Teknisk informasjon - RUFO Innredning AS

Download Report

Transcript Teknisk informasjon - RUFO Innredning AS

90

Teknisk informasjon

s90-154_No 07-03-14 08.53 Sida 91

Teknisk informasjon

Innledning Innledning Generell informasjon Oppbygging Platemål Vekt Struktur Kvaliteter Normer for materialegenskaper Kjemikaliebestandighet Termiske egenskaper Stell og vedlikehold Bearbeiding Håndtering Oppbevaring Akklimatisering Sperrelaminering og platenes planhet Bæremateriale Lim Postforming Maskinbearbeiding av postformede komponenter Hjørnefuger Maskinbearbeiding Håndverktøy Kantutførelser Bruksområder Designvilkår Limingsfeil Brannsikkerhet Spesialprodukter Formica

®

Compact-laminat Formica ColorCore

®

Formica DecoMetal

®

Formica Veneer Formica

®

Solid Surfacing 92 93 93 93 93 94 95 96 96 96 97 97 97 97 98 98 99 102 104 106 106 107 108 108 110 110 110 111 113 116 118 121 123 91

92

Teknisk informasjon

Innledning

Formica har alltid vært ledende innen laminatbransjen, og i dag er Formica laminatene mer elegante og har et bredere bruks område enn noen gang tidligere. Materialet bestilles av interiør arkitekter, arkitekter, butikkinnredere, utbyggere, møbelfabrikanter og andre fabrikanter på grunn av de attraktive og solide egenskapene.

Det brede utvalget med ulike mønstre, farger og simulerte materialer sammen med alle kvaliteter, lim, bærematerialer og ulike overflatemønstre og utførelser som finnes gjør det enkelt å finne fram riktig spesifikasjon for produksjon og endelig bruk.

Denne håndboken inneholder teknisk informasjon og praktisk referansemateriale. Det forenkler arbeidet med å lage en produktspesifikasjon, og hjelper til med alt fra valg av riktig kvalitet, til spørsmål om design eller rengjøring av laminat som allerede brukes.

Formålet med denne tekniske håndboken er å forenkle arbeidet med produktspesifikasjon, ikke å fjerne behovet for personlig kontakt med Formica. Våre avdelinger for design, teknisk service, produksjonsstøtte og salg hjelper mer enn gjerne til med produktspesifikasjon og produksjon, for å garantere at Formicas dekorative laminater virkelig kommer til sin rett.

Viktig informasjon

All informasjon i denne håndboken oppfyller Formicas aktuelle salgsvilkår. Håndboken er ment for å formidle generell informasjon om egnet bruk og inneholder ingen garantier eller løfter om de beskrevne produktenes eller prosessenes egnethet for et bestemt formål. Formica har et kontinuerlig forsknings- og utviklings program, og alle brukere bør minst hver sjette måned kontrollere om den tekniske informasjonen er oppdatert.

Ingen informasjon i denne håndboken kan tolkes som en over dragelse eller tilbud om overdragelse, av rettigheter til produkter som eies av eller lisensieres til Formica.

Formica, Formica-logoen, Formica LifeSeal og Formica ColorCore er registrerte varemerker som eies av Formica Corporation eller deres datterselskap.

Selskapet forbeholder seg retten til å endre spesifikasjonene når som helst uten varsel.

Teknisk informasjon

Generell informasjon Sammensetning

Formica laminat består av sjikt med spesielt utvalgt papir som er impregnert med varmeherdende syntetharpiks og presset sammen under varme og svært høyt trykk.

Overflatesjiktene, med dekorative mønstre og farger, er impregnert med melaminbasert harpiks for å gi høy bestandighet mot slitasje, slag og støt, varme og misfarging.

Stammesjiktet er impregnert med fenolharpiks som gjør materialet sterkt og fleksibelt.

Platemål

Formicas laminater fås i plater i mange ulike størrelser og mål.

Tilgjengeligheten avhenger av kvalitet og overflatebehandling.

Kontakt nærmeste forhandler eller vår salgsavdeling for mer informasjon.

Vekt

Formicas laminater veier generelt 1,4 kilo per kvadratmeter per millimeter platetykkelse.

93

s90-154_No 07-03-14 08.53 Sida 94

Teknisk informasjon

Overflatestruktur Generelt

Formica laminat får med en lang rekke overflatestrukturer og behandlinger. En del av dem er tilgjengelige i flere ulike sortiment, mens andre bare finnes for visse utførelser og mønstre.

Valget av overflatestruktur er viktig både for laminatets funksjon og utseende. Generelt er strukturerte overflater og lyse farger mer slitesterke og ripefaste, enn plane flater og mørke farger.

Derfor anbefaler vi ikke blanke laminater og mørke, ensfargede kulører til bruk på utsatte arbeidsflater. På den andre siden er plane og lett strukturerte overflater enklere å rengjøre, enn kraftig strukturerte overflater.

Formica DecoMetal

® Polerte aluminiumsprodukter har elokserte overflater som tåler oksidering, riper, misfarging osv.

De andre aluminiumsproduktene har et epoksybelegg, og kopperflater beskyttes med polyuretanlakk.

Noe lysrørbelysning kan medføre at polerte flater får iriserende lyseffekter.

Formica

®

Veneer

Formica Veneer er lagd av ekte trefinér, og derfor kan det forekomme en viss farge- og mønstervariasjon uten at dette er tegn på feil ved produktet. Som med naturlig tre kan eksponering for direkte sollys føre til fargeforandring, og dette bør unngås. Enhver ubetydelig fargeforandring over tid tyder ikke på feil ved produktet. Formica Veneer-laminat fås med to overflatebehandlinger av polyuretan: Polyuretan - blank (PUR); til bruk i tørt interiør med lite belastning på horisontale eller vertikale flater der design, utseende, kvalitet, holdbarhet, flekk- og varmebestandighet overfor vanlige kilder er viktige faktorer.

Voks (WAX); til bruk i tørt interiør med lite belastning på horisontale eller vertikale flater. Som over, men med overflatefølelsen til naturlig tre.

94

Teknisk informasjon

Kvaliteter

Formica produserer dekorlaminater med følgende kvaliteter, som hver og en har spesifikke egenskaper. Kvalitetene oppfyller kravene i henhold til EN 438, og egnede bruksområder er beskrevet under.

Beskrivelse

Horisontal, generell bruk, Postforming Horisontal, generell bruk, Standard Vertikal bruk, ”Light duty”, Postforming Compact, Standard Vertikal, generell bruk, Standard Vertikal, generell bruk, Postforming Horisontal, generell bruk, Brannhemmende Compact, Brannhemmende Vertikal, Brannhemmende, Postforming Kan postformes

Kvalitet

HGP P333 HGS S333 LTP* CGS Compact S3-3 VGS S232 VGP P222 HGF F333 CGF Compact F3-3 VFP* FP222 PF*

Yteevnekategori

Høy yteevne for generell, horisontal bruk, med brannhemmende kvalitet, samt vertikale applikasjoner som krever spesielt høy yteevne.

Høy yteevne for generelle, horisontale bruksområder samt vertikale applikasjoner som krever spesielt høy yteevne.

Materiale som har spesielle dekorative effekter med detaljer som VGP, men med lavere slitestyrke. Til generell bruk i vertikale applikasjoner.

Standardkvalitet for generelle bruksområder.

Til generell bruk i vertikale applikasjoner, samt horisontale applikasjoner med middels slitasjer.

Ikke like høy yteevne som kvalitet HGP, til generell bruk i vertikale applikasjoner og i horisontale applikasjoner med middels slitasje. Kan formes under kontrollert temperatur og bøying.

Høy yteevne for generell, horisontal bruk, med brannhemmende kvalitet, samt vertikale applikasjoner som krever spesielt høy yteevne.

Brannhemmende kvalitet for klasse B1, klasse M1 (NFP 92 –5201); BI (DIN 4102 1); Euroclass B, SITAC klasse 1, MK klasse A, NS UT1, IN1 Lik kvalitet VGP med brannhemmende egenskaper.

Typiske bruksområder

Arbeidsbenker i kjøkken, restaurant- og hotellbord, dører med høy belastning, veggkledning, innervegger eller innredning.

I generelle kommunikasjonsmidler der det kreves bøyde detaljer.

Arbeidsbenker i kjøkken, restaurant- og hotellbord, dører med høy belastning, veggkledning, innervegger i generelle kommunikasjonsmidler.

Kjøkkendører, veggkledninger m.m. der det kreves bøyde detaljer.

Skillevegger, veggpaneler, avskjerminger og arbeidsbenker i laboratorier, utvendig veggkledning, balkongfronter.

Kjøkkendører, veggkledning, hyller og skillevegger.

Kjøkkendører, veggkledninger, hyller og skillevegger der det kreves bøyde detaljer.

Innervegger og møbler for generelle kommunikasjonsmidler og fartøyer.

Utvendig veggkledning, balkongfronter.

Veggkledning i rømningsveier.

Mulig å postforme med større radius enn normalt, se teknisk informasjon.

Kjøkkenskapdører, veggkledning m.m.

Referansene over angir produktklassifiseringssystemet som finnes i EN 438.

Brannhemmende materialer følger brannkravene spesifisert i European National Standards, f.eks. Klasse B1, DIN 4101 del 1; Klasse M1, NFP 92-501, SITAC overflatesjikt klasse 1, NS UT1, IN1, MK, Klasse A. For ytterligere informasjon om brannkrav og sertifikater, vennligst kontakt vår Kundeservice, telefon 66 98 48 00. Hver kvalitet har spesielle egenskaper tilpasset spesifikke bruksområder. Forutsetningene er å finne i våre typegodkjennelser.

Kvalitet

Alle laminater fra Formica produseres i henhold til ISO 9001:2000 yteevne.

NCS Fargesystem

© Brukes på lisens, og eies av Skandinaviska Färginstitutet AB, Stockholm.

Foretaket forbeholder seg retten til å endre spesifikasjoner på et hvilket som helst tidspunkt uten varsel. Mønstrene som gjengis i denne publikasjonen er matchet så nær trykkeforholdene tillater. Vi anbefaler imidlertid at man bestiller prøver før endelig spesifikasjon. Informasjonen som gis i denne brosjyren var korrekt på utgivelsestidspunktet.

Da vår policy imidlertid er å løpende produktutvikle og forbedre, kan det skje forandringer av produktene i fremtiden.

*VFP og LTP inngår ikke i klassifiseringssystemet for EN438.

95

s90-154_No 07-05-30 14.47 Sida 96 96

Teknisk informasjon

Normer for materialegenskaper

Formica laminat lages i henhold til EN 438 og ISO 4586. Disse normene fastslår laminatkvalitetens egenskaper for ulike bruksområder. Visse egenskaper som angis for laminat av horisontal type er for eksempel høyere enn for laminat av vertikal type.

For å kunne oppfylle disse spesifikasjonene, må følgende testes ved laminatene: Bestandighet mot overflateslitasje.

Bestandighet mot kokende vann.

Bestandighet mot tørr varme.

Formbestandighet.

Bestandighet mot slag.

Bestandighet mot sprekkdannelse.

Bestandighet mot riper.

Bestandighet mot misfarging.

Bestandighet mot fargeforandring i kunstig belysning.

Bestandighet mot brennmerker fra sigaretter.

Bestandighet mot damp.

Postformbarhet.

Brannreaksjon.

Kontakt vår tekniske serviceavdeling for informasjon om verdier for egenskaper hos spesifikke laminatkvaliteter.

Kjemikaliebestandighet

Formicas laminater har med stor fordel vært benyttet i mange år i stort omfang i laboratorier for industri og legemidler. De oppfyller uten videre kravene i henhold til EN 438, som fastsetter bestandighet mot misfarging fra mer enn 40 stoffer som ofte forekommer ved normal bruk. Disse omfatter te, kaffe, melk, sitronsyre, aceton, fruktjuice, rengjøringsmidler, blekemidler og fargemidler, men omfatter ikke kjemikalier som ofte finnes i laboratorier.

Tabellen under viser effektene av kontakt med noen av de mer aggressive materialene som ofte forekommer i laboratorier.

Kontakt vår tekniske serviceavdeling for informasjon om bestandigheten mot spesifikke kjemikalier.

Egenskap

Ingen effekt etter 16 timers kontakt.

Ingen effekt dersom materialet fjernes helt etter 10-15 minutter.

Kjemikalie

Eddiksyre, aceton, ammoniakk, alkohol, amylacetat, benzen, butylacetat, karbon tetraklorid, kaustisk soda (løsning sva kere enn 10 %), sitronsyre, rengjørings midler, olivenolje, parafin, fenol, bensin, såpe, sukkerløsning, toluen, xylen.’ Kaustisk soda (løsning sterkere enn 10 %), jernklorid, maursyre, hårfargingsmid ler, hypoklorittblekemidler, saltsyre (sva kere enn 10 %), hydrogenperoksid (sva kere enn 30 %), jod, salpetersyre (sva kere enn 10 %), oksalsyre, fosforsyre (svakere enn 10 %), kaliumpermanganat, sølvnitrat, svovelsyre (svakere enn 10 %).

Permanent misfarging eller sannsynlighet for overflateangrep som gjør at materialet må fjernes snarest.

Saltsyre, salpetersyre, fosforsyre og svovelsyre i konsentrasjoner høyere enn 10 %.

Termiske egenskaper Tørr varme

Formica laminat tåler i korte tidsperioder overflatetemperaturer på inntil 180 °C uten svekket overflatefarge (selv om overflaten i enkelte tilfeller kan bli en anelse matt), men kontinuerlig oppvarming av små flater skal unngås. Kokekar kan bli svært varme ved normal bruk, og undersiden av en kjele som inneholder matfett kan f.eks. oppnå en temperatur på over 250 °C. Derfor bør ikke varme kjeler/panner og liknende plasseres rett på arbeidsflater av laminat.

Hvis laminatet installeres nær varmekilder, f.eks. inntil en ovn eler liknende, må det ikke utsettes for en temperatur høyere enn 100 °C i lengre tid (inntil 8 timer). Det er andre situasjoner, eksempelvis miljøer med åpen ild, der laminat mer eller mindre utsettes for direkte oppvarming hele tiden. I slike tilfeller må ikke yttertemperaturen overstige 60 °C, og det må brukes varme- bestandig lim for at laminatet ikke skal løsne fra bærematerialet.

Dessuten må det tas stort hensyn til materialets egenskaper for å unngå deformering og sprekkdannelser i de innvendige hjørnene på utsaginger. For mer informasjon, ring vår Tekniske Service, tlf. +46 435 365 00.

Bestandighet mot brennmerker fra sigaretter

Formica laminat har en overflate med god bestandighet mot skader fra en glødende sigarett, og blir normalt bare en tanke matt og/eller svakt eller middels brun og misfarget. Alt for kraftig oppvarming av små flater kan imidlertid forårsake blæredannelse i laminatflaten, og derfor bør direkte kontakt med sigaretter eller sigarer unngås.

Bestandighet mot kokende vann

Formica laminat er bestandig mot damp og kokende vann og er derfor ideelt til bruk der det er høye krav til god hygiene og renslighet.

Kulde

Formica laminat påvirkes ikke av ekstremt tørr kulde eller oppbevaring på kjølelager.

s90-154_No 07-06-18 09.56 Sida 97

Teknisk informasjon

Stell og vedlikehold

Formica laminat er bestandig mot riper og kantstøting og tåler normal slitasje, men bør aldri brukes som skjærefjøl.

Laminatene er vanskelige å vandalisere, og hvis konstruksjonen utføres på riktig måte, gir de svært slitesterke overflater som passer utmerket til offentlige steder.

Laminatflater bør rengjøres med vann og milde rengjøringsmidler.

Ved fjerning av inngrodde flekker anbefales væsker eller kremer som er uten skurevirkning.

Sterkt inngrodde flekker og misfargede områder, (f.eks. etter langvarig eksponering for tobakkrøyk eller tilsmussing i industrimiljøer) kan som oftest fjernes ved forsiktig bruk av en rensekrem eller pasta med mild skureeffekt. Skureputer eller sterke rengjøringsmidler med skureeffekt bør imidlertid aldri brukes.

Blekk- og tusjmerker fra kulepenner og tusjpenner kan fjernes med et egnet løsemiddel (f.eks. alkohol, aceton osv.) på en ren klut. Organiske løsemidler som nafta og cellullosetynner kan også brukes for å fjerne malingsflekker og graffiti, ettersom de ikke påvirker laminatflaten.

Syreholdige midler til keramikkrengjøring eller midler til fjerning av kalkavleiringer, f.eks. avkalkingsmiddel for kaffetraktere, må ikke brukes ettersom de forårsaker permanent misfarging. Søl og sprut fra slike rengjøringsmidler må umiddelbart vaskes vekk fra laminatoverflaten.

Etter bruk av rengjøringsmidler bør overflaten skylles med rent vann og tørkes tørr med en myk klut.

Det finnes en rekke vinduspussemidler på markedet som med utmerket resultat kan brukes til å forebygge, eller fjerne ringer og striper fra overflaten etter rengjøringen.

Møbelpolish bør ikke brukes, ettersom avleiringer av silikonvoks på overflaten kan forårsake misfarging og striper som kan være svært vanskelige å få vekk.

Overflater med kraftig strukturering eller matte flater er vanskeligere å rengjøre enn overflater som er plane eller lett strukturert. Inngrodde flekker og merker på strukturerte overflater kan fjernes med nylonbørste og universalrengjøringsmidler.

Formica DecoMetal

® Formica DecoMetal laminat bør rengjøres med en myk klut og varm såpevannoppløsning eller en mild oppløsning for husholdningsrengjøring. Rengjøringsmidler med skureeffekt skal ikke brukes.

Rengjøringsmidler som inneholder løsemidler må brukes forsiktig, og bør først testes på en prøvebit for å sikre at det ikke oppstår skader på materialoverflaten. Løsemidler må ikke brukes på produkter med polyuretanlakkerte overflater.

Formica

®

Veneer

Formica Veneer-laminat skal behandles på samme måte som tremøbler og kan rengjøres med fuktig klut og mildt syntetisk vaskemiddel. Bruk aldri polish eller voks. Sett aldri varme gjenstander rett på en polyuretan- eller voksbehandlet overflate, og bruk aldri løsemiddelholdige rengjøringsmidler eller skurende vaskemidler.

Formica

®

Solid Surfacing

Rengjør og fjern overflateflekker med en fuktig klut og vanlig universalrengjøringsmiddel.

Overfladiske flekker, flekker fra hardt vann, brennmerker fra sigaretter og overfladiske riper kan fjernes med rengjøringsmiddel med skureeffekt og/eller skurepute (f.eks.

Scotch-Brite).

Inngrodde flekker og dype riper kan fjernes med fint sandpapir, deretter kan overflaten gjenopprettes ved å polere med egnet skurepute.

Alvorlige skader kan være vanskelig å utbedre. Kontakt Formica Teknisk Service hos Formica for rådgivning og informasjon.

Bearbeiding Håndtering

Formica laminat må håndteres forsiktig for å unngå transportskader og defekter.

Ved lasting og lossing skal platene løftes, ikke skyves eller dras.

Friksjon mellom dekoroverflatene må unngås.

Platene blir stivere og dermed enklere å håndtere hvis de krummes i lengderetningen. Store plater bør alltid håndteres av to personer. Iblant kan det være praktisk å rulle platene med dekorflaten innover mot en sylinder med en diameter på 600 mm, spesielt hvis laminatet er tynt.

Oppbevaring

Formica laminat bør oppbevares plant, med dekorflatene mot hverandre i horisontale rom. Den øverste platen bør dekkes til og holdes plan ved hjelp av en trykkfordelende plate. Hvis dette ikke er mulig, bør den øverste platen snus med dekorsiden ned for å unngå skader og overflatedeformering.

Hvis horisontal oppbevaring ikke er mulig eller hvis lageret består av mindre enheter i ulike farger og mønstre, kan disse stilles på høykant i lett skråstilte vertikale lagerrom som gir støtte for hele overflaten, og deretter utstyres med en dekkplate som hindrer platene i å gli. Anbefalt vinkel for slike rom et 80° regnet fra horisontalaksen.

Formica laminat bør alltid oppbevares i et tørt, lukket lagerrom sammen med liknende bærematerialer, sperrematerialer og lim, ved en temperatur på minst 18 °C. Hvis materialer overføres fra et miljø med en viss temperatur og luftfuktighet til er verksted med andre forhold (f.eks. ved fraktmottak), bør materialet få tid til å akklimatiseres før det brukes i produksjon. Dette tar normalt minst tre døgn.

Se avsnittet om Akklimatisering for mer informasjon om lagring før produksjon.

97

s90-154_No 07-05-30 14.49 Sida 98 98

Teknisk informasjon Akklimatisering

Den viktigste faktoren for å oppnå god stabilitet for limte paneler er akklimatiseringen av stammematerialet, laminatet samt sperreplatene før de limes.

Akklimatiseringen skal redusere effekten av materialbevegelser forårsaket av materialets reaksjon på forandringer i den reaktive luftfuktigheten.

Med følgende tiltak oppnår laminatet likevekt slik at eventuelle bevegelser forårsaket av endret luftfuktighet fordeles jevnt på begge sider av det limte panelet, og dermed gir redusert risiko for krumming.

Formica laminat og bæremateriale må akklimatiseres før de limes sammen, slik at alt materiale oppnår likevekt og ikke er for tørt eller for fuktig (sistnevnte er den viktigste faktoren ved pressingen). Optimale forhold oppnås ved oppbevaring i tørre lagerlokaler (med en temperatur på ca. 20 °C og en relativ luftfuktighet på 50-60 %). Platene som skal utgjøre motstående sider i den sammensatte platen bør akklimatiseres parvis med de slipte sidene mot hverandre. Plater som settes sammen parvis på denne måten skal deretter stables, dekkes til og ligge i minst tre døgn, slik at fuktighetsinnholdet jevnes ut og kommer i likevekt. Det sikrer at platene får nesten identisk fuktinnhold før limingen, og eventuelle dimensjonsendringer vil derfor være like store og ha samme retning på den sammensatte platens begge sider.

Stammemateriale av tre skal ha et fuktighetsinnhold på ca. 9 %.

Fuktighetsinnholdet for laminat kan ikke måles med vanlige fuktighetsmålere, men det er viktig at forsidens laminat har samme fuktighetsinnhold som platen på baksiden.

Hvis de sammensatte platene skal brukes i miljøer som har jevnlig lav luftfuktighet (f.eks. konvektorkledninger), må laminatet og stammematerialet akklimatiseres i varmt og tørt miljø i en egnet tidsperiode, slik at de rekker å krympe tilstrekkelig for å unngå problemer med krympespenninger lenger fram i tid.

utbedres.

Derfor kan planhet bare garanteres på tidspunktet for levering fra fabrikanten. Det er ekstra viktig å tenke på dette dersom for- og bakside på et panel vil bli utsatt for helt ulike temperaturer og/eller verdier for luftfuktighet.

Andre krav

Innsiden av kjøkkenskap og skapdører må ha attraktive og lettstelte overflater som enkelt kan rengjøres. Det må tas hensyn til planheten for slike komponenter, men deres dimensjoner er relativt små, og det er vår erfaring at Formicas spesielle laminat for innvendige flater i skap, som fås i hvitt og beige, oppfyller både kravene til attraktivt utseende og slitestyrke.

Formica har mange ulike sperrelaminat for å øke panelers stivhet eller tette baksiden, men der planhet og utseende ikke er kritiske faktorer. Disse lages for å være så kostnadseffektive som mulig og gir generelt fullgod støtte, forutsatt at de brukes på riktig måte. Men planheten for disse platene kan ikke garanteres. De egner seg til bruk der det er bøyde paneler, postformede arbeidsflater, vindusposter og paneler som skal monteres mot et fast underlag.

Anbefalinger

Sperrelaminat bør velges med utgangspunkt i de krav til planhet som beskrives nedenfor.

Plateretningens betydning for å unngå krummede flater 1. Laminatet på for- og baksiden skal sages i samme retning på laminatplaten og aldri i rett vinkel på hverandre.

2.

Hvis det er mulig, eller hvis platens planhet er en kritisk faktor, skal den lengste delen av laminatpanelet alltid sages i platens lengderetning, dvs. parallelt med sliperetningen.

Laminatet har nemlig bare halvparten så store dimensjonsendringer i den retningen sammenliknet med tverr-retningen.

Sperrelaminat og platenes planhet Optimal planhet

For beste resultat bør man bruke identiske laminat som limes samtidig både på baksiden og forsiden. Dette kan synse som en unødig kostbar metode, men den er svært rasjonell dersom ekstrakostnaden settes i forhold til den ønskede planheten og panelets endelige ”installasjonspris”. Metoden bør alltid overveies for frittstående paneler, f.eks. skjermer, balustrader, skillevegger, skyvedører, tynne takpaneler, hylleseksjoner osv.

Planhetskrav

Ulike installasjoner stiller ulike krav til planhet, men det rekker som oftest med maksimalt 1 mm deformering for en lengdeflate på 600 mm.

På grunn av problemet med å få tynne paneler plane, er det ikke angitt noen toleranser for plater eller paneler som bruker underlag tynnere enn 12 mm.

Det er mange faktorer, blant annet forandret temperatur og luftfuktighet (vanlig på byggeplasser), som kan få plater og paneler til å bøyes og deformeres på en måte som ikke kan

s90-154_No 07-03-14 08.53 Sida 99

Laminat for balansering Bæretykkelse

Krav til planhet Laminat HGS VGS HGP VGP HGF ColorCore DecoMetal Veneer Cubics Veneer

< 12 mm

Optimal Helt identisk laminat med forsiden (Brannklassifisert ditto) Helt identisk laminat med forsiden Helt identisk laminat med forsiden

< 18 mm

Høye Hvit kontra, alt. 2.-sort. av dekorativt laminat (Brannklassifisert ditto) 2.-sorterings ColorCore 2.-sorterings DecoMetal Fenolkontra F8512

Teknisk informasjon > 18 mm

Mindre Fenolkontra (art. F8512) Spantex for bærer >25 mm (Brannklassifisert ditto) Melaminkontra Melaminkontra Fenolkontra F8512

Bæremateriale

Et godt bæremateriale har tre funksjoner: 1. Fungere som bærer for laminatet.

2. Forhindre krumming.

3.

Oppfylle kravene som oppgis for spesifikasjonen for sluttproduktet.

Dessuten er det viktig at bærematerialets overflate er tilstrekkelig plan for å hindre at defekter trenger gjennom til laminatets overflate (kalles gjerne telegrafering).

Kryssfinér, sponplate og MDF-plater (Medium Density Fibreboard) er gode bærematerialer som gir enkel produksjon. Materialene er cellulosebasert og har omtrent samme dimensjonsendringer som laminat.

Visse applikasjoner krever spesielle bærematerialer, f.eks.

mineralplater, metallplater, bikakemønstrede stammemateriale eller celleplast.

Følgende tabell inneholder en liste over ulike underlag som kan brukes og beskriver deres egenskaper.

99

s90-154_No 07-05-30 15.04 Sida 100

Teknisk informasjon Bæremateriale Bæremateriale

Sponplate MDF-plate (Medium Density Fibreboard) Lamelltre (Laminboard og blokklamelltre) Hard trefiberplate

Beskrivelse og egnethet

Sponplatens struktur (sponform, harpiksinnhold og densitet) påvirker både kvalitet og egenskaper kraftig. Plater fremstilt i henhold til type P3 i EN 312-3 er et utmerket bæremateriale til bruk i tørre miljøer. Disse fås også i brannhemmende kvaliteter som kan brukes til å produsere sandwichpaneler som oppfyller byggnormenes brannsikkerhetskrav.

Plater lagd i henhold til type P5 i EN 312-5 er mer bestandige mot fuktighet og kan brukes i miljøer som ofte utsettes for høy luftfuktighet og fuktighet.

Tørrpresset plate som lages av harpikslimte lignocellulosefibrer. Dette er en utmerket overflate for laminering som kan maskinbearbeides med fint formede og myke kanter.

Brukes i første rekke til møbler og spesialarbeider og har materialegenskaper som er velegnet for behovene innen slike bransjer. Plater lagd i henhold til type MDF i EN 622-5 egner seg til bruk i tørre lokaler og fås også i brannhemmende kvaliteter. Plater lagd i henhold til type MDF-H i EN 622-5 er fuktbestandige og kan brukes i miljøer som ofte utsettes for høy luftfuktighet og fuktighet.

Laminboard, dvs. plater med smale staver, smalere enn 10 mm, og kantlimte er utmerket underlag for dekorlaminat som skal brukes i spesialarbeider eller på lekter av høy kvalitet.

Blokklamelltre egner seg bare som bæremateriale for dekorlaminat hvis stammestavene er relativt smale og kantlimt, med dobbel eller ekstra tykk overflatefinér. Ellers er de uegnet, ettersom stammene kan krympe ujevnt i tørre miljøer og forårsake overflateujevnheter (telegrafering).

Disse platene er ikke selvbærende og brukes generelt som ytre sjikt i sandwichpaneler. For å bedre hefteevnen, bør overflatene slipes før liming.

100

s90-154_No 07-05-30 15.04 Sida 101

Teknisk informasjon Bæremateriale Bæremateriale

Bikakemønstrede stammer type Honeycomb Mineralbaserte bærematerialer

Beskrivelse og egnethet

Aluminium. Perfekt til produksjon av stive, lete paneler med laminat på begge sider. Brukes ofte til produksjon av avrundede takpaneler, f.eks. til togvogner. Limes vanligvis med epoksyharpikslim eller limfolier og fås i mange ulike tykkelser og cellestørrelser.

Kraftpapir – uimpregnert.

tykkelse.

Kraftpapir – impregnert. Brukes ofte som rimelige stammer i sandwichpaneler som utstyres med overflate av hard trefiberplate, eller i hule dører med kryssfinéroverflate. Brukes også ved direkte laminering med horisontale laminattyper, til innredning i campingvogner, der lav vekt er viktigere enn slagfasthet. Cellestørrelsene er normalt 15-37 mm med varierende Harpiksimpregnert papir tåler fuktighet bedre enn uimpregnert papir.

Brukes som oftest med små cellestørrelser (f.eks. 9-12 mm) og tykkelser på 15 til 25 mm.

Det finnes flere ulike brannsikre bærematerialer å velge mellom. Det vanligste er kalsium silikatbaserte plater. Laminat bør bare brukes på plater med oppbygging uten skjøt og ikke på plater bygd opp i flere ulike sjikt, ettersom sistnevnte har dårlig bestandighet mot delaminering. Fuktighetsinnholdet for både laminat og bæremateriale må kontrolleres ved egnet lagring før limingen.

Metaller Celleplast (polystyren, polyuretan, fenyl osv.) i stive plater eller injisert på stedet Aluminium og stål kan være utmerkede bærematerialer, forutsatt at egnet overflate behandling utføres før limingen. Metallenes formbestandighet skiller seg fra laminatet, og dette må man ta hensyn til når man velger bruksområde.

Celleplast er selvbærende, med god termisk isoleringsevne, og er derfor egnet til direkte laminering. Fenolskum har utmerkede brannsikkerhetsegenskaper og lav røykutvikling.

OBS: Følgende materialer er IKKE egnet som bærematerialer for laminat.

Pussede eller sementbelagte veggflater Gipsplate Massivt tre Dette er, med noen få unntak, uegnede bærematerialer for direkte liming på grunn av flatenes ujevnhet, lav intern hefteevne og avvikende formbestandighet.

Papirflater greier ikke laminatets dimensjonsendringer, og det kan medføre sprekkdannelse rundt skruehull og åpninger.

Bare egnet dersom målene er svært små på grunn av overflateujevnheter som oppstår på grunn av uregelmessige dimensjonsendringer.

101

s90-154_No 07-05-30 15.07 Sida 102

Teknisk informasjon

Lim Beskrivelse Bruk Typisk temperaturbestandighet Typisk limfugeklasse i henhold til EN 204 Beskrivelse Bruk Liming Telegrafering Fuktbestandighet Temperaturbestandighet Kjemikaliebestandighet Limfugestyrke

Urea/Melaminurea Resorcinol Epoksy

Stivt, varmeherdende lim. Herding skjer ved polymerisering når riktig mengde katalysator tilføres harpiksen.

Herdingstiden forkortes dramatisk ved oppvarming.

Brukes ved plan liming, med varm eller kaldpressing for å lime laminat mot de fleste trebaserte bære materialer. Melamin/ureastoff fungerer godt til liming mot fuktbestandige stammematerialer.

Dårlig evne til å fylle ut ujevnheter, men gir god hefteevne selv med relativt lavt trykk. Urea kompletteres ofte med fyllmiddel som også hjelper til å redusere telegraferingen av defekter i underlaget.

Herdetiden er normalt 1 til 3 timer ved romtemperatur, avhengig av herdesystem.

Brukes ved plan liming, med varm eller kaldpressing for å lime laminat mot fuktbestandige trebaserte bærematerialer, visse flammesikre bærematerialer og brannsikre bærematerialer.

God evne til å fylle ut ujevnheter.

Tilfredsstillende limfuger kan produseres med lavt trykk.

Herdetiden er normalt 5 til 8 timer ved romtemperatur.

Brukes ved plan liming, med varm eller kaldpressing for å lime laminat mot metallflater som er grunnet først. Fungerer også bra ved liming av laminat mot bæremateriale av type Honeycomb.

-20 °C til +120 °C -20 °C til +150 °C -20 °C til +100 °C D3 - D4 D4 D3 - D4 Polyuretan (PU) Enkomponent- og tokomponentsystem Enkomponent MCPU (fuktherdende polyuretan). Aktiveres med vann/fuktighet for å starte herdingen.

VANN/FUKTIGHET AKTIVERER HERDINGEN. VARMPRESSING AKSELERERER Herdingssyklusen.

Tokomponent polyuretan aktiveres ved å blande harpiks og katalysatorer og dermed starte herdingssyklusen.

Utmerket til liming av ikke-porøse materialer.

Brukes ved plan liming. Varm eller kald. Påføres for hånd eller med automatisk spesialrull (stål). Spray- og håndapplikator/pensel. Kun den ene overflaten.

Utmerket evne til å fylle ut ujevnheter. Vakuum- eller hydraulikkpressing med lavt eller høyt trykk. Utmerket til liming mot vanskelige bærematerialer, f.eks. polystyren, metall, GRP, plast osv. Også effektivt til liming av de fleste trebaserte bærematerialer mot hverandre og/eller blandede kombinasjoner av motstående laminatflater.

Middels telegrafering på stammematerialet, avhengig av valgt metode for limingen av fugeflatene og limfugens påføring.

Høy fuktighet og regelmessig fukting. Svært god limfuge i henhold til D3 - D4 EN204. Ofte forekommende, kortvaring eksponering for rennende vann og eksponering i ekstremt fuktige miljøer.

Påvirkes ikke av høy/lav temp. -20 °C +120 °C Svært god (svekkes ved bruk av løsemiddel med keton/aceton) Høy, spesielt enkomponent = D2-D3 Tokomponent = D3 - D4 102

Teknisk informasjon

Lim

Beskrivelse Bruk Typisk temperaturbestandighet Typisk limfugeklasse i henhold til EN 204

Polyvinylacetat (PVAc)

Vannbasert emulsjonslim som herder ved avdunsting av løsemidlet. Fås både som en- og tokomponentlim, sistnevnte har bedre varme- og fuktbestandighet.

Brukes ved plan liming, med varm eller (oftest) kaldpressing for å lime laminat mot de fleste trebaserte bærematerialer. Brukes også for å produsere postformede komponenter. Dårlig evne til å fylle ut ujevnheter. Hurtigherdende ved romtemperatur og gir rask omsetning ved pressing (20-40 minutter) og lang brukstid for limblandinger. Krever bare lavt trykk. Limfugen herder til en halvhard tilstand. Bærematerialet må være plant og sterkt. Enkel rengjøring av utstyr og fjerning av limsøl. Limet er vannbasert og må derfor fordeles nøye for å unngå telegrafering ved sponsvelling og reising av treets fibrer og årringer.

-20 °C til +80 °C D2 - D3

Kontaktlim

Polykloroprenbasert. Fås som to ulike typer basert på løsemiddel eller vann og med eller uten herder.

Smeltelim

Leveres normalt i patroner eller som pellets.

BØR IKKE BRUKES DERSOM ANDRE METODER ER MULIGE.

Limfugen oppstår når begge de belagte flatene kommer i kontakt med hverandre. Krever bare kortvarig, men høyt og jevnt fordelt trykk. Kan sprøytes på (varmt eller kaldt) eller påføres for hånd med tannet applikator. BØR BARE BRUKES på steder der påføring av trykk over tid ikke er mulig. Svært viktig at limet påføres på riktig måte og at angitt tørketid følges. BØR IKKE BRUKES I FUKTIGE MILJØER. Minimal telegrafering forutsatt at lamineringstrykket ikke er for høyt og limfugen holdes smussfri.

Brukes nesten utelukkende til liming av kantmaterialer. Bør påføres på kanten – ikke på laminatet. Begynner å mykne ved middels høye temperaturer. Bør ikke brukes på kantmaterialer som skal brukes nær varme flater.

Standard, -20 °C til +60 °C Med herder, -20 °C til +100 °C D1-D2 -10 °C til +50 °C D1

Beskrivelse av limfugeklassene i henhold til EN 204 i limtabellen:

D1 Innendørsmiljøer, der temperaturen bare unntaksvis overstiger 50 °C i korte perioder og treets fuktighetsinnhold er maksimalt 15 %.

D2 D3 D4 Innendørsmiljøer, der det iblant forekommer korttidseksponering for rennende eller kondensert vann og/eller iblant høyt fuktinnhold forutsatt at treets fuktinnhold ikke overstiger 18 %.

Innendørsmiljøer, der det ofte forekommer korttidseksponering for rennende eller kondensert vann og/eller kraftig eksponering for høyt fuktinnhold. Utendørsmiljøer som ikke utsettes for vær og vind.

Innendørsmiljøer med ofte forekommende langtidseksponering for rennende eller kondensert vann.

Utendørsmiljøer som utsettes for vær og vind.

103

104

Teknisk informasjon

Postforming Generelt

Begrepet ”postforming” brukes for å beskrive den bøyings prosessen som brukes sammen med visse spesialutviklede typer laminat som ikke bare har de velkjente egenskapene til høy trykkslaminat av standardkvalitet, men også kan formes til enkle sylindrisk konkave eller konvekse kurver.

Bøyde flater, uten synlige skjøter, og som ikke har fuger der smuss og vann kan samles, er ofte mer attraktive enn skarpe kanter på innvendig og utvendig hjørne.

Tykkelsen er en viktig faktor for formbarheten. Generelt kan tynne laminat formes med mindre radius enn tykke laminat, men for en viss gitt tykkelse er flammesikre, postformingsbare laminat mindre formbare enn ikke flammesikre postformingsbare laminat.

Formica laminatenes formbarhet svekkes ikke etter lagring over lang tid.

Postformingsprosessen

Alle postformingsprosesser krever at laminatet varmes opp rundt det området som skal formes, og de mest fordelaktige forut setningene for bøying oppstår når laminatet varmes opp til rett under den temperatur der blæredannelse oppstår (ca. 175 °C).

Oppvarmingsmetodene kan variere, men formingstemperaturen bør nås relativt raskt.

Rent praktisk må det naturligvis være en relativt bred sone for formingstemperaturen (dvs. forskjellen mellom den laveste temperaturen der laminatet kan formes uten å sprekke, og den høyeste temperaturen som kan brukes uten risiko for blære dannelse). Den anbefalte formingstemperaturen for Formica HGP og VGP postformingsbart laminat er 150 °C til 165 °C. Det anbefalte temperaturområdet for flammesikkert postformingsbart VFP-laminat er 160 °C til 170 °C. Hvite laminat bør alltid formes i den øvre delen av temperaturområdet.

Det finnes en rekke ulike prosesser for postforming. Alt fra billige jigger som kan lages direkte på verkstedet, til avanserte maskiner som kan behandle to panelkanter med hastigheter opp til 15 meter per minutt.

Uansett hvilken prosess som brukes, så må oppvarmingen av laminatet kontrolleres og overvåkes nøye under hele arbeidsdagen.

Variasjoner i romtemperaturen, varmerens drivspenning eller maskinens hastighet, kan forandre viktige forutsetninger for oppvarmingen eller forårsake sprekker på grunn av utilstrekkelig varme eller blæredannelse på grunn av overoppheting.

Påføring av varmefølsomme væsker eller voks i området som skal varmes opp er en svært effektiv måte å kontrollere formings temperaturen på. Slike væsker/voks smelter umiddelbart ved en fastsatt temperatur og gir en synlig indikasjon på når laminat flaten har nådd riktig temperatur. Håndholdte infrarøde termometre kan også brukes, men det krever at man treffer tiltak for å kontrollere at instrumentet bare måler temperaturen på laminatets overflate og ikke påvirkes av omgivende kilder som produserer varme eller kulde.

Utstyr

De fleste postformingsmetodene er basert på prinsippet om å først lime laminatet mot den plane flaten på panelet eller arbeidsflaten, hvis kant er formet til ønsket profil, og deretter samtidig forme og lime laminatet over den avrundede kanten.

Det finnes mange ulike limingsmetoder, men bare to grunnmetoder for postforming av laminat, nemlig stasjonær og kontinuerlig forming. Med den første metoden forblir arbeidstrykket ubevegelig under formingen, og med sistnevnte føres arbeidstrykket gjennom maskinens oppvarmings- og formingssoner av et transportbånd.

Stasjonær eller statisk forming

Maskiner for statisk forming er egentlig enkle rigger for kantbøying.

Den består av et plant, stivt underlag der platen spennes fast pneumatisk slik at laminatkanten stikker ut. En hev- og senkbar varmer senkes deretter ned over laminatet og bestråler det med varme til ønsket formingstemperatur nås. Deretter trekkes varmeelementet tilbake, og en vinklet maskinprofil bretter det oppvarmede laminatet over kantprofilen og holder det der til det er avkjølt. En fordel med disse maskinene er at de kan brukes til bøying nedover og forming av brede kanter.

Kontinuerlig forming

Maskiner for kontinuerlig forming fås i mange ulike utforminger, med ulik størrelse og kapasitet, men alle fungerer omtrent på samme måte. Platen med utstikkende kanter og laminatet limt mot den plane flaten, føres av en kjede eller et bånd gjennom en infrarød oppvarmingssone og forbi rustfrie stålstaver som bøyer laminatet, som nå er blitt mykt, over kantprofilen. Deretter tar formede valser av gummi eller metall over og presser den formede laminatkanten på plass, samtidig som kjøling skjer med trykkluft til limet har herdet. Til slutt skjæres overskuddslaminatet vekk.

Kontinuerlige maskiner kan deles inn i to ulike grupper som bruker ulike limsystem, PVAc eller kontaktlim.

Teknisk informasjon

Postforming Kontinuerlige prosesser som bruker PVAc-lim

Disse maskinene brukes ved masseproduksjon av benkeplater og kjøkkendører på grunn av den høye automatiseringsgraden, og evnen til å bruke limtyper som ikke krever spesielt utstyr for ekstraksjon og ikke utgjør noen brannfare.

Panelene eller benkeplatene limes først i en plan presse, der laminatet stikker ut fra profilens kanter. Maskinene for postforming er helautomatiske og former, limer og skjærer vekk overskudd samtidig.

Kontinuerlig prosess med kontaktlim

Disse maskinene er som oftest dobbeltsidige og kan stilles inn for mange ulike bredder. Panelet eller benkeplaten limes først ved at neoprenlim sprøytes både på laminatet og stammeplaten (inklusive profilkantene), som deretter presses sammen ved at enhetene passerer gjennom gummibelagte trykkvalser.

Under postformingsprosessen varmes først laminatet opp ved at det passerer gjennom en infrarød oppvarmingssone, slik at det får riktig formingstemperatur. Varmen aktiverer limet på nytt slik at laminatet umiddelbart bindes til limflaten på stammeplatens profilkanter får det formes og presses på plass av valsene.

Hvelvede lister

Intern (konkav) avrunding av benkeplate med kanter utføres vanligvis ved utfresing av stammeplaten i området der rundingen skal være, deretter postformes laminatet over en oppvarmet mal av metall. Et fyllingsstykke av MDF (kloss) føres deretter inn og limes på plass når laminatet er formet.

Underlag til bruk med postformede komponenter

Vilkårene for gode bærematerialer i laminat gjelder også for postforming. Dessuten må bærematerialet være velegnet til kantfresing (med ren og plan overflate og minimal flising) slik at man får en smidig overgang fra den plane flaten til avrundingen, og perfekt liming med minimalt gjennomslag over kurven.

1. Sponplate

Sponplate av høy kvalitet og med plan og jevn overflate er en forutsetning. Platen må være konstruert slik at sponplatens partikler ikke fliser seg opp under kantprofileringen og ha en plan og porefri overflate. Overflaten bør børstes etter fresingen av profilen for å fjerne løse partikler.

2. MDF

MDF er et utmerket materiale for fresing og et ideelt bæremateriale for produksjon av profiler med jevne kanter.

3. Kryssfinér

Fresing av profiler er vanskeligere med kryssfinér, ettersom limfugene kan medføre at skjæreverktøyet slites ujevnt.

Skjæreverktøyet må ha god skarphet og bør regelmessig rengjøres og belegges med slippmiddel som eliminerer harpiksavleiringer.

Etter fresingen bør overflaten slipes og børstes.

Freseretningen skal følge overflatefinérens fiberretning.

4. Massive frontstykker.

Hvis komponentene skal ha stor utvendig radius, må profilen lages av seksjoner som bygges opp av MDF eller sponplate.

Massivt tre er uegnet ettersom det kan krympe og gjøre at laminatflaten blir bølgete.

105

106

Teknisk informasjon

Maskinbearbeiding av postformede komponenter Tilkapping

Plater som er profilert på en kant, skal sages med et sagsnitt som begynner fra og skjærer inn i den profilerte kanten.

Plater med profilering på begge kanter, kan bare kappes effektivt med kappsag som har klinge av hardmetall og minimalt mellomrom mellom sagtennene. Sagklingen skal være så tynn som mulig (under 3,2 mm) og annenhver sagtann skal være konisk.

Kappsagens matehastighet skal holdes lav. Sagsnittet blir bedre hvis platene spennes fast på sagbordet og sagen deretter mates over platen (armmontert sirkelsag) eller under platen (bommontert sirkelsag).

Komponenter med doble profiler som må ha helt perfekte sagsnitt på begge sider (f.eks. for dører) bør sages med bommontert sag som har en sporsag (risseklinge) som roterer i motsatt retning og foretar en innskjæring i den dannede kantprofilen for å eliminere flising.

Fresekapping av plater

Kantsnitt med høy kvalitet i plater med profilering på begge sider, kan utføres ved hjelp av oscillerende fresehoder som vekselvis arbeider med og mot materetningen.

Hjørnefuger Gjæring

Ferdigformede plater med oppstående bakkant kan bare fuges ved gjæring som oftest utføres med presisjonssaging. Platen spennes fast i ønsket tverrsnittvinkel, og en matesag som skjærer et snitt i laminatflaten kapper platen.

Det er svært viktig at platen spennes ordentlig fast i riktig posisjon, og at sagbladet er tilstrekkelig tykt for å unngå ”kast” som kan forårsake flising i laminatet.

Fuger med spor

Plater med enkle profiler kan fuges med fresing av egnede sporprofiler i overflaten med håndfres og overflatemal. Plater med større tykkelse enn 40 mm bør freses med søylefres.

Dekkprofiler

Behovet for presisjonsfresing kan elimineres ved hjelp av profiler av presset metall eller plast med egnet form som maskerer fugen.

Sammensetting av fuger

Fugene som beskrives over spennes som oftest sammen ved hjelp av spesielle spennbeslag og forsenkes i undersiden på de to platene. Skjøten limes med fuktbestandig lim.

s90-154_No 07-05-30 15.08 Sida 107

Teknisk informasjon Maskinbearbeiding Generelt

Formica laminat har relativt hard overflate, og derfor blir slitasjen på verktøyet større enn med de fleste andre trebaserte produkter.

For lengre levetid og mer effektivt arbeid bør sager og skjære verktøy med klinger og egger av hardmetall (TCT) brukes.

Sirkelsager (faste)

Sagbladet skal ha en diameter som er så stor som maskinen tillater (helst ikke mindre enn 150 mm) for å gi sagtennene høyeste mulige hastighet. Et sagblad med en diameter på 300 mm og en rotasjonshastighet på 3000 o/min gir f.eks. en periferihastighet på 45 m/s for sagtennene.

Platen skal sages med forsiden opp og holdes ordentlig fast mot sagbordet for å unngå rystelser. Sagtennene skal angripe forsiden.

Generelt bør sagene ha fine og tettsittende tenner som er vekselvis skråslipt. Dessuten finnes det en rekke spesialsager som er ideelle til saging av både limt og ulimt laminat, f.eks. sager med trapestanning.

Sirkelsager (bærbare)

Bærbare sirkelsager er svært praktiske til installasjonsarbeider direkte på stedet. Disse sagene har en rotasjonsretning som gjør at platene må sages med baksiden opp for å unngå flising. En sagklinge med fine tenner må brukes for å redusere behovet for etterbehandling.

Sager med løpende sagklinge

Den mest praktiske metoden for å sage store plater ned i mindre stykker er å spenne fast platene og deretter sage dem med en løpende sagklinge. Slike sager fås i alt fra enkle manuelle maskiner til avanserte sager med el-drevne spennrammer eller veggmonterte sager.

Båndsager

En båndsag er ideell til rask tilkapping av formede arbeider.

Sagklinger av mangan med baufilformet blad anbefales.

Spindelfreser

Alt normalt freseverktøy kan brukes ved bearbeiding av laminat, men det må ha skjær av hardmetall. Store hastigheter på 5000 til 8000 o/min gir best resultat. Fresehoder og kuttehoder med engangsverktøy av hardmetall (både rette og profilerte) er en komfortabel og relativt rimelig metode for bearbeiding av platenes kanter.

Kuttehodene med faste egger og 4-10 blader er riktignok dyre, men gir raskt valuta for pengene i arbeidsmoment som kant høvling, profilering og falsfresing av kanter på plater. De kan brukes lenge før eggene må skjerpes, og har en vekt og et treghetsmoment som reduserer risikoen for vibrasjoner.

Ved arbeid med laminat med forsiden ned på spindelbordet, bør arbeidsstykket spennes fast på en bevegelig pute for å eliminere risikoen for riper.

Bærbare kontursager (stikksag)

Brukes til å sage ut stykker med vilkårlig størrelse og form. Har oppadgående saginngrep, på samme måte som den bærbare sirkelsagen, og derfor er det vanskelig å få sagsnitt uten fliser.

Sagsnittet bør utføres med fintannet sagblad og med laminatsiden ned. Hvis dette er umulig, må man ta hensyn til etterarbeidet som kreves for å fjerne kantflisene.

Raske overfreser med fast verktøyhode

Raske benkoverfreser med fast verktøyhode kan brukes med freseverktøy av hardmetall som har enkle eller doble spor, og en optimal periferihastighet på 10-15 m/s.

Konsentrisk freseverktøy som brukes i eksentriske verktøyholdere har større frigang og gir derfor svalere, renere fresing og lengre intervall før freseverktøyet må skjerpes.

Slike maskiner er riktignok i første rekke ment til utsaging av stykker, men kan også brukes til en rekke andre arbeidsmomenter, f.eks. profilering, kantpussing og sporfresing. Høyhastighetsfreser behøver vanligvis ikke å kjøres med hastigheter som overstiger 18 000-20 000 o/min, og en annen grunn til å unngå så høye hastigheter er at man unngår kravene til presisjonsbalansering som oppstår.

Bærbare håndoverfreser

Et uvurderlig verktøy som freser pene hull, finsliper kanter og kan brukes til pussing direkte på stedet. Det er også svært praktisk til håndtering av store arbeidsstykker på verksted. Fresene kan også utstyres med små sager til fresing av spor i platekantene direkte på stedet.

Bærbar håndholdt pussemaskin

Kompakte, håndholdte el-pussemaskiner med hastigheter opp til 18 000-20 000 o/min som i første rekke brukes til pussing av Formica laminat. De er lette og kan brukes med én hånd.

Slipedybden reguleres vanligvis med et innstillingsratt, og det finnes også freseverktøy av hardmetall til kantpussing i vinkler fra 30° til 90°.

Kantpussing

Det er mange maskiner til effektiv kantpussing på markedet.

Slike maskiner fjerner overskuddsmateriale fra to kanter samtidig som de kan fase den ene eller begge kantene.

Boring og hulltaking

HSS-bor med bratt spiral og en toppvinkel på 60°-80° i stedet for den normale vinkelen på 120°, er best egnet for hull med liten diameter. Til større hull (som bør bores ut fra begge sider) finnes det mange ulike alternativer, f.eks. hullsager, sylinderkuttere, trepanerings- eller hullfreser med sentral anleggsspiss.

107

108

Teknisk informasjon

Håndverktøy Saging

Laminat bør sages med skarp, fintannet stikksag eller sinkesag som holdes med liten vinkel. Platen må ha støtte på begge sider av, og så nær snittet som mulig, samt langs hele snittets lengde.

Sagen må være skarp, ellers kan platen sprekke fordi trykket blir for høyt.

Et alternativ er å kappe laminatet ved hjelp av et risseverktøy, f.eks. en Stanley-kniv, en bøyd rissenål eller hjørnet på et stemjern.

Platen må legges ut plant på et stabilt underlag, med den dekorative siden opp. Deretter risses den med et risseverktøy som trekkes med kraftig trykk langs en linjal, samtidig som man må være forsiktig slik at den omgivende dekorflaten ikke får riper.

Dette gjentas til den dekorative flaten er gjennomskåret og den mørkebruke stammen synes. Til slutt knekkes platen oppover mot en stiv metallinjal.

Høvling

Overskuddsmateriale fra kantene fjernes enklest ved hjelp av en liten støthøvel med høvelstål i liten vinkel, som er enklere å bruke med bare en hånd enn en pusshøvel.

Ferdigstilling for hånd

Den endelige ferdigstillingen av kantene bør utføres med en fintannet fil og en skrubbehøvel.

Kantutførelser

Det finnes en rekke kantutførelser ut over postforming som egner seg av både funksjonelle og rent estetiske grunner. Ferdige kantlister er riktignok å foretrekke, men bør ikke oppfattes som obligatorisk ettersom kantutførelsen påvirkes kraftig av produk sjonsmetodene og designvilkårene.

Kanting av bordplater

Kantene på f.eks. bordplater, skapdører og skjermvegger kan utføres på ulike måter. Her viser vi noen eksempler på god kantutførelse.

A. Akryl, PVC eller laminat som kantlist

B.

Profilert trelist C. Plast- eller aluminiumslist D. Bærematerialet kantet før liming E. Formica Compact Z F. Messing- eller aluminiumslist

Teknisk informasjon

Kanting av dørblader

Kantingen skjer i prinsippet på samme måte som for bordplater, men ofte er den mekaniske påvirkningen større på dører, og derfor velger man kraftigere kantlistmateriale. Ved konstruksjon av dører kan alle stammer som forekommer i vanlige dørkonstruksjoner brukes som underlag: lamellkonstruksjoner, rammetre med fylling osv.

Formica laminat skal helst limes ved romtemperatur og i hvert fall ikke ved høyere temperatur enn 60 °C. Til normal innendørsbruk anbefales PVAc eller karbamidlim med kaldherder. Kontaktlim er uegnet, med mindre overfalsede lister dekker samtlige av laminatets kanter. Til dører i våtrom eller fuktige lokaler må det brukes resorcinol- eller fenollim.

Her vises noen eksempler på kantbehandling av dører.

Formica laminat Trefinér eller kryssfinér Kantlist Rammelist Fylling Formica laminat Trelist, kantet før liming 3 mm PVC-list 109

110

Teknisk informasjon

Bruksområder

Formica laminat har egenskaper som innebærer visse design begrensninger. Noen av disse er beskrevet nedenfor. Kontakt gjerne Teknisk Service eller Kundeservice hos Formica hvis du har spørsmål om design eller bruk.

Platemål

Formica laminat lages i plater med mange ulike mål, men det er ikke alle kvaliteter/mønstre/farger som er tilgjengelige i alle størrelser. Derfor bør du kontrollere om laminatet er tilgjengelig med ønskede platemål. Man bør også velge de mest økonomiske platemålene for å unngå materialspill når platene sages til.

Mønstertilpassing

Plater med geometriske eller lineære designmønstre kan måtte spesialsages for å rette inn og plassere mønstrene i riktig stilling i forhold til platekanten.

Dimensjonsendringer

Høytrykkslaminat med dekor er et cellulosebasert materiale som krymper i tørt miljø og ekspanderer i fuktig miljø, på samme måte som tre. Derfor må man treffe tiltak for å unngå at det dannes sprekker eller at limfugene løsner på grunn av dimensjonsendringer.

Spenningssprekker

Miljøer med lav luftfuktighet på grunn av sentralvarme eller punkt varmekilder som radiatorer eller varmluftventiler, kan forårsake krymping som i sin tur kan forårsake sprekker i punkter med høye spenninger, f.eks. trange innvendige hjørner eller skarpe kanter.

Spenningssprekker oppstår ved spenninger som forårsaker dimensjonsendringer med ulik størrelse eller retning i laminatet, eller bærematerialet det er limt mot.

Spenningssprekker oppstår som oftest på grunn av bruk av kontaktlim, som er elastomerisk (dvs. elastisk) og tillater krympinger i laminatet. For å redusere risikoen for spenningssprekker bør man treffe følgende tiltak: 1.

Innvendige hjørner i åpninger og utskjæringer skal alltid ha mykt avrundede kanter som er så store som mulig. Minste radius er 5 mm, men bør være større for åpninger med store sidelengder.

2. Hvis konstruksjonen må ha trange innvendige hjørner, skal disse utformes ved hjelp av plater som fuges kant mot kant og ikke med utsaging i rett vinkel.

3. Alle sagde kanter må være hele og uten oppflising.

4.

Unngå kontaktlim, spesielt hvis installasjonsmiljøet er varmt og tørt.

5. Hvis det må brukes kontaktlim (spesielt hvis det påføres for hånd), må ikke platenes bredde overstige 400 mm. Hvis det må brukes bredere plater, skal disse lages med hardt eller halvhardt lim.

6. For å redusere risikoen for dimensjonsendringer, skal platens lengste mål sages i laminatplatens lengderetning, dvs.

parallelt med sliperetningen, ettersom laminatet beveger seg nesten dobbelt så mye i platens tverr-retning sammenliknet med lengderetningen.

7. Laminatet skal akklimatiseres i minst tre døgn før limingen, i et miljø med tilsvarende temperatur og luftfuktighet som det endelige installasjonsstedet. Dette er spesielt viktig dersom laminatet har høyt fuktinnhold etter lagring eller frakt i fuktig miljø.

8. Borede hull for monteringsskruer o.l. skal være overdimensjonert for å muliggjøre dimensjonsbevegelser.

9. Platene må monteres stabilt, uten risiko for bøying eller vridning som kan forårsake spenninger.

Viktig ved liming

Den omvendte situasjonen sammenliknet med spenningssprekker er løsnende limfuger, ofte kalt blæredannelse. Dette kan skje dersom limfugene er svake (f.eks. på grunn av kontaktlim som er påført for hånd) og miljøet har høy luftfuktighet eller fuktighet.

Laminatet kan ekspandere hvis det er limt med kontaktlim i normalt tørt miljø og platen deretter utsettes for høy luftfuktighet.

Krympingsgraden avhenger av platens dimensjoner (jo større plate, desto større bevegelser), og hvis limingen er dårlig, kan laminatet løsne fra stammen.

Risikoen for løsnende limfuger kan elimineres med følgende tiltak: 1. Unngå om mulig å bruke kontaktlim (og påfør det aldri for hånd) dersom platene skal installeres i våtrom eller miljøer med høy luftfuktighet.

2.

Hvis kontaktlim må brukes, må ikke platene være bredere enn 400 mm. Limsjiktet må ikke være for tykt og skal påføres jevnt på begge flater, slik at hele flaten er like klebrig når limingen utføres. Disse faktorene er spesielt viktige dersom laminatkantene er ”fiksert” for å eliminere laminatbevegelser utover ved kantene.

3. For å begrense dimensjonsendringer skal platens lengste dimensjon sages i laminatplatens lengderetning, dvs. parallelt med sliperetningen (laminatets bevegelser er nesten dobbelt så store i platens tverr-retning som den er i platens lengderetning).

4. Laminatet skal akklimatiseres i minst tre døgn før limingen, i et miljø med tilsvarende temperatur og luftfuktighet som det endelige installasjonsstedet.

s90-154_No 07-05-30 15.10 Sida 111

Teknisk informasjon Brannsikkerhet Generelt

Formica har testrapporter og sertifikater som bekrefter brann egenskapene til Formica produkter som brukes innen bygnings-, sjøfarts- og transportbransjen.

De flammesikre tilsetningsstoffene som brukes i Formica Fire Retardant-laminat er ikke halogenbaserte og forblir effektive i hele produktets levetid.

Bruksområder innen byggebransjen

Reaksjon ved brannpåvirkning. I Europa testes laminatplater for bygningsformål i henhold til EN 13823 (SBI-test) og EN ISO 11925-2 (Test med enkel flamme), og den reaksjonen som oppstår ved brannpåvirkning beskrives i henhold til EN 13501-1.

Følgende tabell beskriver typisk klassifisering av reaksjoner ved brannpåvirkning i henhold til EN 13501-1 for Formica Compact laminat og komposittplater.

Produkttype Typisk klassifisering i henhold til EN 13501-1 - Formica Compact-kvalitet CGF, tykkelse > 6 mm - Komposittplater bestående av Formica flammesikkert laminat limt mot trebasert, flammesikkert underlag B-s1,d0 - Formica Compact-kvalitet CGS, tykkelse > 4 mm - Formica Compact-kvalitet CGS < 4 mm - Komposittpaneler bestående av Formica laminat av standardkvalitet limt mot trebasert, ikke flammesikkert underlag C-s2,d0 D-s2, d0 Brannbestandighet. Brannbestandighet er evnen til en innervegg eller dør til å hindre gjennomslag av flammer eller hete i en viss tidsperiode (f.eks. 30 eller 60 minutter). Laminatplater til bruk i applikasjoner som reguleres av bestemmelser for brann bestandighet testes og klassifiseres i henhold til EN 13501-2.

Formica laminat brukes ofte til overflate på brannhemmende dører og paneler, men ettersom laminatet ikke vesentlig påvirker brannbestandigheten til den stammeplaten den limes mot, må det velges en stammekonstruksjon som gir den ønskede graden av brannbestandighet.

Bruksområder innen sjøfart

Formica HGP-kvalitet, limt mot ikke brennbart underlag, oppfyller kravene til flammespredning, varmemotstand, røykutvikling og giftighet som angis av IMO Resolution A653 (16) og MSC 61 (67) og er typegodkjent av de fleste nasjonale sertifiseringsorganer.

Bruksområder innen transportbransjen

BS 6853: 1999 angir brannegenskapene for materialer som brukes i togvogner. Det er tre spesifiserte kjøretøykategorier (Ia, Ib og II) som avhenger av type bruksmiljø, f.eks. tunnel med enkeltspor, tunnel med flere spor, overflater osv. Grenseverdiene for flammespredning, varmeutvikling, røykdensitet og giftighet avhenger av kjøretøykategorien og installasjonen, som kan være vertikal, horisontal med forsiden opp eller horisontal med forsiden ned.

Formica laminat er testet i henhold til BS 6853, UIC 564 og tilsvarende franske og tyske normer. Vennligst kontakt vår tekniske serviceavdeling for mer informasjon om eksisterende brannsikkerhetsrapporter og klassifiseringer.

Kommentar 1: Brannegenskapene som vises i tabellen over er typeverdier. Resultatet fra branntester avhenger av laminatets tykkelse og konstruksjon, bærematerialets type og tykkelse og hvilket lim som er brukt. Vennligst kontakt vår tekniske serviceavdeling for mer informasjon om eksisterende brannsikkerhetsrapporter og klassifiseringer.

Kommentar 2: Visse spesifikasjoner inneholder henvisninger til brannklassifisering som baseres på tidligere nasjonale testmetoder innen Europa, f.eks. overflatesjikt klasse I-III, BS 476, del 6/7 Klasse 0, 1 osv.; AFNOR NFP 92-501 Klasse M1, M2 osv.; DIN 4102-1 Klasse B1, B2 osv. Vennligst kontakt vår tekniske serviceavdeling for mer informasjon om eksisterende brannsikkerhetsrapporter og klassifiseringer.

111

112

Teknisk informasjon

Whiteboardtavler

Formica Glossy White-laminat er en perfekt skriveflate for whiteboard-penner eller tusjpenner med vannløselig blekk.

Skriften fra en whiteboard-penn kan viskes ut med en tørr klut, og skrift fra tusjpenner med vannløselig blekk kan viskes ut med en fuktet klut.

Matte og strukturerte flater bør ikke brukes med merkepenner, ettersom det gir risiko for ”skyggedannelse” som det kan være vanskelig å fjerne.

Vokskritt og chinagraph kan uten videre brukes blanke og matte Formica-flater. Skriften fjernes enklest med noen dråper sprit på en fuktet klut.

Laminat i mørk Velour-utførelse fungerer utmerket som griffeltavle.

Teknisk informasjon

Formica

®

Compact laminat

Formica laminat leveres normalt som en tynn plate og må limes mot et egnet bæremateriale. Jo tykkere et laminat er, desto mer selvbærende blir det, slik at det kan brukes på egenhånd uten bæremateriale som må limes og kantes. Laminat med slik tykkelse kalles gjerne Compact laminat.

Compact-laminatet er et Formica laminat med en tykkelse på minst 2 mm og har generelt dekor på begge sider. Platene har en homogen sammensetning med utmerket dispersjonsstabilitet og mekanisk styrke. Skruer som er tynnere enn 4 mm må vanligvis utstyres med en eller annen form for støtte (f.eks.

metallprofiler), men tykkere plater kan anses som helt selvbærende. Plater som er tykkere enn 8 mm egner seg til horisontale bruksområder med minimalt behov for støtte. De oppfyller alle krav i henhold til EN 438 og ISO 4586, og de er dessuten slagfaste og fuktbestandige. Compact laminat både med standardkvalitet og i brannklassifisert versjon.

Transport

Ved transport er det svært viktig å bruke lastepaller med egnet størrelse som støtte for hele undersiden av platene. Pallene må være tilstrekkelig sterke og stabile for å greie belastningen uten å bøyes eller gi etter.

Overflaten på hver plate må være fri for smuss og fremmedlegemer, som ellers kan trykkes fast av stabelens tyngde og skade plate overflatene.

Platene må ikke dras eller trekkes mot hverandre ved lasting og lossing, men de skal i stedet løftes en av gangen for hånd eller ved hjelp av en vakuumløfter.

Stablede plates må festes slik at de ikke glir.

Oppbevaring

Plater av Compact laminat skal oppbevares i lukkede lagerlokaler med normal romtemperatur og luftfuktighet (18-25 °C og 50-60 % relativ luftfuktighet).

Compact laminat forblir plant hvis det lagres liggende i stabler på en plan underlagsplate, med kanten i linje med hverandre.

Underlagsplaten må være tørr og bør være dekket av et materiale som fungerer som en fuktsperre og ikke slipper gjennom vann.

Det øverste sjiktet i hver stabel skal også tildekkes med en fuktsperre/dekkplate som har tilstrekkelig tyngde, for å forbli plan og i kontakt med hele overflaten til den øverste platen med Compact laminat.

Forholdene må opprettholdes i hele lagringstiden (uansett om lagringen skjer i lagerlokale eller i fabrikkmiljø) og gjenopprettes hver gang en plate fjernes fra en stabel.

Plater av Compact laminat som lagres på ujevnt underlag over tid kan deformeres. Slik deformering er nesten umulig å utbedre, spesielt hvis platene er tykke.

Eventuell beskyttelsesfilm må fjernes fra begge sidene samtidig.

Produksjon:

Alle anvisninger for produksjon med tynne laminat gjelder også for Compact laminat, og de bør håndteres på samme måte som dobbeltsidige elementprodukter. Følgende anvisninger bør også følges.

Generelt

Compact laminat har større tykkelse, som stiller større krav til skjæreverktøyet og gir større slitasje. Materialet krever lavere matehastigheter enn dem som brukes ved kapping av komposittplater med overflate av høytrykkslaminat. Hvor lav matehastighet som kreves avhenger av laminatets tykkelse og hvilken kvalitet utførelsen skal ha. Verktøyfabrikanten bør kontaktes for å få informasjon om hvilken type, og kvalitet verktøyeggenes hardmetall bør ha for å oppnå beste resultat.

Hvis det er planlagt lange produksjonsserier, og hvis det etterstrebes utførelse med høy kvalitet, kan det være verdt å overveie å bruke diamantverktøy.

All maskinbearbeiding må være uten punktoppvarming på grunn av dårlig vedlikeholdte sager og skjæreverktøy.

For beste mulige planhet bør paneler som sages ut ha en lengste dimensjon som sammenfaller med Compact laminatplatens lengste dimensjon.

Saging

Sagblader som brukes til saging av dobbeltsidige element produkter egner seg som oftest også til saging av Compact laminat. Sagblad som er tynnere enn 2 mm bør ikke brukes.

Flising på undersiden av Compact laminatplater kan unngås på flere måter: 1. Ved å bruke et sagblad (risseklinge) til forhåndssaging til undersiden.

2. Ved å bruke en underlagsplate av kryssfinér eller tre under Compact-underlagsplaten.

3.

Ved å gi sagbladet riktig utmatingsvinkel med endret underlagsstilling.

OBS: Jo høyere sagbladet er, desto bedre blir det øverste sagsnittet og desto dårligere blir det underste sagsnittet, og omvendt.

Sagsnittets kvalitet ved saging av Compact laminat med to dekorsider, avhenger først og fremst av matehastigheten.

113

114

Teknisk informasjon

Formica

®

Compact laminat Profilsaging og kanting

Compact laminatplatene krever ingen kantlister eller kantforsegling, og det holder ofte at kantene er renskåret.

Ved hjelp av en CNC-fres eller håndoverfres kan man få utførelser og kantprofiler med overlegen kvalitet. Til denne typen arbeid anbefales diamantverktøy. Det er riktignok ikke mulig å unngå fresemerker helt og holdent, men de kan reduseres ved elektrisk styrt mating av arbeidstrykket og konstant matehastighet.

Matingen av arbeidstrykket bør aldri avbrytes under fresing og profilering, ettersom det kan forårsake brennmerker som er vanskelige å fjerne. Kanter som skal være helt fri for fresemerker kan trenge ytterligere sliping eller sikling Kantene kan forbedres ytterligere ved polering med stålull og påføring av silikonfri olje.

Fasing eller profilering av Compact laminatplatenes kanter reduserer risikoen for kantskader.

Boring

Bor ment for plastmaterialer egner seg til kompaktlaminatplater.

Slike bor har en spissvinkel på 60-80° i stedet for den vanlige vinkelen på 120° for metallboring.

For å unngå flising på baksiden bør matehastigheten for borhodet og trykket mot arbeidsstykket gradvis reduseres når punktet begynner å nærme seg. Arbeid på stabilt underlag, f.eks. kryssfinér eller sponplate, bidrar også til mindre risiko for flising.

Ved blindboring i overflaten skal hullet ha en dybde som gir minst 1,5 mm resterende materiale mellom hullets bunn og platens underside. Trebor med hardmetallspiss gir blindhull med plan og fin bunn og mindre risiko for at borspissen trenger gjennom til baksiden. Dette gir maksimal materialdybde som kan brukes ved montering. Kompaktlaminatplater som er tynnere enn 10 mm bør ikke brukes til montering med blindhull.

Ved boring parallelt med overflaten (kantboring) må det være minst 3 mm materiale tilbake på hver side av hullet. Gjengede hull kan lages ved hjelp av gjengetapp. Selvgjengende skruer eller gjengede metallhylser kan også brukes. Vær oppmerksom på risikoen for delaminering av kanten.

Installering

Dimensjonsendringene som kan forekomme med kompakt laminat er en viktig faktor som man må ta hensyn til ved plasseringen av design-, produksjons- og installasjons prosessene. Platen beveger seg omtrent halvparten så mye i lengderetningen som den gjør i tverr-retningen. Typiske verdier for dimensjonsendringer på grunn av ekstreme forandringer i den relative luftfuktigheten ser slik ut: Platens tverr-retning: Platens lengderetning: 2,5-3,0 mm per meter 1,0-1,5 mm per meter

Teknisk informasjon

Compact laminat i våtrom

Compact laminat er velegnet for våtrom som dusjrom, garderober i svømmehaller osv. forutsatt at man treffer visse sikkerhetstiltak.

Compact laminat tåler regelmessig fuktighet fra varmt eller kaldt vann, og/eller langtidseksponering i høy luftfuktighet.

I våtrom bør det bare brukes Compact-laminat av standardtype (Formica laminat med kvalitet CGS), ettersom de flammesikre tilsetningenes hygroskopiske egenskaper kan forårsake blæredannelse på overflaten av FR-Compact laminat (Formica laminat med kvalitet CGF) hvis det skal brukes i fuktige miljøer.

Compact laminat utsettes for visse dimensjonsendringer ved forandret luftfuktighet, på samme måte som alle dekorative høytrykkslaminat. For å redusere risikoen for krumming på grunn av slike bevegelser må man gjøre følgende: 1.

3.

Paneler som sages ut skal ha langsiden parallelt med platens lengderetning. Dimensjonsbevegelsene i platens tverr-retning er dobbelt så store som i platens lengderetning, og derfor er risikoen mye større enn for paneler som sages ut med langsiden i platens tverretning.

2. I størst mulig grad bør temperatur og luftfuktighet være lik på begge sider av platen, ettersom det er viktig at begge sider trekker til og slipper fra seg fuktighet omtrent like raskt.

Hvis platene monteres på en vegg eller rundt en vaskeservant, må ventilasjonen være så god at platenes bakside har omtrent samme temperatur og luftfuktighet som forsiden.

Festepunktene må sitte tilstrekkelig nær hverandre slik at platene ikke beveger seg for mye. Dører med større høyde enn 1500 mm som sitter i skjermvegger i dusjrom skal være utstyrt med tre gangjern.

115

s90-154_No 07-05-30 15.12 Sida 116 116

Teknisk informasjon Formica ColorCore

® Formica ColorCore er et høykvalitets overflatemateriale, og selv om stort sett samme utstyr og teknikk kan brukes som ved produksjon av vanlig laminat, så kreves det en viss ytterligere teknikk for å kunne utnytte produktet fullt ut.

Håndtering og lagring

ColorCore er noe sprøere enn vanlig laminat og må derfor behandles mer forsiktig.

ColorCore bør alltid oppbevares liggende. Vertikal oppbevaring bør unngås på grunn av risikoen for kantskader.

Platene bør stables med jevne kanter, ettersom utstikkende kanter og hjørner er utsatt for slag og støt. Hvis platenes kanter skades, må platen løftes forsiktig for å unngå at den sprekker.

Lagringsforholdene skal være tilsvarende som for vanlig laminat fra Formica.

Saging

ColorCore kan sages ved hjelp av samme standardverktøy og utstyr som for øvrige laminat fra Formica. Sager og freser skal ha klinger og egger av hardmetall, og må være skarpe for å unngå flising.

Saging med sirkelsag kan medføre flisdannelse på materialets underside ettersom ColorCore er noe mer sprø, og det må derfor treffes tiltak for å unngå dette. Slike sikkerhetstiltak omfatter blant annet: senking av sagen i sagbenken; reduksjon av saghøyden ved plassering av et trestykke under sagsnittet; bytte til sagblad med negativ tannvinkel; eller ganske enkelt å gi ekstra plass til kantpussing.

ColorCore bør ikke sages med skjæremaskin for laminat.

Hvis ColorCore sages for hånd ved hjelp av en sag med fine sagtenner, må materialet ha et stabilt underlag på begge sider av sagsnittet for å unngå sprekkdannelse.

Liming og pressing

ColorCore kan kald- eller varmpresses, og alle normale anbefalinger for liming av dekorative Formica laminat bør følges.

Husk at den ensfargede fargen mangler mørk kant som kan skjule limfugen. Tette fuger i rettvinklede hjørner og bruk av lim som er uten pigmentering eller blir gjennomsiktig etter tørking, er nødvendig for å oppnå et pent sluttresultat.

Bæremateriale

ColorCore kan brukes sammen med alle bærematerialer som egner seg for laminat fra Formica.

Lim

Nesten alle normale laminatlim kan brukes ved liming av ColorCore, men kontaktlim (spesielt hvis det påføres for hånd) er uegnet.

Det myke limet greier ikke å binde ColorCore, og kan forårsake spenningssprekker og kantløsning hvis det ikke treffes spesielle tiltak.

Det er ingen mørk kant som skjuler limfugen, og derfor kan sluttresultatet bli uakseptabelt hvis man velger feil lim. PVA- eller UF-lim blir gjennomsiktig etter tørking og gir best resultat.

Hvis bruk av kontaktlim ikke kan unngås, kan kantliming med en kombinasjon av ulike lim være en god løsning. Teknikken innebærer at det meste av platen limes med kontaktlim, deretter limes det på en kantremse på 25-30 mm med PV- eller UF-lim.

Kantene bør spennes fast eller tapes for å produsere en stabil fuge. Samme teknikk bør brukes rundt kantene på utsaginger.

For at limfugen skal bli effektiv, må limfugen være så tynn og jevn som mulig. Dette er ekstra viktig ved kantene, der en tykk limfuge gjør det umulig å skape en pen, fugefri effekt.

Pigmentert lim med mørk farge, f.eks. Resorcinol, bør unngås ettersom den fargede limfugen fremtrer tydelig i sluttproduktet.

Hvis det må brukes lim med mørk farge, kan den normale limsekvensen måtte endres slik at den siste biten av ColorCore kan limes med et gunstigere lim. Smeltelim eller neoprenlim kan eksempelvis brukes til sidekanting før topplaminatet limes med PVA-lim.

Baksider

Hvis man etterstreber optimal planhet, bør samme ColorCore laminat brukes på både for- og baksidene. Bruk sperrelaminat dersom en viss krumming er akseptabel eller hvis platene er montert på et stabilt bæremateriale.

Bøying

ColorCore kan bøyes, men bare med stor radius ettersom det er et relativt stivt og sprøtt materiale. Remser med en bredde på 60 mm kan kaldbøyes til en minste radius på 150 mm, men nødvendig minimumsradius øker med økt remsebredde. Varme forenkler bøyingen, men ColorCore kan ikke postformes.

Samme enhetlige og skjøtefrie utseende som for postformede komponenter kan oppnås ved å dekke endene med ColorCore.

OBS: ColorCore har spesielle egenskaper som gjør at det ikke alltid er mulig å matche Formica ColorCore og Formica Plain Colors eksakt. Formica anbefaler derfor at det sammenliknes ordentlige laminatprøver før bestilling eller produksjon.

Bearbeiding og ferdigstillelse

Alle normale verktøy og maskiner som brukes til øvrige laminat fra Formica kan brukes ved produksjon med ColorCore, og alle generelle produksjonsanvisninger skal følges.

For at det endelige resultatet skal bli pent, må det første stykket laminat som skal påføres jevnes til i samme nivå som bæreren, uansett om det gjelder en kant eller en hel flate. Utstikkende ColorCore må pusses i nivå med bærematerialets overflate, ellers oppstår det synlige mellomrom i kantene.

s90-154_No 07-05-30 15.14 Sida 117

Teknisk informasjon Formica ColorCore

® Kantene skal pusses med håndpussemaskin på vanlig måte, og freseverktøyet skal ha liten radius eller faset egg og være laget av hardmetall. For best resultat bør det utføres endelig sluttpussing med fin fil og skrubbehøvel. Sjenerøst skråslipte kanter og avrundinger med radius opp til 2,5 mm kan produseres, men så kraftige skråslipinger og avrundinger krever mer etterarbeid for å smelte sammen med den omgivende flaten.

Arbeid alltid mot bærematerialet for å unngå flisedannelse i overflaten når kantene slipes eller files i nivå med bærematerialet.

Slipebåndet må ikke ha en kornstørrelse over 100.

Når ColorCore pusses ned mot en vanlig laminatoverflate, må man være ekstra forsiktig slik at den brune stammen til sistnevnte ikke eksponeres der flatene møter hverandre.

Spesialeffekter

ColorCore er ensfarget og gir mulighet til å skape en lang rekke dekorative effekter ved hjelp av teknikker som flere sjikt, gravering, fresing og sandblåsing, eller med en kombinasjon av disse. Ved å bruke kanter av tre sammen med ColorCore kan man også skape spennende detaljer.

Flere sjikt

En sandwich med ColorCore i flere ulike farger kan limes sammen og deretter sages i 90 graders vinkel på limfugen. Disse laminat remsene kan deretter brukes til bl.a. kantpåliming på bordplater før laminatet legges på for å skape et laminert utseende uten fuger.

Laminatarbeider av denne typen bør limes med epoksylim og planpresses. Før liming må dekorflatene for de indre lamineringene slipes nøye for å gi godt feste for limet.

Gravering og fresing

Overflaten i ColorCore kan graveres eller freses ned til en maksi mal dybde på 0,8 mm. Med denne metoden kan man lage spennende effekter med alt fra enkle symboler til intrikate monokrome mønstre og former.

Mønstre med to eller flere farger kan lages ved å kombinere flere sjikt og fresing. Teknikken innebærer at en farge limes oppå en annen og deretter freses gjennom, slik at en eller flere farger eksponeres. Samme lim og limingsmetoder som, for flere sjikt skal brukes.

Man bør huske at gjennomfresing av overflaten i en viss grad frigjør spenninger, og for å holde platen stabil og unngå risiko for krumming kan det derfor bli nødvendig å bearbeide baksiden også.

En viss fargeforandring kan opptre i de bearbeidede områdene på grunn av forskjeller i glansnivåene, spesielt for mørke farger.

Denne forskjellen i utseende kan begrenses for smale graverte linjer ved å påføre en tynn, silikonfri olje. Alternativt kan store freste områder sikles og poleres med suksessivt finere graders sandpapir og til slutt poleres.

Sandblåsing

Sandblåsing er en annen metode som kan brukes for å skape interessante dekoreffekter for ColorCore, med overflatestruktu reringer som strekker seg fra diskrete glansforskjeller til dypt skulpturelle effekter med en maksimal dybde på 0,8 mm.

Produksjonsråd Overheng RIKTIG Kanten ikke i nivå GALT

La det være en utsikkende kant på inntil 6 mm når det første stykket av ColorCore påføres bærematerialets kant, slik at den senere kan freses ned i nivå med overflaten.

Frest i nivå RIKTIG Avrundet kant GALT

Unngå oppflising ved å bruke skarpt verktøy når ColorCore freses i nivå med bærematerialet. Arbeid mot bærematerialet når overflaten slipes og bruk et finkornet slipebånd. Vær forsiktig slik at kanten ikke blir for rund, ettersom dette kan medføre for tykk limfuge.

Stabil fuge RIKTIG For rund kant GALT

Fordel et tynt (men tilstrekkelig tykt) og jevnt limsjikt, påfør overflatelaminatet og la på ny en liten kant stikke ut. Press limfugen med passe trykk slik at den blir stabil.

Stabil fuge RIKTIG For tykk limfuge GALT

Bearbeid den ferdige kanten på overflatelaminatet med en kantfres eller avrundingsfres og fil eller sikle den jevn.

117

118

Teknisk informasjon

Formica DecoMetal

® Formica DecoMetal er et dekorativt høytrykkslaminat med metalloverflate. Sortimentet inneholder mønstre og strukturer i antikk, klassisk og moderne stil og bruker ekte metalloverflater av aluminium, kopper, krom og rustfritt stål.

Den polerte kromoverflaten er kromplettert på kopper. Visse polerte utførelser han elokserte aluminiumsoverflater, og alle aluminiumsoverflater er lakkert med epoksylakk for å beskytte aluminiumsfolien. Kopperoverflatene beskyttes med epoksylakk.

Generelle egenskaper

DecoMetal laminatene er ment til vertikal montering innendørs i applikasjoner som ikke utsettes for kraftige påkjenninger.

Materialet egner seg ikke i miljøer som utsettes for kraftig slitasje, f.eks. horisontale arbeidsflater, eller for langvarig eksponering i høy luftfuktighet, fuktighet eller temperaturer over 60 °C.

I visse miljøer med lysrørbelysning kan DecoMetal laminatene forårsake iriserende effekter, og platene bør derfor besiktiges i et miljø med tilsvarende belysning før de monteres.

Kontroller alltid at alle plater ligger i samme retning (som fremgår av beskyttelsesfilmen) ved produksjon og installasjon, ettersom variasjoner i utseendet kan opptre dersom plater eller paneler roteres 90° eller 180° i forhold til hverandre.

Plater med lineære mønstre (f.eks. Isis, Titan) kan måtte format skjæres slik at mønsteret havner i riktig posisjon i forhold til kanten.

Brannegenskaper

DecoMetal sortimentet lages riktignok bare i standardkvalitet, men mange produkter i sortimentet har fordelaktige egenskaper for flammesikkerhet på grunn av metallicoverflaten.

Vår Tekniske Serviceavdeling gir gjerne mer informasjon på forespørsel.

Håndtering og oppbevaring

Plater bør oppbevares plant under lagring og transport. De må ikke rulles, ettersom dette kan gjøre at laminatet bøyes permanent og deretter blir vanskelig å bruke ved produksjonen.

Alle plater med DecoMetal laminat har en beskyttelsesfilm som beskytter produktene under håndtering, produksjon og transport.

Beskyttelsesfilmen bør ikke fjernes fra laminatet før sluttproduktet er installert og klart til bruk.

Ikke bruk tape på overflatene, da det kan skade lakksjiktet.

Bearbeiding

DecoMetal laminat kan, med unntak for Stainless Steel, bearbeides med samme standardverktøy og utstyr som brukes til øvrige laminat fra Formica, men overflaten må bearbeides ekstra forsiktig for å unngå skader.

Teknisk informasjon

Formica DecoMetal

®

Bearbeiding av Stainless Steel

Rustfritt stål er et svært hardt metall, og selv om folien bare er 50 til 100 µm tykk så sliter den likevel hardt på skjæreverktøyet, hvis levetid dermed vil bli forkortet i en viss grad. Varmen som genereres av friksjonen er det største problemet, og alt som reduserer denne varmeutviklingen bidrar til å forlenge skjære verktøyets levetid.

Saging av DecoMetal laminat av rustfritt stål er ikke noe større problem. Sagblad av hardmetall med trapestanning gir utmerket resultat. Sag alltid med forsiden opp slik at sagbladet stikker 20 25 mm opp over platens overflate. Ved å redusere saghøyden til sagsnittets bredde ved hjelp av et matebord kan man eliminere rykk og bøying av laminatet. Dobbeltsidige paneler bør sages med risseklinge.

Kantfresing og pussing er to operasjoner der man kan støte på problemer. De fleste freser og pussemaskiner for laminat roterer med en hastighet på mellom 15 000 og 30 000 o/min, hvilket med normal matehastighet er for raskt for rustfritt stål og forårsaker friksjonsvarme som raskt gjør verktøyet sløvt.

Løsningen på dette problemet er å senke freseverktøyets hastighet og/eller øke matehastigheten for å oppnå akseptabelt resultat. En viss eksperimentering kan kreves for å oppnå optimalt resultat.

Hvis utstyret har variabelt turtall, bør man alltid bruke et lavt turtall når arbeidet påbegynnes for å unngå skader på verktøyet.

Hvis utstyret har fast turtall, bør man alltid bruke den raskeste matingen utstyret tillater. Med et turtall på 15 000 til 18 000 o/min har en matehastighet 15 m/min vist seg å gi et godt resultat.

Freseverktøyet skal fjernes fra arbeidsstykket så snart fresingen er avsluttet, og man bør aldri la freseverktøyet stå stille på samme punkt, ettersom dette forkorter freseverktøyets levetid dramatisk. Reduser periferihastigheten ved å bruke freseverktøy med liten diameter.

Kantpussing av laminerte plater med CNC-freser utføres mest effektivt ved hjelp av en spiralfres av massivt hardmetall med venstre- og høyrespiral. Valget avhenger av om panelet har forsiden opp (venstrespiral) eller forsiden ned (høyrespiral).

Hvis maskinen har relativt lav rotasjonshastighet, men høy periferi hastighet (f.eks. spindelfreser), vil freseverktøyet uunngåelig produsere vibrasjonsmerker ved høy matehastighet.

Men hvis man greier å finne optimal balanse mellom egnet maskinhastighet og matehastighet, kan utførelsen bli tilfredsstillende.

Kantpussing kan utføres med normalt verktøy, f.eks. faset eller bærbare overfreser eller håndpussemaskiner for laminat. Hvis det brukes håndpussemaskin, bør så lite laminat som mulig stikke ut for at den relativt effektsvake maskinen skal greie den raske matehastigheten.

Kantene bør fases i 60° i stedet for 45° ettersom dette gir minimal snittbredde gjennom det rustfrie stålet. Plan pussing i 90° gir maksimal levetid for freseverktøyet, ettersom vertikal bevegelse eksponere flere verktøyegger.

Svake grader eller merker fra freseverktøyet kan fjernes med en fintannet fil eller slipepapir, som settes mot slipeflaten under bevegelsen nedover.

For beste mulige resultat med rustfritt stål må alt freseverktøy slipes og vedlikeholdes godt. Freseverktøy av hardmetall for engangsbruk er raske og praktiske, og bør brukes i største mulige grad.

Hvis det brukes selvstyrende freseverktøy, bør de være av kulelagret type og ikke med faste splinter. Påse at alle lagerstyringer kan løpe fritt for å unngå merker på overflaten.

ADVARSEL: Skarpe grader og metallkanter innebærer risiko for avskårne ledninger og kuttskader.

119

120

Teknisk informasjon

Formica DecoMetal

®

Bæremateriale og lim

På grunn av materialets overflateutførelse (spesielt polerte flater) kan bare bæremateriale med overflate av høy kvalitet, uten ujevnheter og defekter, brukes.

De fleste lim kan brukes, unntatt ureabasert lim (dvs. UF- og MUF-typer).

Limet må fordeles jevnt på overflaten og være uten innelukninger for å unngå overflatedefekter. Lim som ikke krymper nevneverdig (f.eks. PVA-lim) gir best resultat med polerte utførelser og eliminerer telegrafering.

Effektiv produksjonsteknikk kan riktignok redusere den optiske distorsjonen, men en viss overflateujevnhet er uunngåelig, og det er umulig å skape en helt speilblank overflate.

Pressing

DecoMetal må limes under press for at utførelsen skal bli pen.

Pressebord og trykkvalser må være rene, og eventuelle folder i beskyttelsessjiktet må jevnes ut før pressingen. Limsøl må fjernes umiddelbart med varmt vann og en fuktig klut.

Kald- eller varmpressing (maks. 60 °C) kan brukes, og trykket skal være 1 – 3 kg/cm 2 .

Ved pressing av relieffmønstret laminat må det brukes egnet presspute slik at trykket fordeles jevnt.

Kontraliming

Bruk samme laminat både på for- og baksiden for beste mulige planhet (Kategori A).

Hvis platene er små eller planheten ikke er kritisk, kan en plate fenollaminat brukes på baksiden (Kategori C).

Materialet må akklimatiseres før bruk på samme måte som vanlig laminat.

Overflatebehandling

Kantene kan pusses på normal måte, og eventuelle grader kan fjernes ved å bruke en fintannet fil og arbeide i retning mot laminatoverflaten. Hjørnene på innvendige utsaginger skal være avrundet og uten fliser.

Kaldbøying

En tommelfingerregel er at remser av DecoMetal laminat med en bredde inntil 60 mm kan kaldbøyes til en radius på 200 mm. Det går riktignok an å kaldbøye bredere remser, men det krever stor kraft og laminatet må festes mot underlaget ikke bare med lim, men også med en metallprofil eller dekkremse som hindrer at den fjærer tilbake.

Postforming

Enkelte DecoMetal produkter er tilgjengelige i kvaliteter for postforming, og slike er merket med bokstavene PF trykt i beskyttelsesfilmen. Slike laminat kan formes i temperaturområdet 120-130 °C ved hjelp av vanlige stasjonære eller kontinuerlige postformingsmaskiner. Anbefalt minste formingsradius er 12 mm, men avrundingen kan også være mindre, avhengig av utstyr og teknikk. Postforming langs profileringen gir beste resultat.

Stell og vedlikehold

Formica DecoMetal laminat bør rengjøres med varmt såpevann eller en oppløsning med mildt husholdningsrengjøringsmiddel og en myk klut. Rengjøringsmidler med skureeffekt må ikke brukes.

Løsemiddelbaserte rengjøringsmidler må brukes med forsiktighet, og resultatet bør først testes på et avsagd stykke for å kontrollere at overflaten ikke skades. Løsemidler må ikke brukes på produkter med overflate av polyuretanlakk.

s90-154_No 07-05-30 15.49 Sida 121

Teknisk informasjon Formica

®

Veneer

Premium Wood Surfacing Formica ® Veneer treoverflatebelegg er ekte finér laminert på en fenolkjerne som kombinerer den praktiske beskaffenheten til et høytrykkslaminat med varmen i ekte tre. Formica Veneer-serien bygger på skjønnheten til en naturlig tresort med eksotisk design, slik at man får mer enhetlig kvalitet og brukervennlighet enn med tradisjonell finér, samtidig som det er miljøvennlig. Formica Veneer-laminat kan brukes på samme måte som vanlig Formica ® laminat, men på grunn av dets dets sammensatte form må man være spesielt forsiktig før og under bearbeiding.

Platestørrelse: 2440 x 1220 mm (nominelt mål) Kvalitet: STD

Produktmatching.

Formica Veneer-laminat er laget av ekte finér. Derfor kan det forekomme en viss farge- og mønstervariasjon uten at dette er tegn på feil ved produktet. På grunn av produktets beskaffenhet kan ikke eksakte fargematchinger garanteres fra produksjons gang til produksjonsgang.

Overflatebehandling

Formica Veneer-laminat fås med to overflatebehandlinger av polyuretan: Polyuretan - blank (PUR); til bruk i tørt interiør med lite belastning på horisontale eller vertikale flater der design, utseende, kvalitet, holdbarhet, flekk- og varmebestandighet overfor vanlige kilder er viktige faktorer. Voks (WX); til bruk i tørt interiør med lite belastning på horisontale eller vertikale flater.

Som over, men med overflatefølelsen til naturlig tre. Formica Veneer-laminat trenger ikke ytterligere overflatebehandling.

Lagring og håndtering.

Selv om fenolkjernen til Formica Veneer gjør det lettere å håndtere store plater, må man likevel være forsiktig ved løfting og bæring av produktet. Hvis det håndteres uforsiktig, kan det forekomme oppsplitting i fiberrettingen. Bær alltid Formica Veneer laminatplater vertikalt, og skyv aldri bearbeidede paneler på den dekorative siden. Lagringsforholdene skal være de samme som anbefalt for vanlig dekorativt laminat (18 – 25 °C og 40 – 60 % relativ fuktighet). Plater skal lagres flatt og horisontalt, rygg mot rygg med den øverste platen opp-ned. En dekkplate legges øverst på stabelen for å hindre at den øverste platen krøller seg. Må beskyttes mot sollys og fuktighet, og aldri lagres rett på gulvet eller inntil en yttervegg. Som med alle treprodukter kan det forekomme en ubetydelig generell fargeendring over tid.

Ikke tillat delvis eksponering for lys, da dette kan forårsake ujevne fargeendringer.

Behandling.

Ettersom Formica Veneer-laminat består av 50 % tre, er det mer utsatt for fuktforandringer enn vanlig laminat. I likhet med andre treprodukter vil de utvide seg under fuktige forhold og krympe under tørre forhold. Derfor er det avgjørende at korrekt forbehandling utføres. Før liming skal laminatplater, bærematerialer og støttefinér oppbevares sammen under forhold som tilsvarer det forventede sluttmiljøet i en minimumsperiode på 48 timer. Skillestykker skal brukes for å sikre maksimal luftsirkulasjon rundt komponentene.

Bærematerialer.

Anbefalte bærematerialer til bruk sammen med Formica Veneer produkter er MDF, sponplater og kryssfinér. Gipsplater, kalsiumsilikatplater, lamelltre og massivt tre anbefales ikke. Ikke lim Formica Veneer- laminat direkte på rappede eller pussede vegger. Bærematerialet må være av god kvalitet og ha glatt overflate. Alle vanlige forholdsregler for å unngå overflatefeil skal følges, dvs. rent presseområde, ikke noe støv eller smuss, enhetlig limdekning.

Lim.

Formica ® Veneer-laminat skal presslimes ordentlig til bærematerialet med et fast eller halvfast lim som UF eller PVA. Kontaktlim, spesielt lim påført for hånd eller i trykkbeholdere anbefales IKKE. Eventuelle limflekker må fjernes med en fuktig klut før limet herder. IKKE bruk noen form for løsemidler.

Pressing.

Renslighet ved presseoperasjonen er av største betydning.

Formica Veneer-laminat kan varmpresses, men pressetemperaturen skal ikke overstige 60 °C. Kald- eller varm pressing vil gi bedre, spenningsfrie paneler. Presskraften skal være normal for limtypen som brukes, typisk 2-5kg/cm2 for PVA og 3-5kg/cm2 for UF.

Maskinbearbeiding.

Formica Veneer-laminat kan skjæres og maskinbearbeides med samme utstyr som for vanlig Formica overflaten.

® laminat. TCT sager og overfresmaskiner anbefales, og disse må holdes skarpe og i god stand. Ved skjæring av dobbeltsidige paneler må det tas forholdsregler for å hindre oppsplitting og oppflising på undersiden. Bruk av løvsag anbefales, spesielt ved snitt på tvers av fiberretningen. Senking av sagbladet vil også redusere oppflising på undersiden. sagens anleggsflate må være parallell med sagen for å hindre oppflising av overflaten ved at baksiden av sagen slår opp overflaten. Utstikkende Formica Veneer laminat kan renskjæres med vanlige håndlaminatkniver med skarpt TCT-blad, og eventuelle styrehjul må rotere fritt. IKKE bruk kniver med faste styrepinner, da disse kan lage merker i

Håndverktøy

Formica Veneer-laminat kan også renskjæres med en skarp kanthøvel og sluttbehandles med fil eller fint sandpapir for å fjerne den skarpe kanten.

121

s90-154_No 07-05-30 16.01 Sida 122

Teknisk informasjon Formica

®

Veneer Utsparinger og gjennomgående fester.

Ettersom Formica Veneer er mer utsatt for fuktighetsendringer enn vanlig laminat, er det spesielt viktig å følge anbefalingene i Designhensyn (se side 20 i Formica ® teknisk informasjonshåndbok) for å unngå spenningssprekker. Eventuelle utsparinger (for kontakter, brytere, lufterister osv.) med sidelengder på inntil 250 mm må ha en radius på de innvendige vinklene på minimum 6 mm. Denne radiusen skal økes proporsjonalt når sidelengden økes. Generelt sett reduseres risikoen for spenningssprekker jo større radius man kan ha. Der det ikke er mulig med hjørner med radius, bør man bruke støtfuger for å oppnå rette vinkler. Festing med skruer eller bolter av utstyr som festes til et panel må ha et hull med klaring boret gjennom Formica Veneer-laminatet. Festehull som går gjennom panelet og inn i underlaget må også ha tilstrekkelig klaring.

Minste anbefalte klaring er 1,5 gang festeanordningens diameter.

Forsenkning skal være inn i bærematerialets overflate, og ikke bare i Formica Veneer-laminatet. Det må aldri spikres i et panel med Formica ® Veneer. Sokkellister, taklister og andre treprofiler skal enten limes eller skrus fast. Hvis det brukes skruer, må det være tilstrekkelig klaring som beskrevet over.

Bøying.

Formica Veneer-laminat kan ikke postformes, men en viss kaldforming er mulig. En 60 mm bredremse av langfibret materiale kan kaldbøyes til en minimumsradius på 70 mm.

Denne minimums- radiusen øker med enhver økning i remsebredden. I likhet med alle ekte treprodukter er Formica Veneer langt stivere å bøye på tvers av fibrene, og enkelte treslag er mer fleksible enn andre. Vi anbefaler derfor det foretas en viss eksperimentering før man utfører arbeid med bøyd materiale.

Kanting.

Panel med Formica ® Veneer-laminat kan kantes med alle konvensjonelle metoder. Det beste materialet er helt opplagt ekte tre, men Formica Veneer-laminat eller Formica ColorCore også brukes med god effekt. Overskytende lim må ikke få herde på overflaten, da det kan medføre skade når det fjernes.

Formslippmidler kan brukes, men de bør først prøves på et avkapp for å sikre at de er forenlige med materialet. Eventuelle formslippmiddelrester må fjernes med forsiktighet. IKKE bruk løsemidler på polyuretanflatene. Massive trekanter skal overflatebehandles i henhold til bruksområdet.

® kan

Balansering.

For optimal flathet skal man bruke samme Formica Veneer laminat på begge sider (kategori A) Flathet som oppfyller kravene i BS 4965 (1 mm maksimal skjevhet over en lengde på 600 mm) kan oppnås ved å bruke passende balanseringslaminat (kategori B) Til paneler, eller der flathet er mindre viktig, kan enhver vanlig laminatbakgrunnspapp brukes (kategori C). Se fig. 1 under) Forbehandling skal utføres som for alle vanlige laminater (se side 9-10 i Formica ® teknisk informasjonshåndbok) Formica Formica ® Veneer Polyuretan (blank & voks) Kategori A (optimal flathet Laminat identisk med overflaten Kategori B (Flathet innenfor BS 4965-grensen) Universell bakgrunnspapp Kategori C (Kun til forseglings formål) Enhver vanlig laminat bakgrunnspapp

Stell og vedlikehold.

Formica Veneer-laminat skal behandles på samme måte som fine tremøbler og kan rengjøres med en fuktig klut og mildt syntetisk vaskemiddel. Ikke bruk polish eller voks på Formica Veneer-flater. Ikke sett varme gjenstander rett på overflaten av Formica ® Veneer-laminat og ikke bruk rengjøringsmidler som inneholder skuremidler eller løsemidler.

122

Formica

®

Solid Surfacing

Formica Solid Surfacing er et komposittmateriale som har mange ulike bruksområder, og er ideelt til utforming av elegant og slitesterk overflatedekor med tredimensjonale mønstre.

Materialet er både lettstelt og vakkert, og Formica Solid Surfacing gir en designer total frihet med nesten ubegrensede utformingsmuligheter og bruksområder. Formica Solid Surfacing har samme utseende som polert naturstein, men er enklere å vedlikeholde og håndtere.

Formica Solid Surfacing kan bygges opp og bearbeides til spennende, fantasifulle former som gir et helt enhetlig inntrykk uten skjøter. Ved hjelp av sager og freseverktøy med egger av hardmetall kan Formica Solid Surfacing sages, bores, freses eller utstyres med innlegg, og man kan skape effektfullt kontrasterende mønstre og vakre kantdetaljer.

Plater med Formica Solid Surfacing kan fuges kant mot kant med spesielt Solid Surfacing-lim i matchende farge. Slike fuger er dessuten svært sterke. Etter overflatebehandling blir fugene nesten usynlige og gir i de fleste tilfeller et inntrykk av en overflate helt uten skjøter. Unike effekter kan skapes ved kombinasjoner med andre materialer, f.eks. metall, fliser eller andre overflatematerialer fra Formica.

Se s.66 for Formica Solid Surfacing for mer informasjon.

Teknisk informasjon

123

124

Spørsmål og svar

125

s90-154_No 07-03-14 08.53 Sida 126

Spørsmål og svar

Sp Sv Hvordan lages Formica høytrykkslaminat?

Formica høytrykkslaminat består av sjikt med utvalgt kraftpapir og trykt dekorpapir som er impregnert med varmeherdene syntetisk harpiks.

Disse sammenføyes under varme og høyt trykk i kontrollert miljø, slik at de enkelte komponentene forenes til en plate av høytrykkslaminat.

Sp Sv Hva er det som gir Formica høytrykkslaminat til dets spesielle dekorative egenskaper?

Dekorflaten på Formica høytrykkslaminat lages ved å kapsle inn et trykt eller enkelfarget dekor papir i slitesterk melaminharpiks. Alternativt kan det brukes finér av ekte tre eller ekte metallflater, som i sortimentene Formica Veneer og DecoMetal. Med Formica Impress kan du formgi egne personlige mønstre i høytrykkslaminat.

Sp Sv Er produksjonsprosessene og sluttproduktene miljøvennlige?

Ja. I Formica er vi svært bevisste om hvor viktig det er å beskytte jordens naturressurser. Vi engasjerer oss hardt for å beskytte miljøet, både ved materialinnkjøp og under produksjon av våre produkter.

Formica høytrykkslaminat består av papir og varmeherdende harpiks, og produktene utgjøres inntil 60 % av papir. Virket til massen som brukes ved produksjonen av dette papiret, kommer fra skoger der man bedriver bærekraftig skogbruk og fra gjenvunne papirprodukter.

Avfall fra Formica laminat kan brennes i moderne industrielle forbrenningsanlegg godkjent av myndighetene eller leveres til generelle avfalls anlegg. Varmegjenvinning som utvinner 18-20 MJ/kg er det beste alternativet for å ta hånd om høytrykkslaminat.

Fenolformaldehydharpiks brukes i høytrykks laminatets stammesjikt, og i overflatesjiktet brukes det melaminformaldehydharpiks.

Harpiksene reagerer permanent med hverandre, slik at kryssbundne kjemiske bindinger dannes og lager et stabilt, ikke-reaktivt materiale med egenskaper som er helt annerledes enn hos komponentene er bygd opp av. Laminatet inneholder ikke asbest, kadmium, polyklorinerte bifenyler, klorfluorkarboner (CFC), brom, klorforbindelser eller tungmetaller.

Dekorflatene er bestandige mot alle vanlig fore kommende rengjøringsmidler og løsninger for husholdningsbruk, og avgir ingen gasser eller andre stoffer ved normal bruk. De er derfor godkjent for kontakt med næringsmidler.

Formica høytrykkslaminat er tungt antennelig og har egenskaper som forsinker flammespredning.

Formica laminat avgir, som alle materialer, CO og CO 2 , avhengig av forbrenningsforhold, og har omtrent samme forbrenningsegenskaper som andre trebaserte produkter.

126

s90-154_No 07-05-30 15.24 Sida 127

Spørsmål og svar

Sp Sv Kan jeg bruke egne mønstre?

Ja. Produksjonsprosessen til Formica Impress gjør det mulig å bruke skreddersydde personlige designmønstre av høytrykkslaminat. Formica Impress har en rekke ulike bruksområder, både horisontale og vertikale.

Sp Sv Er deres ensfargede laminat målt i henhold til NCS?

Ja, den oppgitte NCS-verdien refererer til nærmeste standardfarge i henhold til NCS fargeatlas.

Sp Sv Kan man lage firmalogoer av Formica laminat?

Ja. Formica Impress gjør det mulig å lage firmalogoer og bilder i Formica høytrykkslaminat.

Dessuten firmalogoer og liknende graveres eller freses inn i overflaten på ColorCore laminat, Compact laminat eller Formica Solid Surfacing.

Sp Sv Jeg har en laminatprøve med et utseende som ser litt annerledes ut enn i brosjyren.

Hva skyldes det?

Det er produktprøven man må stole på ved spesifikasjonen for et produkt.

Mønstre og farger som vises i våre brosjyrer matches så nøye som trykkeprosessen tillater, men trykt informasjon kan aldri eksakt gjengi det virkelige laminatet.

Brosjyrer er praktiske som oversikt når man søker egnede produkter, men Formica råder alltid kundene til å bestille en prøve før spesifikasjon.

Teknisk Service

Teknisk Service sysler i første rekke med rådgivning og opplæring, og hjelper kundene til å bruke laminat med ønsket resultat. Mulighetene er nesten ubegrenset, og hver dag utvikles det nye bruksområder for laminat. Teknisk Service leder denne utviklingen og er tilgjengelig for å svare på kundespørsmål, og på en innovativ måte oppfylle kundenes ønsker på området overflatematerial.

Teknisk Service tilbyr en lang rekke tjenester, blant annet: • Teknisk rådgivning • Produksjonsrådgivning • Prototypeutvikling • Problemløsing • Utvikling av nye og eksisterende produkter • Applikasjonsutvikling • Opplæring • Fabrikkdemonstrasjoner • Prosjektsamordning og samarbeid For mer informasjon, ring Tekniske Service, tlf.: +46 42 38 48 00 eller send e-post: [email protected]

127

s90-154_No 07-05-30 15.25 Sida 128 128

Spørsmål og svar Postforming

Sp Sv Hva betyr postforming?

Begrepet ”postforming” brukes for å beskrive en bøyingsprosess som benyttes for laminat, som krever at laminatet varmes opp rundt det området som skal formes.

Sp Sv Er alle Formica laminat egnet for postforming?

Nei. Formica har imidlertid et stort sortiment med postformingsbare laminat (HGP).

Sp Sv Hva er den minste radiusen som kan brukes?

Vi anbefaler innvendige og utvendige radier på minst 10 mm. (Tommelfingerregel = 10 ggr tykkelse.) Sp Sv Kan jeg postforme et ark i hvilken som helst retning?

Ja.

Sp Sv Kan jeg bøye materialet i tre ulike dimensjoner?

Nei.

Sp Sv Hvilken radius er best for platekanter og dekkmateriale for søyler?

Radien bør være 3 mm mindre enn stammens tykkelse. Postformede hjørner i dekkmateriale for søyler skal formgis etter anbefaling.

Formica ColorCore

® ColorCore er et dramatisk og spennende overflate materiale med samme gode egenskaper som normalt Formica laminat, og er dessuten gjennomfarget. Den homogene fargen fjerner risikoen for en mørk rand som ofte oppstår på laminatkantene og gir mulighet for å skape dekorative effekter ved gravering og sandblåsing. Fargen gjør også materialet mer slitesterkt og bidrar til å skjule riper og defekter.

Sp Sv Når kan man bruke ColorCore?

ColorCore kan brukes på alle bruksområder som er spesielt egnet for flater som utsettes for kraftig slitasje.

Sp Sv Hvilke bærematerialer bør brukes?

ColorCore kan brukes sammen med alle bærematerialer som egner seg for Formica laminat.

Sp Sv Kan ColorCore formes?

Nei. Det finnes ikke i kvaliteter for postforming.

Formica Compact

Formica Compact er et høytrykkslaminat som bygges opp av mange sjikt kraftpapir for å lage et laminat med en tykkelse på inntil 20 mm. Det har dekorsider på både for- og bakside og er ideelt til f.eks. skjerm vegger og omkledningsskap, veggpaneler og laboratorier. Det er spesielt egnet til bruk i miljøer med høy luftfuktighet og risiko for slag og støt.

Sp Sv Må materialet kantes?

Nei. Kantene kan skjæres vinkelrett eller fases og slipes.

Sp Sv Er materialet brannbeskyttelsesklassifisert?

Ja. CGF i henhold til Overflatesjikt klasse 1.

Sp Sv Hvor kan Compact laminat brukes?

I alle tillempinger som må være slagfaste, fukt og vannbestandige, f.eks. skjermvegger, omkledningsskap, laboratorier, veggpaneler osv.

Sp Sv Hvordan sager og monterer man Compact laminat?

Materialet kan sages, formes og freses med vanlig verktøy som har egg av hardmetall og bores eller gjenges for montering med skrue eller bolt.

Sp Sv Hvilke bærematerialer skal brukes?

Ingen, dersom tykkelsen er over 6 mm.

Sp Sv Egner Compact laminat seg for arbeidsplater i laboratorier?

Ja. Materialet har utmerket kjemikaliebestandighet (se side 98).

Spørsmål og svar

Formica Solid Surfacing

Formica Solid Surfacing er et materiale som lages av polyester og akryl som er utstyrt med små mengder fargepigment. Det kan formes, skjæres og skulptureres for å produsere fantastiske overflater. Materialets homogene egenskaper gjør at Formica Solid Surfacing kan formes og lages med nesten helt usynlige skjøter.

Det er kjemikaliebestandig og svært hygienisk og derfor ideelt til bruk i miljøer som sykehus, skoler, serveringssteder, baderom og laboratorier.

Arkene er tilgjengelige i tykkelser på 12 mm og 6 mm, og sortimentet kompletteres med en lang rekke servanter og oppvaskkummer.

Sp Sv

Hvordan bearbeides Formica Solid Surfacing?

Arbeidet utføres av spesialutdannede snekkere.

Kontakt Teknisk Service for mer informasjon.

Sp Sv

Tilbyr Formica servanter og oppvaskkummer til Formica Solid Surfacing?

Ja, i ulike modeller.

Sp Sv

Kan Formica Solid Surfacing formes?

Avrundinger kan freses. En viss varmforming kan utføres av godkjente fabrikanter (kontakt Formica Teknisk Service for mer informasjon).

Sp Sv

Er Formica Solid Surfacing brannbeskyttelsesklassifisert?

Ja, plater med tykkelse 12 mm har brannbeskyttelsesklasse Overflatesjikt klasse 1.

Sp Sv

Hvor skal jeg henvende meg dersom jeg trenger teknisk rådgivning?

Vår Teknisk Service, tlf. +46 435 365 00, står gjerne til tjeneste med støtte og informasjon.

Formica Exterior

™ Formica Exterior kombinerer gode vær- og UV egenskaper med god ripefasthet, hvilket er fordelaktig både ut fra holdbarhets- og håndteringssynspunkt. Formica Exterior er praktisk talt vedlikeholdsfritt og lett å graffitisanere.

Samtlige farger og mønstre i sortimentet har gjennom gått omfattende prøving i klimakammer for å sikre en god evne til å motstå vær og vind. Plater av Formica Exterior som monteres på samme fasade samtidig garanteres innbyrdes fargelikhet i ti år fra leveringsdato.

Formica Exterior er resistent mot råte, og det er svært vanskelig for mugg, alger og svarte prikker å få feste.

Formica Exterior er nøye testet og klassifisert også når det gjelder krav til brannhemmende egenskaper.

Sortimentet omfatter to kvaliteter, EGS og EGF, der EGF har utvidet brannbeskyttelse.

Produktbeskrivelse:

Formica Exterior er en homogen laminatplate, et materiale som består av papir og harpiks. Stammepapiret impregneres med fenolharpiks og dekorarkene med melaminharpiks. Stamme og dekorark presses sammen under høyt trykk og høy temperatur. Formica Exterior lages i henhold til EN 438:6.

129

130

Spørsmål og svar

Formica DecoMetal

® Formica DecoMetal produseres av ekte metallfolie over en laminert stamme. Resultatet er et svært slitesterkt metallaminat med fantastiske egenskaper og svært lav vekt sammenliknet med vanlige metall plater. Enkelte av DecoMetal laminatene har også en elegant overflatefinish i ulike mønstre og strukturer.

Sp Sv

Hvor solid er DecoMetal laminatet?

Produktet er ment for vertikale installasjonsflater som ikke skal utsettes for kraftige påkjenninger.

Sp Sv

Kan DecoMetal laminatet formes?

Ja, enkelte DecoMetal laminater kan postformes.

Formingstemperaturen strekker seg fra 120 °C til 130 °C, og minste radius er 12 mm (Kontakt vår Teknisk Service eller Kundeservice for nærmere informasjon).

Sp Sv

Kan DecoMetal laminatet brukes utendørs?

Nei.

Sp Sv

Hvilke bærematerialer og lim anbefales for DecoMetal laminatet?

DecoMetal laminatets overflatefinish (spesielt de polerte flatene) krever et bæremateriale av høy kvalitet, fritt for ujevnheter og overflatedefekter.

Nesten alle limtyper kan brukes, unntatt slike som er ureabasert (UF- og MUF-lim).

Limet skal fordeles jevnt og være uten fremmede partikler for å unngå overflatedistorsjon. Lim med lav krympefaktor (f.eks. PVA-lim) gir minimal telegrafering og best resultat for polerte flater.

Helt speilblanke flater kan ikke oppnås, ettersom en viss overflateujevnhet er uunngåelig, men ved hjelp av god produksjonsteknikk kan man redusere den optiske distorsjonen.

s90-154_No 07-05-30 16.05 Sida 131

Spørsmål og svar Vanlige spørsmål Sp Sv

Hva er forskjellen på Formica sortimentene Trereproduksjoner og Veneer?

Førstnevnte er utstyrt med høykvalitetstrykk, det andre bruker trefinér.

Sp Sv

Hvor slitesterke er blanke laminatflater?

Blanke laminat har like hard overflate som andre laminat, men riper og defekter synes tydligere.

Sp Sv

Hvordan kan jeg få tak i produktprøver?

Prøver på Formica overflatematerialer kan bestilles ved å kontakte vår kundeservice, tlf. 66 98 48 00.

Sp Sv

Hvor kan jeg få tak i mer teknisk informasjon?

Kontakt Formica Teknisk Service tlf. + 46 435 365 00, eller kontakt nærmeste forhandler.

Sp Sv

Hvilke farger er mest bestandige ved horisontal montering med kraftig slitasje?

Småmønstrede lyse farger, f.eks. Patterns sortimentet, er ideelle.

Sp Sv

Egner Formicas produkter ser i våtrom?

Formica Compact er et homogent materiale som, i tykkelser på minst 6 mm, ikke krever noe bæremateriale og er dermed ideelt i fuktige miljøer og lokaler som ofte utsettes for fuktighet.

Formica Solid Surfacing er også ideelt til horisontal eller vertikal installering i våtromsmiljøer.

Alt høytrykkslaminat fra Formica, limt opp på egnet stamme med egnet lim, passer utmerket i våtrom.

Sp Sv

Kan Formica høytrykkslaminat brukes i marine miljøer?

Ja. Formica HGS- og HGP-laminat limt mot ikke brennbart bæremateriale oppfyller kravene til flammespredning, varmeutvikling, røykutvikling og giftighet som angis av IMO Resolutions A653 (16) og MSC (67).

Sp Sv

Kan man presse inn egne bilder og mønstre i laminat?

Ja, Formica Impress er et enkelt alternativ for å presse inn egen design i laminat. Det endelige høytrykkslaminatet er vært lettstelt og beholder sitt elegante utseende i mange år fremover.

Sp Sv

Hvilke overflatestrukturer er best for horisontal installasjon?

Formica høytrykkslaminat fås med mange ulike overflatestrukturer. En del er tilgjengelig i flere av sortimentene, mens andre er spesielle for visse sortiment og mønstre. Valget av overflatestruktur er viktig både for funksjonen og utseendet.

Strukturerte flater og lyse farger er for eksempel mer bestandige mot riper og mekanisk påvirkning enn plane flater med mørk farge. Blanke laminat som er mørkt ensfarget bør derfor ikke brukes på arbeidsflater som utsettes for store påkjenning er. Lett strukturerte, ensfargede flater er dessuten enklere å rengjøre enn flater med kraftig strukturering.

Sp Sv

Er Formica høytrykkslaminat varmebestandig?

I korte perioder tåler materialet overflatetempera turer på opp til 180 °C uten at fargen svekkes (men iblant kan glansen svekkes en anelse).

Langvarig oppvarming bør unngås. Undersiden av en kjele som inneholder matfett kan f.eks. nå en temperatur på over 250 °C, og derfor bør ikke varme kjeler og liknende plasseres direkte på arbeidsflater med laminat.

131

s90-154_No 07-03-14 08.53 Sida 132

Spørsmål og svar Bæremateriale

Sp Sv Hva er det som får en laminatplate til å krumme seg?

En laminatplate kan begynne å krumme seg på grunn av ulike fuktbetingelser i laminatets for- og bakside. Derfor er det viktig å velge riktig sperrelaminat og følge produksjonsanvisningene om materialakklimatisering.

Sp Sv Hvilke normer finnes for planheten til laminatbelagte plater og paneler?

1 mm krumming per 600 mm. BS 4965 1991.

Sp Sv Krever ulike bruksområder spesielle bærematerialer?

Ja, valget av bæremateriale er avgjørende for sluttresultatet.

Sp Sv Kan jeg bruke trelamellplate?

Trelamellplate er ikke et anbefalt bæremateriale ettersom det er risiko for at kjernen kan krympe og forårsake telegrafering på laminatoverflaten.

Sp Sv Hvilket bæremateriale anbefaler dere?

Sponplater, MDF og kryssfinér er utmerkede materialer for montering, forutsatt at materialet er tilstrekkelig tykt.

Sp Sv Må jeg bruke sperrelaminat?

Ja, Formica tilbyr en rekke ulike sperrelaminat for at platen skal bli tilstrekkelig stabil (se side 98).

Sp Sv Hvilke bærematerialer og lim anbefales for DecoMetal laminatet?

DecoMetal laminat har en spesiell oppbygning (spesielt polerte flater) som krever bæremateriale av høy kvalitet, uten ujevnheter og defekter. De fleste limtyper kan brukes, unntatt limtyper basert på ureastoffer (UF- og MUF-lim). For å unngå overflatedistorsjon skal limet fordeles jevnt over hele flaten og være uten fremmede partikler.

Hvis overflaten er polert, får man best resultat og minimal telegrafering ved å bruke lim med liten krympefaktor (f.eks. PVA-lim). Helt speilblanke flater kan ikke oppnås, ettersom en viss overflateujevnhet er uunngåelig, men ved hjelp av god produksjonsteknikk kan man redusere den optiske distorsjonen.

Sp Sv Hvilke bærematerialer og lim anbefales til bruk med Formica ® Veneer?

Vi anbefaler MDF, sponplate og kryssfinér.

Gipsplater, kalsiumsilikatplater, lamelltre og massivt tre anbefales ikke. Ikke lim Formica Veneer-laminat direkte på rappede eller pussede vegger. Bærematerialet må være av god kvalitet og ha glatt overflate. Alle vanlige forholdsregler for å unngå overflatefeil skal følges, dvs. rent presseområde, ikke noe støv eller smuss, enhetlig limdekning.

Formica ® veneer-laminat skal presslimes ordentlig til bærematerialet med et fast eller halvfast lim som UF eller PVA.

Kontaktlim, spesielt lim påført for hånd eller i trykkbeholdere, anbefales IKKE.

herder. Eventuelle limflekker må fjernes med en fuktig klut før limet

IKKE bruk noen form for løsemidler.

Kantdetaljer/Utsaginger

Sp Sv Hvilke kantløsninger finnes?

Laminatlister, postforming, trekanter, ulike typer plastlister.

Sp Sv Hvordan unngår jeg sprekker i utsaginger?

Ved å runde av de innvendige hjørnene, bruke hardt lim og akklimatisere laminatet før det brukes (se side 98).

132

Spørsmål og svar

Vedlikehold / Kjemikalieresistens Sp Sv

Hvordan bør jeg rengjøre Formica høytrykkslaminat?

Med vann og mildt rengjøringsmiddel.

Sp Sv

Hvordan bør jeg rengjøre Formica Solid Surfacing?

Rengjøring eller fjerning av vanlige flekker gjøres med fuktig klut eller vanlig husholdningsrengjøringsmiddel, rengjøringskrem eller rengjøringsmiddel for harde flater.

Sp Sv

Er Formica laminat bestandig mot misfarging?

Ja, hvis det rengjøres og stelles på riktig måte.

Sp Sv

Er kraftig strukturerte overflater vanskeligere å stelle?

Ja, i visse applikasjoner kan kraftig strukturering innebære at rengjøringen krever mer arbeid. Men slike flater er til gjengjeld mer bestandige mot riper.

Sp Sv

Hvordan reagerer Formicas høytrykkslaminat på kjemikalier?

Formica høytrykkslaminat har vært brukt med utmerket resultat i mange år i medisinske og industrielle laboratorier. De er svært bestandige mot misfarging fra vanlige stoffer som te, kaffe, melk, sitronsyre, aceton, alkohol, fruktjuice, rengjøringsmidler og fargestoffer. Enkelte fargestoffer i laboratorier kan gi varig misfarging.

Se listen på side 96.

Økonomi Sp Sv

Hvordan velger jeg platestørrelse?

Ved å ta hensyn til beste utbytte av de ulike platestørrelsene.

L L T L T T

Standarder Sp Sv

Hvilke standarder finnes for Formica høytrykkslaminat?

Formica høytrykkslaminat oppfyller EN 438 og ISO 4586. Disse standardene fastslår egenskaper for ulike laminatkvaliteter med utgangspunkt i deres bruksområder. Angitt slitestyrke er f.eks.

høyere for laminat som er ment til horisontal bruk enn for laminat ment til vertikal bruk.

Sp Sv

Hvilken spesifikasjon gir høyeste kvalitet: European Standard EN438 eller International Standard ISO 4586?

I praksis er EN438 og ISO 4586 likeverdige når det gjelder egenskaper og kvalitet.

133

Overflater

Overflatestrukturer

ABR BRUSHED Børstet overflate med metallfølelse APD POWDERED Matt, pudret overflate med metallfølelse APN PUNCHED Mønsterkornet overflate med metallfølelse AQL QUILTED Quiltkornet overflate med metallfølelse GLS GLOSS Glatt overflate med høy glans MET METALLIC Metalloverflate MGN MIDGRAIN Trestruktur 134 Målestokk: 2,5:1 MIC MICRODOT Grafisk prikkete overflatestruktur NAT NATURELLE Fløyelsglatt treoverflate med lav glans

Overflater

NDF MATT Matt overflatestruktur PUR POLYURETHAINE Veneer med polyuretanoverflate QRY QUARRY Kornet overflate SMT SOFTMATT Glatt med silkematt overflate UN UNIVERSAL Svakt kornet overflate WAX WAX Veneer med vokset overflate MicroDot: Grafikken til denne prikkete overflatestrukturen har sin opprinnelse i Asia.

MicroDot har subtile sirkler, plassert i et tett rutesystem. En satengliknende overflate som kan fås i både moderne, friske og klare farger – og mer nøytrale farger.

Naturelle: Naturelle tilbyr en følelse som bare er å finne i ekte tre. Overflaten oppleves som matt med en følelse av mykhet og gir et synlig, naturlig utseende. Det er dette som gjør overflaten Naturelle unik.

Gloss: Ideelt for applikasjoner der man etterstrever et maksimum av mykhet samt refleksjon av overflaten. Gloss-overflaten gir et eksklusivt og dempet inntrykk. Anbefales først og fremst til interiør på vertikale flater, men også for horisontale applikasjoner med liten slitasje.

OBS: Høyglans og glatte overflater har en tendens til å vise ujevnheter og riper tydeligere enn overflater med mer struktur (spesielt når de kombineres med mørke farger), og krever derfor større forsiktighet når de anvendes som arbeidsoverflater. Ta derfor hensyn til farge og overflate ved spesifikasjon.

VEL VELOUR Svakt kornet overflate 135