2012..... - Helgeland Historielag

Download Report

Transcript 2012..... - Helgeland Historielag

Referat fra årsmøte i Helgeland Historielag 31.8. - 1.9. 2012 på Mo i Rana.

Til stede: Aud Halsen Myhre, Trond Odin Myhre Johansen, Bjarne Myhre, Tone-Britt Korsvoll Grimsø, Kjell Grimsø, Kjell Jacobsen, Gunnar Breimo, Ann Kristin Klausen, Geir Valla, Oddmund Utskarpen, Karin Kibsgaard, Ørnulf Kibsgaard, Harald Brygfjell, Esther Villmones Ødegård, Helge Lenning, Hans Petter Meland, Olav Håkon Dybvik, Per Smørvik, Unn Smørvik, Knut Skorpen, Thom Bakken, Inger Hvidtsten, Randi Einrem, Kjartan Zahl, Tore Nyheim og Rigmor Bosness. 26 stemmeberettigete. Møtet startet fredag ettermiddag med foredraget: «Med Helgeland Historielag til institusjoner i Vevelstad og Lurøy». Rigmor Bosness viste bilder og fortalte fra besøk på fem institusjoner i ovennevnte kommuner. Vi hadde med 10 årbøker som ble gitt i gave til beboerne. Vi leste artikler fra bøkene, sang i lag og drakk kaffe. Ei flott stund som gav oss mye. Ørnulf Kibsgaard viste lysbilder fra skogtur til Sveits, Slovenia, Færøyene og Island. Interessant å se skogsdrift i bratt landskap og hvordan de løser utfordringene litt annerledes enn her hjemme.

Jekta Gjertrud

Geir Valla fra Hemnes Museum orienterte om Gjertruds venner’s store prosjekt med å få rigget ferdig ei jekt som til neste år skal gå til Bergen med tørrfisk. Underveis til Bergen skal jekta innom mange steder nedover kysten og orientere om kystkultur.

Helgeland Museum

Direktør Asgeir Solstad orienterte om Helgeland Museum – status og framtid. Utfordringen er å være en kompetanseinstitusjon på lik linje med universitet og høgskole og dokumentere og formidle Helgelands historie. Gjøre historien til en faktor når framtidas Helgeland skal formes. Være en arena som kan vise fram det gamle og utvikle oss videre derfra. Museet har ansatte i alle kommunene på Helgeland, og de er tildelt roller for å få spisskompetanse innen ulike fagfelt. Hans Petter Meland mente at museet i Lurøy kommune måtte få tildelt funksjonen med å være pådriver å bygge opp et fiskerimuseum.

Mo Kirke

Forsamlingen fikk omvisning i Mo Kirke ved kapellan Ulrike Lunde. Kirken som er en korskirke i treverk, er fra 1724 og har et flott interiør med lyse farger og med god akustikk.

Thomas von Westen

Kjell Jacobsen gav oss en orientering om Tomas von Westen – samenes apostel. Han var født 13. september 1682 i Trondheim og døde 9. april 1727. Han var en norsk prest og misjonær blant samene.

Fylkesskolen

Harald Brygfjell fortalte om Amtsskolen eller Fylkesskolen, som den etter hvert endret navn til. 1500 har gått på denne skolen. Skolen har holdt til i Brønnøy, Alstahaug, Vefsn, Hemnes og på Nesna.

Æresmedlem

Under festmiddagen lørdag kveld utnevnte Helgeland Historielag Ørnulf Kibsgaard som æresmedlem. Han har gjennom mange år nedlagt et stort og betydningsfullt arbeid for laget og dessuten utført et mangesidig arbeid for kunnskap om og forståelse for Helgelands lokalhistorie også på andre felt. Han var redaktør for Årbok for Helgeland 1992 – 1995. Senere var han svært initiativrik leder i laget i åra 2007 – 2011. 1

Utenfor Helgeland Historielag har han særlig arbeidet med skogens og skogbrukets historie og har stått for mange utgivelser, som eneforfatter og medforfatter: 1.

Skogbruk i Nord-Norge – streiftog gjennom historien (1987/1990). 2.

Russisk-engelsk-norsk – Norsk-engelsk-russisk skogordbok (2004). 3.

4.

Skogens historie. Merkeår. Nord-Norge. (2011) I tjeneste for skogen. Nord-Norges Skogsmannsforbund 1912-2012 (2012). Videre hans store interesse for Helgelands krigs- og okkupasjonshistorie, først og fremst gjennom hans virke som formann i Oladalens venner og de mange arrangement som det har medført. Han var også medlem av redaksjonsnemnda for Arnt Åsvangs bok «Det lange felttoget» (1988). 1.

Åpning v/sekretær Rigmor Bosness

Rigmor ønsket velkommen, og vi åpnet møtet med å synge ”Gud signe vårt dyre fedre land..» Ørnulf Kibsgaard, Bjarne Myhre og Per Smørvik sa noen velvalgte ord om medlemmer som er gått bort siden årsmøtet i fjor. Forsamlingen holdt ett minutts stillhet og mintes Svein Bjørnvik, Alstahaug, Alf Angel, Halsa og Herlaug Vonheim fra Velfjord. Forsamlingen lyste

2.

3.

fred over deres minne.

Godkjenning av innkallingen.

Årsmøtet har vært publisert på lagets heimeside og i bladet Helgelendingen. Vedtak: Møteinnkallingen godkjent uten merknader.

Godkjenning av sakslista. 4.

5.

6.

7.

Vedtak: Sakslista godkjent uten merknader.

Valg av møteleder.

Forslag: Ørnulf Kibsgaard. Vedtak: Ørnulf Kibsgaard ble valgt.

Valg av referent.

Forslag: Rigmor Bosness. Vedtak: Rigmor Bosness ble valgt.

Valg av 2 personer til å underskrive protokollen.

Forslag: Hans Petter Meland og Per Smørvik. Vedtak: Hans Petter Meland og Per Smørvik ble valgt.

Årsmelding for Helgeland Historielag 2011/2012. Etter årsmøtet i Velfjord den 2.-4.09. 2011 har styret bestått av:

Leder Sekretær Ingen leder ble valgt Rigmor Bosness Styremedlem Styremedlem Styremedlem Ann Kristin Klausen Olav Håkon Dybvik Svein Laumann Styremedlem Varamedlem Varamedlem Varamedlem Leif Elsvatn Harry Nilsen Ingvill Dahl Britt Bosness I tillegg har avgått leder Ørnulf Kibsgaard bistått styret. 2

Styremøter:

Det er avholdt 6 styremøter i perioden. Derav 4 telefonmøter og 2 fysiske møter. På møtet i Mosjøen 23.9. var vi på omvisning på boklagret. I Sandnessjøen la vi møtet i lokalene til Norsk Telemuseum og fikk omvisning der av Trond Solfjell. Det er behandlet 52 styresaker.

Revisorer: Økonor/Kulturverkstedet Valgnemd:

 Gunnar Breimo, Alstahaug, leder  Randi Einrem, Vefsn  Inger A. Okstad, Vefsn

Æresmedlemskomite:

 Kjell Jacobsen, Vefsn  Brynhild Bing, Vefsn  Rune Bang, Lurøy

Redaksjonsnemd for årbok 2012:

 Are Andersen, Vefsn  Knut Skorpen, Vefsn (redaktør)     Kristian Halse, Vefsn Anne Severinsen, Vefsn (redaktør) Mette Anfindsen, Dønna Magnar Solbakk, Brønnøy

Medlemstall:

Årsmøtet i 2011 vedtok at det

ikke

tegnes nye livsvarige medlemskap etter 1.1.2012. Kontingenten er nå kr 250,- inklusiv Helgelendingen pr år. Det er 9 æresmedlemmer i laget. Totalt antall medlemmer pr 10.8. 2012 er 302. Vi har fått 5 nye medlemmer siste år. Det er: Mona Adrian fra Alstahaug, Egil Strompdal, Sømna, Terje Norsted, Oslo, Trond Eirik Ludvigsen, Bodø og Trygg Johan Hølvold, Bergen.

Aktiviteter:

 I løpet av året er det kommet mange henvendelser av ulikt art som er besvart.  Heimesiden oppdateres nå av sekretæren som har vært på opplæring hos Webjørn Solli,   Mosjøen. Mange bokbestillinger kommer nå som følge av heimesida. Det jobbes med artikler til Helgeland Historie IV.

Salgssentralen:

Kulturverkstedet i Mosjøen har lager av bøker, skrifter og arkivmateriale. Ny kontrakt er underskrevet med Kulturverkstedet. Laget har mange årbøker og skrifter på lager. Dette bør realiseres og selges. Daglig leder av Kulturverket er Carina Kristensen. Det er foretatt vareopptelling av boklageret våren 2012 med god hjelp av Harald Monssen og Per Smørvik. For å drive salg og regnskapsføring og revisjon har Kulturverkstedet kr 59 000. Varelageret er assurert.

Årbok for Helgeland 2011

Boka er på 192 sider. Den har fått god omtale i pressen. Det er ei god bok som inneholder 23 artikler med lokalhistorisk stoff fra Helgeland. Redaksjonen med Harald Monssen i spissen har også i år gjort et meget godt arbeid, noe vi i historielaget er svært takknemlig for. Vi er svært takknemlig for den støtte våre annonsører stiller opp med årlig. Annonsestøtten betyr mye for driften av laget og de satsinger som gjøres. Vi trenger flere annonsører for å ha en god økonomi i laget. Vi er svært tilfreds med de gode hjelperne vi har med annonseinnsamlingen! 3

8.

Helgeland historie IV

Egen orientering på årsmøtet.

Helgelendingen og heimesida

Det kom ut tre nummer av Helgelendingen. Det er fortsatt Prinfo Rønnes Trykk AS som tar seg av layout, trykking og utsending. Alle medlemmer av laget får nå Helgelendingen tilsendt. Livsvarige medlemmer må betale kr 100,- for bladet. NB! Det er altfor få innspill til bladets redaktør fra medlemmene! Helgelendingen legges ut på heimesida etter hvert som den komme ut. Nytt stoff og redigering tar sekretæren seg av! Vi prøver etter beste evne å lage et godt blad og heimeside. Heimesiden vår har adresse:

www.helgeland-historielag.no

Krigshistorisk arkiv:

Arkivet er nå på Politimestergården i Mosjøen. Her er mye interessant stoff. Arkivet bør gjennomgås på nytt. Det nye styret må søke om penger for å ta fatt på arbeidet med ovennevnte arbeid. Norsk Krigshistorisk museum ble nevnt.

Samarbeid

. Nord-Norsk Pensjonistskole på Sømna og Helgeland Historielaget har inngått samarbeid om å arrangere kurs og reiser. Vi avviklet et skrivekurs på Sømna som samlet 35 deltaker fra Nord-Trønderlag i sør til Salten i nord. Arrangementet var svært vellykket. Vi samarbeider nå om en historisk tur som skal gå til Shetland nå i september.

Oppsummering:

 I tiden fremover bør det satses på å få flere nye medlemmer i laget.  Markedsføring og salg må prioriteres.       Salgsbod i Sjøgata under årets Tiendebytte i høst skal prøves som nytt tiltak. Å få utgitt ny ”Årbok for Helgeland 2012”. Å ha ei oppegående heimeside. Nytt kurs i skriving av ”årboksartikler” søkes gjennomført høsten 2012/våren 2013. Arbeide med Helgeland Historie IV må vies stor oppmerksomhet. Vegen videre etter år 1840 – 1900 av Helgeland Historie. Struktur over hvilke emner vi skal ha med må lages.      Støtte og støtteannonser til nye årbøker og Helgeland Historie er vesentlig. Flere innspill til nye årbokartikler og emner er viktig! Vi må lage en oversikt over hva som finnes på arkivet. Laget har fått mange bøker i gave. Disse bør det lages en oversikt over. Vi må utnevne en regnskapsansvarlig. 01.09. 2012. Styret Våre eiendeler befinner seg på: Politimestergården i Mosjøen. Kulturverkstedet – boklageret. Sandnessjøen – hos Rigmor - lite boklager + skriver.

Regnskapet 2011

Regnskapet lagt fram med et driftsresultat på kr 221 197,-

Pr 31.8. Helgeland Historie III: 704 eks Årbøker: 2009: 144 eks 2010: 272 eks 2011: 339 eks

Vedtatt uten merknader. 4

9.

Budsjett for Helgeland Historielag 2012/2013 Budsjett Inntekter

Medlemskontingent Boksalg Annonser - Årboka 2 011 Driftsres. 2011 2012 36 000 43 389 30 000 400 000 279 694 280 000 110 000 130 213 140 000

Utgifter

Annonser - Helgelendingen Renteinntekter 6 000 15 000

567 000

4 653 5 000 4 000

459 000

Forsikring Trykking av Helgelendingen Trykking av Årboka Redaksjon Styregodtgjørelse Reiser for styret Årsmøtet Porto Markedsføring Avisannonsering Heimeside Medlemskontingent Landslaget for lokalhistorie Deltagelse til årsmøtet til Landslaget for lokalhistorie Kursvirksomhet Kontorhold / telefon Støtte til Oladalens venner Godtgjørelse leder + sekretær Godtgjørelse redaktør Kulturverkstedet 32 000 140 000 17 000 7 000 15 000 20 000 5 000 10 000 10 000 5 000 2 000 10 000 15 000 15 000 52 000

355 000

1 930 13 190 59 000 2 000 32 000 140 000 20 000 7 000 15 000 20 000 10 000 10 000 10 000 5 000 2 000 10 000 15 000 15 000 5 000 10 000 5 000 60 000

393 000

212 000

vedtatt under forutsetning av at styret pålegges å drifte laget etter vedtatte budsjett.

66 000

Det har vært vanskelig å få lagt fram regnskapstall for de ulike postene i regnskapet. Budsjettet ble 5

10.

11.

12.

Valg.

Forslag fra valgkomiteen ble lagt fram. Komiteen har bestått av: Inger A. Okstad, Randi Einrem og Gunnar Breimo. Det hadde ikke lyktes valgkomiteen å få tak i ny leder. Under mild tvang sa Olav Håkon Dybvik seg villig til å påta seg ledervervet. Ble valgt med akklamasjon. V

algkomiteens forslag:

Ann Kristin Klausen (Nesna). Ikke på valg Rigmor Bosness (Alstahaug). Ikke på valg Olav Håkon Dybvik (Bindal). Ikke på valg Martin Grønaas (Dønna). Ny for 2 år Kjartan Zahl (Vefsn). Ny for 2 år

Varamedlemmer (velges for ett år)

1.

Gunnar Breimo (Alstahaug). Ny 2.

3.

Ingvild Dahl (Alstahaug). Gjennvalg Britt Bosness (Alstahaug).

Redaksjonsnemnd for 1. år:

Are Andersen (Vefsn). Gjennvalg Mette Anfindsen (Dønna). Gjennvalg Knut Skorpen (Vefsn). Gjennvalg Anne Severinsen (Vefsn). Gjennvalg Magnar Solbakk (Brønnøy). Per Smørvik (Vefsn). Ny Anne Severinsen pålegges å kalle inn til første møte.

Æresmedlemskomitè i 1. år:

Kjell Jacobsen (Vefsn). Gjennvalg Brynhild Bing (Vefsn). Gjennvalg Rune Bang (Lurøy).Gjennvalg.

Valgkomitè for 1 år:

Gunnar Breimo (Alstahaug) leder. Ikke på valg. Inger A. Okstad (Vefsn). Ikke på valg Trond Forshaug (Vefsn). Ny.

Årsmøtested i 2012.

Valg av sted for neste årsmøtet forslo styret Horstad gård, Åbygda i Bindal. Vedtak: Horstad gård i Åbygda ble valgt.

Orienteringssaker.

Årboka 2012. Knut Skorpen gav oss en orientering om boka. De fleste artiklene er allerede levert. Utfordringen framover går ut på å få folk til å skrive artikler. Arbeidet med å selge inn annonser til årboka er et viktig arbeid. Frist for levering til sekretæren er 7.9.2012. Helgeland Historie IV. Mange artikler er allerede ferdig. Sten Rino Bonsaksen, redaktør for Helgeland Historie bind III, har sagt seg villig til og også påta seg redaktørjobben med bind IV. Satsinger 2012/2013: Samme som i årsmeldingen. I tillegg må følgende gjøres: 6

Emneregister over artikler i våre årbøker må settes bort. Det ble opplyst at Rana Historielag har laget et slikt register. Styret forespør hvem som gjorde dette og til hvilken pris. Minnesmerket over Petra Arntzen på Forvik. Dette må drøftes i styret. Det må søkes samarbeid med Vevelstad kommune som bør være pådriver i dette arbeid. Godtgjørelse for leder og sekretær. Styret foreslo å øke dette til kr 10 000,- Styrets forslag ble vedtatt. Godtgjørelse til redaktør Styret foreslo kr 5 000,- Styrets forslag ble vedtatt. Svein Laumann og Leif Elsvatn går ut av styret. De var ikke til stede og vil få tilsendt en takk for sin innsats fra det nye styret. Takk til valgkomiteens leder v/Gunnar Breimo. Han fikk overrakt Helgeland Historie bind III for sin innsats. Takk til sekretæren Rigmor for godt arbeid i året som gikk. Hun fikk boka «I tjeneste for skogen» for sin innsats. Takk til Randi Einrem som går ut av valgnemnda, hun fikk overrakt Helgeland Historie bind III for sin innsats. Møtet slutt kl 13.00 Rigmor Bosness Referent Per Smørvik Sign Hans Petter Meland 7