NR. 3 ÅRGANG 59 HØST 2014 - Sør-Fron

Download Report

Transcript NR. 3 ÅRGANG 59 HØST 2014 - Sør-Fron

INFORMASJON

N R . 3 H Ø S T 2 0 1 4 Å R G A N G 5 9

2 K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

«Salige er de som bor i ditt hus»

Det har vært svært mange pilegrimer på vei i Gudbrandsdalen nå i sommer. Her i landet har vi sterke pilegrimstradisjoner. Biskop Finn Wagle sa om pile grimsvandringen: «Jeg vet intet liv som til de grader bringer meg i kontakt med livets grunnleggende forhold som nettopp pilegrimslivet» (2008). Mange av pilegrimene i Gudbrandsdal har besøkt pilegrimssenteret på Dale Gudbrands gard og mange har besøkt Sør-Fron kirke. Det er en stor glede. Det er helt klart at pilegrimene har ulike motiver for å gå, men fra et religiøst perspektiv er det å være pilegrim å søke etter Gud. Kanskje kan man si at alle som søker det hellige rom er på en måte pilegrimer. Salme 84 i Salmenes bok i Bibelen er en pilegrimssang som handler om «de som lengter etter å dra opp til tempelet». Teksten likner på en måte Salme 42 hvor salmisten sier: «Som hjorten lengter etter bekker med vann, lengter min sjel etter deg, min Gud.» Og i Salme 27 sier han: «Én ting ber jeg Her ren om, dette ønsker jeg: å få bo i Herrens hus alle mine dager, så jeg kan se Herrens skjønnhet og være i hans tempel». Disse tekstene tematiserer på ulike måter lengselen etter tempelet og det som er og skjer der, ikke minst lengsel etter Guds nærvær. I salme 36,9-10 sier om dem som tror på Gud: «De for nyte overfloden i ditt hus, du lar dem drikke av din gledes bekk. For hos deg er livets kilde, i ditt lys ser vi lys». I tempelet føler salmisten seg «hjemme» på samme måte og spurven og svalen (84,4). I tempelet får han komme «fram for Guds ansikt» (42,3). Det sentrale i Salme 84 er den religiøse erfaringen. Salmen beskriver menneskets erfaring av «pilegrimsleden» til tempelet, både følelses messig (emosjonell) i vers 2-5 og fysisk (pilegrimsvandring) i vers 6-8: «De går fra kraft til kraft, de trer fram for Gud på Sion». Det å oppleve Gud i tempelet eller kirken har konsekvenser i det daglige liv (vers 11-13). Tempelet selv (eller kirken) spiller selvfølgelig en viktig rolle (sammenligne vers 11) i den sammen heng, Salmisten sier at «å ligge ved terskelen til min Guds hus er bedre enn å bo i lovløses telt». Men alt dette gir syn på den Gud som bor i tempelet (sam menligne vers 12): «For Herren Gud er sol og skjold, Herren gir nåde og ære. Han holder ikke tilbake det gode for den som er hel i sin ferd». Danske salmedikteren Bernhard Severin Ingemann (1789-1862) skrev den kjente salmen Deilig er jorden blant annet som en pilegrimssang:

Tider skal komme, tider skal henrulle, slekt skal følge slekters gang; aldri forstummer tonen fra himlen i sjelens glade pilgrimssang!

K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

Fager kveldsol smiler

Tekst: A. H. H. von Fallersleben Melodi: J. Chr. H. Rinck Omsett av Peter Hognestad

Takk til Randi Espe Åberg for utfordringa!

Denne salma er valgt av andre tidligere,men jeg velger meg den allikevel. Den har en flott tekst og en fin melodi og min far sang den når vi gutta skulle gå til ro, så det er ei salme det knytter seg gode minner til.

Jeg ønsker alle en god høst, og sender utfordringa videre til bror min, Tore Anders Solbraa Grytting.

Fager kveldsol smiler, over heimen ned, jord og himmel kviler stilt i heilag fred.

Berre bekken brusar frå det bratte fjell.

Høyr, kor sterkt det susar i den stille kveld.

Ingen kveld kan læra bekken fred og ro, ingen klokke bera honom kvilebod. Så mitt hjarta stundar bankande i barm, til eg eingong blundar i Guds fader-arm.

3

4 K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

Møte med Eldrid Listad

– ein aktiv og samfunnsengasjert pensjonist

Det er knapt nokon av dei vaksne i bygda som ikkje veit kven ho Eldrid Listad er. Sidan ho som fersk hjelpepleiar kom til Sør-Fron på 50-talet, har ho hatt ymse arbeid og verv inna eldreomsorga/ helsevesenet, kyrkja og friviljuge organisasjonar. I teneste for andre, alltid beredt, må vera ein hø veleg måte å omtale Eldrid på.

Eldrid fortel dette om livet som sør-frøning:

Fyrste jobben min i Sør-Fron var i heimesjuke pleia, eller som vi sa den gongen, pleiar på bygda. Ja, det var Sør-Fron og Harpefoss sanitetsforening som fyrst starta opp med heimepleie, og det var dei som tilsette meg. Slik kom eg til å bli godt kjent både i bygda og med bygdafolket. Som marstida sykla eg og gjekk, og om vinteren var det” å sela på” sparken. Nødvendig utstyr, som stikklaken og sengetøy, henta eg på lageret på gamle Sør-Fron Pleiehjem, og så var det å binde det fast på bagasjebrettet eller på sparken. Eg tyk kjer enda eg ser meg sjølv der eg farta rundt i bygda i uniform. Ja, for som sjukesyster måtte ein vera riktig ”antrukket”. Seint ein vinterkveld, da eg skulle heim att etter å ha besøkt ein pasient borti Lia, var det minus 28 grader. Å, kor eg fraus. Det vart ein kald og vond tur. Etter at det vart oppretta ei bussrute på vest sida av Laugen, benytta eg meg av den så ofte eg kunne. Det var til stor hjelp for meg. Seinare vart eg styrar på Sør-Fron Pleiehjem, den gongen landets yngste ”gamlehjemsstyrar”. I tillegg til meg besto staben av ei kokke, ei stug gujente og ein pleiemedhjelpar. På det jamne hadde vi 15-20 bebuarar å ta hand om ved sida av å drive pleiehjemmet som var eit lite gardsbruk. Vi hadde gris og høner, vi sette poteter og laga syltetøy og saft. Når slaktinga var unnagjort, kom bakstkjerringa. Ja, det var ei anna tid, på godt og vondt, utan arbeidstilsyn og mattilsyn! På den tida møtte eg han som skulle bli man nen min. Vi gifta oss i 1959, fekk to barn saman og skapte oss ein heim på Garbu. Landhandleriet var ei familiebedrift, og det var sjølvsagt at alle måtte hjelpe til.

Frå 1978 vart eg tilsett i halv stilling som pleiar på nye Sørheim alders- og sjukeheim, og ved sida av var eg med på sjukebilen. Den gongen hadde vi døgnvakt ei heil veke om gongen.

Arbeid, heim og familie kravde sitt, men eg har alltid likt å hjelpe til og ha mange jarn i elden sam stundes. Da eg i 1990 vart vald inn i soknerådet som leiar, tykte eg det var både spennande og in teressant. Eg hadde inga erfaring med slikt arbeid utanom eitt år som stuggujente i prestegarden i Øyer. Der var eg med i YAP, yngres avdeling for piker. Vi deltok i ymse aktivitetar, m.a. arrangerte vi syndagsskule. Kanskje var det nettopp det som vekte interessa for slikt arbeid.

I soknerådet vart det mykje å setja seg inn i. Største utfordringa mi var formell sakshandsa ming. Der var eg heilt blank, men heldigvis fekk eg god hjelp av prestepara våre. Elles var samar beidet medlemmane imellom godt, og vi vart som ein liten familie der alle hadde kvar sine oppgåver.

Store samfunnsendringar krev nytenkjing og omstilling. For kyrkja sin del vart det gjort ei de legering av oppgåvene i gudstenesta. Før var det presten åleine som stod for heile opplegget. Nå skulle folk delta i m.a. tekstlesing og prosesjonar. Samstundes engasjerte presten seg meir i det som foregjekk i bygda. På den måten skulle ein få kjensla av at kyrkja var for alle. Terskelen skulle bli lågare, og kyrkja meir open.

Elles minna presten oss stadig på paragrafen i kyrkjelova som omhandlar kristent arbeid i kyrkje lyden. Å gjera noko for andre er eit godt eksempel på nestekjærleik.

Ei tid fungerte eg som klokkar. Det var travle dagar med planleggjing og organisering av jubi leum og gudstenester i tillegg til oppgåver på pre stekontoret. Alt dette kravde eit nært samarbeid med presten. Eg var med i soknerådet i 4 perioder og fekk gleda av å vera med på to bispevisitasar. Det var ei rik tid som ga meg både glede og livsmot.

Etter at eg gjekk ut av soknerådet, har eg fort satt å gå i kyrkja. Det betyr mykje for meg. Der koblar eg av samstundes som eg kjenner på felles skapet og tilhørigheita.

Etter at Rolf døde i 1995, melde eg meg som friviljug telefonvakt for Kirkens SOS på Lilleham mer. Innringjarane var folk i alle aldrar som trong nokon å snakka med. Det er mest ikkje til å tru

K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

at det fins så mange einsame og ulykkelege blant oss så godt som vi har det i dag. Mangelen på menneskeleg kontakt er større enn ein kan tru. Eg heldt på i 8 år. Det gjorde noko med meg.

Friviljugt arbeid har vore ein stor del av livet mitt. Kanskje var det detsom vart hobbyen min?

Ved sida av å vera med i saniteten og pensjo nistlaget er eg med i sanggruppa ”Golåten”. Vi møtest ein gong annakvar veke og syng gamle songar og viser. Dei må ikkje gå i gløymeboka. Innimellom blir vi spurde om å opptre, og det gjer vi så gjerne. Den største gleda du kan ha, det er å gjera an dre glad, seier ordtaket. Ikkje rart at du Eldrid er så vital og livsglad som framleis er opptatt av å gjera noko for andre!

Kyrkjebladet ønskjer deg ei fortsatt rik pensjonist tid med god helse og mykje glede.

Gudveig Rønn

Kyrkjelydstur til Skreia

Ingen tvil om at vi var velkomne!

11. juni vart ein minnerik dag for mange sør-frøningar. Kristin og Magnar Elde (med fela) tok imot oss i hagen sin på Narverud gard i Totenvika. I strålande solskin kunne vi nyte gjensynet med kvarandre - og serveringa. Vi fekk med oss mye historie om «potetlandet» Toten og pretsen sitt virke der. Magnar har vore prest der i 21 år, og sonen Eystein er nå sokneprest i Hoff kyrkje. Med høgstdagsbøn der og middag på «Bygdestova» etterpå gav denne dagen påfyll for både sjel og lekam.

Lunsjkos ved Mjøsa.

Hoff kyrkje.

5

6 K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

Pilegrimsleden – en av Europas beste vandreruter

grimsleden er. TV-selskapet ARTE har engasjert produksjonsselskapet Along Me kong for å lage en programserie som tar for seg de flotteste van drerutene i Europa, en serie på 8 tv program. Denne program serien skal vise vandrerutene og ta for seg hva du kan oppleve på disse rutene og et sideblikk på andre attraksjoner. Med seg som hovedperson i serien er Bradley Mayhew som er en kjent skribent og vandrer fra Lonely Planet, et anerkjent britisk reiselivsprogram.

Pilegrimssenter Dale-Gudbrand er glad for at Pilegrimsleden er valgt ut som en av rutene som skal dekkes og at Gudbrandsdalen har fått såpass mye plass. Programserien har som tema ”Vandre sakte – tenke sakte” og det er jo nettopp det Pile-

Pilegrimsmerket opp i Skar.

I programmet er Olavsarven er stor del av te maet og programmet besøker flere steder tilknyttet Olav den Hellige Haraldsson, bla Dale-Gudbrands Gard. Produksjonsselskapet valgte flere steder og 

Pilegrimsloftet på Sygard Grytting.

attraksjoner i Sør-Fron som ”filmlocation”, først og fremst Pilegrimsleden gjennom Gudbrands dalen, men også Dale-Gudbrands Gard, Sygard Grytting og Skar. Etter besøk på Sygard Grytting sa Bradley Mayhew følgende ”Han har aldri sett ett så gammelt hus før” og påfølgende ”Det var spesielt å ligge i senger fra middelalderen”. Dette etter å ha ligget på middelalder loftet på Sygard Grytting. Så ja, til og med en bereist vandrer som Mayhew ble påvirket av oppholdet.

Along Mekong med Rolf Lambert i spissen oppholdt seg i midt-dalen i 3 dager for å filme. Produksjonsteamet bodde på Dale-Gudbrands Gard under oppholdet og Pilegrimssenteret var tilrettelegger under oppholdet.

Programserien startet 4. August og Pilegrims leden vil være det siste programmet i serien, som i første omgang vil bli vist på tysk og fransk riksdekkende tv. Programmene kan sees på føl gende hjemmeside http://www.arte.tv/guide/ de/048539-004/wanderlust Etter en tid vil pro gramserien bli tilbydd andre land for visning, så kanskje vi får sett den på norsk tv også. Pilegrims senter Dale-Gudbrand tror dette vil inspirere man ge til å vandre Pilegrimsleden i de neste årene.

K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

Konfirmanter klare for nye utfordringer!

I gudstjenesten søndag 14.09 ble årets konfirmanter presentert, en fin gjeng som skal konfirmeres søndag 24. mai 2015.

Soknerådet har fastsatt dato for konfirmasjonsdagene fram til og med 2019:

2016 22. mai 2017 21. mai 2018 20. mai 2019 19. mai

7

8 K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N Velkommen til babysang på Sør-Fron 9. oktober!

Torsdag 9. oktober kl 10 – 12

starter vi opp babysang i Sør-Fron kapell (ved siden av Sør-Fron kirke). Åtte torsdager framover møtes vi til bevegelse og sang ledet av menighets pedagog Ann-Kristin Fauske Mathisen. Sosial prat og mat blir det også tid til.

HVORFOR BABYSANG?

Musikk er viktig for barn. Allerede i mors mage kan fosteret høre lyder og musikk. Puls og rytme er en del av fosterets omgivelser, og foreldre oppfordres til å synge for sitt ufødte barn. I barnets opp vekst er det også viktig å presentere det for musikk. Musikken har betydning for barnets utvikling. På babysang er foreldre og barn sammen om en opplevelse. Vi skaper noe sammen, vi leker og utforsker sammen. Slik kan foreldre og barn bli bedre kjent med hverandre, og styrke båndet seg imellom. I babysang bruker vi sanger og regler som foreldrene kan bruke hjemme, deriblant barnesanger fra kristen barnekultur. For de voksne er babysang også et sted hvor de treffer andre voksne, og kan prate om løst og fast rundt lunsjbordet.

FOR HVEM:

Tilbudet er for dere som har babyer født i 2013 eller 2014. Kurset krever ingen forkunnskap – her kan ALLE være med ☺

PRIS:

kr 200,- for åtte ganger inkludert lunsj

PÅMELDING:

Hvis du lurer på noe eller vil melde deg på: Kontakt Ann-Kristin Fauske Mathisen på mobil 941 96 018 eller e-post: [email protected]

Påmeldingsfrist: 7.oktober

VELKOMMEN!

Hilsen Trosopplæringsutvalget i Sør-Fron v/menighetspedagog Ann-Kristin Fauske Mathisen

9

K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

50 års-konfirmantar 7. september 2014

10

1. rekke frå venstre:

Åse Jorunn Paulsen Myrvold, Mari (Kolobekken) Borolien, Inger Aslaksen, Mari Høye Kringstad, Anne Marie(Haave) Brenden, Mette Helen (Falkenhaug) Kvikstadhagen, Sokneprest Kristinn Olason, Ragnhild (Skurdal) Nilsgard, Else Gunvor (Dehli) Rundtom, Marit Sønsteli, Aud Randi (Sundgården) Byrløkken, Bjørg Marie Rudihagen, Torunn (Løkken) Ånsløkken, Kari (Seielstad) Evjen.

2. rekke frå venstre:

Eivind Bergseth, Øystein Hov, Rasmus Stauri, Odd Magne Haugen, Jon Holdbrekken, Odd Haugen, Jan Tveit, Johan Skurdal, Aage Haugstad, John Arne Sundgården, Gard Espeland, Kai Arve Hansen, Harald Melgårdshagen.

Utbygging av Sørheim omsorgssenter

Sør-Fron kommune gjennomfører nå en nødvendig og fremtidsrettet utbygging som skal sikre innbyg gerne et helse-, pleie- og omsorgstilbud på høyde med det beste i landet.

• Total kostnad kr. 93.982.500. • Arkitekt: Berg og Østvang AS med konsulenter • Hovedentreprenør: OM Bakken bygg AS • Byggelede: Bjørn Åsen

Noen fakta om utbyggingen:

• Areal 3000 kvm som gir 32 sykehjemsplasser.

• Kjøkken og kantine skal rehabiliteres. • Ny heis og nytt inngangsparti. • Nytt jordvarmeanlegg med 18 borehull. • Nytt teknisk hus med bl.a. nytt nødstrømsag gregat som skal sikre drift av hele Sørheim selv om strømforsyningen blir borte.

Byggekomité:

Leder, kommunalsjef Arne Gilleberg Seksjonsleder Ella Ødegård Sykepleier Sissel Tomt Ingeniør Svein Stensrud I løpet av januar 2015 skal nybygget på Sørheim være ferdig til innflytting og første byggetrinn er

K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

da gjennomført. Nåværende sykeavdeling inklu sive korttidstilbudet vil bli fraflyttet slik at rehabili teringsarbeidet som skal gi ytterligere 8 nye syke hjemsplasser kan igangsettes. Hele utbyggingen skal være gjennomført innen 30.06.2015. Etter utbyggingen vil kommunen ha 47 syke hjemsplasser og dette vil dekke kommunens be hov for et slikt tilbud i mange år framover. Vårt tilbud med 15 plasser for aldersdemente vil bli videreført, det blir 8 korttids- og avlastnings plasser og 3 enheter med 8 plasser i hver enhet for syke og pleietrengende. Byggeperioden vil medføre utfordringer både for pasienter, pårørende og ansatte. Det er utarbei det en egen prosjektplan for hvordan bl.a. flyttin gen skal gjennomføres, hvordan drift i byggepe rioden skal gjennomføres og hvordan driften skal organiseres etter at det nye anlegget er ferdig.

Rent estetisk er det utfordring å sette et nytt bygg inntil et gammelt bygg. Tomten setter også man ge begrensninger, men byggekomitéen mener at hele anlegget vil framstå som et harmonisk an legg etter at arbeidet er sluttført.

Vi er heldige i Sør-Fron som har så mange frivillige organisasjoner og enkelt-mennesker som bryr seg om Sørheim og dem som er avhengige av om sorgstjenester. Det nye sykehjemmet vil gi stor mulighet for flek sibilitet slik at den enkelte pasient får et tilbud til passet vedkommendes behov. Døgnbasert hjem metjeneste, omsorgsbolig og andre fagtjenester utgjør sammen med sykehjemmet et variert tje nestetilbud som skal oppfylle kommunens mål om å være en trygg omsorgskommune.

Alle håper at den stor investeringen som Sør-Fron kommune gjør, vil tjene bygda i mange år fram over. Likevel er livskvalitet ikke bare et spørsmål om materiell standard. Pasienter og brukere skal også ha en meningsfylt hverdag, og i denne sam menheng anser kommunen kirken som en viktig bidragsyter.

Arne Gilleberg, kommunesjef levekår Sørheim ferdig utbygd.

Løsning på oppgaven:

1d - 2i - 3g - 4a - 5f - 6l - 7c - 8b - 9k - 10e - 11h

11

12 K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

Markering av grunnlovsjubileet i Sør-Fron kyrkje

Kirkens medvirkning i 1814

Bakgrunnen for kirkens medvirkning i 1814 har utgangspunkt i Kielfreden av 14. januar og det såkalte Notabelmøtet 16. februar på Eidsvoll som den danske tronfølger Christian Frederik hadde innkalt til. Kort tid etter dette møtet – 19. februar – sender Christian Frederik et rundskriv til alle lan dets biskoper. Her ber han om at det blir holdt ekstraordi nære bededagsgudstjenester 25. februar (eller så tidlig som mulig etter dette) i alle landets menig heter.

Etter gudstjenesten var det edsavleggelse og valg av valgmenn. Valgmennene ble så samlet for å peke ut representanter fra sitt amt (fylke) til Riksforsamlingen på Eidsvoll.

Her hos oss var Fron Hovedkirke valgkirke, og etter bededagsgudstjenesten i kirken var valg mennene samlet i prestegården.

Søndag 9. november kl 18.00

vil soknerådet markere grunnlovsjubileet 2014 med et større arrangement i Sør-Fron kyrkje.

Arrangementet åpner med Det Vaagske kom pani og trommespiller Sindre Dillan, foredrags holder Arild Teigen med et historisk tilbakeblikk, elever fra Sør-Fron ungdomsskole, prost Sevat Lappegard om kirkens betydning i 1814, stor tingspresident Olemic Tommessen, musiker Tom Willy Rustad på cister, Camilla Granlien med fol ketoner, og vår egen organist Sergey Shulga med et verk fra 1800-tallet.

Etter arrangementet i kirken inviteres alle ned i kapellet. Der vil Sør-Fron bygdekvinnelag by på en matbit, og direktør Torveig Dahl i Gudbrands dalsmusea vil kåsere om mat og mattradisjoner fra den tida grunnloven ble til. Arrangementet er gratis.

Vi ønsker alle velkommen!

K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

Markering av grunnlovsjubileet 9. november

Program:

• Åpning med Det Vaagske kompani og trommespiller Sindre Dillan • Øystein Rudi: Springleik etter Ivar Rustom • Arild Teigen: • Allsang: „Brødre frem“ (skrevet til møtet på Hunn).

• Sergey Shulga: Orgel • Camilla Granlien: Folketone • En representant for kirken • Elever fra Sør-Fron ungdomsskole • Camilla Granlien • Stortingspresident Olemic Thommessen • Sør-Fron sangkor • Camilla Granlien • Tom Willy Rustad • Ordfører Ole Tvete Muriteigen • Allsang: „Gud signe vårt dyre fedreland“

Umiddelbart etter kirken over i kapellet.

- Servering v/ bygdekvinnelaget - Direktør Torveig Dahl kåseri - Soknerådesleder

Rent vann forandrer alt!

Rent vann til over en million mennesker.

Tilgang til rent vann gjør at mennesker overlever og holder seg friske. Kvinner og barn trenger ikke gå i flere timer hver dag for å hente vann. Det gir dem mulighet til å gå på skole og arbeid, noe som igjen utvikler hele samfunn. Sammen skal vi sikre varig tilgang til rent vann for over en million mennesker.

I landsbyen Koka sør i Etiopia er lokalbefolkningen samlet rundt den to uker gamle brønnen, boret og bygd av et vannteam fra Kirkens Nødhjelps lokal partnerorganisasjon. Historiene er mange: - Før brukte vi mange timer på å hente vann, forteller en kvinne.

- Ofte måtte vi drikke vann fra dammer som dyrene drakk av, sier en annen.

- Barna våre var plaget av diare og sykdommer, istemmer en tredje.

En ny begynnelse

Èn million mennesker i Etiopia har fått rent og trygt vann gjennom Kirkens Nødhjelps vann prosjekter. Nå går det et ”vannskille” også i Koka-folkets liv. Den nye brønnen utgjør all verdens forskjell for hvert eneste menneske i landsbyen. Siden 1947 har Kirkens Nødhjelp jobbet for, og sammen med de menneskene som trenger det mest.

Sør-Fron:

En arbeidsgruppe som består av Synnøve Bø Hansen, Karina Bratfos, Lise Stakston Tofte og Kristian Haave har arbeidet med organiseringa av aksjonen.

Det vil blant annet bli organisert en ”giverstafett”. Midt-Gudbrandsdal næringsforum blir kontaktet, og arbeidsgruppa vil prøve å få til et opplegg med Fron badeland. Informasjon om aksjonen vil komme i avisa, på biblioteket og på kommunens hjemmeside, og en håper også at Fron Badeland vil være med å synliggjøre aksjonen.

13

14 K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

Martha Megrund – 100 år!

Skrittene er bestemte og stødige. Farten opp den breie grusstien er jevn. Det hjelper at Martha Me grund har gått noen motbakker gjennom livet. Og milevis langs stier eller i skiløyper da hun var ung. Det var slik man kom seg fram i en fjellbygd. Det er slikt man kan fortelle om når man blir hun dre år.

Vi har krysset broen som går fra odden der Espedalen fjellkirke ligger og over til kirkegården, til Gravholmen. Halvøya er en eneste stor more nerygg av grus. Ingen andre enn folk fra dalen får sitt siste hvilested her, forteller kirke tjener Arnt Vollbakke. Martha Megrund vet hvor hun skal. På toppen av Gravholmen stopper hun ved en grav. Her lig ger mannen hennes, Ludvik. Her skal hun ligge selv en dag. Kanskje er det ikke så lenge til.

Noen sekunder blir hun stående å se på grav steinen av skifer. Så snur hun og går tilbake mot kirken. Hun er ferdig med ærendet.

Det finnes en godhet i skogen i Espedalen, ble vi fortalt. En kvinne som har trodd på Gud hele livet.

Onsdag 3. september fylte Martha Megrund 100 år. Vårt Land besøker henne noen dager før dagen.

Hun er et religiøst menneske som ikke prak ker troen sin på folk, forteller en som kjenner hen ne. Samtidig er hun en person som gir. Å være sammen med henne er som å gå inn i en annen væremåte. Sies det.

Brevet som kongen sender til alle som blir hun dre år i dette landet har hun mottatt allerede.

Hva har Martha Megrund gjort for at helsa ble så sterk?

– Det vet jeg ikke. Gud har gitt meg sterk hel se, så du får spørre ham.

– Hva er da oppskrifta for å bli så gammel?

– Det vet jeg ikke. Hadde jeg hatt den, hadde jeg ikke gitt den bort heller. Gud har nå bevart meg til i dag, og da får jeg jo håpe at jeg kommer fram.

Trærne står tett inntil Espedalen fjellkirke. Den er også forsamlingshus for bygdefolket. Altertavla er glassveggen ut mot skogen og Espedalsvannet.

Martha Megrund stiller seg bak lesepulten. Her står hun hver gudstjeneste («jeg hører til inven taret») og leser dagens bibeltekster, har gjort det siden kirken var ny for førti år siden. Noen ganger står hun ved siden av pulten for at folk i det hele tatt skal se den vesle dama.

Når det er dugnad rundt bygdas gudshus, er hun fremdeles med.

– Jeg raker.

Martha Megrund husker godt da trekirken ble bygget i 1974. Hun var med på dugnad da også, kokte kaffe på et propanapparat oppå et laste plan. Samme året mistet hun mannen sin.

– Jeg går og venter på å flytte. Mannen min har flytta.

– Flytta?

– Til himmelen.

Martha og Ludvik fikk 40 år sammen. Nå har de vært atskilt like lenge.

Marthas minneord henger ved siden av Lud viks bilde i stua hennes. «Farvel min egen kjære, snart kommer jeg etter. Lykkelig skal vi atter mø tes på himmelens strand».

– Hva vil du si når du møter ham?

Hun humrer.

– Blir det anledning, vil jeg si at han gikk for tidlig.

K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

I skogen ligger gården som Martha og Ludvik Me grund ryddet til seg og fire barn. De hadde ikke mye å starte med.

det.

– Ludvik var i vei og kjøpte ei ku. Av svigerfar fikk vi en kalv, av søstera mi en sau. Det var slit somt, men vi fikk det til. I perioder var mannen emissær. Når han var reisende i evangeliet, var Martha alene hjemme på gården med dyr og unger.

– Hva har alt arbeidet gjort med deg?

– Det har gjort meg sterk, sikkert. Fra jeg var ti år gammel måtte jeg være på setra og arbeide. Alt var tungvint, men du verden så godt vi hadde

– Hva er det beste ved å bli hundre år?

– Det er ikke noe godt med det. Kanskje noen synes det er gildt. Hadde jeg bestemt selv, hadde jeg vært borte for lenge siden, sier hun og ler.

Én ting er alt hun har av barn, barnebarn og oldebarn. Å bli hundre år betyr likevel alle tapene. De er tunge. En datter døde i kreft for noen år siden. Alle søsknene og vennene er også borte.

Fjellbygda Espedalen, som var befolket med store familier da hun flyttet fra nabobygda Skåbu, dør sakte ut.

– Her oppe blir det folketomt. Det blir stusse lig, sier Martha.

Dagen hennes starter ved kjøkkenbordet. Her le ser hun i Bibelen og andaktsboka. Her har hun utsikt til kjøkkenhagen der det vokser poteter, gulrøtter og neper. Ripsen er moden, konstaterer vi gjennom kjøkkenvinduet. Dagens tekst har hun lest fra Matteus 24 der Jesus taler om tidene som skal komme.

da.

– Hva tenker du om tidene som skal komme?

– De har begynt. Alt går fort. Jesus kommer snart.

– Men ikke før du får plukket ripsen?

Hun smiler.

– Nei, det er ingen som plukker dem, og jeg trenger dem ikke.

Hundreåringen husker da misjonærer og emis særer holdt møter rundt om på gårdene.

– Da var vi mange, veit du. Alle gikk på møter. Det som var å gå på, gikk de på. Det var trivelig, Vegguret med pendel tikker taktfast før det forteller oss med tunge slag at timen er hel.

Når vi forlater Martha Megrund, vet hun ikke hvem som kommer på selve fødselsdagen. Men hun skal nå sette på kaffen. Det er slikt man kan gjøre når man fyller hundre år.

Kyrkjebladet gratulerer Martha så mye med da gen som har vært!

Omtalen av Martha Megrund sakset fra Vårt Land etter avtale.

Karl Olsen

Vi gratulerer!

Vår trufaste tekstleser i Espedalen, Martha Megrund som fylte 100 år 3. september.

Soknerådet Hjarteleg takk!

– til friviljuge vakter som stilte opp i kyrkja i sommar. Det er mange som er glade for å kome til ei ope kyrkjedør, og vi hadde besøk av bortimot 1600 personar frå mange forskjellige land.

– til ungdomane som hjalp til på kyrkjegarden i sommar. Det var Ola Kappelslåen Plassen og Henrik Aspen. Dei var til stor hjelp med å halde kyrkjegarden i orden.

15

K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N 16

Hamar bispedømme 150 år

Hamar bispesete ble opprettet i 1153 og feiret 850-års jubileum i 2003. Det var et av landets fem opprinnelig bispedømmer. Det var kardinal Niko laus Breakspere, pavens utsending, som senere ble pave Hadrian IV, som kom til Hamar i 1152 for å opprette egen kirkeprovins.

Biskopen fikk sitt bispesete i Hamar som had de fått bystatus i 1849. Halvor Folkestad het Ha mars første protestantiske biskop. Vang kirke ble biskopkirke i to år fram til Hamar kirke, det som i dag er Hamar Domkirke, sto ferdig.

Opprettelsen av bispesetet henger sammen med organiseringen av Norge som eget erkestift med sete i Nidaros. Hamar ble det femte bispe dømmet i landet, og man regner med at de neste femti år gikk med til å bygge Hammers Domkirke. Det var engelske Arnald som ble Hamars første biskop. Under ham ble domkirken påbegynt. I historien omtales den som en av de skjønneste og største kirker i hele Norge, bygget i romansk rundbuestil, senere utvidet i gotisk spissbuestil.

Ved reformasjonen i 1536 ble erkebiskopen

K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

og biskopene fjernet fra sine stillinger. Biskop Mo gens ble sendt til Danmark som fange og døde i 1542. Hamar bispedømme ble nå lagt inn under Oslo og Kongen ble øverste leder for kirken.

Domkirken ble lagt i ruiner av en svensk hær avdeling i 1567 under den nordiske 7-års krigen. Etter dette var storhetstiden for middelalder Hamar definitivt over. Kirken ble aldri bygd opp igjen, men ruinene står i dag under glass og bæ rer navnet Hamardomen. Den fungerer både som kirke, kulturminne og turistattraksjon.

I 327 år var det verken biskop eller biskopkirke i Hamar. Denne epoken falt sammen med ”dan sketiden”. Da var Hamar bispedømme og Oslo bispedømme slått sammen og hadde samme bi skop. Oslo var bispesete og Oslo Domkirke, Vår Frelsers kirke, var biskopkirke.

Hamar bispedømme ble skilt ut og gitt selv stendighet igjen i 1864. «Nye» Hamar bispedøm me ble opprettet i 1864. Hamar bispedømme har gjennom de 150 årene som har gått, vist handlekraft der andre har nølt. – Vi er stolte over at den første kvinne lige prest ble ordinert her, og at spørsmålet om kvinners plass i kirken fikk et høydepunkt da Rose marie Köhn ble første kvinnelige biskop. Gjeninn settelse av den lesbiske presten Siri Sunde vitner også om mot til å stå for våre verdier. Nå er vi klar til å jubilere, for å minne oss om at det fortsatt er saker Hamar bispedømme må jobbe for i folkets kirke, sier stiftsdirektør Siv Birkeland.

24.september feiret Hamar bispedømme sitt 150-års jubileum, med en rekke åpne arrange ment. Gudstjeneste, foredrag, seminarer og bok lansering sto på programmet. I Vang kirke ble det holdt en jubileumskonsert som bød på mange musikalske opplevelser.

Vi gratulerer Hamar bispedømme med 150-års jubileet!

KRISETELEFON: 815 33 300

www.kirkens-sos.no

eller gå direkte til:

CHAT: https://www.soschat.no

Åpen chatte-tjeneste mandag til fredag 1830-2230

E-POST: https://www.kirkens-sos.no/meldinger

e-post: du får svar innen 24 timer

KURS: Innføringskurs

for nye medarbeidere hver vår og høst ! Ta kontakt for en prat, fortlø pende inntak.

Vi holder også

«god å snakke med-kurs»

for foreninger, bedrifter, offentlige etater mm. http://godåsnakkemed.no

LOKAL KONTAKT: [email protected] - tlf. 90017535 - 61269511

DET SKJER!

Andakt på Sørheim omsorgssenter

Torsdag 16. oktober kl. 12.00

Torsdag Torsdag Torsdag 30. oktober 27. november 18. desember kl. 12.00

kl. 12.00

kl. 12.00

Høgsdagsbønn i Sør-Fron kapell

Onsdag 15.oktober kl. 12.00

Onsdag 12.november kl. 12.00

17

18 K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

…fra orgelkrakken…

Konserter framover: 10. oktober Fredag 20.00 Lions Røde fjær aksjon. Intekter går til «MOT» og «Det er mitt valg», som kjemper mot mobbing og narkotika/ rusmisbruk 09. november Søndag 18.00 Grunnlovsjubileum markering 28. november Fredag Kveld Konsert Vinstra videregående skole 05. desember Fredag 19.00 Konsert, Thor og Carol Kvande. (Carol Kvande - vokal, Thor Kvande - piano, Magnus Bakken - sax, Andreas Hamre - kontrabass.) 21.desember Søndag 19.00 Bygdas egen julekonsert Pilegrimskonsertene sommeren 2014:

I løpet av sommeren 2014 hadde vi mange gode konserter i kirken. Konsertene foregikk kl.12.00 hver onsdag, fra slutten av juni til 13. august.

Det gode Marcussen orglet ble brukt mye under disse musikalske stundene, vi hadde 6 forskjellige organister som trakterte instrument usedvanlig godt.

James Dickenson

åpnet pilegrimskonsertserien den 26.juni. Så hadde vi besøk av den nye kantoren fra Nord-Fron,

Lars Mensonidies,

som opprinnelig kommer fra Nederland.

Gia

og

Filip Gade

samlet mye publikum i år også, takket sine allsidige musikalske talenter. Her var det både orgel og fiolin, og sang av en ny salme med tango rytmer fra salmebok 2013, på slutten av konserten. Mye god orgelmusikk ga flinke

Robert Brodacki

oss, (kantor i Vestre Toten) og

Andrey Mirgorodskiy,

(organist i Ellingsrud kirke, Oslo/student ved NMH).

Ida Rønshaugen.

Ida Rønshaugen

spilte saksofon, og varme toner fra hennes vakre instru ment skapte en god og romantisk stemning. En fin opplevelse ga stedet.

Øyvind Sund

oss ved å synge og spille egne sanger og verk av årets jubilant, Alf Prøysen. Sanger av Gry Sveen ble også sunget, gledelig at forfatteren var til Konsertserien ble avsluttet den 13.august av kirkens kantor

Sergey Shulga

med musikk av Bach, Daquin, Boëllmann og Grieg.

Øyvind Sund.

Vi ses på neste år, velkommen!

S

K Y R K J E B L A D F O R S Ø R - F R O N

lekters gang

08.06.14

22.06.14

22.06.14

22.06.14

10.08.14

17.08.14

24.08.14

24.08.14

24.08.14

24.08.14

31.08.14

07.09.14

14.09.14

DØPTE:

Mikael Joten Hansen Elida Wadahl Bergum Linus Bergum Havn Ingrid Lie Helene Dalseg Såmund Kolrud Homme (Espedalen) Mikkel Brenden Bjørke Thea Brenden Bjørke Lars Kristian Kolobekken Harald Wilhelm Sørbotten Viktoria Aanekre Nelia Rolstad Elias Berg f. 16.02.14

f. 23.03.14

f. 04.03.14

f .20.03.14

f .12.05.14

f. 14.04.14

f. 29.04.14

f. 29.04.14

f. 18.05.14

f. 03.03.14

f. 14.06.14

f. 11.05.14

f. 09.06.14

VIGDE:

14.06.14

21.06.14

28.06.14

12.07.14

26.07.14

02.08.14

16.08.14

16.08.14

23.08.14

23.08.14

Mari Elise Sveipe og Marius Røed Hanssen Silje Myhre Amundsen og André Stenumgård Ida Rønshaugen og Bent Bredeveien Silje Svendsen Nystrand og Jan Olav Svendsen Nystrand Camilla Sperre Sundgården og Marius Myren Svendsen Linda Kristin Nilsen og Lars Eggen (Espedalen) Henriette Knutsen Byrløkken og Christoffer Næss Laila Pedersen Lie og Åge Magnar Øyen (Espedalen) May-Kristin Stuen og Svein Arne Morken Gunhild Wadahl og Peter Ottis 30.05.14

06.06.14

06.06.14

05.07.14

11.07.14

16.07.14

05.08.14

12.08.14

GRAVFERD:

Asta Scheie Aud Jartrud Holtlien (urnenedsettelse) Randi Vangen Odd Melvin Kjorstad Pål Abel Engh (urnenedsettelse) Eva Eggen (urnenedsettelse) Torstein Rolstad Thor Løkken f. 1940 f. 1928 f. 1935 f. 1919 f. 1948 f. 1945 f. 1927 f. 1934

Besøk vår hjemmeside: www.kirken.sor-fron.no

TIL TJENESTE

Kirkekontoret:

Kirkekontoret i Sør-Fron Kommunevegen 1, 2647 Sør-Fron.

Telefon: 61 29 92 30. Fax: 61 29 92 31.

E-post: [email protected]

Kontortider:

Tirsdag, onsdag torsdag og fredag kl. 10.00–14.00.

Sogneprest:

Kristinn Ólason.

Bergevegen 23, 2647 Sør-Fron. Tlf. arbeid: 61 29 92 32. Mobil: 90 87 49 19 E-post: [email protected]

Organist:

Sergey Shulga Tlf. arbeid : 61 29 92 33. Mobil: 97 53 71 95 E-post: [email protected]

Klokker:

Synøve Barlund Fladby Tlf. arbeid: 61 29 92 35. Mobil: 97 72 44 49 E-post: [email protected]

Menighetspedagog:

Ann-Kristin Fauske Mathisen.

Tlf. arbeid: 61 29 92 34. Mobil: 94 19 60 18

Kirketjenere:

Sør-Fron kirke: Arild Larshaugen Tlf. kirka: 61 29 71 31. Mobil: 91 79 92 20.

Espedalen Fjellkirke: Arnt Ove Voldbakken Mobil: 97 95 05 42.

E-post: [email protected]

Sør-Fron sokneråd: Leder:

Kristian Haave Tlf. 90 64 79 15 E-post: [email protected]

Nestleder:

Synnøve Bø Hansen Tlf. 95 70 38 55 E-post: [email protected]

Helen Svelle, Edda Borgen, Karl Olsen, Tine Elisabeth Slang, Ivar Hovden og Berit Brenden Bredli.

Vararepr.:

Aud Elinor Moheim, John Arne Fossehagen, Inger Elisabeth Pedersen, Jens Ove Isumhaugen og Nils Martin Voldberg

SØR-FRON KYRKJEBLAD

Sør-Fron Kyrkjeblad kommer ut med 4 nummer pr. år.

Det deles ut til alle husstandene i kommunen.

Minste kontingent er kr. 150,–.

I redaksjonen:

Karl Olsen, Gudveig Rønn og Sognepresten.

Bankgirokonto: 2095.21.81263

Grafisk produksjon og ekspedisjon:

Dale-Gudbrands Trykkeri as, 2635 Tretten.

Tlf. 61 27 73 50 - Fax: 61 27 73 51

www.dg-trykk.no

Stoff til kyrkjebladet sendes redaksjonen eller ring telefon 61 29 92 30.

Stoff kan også sendes på mail: [email protected]

19

V

elkommen til kirke

5. oktober – 17.s. i treenighetstiden

Lit.farge: Grønn Øvertun grendahus kl. 11.00: Grendemesse

16. november – 23.s. i treenighetstiden

Lit.farge: Grønn Sør-Fron kirke kl.11.00: Gudstjeneste

12. oktober – 18. i treenighetstiden

Lit.farge: Grønn Sør-Fron kapell kl. 18.00: Salmekveld

19. oktober – 19. s. i treenighetstiden

Lit.farge: Grønn Sør-Fron kirke - kl. 11.00: Gudstjeneste, Bibler til 5. klasse

26. oktober – Bots- og bønnedag

Lit.farge: Fiolett Espedalen fjellkirke - kl. 11.00: Bots- og bønnedags gudstjeneste

2. november – Allehelgensdag/minnedag

Lit.farge: Hvit Sør-Fron kirke kl. 11.00: Allehelgensgudstjeneste, kirkekaffe

9. november – 22. s. i treenighetstiden

Lit.farge: Grønn Sør-Fron kirke kl.18.00: Grunnlovsmarkering

23. november – Domssøndag/Kristi kongedag

Lit.farge: Grønn Sør-Fron kirke kl. 11.00: Gudstjeneste

30. november – 1. s. i adventstiden

Lit.farge: Fiolett Sør-Fron kirke kl.11.00: Familie-gudstjeneste, 4-årsboka

7. desember – 2.s.i adventstiden

Lit.farge: Fiolett Sør-Fron kirke kl. 18.00: Lysmesse, konfirmantene deltar

14. desember – 3.s. i adventstiden

Lit.farge: Fiolett Sør-Fron kirke kl. 11.00: Gudstjeneste

Ved forandring, se annonse i GD.

KIRKESKYSS

Hvis du ønsker skyss til gudstjeneste eller høgstdagsbønn, kan du ringe til:

Gunnar Molvik 61 29 81 56 - 48 21 71 27

Du kan også ringe kirkekontoret i åpningstida på telefon 61 29 92 30, eller Synøve 97 72 44 49.

Kirkeskyssen koster kr. 50,- tur / retur.

Diakoniutvalget

PYNTING OG STELL AV GRAVSTEDER

ARNE SLÅEN fra Harpefoss

tar på seg planting og stell av graver på Sør-Fron kirkegård.

Han har adresse: Skrangelliveien, 2647 Sør-Fron. Tlf. 61 29 81 70 / 99 29 81 70