Klikk her for å lese det nyeste Menighetsbladet på nett

Download Report

Transcript Klikk her for å lese det nyeste Menighetsbladet på nett

Nr. 3

2014

Årgang 60

Menighetsblad

for Mandal/Skjernøy/Harkmark/Holum

God sommer!

| NR. 3-2014

1

Utgivere:

Menighetsrådene i Mandal og Holum Postboks 210, 4503 Mandal Bankgiro: 3040 07 10852

Redaktør:

Johanna Engamo Kleveland

Redaksjonskomité:

Ragnhild Kleven, Håkon Borgenvik, Øyvind Braadland og Johanna Engamo Kleveland Kontakt: jek

@

mandal.kirken.no

Tlf. 900 80 229 Redaksjonen trenger flere medhjelpere. Har du lyst til å bidra? Ta kontakt med redaktør, vi vil gjerne ha flere med på laget!

Forsidebilde:

Foto: Johanna Engamo Kleveland

Layout/design:

Synkron Media AS Telefon: 37 28 01 00 www.synkronmedia.no

Neste utgave:

Neste nr. kommer ut 22. august Frist stoff 1. august

2

Menighetsblad for Mandal / Skjernøy / Harkmark / Holum

Leder

Av Johanna Engamo Kleveland

En sommer er i anmarsj. I skrivende stund skinner sola på fingrene mine og tastaturet. Jeg ser ut på en blå himmel med noen lette godværsskyer som fyker forbi. En fugl flyr i luften, danser nesten, nyter sola og været tror jeg.

Jeg vet ikke hvordan du har det, men jeg er i alle fall sånn lagd at når det er fint vær, når sola skinner og det er varmt, da glemmer jeg hvordan det er når det er kaldt og vått, og jeg tror på en eller annen mis forstått optimistisk måte at været alltid skal være godt. Pakker jeg til tur når sola skinner, havner det bare lette sommerklær i kofferten. Litt ironisk at jeg har det sånn, egentlig, for jeg er vokst opp i en regntung bygd i Nord Norge. Så regntung at jeg uten problem kan se for meg en våt julidag der tåka ligger langt ned i fjellene, vinden blåser og barna må ha votter på fordi graderstokken bare viser 7 grader. Plussgrad er, heldigvis, men likevel. At det skal være sommer, er det bare lyset som vitner om, for der nord der blir det nemlig aldri mørkt sånn midt på sommeren. Og det kan regne i mange uker til ende, hele sommeren faktisk. Så lenge at man til slutt ikke husker hva sol og varme er. Likevel har jeg klokketro på sommervarmen når den først kommer, da tror jeg den skal vare for evig. Og når tåka letter, vinden blåser den opp, over fjellene og vekk fra oss, sola får tak og vi kan se fjelltoppene mot den knallblåe himmelen, da er livet godt å leve igjen, skuldrene senkes, vi springer opp på fjellet og ser ut, ut over havet. Det endeløse havet. Livet er som været. Dagene skifter, det er perioder da alt bare er solskinn og varme. Da man tenker at sånn skal det forbli. Men så kommer dager, uker, måneder der sola er vekk og kulden får tak. Skal det forbli sånn? Nei, tåka vil forsvinne, sola vil igjen få skinne. Men det kan ta tid.

Sett deg på en knaus, på et berg eller på et fjell og se utover havet. Livet skifter. Som været. Sånn er det bare. Men når tåka er som aller tettest og du ikke ser verken hav eller fjell, vit at vinden vil komme og blåse den vekk og sola vil varme deg igjen. Så får du se toppene. Og det endeløse havet. Atter en gang.

God sommer!

Kirkesenteret i Mandal

Sokneprestkontoret/menighetsrådene Kirkevergen/Mandal Kirkelige Fellesråd Mandal prosti Postadresse:

Postboks 210, 4503 Mandal

Besøksadresse:

Marnaveien 20

Åpningstid:

man-fre kl 1000-1400

Tlf sentralbord:

38 27 28 70

Faks:

38 27 28 73

E-post:

[email protected] .no

Hjemmeside:

www.mandal.kirken.no

Menighetssekretær:

Astrid Braadland [email protected] / 38 27 28 80

Kirkeverge:

Øystein Ramstad [email protected] 38 27 28 72 / 907 97 670

Fullmektig:

Elbjørg Eigebrekk [email protected] / 38 27 28 74

Kirkegårdene:

Einar Sørensen [email protected] / 958 56 820 Marianne Pedersen, permisjon

Leder Mandal menighetsråd:

Helga Marie de Presno, 918 71 424

Leder Holum menighetsråd:

John Kittelstad, 952 90 656

Leder Mandal Kirkelige Fellesråd:

Kai Stoveland, 992 58 481

Mandal kirke:

Sakristi: 38 26 15 18

Kirketjenere:

Mari Sørensen [email protected] / 476 77 951 Einar Sørensen [email protected] / 958 56 820

Holum kirke: Kirketjener:

Marit Røiseland, 38 26 74 28

Harkmark kirke Kirketjener:

Einar Sørensen [email protected] / 958 56 820

Skjernøy kapell:

Kirketjener/klokker: Turnus

Prost:

Per Ragnar Haraldstad [email protected] / 951 08 788

Sokneprest Holum:

Håkon Borgenvik [email protected] / 901 78 999

Sokneprest Mandal:

Jan Helge Kristensen, vikar [email protected] / 450 30 655

Vakthavende prest:

Hverdager kl 1700-0800, helg: 38 26 18 11

Kantor:

Tormod Lindland [email protected] / 909 25 943

Kantor:

Britt Turid Madsen [email protected] / 976 93 826

Trosopplæringen:

450 48 229

Undervisningsleder:

Oddveig F. Olsson, permisjon Johanna Engamo Kleveland, vikar [email protected] / 900 80 229

Menighetspedagog:

Beate Frigstad [email protected] / 924 66 561

Korleder Choral:

Lotte Ploug Aalvik [email protected] / 922 32 901

Menighetsutvikler:

Johanna Engamo Kleveland, permisjon Lasse Braadland, vikar [email protected] / 406 31 033

Andakt

Av Stein Ole Kolstad Varhaug

– Nei, jeg er nok ikke det, må jeg høflig svare når jeg blir spurt om jeg er «hyperkristen». Ja – en av dem som går i kirka og leser i Bibelen. Som ber og gir tiende og ikke kjører over fartsgrensa. dersom alle voksne i kirka hadde fortalt et vitnesbyrd fra sitt liv til en konfirmant. Det ville blitt en salig stund uten like! Også kan vi være sikre på det Paulus sier, at «Han som startet den gode gjern ing i dere, skal fullføre den til Jesu Kristi dag.» (Filipperbrevet 1,6.) – Ja, men... Jeg må forklare. Atter en gang. Jeg tror på Jesus, man nen som sier dette: « Dere kaller Meg Mester og Herre, og det med rette, for det er Jeg. Hvis da Jeg som er deres Herre og Mester, har vasket føttene deres, skylder også dere å vaske føttene til hver andre.» (Johannes 13,13). Så er jeg frelst og fri av nåde, kun fordi jeg har tatt i mot; takk Je sus! Jeg er altså ikke kristen som et resultat av mine handlinger. Jeg handler fordi – fordi Jesus utfordrer og inspirerer meg til å gjø re det.

Som en av lederne på UG i Holum kommer jeg ikke inn med «SJEF» skrevet på ryggen og en overlegen holdning til de som er yngre. Nei, jeg serverer kaffe og tilbringer tid med dem som søker et fellesskap. Å være kristen – en Jesu etterfølger – er ikke en rekke ritualer. Det er å handle som en konsekvens av en opplevd kjær lighet.

Ja, så går jeg i kirka, så leser jeg Bibelen – ber og gir en slant. Både i takknemlighet, for å la meg bli utfordret og ikke minst fordi vi har fått det vi har for å dele det; fellesskapet, tiden og alle godene våre. Ja- og så kjører jeg kanskje over fartsgrensa noen ganger – men det er bilen sin feil!

Jesus utfordrer deg! Ikke nødvendigvis til å vaske føttene på de rundt deg, men til å elske og tjene både Gud og mennesker. Be Gud utvide grensene dine, be Han hjelpe deg til å se og til å gjøre! Han kan og vil hjelpe deg til å bli en velsignelse for andre – men Han trenger at du er med på det. Jeg ba nettopp denne konkre te bønnen, og takket ja til utfordringen. Og Gud lar ikke være å overraske. Resultatet ble både spennende, utfordrende og opp byggende! Vi trenger fellesskapet – vi trenger kirka som en arena for å tjene og for å bli inspirert til å tjene sammen! Tenk deg hvilken styrke

Gaver til bladet

Kr. 200:

BKK, S.Hansson

Kr. 300:

M.Haaheim, Anonyme gaver kr: 5 200,-

Husk Marked på Kanten

Stort vareutvalg

(På Holumsveien like forbi Plantasjen)

Lørdag 14. juni kl 11 - 15 Kafé VELKOMMEN!

Inntekt til Kirkens Hus

NR. 3-2014

3

Kantoriet i Frankrike

Av Lars Terje Homaas

Fransk er vanskelig, spesielt når du aldri har lært det. Det fikk mange av deltagerne på Mandal Kantoris tur til Frankrike i påsken erfare i løpet av seks dagers turné i Provence og på Den Franske Riviera. Men musikk er et internasjonalt språk, så selv norske folketoner fra Åseral kan slå an blant sør-franske kirkegjengere. Kantoriets første musikalske oppdrag på turen var å opptre på gudstjeneste i den protestantiske kirken i Toulon, en by som ligger en liten times biltur øst for storbyen Marseille. Allerede på oppvarmingen før gudstjenesten kunne man registrere tidlige gudstjenestedeltagere som prøvde å synge med på oppvarmingsøvelsene, som forøvrig ikke alltid vil fortone seg som det mest spennende man kan høre på for en ikke-innvidd tilhører. Det blir mye skalaer, pusting (men ikke så mye pesing, tross alt), tungeøvelser og forsøk på å få fram den gode klangen.

Mandal Kantori fylte 25 år i fjor, og turen var en jubileumstur selv om den i så henseende kom et år for sent. Kantoriet består for tiden av litt over seksti sangere, og av disse var det nesten femti som var med på turen til Frankrike. I tillegg var det med omtrent tyve ledsagere, som de fleste av kantoristene av en eller annen grunn valgte å kalle for pårørende. En slik terminologi burde ikke love det beste for turen, men Menighetsbladets utsendte fikk aldri se verken overdrevent farlige situasjoner eller noe annet som skulle tilsi en slik ulykkespreget språkbruk. Turen startet tidlig på morgenen lørdag før palmesøndag, hvis da klokka fire om morgenen kan kalles dag i det hele tatt. Den største ulykkesfaren lå vel i forsovelser, men flere av de reisende med første fly ga uttrykk for at de ikke hadde sovet i det hele tatt, så faren var vel av begrenset art. Akkurat som de kongelige måtte kantoristene også finne seg i å reise med ulike fly når de skulle på tur, så ankomst på hotellet i Toulon ble spredt utover mer eller mindre hele dagen. Toulon var valgt som base for oppholdet ikke først og fremst fordi den er base for den franske middelhavsflåten, men fordi de tidligere franske kormedlemmene Hervé og Marion Skenderoff bor der og var villige til å opptre som lokale kontaktmenn.

katolske kirken som står sterkest, så den protestantiske menigheten sliter nok litt med oppmøtet. Kantoriet prøvde å få opptre i katolske kirker også, men det viste seg at det finnes spesielle regler for hva slags innslag man ønsker i kirkene i den stille uken, som er betegnelsen på perioden fra palmesøndag til første påskedag. Det var derfor vanskelig for Mandal Kantori å få lov til å holde konserter der i påsken. Dette er vel langt på vei det motsatte av det vi er vant til fra Norge, der sang og musikk ofte står veldig sentralt i påskefeiringen i kirkene.

Et uventet innslag på slutten av den protestantiske gudstjenesten i Toulon var at det plutselig viste seg å være et kor til til stede i kirken. Det er fortsatt uklart om det formelt sett var et kor eller bare en flokk middelaldrende venninner som sang, men etter litt forskning kom det fram at de alle opprinnelig kom fra Fransk Polynesia, nærmere bestemt fra Tahiti, en øy med usedvanlig romantisk klang i norske ører, og som får Thor Heyerdahls utmerkede engelske kommentarer fra Kon Tiki-ferden til å komme snikende fram i hukommelsen. Menighetsbladets korrespondent har forøvrig vært på gudstjeneste i Polynesia tidligere, og kan bekrefte at korsangen i Toulon var ekte saker, og ikke minst at de nevnte middelaldrende damer med sine store hatter og fargerike kjoler så ut som ekte polynesiere på kirkebesøk.

Senere på dagen kom store deler av menigheten tilbake for å få med seg Kantoriets konsert, og det var egentlig ganske bra for konsertopplevelsen, for på grunn av litt sviktende annonsering var det litt vrient å oppnå de helt store publikumstallene på konsertene. Nå skal det sies at dette i større grad gjaldt for konserten i Aix-en-Provence to dager senere, der plakater og slike ting glimret med sitt fravær tross gjentatte lovnader fra den lokale arrangøren om det motsatte.

Tilbake til palmesøndagsgudstjenesten i Toulon. Kantoriet presenterte et ganske variert program, med både norske og mer internasjonale innslag. På konserten i den samme kirken senere samme dag ble det til og med fremført en kjent fransk komposisjon av Gabriel Fauré, kalt Cantique de Jean Racine. Fransken voldte betydelig besvær for en del av korsangerne, men fikk forbausende gode karakterer av lokalbefolkningen etterpå. Hva skulle man gjort uten lydskriften fra tidligere kollega Marion Skenderoff? Menighetsbladet har fått tak i et eksempel hentet fra åpningsfrasen i verket: “No trønik æsperásø sjor etærnæl dø la tærre de siø”. Tenorene opplevde ikke dette som noe problem i det hele tatt, sies det.

Er man på Den Franske Riviera må man oppsøke fiffen. Mandal Kantori valgte å gjøre dette i den lille byen St. Tropez, et stykke østover langs kysten fra Toulon. St. Tropez er berømt for sine mange kjendiser og stjerner, og med Kantoriet til stede økte kjendisfaktoren selvsagt ytterligere. Yves Montand, Brigitte Bardot og Bono sies å ha beskjedne boliger her. Nå var det riktignok ingen i kirkekoret Mandal Kantori som visste hvem Brigitte Bardot var, men Yves Montand var det kanskje en og annen filmentusiast som hadde hørt om. For de reisende fra Norge var det sitt kulinariske repertoar St. Tropez viste fram først, og deretter ble det en liten omvisning i byen før sangere og pårørende ble sluppet fri på egenhånd i et par timer. Til og med Mandal får problemer med å konkurrere med St. Tropez når det gjelder lystbåter, her luktet det penger langt inn på kaia. Nyrike russere sies å være de mest synlige på rikmannsscenen i St. Tropez nå for tiden.

Menigheten palmesøndag besto av omtrent seksti mennesker i tillegg til de norske tilreisende. I Sør-Frankrike er det den Dagen etter trakk både Kantori og ledsagere mot innlandet og byen med det vanskelige navnet Aix-en-Provence. Etter

4

Menighetsblad for Mandal / Skjernøy / Harkmark / Holum

Kantoriet med ledsagere på vei over den lokale utgaven av Adolph Tiedemands bro i en marina nær St. Tropez.

fortvilt å ha prøvd å uttale navnet riktig fikk Menighetsbladets korrespondent seg forklart at den første delen av navnet skal uttales som bokstaven x, altså for eksempel som i ordet “eks-kjæreste”. Dette hjalp betydelig, og hele gruppa var klare til guidet tur til denne perlen i provinsen Provence. På veien ble det guidet for harde livet, og spesielt i bussen med engelsktalende (i hvert fall nokså engelsktalende) guide ble det et sant El Dorado for geologientusiaster. Det var ikke den ting i Rivieraens og innlandets geologi som ikke ble fortalt med stor innlevelse og patos som straks sendte tankene i retning ‘Allo ‘Allo! og kaféverten René Artois i Nouvion under krigen.

Denne ettermiddagen holdt koret konsert i et kapell midt i sentrum av Aix. Det lovede orgelet holdt dessverre ikke helt den standard kantor Britt Turid Madsen og dirigent Tormod Lindland hadde blitt forespeilet, men etter litt strev og øvelse lot det seg gjøre å fremføre Cantique de Jean Racine og resten av konsertprogrammet på en anstendig måte.

Øvelse før konserten i Aix-en-Provence.

Men rett skal være rett, Aix-en-Provence var en flott by med marked, god mat (svært god mat, faktisk) og en gamleby med en stor katedral der Kantoriet etter et visst mas fikk lov til å synge et par passende sanger. Da Pacem Domine (Gi fred, Herre) passet godt i katedralens romklang og andaktsfulle atmosfære, ikke minst midt i den stille uke. Det er jo nettopp dette den stille påskeuken handler om.

Den siste dagen på turen var satt av til personlig fornøyelse i Toulon. Noen valgte fjelltur, enten med eller uten bruk av taubane, andre oppsøkte stranden for litt forskuttert soling. Middelhavet hadde ikke helt nådd sommertemperatur ennå, men for forhutlede nordboere gjør det seg med neste tyve varmegrader i lufta og skinnende sol gjennom mye av påsken. Og siden hjemkomsten var lagt til skjærtorsdag var det mulig å få seg noen skiturer også for hardcore vinterentusiaster. Og ikke minst, Kantoriet stilte på den tradisjonelle gudstjenesten i Mandal Kirke på første påskedag, med full kirke og feiring av det underet som er grunnen til hele påskefeiringen.

NR. 3-2014

5

Portrettintervju

Av Øyvind Braadland Elektriker med mange kontakter:

Lasse Braadland arbeider i Mandal og Holum menigheter

Jeg treffer Lasse (40) på kirkekontoret til avtalt tid. Han har nettopp kjørt sønnen Aleksander til øvelse i guttekorpset, og ventetiden utnytter vi til en samtale. Lasse bor på Øyslebø sammen med Janne Merethe og de tre guttene deres, og han pendler til Mandal. Denne kvelden har vi kontoret hans og lokalene på kirkesenteret helt for oss selv.

Flere vil nok huske Lasse som Sørlandets store svømmetalent fra midt på 80-tallet. Men det er lenge siden. Nå er det andre oppgaver som krever Lasses tid og krefter, selv om interessen for svømming fremdeles er tilstede.

Lasse vokste opp på Skjebstad, i en tid med mange barn og et yrende liv i byggefeltet. Sammen med familie og søsken tilbrakte han mye tid på sjøen, og de gode minnene fra denne tida har satt varige spor! Som ungdom var han aktiv på flere felt, og på Ungdomslokalet på Sanden ble Lasse tidlig med i det kristne ungdomsmiljøet.

- Jeg er “klubbing”

, sier Lasse med ettertrykk! -Klubben ble mitt åndelige hjem. Aktivitetene i KFUK/KFUM var mange og varierte, og miljøet var bra! Jeg husker hvordan arbeidet vokste enormt, og flere og flere ungdommer ble med på møtene! Den første tida hadde vi møtene i lillesalen, men etter hvert ble det for lite plass der, og vi måtte ta både lillesalen og storsalen i bruk. Ofte var vi over 100 ungdommer på møte på onsdagskveldene! Og om søndagene var vi en god gjeng ungdommer som stilte på gudstjenesten i Mandal kirke! En vinterferie var vi mer enn 70 ungdommer på KFUK/KFUM sitt leirsted Solvoll! forteller Lasse med entusiasme.

Favoritt på nettet:

www.bibel.no og selvsagt www.mandal.kirken.no

Dette er jeg redd for:

At materialismen skal ta fullstendig overhånd!

Det kjæreste jeg eier:

Troen, og mine nærmeste

Den beste boka jeg har lest:

Utenom Bibelen, Per Arne Dahl: Oss syndere imellom

Gud er:

Min himmelske far

6

Menighetsblad for Mandal / Skjernøy / Harkmark / Holum

I denne tiden var du også aktiv i Mandal svømmeklubb? - Jeg trente hver dag, og resultatene kom jo også etter hvert! Som ungdom ble jeg Mandals første norgesmester i svømming!

I denne sammenheng sender han en takknemlig tanke til farmor, som har klippet ut en mengde avisoppslag og samlet dem i en perm! Et virkelig verdifullt minne fra denne tida!

Så reiste han som 17 åring til USA som utvekslingsstudent. Her bodde han hos en pastor Lynn Cirigliano og hans familie, og han ble en naturlig del av Corry Faith & Evangelical Church. Et godt og trygt møte med en fantastisk menighet og en kirke i sterk vekst!

Mandal og Holum menigheter har fått nye og spennende nettsider. Sjekk dem ut! mandal.kirken.no

Svømming var fortsatt en viktig del av livet, og sammen med Corry Area Swimteam kvalifiserte han seg til «State Championship», et stevne som ble holdt på et av USAs største universitet, Penn State University. Det var en stor opplevelse som gav mange gode minner!

Året er 1995

. Lasse gifter seg med Janne Merethe. De flytter til Oslo hvor Lasse studerer på Menighetsfakultetet. Han fullfører mellomfag i kristendom og semesteremne i «Livssyn og religion» og tar engelsk grunnfag på universitetet i Oslo. I 1998 bestemmer de seg for å flytte til Stavanger, slik at Lasse kan studere videre på Misjonshøyskolen og starte på teologien. Året etter blir eldstemann født. Lasse engasjerer seg i flere arbeidsoppgaver utenom studiene, og etter en tid møter han utfordringer som langt fra var planlagt.

Du har en historie å fortelle som ikke bare dreier seg om solskinn? -Det er sant. De årene som fulgte, ble tunge først og fremst for meg selv, men også for de nærmeste rundt meg. Og når jeg velger å forteller historien, er det fordi jeg tror det kanskje kan bety noe og være til hjelp for noen som leser dette. Livet kan bli bra igjen, og livet er verd å leve! sier Lasse med ettertrykk.

Sykdom.

Lasse opplevde at en i hans nærmeste familie ble alvorlig syk. Han og Janne Merethe følte ansvar for å hjelpe til med de utfordringer som familien stod overfor. I tillegg ventet de selv barn. Samtidig skulle han studere. Som om ikke dette var nok, hadde Lasse i en tid hatt deltidsarbeid som assistent på Rogaland psykiatriske sykehus. Men den lange lista stanser ikke her. Lasse hadde også tatt sertifikat for buss og var bussjåfør i perioder. Innimellom alt annet drev han som frilansfotograf sammen med en studiekamerat! den tunge tiden med mange nye erfaringer og en enorm takknemlighet! Men i en lang periode orket jeg ingenting.

I denne tiden lyttet han mye til musikk. Lasse trekker spesielt fram en CD av Amy Grant, «Rock of Ages Hymns & Faith». - Den ble spilt mange ganger, og jeg ba mye. Og etter hvert lysnet det og ble lettere! Men det gjelder å ta tiden til hjelp, og ikke miste håpet! sier Lasse.

Så ble du elektriker? –Ja, jeg hadde behov for å arbeide med noe praktisk og la hodet få hvile. I 2008 var jeg ferdig med fagbrev og arbeidet som elektriker fram til i fjor høst.

Nå føler imidlertid Lasse at nye dører åpner seg.

Og han er ikke i tvil om at Gud har en finger med i spillet. I menighetene i Marnardal arbeider han med trosopplæring i en deltidsstilling, og i Mandal menighet vikarierer han som menighetsutvikler i en 50% stilling pluss at han har en 20% stilling i trosopplæringen.

- Jeg har ansvar for koordineringen av det frivillige arbeidet i forbindelse med gudstjenester, deltar i konfirmantarbeidet og trosopplæringsarbeidet slik som Lys våken, Juniorleir og Tårnagentene. Jeg er imponert over den allsidige aktiviteten i Mandal og Holum menigheter og svært takknemlig for at jeg kan være en del av alt det flotte arbeidet, sier Lasse.

Lasse liker også å arbeide med grafikk og layout og har gjort mye for å forbedre menighetens nettside. Denne nettsiden vil han også svært gjerne reklamere for! Her er viktig informasjon om gudstjenestene og alt arbeid som rører seg i Mandal og Holum menigheter. Her kan en finne skjemaer og opplysninger om alt fra dåp og konfirmasjon til aktiviteter og tilbud for barn og voksne.

Lasse ble syk. Angst og depresjon ble følgesvenner i en lang periode, og alt var mørkt. Han orket ikke å arbeide, og gleden over livet var borte. Men Lasse trekker fram en historie som på mange måter nå ble hans egen historie. Historien heter «Fotsporene» og forteller om hvordan hovedpersonen vandrer langs stranden sammen med Gud. Men når hovedpersonen ser tilbake på livet sitt, oppdager han at det i en periode bare er ett par fotspor langs stranden, og han forstår at det er i de periodene da livet var aller tyngst og han virkelig trengte hjelp. Da ble han båret av Gud! - Slik må det også ha vært for meg, sier Lasse. Jeg har opplevd å bli båret gjennom alt det vanskelige og har kommet ut av

De som treffer Lasse på sin vei,

visittkort stukket i handa med et bibelvers gjengitt på kortet. Med det ønsker Lasse å formidle Guds kjærlighet til de han møter. - Gud har en plan med alle menneskers liv, og livet sammen med Gud er virkelig verdt å leve, sier Lasse.

Hans eget favorittbibelvers

kan gjerne oppleve å få et firmasjonstida. I Bibelen han fikk av farmor og farfar, står det skrevet en hilsen fra Jesaja kap. 41, vers 10: «Frykt ikke, for jeg er med deg, vær ikke redd, for jeg er din Gud! Jeg gjør deg sterk og hjelper deg og holder deg oppe med min rettferds høyre hånd.» har fulgt ham fra kon NR. 3-2014

7

Sonja Revheims møte med biskop Stein Reinertsen

Av Sonja Vicktoria Revheim

Endelig er dagen kommet. Jeg fikk ikke sove natta før, men følte meg likevel godt uthvilt da jeg sto opp tidlig på morgenen onsdag 9.april. Sola skinte og det var ett flott vær. Revheim min fosterfar fulgte meg inn og det var rene sommeridyllen rett utenfor parken ved Domkirka denne dagen. Da klokken nærmet seg 11.00 kom biskopen gående fra bispedømmerådet for å hente meg, jeg fikk en veldig god velkomstklem og jeg gav ham de flotte blomstene jeg nettopp hadde kjøpt til ham.

Så tok Stein meg med seg bort i det nye kontorlandskapet, jeg følte meg konge der jeg gikk. Først ble jeg med Stein inne på kontoret til en privat samtale. Han spurte: «Hvordan har Sonja det?» «Jo takk, bare bra» sa jeg. Stein spurte om jeg er med på “Tro og lys”, og det er jeg. Men jeg sa til Stein: «Det hadde vært bedre om du hadde vært der, for du er så god til å holde orden på disse møtene. Alt var mye bedre da du var der.» Det ble Stein veldig glad for å høre, og han takket for de flotte blomstene han fikk. Vi spiste lunsj sammen med de andre på kontoret, vi fikk kake også. Så var han veldig interessert i den legofilmen jeg hadde laget av gudstjenesten. Vi satte den på pcen. Jeg knegget som en hest og lo, jeg hadde gledet meg til å vise den morsomme filmen jeg skulle gi til Stein. Han tok det med humor og lo selv. «Hahaha, du er flink som får det til, du snakker jo med min stemme!» lo Stein. Kontordamen sa også at jeg hørtes ut som Stein. Jeg imiterte hans stemme men la til et annet navn på biskopfiguren, «Legoklain», som skulle ha vært ham. Det forstod Stein veldig godt. Jeg etterlignet ham: «Jeg har jo fulgt med i timen.» sa jeg. Da lo Stein og sa: «Du er god.» Jeg fortalte at jeg har laget 18 episoder, og Stein ble imponert over min filmproduksjon. «Hvordan får du til kirkeklokkeeffektene?» spurte han. «Alt er blitt spilt inn på piano.» forklarte jeg. Han lovte at han skulle se på den i påska. Stein var veldig imponert over legovideoen men jeg lovet at den ikke skulle legges ut offentlig. Etter en kort samtale tok han med meg på en presentasjons runde. Stein presenterte meg som en god venn: «Vi kjenner godt hverandre fra “Tro og lys”, hun lager sanger og spiller piano og hun laget avslutningssang til meg.» Da Stein nevnte noe om innsamlingsaksjonen jeg hadde satt i gang til nye bilen til ham, fikk de ansatte på kontoret seg en god latter. Enda mer lo de da jeg fortalte om den bilturen jeg hadde med Stein for en god stund siden i forbindelse med “Tro og lys”. Etterpå sa Stein: «Det ikke en tullekopp jeg er.» «Nei, du er Agders nye tøysekopp!» sa jeg, og da fikk Stein seg en god latter.

Jeg fikk veldig mye oppmerksomhet og Stein passet på meg heletiden, det var som å være hos Jesus følte jeg, og det var godt. Jeg var ikke alene i området på bispedømmerådetkontoret. Blomstene skulle han ta med seg hjem til sin kone Marit. «Tusen takk for at du er så snill mot meg.» sa jeg. «Det skulle jo bare mangle!» svarte han.

Så fikk jeg intervjue ham, jeg stilte spørsmålene, og han formulerte svarene på pcen mens jeg satt og så på.

Sonja møter biskop Stein Reinertsen og overrekker ham nyinnkjøpte, nydelige blomster.

8

Menighetsblad for Mandal / Skjernøy / Harkmark / Holum

Av Sonja Vicktoria Revheim

Da klokken var 12.45 var det på tida å ta farvel, jeg fikk en god klem og en takk for nå hilsen og håndhilste han godt. Jeg har hatt en fargerik opplevelse på bispedømmerådet i dag til den store gullmedaljen. Det var helt topp å være der. Stein lovet meg at jeg skulle få tatt bilde av han, med meg på siden og han i bispedrakten, det skulle han notere seg ned. Tusen takk for at jeg fikk denne historiske opplevelsen.

Sonjas intervju med biskop Stein Reinertsen:

1. Ønsker du som biskop å bidra med ett beløp til Kirkens Hus fra den norske kirke med å få litt fortgang i byggingen?

Biskopen og kontoret har ikke tillatelse til å gi penger til andre formål enn det staten har sagt at pengene skal brukes til. Jeg ser det er mange privatpersoner som gir, og det er jeg glad for. Vi trenger et Kirkens Hus.

7. Får du tid til å slappe av i helgene med alt biskopstrevet og må være på alle steder samtidig?

Jeg har fri en søndag i måneden og da slapper jeg godt av.

2. Hvordan ser du den Norske Kirke på innsamling av til Kirkens Hus i Mandal, ønsker de å gi noe ekstra bidrag i denne sammenheng?

Vi ser veldig positivt på innsamlingen. Et nytt Kirkens Hus vil bety noe for hele byen.

8. Jeg lurer på angående vedlikehold av Mandal kirke, det er ganske mye som må gjøres pga soppråte og slikt, hva slags oppgaver har biskopen i denne sammenheng?

Det er kommunen sitt ansvar å ha vedlikehold av kirken, men det hadde vært flott hvis staten kunne stille opp i denne konkrete saken. Mandal er en spesiell kirke.

3. Hvordan føles det å være biskop og er det fryktelig mye å gjøre for ditt arbeid. Trives du med det? Blir du ikke fort sliten av å være på flere steder på en gang?

Det er mye å gjøre, men jeg trives godt. Noen ganger blir jeg veldig sliten, men det er ikke farlig hvis jeg bare får tid til å hvile.

9. Jeg syns synd på tiggerne som sitter utenfor kirken hver søndag i Mandal kirke. Har biskopene noe ansvar med å hjelpe dem med å få hjem og penger, har kirken lov til å ta opp kollekt til tiggerne?

Vi har alle, også biskopene ett ansvar for den nøden vi møter. Jesus lærte oss å dele av det vi har fått. Det er menighetsrådet som bestemmer hva kollekten skal gå til.

4. Hvordan syns du det var å ta i mot meg Sonja hos deg i dag?

Dette hadde jeg gledet meg veldig til, og det var akkurat like fint som jeg trodde at det skulle bli. Det er alltid hyggelig å treffe Sonja.

10. Hva har du å si til Mandal menighet og skal jeg hilse til dem alle?

Du må hilse til alle i menigheten. Vi trivdes veldig godt i Mandal, og det er en flott menighet å høre til. Jeg gleder meg til å komme til Buen for å åpne en utstilling i forbindelse med Grunnlovsjublieet med bilde av Adolfh Tidemann den 14.august, og en gudstjeneste i Mandal den 17.august 2014.

5. Hvordan klarer du å mestre ditt biskop yrke i tillegg til din familie, får du tid til å være sammen med dem?

Jeg ser mindre til familien min nå enn tidligere, men jeg prøver å være sammen med familien som mulig. Familien er det viktigste jeg har ved siden av troen min.

6. Trener du mye på fritiden, holder du deg i form?

Jeg prøver å trene når jeg kan, men jeg savner tirsdag og fredagstreningene i Mandal, der trivdes jeg godt.

11. Jeg har ett ønske til biskopen at vi fikk mer kontakt med deg biskop Stein med sine medmennesker i Mandal menighet. Vi savner deg her.

Jeg er glad for alle de vennene vi fikk den tiden vi bodde i Mandal, og vi vil arbeide for fortsatt å ha ett godt vennskap. Mandal menighet betyr mye for meg og vil ønske dere alt godt.

Sonja fikk sitte sammen med biskopen også under lunsjen på bispedømmekontoret.

Jeg vil takke biskop Stein Reinertsen for at jeg fikk lov til å komme for å møte han person lig og vil bringe denne rapporten og dele den med alle i mandal menighet. Dette har vært en fantastisk opplevelse jeg aldri noen sinne, vil glemme, det har vært en kjempe fin dag i dag. Til slutt, jeg skulle hilse sååå mye til dere alle, dere er velkommen til gudstjeneste i Man dal kirke den 17.august 2014 søndag kl. 11 i forbindelse med 200 års jubileum, da kommer biskop Stein til å ordinære denne gudstje nesten.

NR. 3-2014

9

Babysang på menighetshuset

Skal du være hjemme med baby til høsten er du hjertelig velkommen til å være med på babysang på menighetshuset. Vi samles torsdager kl 1030-1230, synger først sammen og spiser deilig lunsj etterpå. Bildene er fra det siste kurset i vår. Som dere ser koser vi oss veldig. Ta kontakt med kirkesenteret for påmelding og/informasjon. Prisen på et kurs er 250,-. Høstens kurs starter opp torsdag 4.september. Velkommen!

  Under sangstunden. «Her sitter vi og ror…» To hverdagsengler som lager verdens beste lunsj til alle mødrene.  Berit Lillesund God stemning rundt lunsjbordet

10

Menighetsblad for Mandal / Skjernøy / Harkmark / Holum Farideh Amiri Soltani

Vi du være med å gi til etablering av Kirkens Hus?

Ved utgangen av april er det samlet inn hittil kr 1.162.116. Det er 23 % av målet på kr 5 mill. Vi har 64 skriftlige løfter fra faste givere som på årsbasis utgjør kr 411.400 eller 34 % av behovet på kr 1,2 mill til løpende drift og nedbetaling av gjeld når byg get er klart. Inntil det skjer, bidrar de faste innbetalinger til å øke innsamlet totalbeløp.

Det er størrelsen på innsamlede midler og skriftlige løfter fra faste givere som styrer fremdriften i byggeprosjektet. Første delmål er i løpet av sommeren å oppnå ca 80 faste givere, som kan bidra kr 500.000 -550.000 på årsbasis. Det betyr at vi tren ger 15-20 nye faste givere før vi kan iverksette forprosjekterin gen med utarbeidelse av detaljene som grunnlag for søknad om byggetillatelse og anbudsdokumenter.

Lørdag 14. juni blir det markedsdag på Kanten. Søndag 12. oktober blir det konsert i Mandal kirke Til høsten blir det kunstlotteri med utlodning av bilder av lokale kunstnere

Mange faste givere gjør prosjektet bærekraftig både økono misk og som en del av menighetsfellesskapet. Kirkens Hus er basert på at menighetens medlemmer ønsker bygget som et samlingssted for barn, ungdom og voksne både i nåtid og fremtid. Erfaringer fra andre lokale menigheter er at nye, for målstjenlige lokaler genererer økt aktivitet med større bredde og tilstedeværelse i lokalsamfunnet.

Parallelt med verving av flere faste givere, er det mange som gir enkeltgaver. Vi er takknemlige for alle som bidrar – både fast og enkeltgaver, små og store beløp – og ulike aktiviteter. Det trengs mange gode ambassadører for prosjektet. Har du lyst til å bidra på en eller annen måte, ta kontakt med kirkesenteret eller innsamlingsgruppa. Vi vil også nevne tre viktige arrange menter som forhåpentligvis vil generere store inntekter.

Følg prosjektet på www.kirkenshusmandal.no og på www.facebook.com /kirkenshusmandal

6000000   5000000   4000000   3000000   2000000   1000000   0   2012  

Totalt  innsamlet  pr  april  14  

2013   jan.14   feb.14   mar.14   apr.14   Mål      

Kunstlotteri til inntekt for Kirkens Hus

I begynnelsen av august starter loddsalget til inntekt for kirkens hus. Vi er svært glade og takknemli ge for bidragene fra følgende 9 kunstnere: Peder Austrud, Ole Ertzeid, Billy Glad, Svenn Arvid Hansen, Thor Ivar Hansen, Brit Mo, Kjellaug Grimsby Mydland, Mona Svaland, Mari Sørensen.

Hilsen lotterikomiteen

NR. 3-2014

11

Program for Trosopplæringen

Juni

14. Dåpsskolens fellessamling i Mandal kirke kl 10-13 15. Familiegudstjenester der dåpsskolen deltar. I Mandal kirke kl 1100, Holum kirke kl 1700

August

18. Utdeling av DVD til 5-åringer. Alle 5-åringer oppfordres til å være hjemme fra kl 1700.

September

13. Bekkevandring for 7.klasse. I Åseral. Invitasjon kommer i posten.

Babysang

Hver torsdag på menighetshuset kl 1030. Starter opp 4.september.

Baluba

Småbarnssang på menighetshuset hver torsdag kl 1230. Starter opp til høsten.

Ta kontakt med kirkesenteret for mer informasjon og påmelding.

Søndagsskolen i Mandal og Holum: Sjekk hjemmesiden vår www.mandal.kirken.no

Vinnere av tur til Haydom

På Haydomgudstjenesten i Mandal kirke 11.mai, ble disse to konfirmantene trukket ut som vinnere av tur til Haydom vinterferien 2015. Konfirmantaksjonen samlet i år inn kr 96 043,- som går uavkortet til Haydom sykehus. Vi gratulerer Richard Rønning Vatnedal og Stein Oskar Hinderaker, og ønsker dere god tur til Tanzania!

Våre råd kan være forskjellen på en bra dag og en dårlig dag

Adr: Sti - Tofteveien 80, 4516 Mandal Tlf.: 382 68 712 - Mob.: 917 84 445 - Epost: [email protected]

Salg av: • Sjellsand • • • • kjetting løfteutstyr lastsikring diverse rekvisita Velkommen innom!

tlf 483 68 677 Mandal, Marnaveien 19-21 tlf. 38 27 91 00 www.tools.no

• Steinsprut • Alle ruteskift • Solfilm Marnaveien 15, 4517 Mandal Telefon: 915 65 509 bilglass.no

Doneheia 76, 4516 Mandal Tlf. 38 26 44 48/908 74 731 [email protected]

• Steinsprut • Alle ruteskift • Solfilm Sommerkroveien 11, 4515 Mandal Tlf. 38 26 44 48/908 74 731 [email protected]

DESIGN • TRYKK • DIGITALPRINT • STORFORMAT

www.synkronmedia.no

DØGNVAKT/SENTRALBORD 38 27 13 90

Kurs / møter / selskapsarrangement / minnestund etter begravelse – i samarbeid med Menighetshuset

12

Menighetsblad for Mandal / Skjernøy / Harkmark / Holum

Store Elvegate 87 4517 Mandal Telefon: 38 26 01 06 Øvrebyen 09–21 (20) Øvrebyen • tlf. 38 27 90 80 • www.damman.no

N.G.F

PER DANIELSEN GULLSMEDFORRETNING Tlf.:38 26 35 13

Vis-àvis Mandals Sparebank

GAVER FOR ALLE ANLEDNINGER

DIN ANNONSE INN HER!

DIN ANNONSE INN HER!

– Oluf Lohne –

Adr. Store Elvegate 16, Torvet Tlf. / faks: 38 26 33 99 epost: mandal

@

bokogmedia.no

www.l-a.no

Tipstelefon 917 00 100

Gierts Karis plass, Mandal Tlf. 38 27 10 00 / faks: 38 27 10 01 Store Elvegt. 27 – Tlf. 38 27 29 00 Sommerkroveien 2 – Skinsnes – Tlf. 38 26 11 00

DIN ANNONSE INN HER!

TØNNESEN EUROSKO

Tønnsen Sko, tlf. 38 22 22 74 • Euro Sko Øvrebyen, tlf. 38 26 51 77

YX Holum

Møll Bensinstasjon AS 4519 Holum Mandal

Slangeservice as

Kleveveien 4, 4515 Mandal – 38 26 35 00

Vi får bygg til å fungere

– rett på torvet Tlf. 38 26 69 69

WALVICK BYGG

ENDRE WALVICK TLF. 97 06 32 35 Tlf. 38 27 15 55 Mandal

– UNDERTØYSAVDELING –

V•A•G forhandleren i Mandal på Torvet Tlf. 382 61 006 nær ULVEGJELET IME Gardiner, Sengetøy, Interiør Tekstiler Torvet i Mandal - tlf.: 38 26 26 55 Coop Øvrebyen Coop Malmø 7-23 (9-20) NR. 3-2014

13

DIN ANNONSE INN HER!

Marnarveien 13, 4517 Mandal

ØNSKER DU Å ANNONSERE I MANDAL MENIGHETSBLAD?

TA KONTAKT MED OSS I REDAKSJONEN FOR PRISER OG MER INFORMASJON!

Holum nærkjøp A/S

Søgne og Songdalen Begravelsesbyrå

Tlf. 38 05 01 35 Hele døgnet Innehaver: Kjell Dahl

Landes Begravelsesbyrå as

MANDAL DØGNVAKT 900 98 006

Per Løvaas/Svein Lande

DIN ANNONSE INN HER!

Torjusheigata 4 - 4501 Mandal Tlf. 38 26 35 50 begravelsesbyrå - Mandal Åse Gulbrandsen Tlf: 97 88 88 11 (24 timer)

www.jolstad.no

Begravelsesbyråkjeden Jølstad Mikkelsmyrveien • 4515 Mandal Støpte produkter i toppklasse.

Høy teknologi og solid fagkunnskap!

GRAVMONUMENTER

- Nye monumenter - Navnetilføyelser - Oppussing, omsliping

SKIFER & GRANITT

- Tilskjært på mål - Skiferfliser - Bruddskifer

SPESIAL PRODUKTER S ØR STOPP VARMEN - BEHOLD UTSIKTEN!

38 01 55 94 - www.spesialprodukter.no

Vi kan tilby selskapslokale for inntil 45 pers. Brylluper/konfirmasjoner/bursdager/blåturer med aktiviteter UTKJØRING AV KOLTBORD, SNITTER OG KAKER Støperiveien 13 • 4517 Mandal • Tlf. 38 27 84 84 • Faks 38 27 84 85 post @ mandalcastings.no • www.mandalcastings.no

Vigeland - 4520 Sør-Audnedal Tlf.: 38 25 64 00 Fax: 38 25 78 60 [email protected]

www.sorlandsstein.no

Johnstonsgt. 22 - Mandal - Tlf.: 38 26 31 12 Har overnatting. Tlf. 38 28 69 75 Mobil 975 69 121 Faks 38 28 69 77 www.hogetveitsnaturcamp.no

Epost: [email protected]

Marnarveien 22, 4517 Mandal Tlf. 38 26 77 10 / www.eiendomsmegler1.no

Tidligere Dekk 1 Avd. Mandal • Tlf. 38 26 65 55 Sommerkroveien 9, Postboks 1455, Skinsnes, 4505 Mandal

DIN ANNONSE INN HER!

Eikaas – Smart

Bensin og dagligvarer Åpent til 2300 alle dager. Tlf. 38 26 25 33 Tlf. 38 27 23 00 ÅPNINGSTIDER Man-fre: 0730-1600 / Tors: 0730-1900 / Lør: 100-1400

REGNSKAP SØR AS

Regnskapsføring for primærnæringer og annen næringsvirksomhet, samt organisasjoner og menigheter Gustav Vigelandsvei 39, 4514 Mandal Tlf. 38 26 44 33 • Faks: 38 26 46 98 Epost: post @ regnskapsor.no

14

Menighetsblad for Mandal / Skjernøy / Harkmark / Holum www.ghv.no • 38 01 55 90

Kvalitet og trygghet gjennom 40 år!

- Gulv – Himling – Vegg - Spesialinnredning - Akustisk regulering - Foldevegg - Teleskoptribune - Solskjerming - Fasadearkitektur

Alltid et rimelig alternativ

Sanden

På bakerste benk

I det fjerde bud står det at vi skal hedre vår far og vår mor. Gjør vi dette skal vi leve lenge i landet.

Av og til kan det å være kristen være en stor belastning i slike sammenhenger. Når det ikke finnes andre grunner til å hedre enn at vi er skapt av våre foreldre. Sorg, sinne, lengsel og håp kan stenge for et godt liv. Sorg over å aldri ha fått omsorg og kjærlighet. Sinne over urettferdigheten og slagene. Lengsel etter å bli elsket og sett. Og håp om at én dag blir det bedre. Og fortvilelsen over å få lest opp det fjerde bud fra en talerstol uten veiledning. Uten å få vite hva fremgangsmåten er når foreldre ble alt annet enn gode personer i oppveksten.

Det finnes heldigivs mange flotte foreldre. Som fortjener mer heder og ære enn de får av deres barn. Som blir tatt som en selvfølge, og aldri satt pris på. Som gir alt av seg selv for å gi barna det beste av alt. Det skulle være en enkel oppgave å hedre foreldre som er gode, og som vil godt.

Vi kaller Gud far. Vi kaller Ham allmektig hersker og selve kjærligheten. Han sier at Han har skapt oss i sitt bilde. At Han har en mening med vårt liv. At vi til enhver tid er elsket høyt av Ham. Men det finnes også foreldre som bevisst eller ubevisst ødelegger sine barn. Som ikke gir omsorg, kjærlighet og gode rammer. Som slår, misbruker og utsetter sine barn for psykisk vold. Jeg tror ikke Gud vil straffe oss om vi ikke klarer å holde det fjerde bud. Jeg tror Gud er raus utover det vi forstår. Jeg tror Gud forstår hvor vanskelig det er å leve med store sår etter oppveksten som aldri gror helt. Og som vi må lære å leve med. Hvordan skal disse barna hedre sine foreldre? Og kan de egentlig kalles foreldre når deres barn blir ødelagt av dem? Og hvorfor lager Gud en liste med bud når Han ikke sier noe om skyggesiden? Hvorfor tar selveste Gud utgangspunkt i at alle foreldre er gode mennesker som fortjener å hedres? Det er så lett å lage en liste over hva vi mennesker skal gjøre uten å gi oss forklaring eller veiledning når alt ikke er rosenrødt og fint. Heldigvis er vårt liv en sak mellom oss og Gud når vi en dag står foran Ham. Heldigvis er det ikke noen her på jorden som kan kreve heder og ære uten å fortjene det. Men det fjerde bud er vanskelig, kan gjøre vondt for mange og til tider være helt uforståelig. Gud tåler at vi sliter med det. Og Gud vil elske oss når vi forsøker å forsone oss med det som aldri ble godt, og det som aldri ble gitt. Er det ikke en ekstra belastning å bli tvunget til å hedre noen som har ødelagt en barndom, ungdom og en god fremtid som voksen? Og siden Gud har skapt alle mennesker, er det da Ham som er vår egentlige far? Er det Ham vi skal gi vår heder når foreldre ikke tar vare på barna sine? Og trenger foreldre å være biologiske foreldre? Hva er det egentlig Gud vil vi skal gjøre? Gud er skulderen og klagemuren som alltid er der. Hvor ingen problemer er for små. Hvor sannheten om våre liv ikke kan skjules. Også når sannheten ikke er en god historie. Gud ser alle våre hjerter. Og skinner med sitt lys i de mørkeste krokene. Det er verdens beste lys - og verdens beste håp.

Døpte

Mandal

Vegard Skogmo Stine Dalene Theodor Halat-Nilsen Martine Hoem Lunde Mathias Yang Lundevik Leander Andersen Kristian Avdal Lunde Jakob Emiil Nilsen-Hansen Lea Kristin Lie Jone Flåt Nerhus Mie Othilie Bakken-Sløgedal Jan Simon Einarsmo Timmi Steffensen Larsen Lycke Oliva Lunde-Fredriksen Sofie Amalie Nilsen Sondre Joreid Olsen Joachim Elias Ore Amalie Pedersen Jonas Köster-Erland Oliver Nyrvold Mie Lauvdal, døpt i Konsmo kirke Alva Olivia Blørstad, døpt i Den hellige Dortheas kapell

Holum

Linus Udø Soteland Emanuel Lunde Tørresen

Skjernøy

Jack Bentsen Caroline Kristiansen

Vigde

Mandal

Marina Mariel Christensen og Kåre Birkemo Bettina Reckmann og Kristian Maldal

Døde

Mandal

Lars Niclas Larsen Ernst Nicolai Helberg Karstein Edvard Jakobsen Arthur Sigurd Daniel Tollefsen Ellen Ingrid Olsen Maria Petrucia De-lima Gundersen f. 1961 Rolf Olsen f. 1923 f. 1960 Victoria Repstad Marianne Pedersen Per Erik Oskar Jacobsen Kari Schaathun Pedersen Ivar Janius Abramsen Thorstein Ragnar Farestad f. 1973 f. 1930 f. 1931 f. 1933 f. 1915 f. 1962 f. 1927 f. 1959 f. 1921 f. 1947

Holum

Ester Harkmark Sigvart Torstein Langeland

Harkmark

Ester Kristine Kaaløy f. 1915 f. 1962 f. 1932 NR. 3-2014

15

FULLDISTRIBUSJON

Velkommen til kirke!

MANDAL KIRKE HOLUM KIRKE SKJERNØY KAPELL HARKMARK KIRKE

Søndag 15. juni kl 1100

Treenighetssøndag Familiemesse. Håkon Borgenvik, Beate Frigstad, Anette S Haugen. Nattverd. Avslutning av dåpsskolen. Takkoffer til Dåpsopplæringsutvalget

Søndag 22. juni kl 1100

2. søndag i treenighetstiden Høymesse. Jan Helge Kristensen. Takkoffer til menighetsarbeidet.

Søndag 29. juni kl 1100

Skjærgårdsgudstjeneste på Skjernøy.

Søndag 13. juli kl 2000

5. søndag i treenighetstiden Høymesse. Jan Helge Kristensen. Nattverd. Takkoffer til Det teologiske menighetsfakultet (MF).

Søndag 6. juli kl 1100

4. søndag i treenighetstiden Høymesse. Per Ragnar Haraldstad. Nattverd. Takkoffer til Kirkens SOS i Agder.

Søndag 13. juli kl 1100

5. søndag i treenighetstiden Høymesse. Jan Harald Jaabæk. Takkoffer til menighetsarbeidet.

Søndag 20. juli kl 1100

Aposteldagen Høymesse. Jan Helge Kristensen. Nattverd. Takkoffer til Det teologiske menighetsfakultet (MF).

Søndag 3. august kl 1100

8. søndag i treenighetstiden Høymesse. Håkon Borgenvik. Nattverd. Takkoffer til Kirkens SOS i Agder

Søndag 17. august kl 1400

10. søndag i treenighetstiden Elvegudstjeneste på Nøding. Håkon Borgenvik.

Keltiske tidebønner

sommerpause 1.juli-7.august

Søndag 27. juli kl 1100

7. søndag i treenighetstiden Høymesse. Håkon Borgenvik. Takkoffer til menighetsarbeidet.

Fredag 1. august kl 1800

Konsert. Via vitae.

Søndag 3. august kl 2000 (Merk tiden)

8. søndag i treenighetstiden Høymesse. Håkon Borgenvik. Nattverd. Takkoffer til menighetens misjonsprosjekt i Japan.

Søndag 10. august kl 1100

9. søndag i treenighetstiden Skalldyrgudstjeneste på Gierts Karis plass. Per Ragnar Haraldstad. Mandal kantori med musikere. Takkoffer til Givertjenesten/barn og unge.

Søndag 17. august kl 1100

10. søndag i treenighetstiden Jubileumsgudstjeneste. Adolph Tidemand 200 år. Biskop Stein Reinertsen, Per Ragnar Haraldstad.

Seniorkoret DaCapo med musikere. Takkoffer. Kirkekaffe i Buen

Søndag 15. juni kl 1700

Treenighetssøndag Familiemesse. Håkon Borgenvik, Beate Frigstad. Avslutning av dåpsskolen. Takkoffer til Trosopplæringsarbeidet

Søndag 29. juni kl 1100

3. søndag i treenighetstiden Høymesse. Jan Helge Kristensen. Nattverd. Takkoffer til Mandal Blå Kors. Kirkekaffe.

Søndag 29. juni kl 1100

3. søndag i treenighetstiden Skjærgårdsgudstjeneste. Per Ragnar Haraldstad. Takkoffer til Kapellet.

Ta med stol og grillmat.

Søndag 6. juli kl 2000

4. søndag i treenighetstiden Høymesse. Per Ragnar Haraldstad. Nattverd. Takkoffer til Kapellet.

Søndag 27. juli kl. 2000

7. søndag i treenighetstiden Høymesse. Håkon Borgenvik. Nattverd. Takkoffer til Kapellet.

Søndag 6. juli kl 1030

4.søndag i fastetiden Høymesse. Jan Helge Kristensen. Nattverd. Takkoffer.

Tirsdag 29. juli kl 1800

Olsok Olsokgudstjeneste. Håkon Borgenvik.

Takkoffer til Kirkens Hus. Samling ved fjorden etter gudstjenesten. Ta med mat/drikke og stol

Fellesgudstjenester:

Søndag 29.juli kl 1100

Skjærgårdsgudstjeneste ved Skjernøy kapell Per Ragnar Haraldstad Ta med stol og grillmat!

Søndag 10.august kl 1100

Skalldyrgudstjeneste på Giert Karis plass Per Ragnar Haraldstad, Mandal kantori Gudstjenester i Harkmark kirke Mandal Menighetsråd vedtok på møtet 7. mai at gudstjenestene i Harkmark kirke fra høsten av starter kl. 11.00 Det hadde da vært drøftet på årsmøtet for Harkmark uten at det kom sterke innvendinger mot endringen. Gudstjenesten 28. september starter kl. 11.00. Deretter blir det vanlig tidspunkt for gudstjenestene i Harkmark kirke. Da har alle kirkene i Mandal menighet søndagsformiddags gudstjenestene kl.1100.

Følg med på mandal.kirken.no og i Lindesnes avis for oppdatert informasjon