Last ned PDF - Hytteforlaget

Download Report

Transcript Last ned PDF - Hytteforlaget

Din lokale

HYTTEGUIDE

KOMMUNAL INFORMASJON | HY T TET I P S | AKT I V I T E TER | NR . 2 - 2014

Hytta

– et senter for refleksjon og ettertanke

Utvid plassen – ikke hyttekjøkkenet Gjør papirarbeidet grundig -bli en lykkelig hyttedeler

INDERØY, LEKSVIK, RISSA OG VERRAN

Telefon 72 52 42 31 e-post: [email protected]

www.bohus.no

Møbler og interiør på Brekstad

Med 50 års erfaring i møbel- og interiørbransjen vet vi hva du trenger til både hus og hytte. Besøk vår innholdsrike butikk på Brekstad – og bli inspirert!

Faste kjøreruter til hele Fosen. Vi kan også levere utenfor Fosen etter avtale.

Os Tolga 2014.qx_Layout 1 07.03.14 11:31 Side 7 Din lokale

HYTTEGUIDE

6 Hytta - Et senter for refleksjon og ettertanke

Møt Oddgeir Bruaset fra «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu»

10 19 23 30 33 38 Inderøy kommune

Ordfører Trine Berg FInsnes ønsker velkommen

Leksvik kommune

Kortreiste opplevelser i Leksvik

Trygg med Røde Kors

Vår samarbeids partner

Storfamilien på hytta

Utfordringer og muligheter -flere generasjoner på tur, sammen med dine, mine og våre barn

Rissa kommune Hyttesameie – Bli lykkelig hyttedeler

-enten du ønsker å eie sammen med søsken eller venner

42 Verran kommune 48 Utvid plassen – ikke hyttekjøkkenet

-smarte løsninger til små kjøkken 6 FOTO: TOR SIVERSTØL/NRK

- På den tiden gikk det bare veg frem til de fremste gardene i Måndalen. Derfra måtte vi bære materialet i halvannen time fra 200 til 650 meter over havet. Jeg sto vel for det meste av bæringa og at det ble over hundre turer opp og ned med material og sement på ryggen er det ingen tvil om. Men jeg tror også at dette gav meg et enda mer personlig forhold til hytta, det var noe jeg og broren min hadde gjort selv - og det føltes godt,

forteller NRK-veteranen.

Hytta hadde verken strøm eller innlagt vann. Likevel anså de begge det som luksus å kunne ha en egen hytte i den norske fjellheimen. I årene etter fikk brødrene med sine respektive fjellet på første klasse.

var det i besteforeldregenerasjonen brukne samt at svigerinnen var gravid og hun selv 38 Hyttenorge kan stå f 30

- Vi eide hytta i fellesskap og hadde stor glede av den. Men etter hvert fikk broren min sin egen familie i Volda og jeg slo meg ned i

ELDRID MED MOR OG SVIGERINNE oran sameieeksplosjon:

Gjør papirarbeidet grundig bli lykkelig hyttedeler!

,

KILDESORTER PLAST OG PAPIR PÅ HYTTA

Ålesund. Dermed ble det et stykke å kjøre for oss begge samtidig som vi prioriterte en del andre ting i livet. Det ble dessverre mindre tid enn gleder,

Gode vaner skal være vanskelig å vende! Derfor ønsker vi at også hytteeiere skal ha mulighet til å sortere avfallet sitt når de er på hytta.

En slektning av de to brødrene som var snekker hadde drevet vedlikehold av hytta gjennom de siste årene. En dag kom han og spurte om å få Det er satt ut containere for innsamling av papir og plast i Rissa, Bjugn og Åfjord. Der er det en slisse hvor man kan kaste papir, og en luke for plastemballasje. For å levere plastemballasjen må den pakkes i godkjente sekker, man kan ikke benytte bæreposer. For å benytte seg av dette tilbudet trenger man nøkkel til container, denne fås ved henvendelse til Fosen Renovasjon.

Godkjente sekker for plastemballasje kan hentes hos: Restavfall

For innsamling av restavfall fra fritidseiendom mer er det fl ere beholdere som er satt ut, for å fi nne den nærmest din hytte, ta kontakt med oss eller se vår hjemmeside.

Avfall som kan kastes i restavfallsbeholderne er:

Det avfallet som kastes i søppeldunken der du bor. Blant annet, restavfall, matavfall, aviser, ukeblader, emballasje fra mat og lignende.

YX bensinstasjon i Rissa. Åpent hverdager fra 06:00-22:00, lørdag 08:00-22:00 og søndag 09:00-22:00 Best bensinstasjon i Botngård. Åpent hverdager fra 06:00-24:00, lørdag og søndag 08:30-24:00. YX bensinstasjon i Åfjord. Hverdager 07:00 21:00, lørdag og søndag 09:00-21:00 I Rissa kommune er containeren satt ut ved hyt Svalan. For nærmere beskrivelse eller kart, se vår hjemmeside www.fosenrenovasjon.no

Avfall som IKKE skal leveres i disse beholderne er:

– Større gjenstander (møbler etc.) – Elektrisk utstyr – Farlig avfall (bilbatterier, spillolje, White spirit etc.) Det skal ikke plasseres avfall på utsiden av con taineren, dette kan føre til skader på mennesker og dyr og tiltrekke seg skadedyr. Avfall som ikke kan leveres i beholderen, kan leveres på gjenbruksstasjonen.

Ansvarlig utgiver:

Hytteforlaget AS • Niels Leuchs v 46, 1359 Eiksmarka Tlf. 22 54 31 00 • [email protected]

Prosjektkoordinator: Opplag:

4 4300 ex

Prosjektleder:

Anne C. Boe-Tangen •

Layout:

Reidar Aunet

Forsidefoto:

Inge Hagen Jo Guribye, Polinor as, www.polinor.no •

Trykk:

KILDE: RAPPORT 39 FRA NORSK INSTITUTT F OR NATURFORSKNING FRA 2005 «HOLDNINGER TIL HYTTELIV OG UTVIKLING A V HYTTEOMRÅDER» Generasjon H kaller h sjonen født på 60- og Polinor AS Senter for reiseliv ved Høgsk er også en del av Norsk h Hyttelauget, som har h ytteekspert Jan Velvin d 70-tallet, som nå ove etter sine foreldre. Og mange må dele over Hva må man tenke på e villig til å gi fra seg hyttelivet til sine barn, mener V mangeårig forsker på norsk h e verdiene ved ytteturisme. Velvin en. Vi snakker om gen takelsen med sine sø yttesameie? era sken.

H-gjengen har dermed en st erk tilknytning til familiestedet. Den nye gener asjonen er den første som er vokst opp med h ytte, etter at etterkrigsforeldrene deres opple vde økonomisk vekst nok til en eiendom nummer to.

Åpningstider gjenbruksstasjoner:

Rissa, Ørland og Åfjord gjenbruksstasjon:

Tirsdager og torsdager fra 14-19 og første lørdag i hver måned fra 10-14.

Bjugn Gjenbruksstasjon:

Mandager og onsdager fra 14-19 og siste lørdag i hver måned fra 10-14 5

Os Tolga 2014.qx_Layout 1 07.03.14 11:31 Side 6 6

Hytta

– et senter for refleksjon og ettertanke Hytta gir oss muligheten til å ta turen ut av en hektisk hverdag for en aldri så liten pause. Et avbrekk fra de vante omgivelsene gir både inspirasjon og legedom.

TEKST/ FOTO: RUNAR ANDERSEN Tid for refleksjon, ro og ettertanke har blitt et luksusgode som ikke alle er forunt i 2013. En som er godt bereist i dette landskapet er journalisten Oddgeir Bruaset. Han har selv gjort seg erfaringer fra egen hytte, og sam tidig fått et viktig innblikk i livet til dem som har valgt å la avbrekket bli den nye hverdagen.

Vi er innom NRK Møre og Romsdal for å besøke journalisten, forfatteren og programlederen Oddgeir Bruaset. Han har de siste årene blitt en kjent skikkelse for de fleste av oss med det populære tv-programmet ”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu”. Små og store har gjennom de ulike episodene latt seg fascinere av mennesker som har valgt å leve et annerledes liv, adskilt fra hverdagens kjas og mas i byer og bygder rundt forbi. En pause fra vante omgivelser har også vært en viktig prioritering i livet til Oddgeir selv. Og når dagene har vært hektiske og arbeidsmengden stor har hytta gitt ham muligheten til å ta steget ut – der ingen skulle tru at nokon kunne bu.

- Å kunne gå ut i naturen for å sanse – se, lytte, kjenne – gir en enorm inspirasjon. Det å få et avbrekk i helgene var også viktig for folk når jeg vokste opp. Etter en lang uke med hardt arbeid på gården eller i konfeksjonsverkstedet var det mange som dro til fjells for å fiske, slappe av og samle krefter,

forteller Oddgeir i det vi setter oss ned i sofaen på kontoret hans i NRK. Selv kommer han ikke fra gård, men hadde en onkel som var bonde. Faren var konfeksjons arbeider og de hadde nok mark rundt huset i Måndalen til å brødfø fôre et par tre sauer i tillegg. For å skaffe ekstra mat til disse fikk de slå setra til onkelen hver sommer. Dette ble Oddgeirs første møte med livet til fjells – noe som skulle følge ham helt frem til i dag.

- Hele familien dro til seters – ikke for å melke kyrne men for å slå det som var innenfor setergjerde. Far slo og vi andre var med å røkte høyet, bredte det ut om morgenen og satte det i såter om kvelden. På vinteren hadde vi høyet i meiser og trillet dem ned fra fjellet på skaren – noe som også var et eventyr i seg selv, enda det kunne gå hardt for seg på turen ned,

smiler Oddgeir.

Et sted i fjellheimen

Noen år senere ønsket broren til Oddgeir å bygge seg en hytte ved et fjellvann innen for setra. Sammen bygde de to brødrene en middels stor hytte der alt ble gjort med håndemakt. Os Tolga 2014.qx_Layout 1 07.03.14 11:31 Side 7 FOTO: TOR SIVERSTØL/NRK

- På den tiden gikk det bare veg frem til de fremste gardene i Måndalen. Derfra måtte vi bære materialet i halvannen time fra 200 til 650 meter over havet. Jeg sto vel for det meste av bæringa og at det ble over hundre turer opp og ned med material og sement på ryggen er det ingen tvil om. Men jeg tror også at dette gav meg et enda mer personlig forhold til hytta, det var noe jeg og broren min hadde gjort selv - og det føltes godt,

forteller NRK-veteranen.

Hytta hadde verken strøm eller innlagt vann. Likevel anså de begge det som luksus å kunne ha en egen hytte i den norske fjellheimen. I årene etter fikk brødrene med sine respektive familier mye glede av hytta. De hadde den i fellesskap og kunne nyte freden og stillheten i fjellet på første klasse.

- Vi eide hytta i fellesskap og hadde stor glede av den. Men etter hvert fikk broren min sin egen familie i Volda og jeg slo meg ned i Ålesund. Dermed ble det et stykke å kjøre for oss begge samtidig som vi prioriterte en del andre ting i livet. Det ble dessverre mindre tid til hytta og færre besøk; mer plikt og arbeid enn gleder,

forklarer Oddgeir.

En slektning av de to brødrene som var snekker hadde drevet vedlikehold av hytta gjennom de siste årene. En dag kom han og spurte om å få kjøpe den. Etter familieråd ble det avgjort. Et fornuftig valg ifølge Oddgeir, men likevel vemodig.

- Det var nok det beste selv om det var litt trist også. Men sannheten er at jeg har vært såpass mye på reise de siste årene at det ikke var mu lighet for meg å prioritere fritiden min så langt borte. Nå er dette fem-seks år siden og jeg tenker jo stadig på plassen der oppe i fjellet.

Men så har jeg jo fått tilfredsstilt en del av behovet for å komme bort gjennom serien ”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu”,

sier Oddgeir og viser til mange minneverdige stunder med folk som har valgt å bryte ut 7

Os Tolga 2014.qx_Layout 1 07.03.14 11:31 Side 8 av det kjente og inn i et annerledes liv – der tid for ettertanke og refleksjon har blitt en vesentlig større del av hverdagen.

Det viktige avbrekket

Vi blir sittende der på kontoret til Oddgeir å filosoferer rundt behovet for å komme seg vekk fra hverdagens plikter og krav. En hytte tilfredsstiller på mange måter behovet for tid til refleksjon, ettertanke og ro - enten det er en plankebu på høyfjellet eller den mer luksuriøse varianten.

- Jeg tror mange har behov for et enklere liv.

Det kommer nok som en reaksjon på det urbane livet. Stresset, kampen mot klokka og behovet for å koble av. De stadige tekstmeldingene som kommer inn på telefonen, e-poster som skal besvares og kravet om å være tilgjengelig 24/7,

sier Oddgeir og fortsetter:

- Heldigvis var det ikke mobildekning der vi hadde hytta vår. Jeg har reist mye og sett mange av landets store hyttefelt – store prangende byggverk med særdeles høy standard – hvor tettheten er like stor som i boligfeltene, så jeg spør om dette er et enklere og et mer fredelig liv?,

filosoferer Oddgeir.

Selv har Oddgeir gjennom tv-programmet sitt møtt mange mennesker som har valgt å bryte helt ut i en ny tilværelse. Ifølge ham har også disse menneskene nokså ulike motiver til hvor for de tar dette skrittet.

- Det er noen som lever godt og har en høy livsstandard. Men så har de funnet et annet levebrød fordi de føler seg mer vel i naturen enn i byen – selv om de lever moderne liv. Men så har vi dem som har distansert seg helt fra det urbane og vil leve et enklere liv. De er lei av å henge i stroppen hele tiden – for å tjene nok til å ha alt man må ha her i livet; bil, båt, hus, hytte og ting. Dette er nok naturbarna som gir avkall på komfort for å kunne få tid. Få tid til å tenke, filosofere over livet, kjenne etter hvordan det er å være menneske,

forteller han.

Han nevner spesielt et møte med en dame som var fallskjerminstruktør og hadde levd åtte år av livet sitt på en flybase i Florida.

- Hun hadde mer enn 7000 hopp som tandem instruktør. Men så brøt hun tvert med dette livet.

Hun søkte til en utpost langt nord i Vesterålen til

Os Tolga 2014.qx_Layout 1 07.03.14 11:31 Side 9

et fraflyttet fiskevær. Her fikk hun sitte i fred og sanse alt rundt seg; skiftende lys, skiftende vær, lyder, draget fra bårene og fuglene som sang. Hun opplevde å bli fylt av en ro som hun ikke hadde kjent før og som førte til en lykketil stand. Hun sa at det var først etter at hun kom ut dit at hun skjønte hva lykke er.

Tid for hverandre

På spørsmål om hvorfor han tror serien på NRK har blitt så populær svarer han:

- Jeg tror det er et uttrykk for at vi bærer på en lengsel etter et roligere liv. Når mange ser pro grammet, så er det i samsvar med dem som vil koble helt av i en hytte eller lignende. Lengselen etter et roligere liv med tid for ettertanke og refleksjon ligger dypt inne i oss. Den opplever mange å finne ved å oppsøke fjell- og vidde, naturen, de øde stedene,

seg resten av livet.

forklarer Oddgeir.

Han tror også at hytta er et viktig sted for å skape minner som hele familien vil bære med

- Det å kunne dra til barndomsfjellene, sitte i båten å og dra garn. Eller å gå fjellturer på toppene med barna i meis med bål og grill mat; det er gode minner som har vært viktig for meg å ha gjennom livet. Dette er nok også en viktig rolle som hytten har – samle familien og skape tid og rom for hverandre.

Selv i dag er ikke Oddgeir helt fremmed for tanken om å ha en hytte for seg og sine. Men med snaut et halvt år igjen i jobben før pensjonstilværelsen gjør seg gjeldende, store bokprosjekter, stor foredragsvirksomhet og lysten etter sol og varme, ser han ikke helt hvordan dette skulle passe inn tidsmessig.

- Jeg er flink til å fortelle andre hvor viktig det er å ta seg tid til å leve, men jeg er dårlig til følge mine egne råd – og jeg skjemmes,

avslutter Oddgeir Bruaset.

8 9

side 10

Hilsen fra ordfører

Inderøy kommune er veldig glad for, og stolt av at så mange velger å ha hytte /fritidseien dom i vår kommune. Vi mener at dette er et meget fornuftig valg!

Dere som hytte/fritidsbeboerne bidrar til både mye verdiskaping i kommunen i form av at dere er flinke til å handle mye dagligvarer her samt bruke annet lokalt næringsliv. I til legg er mange av dere viktige bidragsytere i form av at dere støtter mye opp under lokale arrangement, deltar på dugnader, bruker naturen vår, og ikke minst at dere er gode ambassadører for Inderøy kommune!

Vi som bor her fast, ønsker et godt samar beid med dere, og kommunen tar absolutt sin vertskapsrolle på alvor! Ta gjerne kontakt med kommunen hvis dere har ideer til forbedringer av forskjellig slag! Vi ønsker at hver og en av dere føler dere velkommen her, bruker mest mulig av tiden deres hos oss, og at dere føler vel sammen med oss!

Avslutningsvis vil jeg minne om kommunes visjon « best - i lag « Dette gjenspeiler mye av det jeg har skrevet her!

God sommer i Inderøy kommune! Med hilsen Trine Berg Fines, ordfører Velkommen til

Inderøy

kommune

Inderøy kommune

Før 2012 var Inderøy og Mosvik to separate kommuner, men etter en dynamisk og god prosess framstår de i dag som en kommune. Her er landbruk-, skogs drift og kulturarbeidet sterkt og godt.

Inderøy har ett av landets flotteste kulturland skap, som i samspill med sjøen og det spesielle Inderøylyset, har inspirert billedkunstnere og for fattere i mange hundre år. Inderøy strekker seg fra E6 over den frodige halvøya i Trondheimsfjorden via Skarnsundet til Mosvik på Fosenhalvøya.

Kommunesenteret Straumen har fått navnet etter en av de sterkeste tidevannstrømmene i Nord-Europa – i sundet mellom Trondheimsfjorden og Borgenfjorden. Blant trehusbebyggelsen finner vi blant annet matbutikker, gammelt landhandleri, frisør, og blomsterbutikk. Det vesle rødmalte 1700 - talls huset Klokkarstu ligger her, sammen med Nils Aas Kunstverksted, Marens bakeri og Jostu Lys- støperi. Den gamle Rødbrygga forteller også sin historie til restaurantgjestene. I Mosvik sentrum finner du bl.a Mosvik Brygge, Jekta Fjordstue, kafe bar, frisør og dagligvarebutikk.

Det frodige jordsmonnet og den høye himmelen over Inderøy gir utmerkede råvarer til små skala-produserte matvarer. Inderøysodd som produseres på Straumen, er en avholdt variant av den trønderske tradisjonsretten.

Fakta:

Antall innbyggere:

6700

Areal:

365 km 2

Kommunesenter:

Straumen

Viktige næringsveier:

næringer Jordbruk, industri og tjenesteytende

Grunnskoler:

Røra skole, Utøy skole, Lyngstad skole, Sandvollan skole, Sakshaug skole, Mosvik skole og Inderøy ungdomsskole.

Videregående skole:

Inderøy videregående skole

Folkehøgskole:

Sund Folkehøgskole

Høyeste fjell:

Storknuken 502 meter oh.

Største innsjø:

Meltingen

Avstander fra kommunesentrum: Trondheim:

110 km

Trondheim Lufthavn Værnes:

80 km

Østersund:

220 km

Verdal:

15 km

Steinkjer:

22 km

Røra (jernbane):

8 km 11

12

Best i lag!

DEN GYLDNE OMVEI

Den Gyldne Omvei går gjennom vakkert kultur landskap langs Fv761 (med avstikkere) i Inderøy kommune, og har et mangfold av interessante stoppesteder med innholdsrike familietilbud. Lo kalprodusert mat spesielle overnattingsteder og serveringslokaler, kunsthåndverkere, utstillinger, severdigheter, og besøksgårder er blant opplevel sene langs Den Gyldne Omvei. www.dgo.no

MUUSTRØPARKEN

Den prisbelønte Muustrøparken er en idyll midt i Straumen. Her kan du bruke alle sansene mens du rusler langs stien. Små og store skulpturer av Nils Aas, et kvernhus og skotthyllba ne er blant opplevelsene. Ringstu er blant Inderøys eldste bevarte hus, og er plassert midt inne i parkanlegget. Ved munningen av Granaelva kan du rusle over Muusbrua fra 1816 – til skulpturen ‘Flyndre’ av Nils Aas. Lytt til lydinstallasjonen av Øyvind Brandtsegg som er integrert i skulpturen. www.

flyndresang.no

SKARNSUNDBRUA

Skarnsundbrua knytter Inderøy og Mosvik sammen og er sentral i den nye profilen til nye Inderøy kommune. Den er en av verdens lengste skråkabelbruer hvor de karakteristiske røde strengene spenner inn i himmelen som en gigan tisk harpe. Under brua, i Skarnsundet, finnes et yndet dykke- og fiskeområde. Korallene i Skarns undet er unike i europeisk sammenheng.

PutbalL

Alle har hørt om fotball og golf, men putball er kanskje mer ukjent for de fleste. Putball er ganske enkelt golfspill med en fotball. Innherreds eneste putball-bane ligger på Øyna i Inderøy. Utsikten fra banen er alene verdt turen!

BADING

Det finnes flere lokale badeplasser og områder som er tilrettelagt for friluftsliv. Sjekk Koa (m/ serviceanlegg Koa Camping - Røra), Sundsand (kiosk og sanitæranlegg), Stornesøra (kiosk og sanitæranlegg - Sandvollan), Hjulstadholmen (Utøy), Undersåker (Simastu - Utøy), Folsand (Kjerknesvågen). Andre mindre ikke-regulerte al ternativer er Røvika (Rostad - Utøy), Høesholmen (Sakshaug), Røset (Borgenfjorden - Straumen), Vangshylla (Utøy) og Mosvik.

SAGA

Velkommen til Midt-Norges nye senter for Fotografi. Her kan du overnatte, besøke kunst galleri, eller delta på fotokurs med verdenskjente fotografer.

MOSVIK-KRUSIFIKSET

I Mosvik Kirke finnes kopier av Mosvik-krusifikset og St.Mikaelstatuen, kjente kunstverk fra tidlig middelalder (1250). Originalene er oppbevart hos Kongelig Norsk vitenskapsmuseum i Trondheim.

VINJE BRUK I MOSVIK

Brukseiendom med vernet hovedbygning fra 1890-årene. Den staselige bygningen er oppført i sveitserstil.

KULTURSTIER

Gå en eller flere av de mange kultur- og turstiene som finnes i Inderøy! Prøv stiene i områdene Rostad, Kjerkstien, Nessberget, Bøl, Stokkan, Kverkilberget, Tittinghalla, Venåsen, Kjerknesvågen, Verdalsgrenda eller Vangshylla - Undersåker om Rostad. Ikke langt fra Mosvik sentrum kan du ta turen til Blomsåsen. Videre langs Fv 192 i retning Sliper kan en ta turen til Isberget eller Barseng grunnen. I tillegg er det turer i Framverran og ved Meltingvannet ved Fv 755.

ROSTAD GÅRDS

historie er farget av kultur, drama tikk og kjærlighet. Her bodde Ole Richter - Norges statsminister i Stockholm fra 1884 til 1888. Han er gravlagt her sammen med sin kone Charlotte Wakeford Attree. Her ble også urnen etter Richters forlovede, Ebba Astrup, satt ned.

ALT TIL HYTTA

VERA HYTTEDUSJ

90x70 • Høyde: 190 cm • m/fotpumpe m/12v pumpe • m/blandebatteri

FORBRENNINGS TOALETT

- Robust - Driftsikkert - Aske som Sluttprodukt

JØTUL F 602

Vedlengde: 40 cm Eff ekt: 3-8,5 KW

SOLCELLEPAKKER

80W - 120W • solcellepanel m/braketter • lampepakke • batterier • Styringstavle Strandveien 1, 7714 Steinkjer – Telefon: 74 40 52 65 – E-post: [email protected]

14

En innholdsrik butikk

med en god blanding av interiør til både hus og hytter

Selger også blomster og planter.

Kremmergården ligger midt i leksvik sentrum og holder dørene åpne fra kl. 10.00 - 17.00 alle hverdager og fra kl.10.00 - 15.00 på lør dager. Følg oss på vår facebookside og stikk innom for en hyggelig handel. Velkommen Elisabeth, Ingunn, Hilde Sentrumsgården 7120 Leksvik Tlf. 74 85 77 00 Mob.974 12 817

15

Vertshuset Tinnarosen

Vertshuset Tinnarosen har en fantastisk beliggenhet ved Museet Kystens Arv på Stadsbygd.

I perioden 13. mai tom 07. september har vi åpent for servering tirsdag - søndag kl. 12-17

I og utenom ordinær åpningstid arrangerer vi alle typer selskaper og arrangement. Er du nysgjerrig eller bare har et par spørsmål - ta kontakt!

Hjertelig velkommen!

Med vennlig hilsen,

Fredrik & Line på Vertshuset Tinnarosen

Det glade vertskap Vertshuset Tinnarosen v/ Museet Kystens Arv 7105 Stadsbygd Telefon: (+47) 917 69 496 E-post: [email protected]

Internett: www.tinnarosen.no

Prestelva, Stadsbygd 16

19.- 22. juni 2014

Handverk – aktiviteter – guiding – åpent båtbyggeri

Søndag 22. juni

Klosterdag på Reins kloster med historiske tablåer – utdrag fra Kristin Lavransdatter – aktiviteter for barn Museet Kystens Arv | +47 73 85 55 60 | www.kystensarv.no

ABC Fritid Alt du trenger til jakt, fiske og friluftsliv Myraveien 33, 7710 Sparbu Åpningstider: Man - fre 10.00 - 18.00 (lør 10-14.00)

17

Hytterenovasjon i Leksvik og Inderøy

Som hytteeier i Leksvik og Inderøy betaler er du abonnent hos Innherred Renovasjon. Dette gir deg rett til å benytte returpunkter for hytter og fritidseiendommer, samt å bruke gjenbrukstorget. Returpunktene er beregnet på vanlig avfall fra hytteoppholdet, mens du på gjenbrukstorget kan levere større gjenstander, farlig avfall m.m.

Leksvik gjenbrukstorg (Ytterelven industriområde, sentrum)

Åpningstider: Mandag og Onsdag 12.00-19.00

Leksvik gjenbrukstorg (Vanvikan)

Åpningstider: Onsdag 12.00-19.00

Inderøy gjenbrukstorg (Røra)

Åpningstider: Mandag og Onsdag 12.00-19.00

Mosvik gjenbrukstorg (Haugagruva) – NB! Tar ikke i mot farlig avfall/ee-avfall Åpningstider: Onsdag 12.00-19.00 (ubemannet) Russervegen 10, 7652 Verdal Tlf.: 74 02 88 40 – www.ir.nt.no

LEKSVIK

INNKJØPSLAG SA Hammerberget • Trelast • Dører • Vinduer • Fritidsartikler

18 Telefon: 74 85 77 60 • E-post: [email protected]

Åpningstider: mandag-fredag: 08.30-16.00 • lørdag: 10.00-13.00

side

Kortreiste opplevelser i Leksvik

På sørsida av Trondheimsfjorden, 25 min. fra Trondheim med hurtigbåt og en time til Innherred finner du opplevelser og rekreasjon for hele familien.

Kort vei fra storsei og dykkbare korallrev til sprellende fjellaure i blinkende vann.

Kort vei fra mange setrer med opplegg for be søkende til et av Midt-Norges mest avanserte industrimiljø.

Kort vei fra fjord til fjell, og du kan velge den slakke oppstigning eller en av Nord-Europas lengste sikrerde klatreruter. Fra toppen av Munken er utsikten fantastisk.

Kort vei fra sommer til vinter, og et variert skiterreng. Finnes det ikke snø i fjellet hos oss, må du regne med å reise langt for å ta på deg skiene.

Det er ikke tilfeldig at mange velger hytteferie ved sjøen eller «på skogen» i Leksvik.

Så vil du også ofte møte leksvøringer som setter pris på en prat, og gjerne forteller om bygda si.

Med rette er vi stolte av vår plass på jorden, og deler gjerne med andre.

Velkommen hit hvor kortreiste opplevelser er dagligdags!

Hyttehilsen fra Einar Strøm Ordfører.

Velkommen til

Leksvik

kommune 19

Leksvik kommune

Litt Leksvik historie Det eldste kjente navnet på Leksvik er Ljoksa, dette er nevnt i kongesagaene. Hva Leksvik betyr vet man ikke, navnet er svært gammelt og har forandret seg gradvis fra århundrer til århundrer. Navnet Leksvik ble fastsatt i 1917.

Lexviken Anno 1894 En ganske omfattende beskrivelse beskriver Leksvik i 1894. Da var Leksvik kjent under navnet Lexviken. Hele kommunen var basert på primær-næringer. Leksvik sogn hadde ca. 2 000 inn-byggere, mens Stranda sogn hadde ca. 1 000 innbyggere. De fleste gårdene i kommunen var ganske små.. Kroa markerer sentrum av Leksvik med et lite tettsted med 4 handelsmenn, 2 bakere, 1 smed, 2 skomakere, 1 skredder, 1 farver og over 100 andre personer. Leksvik var lenge en isolert bygd på Fosen. Landbruk var hovednæringen, og geiter ble svært viktig. Etter hvert ble Leksvik kjent som geitbygda, og hadde 5 000 geiter på det meste. Etter at den første veien kom til bygda i 1960-årene ble geitene byttet med industri. Leksvik ble ei industribygd, og har i dag flere store fabrikker, basert på høyteknologisk industri.

Naturen i Leksvik Landskapet i Leksvik kommune er kupert med flere topper opp i mot 600 meter. Det mest kuperte området finner vi mellom Leksvik og Vanvikan, hvor vi blant annet finner Kjerring-klumpen med sine 602 meter. Kjer 20 ringklumpen er det høyeste fjellet i Leksvik kommune på Fosenhalvøya. Fjellet er godt synlig når man kjører fylkesvei 82 langs Stor vatnet på Fosen-halvøya. Fjellet er et markant landemerke i de såkalte «Fosenalpene». Det er svært flott utsikt over Trondheimsfjorden fra toppen.

Innsjøen Storvatnet ligger i både Leksvik og Rissa kommuner. Vannet har 365 små og store holmer. Storvatnet er regulert for kraft-pro duksjon, med reguleringshøyde 126 – 132 meter over havet. Svartelva kraftverk ligger inne i fjellet, og utnytter et fall på 110 meter.

Maikveld ved Bjønna dalshøtta i Leksvik. Foto Inge Hagen Åpning av gangbru ved Lille Grønsjøen i Leksvik. Foto: Inge Hagen 21

Tørr og fi n ved til Hytta

Selges i 80 liters sekker

Ring 920 21 488

Hagearbeid Snekker Skogrydding Maling Stillaser og lift utleie Snøbrøyting Forefallende arbeid

Leksvik Bygdeservice

7120 Leksvik

Tlf 74 85 77 60

Kirka ble bygd i 1667 av tømmer fra furu som ble hugget i vinnalien og syllstokkene i leksvik. Kirka har flere utsmyk kinger og deler som er av historisk betydning.

22 Mobil: 45 60 07 92 - E-post: [email protected]

• Småsnekring • Maling • Beising • Fjerning av avfall • Plenklipping • Annet hagearbeid • Snømåking

Agdenes_Bjugn_Ørlandet_Åfjord_13.qx_Layout 1 04.06.13 13.42 Side 15

Trygg med Røde Kors

Røde Kors har i år som tidligere år høy beredskap i fjellet og ved sjøen. Nesten 7000 frivillige hjelpekorpsere bruker av sin ferie og fritid for å være i beredskap for alle som ferdes ute, dersom uhellet skulle være ute. Både sommer og vinter.

Tilstedeværelse i store og små samfunn gjennom Røde Kors bevegelsens omfattende nettverk av frivillige er viktig for å lyk kes med vårt humanitære arbeid. Hvis en større ulykke, krise eller katastrofe inntreffer, kan det lokale hjelpekorpset på kort varsel rykke ut med personell, førstehjelpsutstyr og redningsmateriell.

Ikke alle trenger plaster eller førstehjelp når noe uforutsett inntreffer, men rett og slett en hånd å holde i. Derfor har Røde Kors også opprettet omsorgsgrupper i lokalsamfunnet, som kan være til ekstra trøst og støtte for de som trenger det.

Godt kjent i lokalmiljøet

Frivillige i det lokale Røde Kors er godt kjent i nærmiljøet, de kjenner terrenget og de har kort utrykningstid til skadestedet.

Det kan utgjøre forskjellen mellom liv eller død. Hjelpekorpset disponerer også et variert utvalg av egne kjøretøyer, som mannskapsbiler, ambulanser og båter. Ved store og små arrangementer som møter, sportsstevner, konserter, oppvisninger eller folketog stiller Røde Kors med mannskap som blant annet er utdannet i førstehjelp, slik at de straks kan ta seg av folk som er blitt skadet.

Ved sjøen og på fjellet

Om sommeren har Hjelpekorpset vakt på badestrender og på sjøen og ute i marka og på fjellet om vinteren. Fjellrednings tjeneste, sikring og ettersøkning utføres i alle fjellstrøk hele året.

Andre oppdrag er transport av syke og funksjonshemmede, som ellers ikke ville kommet seg ut. Ikke alle er like godt rustet til å møte uforutsette utfordringer, enten det gjelder ferdigheter eller utstyr. Da er det trygt å vite at det finnes et hjelpekorps i nærheten. Så til alle dere hytteeiere: - Ta godt vare på ditt lokale Røde Kors – de er der frivillig, for deg!

President i Røde Kors Sven Mollekleiv Foto: Olav A. Saltbones / Røde Kors

Sven Mollekleiv President i Røde Kors Ønsker du å støtte Røde Kors, bli medlem eller få mer informasjon, gå inn på www.rodekors.no

Agdenes_Bjugn_Ørlandet_Åfjord_13.qx_Layout 1 04.06.13 13.42 Side 16 24 Til gjengjeld tilbyr Hjelpekorpset sine medlemmer et unikt miljø som legger til rette for godt samhold, personlig utvikling, fysisk aktivitet, spennende utfordringer og høy kompetanse og sikkerhet i tjenesten.

Over hele landet, hver dag, hele året

Hjelpekorpset er den største frivillige aktøren i redningstjenesten i Norge. Hjelpekorpsene bistår politiet i alt fra fra søk etter bortkomne mennesker, til store ulykker og naturkatastro fer, og har de siste årene årlig deltatt i om lag 750 ulike aksjoner med til sammen 35 000 frivillige timer. Beredskap handler ikke bare om redning, like viktig er det å forebygge og forhindre ulykker.

Overalt hvor mennesker samles er Røde kors Hjelpekorpset tilstede med sanitets- og be redskapsvakter. Du treffer oss på fjellet, ved fjorden, på badestrender, idrettstevner, konserter og andre store arrangementer, og Hjelpekorpset arbeider også i lokalmiljøet for å spre kunnskap om sikker ferdsel i naturen, fjellvett, sjøvett og førstehjelp.

Klare til innsats på kort varsel

Hver dag, hele året, er Hjelpe korpset i beredskap for å hjelpe mennesker som er savnet eller utsatt for en ulykke.

Røde Kors Hjelpekorps er landets største frivillige redningsorganisasjon og et fyrtårn i norsk beredskapsarbeid. Som medlem av en beredskapsorganisasjon er Hjelpekorpsets mannskap når som helst klar til å forlate en varm, trygg seng, et jobbmøte eller et middagsbord for å bidra til å redde liv.

Best på søk og redning fra fjord og til fjell

Røde Kors Hjelpekorps har nesten 7000 ope rative mannskaper over hele landet koblet til vårt varslingssystem. Når alarmen går kontak ter politiet ledelsen i det lokale Røde Kors Hjelpekorps, som kaller ut mannskaper og andre korps etter behov. Hjelpekorpset har spesialtrent mannskap for redning på bre, i skred, krevende lende og i vann, og som medlem kan du utdanne deg innen første hjelp, samband, orientering, skredredning, ettersøkning og aksjonsledelse. Alle som skal delta i aksjoner må oppfylle minstekrav til fysisk kapasitet og gjennomføre Hjelpekorps prøven hvert 3. år.

Hjelpekorpsene er utstyrt til å bistå rednings oppdrag under vanskelige forhold, og trener sine mannskap til aksjoner i vinterfjellet, på barmark, i elver og stryk og i strandsonen.

Ønsker du å støtte Røde Kors, bli medlem eller få mer informasjon, gå inn på www.rodekors.no Agdenes_Bjugn_Ørlandet_Åfjord_13.qx_Layout 1 04.06.13 13.42 Side 17 Hjelpekorpsets mest hektiske periode er i på skefjellet med nesten 200 operative, døgn bemannede vaktsentraler i hele landet.

Gjennom de siste 30 årenes påskeberedskap har Røde Kors Hjelpekorps bistått over 35 000 skadede og savnede. Disse aksjonene kan være svært ulike. Kanskje var det matpakken og energireserven som var gått tom, et ben som var brukket eller et brått værskifte som skapte en krisesituasjon? Uansett stiller Røde Kors Hjelpekorps med kompetent mannskap og 75 års erfaring i å bistå mennesker, enten de bare trenger en hjelpende hånd, eller er i alvorlig nød.

Frivllig beredskap

• Hjelpekorpset består av over 310 korps med om lag 14 000 medlemmer hvorav om lag 6500 er aktive med godkjent Hjelpekorps prøve. Hvert år deltar de i mange hundre ak sjoner og er klar til innsats 24 timer i døgnet.

• Røde Kors Hjelpekorps driver fagutvikling og utdanner sine medlemmer innen områdene ettersøkning og aksjonsledelse, førstehjelp, krevende lende, transport og ambulanse, skred, samband og vannrespons. • Røde Kors arbeid i redningstjenesten er i fredstid underlagt politiets ledelse, på lik linje med andre redningsressurser som helseve sen, brannvesenet og forsvaret. • I en krigs- eller katastrofesituasjon vil Røde Kors stille seg til rådighet som en del av totalforsvaret, men med klare begrensninger for hvilke oppgaver Røde Kors-personell kan utføre ut i fra vårt mandat. Les mer på www.rodekors.no/hjelpekorpset 25

Høy standard gir dyrere skader

“Berre det beste er godt nok for hytta di!”

Den norske folkehytta blir stadig større og får bedre standard. Hytter bygget på 60- og 70-tallet hadde ikke flislagte bad og lekre kjøkken, men kanskje brønnvann og utedo. Nå bygges det knapt hytter uten vann og strøm. Det gir økt komfort, men også dyrere skader.

En ny hytte i 2014 er større og har høyere standard enn hyttene fra 60- og 70-tallet. Først fikk hyttene strøm, deretter innlagt vann og WC, og i dag har hyttene stort sett samme standard som husene våre hjemme. Verken flislagte bad, induksjonsovner eller lynraskt internett regnes som lusus i dag.

– Det er ikke bare de nye hyttene som får høyere standard, sier Audun Bringsvor fra Norsk Hyttelag. – Vi som var unge på 60- og 70-tallet og vokste opp med de gamle hyttene, vi som heter generasjon H, står nå klare til å overta hyttene fra foreldrene våre. Og når vi overtar, så pusser vi opp og hever standarden samtidig.

Dyrere hytteforsikring

Det er hyggelig å se at hyttene utvikler seg og fyller en større rolle enn tidligere, men denne utviklingen har også en annen side.

– Forsikringsutbetalingene etter hytteskader skyter i været som følge av høyere standard på hyttene, sier Jack Bråthen i WaterCircles Forsikring. – Siden 2000 har utbetalingene mer enn doblet seg i følge statistikk fra Finans Norge, og i 2013 ble det utbetalt hele 625 millioner kroner til uheldige hytteeiere.

Nå har Norsk Hyttelag og WaterCircles laget en egen hytteforsikring som skal dekke det meste. – Med høyere standard er det enda viktigere å velge en forsikring med riktig dekning, sier Jack Bråthen, men det aller viktigste er det du som hytteeier selv gjør for å unngå skader.

Heldigvis er det slik at bedre standard på hytta også bidrar til å redusere skadene. Økt komfort gjør nemlig at vi bruker hytta oftere, og dermed oppdages skader raskere, avslutter en blid Jack Bråthen.

26 2014_02_Annonse_WC.indd 2

NORGES BESTE

HYTTEFORSIKRING

I samarbeid med WaterCircles forsikring har vi laget det som trolig er Norges beste hytt eforsikring. Den dekker alt fr a fr osne vannrør til takras, og nye kunder får naturligvis 100% vilkårsgaranti. Bestiller du nå, får du dessuten tilleggsdekningen MiljøExtra med helt gratis.

Hele 20% medlemsrabatt .

Som medlem får du 20% rabatt på hytt eforsikringen. Blir du totalkunde får du 15% totalkunderabatt i tillegg. Denne medlemsfordelen er så gunstig at medlemskapet betaler seg selv. Ring oss og fi nn ut hva du sparer!

• Les mer på

www.norskhyttelag.no

• Ring din forsikringsrådgiver på telefon

67 20 60 50

06.03.14 12:44 2014_02_Annonse_WC.indd 1 27 06.03.14 12:44

INDERØY, LEKSVIK, RISSA OG VERRAN Vi får stadig henvendelser fra medlemmer som har spart flere tusen kroner på forsikrings premien sin. Har du sjekket hvor mye du kan spare på å bruke medlemsfordelene dine?

Stadig flere kommuner vurderer å innføre eiendomsskatt for å finansiere kommunale oppgaver.

Ingen er glade i eiendomsskatt, men vi forstår at det av og til er nødvendig. Men vi har IKKE forståelse for Stranda kommune, som lar hyttefolket betale dobbelt så mye som de fastboende.

å Norsk Hyttelag er på saken.

Les mer på norskhyttelag.no

NORSK HYTTELAG

28

Legg aldri ut på hyttetur uten medlemskortet ditt!

Det lønner seg å være medlem i Norsk Hyttelag. Nå kan vi friste med en rekke rabatter.

20 % på el-materiell hos din lokale Elfag forhandler Spar 35 % på Hytteforsikringen

Alle medlemmer får 20 % rabatt.

Blir du totalkunde, sparer du hele 35 %.

Ring hytta varm

Vi har valgt DEFA som samarbeids partner på strømstyring til hytta.

Hyttestrøm med vintersikring

I samarbeid med Hallingkraft har vi laget et eget strømabonnement tilpasset hytter. I sommerhalvåret får du Hallingkrafts rimeligste spot pris-avtale. I vinterhalvåret følger vi strømprisene dag for dag slik at vi kan endre til fastpris når vi mener det er gunstigst. For mer informasjon og flere med lemsfordeler, klikk deg inn på norsk hyttelag.no

Husk at du alltid må vise medlems kortet ditt når du handler hos en av våre partnere Tilbudene gjelder ikke kampanjevarer

Bli medlem i Norsk Hyttelag.

Les mer på

www.norskhyttelag.no

eller ring 22 32 31 10.

29

Os Tolga 2014.qx_Layout 1 07.03.14 11:32 Side 18

Storfamilien på hytta

-Roen senker seg Idet storfamilien pakker ut livet sitt på hytta, blir hjemlivets kjedelige oppgaver igjen hjemme – og distraksjonene blir færre. Stor familiemor Eldrid Johansen har kjent det på huden.

- Når alle går rundt i den samme buksen hele uken, slipper man jo vaskemaskinene som skal kjøres. Og vi løper ikke rundt og tar telefonen lenger. Jeg tror alle merker det, roen senker seg.

Eldrid Johansen er barne- og ungdomsforfatter med sytten barne- og ungdomsboktitler på samvittigheten. Når hun ikke skriver bøker eller reiser landet rundt med sang- og forfatter karrieren, er hun hjemme på St. Hanshaugen i tjukkeste Oslo med storfamilien på seks. Barne flokken teller forfatter- og redaktør-samboer Steffen Sørums sønn på femten, hennes egen femtenårige sønn, samt begges gutt på seks og jente på snart ett år.

Grenser for duppeditter

Med tenåringer i huset har Eldrid nemlig et engasjement når det gjelder mobiltelefoner på tur.

-Hvis de skal sjekke hver gang det piper, blir det helt feil. STEFFEN, AKSEL, MATS OG EIRIK PÅ JÆREN 30 EA OG ELDRID Det var under en fyrferie på Jæren at samboer Steffen og hun selv satte foten ned. Tomlene hadde gått konstant siden de kom på stranden.

-Nå skal de vekk, sa vi. Dagen etter løp de rundt og spilte ballspill. Da så vi hvor bra ferie de fikk uten duppedittene. Det vanskelige med dette er jo at det må gjelde de voksne også, smiler hun. Familien har alltid med mye aktivitetsutstyr, for eksempel er slakkliner populære i hele flokken.

Og med så ulike aldersgrupper hjelper det at Steffen er brettspill-entusiast. På grunn av ham har familien alltid med noe alle har lyst til å spille.

«All time high» er Settlers i alle varianter og Ticket to ride. Eldrid forteller at Carcassonne-spillet de hadde med for første gang i sommer, som er en puslespillvariant, likte seksåringen godt.

Generasjonsvennlig bestigning

Eldrids mor med samboer pleier å leie hytte i innlandet og invitere til enda større familielag.

To generasjoner blir raskt til både tre og fire. De har blant annet leid i Rondane, samt i nær heten av Nesbyen og Otta. Og det går alltid Os Tolga 2014.qx_Layout 1 07.03.14 11:32 Side 19 ELDRID, EIRIK, STEFFEN, AKSEL OG EA an å finne turer som passer for alle. Under et opphold i Rondane fant de en bæremeis vennlig bestigning.

-En dag foretok familien en mye mindre bestig ning, som alle greide. Selv den gravide og den med babybæremeisen klarte den. 6-åringen fikk drahjelp av 15-åringene og galopperte av gårde.

Forfatteren husker at under Rondane-oppholdet var det i besteforeldregenerasjonen brukne ribben hos en og svimmelhet hos en annen, samt at svigerinnen var gravid og hun selv hadde en liten baby. Men selv når sykdom, alder eller annet begrenser aktiviteten i for samlingen, strekker alle seg litt.

-Da lot vi de som hadde kapasitet, dra på en skikkelig topptur. Den siste dagen kjørte han med brukne ribben oss opp til toppbestigningen.

ELDRID MED MOR OG SVIGERINNE 31

Os Tolga 2014.qx_Layout 1 07.03.14 11:32 Side 20 Vi som ikke skulle gå den, ville bare se litt og skulle gå hjem selv. Det ble en ganske lang tur.

Det var kaldt allerede i august. Og da det begynte det å regne, ble den lille iskald på hen dene og hadde ikke spist på lenge. Men han med brukne ribben, kom da kjørende likevel, minnes hun.

Stor familie – stor oppakning

Storfamiliemoren forteller at familien ikke har bil, og at det dermed blir mye offentlig kom munikasjon – og bæring. Det er alltid litt «pes» med det; bestillinger av kiropraktortimer etter ferier vitner om det. Forfatteren trekker særlig frem oppakningen til turer i Norge, fordi du værmessig må pakke alt fra bikini til dunjakke.

Men øvelse gjør mester.

-Vi er blitt bedre på å pakke enn før, selv om vi er blitt en større familie. Vi er mye mindre stressa på det og innser at det tar mer tid enn vi tror. Og bagasjen må stå helt klar en stund før vi drar. Vi må rekke å tenke og pakke lurt, så dette bør skje i god tid - gjerne i dagene før.

På tross av storpakkingen velger storfamilien hytteferier igjen og igjen. -Fordi det er så fint når man kommer frem, opplevelsene oppveier peset. Man kan puste litt dypere når man først har kommet seg inn og redd opp alle sengene. Selv om det er helg hjemme, er det alltid tusen ting man skulle ha gjort. Men det har man ikke på hytta.

Det lange samværet

Eldrid trekker gjerne frem at hennes mor og samboeren er snille og har hentet med bil ved ELDRID, EIRIK, MATS, AKSEL, STEFFEN OG EA stasjoner og hjulpet til med å gjøre det enklere.

Hun vil også peke på verdien ved å være alle generasjonene på hyttetur sammen. -Man får med seg det lange strekket med sam vær. Da kommer det flere samtaler på banen enn man rekker på totimers-middagene man har ellers. Det trenger ikke være nikoselig i to timer. Man rekker å se alle sider av hverandre, man er både sur og blid i løpet av turen. Storfamiliemoren håper at barna vil sette pris på disse sidene ved hyttelivet også i fremtiden.

-Jeg håper de blir vant til at det er en del av det å være familie. Jeg tror de synes det er koselig, selv om 15-åringene ikke sier det så høyt, smiler hun.

Les Eldrid Johansens blogg om forfatter- og storfamilieliv her:

http://www.forlagsliv.no/eldridjohansen/

GRATIS

JURIDISK RÅDGIVNING

Les mer på

www.norskhytt elag.no

Ring oss på telefon

22 32 31 10

32

Perler på en snor

Ta turen til Rissa og opplev kultur og histo rie gjennom tusener av år. Se båtbyggere i aksjon på Kystens Arv, lær om forfatteren Johan Bojer og se glassblåsing på Låvely. Gå langs digital kultursti i Refsneshagen og få historiene inn på din mobiltelefon.

bruksbåter, sengeplasser, teltplasser og kafé. Du kan også bli med på segletur på fjorden i en fembøring. Les mer: http://kystensarv.no

Rødberg tåkeklokke, Stadsbygd er den eneste frittstående, intakte tåkeklokka nord for Oslofjorden. Her har du flott utsikt over Trondheimsfjorden.

Stykket, Stadsbygd Ved Stykket kan du se helleristninger av en elg som er fem tusen år gamle. I tusener av år blir berg kunsten stående der på fjellveggene, som hånd faste spor etter steinalderens mennesker, våre forfedre. Les mer: http://kulmin.no/stykket-i-rissa Museet Kystens Arv, Stadsbygd formidler kystkulturen på Trøndelagskysten. Museet har en av landets største samlinger av tradisjonsbåter, eget trebåtbyggeri, utstilling om Lofotdrifta, smie, flere naust, husmannsplass, Sandbakken Marina ved Trondheimsfjorden har småbåthavn og gjesteplasser. Fruene i Fjøset, Stadsbygd er et koselig sted hvor du kan vandre i hagen, slappe av med en kaffekopp og kanskje kjøpe noe i butikken i fjøset?Les mer: http://frueneifjoset.blogspot.no

Grønningsbukta fuglekikkertårn, Stadsbygd ligger i et naturreservat. 33

Heggli Urtehage, Stadsbygd har butikk (Urter og geléer), servering og over natting. Les mer: http://www.heggliurtehage.no Utsikt over Reinsgrenda (Johan Bojers område) fra Skardet Når du kjører fra Stadsbygda vestover mot Rissa sentrum husk å stoppe i Skardet. Her har du god utsikt over Reinsgrenda, Kvithylla, Blåheia og til Rissa sentrum. Dette er Den siste Vikings områ de. Johan Bojer er en norsk forfatter som bl.a. har skrevet «Den siste Viking».

Johan Bojer bauta, Rissa ligger like ved veien på venstre side når du kjører nordover. Bautaen står ved hans barndomshjem. Persenrommet, Rissa er heimplassen til «Pinadø med litjfoten» som du kan lese om i «Den siste Viking» av Johan Bojer.

Minnesmerke ved Rissaraset Minnestein etter kvikkleireraset 29. april 1978, plakat og rasteplass. Les mer: http://kulmin.no/rissaraset Rein kirke og Reinsklosteret, Rissa Her kan du vandre langs en digital kultursti og oppleve historiene om bl.a. Reinskirka og kloster ruinene på Rein. Det er sti gjennom gammelhagen opp til reinsklosteret og hagen. Reins Kloster AS selger økologisk iskrem, aqu avit og økologisk øl. Iskremen og ølet får du kjøpt i lokale butikker. Les mer: http://m.kulmin.no/rein-kirke Sundsbrua, Rissa passerer du på vei inn til Rissa sentrum. Området ved Sundsbrua er et fuglefredningsområde. Snadder og Snaskum dyrker blåskjell her. Snadder og Snaskum: http://snadderogsnaskum.no/norsk_1 Rissa Hotell ligger i rissa sentrum. Unn deg et godt norsk tradisjonsmåltid. Overnatte gjerne her om du tilbringer flere dager i Rissa. Les mer: http://www.rissa-hotell.no

Rissa Turistinformasjon er på YX besninstasjon i Rissa sentrum. Her får du mer informasjon om severdigheter og opple velser i Rissa. Tlf: 992 74 357 Bobiltømming Ved YX bensinstasjon i Rissa sentrum.

Langsand, Rissa har badeplass og ligger ved Skauga bru. Du kan fiske laks i elva Skauga. Les mer: http://skauga.no

Sivertsvik småbåthavn, Hasselvika har gjesteplasser. Les mer: http://johnsivertsvik.

wix.com/sjursvikabf/#!--hjem--/c1ub Låvely glassblåsing, Hasselvika hvor du kan se hvordan glassblåsing foregår. Du kan også kjøpe kunsthåndverk her. Les mer: http://www.lavely.no

Hysnes, Hasselvika Besøk Hysnes Militære Museum og kjøp deg mat 34 på restauranten Guri Kunna. JLP Nautic tar deg med ut på fjorden på guidet fisketur. Noris har eget bakeri og kafé. De selger produkter alt fra smijernsporter og røykhus til valpebinger. Les mer: Hysnes Miliære Museum - http://www.hysnesmuseum.no

Guri Kunna - http://www.gurikunna.no

Noris - http://www.noris-as.no

Brettingsfjellet, Hasselvika egner seg godt til fotturer og vandring. Fevåg Bakstein kultursti er flott for vandreturer. Fevåg Båtforening har leikeplass, volleyball og ballbinge. Her finner du også Redningsvesten Pub. Besøk Bestyrerboligen – her finner du alt fra klær til møbler. Les mer: Fevåg Båtforening - http://www.fevaagbaatforening.no

Redningsvesten Pub – Line Leira, tlf: 936 51 727 Bestyrerboligen - Gunn Hendseth, tlf: 971 44 080 Selnesstupet, Selnes er en bratt fjellvegg og er populær blant fjellkla trere. Stall Selnes, Selnes tilbyr hesteridning på islandshester. De har også hytte til leie. Les mer på deres Facebookside: https://www.facebook.com/stall.selnes Refsnes digital vandresti, Selnes På Refsnes finner du en vandresti der du går gjennom tusen års historie. Her er det mange kulturminner fra langt tilbake i historien. Det er steinalderboplasser, hustufter, laksevorp, rettersted, jernaldergravfelt, firkantrøys, isdam, m.m. Langs stien er det informasjonsplakater og QR-koder som du kan scanne inn på mobiltelefo nen. Området har gratis wifi. Les mer: http://kulmin.no/category/kulturminner Solbakken Gård, Selnes tilbyr deg hesteridning, feriehus og båtutleie. Les mer: http://www.solbakkengard.no

Husby Marina, Stjørna har småbåthavn og gjesteplasser. Gerda Husby, tlf: 922 19 933 Råkvåg har den lengste bryggerekka utenfor byer i Nor ge. Råkvåg ligger ved Stjørnfjorden, fra historien en av de beste fjorder for sildefiske. Her kan du se Bryggeustillinga, som er Fosens største salgsutstilling for kunst og kunsthåndverk. Ca. 80 utstillere deltar gjennom sesongen. Stjørna Teaterlag setter opp friluftsteater under dagene Anno 1930. Les mer: Bryggeutstillinga http://www.bryggeutstillinga.no Stjørna Teaterlag http://www.xn--stjrna-teaterlag-nxb.no

Råkvåg http://www.raakvaag.no

Marthabrygga http://www.raakvaagen.no

35

Minigraver på 3,5 tonn for utleie

Utstyr: Kabel, grøft , puss, grave skuff e med tenner, tømmer klo og rotor tilt.

Dag, helg, uke og langtids leie Utkjøring etter avtale Bil tilhenger med tilt

(nyttelast 900 kg)

Case minilaster

på 2,7 tonn fra våren 2014

Sjåfør kan stilles ved behov

Ta kontakt på 950 31 865 eller [email protected] for mere info.

Samarbeid med Stjerneskifer (heller og belegnings stein) og lift utleier

Velkommen til oss i Rissa sentrum!

Fallmyr Gartneri AS - 7100 Rissa Telefon: 73 85 11 18 - Mobil: 908 93 212 E-post: [email protected]

Fallmyr Gartneri er et Rissa-firma som har Fosen og Trondheim som sitt arbeidsområde. Vi er en god blanding av anleggsgartnere og gartnere, slik at vi også behersker det grønne i hagen godt. Vi har drevet som utførende anleggsgartner siden 1994, og har etter hvert fått god erfaring.

Vi forhandler det meste av beleggningsstein, murer, naturstein som skifer og granitt. Vi vil gjerne komme på befaring før vi gir en pris, da kan vi samtidig gi gode råd og fange opp en del ting som kanskje kunden har glemt.

Busker og trær, stauder og sommerblomster hører hjemme i hagen, og vi har et godt utvalg i vår butikk i Rissa sentrum. På butikken har vi også demofelt med stein.

Vi håper å hjelpe deg og din hage i framtiden!

7194 Brandsfjord 36

• Nybygg • Tilbygg • Mur, puss og flisarbeid • Hytter • Asbestsanering • Rehabilitering • Murpiperehabilitering • Egen taktekkeravd for flate tak • Blikkenslager • Gulvsliping

Tlf.: 72 53 78 30/ 915 32 249 • Fax: 72 53 78 31 • Mail: [email protected]

37

Hyttenorge kan stå foran sameieeksplosjon: Gjør papirarbeidet grundig, bli lykkelig hyttedeler!

KILDE: RAPPORT 39 FRA NORSK INSTITUTT FOR NATURFORSKNING FRA 2005 «HOLDNINGER TIL HYTTELIV OG UTVIKLING AV HYTTEOMRÅDER»

Generasjon H kaller hytteekspert Jan Velvin den. Vi snakker om genera sjonen født på 60- og 70-tallet, som nå overtar hytteeiendommene etter sine foreldre. Og mange må dele overtakelsen med sine søsken.

Hva må man tenke på for et godt og varig hyttesameie?

- Denne generasjonen er ikke villig til å gi fra seg hytta. Den vil overføre de positive verdiene ved hyttelivet til sine barn, mener Velvin, leder for Senter for reiseliv ved Høgskolen i Buskerud og mangeårig forsker på norsk hytteturisme. Velvin er også en del av Norsk hyttelags ekspertpanel Hyttelauget, som har hytta som spesialfelt.

H-gjengen har dermed en sterk tilknytning til familiestedet. Den nye generasjonen er den første som er vokst opp med hytte, etter at etterkrigsforeldrene deres opplevde økonomisk vekst nok til en eiendom nummer to.

38

Ja, de penga…

Sameie har sine fordeler. Det gjør det mulig å eie hytte uten å loppe seg helt. Fallgruvene er kanskje mindre synlige i et arveoppgjør med et vennskapelig søskenforhold. Men også i de tilfellene mener Velvin det er viktig å ta alle hensyn i betraktning. Det gjelder for eksempel de økonomiske.

- De forskjellige eierne kan ha en svært ulik økonomisk situasjon, minner han om.

Dermed kan forventninger til oppgraderinger av hytta være med på å skape konflikt, og i verste fall føre til at noen må gi opp sameieprosjektet.

Ulike typer ferierer ulikt

Vennskap mellom sameierne kan også påvirkes over årene av blant annet død, skilsmisser, nye familiemedlemmer, samt større barns meninger og behov. I tillegg kan sameiere bli syke og måtte frasi seg deler av vedlikeholdsarbeidet.

Velvin peker også på at vi er forskjellige som mennesker. - Noen ser det som naturlig å ta unna litt vedlikehold i hytteferien, mens andre er på ferie i ordets rette forstand.

Nordmenn de fødte eneeiere

Partner Bjørn-Erik Øye ved Prognosesenteret i Oslo har i en årrekke arbeidet med analyser av hyttemarkedet. Med 400 000 hytter i Norge er det allerede tre brukerfamilier per hytte, ifølge Øye. Han stiller seg tvilende til om hyttedeling er den langsiktig beste løsningen i et generasjons skifte, også når det foreligger en god kontrakt.

- De romantiske barndomsminnene kan lett forsvinne ned i paragrafene før du får snudd deg. Øye mener nordmenn er de fødte eneeiere når det gjelder hytte. - Kollektivistisk er ikke norsk. Du kjøper hytte på grunn av nærhet til naturen, kos, ro og kontemplasjon. Drivkraften er følelsesbasert, og dermed ligger konflikt-stoffet latent ved en deling, forteller han.

Innspill: Hytteeier-selskap

Med tiden mener Øye man vil se andre ord ninger vinne frem. - Det bygges allerede over 5000 nye hytter hvert år. Det beste er å se langsiktig på det. For eksempel kan en av søsknene overta hytta, og de andre få brukstilgang til stedet. Eller de kan bygge seg en ny hytte på samme tomt.

Prognosekonsulentens kreative innspill ved sameie er å starte et formelt eierselskap.

39

40 - Man oppretter et hytteselskap, og alle blir leietakere i sitt eget selskap. Man setter opp en forretningsmessig avtale, leier av hverandre og deler overskuddet i utleieselskapet. Da har man tatt den helt ut og har orden i sysakene.

TIPSLISTE TIL KONTRAKT PÅ HYTTESAMEIE

• Husregler og hyttas stand ved avreise • Bruksdeling og ev. samvær på hytta • Utleie eller lån til andre enn sameierne • Vedlikehold – hvor mye hvor ofte • Behov for eventuell felles årlig dugnad • Kostbare avgjørelser – hvordan de skal tas

LOV OM SAMEIGE

Definisjonen på sameie er i følge norsk lovgiv ning der «to eller fleire eig noko saman på ein slik måte at retten deira er rekna i partar etter delings- eller høvetal».

http://www.lovdata.no/all/nl-19650618-006.html

NORDMENNS MOTIVER FOR Å HA HYTTE

Motivene er basert på en spørreundersøkelse gjennomført blant 1000 hytteeiere i områdene Vang, Vestre Slidre, Geilo, Hafjell og Kvitfjell: - Mulighetene for friluftsliv og for rekreasjon og avkobling - Det å oppleve forandring fra hverdagslivet og komme i kontakt med naturen - Hytta er en base for sportsaktiviteter - Hytta er et uttrykk for en stedstilknytning som ofte har familiære røtter Undersøkelsen viser også at stedstilknytningen til hytta er sterkest de steder der hytteeierne driver med sportsaktiviteter, treffer slekt og venner, har en alternativ arbeidsbase eller liker å sysle med praktiske aktiviteter. Ute aktiviteter er også viktig for i hvor stor grad man føler tilknytning til hytta. Når økonomisk investering er hovedformålet til hytteeieren, er tilknytningen svakere.

DET ER OM

SOMMEREN

DET LØNNER SEG Å TENKE PÅ

VINTEREN

Husker du vinteren 2010/2011, da strømprisene gikk i taket? Vi synes at hyttekos er bedre enn bekymringer, og derfor har vi laget en egen strømavtale spesielt for deg som har hytte.

Hyttestrøm med vintersikring

gir deg forutsigbar fastpris de kaldeste vintermånedene og lav innkjøpspris resten av året. Bindingsperioden varierer fra år til år, og fastsettes av en uavhengig komité nedsatt av Norsk Hyttelag.

Når vinteren er her, er det for sent å angre.

Bruker du 5 minutter på vinteren nå, slipper du å bruke vinteren på å bekymre deg.

Ring oss på

815 68 044

for å få vite mer eller bestill på

www.hallingkraft.no

.

41 2014-05-Hallingkraft.indd 1 23.05.14 13:51

Verran kommune

Jekta i kommunevåpenet symboliserer kommunens nære tilknytning til fjorden, den tidligere jektefarten og byggingen av jekter.

AREAL

Totalt: 601,53 km² Land: 558,51 km² Vann: 43,02 km²

Verran er en kommune som ligger langs fjordarmen Beistadfjorden innerst i Trondheimsfjorden. Kommunen er lang og smal. Total strand linje er omtrent 80 km. Kommunens høyeste fjell er Sandvassheia 655 moh. Største tettsted er kommunesenteret Malm, der ca. 1 600 av kommunens totalt ca. 2 600 innbyggere bor. Andre tettsteder er Follafoss, Verrastranda og Verrabotn.

42 Kommunen kan by på rike muligheter for friluftsliv og rekreasjon, med kort vei mellom sjøen og fjellet.

Det meste av kommunens bebyggelse ligger langs fjorden. Denne har til alle tider vært viktig for Verrans befolkning, både som en viktig kilde til mat og som transportåre. Tidli gere var også jektbygging ei viktig næring, noe som kommer til uttrykk i kommunevåpenet.

Verran er godt kjent og har lange tradisjoner som industrikommune. I 1906 ble det funnet jernmalm. Gruvedrifta, med Nord-Europas dypeste jernmalmgruve, var i drift helt til 1997.

I dag er ca 50 prosent av den yrkesaktive befolkningen sysselsatt i industriell virksomhet.

Treforedling (papirmasse) og ulike typer meka nisk industri utgjør hoveddelen av industrimiljøet.

Sentralbord Verran servicekontor

(åpent 09.00-15.00 man-fred)

Tlf: 930 17 240

Mandag, tirsdag, onsdag og fredag: kl. 08.20 - 11.30 og kl. 12.30 - 15.00

Torsdag: kl. 09.00 - 11.30 og kl. 12.30 - 15.00

Internett: www.verran.kommune.no

41 KILDE HTTP://WWW.TURISTFORENINGEN.NO

42

Ta hensyn i naturen

Naturen er sårbar. Bruk sunn fornuft på tur og unngå å sette spor etter deg.

• • • •

Hold deg til stien når du går

fotturistene. . Har du først satt spor etter deg i naturen tar det lang tid før de blir borte. Følger du de faste rutene er det også lettere for villreinen og andre dyr å venne seg til

Søppel tar du med deg hjem igjen

fra stier, vann og leirplasser. .

Ikke gjem det under steiner eller stubber.

Doavfall bør graves ned minst 100 meter

Vis respekt for bålforbudet.

Fra 15.

april til 15. september er det ikke tillatt å brenne bål i skogsmark uten tillatelse fra den lokale brannsjefen, på grunn av faren for skog-, gress- og lyngbrann. Ikke tenn bål i nærheten av trær eller busker. Unngå også å brenne bål rett på berget. Da kan fjellet sprekke opp. Sørg for å slukke bålet og rydde opp bålstedet etter deg.

Slå opp teltet på et fast underlag hvor vegetasjonen er minimal

. Bruk gjerne teltplassene ved hyttene eller eksiste rende leirplasser. Da bidrar du også til at reinen og andre dyr i fjellet får mer ro. 43

44 • Skal du vaske deg i bekker eller vann bør du bruke biologisk nedbrytbar såpe.

• Unngå å bade eller slå ut vaskevann, mat eller lignende der andre skal hente drikkevann.

Lag mat på stormkjøkken og primus

– unngå engangsgriller. • La villrein og andre dyr og fugler være i fred, spesielt i sårbare perioder som parringstid, • hekketid eller kalde vinterdager. Mange av DNTs hytter er stengt i kalvingsperioden fra begynnelsen av mai til juni.

Hold hunden i bånd

med deg… . Flere steder i landet det dyr og fugler som er truede og sjeldne i Norge. En god friluftsskikk er derfor å respektere båndtvangen. • Bruk hundepose også i utmark – og ta den

MOSVIK TEATERLAG

Martin Kvennavika er en jektebåtskipper fra Mosvik, som sammen med mannskapet på Survikjækta opplever en rekke komiske episoder.

Denne gangen går reisen til Nol-pol’n hvor Martin Kvennavika og mannskap og Barulina treff er Otto Sverdrup med mannskap.

Otto Sverdrup blir meget oppbragt når han oppdager at Martin har jaget Barulina ut i isødet til den kalde død.

Ellers treff er de på mange deilige eskimodamer, fi nner en hvalrossfarm. Og alt i et ganske så friskt språk.

Spilles ved Mosvik Museum fra 5.september. Billettbestilling: www.dillanevent.no fra 1.juli.

Parkering ved Mosvang med en kort spasertur langs elva Mossa.

Info angående datoer og tidspunkt vil også bli å fi nne: kvennavika.no

Velkommen, hilsen Mosvik Teaterlag 43

Ring hytta varm

Stadig flere investerer i løsninger for å skru på varmen på hytta før de setter seg i bilen. Det er utvilsomt behagelig å komme til en ferdig oppvarmet hytte, særlig når en kommer frem sent på kveld. Men moderne strømstyringssystemer kan brukes til mye mer enn bare å skru på et par panelovner.

Det har skjedd mye med systemene for strømstyring på hytta de siste årene. De første du merker, er at systemene har blitt mye mer brukervennlige. Der du tidligere måtte være hobby-elektriker for å montere en Ring hytta varm-løsning, holder det nå at du kan lese en enkel bruksanvisning.

Et av de mest solgte systemene i Norge, er DEFA SmartBase. Her får du en grunnpakke for rett under 2 000 kroner. Da får du en ferdig løsning som bare er å plugge rett i stikkontakten.

Grunnpakken gir deg mulighet til å styre èn varmeovn, men det er lett til å utvide til flere ovner som du kan styre uavhengig av hverandre. Grunnpakken overvåker automa 46 tisk både strøm og temperatur, slik at du blir varslet ved strømbrudd eller om temperaturen i hytta synker under angitt nivå.

Det finnes flere leverandører på markedet, og de fleste systemene kan tilpasses til din hytte og dine behov. Sjekk på hyttami.no

eller kontakt en elektriker der du har hytte.

Enkel betjening

De fleste systemer kan fjernstyres via SMS, noe som er veldig enkelt om du husker alle kommandoene. Flere systemer tilbyr også fjernstyring via en egen webside.

Har du en smarttelefon, er det sannsynligvis aller enklest å fjernstyre hytta ved hjelp av en egen App. Da slipper du å huske en masse koder og passord, og du har alltid “fjernkontrollen” i lomma. Med en slik App kan du også sjekke strømstatus og temperatur på hytta –når som helst og hvor som helst.

Flere muligheter

De fleste strømstyringsløsninger kan utvides til å skru av og på flere enheter, enten det er varmeovner i flere rom, varmekabler eller utelys.

Enda mer spennende er muligheten til å koble en alarm til grunnpakken din. Det er lett å montere både magnetdetektorer (til dører og vinduer) og bevegelsesdetektorer. Og når alarmen går, bestemmer du selv hvem som skal varsles.

Selv om du ikke har et vekterselskap som står klar til å rykke ut, kan du kanskje varsle en hyttenabo eller en grunneier? Og uansett er det viktig å reise på hytta så snart som mulig for å sikre hytta mot skader som følge av knuste ruter eller åpne dører.

Det er også mulig å koble et webkamera til grunnpakken din. Da kan du når som helst sjekke hvordan det ser ut på hytta akkurat nå. Bildet kan du bestille via SMS eller finne på din egen webside eller på telefonen.

Med webkamera kan du selv se hvordan det ser ut på hytta. Er det nødvendig å reise opp for å måke snø på taket? Ligger båten fortsatt på plassen sin? Har du både alarm og kamera, kan du til og med ta bilde av tyvene ved utløst alarm.

Kanskje får du bilde av bilnummeret til tyvene...

Er du medlem i Norsk Hyttelag får du 1 000 kroner i rabatt ved kjøp av grunnpakke fra DEFA.

Les mer på norskhyttelag.no.

RING HYTTA VARM

La dette bli vinteren

du slipper å komme frem til kalde ovner, kalde gulv og hutrende hytte. Med en HyttaMi løsning fra DEFA kan du enkelt og trygt fjernstyre panelovner og varmekabler. Bestill en komplett HyttaMi grunn pakke, fra 1.990, Ring oss 93 27 97 97 eller besøk hyttami.no

Du kan velge å styre og overvåke hytta via appen DEFA Home, en egen hjemmeside eller via sms.

47

Smarte løsninger til små kjøkken:

Utvid plassen – ikke hyttekjøkkenet

Nordmenn kjøper fortsatt mindre hytter, ifølge Statistisk sentralbyrå. Da er behovet for gode oppbevaringsløsninger stort. Ikke minst gjelder det for kjøk kenet, som i noen hytter kan begrense seg til et hjørne av stuen.

Tredjekvartalstallene til Statistisk sentralbyrå for 2013 viser at gjennomsnittseiendommen når det gjelder fritidsboliger koster oppunder 1,35 millioner kroner. Tallet steg fra det første måleåret i 2004 og frem til 2010, da gjennom snittsverdien for første gang gikk ned. Det har steget drøyt tyve tusen siden det. Dette betyr at mange nordmenn fortsatt velger mindre hytter med enkel standard.

Inger Ystgaard har mange års erfaring som interiørkonsulent. I flere sammenhenger har hun jobbet med hytteinnredninger og gitt råd for små hyttekjøkken. Hytteguiden har bedt henne kom mentere fire bilder med små kjøkkenløsninger.

Åpne skap og fleksible bord Interiørkonsulenten er en tilhenger av åpne løsninger. -Det er smart med åpne hyller i stedet for tette overskap. Det virker luftigere og gir bedre rom følelse. Dessuten er det oversiktlig, forteller hun.

Tallerkenhyller er en integrert del av det det åpne systemet, og kjøkkeneierne ser ut til å ha fått med seg et godt knep.

-Her er det en åpning under tallerkenhyllen, 48 Hyttekjøkken.indd 2-3 slik at du kan sette de våte tallerknene rett inn etter oppvask, påpeker Ystgaard.

Under vinduet står det et fleksibelt bord. Slik det står nå, er det et oppbevaringsbord, men det kan virke som anretningsbord. Settes det hjul på i den ene enden, blir det et mobilt møbel som kan trilles ut til for eksempel grillbruk. Ystgaard ville nettopp holdt mulighetene oppe for flere bruksområder. -På et lite kjøkken ville jeg nok prioritert å holde bordflatene rene uten for mye stæsj.

Ystgaard berømmer kaffekannene som veggoppheng. De er fine, i tillegg til at de kan tjene som bruksgjenstander når kaffetørsten melder seg.

En sittebenk som fleksibelt møbel Når benken er skåret inn i kjøkkeninnredningen, gir det utsikt til både koselige pauser og mer plass. Benken kan erstatte et par stoler når 49 23.04.14 10:29

kjøkkenbordet løftes inntil ved middagstider. I en gjengs norsk hytte er det heller ikke uvanlig at kjøkken og stue er ett og samme rom. Benken blir da en del av stuemøblementet når kjøkkenet går fra arbeidsrom til stuemiljø mot kvelden. Inger Ystgaard mener sittebenken er et eksempel på å ivareta både trivsel og plass når hyttekjøkkenet innredes. -Veldig koselig med sittebenken under vinduet. Og det er uansett en praktisk utnyttelse av plassen med de integrerte skapene under.

Disse kjøkkeneierne er også oppmerksomme på et benkebesparende hensyn, nemlig å sette persillen i vinduskarmen. Andre måter å tenke oppbevaring av urter på er midt på matbordet - eller som veggoppheng. Mange urteplanter tåler fint å settes ute etter endt hyttetur og tas inn igjen til bruk ved neste visitt.

Praktisk dekor - på benk, i vindu og i småhyller Inger Ystgaard liker størrelsen og utformingen på den dobbelte vasken og påpeker at kjøkkeneierne har løst utfordringen med nærheten til vinduet. - Til den fine, lille vasken har de plassert en gardin for å hindre sølesprut på vinduet.

Eierne er også oppmerksomme på fargerik dommen frukt og grønt kan gi på en benk. I tillegg til at benkeoppbevaringen dermed kan demme opp for mangelfull kjøleskapsplass. På samme måte står persille, dill og basilikum fremme og er pynt og krydder på samme tid.

Over den allerede smale benkeplaten er større veggmøbler valgt bort til fordel for småhyller, som fyller veggen helt opp til taket. De tar i liten grad plassen fra benkearbeidet, men rommer likevel en rekke nyttige og trivselsska pende gjenstander som radioen, presskannen, salt- og pepperbøssene, arve- eller loppemar kedsstengodset, samt smørefjelen.

Ny vri på vinstativ Hva gjør man når man ikke har et Vinmonopol i umiddelbar nærhet eller det er langt å gå til hytta? Kort sagt når man er tvunget til å finne oppbevaringsplass til hele turens vinbehold ning. Her er det slått to fluer i en smekk. Ting trenger ikke stå på en benk eller ligge i et skap, særlig ikke når det er åpen restplass under kjøkkenbenken. Leca blokkene erstatter her et vinstativ som ville vært plasskrevende både på benken og i skapet. I tillegg slipper hytteeieren å drasse nye gjenstander til hytta: Norske hyt ter har ikke sjelden et par Leca blokker stående til overs fra tidligere byggeprosjekter.

TIPSLISTE FOR SMÅ HYTTEKJØKKEN

• Bruk fleksible og/eller mobile møbler • Tenk veggoppbevaring med hyller, knagger, poser og kurver • La pynteplanten på bordet eller i vinduskarmen være mat • Fest klypelamper på hyller og spar veggplassen • Fusjoner tallerkenhyllen og oppvaskbrettet og heng det opp (Obs: Hull i bunnen til vannet) • Spre fargerike grønnsaker på benken og spar kjøleskap- og skapplass (Obs: Fjern ved avreise mot museinnrykk) • Dekorer veggen med fine og finurlige bruks gjenstander • Skap følelsen av adskilt rom med egen farge til kjøkkenveggen • Heng halvgardiner over kjøkkenruten mot sprut fra vasken/benken 50 Hyttekjøkken.indd 4 23.04.14 10:29 Åfjord Regnskap AS har 19 ansatte, og leverer tjenester innen regnskap, lønn, rådgivning etc. Våre kunder kan dermed konsentrere seg om sin kjernevirksomhet. For oss spiller det ingen rolle hva

du

jobber med.

Nye tider krever nye løsninger. Ta kontakt for en prat!

Norgesregnskap Åfjord Regnskap AS

www.norgesregnskap.no | Tlf 72 53 53 50 E-post: [email protected]

Line By Herland og Oddbjørn Rømma er to av våre dyktige regnskapsførere.

Annonse- re

AKTIVITET Mosvik Teaterlag 7690 Mosvik Tlf. 91819752 ...........................................44

ALARM Defa AS Abelsg 5, 7030 Trondheim Tlf. 815 50 085 ....................................... 47 BAKERI Noris As Norisbrygga, 7112 Hasselvika Tlf. 73859290..........................................14

BLIKKENSLAGER Øverdal og Bye Byggservice AS 7194 Brandsfjord Tlf. 72537830 ..........................................36

BLOMSTER Fallmyr Gartneri AS Rådhusveien 33, 7100 Rissa Tlf. 73851118 .............................................37

Kremmergården Sentrumsgården 2, 7120 Leksvik Tlf. 74857700 ...........................................14

BYGGEVARER Leira Næringsforening, Leira Leira, 7100 Rissa Tlf. 99599716 .......................................... 15 Leksvik Innkjøpslag Hammerberget, 7120 Leksvik Tlf. 74857760 ...........................................18

BÅTBYGGERI Museet, Kystens Arv Preselva, 7105 Stadsbygd Tlf. 73855560 ..........................................16

CATERING Leira Næringsforening, Leira Leira, 7100 Rissa Tlf. 99599716 .......................................... 15 ELEKTRIKER - ELEKTRISKE PRODUKTER Leira Næringsforening, Leira Leira, 7100 Rissa Tlf. 99599716 .......................................... 15 ENTREPRENØR Leira Næringsforening, Leira Leira, 7100 Rissa Tlf. 99599716 .......................................... 15 Øverdal og Bye Byggservice AS 7194 Brandsfjord Tlf. 72537830 ..........................................36

FORSIKRING WaterCircles 1327 Lysaker Tlf. 67 20 60 50 ......................................27

FRILUFTSLIV Abc Fritid, Sparbu Myraveien 33, 7710 Sparbu Tlf. 74154030 ............................................17

GARTNER Fallmyr Gartneri AS Rådhusveien 33, 7100 Rissa Tlf. 73851118 .............................................37

GAVE - INTERIØR Bohus, Grøtan Møbler AS PB 130, 7130 Brekstad Tlf. 72524231 ..............................................3

Kremmergården Sentrumsgården 2, 7120 Leksvik Tlf. 74857700 ...........................................14

Himlingen As Leira, 7100 Rissa Tlf. 95484573.........................................56

Leira Næringsforening, Leira Leira, 7100 Rissa Tlf. 99599716 .......................................... 15 Fagmøbler Rissa Leira, 7100 Rissa Tlf. 73851640 .........................................56

HAGE-/SKOGRYDDING Leksvik Bygdeservice AS Hammerberget, 7120 Leksvik Tlf. 74857760 ...........................................22

Mads Mekker Nervik Nornesveien 13, 7690 Mosvik Tlf. 45600792 .........................................22

HAGEMASKINER Leira Næringsforening, Leira Leira, 7100 Rissa Tlf. 99599716 .......................................... 15 HYTTE SERVICE Mads Mekker Nervik Nornesveien 13, 7690 Mosvik Tlf. 45600792 .........................................22

HYTTEPRODUKTER Steinkjer Varme Og Hyttesenter AS Strandvegen 1, 7714 Steinkjer Tlf. 74405265 .......................................... 13 KJØPESENTER Leira Næringsforening, Leira Leira, 7100 Rissa Tlf. 99599716 .......................................... 15 KLÆR Himlingen As Leira, 7100 Rissa Tlf. 95484573.........................................56

KURS - KONFERANSE Vertshuset Tinnarosen v/ Museet Kystens Arv , 7105 Stadsbygd Tlf. 91769496 ..........................................16

LIFTUTLEIE Leksvik Bygdeservice AS Hammerberget, 7120 Leksvik Tlf. 74857760 ...........................................22

MALING Leksvik Bygdeservice AS Hammerberget, 7120 Leksvik Tlf. 74857760 ...........................................22

Ta kontakt med din lokale leverandør og finn ut hva de kan hjelpe deg med!

52

Annonseregister sortert etter bransje

MASKINUTLEIE Dyrendahl Maskinutleie As Granveien 9, 7100 Rissa Tlf. 95031865 .........................................36

MEKANISK VERKSTED Noris As Norisbrygga, 7112 Hasselvika Tlf. 73859290..........................................14

MØBLER Bohus, Grøtan Møbler AS PB 130, 7130 Brekstad Tlf. 72524231 ..............................................3

Leira Næringsforening, Leira Leira, 7100 Rissa Tlf. 99599716 .......................................... 15 Fagmøbler Rissa Leira, 7100 Rissa Tlf. 73851640 .........................................56

OVN - PEIS Steinkjer Varme Og Hyttesenter AS Strandvegen 1, 7714 Steinkjer Tlf. 74405265 .......................................... 13 REGNSKAP Åfjord Regnskap As Øvre Årnes, 7170 Åfjord Tlf. 72535350 ........................................... 51 MINIGRAVER Dyrendahl Maskinutleie As Granveien 9, 7100 Rissa Tlf. 95031865 .........................................36

MURER Øverdal og Bye Byggservice AS 7194 Brandsfjord Tlf. 72537830 ..........................................36

NATURSTEIN Fallmyr Gartneri AS Rådhusveien 33, 7100 Rissa Tlf. 73851118 .............................................37

OVERNATTING Vertshuset Tinnarosen v/ Museet Kystens Arv , 7105 Stadsbygd Tlf. 91769496 ..........................................16

RENOVASJON Fosen Renovasjon IKS 7100 Rissa Tlf. 73858590............................................5

Innherred Renovasjon IKS Russervegen 10, 7652 Verdal Tlf. 74028840 .........................................18

RING HYTTA VARM Defa AS Abelsg 5, 7030 Trondheim Tlf. 815 50 085 ....................................... 47 ✁

Vi ønsker å bli kjent med våre lesere

Kvinne Mann Alder Hjemkommune

Hva ønsker du å lese mer om?

Flere kryss mulig

Jus Interiør Lokalhistorie Sikkerhet på hytta Utvendig vedlikehold Gjør det selv tips Matoppskrifter Tur tips Aggregat/solcelle/sanitær/propan -løsninger Innvendig oppussing Aktiviteter – tips Førstehjelp Annet Ta kontakt med din lokale leverandør og finn ut hva de kan hjelpe deg med!

53

54 RØRLEGGER Leira Næringsforening, Leira Leira, 7100 Rissa Tlf. 99599716 .......................................... 15 Leira Næringsforening, Leira Leira, 7100 Rissa Tlf. 99599716 .......................................... 15 RØYKEBU Noris As Norisbrygga, 7112 Hasselvika Tlf. 73859290..........................................14

SELSKAPSLOKALE Vertshuset Tinnarosen v/ Museet Kystens Arv , 7105 Stadsbygd Tlf. 91769496 ..........................................16

SERVERDIGHET Museet, Kystens Arv Preselva, 7105 Stadsbygd Tlf. 73855560 ..........................................16

SERVERING Leira Næringsforening, Leira Leira, 7100 Rissa Tlf. 99599716 .......................................... 15 Vertshuset Tinnarosen v/ Museet Kystens Arv , 7105 Stadsbygd Tlf. 91769496 ..........................................16

SMIE Noris As Norisbrygga, 7112 Hasselvika Tlf. 73859290..........................................14

SNEKKER - TØMRER Leksvik Bygdeservice AS Hammerberget, 7120 Leksvik Tlf. 74857760 ...........................................22

Øverdal og Bye Byggservice AS --, 7194 Brandsfjord Tlf. 72537830 ..........................................36

SNØRYDDING Leksvik Bygdeservice AS Hammerberget, 7120 Leksvik Tlf. 74857760 ...........................................22

Mads Mekker Nervik Nornesveien 13, 7690 Mosvik Tlf. 45600792 .........................................22

SOLCELLE Steinkjer Varme Og Hyttesenter AS Strandvegen 1, 7714 Steinkjer Tlf. 74405265 .......................................... 13 SPESIALTILPASSEDE PRODUK TER Noris As Norisbrygga, 7112 Hasselvika Tlf. 73859290..........................................14

SPORT Abc Fritid, Sparbu Myraveien 33, 7710 Sparbu Tlf. 74154030 ............................................17

STRØMLEVERANDØR Hallingkraft AS Sundrejordet 4, 3570 Ål Tlf. 815 68 044 ........................................41

TILHENGER UTLEIE Dyrendahl Maskinutleie As Granveien 9, 7100 Rissa Tlf. 95031865 .........................................36

TRELAST Leksvik Innkjøpslag Hammerberget, 7120 Leksvik Tlf. 74857760 ...........................................18

VAKTMESTERTJENESTER Mads Mekker Nervik Nornesveien 13, 7690 Mosvik Tlf. 45600792 .........................................22

VEDSALG Reidar Aunet 7120 Leksvik Tlf. 92021488 ..........................................22

VERKTØY Leksvik Innkjøpslag Hammerberget, 7120 Leksvik Tlf. 74857760 ...........................................18

✁ Guiden skal sendes til annen/ ny adresse Legg til en ny mottaker i adresselisten Jeg ønsker ikke neste års guide tilsendt Jeg ønsker å bli kontaktet angående annonseplass i neste utgave

Din lokale Hytteguide

for Oppdal kommune.

Navn: Adresse: Postnummer/ poststed: Telefon: E-post: HYTTEFORLAGET AS Svarsending 4275 0093 Oslo

VI ER TIL

FOR DEG

Norsk Hyttelag er en medlemsorganisasjon for alle som er glade i hytta. Vi står på for å finne gode løsninger på problemer og utfordringer som kan forstyrre hyttefreden eller ødelegge hyttekosen.

Samtidig ønsker vi å gjøre hyttelivet både enklere og rimeligere for deg gjennom gode medlemsfordeler og rabatter.

Når gode råd er gratis...

• Gratis juridisk rådgivning

på nett hele døgnet.

Hytteadvokaten står til disposisjon for våre medlemmer og svarer på alle spørsmål som har med hytta å gjøre. Den første henvendelsen er alltid gratis. Ring vår medlemstelefon i åpningstiden eller ta kontakt

• Gratis teknisk rådgivning

fra de fleste fagområder.

Våre erfarne hytteeksperter gir deg råd og veiledning om det meste du lurer på om hytta. Vi har tilgang til løsningsorienterte eksperter 55

MELD DEG INN

I DAG

Ja takk,

jeg vil gjerne bli medlem i Norsk Hyttelag. Medlemskapet følger kalenderåret og koster 480 kroner per år.

Ja takk,

jeg samtykker til å motta informasjon om nyheter, medlemsfordeler og rabatter som er relevante for meg på e-post, sms, telefon eller brev. Jeg kan når som helst ombestemme meg og reservere meg mot fremtidige henvendelser.

Navn: Adresse: Postnr/-sted: E-post: Telefon: Hyttekommune (disponerer du flere hytter, oppgi den du bruker mest):

Du kan også melde deg inn på

www.norskhyttelag.no

56