norsk Betongpumpedag 3.–4. mai 2013 Betongpumpedagen 2013 på Gardermoen 3.–4. mai var, i likhet med tidligere betongpumpedager, godt besøkt (69 deltakere). Betongpumpedagen er et samlingspunkt for hele betongpumpebransjen. FABEKOs Pumpegruppe, entreprenører og betongprodusenter. FABEKOs Pumpegruppe utga i 2009 en versjon av veiledningen som er lettere å lese og har mer tiltalende layout. Denne veiledningen var sentral i FABEKOs seminarer om pumping av betong, og den brukes aktivt av FABEKO sentralt og av medlemmer av FABEKOs Pumpegruppe. Temaer på Betongpumpedagen 2013 var blant annet forventninger, praktiske råd og veiledninger innen betong­ pumping, viktige forholdsregler innen sikkerhet, vedlikehold og utstyr.

Veiledningen, som i 2012 ble noe revidert, skal gjennom en mer omfattende revisjon i 2014. Veiledningen er tilgjengelig for alle FABEKOs medlemmer.

En stor utendørs utstilling av betongpumper og utstyr var en viktig del av arrangementet. Dette ga en god mulighet til å se på forskjellige betongpumper og utstyr og diskutere felles problemstillinger. Veiledning for bruk, vedlikehold og kontroll av betongpumpeslanger FABEKO har utarbeidet en ny veiledning for bruk, vedlikehold og kontroll av betongpumpeslanger.

For at en betongpumpeoperatør skal kunne møte de mange utfordringene virksomheten har til daglig med forskjellige pumpeoppdrag, må virksomheten ha et variert utvalg av betongpumpeslanger. Dette er kostbart og sårbart utstyr som krever riktig behandling.

Sikkerhetskurs Ved utgangen av 2013 har ca. 850 personer deltatt på gruppes mål at det skal gå hyppige sikkerhetskurs (A0S­ kurs) og A0­kurs over hele landet så lenge det er behov. Lokale medlemsarrangementer FABEKOs Pumpegruppe arrangerer lokale samlinger for sine medlemmer. To arrangementer (Kristiansand og Trondheim) som var planlagt i 2013 ble utsatt til januar 2014. Lokale medlemsarrangementer i Pumpegruppen i regi av FABEKOs Pumpegruppe er i ferd med å bli en fast aktivitet.

Hensikten med denne veiledningen er å bidra til sikker bruk av gummibelagte stål­ og fiberarmerte pumpeslanger til betongpumper. Feil bruk, vedlikehold og lagring av slangene kan føre til alvorlige personskader eller skade på eiendom.

Veiledningen omhandler valg av slanger, riktig bruk, rengjøring, lagring, kontroll, merking, samt når slangene skal På møtene orienteres det om arbeidet i FABEKOs Pumpegruppe. Videre blir aktuelle temaer som rammebe­ tingelser, sikkerhet, HMS, bestilling, planlegging, utførelse og resultat ved betongpumping presentert. Disse temaene fører til stort engasjement hos de fremmøtte. Møtene har hatt god oppslutning, gode diskusjoner, nyttig erfarings­ utveksling og innspill til hva FABEKOs Pumpegruppe bør satse på fremover.

15

Det sosiale samværet er en svært viktig del av samlingene. FABEKOs pumpegruppe vil gi medlemmene en følelse av at de tilhører en gruppe som kan ha stor nytte av å komme sammen for å utveksle erfaringer – og ikke minst ha det hyggelig sammen.

miljødeklarasjon (EPD) for betong, en profesjonell bygg­ herres bruk av miljøargumenter i sin markedsføring, håndtering av restmaterialer i oljebransjen, samt hånd­ tering av returbetong, restprodukter og vaskevann på betongfabrikk.

Sikkerhetsblad ved bruk av betongpumpe i norsk versjon I flere land har det lenge eksistert et 2­siders sikkerhetsblad. Forsiden beskriver ansvarsfordelingen mellom leverandøren av betongpumpetjenesten, pumpekjøreren og byggeplass­ ledelsen. Side 2 viser – i skisser og tekst – forholds regler som må tas ved pumping av betong. originaltegningene. Teksten er oversatt til norsk og tilpasset til norske forhold. Sikkerhetsbladet med tilpasning til norske forhold er også oversatt til engelsk.

FABEKOs Pumpegruppe har fått lov å bruke malen og I tillegg til miljøtemaene kom konferansen inn på skandinavisk sementindustri i europeisk perspektiv, arbei­ det i ERMCO, fugefrie gulv og rapport fra arbeidet i COIN. FABEKO Norsk Fabrikkbetongforening og FABEKO Norsk Fabrikkbetongforening – Servicekontoret avholdt general­ forsamling i tilknytning til Fabrikkbetongkonferansen. På generalforsamlingen ble hele styret i FABEKO gjenvalgt. Tor Magne Kvia fra Jærbetong AS og Erik Veiby fra Betong Øst AS ble gjenvalgt som hhv. formann og nestformann.

FabekoNytt FabekoNytt er FABEKOs eget nyhetsbrev. Det kommer ut 4–5 ganger per år.

8

Pumpegruppen har som målsetning at sikkerhetsbladet skal ligge lett tilgjengelig i alle betongpumper. Sikkerhets­ bladet er derfor utformet i plast slik at det skal være robust. FABEKO har sendt ut sikkerhetsbladet til alle Pumpe­ gruppens medlemmer og distribuert det på betongpumpe­ seminarene. Sikkerhetsbladet kom i nytt opplag i 2012, og er tilgjengelig for FABEKOs medlemmer.

MEdLEMSRETTEdE TILTAK

Fabrikkbetongkonferansen 2013 Fabrikkbetongkonferansen 2013 ble lagt til Krakow i Polen – en sjarmerende og vakker by med mange viktige historiske minner som er vel verdt et besøk. Det faglige programmet på Fabrikkbetongkonferansen 2013 gjenspeiler det FABEKO og betongbransjen er sterkt opptatt av – miljø, ansvarlighet og utvikling. Oppmerksomheten om miljø og klima har hatt stor fokus i mange år, og FABEKO har tatt denne utfordringen på alvor.

Fabrikkbetongbransjen må møte nye krav til miljø­ dokumentasjon. Bygninger blir blant annet vurdert og klassifisert etter miljøegenskaper på inngående materialer. Det er mye fokus rundt CO 2 krever – og helst ligge i forkant.

­utslipp som ett av mange viktige miljøparametere. FABEKO har i mange år lagt vekt på å bidra til at medlemsbedriftene skal møte de kravene til miljøbevissthet og miljødokumentasjon som samfunnet FabekoNytt er et kontaktorgan mellom forening og medlem­ mer. Nyhetsbrevet formidler informasjon om hva FABEKO arbeider med og presenterer annet fagstoff og nyheter av interesse for fabrikkbetongbransjen. Mange positive bransjen og har en stor leserkrets.

FabekoNytt kommer ut som et elektronisk nyhetsbrev. Dette har blant annet resultert i at nyhetsbrevet nå sendes til et langt større antall abonnenter enn tidligere år.

Svartjeneste/veiledning Nye miljøutfordringer og utfordringer knyttet til bransjens rammebetingelser har ført til henvendelser fra medlemmer og medlemmers kunder. FABEKOs administrasjon har i 2013 hatt en aktiv svartjeneste med daglige henvendelser.

FABEKOs hjemmesider med egne medlemssider FABEKOs hjemmesider, www.fabeko.no, ble lansert med ny layout og nytt utseende i 2013. Hjemmesiden har en rekke nye funksjoner, og er blitt enklere å redigere. Hjemmesiden er blitt mer interaktiv med bant annet mer nyhetsstoff og raskere oppdatering av kalenderen. FABEKO utarbeider veiledninger, diverse dokumentasjon, hjelpemateriell, maler og lignende som kun er tilgjengelig for medlemmer. Dette materiellet blir normalt sendt ut pr e­post eller annen post til medlemmene. De mest aktuelle dokumentene ligger også på egne passordbeskyttede medlemssider. Alle FABEKOs medlemmer og assosierte medlemmer har fått tilsendt brukernavn og passord. På Fabrikkbetongkonferansen 2013 ble miljøstandard for betongproduksjon og levering presentert. Arbeidet med denne miljøstandarden var godt i gang. 16

9

FABEKO – INTERNASjONALT SAMARBEId

FABEKO har i de siste årene engasjert seg betydelig i Ready Mixed Concrete Association). På det nordiske plan har det vært kontakt med våre søsterorganisasjoner i Sverige, Danmark og Finland. Samarbeidet sikrer norsk fabrikkbetongindustris interesser i det internasjonale arbeidet med standardisering, miljøkrav, kompetanse, konkurranse forutsetninger og andre rammebetingelser. Det nordiske samarbeidet koordinerer synspunkter på disse områdene og skaper nordisk enhet der dette er mulig.

FABEKO– KOMITEER & UTVALg PER 31.12.13

10

Utvalg for utvikling av FABEKOs miljøstandard Tommy Cielicki, leder Ingrid Stenbråten, NorBetong AS Kari Aarstad, Unicon AS Kristin Holthe, Multiconsult AS Trond Lorentzen, Unicon AS at Norge ligger i forkant med tiltak og utspill. På en rekke områder har FABEKOs synspunkter og krav blitt etterkommet. Det internasjonale arbeidet bidrar til at vår bransje ikke tiltak som endrer de konkurranseforutsetningene fabrikk­ betong skal ha i forhold til andre byggematerialer. ERMcO – www.ermco.org – europeisk samarbeid

FABEKO har deltatt i

• ERMCOs styre. Stein Tosterud, Unicon AS har vært styremedlem i ERMCO i flere år. På ERMCOs generalforsamling sommeren 2012 ble han valgt som styreformann i organisasjonen – et viktig og arbeidskrevende verv som Tosterud fortsatt innehar. FABEKOs styreformann Tor Magne Kvia er vararepresentant • EcoTec, ERMCOs komité for teknikk, teknologi og miljøspørsmål har arbeidet mye med å ivareta ferdigbetongbransjens interesser i standardisering, og rammeverk for øvrig. Hallvard Magerøy (FABEKO) er medlem i EcoTec. Ole Martin Woldseth fra Unicon var også medlem i EcoTec i 2013. Komiteen har normalt ett til to møter i året i tillegg til enkelte møter i ECOTECs arbeidsgrupper.

• ERMCO – Representatives Meeting, ERMCOs generalforsamling, avviklet i Cascais i Portugal i juni 2013.

Konferansekomitéen, Fabrikkbetongkonferansen Tor Magne Kvia, Jærbetong AS Kristin Kvisvik, Norcem AS Aksel Østhus, Berg Betong ANS Hallvard Magerøy, FABEKO Betongopplæringsrådets styre Hallvard Magerøy, FABEKO Betongopplæringsrådets fagutvalg for betongproduksjon Tommy Cielicki, FABEKO, leder Hallvard Magerøy, FABEKO Kontrollrådet for betongprodukter, styret Otto Poulsen, NorBetong AS Trond Skjæveland, Sola Betong AS, varamedlem Norsk Betongforenings medlemsmøtegruppe

Tommy Cielicki, FABEKO, leder

Norsk Betongforenings miljøkomite Hallvard Magerøy, FABEKO European Ready Mixed concrete Organization (ERMcO)

Board of representatives:

Stein Tosterud, Unicon AS, styreleder Tor Magne Kvia, Jærbetong AS, varamedlem ERMcO EcOTEc Hallvard Magerøy, FABEKO Ole Martin Woldseth, Unicon AS Internasjonalt standardiseringsarbeid FABEKO har lagt ned betydelig arbeid i å få gjennomslag for norsk fabrikkbetongs synspunkter under revisjonen av de europeiske standardene. Arbeidet med revisjon av EN 206­1 har gått tregere enn forventet, men den europeiske versjonen ble vedtatt som ny europeisk standard i august 2013. Norsk versjon med nytt Nasjonalt Tillegg skal være klart sommeren 2014. FABEKO er – og skal fortsatt være – aktivt med i denne prosessen. FABEKO følger også opp andre aktuelle standarder.

17

Prosjektinntekter

FABEKO Norsk fabrikk betongforening Servicekontoret

2013

Note 2013 3 312 656 Budsjett 3 354 000 2012 3 199 402

RESULTATREgNSKAP

driftsinntekter og -kostnader Medlemstilskudd 569 750 600 000 758 325 Timehonorar Salgsinntekter Regionsmøter Pumpegruppa medlemsavg.

Kontrollordning Betongpumpedag Fabeko­konferansen Fabeko-konferansen Lønnskostnader Andre driftskostnader Prosjektkostnader Regionsmøter Fabeko­konferansen ERMCO styremøter Pumpegruppen kostnader Pumpegruppa prosjektkostnader Kontrollordning Sum driftskostnader Driftsresultat 2 30 000 1 480 344 167 333 200 42 241 56 935 40 000 4 730 429 2 308 604 610 693 995 587 324 574 64 415 20 000 225 530 183 049 54 782 4 787 234 -56 805 30 000 2 000 180 000 345 000 30 000 60 000 120 000 4 721 000 2 215 000 815 000 1 150 000 180 000 120 000 20 000 185 000 230 000 30 000 4 945 000 -224 000 30 000 2 920 158 630 344 400 77 242 61 635 0 4 632 554 2 105 290 661 137 1 201 792 159 549 6 574 15 000 213 181 130 729 96 553 4 589 805 42 749 Finansinntekter og -kostnader Tap på krav Renteinntekter Rente/finanskostnader Resultat finansposter Årets resultat -15 900 68 736 -8 915 43 921 -12 884 0 80 000 -6 500 73 500 -150 500 -6 000 69 562 -6 483 57 079 99 828 18

2013

BALANSE

Eiendeler Fordringer Kundefordringer Fabeko­pumpegruppe Andre fordringer Sum fordringer Bankinnskudd, kontanter og lignede Sum omløpsmidler Sum eiendeler

EgENKAPITAL Og gjELd

Egenkapital Opptjent egenkapital 3 064 331 Årets overskudd ­12 884 Sum egenkapital Kortsiktig gjeld Leverandørgjeld Skyldig off. avgifter Annen kortsiktig gjeld Sum kortsiktig gjeld Sum gjeld og egenkapital Oslo 27. januar 2014 Note 2013 2012 348 107 4 115 368 463 475 3 507 560 3 507 560 3 971 035 258 521 0 425 224 683 745 3 171 382 3 171 382 3 855 126 Note 3 2013 3 051 447 3 051 447 2012 0 3 064 330 3 064 330 236 323 211 133 472 133 919 588 3 971 035 148 163 213 704 428 929 790 796 3 855 126 Tor Magne Kvia,

styreleder

Hallvard Magerøy Terje Bakken,

styremedlem

Jan Otto Midttun,

styremedlem

Otto Poulsen,

styremedlem

Stein Tosterud,

styremedlem

Erik T. Veiby,

styremedlem

19

FABEKO Norsk fabrikk betongforening

2013

Note 2013 95 500 Budsjett 93 000 2012 96 500

RESULTATREgNSKAP

driftsinntekter og -kostnader Medlemstilskudd Sum driftsinntekter Regnskapskostnader Revisjonshonorar Andel lønnskostnader Husleie og felleskostnader ERMCO­ kontingent ERMCO styremøter Administrasjonskostnader Div. kontorutgifter Tap på krav 95 500 13 369 5 000 37 500 7 500 20 000 5 000 6 500 921 1 500 93 o00 11 000 5 000 37 500 7 500 20 000 5 000 6 500 300 96 500 14 300 5 000 37 500 6 000 20 000 11 250 6 000 165 Sum driftskostader driftsresultat Finansinntekter og -kostnader Renteinntekter Rentekostnader Resultat finansposter Årets resultat 97 290 -1 790 92 800 200 100 215 -3 715 100 100 -1 690 100 100 300 87 87 -3 628 20

2013

BALANSE

Eiendeler

Fordringer

Kundefordringer Andre fordringer Sum fordringer Bankinnskudd, kontanter og lignende Sum omløpsmidler Sum eiendeler

EgENKAPITAL Og gjELd

Egenkapital Opptjent egenkapital Årets underskudd Sum egenkapital Kortsiktig gjeld Leverandørgjeld Annen kortsiktig gjeld Sum kortsiktig gjeld Sum gjeld og egenkapital Oslo, 15. januar 2014 Note 2013 2012 0 40 311 40 311 40 311 0 101 070 101 070 101 070 Note 2013 31 182 ­1 690 29 492 9 069 1 750 10 819 40 311 2012 34 811 ­3 628 31 183 69 887 69 887 101 070 Tor Magne Kvia,

styreleder

Hallvard Magerøy Terje Bakken,

styremedlem

Jan Otto Midttun,

styremedlem

Otto Poulsen,

styremedlem

Stein Tosterud,

styremedlem

Erik T. Veiby,

styremedlem

21

FABEKO Norsk Fabrikkbetongforening Dronning Mauds gt. 15, 0250 Oslo Postboks 2312 Solli, 0201 Oslo Tlf.: 22 94 76 48/49 [email protected]

www.fabeko.no

Leidar Creative • Foto: FABEKO, byggutengrenser.no, leidar creative/istockphotos.

Antall ansatte

31­12­13 2 31­12­12 2

noter til regnskapet

201 3

NORSK FABRIKKBETONgFORENINg, SERVIcEKONTORET – NOTER TIL REgNSKAPET FOR 2013

Note 1: Regnskapsprinsipper og virkning av prinsippendringer Årsregnskapet er satt opp i samsvar med regnskapsloven og god regnskapsskikk for små foretak. Følgende regnskapsprinsipper er anvendt: • Inntekter resultatføres når de er opptjent. • Kundefordringer og andre fordringer oppføres til pålydende etter fradrag for avsetning til forventet tap. Avsetning til tap gjøres på grunnlag av en individuell vurdering av de enkelte fordringene. • Varige driftsmidler avskrives over forventet økonomisk levetid. Pr. 31.12.2013 er driftsmidlene utgiftsført i sin helhet. Note 2: Ansatte, godtgjørelser, lån til ansatte m.v. Lønnskostnader består av følgende poster Lønninger Folketrygdavgift Pensjonskostnader Andre lønnskostnader Utfakturerte lønnskostnader Sum lønnskostnader 2013 1 700 399 295 202 406 785 81 214 ­174 996 2 308 604 2012 1 619 885 293 162 307 420 59 819 ­174 996 2 105 290 23

201 3

FABEKO har en pensjonsordning for sine ansatte som tilfredstiller lov om obligatorisk tjenestepensjon. Pensjonsordningen er organisert og finansiert som en kollektiv pensjonsordning. Ordningen er ytelsesbasert. Selskapet har en ytelsesbasert ordning. Foreningen har unlatt å balanseføre forpliktelsen etter reglene om små foretak. Innbetalinger til forsikringsordningen anses som årets kostnad i regnskapet. Pensjonspremiefondets størrelse er 617.980 Årets pensjonspremie utgjør kr 406.785

Godtgjørelser

Annen godtgjørelse

Daglig leder

967 220 24 138

Styret Revisor:

Kostnadsført revisjonshonorar for 2013 utgjør kr. 22.700 eks. mva. Note 3: Egenkapital Pr 01.01.2012

Årets resultat Pr 31.12.2013

3 064 331 -12 884 3 051 447 Note 4: Bankinnskudd I posten inngår bundne bankinnskudd med kr 102.497 vedrørende ansattes skattetrekksmidler.

24

13

FABEKO Norsk fabrikk betongforening Servicekontoret

25

13

FABEKO Norsk fabrikk betongforening

26