LYNVINKEL-MANUAL (1).pdf

Download Report

Transcript LYNVINKEL-MANUAL (1).pdf

©FCS TOOLS AS el.no

www.lynvink

©FCS TOOLS AS www.lynvinkel.no

Ideell til disse prosjektene:

Terasse bygging, verandaer, kaianlegg, trapper, piknik bord, og utendørs lekeapparater

LYNVINKEL

FCS TOOLS AS

© SPERR MØNE BJELKE MØNE

A R B E I I D T R Y G T M E D V E R K T Ø Y B R U K V E R N E B R I I L L E R

VALM

SLØYS - SVILL GAVL

LYNVINKEL

© FCS TOOLS AS

Holdbar konstruksjon ekstra tykk kropp til bruk som en sag-guide

Lett og hendig, passer i lommen eller verktøy belte

0 til 90 graders vinkelmåler

cm skala for måling

Detaljerte instruksjoner i brosjyren

TAK-KONSTRUKSJONER

Det er mange forskjellige tak i bruk. Disse er oftest brukt:

Flatvinklet tak

Dette er den enkleste formen for tak, og har bare en vinkel.

Saltak

Dette er og et enkelt tak, også mest brukt. Det har to vinkler som møtes i midten eller møne.

SALTAK Valmtak VALMTAK Saltak og Valmtak med Ark

Dette er en kombinasjon av to saltak som krysser hverandre. Sløysen er krysningen av vinklene på takene, som ligger hver sin retning. Det er mange former av denne typen tak, men den vanligste er når takene krysser hverandre vinkelrett.

Terassetak

Denne formen for tak oppstår når sperrene møter et flatt område på toppen (terasse) isteden for ved møne.

SALTAK MED ARK TERASSETAK

Dettte taket har fire sider, alle vinklet mot midten av bygningen. Gradsperrene ligger diagonalt opp mot møne.

Beskrivelse Bruk av LYNVINKELEN

Rette kutt

Plaser vinkelen på siden, ved toppen av enden på sperret. Vri vinkelen til nummer 15 (15cm stigning) på skalaen viser på kanten av sperret. Hold vinkelen fast på nummer 15 og marker linjen fra vripunktet langs toppen av vinkelen. Dette vil bli toppen av kuttelinjen. (Se Figur 2)

LYNVINKELEN

LYNVINKELEN er designet for å gi en rask, lett, rett og repeterende måte for å legge ut og kutte de forskjellige vinkelene på de fleste gradskifte og skiftsperre I CM SKALA VRIPUNKT GRAD-KIL ALMINNELIG SPERR GRADSKALA bruk på konstruksjoner.

tak

FIGUR 2

Illustrasjonen viser vinkelen I posisjon for markering av kuttelinjen på toppen av en alminnelig sperr, som har 15cm stigning, den viser også at det er 26 1 /2 grader helling.

Features

1 ) Alminnelig og Grad/kil sperr skalaer- Definert av cm stigning per m bygningsbredde.

2) Gradvinkel skala—vist i grader.

3) Cm skala.

4) Fast bunnplate.

5) Kan brukes som sirkelsag-guide.

Sperr lengde

For å finne lengden på sperr (alminnelig, grad eller kil) til en takvinkel bygningsbredde, først let fram bygningsbredden I Tabell 1. Let fram stigningsforhold I cm per m (hellingsvinkel) I venstre kolonne.

Les av sperrlengden som trengs til høyre for stigningsforholdet, under kolonnen som viser hvilken type sperr.

Langs målelinjen på toppen marker lengden på sperre.

Merk: Lengden av sperrene tatt fra tabellene er til senter av møne. Trekk derfor fra halvparten av tykkelsen på mønebjelken fra sperrlengden før man kutter. (Se. Figur 3)

M Å LELINJE TREKK FRA FOR Ø FIGUR 3

1 2 3

Bruk av LYNVINKELEN (videreført)

Avtrekk for halve tykkelsen på mønebjelken er målt i rett vinkel til øverste kuttlinje og er merket parallellt nedenfor øverste kuttlinje.

En rett vinkel linje av øverste kuttlinje lages lett med LYNVINKELEN.

Enkelt leg vinkelen slik at linje A viser på øverste kuttlinje du nettopp laget.

Vinkelen vil ligge 90 grader I forhold til kuttlinjen. Marker så ei linje langs vinkelkanten nedenfor kuttlinjen, hvor du vil måle og merke for tykkelsen av mønebjelken. (Se Figur 4) Etter å ha markert 1/2 tykkelsen av mønebjelken marker så ei linje paralellt med øverste kuttlinje på dette merket. (Se Figur 5)

Salingshakket

Salingshakket merkes vinkelrett I forhold til hæl kuttet, og møter systemlinjen brukt for å måle lengden av sperre.

For å merke salingshakket marker et andre vinkelrett merke slik at det krysser systemlinjen på punktet som definerer lengden av sperre. Legg vinkelen slik at linja A viser på hælkuttet, beveg så vinkelen langs denne linjen helt til kanten av vinkelen møter sperrlengdemerket på systemlinjen. Nå markerer du en linje fra dette punktet til bunnen av vinkelen. Dette er så ditt salingshakk. (Se Figur 6A & 6B) Gesims Lengde på sperr fra tabell 1 Systemlinje Nedre Kuttlinje

Alminnelig sperr med gesims

Hæl kutt Salingshakket Avtrekk for møne Øverste Kuttlinje

4

Bruk av LYNVINKELEN (videreført)

Lengde av Alminnelig sperr fra tabell 1 SALINGSHAKKET AAVTREKK FOR MØNE (MERK: SYSTEMLINJEN ER PÅ TOPPEN AV SPERRE)

ALMINNELIG SPERR UTEN GESIMS-FIGUR 6B

De forrige paragrafene I denne delen beskriver hvordan man bruker LYNVINKELEN til a merke kuttlinje for salhakk, hælkutt og utrekning av sperrlengde. Og var generelt.

La oss nå se på et eksempel for å legge ut gradskifte, gradsperr, skiftsperr og vekslingssperr for en spesifik bygning med bredde og takvinkel. Taket skal også ha overheng.

Bygnings Spesifikasjoner

Bredde.................................. 609cm Helning ................................. 23cm pr 30cm Møne dim.............................. 48x198mm Gesims ................................. 60cm Sperr avstand ....................... 60cm Sperr dim .............................. 4 8 x 1 4 8 m m

Alminnelig Sperr

1) Sett vripunktet på vinkelen på kanten av sperre. Roter vinkelen til den viser 23 på skalaen for cm helning på skalaen.

2) Marker øvre kuttlinje på eine enden av sperre.

ØVRE KUTTLINJE 3) Finn sperllengden på tabell 1 ( 3810mm) legg ut og merk av lengden på systemlinjen.

4) Trekk fra ½ av tykkelsen på mønebjelken (24mm) av øvre kuttlinje.

5

Bruk av LYNVINKELEN (videreført)

5) Marker nedre kuttlinje, hælkuttet og Salingshakket 6) Legg til 60 cm fra salingshakket på systemlinjen og marker nedre kuttlinje.

7) Etter sperre er kuttet så kan det brukes som mal å legge ut resten av de alminnelige sperrene.

G r a d s k i i f t t e s p e r r r r o g k i l s k i i f f t t e s p e r r r r

I) Sett vripunktet på LYNVINKELEN på sperrkanten og roter vinkelen til vinkelkanten viser 23cm på cm skalaen.

2) Marker øvre kuttlinje på ene enden av sperre.

Ø VRE KUTTLINJE

6

LYNVINKELEN i bruk (videreført)

3) Roter LYNVINKELEN og merk en linje som er vinkelrett i forhold til topplinjen.

Langs denne linjen mål og merk tykkelsen på sperre.

4) Marker et andre vinkelrett merke fra dette punktet.

5) Legg LYNVINKELEN på toppen av sperre. Viderefør begge linjene vinkelrett I forhold til sperre videre.

7

Using Pocket Square (continued)

6) Koble motsatt ender av linjene sammen, som vil gi riktig side kuttevinkel. Legg merke til at sperr med motsatt side kutt vil være nødvendig for motstridende gradsperr og skiftsperr.

SENTER PÅ VINKELKUTTET SIDE VINKELKUTT TOPPEN AV RETT KUTTLINJE

7) Fra senter av vinkelkuttet, kan du utforme og merke sperrlengde på systemlinjen, som hentes fra tabell 1. (Du vil huske at vi definerte målelinjen på grad, skift og vekslings sperr langs midtlinjen på toppen av sperre.) SPERRLENGDE 8) Etter å ha merket sperrlengden, marker en rettvinklet linje på merket for sperrlengden som vist ovenfor. Nå marker en rettvinklet linje nedover siden på sperre som vist nedenfor til venstre.

Merk: Hvis du skal legge ut en kilskiftesperre, marker også en rettvinkletlinje 1/2 tykkelsen på sperre fra linjen du nettopp laget, som vist nedenfor høyre. Dette er kuttlinjen for kilskiftesperren slik at den passer kilsperren.

8

Lynvinkelen I bruk

(forts.)

9} Mål dybde (D) av hæl kuttet av et alminnelig sperr og merk salingshakket ved å sette vripunktet på kanten av sperre. Roter vinkelen til kanten av sperre viser 23cm på vinkelskalaen.

Alminnelig sperr GRADSKIFTE ELLER KILSKIFTE 10) Nå går vi tilbake til øvre kuttlinje. Fradrag for tykkelse av mønebjelke må trekkes fra sperrlengde som tidligere har vært hentet fra tabell 1. Siden gradskifte og kilskifte sperr sitter ved en vinkel på 45 grader I forhold til møne i planvisning, må tykkelsen på mønebjelke måles på en 45-graders diagonal linje.

Tegn en 45-graders linje langs toppen av møne-bjelken. Mål lengden på linjen og dividere med 2. (I dette tilfellet linjen skal være 48mm lang - dividert med 2 = 24m.)

11) Langs den vinkelrette linjen lagt ut i trinn 3, side 7, og fra de opprinnelige kuttlinjene, mål og marker 24mm og tegn en andre øvre kuttlinje på dette merket.

12) Fra toppen av øvre kuttlinje, tegner du en annen side kuttlinje parallelt i forhold til side kuttlinjen gjort i trinn 6). Disse siste øvre og side kutte linjer definerer vinkelen som slutten av sperre vil bli kuttet til å passe flush mot møne-bjelke.

Legg merke til at hvis en bærbar elektrisk sirkulærsag brukes til å kutte denne enden av sperre, vipper bladet i en vinkel på 45 grader og kutter langs øvre kuttlinje, vil resultatet bli riktig side kuttet. Det er best å utforme kuttet på toppen av sperre, for å være sikker på at bladvinkel er i riktig retning å fører til ønsket side kuttet.

Lynvinkelen I bruk

(forts.)

13) Nå må vi vurdere den ekstra lengden som må legges til lengden på sperr å imøtekomme gesims. Først, bestem lengden på alminnelig og grad/skifte sperr for helningsforhold. I vårt eksempel er sperrlengden 3810mm. Lengden på gradskifte er 41cm. Forholdet mellom gradskifte og alminnelig sperrlengden er: 41/3800 = (41x30.5)+0.3175

(30.5x30.5) +15 = 1.32

Dette forholdet for gesimslengden på grad eller skiftesperr delt på gesims lengden av alminnelig sperr : D/C = 1.32, D er lengden på grad eller skifte sperr med gesims, og C er lengden på alminnelig sperr med gesims, som vist i diagram nedenfor. I vårt eksempel: D/60 = 1.32, så er D= 60X1.32 = 79cm Alminnelig sperr

Lynvinkelen i bruk

(forts.)

14) Fra den kvadrerte linjen langs toppen av sperrre på nedre kuttlinje, mål og marker 79cm (gesimslengde). Tegn en rettvinklet strek over dette merket på toppen av sperre, og merk en andre nedre kuttlinje på sperr fra denne linjen.

SEA'f 15) Siden lengden på gradsperr og kil sperr måles langs midtlinjen på toppen av sperre, kan du se at hjørnene på bunnen slutten av gesimsen ikke er i samme planet som enden av de alminnelige sperr.

Kuttelengden eller godtgjørelse av gjæring er halve tykkelsen på gradsperr som vist nedenfor i planvisning.

SOM MARKERT AVKUTT GJÆRING C: Gesims lengde D : Gradkifte gesimslengde

9 10 11

Lynvinkelen I bruk

(forts.)

Noen snekkere foretrekker å merke og kutte gesims etter sperrene er på plass ved å feste en kritt linje på enden av sperrene.

Kuttet er laget etter merket lagt ut fra kritt-merke, eller som legges ut på beregnet lengde ovenfor, med blad på en bærbar elektriske så sett i en vinkel på 45 grader til sålen.

Gjæringskuttet er gjort på en rettvinkletlinje med en bærbar elektriske som er sett i en vinkel på 45 grader til sålen 16) I tilfelle av gradskifte er det ikke nødvendig å gjære slutten av sperre siden den oppmålte lengden av gesims (målt langs toppen av sperr) ligger i samme planet som slutten av de vanlige rafters, som vist i plantegning nedenfor!

ALMINNELIG SPERR OVERHENG SVILL For de som ønsker å gjøre arbeidet, kan et 90-graders hakk gjøres på bunnen av sperr for å gi en bedre overflate for montering av vannbord. I dette tilfellet må halve tykkelsen av gradskifte undergurtsnivå legges til lengden på sperr, som vist nedenfor. En rettvinklet linje vil igjen bli trukket på sperr angitt på dette punktet, og med blad på 45 grader på en bærbar elektriske sag, og på riktig dybde, gjør et kutt langs linjen på begge sider av sperr.

12

Lynvinkelen I bruk

(forts.)

ALMINNELIG SPERR OVERHEN G SVILL 17) Når du bygger valmtak bør møne bjelken være 30cm lenger enn nødvendig på slutten. Deretter er alminnelig sperr, som har blitt kuttet til størrelse, plassert på midten av sluttsvill, og den øvre enden plassert ved siden av mønebjelke, ved toppen av mønebjelken.

Mønebjelken er deretter merket ved enden av sperr.

MØNEBJELKE ALMINNELIG SPERR SVILL Hvis det brukes en sentrert sperr I midten av møne kan mønebjelke kuttes til riktig lengde, og gradssperr er festet på enden av mønebjelken.

Hvis ingen sentrert sperr brukes, kan du legge til 48mm på lengden på møne bjelken fra merket du nettopp laget for å gi en overflate å feste gradskifte I, avskjær mønebjelken på dette punktet.

13

Lynvinkelen I bruk

(forts.)

Vekslingssperr

Vekslingssperr ligger i samme plan som alminnelig sperr og har derfor samme stigningsforhold 1 ) I den ene enden av sperre merker du kuttlinje ved å legge vripunktet på lynvinkelen på sperrkanten og roterer til kanten av sperre viser 23cm på skalaen.

ØVRE KUTTLINJE 2) Merk en linje vinkelrett i forhold til øvre kuttlinje, som vist i figur 4. Langs dette merket mål og merk tykkelsen av sperre.

.3) Merk en andre kuttlinje på dette punktet.

14

Bruk av Lynvinkelen (forts.)

4) Sett en rettvinklet strek over toppen av sperre. Legg merke til at i en skiftevekslingssperr er toppen av sperre på den korte siden av strek!

KILVEKSLINGSSPERR SKIFTEVEKSLINGSSPERR 5) Avhengig av hvilken vei sidekuttet skal gjøres, koble motsatt ende av linjene sammen.

SKIFTEVEKSLINGSSPERR KILVEKSLINGSSPERR 6) Fra tabell 2 er differansen i lengden på sperr avhengig av forskjellig avstand, lengden som er gitt for 22cm stigning per 30cm på 60cm avstand på senter er 51cm. Dette er også lengden på den første eller korteste VEKSLINGSsperr. Hver etterfølgende sperr vil være 51cm lengre enn den foregående!

7) Langs målelinje (midtlinjen på toppen av sperr), fra side kuttlinje markert i trinn 5, mål og marker lengden på sperr. Den første sperr vil være 51 cm lang, den andre 102cm, den tredje 153cm, og så videre!

15

Bruk av Lynvinkelen (forts.)

8) Fra lengden som er merket, kan du gjøre en rettvinklet kuttlinje på siden av sperre.

9)For en kilvekslingssperr, blir sperre kuttet parallelt i forhold til denne linjen for å passe mot møne. Pass på at denne linjen på kilvekslingen er i samme retning som linjen på den motsatte enden, det vil si. parallelt med den!

10) For en gradveksling bruker du en felles sperr som en mal, og merker hæl og sete kutt , på siden av sperr nederst på nedre kuttlinjen. I tilfelle det ikke er en felles sperr tilgjengelig, plasser hæl og sete kutte linjer som beskrevet på side 4 under Salingshakket.

11) Igjen på en gradvekslingssperr, er den ekstra lengden for gesims lagt ut det samme som det var for alminnelig sperr. En felles sperr kan brukes som en mal, hvis tilgjenglig!

16

Bruk av Lynvinkelen

(forts.)

12) Kompensasjon må må nå bli gjort for tykkelsen av grad- og kilskifte, som ble gjort for mønebjelken. Merk en andre kuttIineje 24mm og parallelt med den opprinnelige kuttlinjen gjort i trinn 1 ovenfor. (24mm er halve tykkelsen av 2” sperr.) 13) Fra toppen av linjen merk en linje langs toppen av sperre parallelt med sidemerket gjort i trinn nr. 6). Disse siste side- og toppkutt merkene er merkene hvor sperre blir kuttet. Kutt langs disse linjene med en bærbar elektriske sirkulærsag sett på 45 grader, vil resultere i den riktige siden kuttet.

17

Bruk av Lynvinkelen

(forts.)

14) Sperrene må reduseres ytterligere i lengden for å kompensere for tykkelsen på møne som de festes. Dette gjøres på samme måte som vanlige sperr ble forkortet og av samme grunn. (Se side 3-Sperr lengde) 2cm

KILSKIFTEVEKSLINGSSPERR

GRADSKIFTEVEKSLINGSSPERR

18

FLERE FUNKSJONER OG BRUK

Vinkelmåler LYNVINKELEN er preget med skala, uteksaminert i grader som gjør det veldig nyttig for bruk som en vinkelmåler. Skalaen er preget på begge sider av vinkel kroppen slik at hver side kan brukes. Illustrasjonen nedenfor viser vinkler som kan oppnås ved å justere vinkelen 30 og 60 grader med kanten.

Ved bruk i forbindelse med et vater, kan lynvinkelen brukes til; Bestemme vinklene på sperr, grader av eksisterende tak og sperr, eller hvis du vil justere et sperr til en hvilken som helst ønsket vinkel, som illustrert nedenfor

.

Les av grader eller juster vinkel på sperr

Det tas forbehold om trykkfeil I denne bruksanvisningen. Alltid dobbeltsjekk tall og regnemåte. Bruker står selv ansvarlig for rett utregning og bruk av LYNVINKELEN

©FCS TOOLS AS www.lynvinkel.no

19

TABELL 1

TABELLER AV SPERR LENGDER

2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 STIGNING CM PER 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 30CM BYGNING BREDDE 2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 I SPERR CM LENGDE 76 77 78 80 82 85 88 91 95 99 103 107 54 57 59 62 64 45 46 47 48 49 51 52

BYGNINGSBREDDE 91cm 121cm 152cm

68 70 71 73 75 76 GRAD-KIL CM LENGDE 64 65 65 66 67 79 106 108 110 110 112 114 116 119 121 125 128 131 SPERR LENGDE CM GRAD-KIL CM- LENGDE 62 62 63 64 66 68 71 73 76 79 83 86 91 92 94 96 99 102 105 109 114 119 123 129

182cm

86 86 87 88 89 91 93 95 97 100 102 105 129 130 131 132 134 137 139 143 146 150 154 158

TABELL 1

TABELLER AV SPERR LENGDER

2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 STIGNING CM PER 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 30CM BYGNING BREDDE 2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 238 247 257 269 280 198 201 204 209 215 221 229 173 177 182 187 194 201 209 218 227 237 I

BYGNINGSBREDDE

335cm 366cm

SPERR CM LENGDE 168 GRAD-KIL CM LENGDE 237 SPERR LENGDE 183 CM GRAD-KIL CM- LENGDE 259 170 239 185 260 241 243 247 251 256 262 268 275 282 290

396cm

281 282 188 193 198 204 212 220 229 238 248 259 262 266 269 274 278 286 293 300 308 316

426cm

302 304 284 289 292 297 303 310 317 325 333 343 256 267 277 289 302 214 216 220 225 231 238 247 306 310 314 320 326 333 341 350 359 369

TABELL 1

TABELLER AV SPERR LENGDER

2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 STIGNING CM PER 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 30CM BYGNING BREDDE 2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 321 324 330 337 346 358 370 385 400 416 434 458 I

BYGNINGSBREDDE

579cm 607cm

SPERR CM LENGDE 290 GRAD-KIL CM LENGDE 410 SPERR LENGDE 306 CM GRAD-KIL CM- LENGDE 432 293 298 305 314 324 335 348 362 377 393 410 412 416 421 427 434 443 453 463 475 488 501

640cm

453 309 314 321 330 341 353 366 381 397 413 431 434 437 442 449 457 466 476 487 500 514 538

670cm

474 456 460 465 472 480 490 500 512 525 539 554 336 340 346 353 363 375 388 403 419 436 455 474 477 481 487 494 503 513 524 537 550 565 581

TABELL 1

TABELLER AV SPERR LENGDER

2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 STIGNING CM PER 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 30CM BYGNING BREDDE 2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 444 448 456 466 479 494 540 531 552 575 600 652 I

BYGNINGSBREDDE

823cm 853cm

SPERR CM LENGDE 413 GRAD-KIL CM LENGDE 583 SPERR LENGDE 428 CM GRAD-KIL CM- LENGDE 604 417 424 434 445 460 476 494 514 536 558 582 586 591 598 607 617 629 643 659 675 693

884cm

713 626 433 435 454 462 477 494 513 533 555 579 603 608 613 620 629 640 653 667 683 700 719

914cm

739 648 629 635 642 652 663 676 691 708 725 745 765 459 464 471 482 495 511 529 549 571 595 620 647 651 657 664 674 686 699 715 732 750 771 792

TABELL 1

TABELLER AV SPERR LENGDER

2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 STIGNING CM PER 30CM BYGNING BREDDE 2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 678 705 734 765 797 566 572 581 594 611 630 653 550 562 578 596 617 641 669 694 724 754 I SPERR CM LENGDE 535

BYGNINGSBREDDE 1066cm 1097cm

GRAD-KIL CM LENGDE 756 SPERR LENGDE CM GRAD-KIL CM- LENGDE 550 777 541 760 556 781 766 775 786 800 816 834 854 875 899 924

1127cm

799 565 578 594 613 635 659 686 714 744 776 788 797 809 823 839 858 878 901 924 950

1158cm

820 803 810 819 831 846 863 881 903 926 950 977 696 724 754 786 819 581 587 597 610 627 647 670 825 832 841 854 869 886 905 927 951 976 1003

TABELL 1

TABELLER AV SPERR LENGDER

2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 STIGNING CM PER 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 30CM BYGNING BREDDE 2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 137 139 141 144 148 152 158 164 171 179 186 194 110 112 115 119 123 128 133 138 144 150 I

BYGNINGSBREDDE 213cm 243cm

SPERR CM LENGDE 107 108 GRAD-KIL CM LENGDE 151 151 SPERR LENGDE CM GRAD-KIL CM- LENGDE 122 123 172 173 152 155 157 160 163 166 170 174 179 184

274cm

194 195 197 199 202 206 210 214 219 225 231 237 153 154 157 161 165 170 176 183 190 198 207 215 125 128 132 136 141 146 152 158 165 172 175 177 179 182 186 190 195 200 205 212

305cm

216 217 219 221 225 229 233 238 244 250 257 264

TABELL 1

TABELLER AV SPERR LENGDER

2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 STIGNING CM PER 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 30CM BYGNING BREDDE 2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 236 241 248 256 265 275 286 297 310 323 I SPERR CM LENGDE 229

BYGNINGSBREDDE

457cm 488cm

GRAD-KIL CM LENGDE 324 SPERR LENGDE 245 CM GRAD-KIL CM- LENGDE 345 232 326 247 347 311 323 337 351 366 260 263 267 273 281 290 300 396

518cm

367 369 372 376 328 332 337 342 349 357 366 375 385 382 389 396 405 415 425 436 449 330 343 357 372 389 275 278 283 289 297 307 318 251 257 264 272 282 293 305 317 331 345 350 354 360 365 373 381 390 400 411 422

549cm

389 391 394 398 404 411 419 429 439 450 462 475

TABELL 1

TABELLER AV SPERR LENGDER

2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 STIGNING CM PER 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 30CM BYGNING BREDDE 2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 382 386 392 402 413 426 441 458 476 496 517 539 I SPERR CM LENGDE 352

BYGNINGSBREDDE

701cm 731cm

GRAD-KIL CM LENGDE 497 SPERR LENGDE 367 CM GRAD-KIL CM- LENGDE 518 355 361 369 380 392 406 421 438 456 475 495 499 503 509 517 526 536 548 561 575 591 607

762cm

540 371 377 386 396 409 423 440 457 476 498 516 521 525 531 539 549 560 572 585 600 616 634

792cm

561 542 547 554 562 571 583 596 607 626 642 660 398 402 408 418 429 443 459 476 495 516 537 569 564 569 576 584 594 614 619 634 650 668 686

TABELL 1

TABELLER AV SPERR LENGDER

2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 STIGNING CM PER 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 30CM BYGNING BREDDE 2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 505 510 518 530 545 562 582 604 628 655 682 711 I

BYGNINGSBREDDE 945cm

SPERR CM LENGDE 474 GRAD-KIL CM LENGDE 669

975cm

SPERR LENGDE 489 CM GRAD-KIL CM- LENGDE 691 479 487 498 512 528 547 568 590 615 541 668 673 678 686 696 709 723 739 756 775 796 818

1006cm

712 494 506 514 528 545 564 586 607 635 661 689 694 700 709 719 731 746 762 780 800 822 845

1036cm

734 716 722 730 741 754 769 786 805 825 848 871 520 525 534 546 561 579 600 623 648 674 703 733 738 744 753 764 777 793 810 829 850 873 897

2

TABELL 2

Forskjell i lengde på Vekselsperr

43,2 45,7 48,3 50,8 53,3 55,9 58,4 61,0 2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 33,0 35,6 38,1 40,6 Stigning 46,0 46,5 47,0 48,5 49,5 51,0 53,0 55,0 57,0 59,5 62,0 64,5 67,5 70,5 73,0 76,0 79,0 82,5 85,5 89,0 92,0 95,5 99,0 102,0

SPERRAVSTANDER (CM) 40cm 45cm

70,5 73,0 76,0

79,0

82,0 85,0 88,0 91,0 41,0 41,5 42,0 42,5 44,0 45,5 47,0 49,0 51,0 53,0 55,0 57,5 60,0 62,0 65,0 68,0

50cm

88,0 91,5 95,0 99,0 102,5 106,0 110,0 113,5 51,0 51,5 52,5 53,5 55,0 57,0 59,0 61,0 63,5 66,0 69,0 72,0 75,0 78,0 81,0 84,5

60cm

106,0 110,0 114,0 118,5 123,0 127,0 131,5 136,0 61,0 61,5 63,0 64,5 66,0 68,0 70,5 73,0 76,0 79,0 83,0 86,0 90,0 93,5 96,0 101,5

TABELL 1

TABELLER AV SPERR LENGDER

2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 STIGNING CM PER 30CM BREDDE 2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 I

BYGNINGSBREDDE

1310cm 1340cm

688 695 707 723 743 767 794 766 787 819 853 889 926 ALMINNELIG CM 658 664 675 691 710 733 824 857 893 930 970 1002 1024 1049 1076 1104 1135

1372cm

971 977 GRAD-KIL CM ALMINNELIG CM 928 673 933 941 952 966 983 985 996 1011 1029 1049 1072 1098 1126 1156 1188 680 691 707 726 750 776 806 838 873 910 948 703 711 722 739 759 784 811 842 876 912 951 991 GRAD-KIL CM 950 955 963 974 989 1006 1026 1046 1073 1101 1130 1161

1402cm

993 998 1006 1019 1034 1052 1072 1096 1122 1151 1181 1214

TABELL 1

TABELLER AV SPERR LENGDER

2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 STIGNING CM PER 30CM BREDDE 2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 I

BYGNINGSBREDDE 1432cm 1462cm

ALMINNELIG CM GRAD-KIL CM ALMINNELIG CM GRAD-KIL CM 719 726 738 755 776 801 829 861 895 932 972 1013 750 757 770 787 809 835 865 989 933 972 1013 1056

1494cm

1015 1020 1029 1041 1056 1074 1096 1120 1147 1175 1207 1241 1059 1066 1072 1085 1101 1097 1142 1168 1196 1226 1259 1293 734 742 754 771 792 818 847 879 914 852 992 1034 765 772 785 803 825 852 882 916 952 992 1034 1078

1524cm

1079 1085 1094 1107 1123 1143 1166 1191 1220 1251 1284 1320 1036 1042 1051 1063 1078 1097 1119 1144 1171 1201 1233 1267

TABELL 1

TABELLER AV SPERR LENGDER

2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 STIGNING CM PER 30CM BREDDE 2,5 5,1 7,6 10,2 12,7 15,2 17,8 20,3 22,9 25,4 27,9 30,5 I

BYGNINGSBREDDE

1189cm 1219cm

ALMINNELIG CM GRAD-KIL CM ALMINNELIG CM GRAD-KIL CM 627 633 644 659 677 699 723 751 781 813 847 884 595 603 613 627 644 664 688 714 743 774 806 840

1250cm

842 885 890 897 908 921 937 956 846 854 864 876 891 909 929 973 976 1002 1029 977 1000 1026 1053 1082 642 649 660 675 693 716 741 769 800 833 868 905 612 618 628 643 660 681 706 733 762 810 827 862

1280cm

1056 907 912 919 930 944 960 979 1001 1025 1051 1079 1109 864 868 876 886 899 914 932 953 976 1000 1027

2

Definisjon:

Det finnes en rekke publikasjoner om vegg, takkonstruksjon og så videre. For det meste er disse publikasjonene ganske konsekvent i terminologi som beskriver ulike strukturelle deler, osv. Dessverre, når det gjelder å bruke visse betingelser knyttet til slike ting som sperr kutt, kan forskjellige ord brukes til å bety det samme - selv innenfor samme publikasjon (i.e.bunn kutt, sete kutt, hæl kutt, vannbord kutt, osv.). Derfor, i interessen til konsistens og klarhet, skal vi bruke en term i slike tilfeller.

Følgende definisjoner knyttet til forskjellige tak medlemmer og begrepene i tak konstruksjon - og gjennom dette heftet - bør være nøye bemerket og forpliktet til minne.

Sperr

Strukturelle medlemmer som støtter taket. Det finnes fire forskjellige typer rafters. Alminnelig, skifte, kil og jack. (Ref. hefte dekning).

Alminnelig Sperr

En sperr som går fra svill til møne eller møne bjelke og vinkelrett i forhold til svill og møne i en planvisning.

Gradsperr

En sperr som går diagonalt fra det ytre hjørnet av kryssende svill til møne, vanligvis i en vinkel på 45 ° til svillen i en planvisning.

Kilsperr

En sperr som går diagonalt fra innsidehjørne av kryssende svill til møne på en av de kryssende takene. I de fleste tilfeller i en vinkel på 45 ° til svill i planvisning.

Vekslingsperr

Et sperr som ikke strekker fra toppsvill til møne. De ligger i samme vinkel som alminnelig sperr, og enten I mot svill, møne, grad eller kilsperr.

Gradvekslingssperr

Et sperr som strekker fra svill til gradsperr I rettvinkel I forhold til svill på plantegning.

Kilvekslingssperr

Et sperr som strekker fra møne til kilsperr I rettvinkel I forhold til møne på plantegning.

D1

Definisjoner:(forts.) Kutt

Naturlig må alle sperr kuttes til spesifikke dimensjoner for å passe riktig. Alle kuttedeoverflater må passe flush, og som sett så fins det en rekke takkonstruksjoner og ulike typer sperr, en rekke forskjellige kutt vil være nødvendig for å sikre en riktig passform. Det er i utgangspunktet fire kutt gjort på rafters - lodd, sete, hæl og sidekutt.

Lodd kutt

Kutt gjort på toppen eller bunnen av sperr som er vinkelrett i forhold til bredden av bygningen når sperre er plassert. (Også kalt øvre loddkutt eller nedre loddkutt.)

Sete eller Vannrett kutt (salingshakket)

Kutt laget nederst på en hvilken som helst sperr, som hviler på den vannrette overflaten på toppsvillen.

Hæl Kut

Kutt som er gjort i nedre enden av sperr som bærer mot den loddrette overflaten på veggen. Legg merke til at dette kutt er parallell til loddkuttet.

Side Kut

Kuttet gjort på slutten av et sperr som treffer mønebjelken, eller andre sperr på annet enn 90 ° i planvisning.

Dette kutt kreves på toppen av alle gradkifte- og kilskiftesperr (Også kalt kinnet eller avskårne hjørner kutt.)

D2

Definisjoner:

(forts.)

Kutt forts. Salingshakket

Hakk dannet nederst nederst på sperr, som et resultat av et sete- og hæl kutt, kalles et Slaingshakk. Dybden finnes etter plasseringen av målelinje. (Se definisjonen av "måle linje")

Møne Bjelke

Mønebjelken er et vannrett bord eller bjelke på toppen av taket hvor øvre enden av sperr på begge sider av taket er festet.

I rimeligere konstruksjon, er noen ganger møne-bjelken utelatt, og motsatt sperr er festet til hverandre og utgjør møne.

Toppsvill

Svillen på taket er hvor nedre enden av sperr er festet. Svillen er plassert i øvre del av de utvendige veggene. (toppsvill)

Bygningsbredde

Bygningsbredden av et tak er avstanden fra utsiden av bygningen til utsiden av motsatt vegg eller i utgangspunktet totalbredden av bygningen.

Spennvidde

Spennveidden av et tak er den vannrette avstanden fra midten av møne på utsiden av veggen (eller toppsvillen). På tak hvor taket har samme gradhelning på begge sider av møne er bredden, lik halvparten av bygningens bredde.

I skur eller flattakene er spennvidden lik bygningsbredden, minus tykkelsen på veggene.

SPENNVIDDE

D3

BYGNINGS BREDDE

Definisjoner:

(forts.)

Stigning

Fremveksten av et tak er den loddrette avstanden fra toppen av svillen til skjæringspunktet for systemlinjene på motstridende sperr (Se "Måle Line" for plasseringen til denne linjen på felles sperr.)

Stigningsforhold

Økning av et tak, er den loddrette avstanden en taket stiger for hver m av taket.

Hellingsvinkel

Hellingsvinkel av et tak er forholdet mellom økning i m I forhold til m spenn. . Hvis du vil finne stigningforhold del økning med spenn.

Vinkel

Slant av et tak er mer vanlig uttrykt i form av "stigning" i motsetning til "hellingsvinkel".

Byggeplaner inneholder vanligvis takets vinkel definert av en liten I cm med spennvidde i cm.

trekant, kalt vinkeltrekanten. Vinkelen av et tak er forholdet mellom stigning i cm per 30cm spennvidde .

Hvis du vil finne vinkelen av et tak, del stigning

D4

Definisjoner (forts.)

Gesims

De fleste bygningene er konstruert med tak med overheng, det vil si at taket strekker seg utover den utvendige veggen av bygningen.

Utvidelse av sperr er nødvendig for å levere overheng kalles en gesims (noen ganger referert til som hale). Lengden på en gesims beregnes uavhengig av lengden på sperre, men de to legges sammen for å få den totale sperrlengden.

Plantegning

Plantegning er en visning som ser rett ned på huset.

Systemlinje(målelinje)

Lengden på en sperr er målt og lagt ut på en systemlinje på sperre. Systemlinjen på et felles sperr med gesims ligger på siden av sperre parallelt til den øverste kanten.

På sperr uten en gesims er målelinjen langs den øvre kanten av sperre.

Målelinje på Gradskifte, skifte og kilsperr ligger langs midtlinjen på toppen av sperre.

Det tas forbehold om trykkfeil I denne bruksanvisningen. Alltid dobbeltsjekk tall og regnemåte. Bruker står selv ansvarlig for rett utregning og bruk av LYNVINKELEN

©FCS TOOLS AS www.lynvinkel.no

D5