Velkommen til Varteig Historielag

Download Report

Transcript Velkommen til Varteig Historielag

Varteig Historielag

Stiftet 8.2.1982

Årsberetning for årsmøteperioden 2013 (11.02.2013-24.02.2014)

Tillitsmannsapparatet i Varteig Historielag har i årsmøteperioden bestått av:

Valgt på årsmøtet:

Styret:

Leder: Nestleder: Sekretær: Kasserer: Styremedlem: Varamedlemmer: Kari Synnøve Lunde Karin Kullerud Ek Øistein Bøe Terje Bergby Odd H. Johansen Gunnar Kultorp Sølvi Jelsness

Valgkomité

:

Revisorer:

Ester Juliussen, leder Ludvig Lunde Jan Henning Hansen Vararevisor: Harald Sælid Rolf Lunde Jan Henning Hansen

Tur- og arrangementskomité:

Marit Aasgaard, leder Kjell Andersen

Representanter til bygdedagskomiteen

: Kari Synnøve Lunde Arne Hansen Ester Juliussen Kjell Lunde Wigdis Bergby

Ansvarlig for album og avisutklipp:

Øistein Bøe

Ansvarlig for arkivbilder og billedbevaring:

Wigdis Bergby (fram til 11.04.2013) Wigdis meddelte 11. april at hun trakk seg fra d.d. som ansvarlig for bildearkivet. En bildegruppe under Ingakomiteen med Knut Øyvin Skaar som ansvarlig har ført arbeidet videre.

1

Oppnevnt av hovedstyret:

Regnskapsfører: Ingakomité

: Hans Erik Pedersen Solveig Rød, leder Øistein Bøe Hans Erik Pedersen Wigdis Bergby (fram til 11.04.2013) Knut Øyvin Skaar Wigdis meddelte 11. april at hun trakk seg fra Ingakomiteen fra d.d. Komiteen fortsatte med de øvrige fire medlemmene.

Kalenderkomité:

Wigdis Bergby, leder (fram til 11.04.2013) Synnøve Lunde Karlsen, leder (fra 28.05.2013) Hans Erik Pedersen Tove Wilhelmsen Jan Hasle Wigdis meddelte 11. april at hun trakk seg som leder i kalenderkomiteen med umiddelbar virkning. Synnøve, som satt som medlem i komiteen, ble av styret 28. mai oppnevnt som ny leder.

Meierikomité:

Kjell Lunde, leder Kai Rød

Inntakskomité:

Gunnar Bråthen Finn Tomta Terje Bergby Erling Skivdal, leder Synnøve Lunde Karlsen Wigdis Bergby Hans Erik Groven

Motorgruppa:

Arne Hansen, leder Kjell Sterkerud Ragnar Berby Terje Bergby Rune Kultorp

Sarpsborg kommunes kulturpris for 2013:

Varteig Historielag fikk 7. oktober tildelt Sarpsborg kommunes kulturpris for 2013. Dette skjedde i et møte i Peisestua, og det var ordfører Sindre Martinsen-Evje som kunne overrekke prisen. Blant gjestene for øvrig var også rådmann Unni Skaar og juryleder Elsie Brenne. Ved overrekkelsen av prisen sa ordføreren at historielagets mangesidige virke er med på å generere bevissthet om, og ivaretakelse av, bygdas historie. Dette igjen skaper stolthet og tilhørighet, og styrker både identitet, trivsel og helse, fastslo han. – Dere bidrar til samhold i bygda, og gjør Varteig til ei god bygd å bo i, sa Sindre Martinsen-Evje.

2

Tildelingen kom overraskende, men ikke mindre gledelig. Historielagsleder Kari S. Lunde sa ved overrekkelsen at dette er en gedigen motivasjon til videre innsats i laget. Prisen var på 20.000 kroner, et diplom og en stenskulptur. Sammen med flere andre pengegaver, har styret i historielaget vedtatt å øremerke midlene til utgivelse av et hefte og en CD med dialektiske ord og uttrykk, samt skilting av nedlagte boplasser i Varteig.

Medlemmer:

Pr. 31. desember 2013 hadde Varteig Historielag 127 medlemmer, hvorav to æresmedlemmer og et gavemedlem. Tolv nye medlemmer har meldt seg inn siste året, et medlem er avgått ved døden og to medlemmer har meldt seg ut. Det gir en netto tilvekst på ni medlemmer siste året.

Styrets møter:

Styret har i året som har gått hatt fjorten styremøter og behandlet 192 saker. I tillegg er det avholdt følgende fellesmøter: Fellesmøte mellom styret og komiteene 8. april. Fellesmøte mellom styret, Ingakomiteen og kalenderkomiteen 28. mai.

Fellesmøte mellom styret og meierikomiteen 7. oktober.

Fellesmøte mellom styret og valgkomiteen 14. oktober.

Dessuten har regnskapsføreren møtt i flere av styrets møter.

Styrets arbeid:

Styrets primære oppgave er historielagets organisatoriske virksomhet, for å sikre lagets jevne drift. I det forløpne år har imidlertid styret også engasjert seg i saker av annen karakter: Markering i 2017 av at det er 800 år siden Håkon Håkonsson ble innsatt som konge. Komiteen med representanter fra historielagene i Eidsberg, Varteig og Sarpsborg avsluttet sitt arbeid 3. mai. Komiteen ser for seg lokale arrangementer, men oppfordrer samtidig Olavsdagene i Sarpsborg til å ha 800-årsjubileet som tema i 2017. En del gjenstander etter Olga og Anders Næss har stått på Vartun. Næss satte som vilkår i sitt testamente at gaven skulle forbli i bygda. Ved nedleggelsen av Vartun har Varteig Historielag tatt et initiativ for å få gjenstandene overflyttet til Bygdehallen. Styret har etter anmodning fra Østfold Historielags kilderegistreringskomité påtatt seg å digitalisere folketellingen for Varteig for 1891. En arbeidsgruppe er i startgropa for jobben. Styret har avsluttet arbeidet med innsamling og gjennomgang av dialektiske ord og uttrykk. Arbeidet startet i 2011, og prosjektet ender i utgivelse av både et hefte og en CD med materialet. Arbeidene med digital registrering av kulturminnene i Varteig fortsetter, med arbeidsgrupper i hver av bygdas tre deler. Sekretæren har også det siste året laget historiske artikler under tittelen ”Før og nå” til Varteig Menighetsblad. Serien startet i julenummeret 2011.

Kommunikasjon med medlemmene:

Styret har siste året sendt ut terminliste med tilhørende informasjon i august 2013 og januar 2014. Av våre 127 medlemmer, mottar 104 denne informasjonen på mail. De øvrige får på vanlig måte sin informasjon i brevs form. Praksisen med skriftlig informasjon endres ikke for dem som ønsker å få informasjonen på papir, men i tillegg sendes det nå ut påminning på mail om møter, turer og andre arrangement i historielagets regi. Det ble også sendt ut et nyhetsbrev i oktober til våre medlemmer med oppgitt mailadresse.

3

Bilder på nett:

Styret og Ingakomiteen startet i 2012 arbeidet med å gjøre vårt omfattende bildearkiv tilgjengelig på nett. En egen bildegruppe med Knut Øyvin Skaar som ansvarlig er i arbeid, og pr. årsmøtedato ligger 1122 bilder på det digitale arkivet – hvorav 733 ulike motiver er tilgjengelig via vår hjemmeside på nett. Dermed har historielaget nådd en milepæl, ved at våre historiske fotoperler blir allment tilgjengelig. Responsen på det digitale fotoarkivet er svært god, idet det registreres i snitt rundt 2500 åpnede bilder pr. dag. Rekorden på én dag er 9009 åpnede bilder.

Hjemmesiden og Facebook:

a.

Varteig Historielag hadde i kalenderåret 2013 totalt 39.655 treff på vår hjemmeside, b.

hvilket tilsier et snitt på 109 pr. dag. Dette er en fantastisk respons, som ikke minst bør tilskrives bilder på nett. På nettsiden – www.varteig-historielag.no

– legges det ut omtaler av historielagets møter, turer og andre aktiviteter både i forkant og med fyldige referater i etterkant. Også mange allmenne lokalhistoriske artikler legges ut på nettsiden. Web-ansvaret ligger til Ingakomiteen, med Øistein Bøe som utøvende og med Knut Øyvin Skaar som ansvarlig for utvikling og vedlikehold av nettsiden. Vår Facebook-side er også svært godt besøkt, og har nå omkring 380 venner. Karin Kullerud Ek og Øistein Bøe har betjent siden. Også her blir møter og turer omtalt både i forkant og i etterkant, sammen med annet materiell av lokalhistorisk interesse. Ett fast innslag på siden siste året har vært omtaler av merkedagene. Facebooks enorme rekkevidde fikk vi til fulle se da det i april ble lagt ut en omtale av vår innsamling av dialektiske ord og uttrykk, skrevet på dialekt. Saken ble sett av 3.343 personer. Varteig Historielags tilstedeværelse på internett er utvilsomt et godt ansikt utad for laget, og ikke minst en fin måte å nå ikke-medlemmer på.

Økonomi:

Varteig Historielag kan glede seg over at vi på nyåret har blitt gjeldfrie. I 2010 tok vi opp et lån i DnBNor på 235.000 kroner for innløsing av Meieri-tomta. Lånet fikk 30 års løpetid og med de fem første årene avdragsfrie. Laget har hatt en så solid økonomi at det årlig er foretatt nedbetaling på lånet. I januar kunne vi løse inn de resterende 100.000 kronene. Det er en lettelse å være gjeldfri igjen, og styret er meget godt fornøyd med at dette faktisk skjer før avdragene ellers skulle begynne å rulle. Selv med sletting av lånet har historielaget pr. 31. januar en beholdning på 88.333 kroner. Laget har i regnskapsperioden hatt tre stands/bøttelotterier på Mega/Coop Extra på Hafslundsøy som til sammen har innbrakt netto omkring 18.000 kroner. Historielaget har siste året mottatt 6.348 kroner i driftstilskudd til Meieriet fra Sarpsborg kommune, og lagets grasrotandel innbrakte omkring 2.800 kroner.

Gaver:

Sarpsborg kommunes kulturpris på 20.000 kroner. Monica Heer Mariussen arrangerte søndag 22. september en konsert i gymsalen ved Varteig skole. Overskuddet på kr. 11.070 ble skjenket historielaget. Historielaget var formålet for minnegaven ved Emma Grøtvedts bortgang – kr. 3.650. Det henvises til inntakskomiteens egen årsrapport når det gjelder gjenstander som Varteig Historielag har mottatt i 2013.

4

Meierieiendommen:

Meierikomiteen har siste året besørget ventilasjon under meieribygningen og malt sørveggen på uthuset, i tillegg til det jevne vedlikeholdet. Varteig Historielag fikk avslag fra både Østfold fylkeskommune og Kulturminnefondet på søknad om støtte til renovering av hovedbygningen på Meieriet. Styret anbefaler at saken tas opp igjen med fornyede søknader for 2015.

Møtevirksomheten:

Antall møter i historielaget har økt ytterligere, da vi siste året gikk fra seks til åtte temabaserte møter. Oppslutningen om møtene er så god at styret så behovet for å øke antallet: Mandag 11. februar ble det avholdt årsmøte i Peisestua i Bygdehallen, med 34 medlemmer til stede. Etter årsmøtet fortalte Hans Erik Groven blant annet om sine oppgaver som sikkerhetsansvarlig under OL på Lillehammer i 1994. Mandag 18. mars fortalte Rikard Sundås løst og fast fra et aktivt liv. Nærmere 60 personer var til stede. Sammen med kona Helene og sønnen Henning bød han også på visesang. Mandag 29. april kåserte Janette Ulvedalen over emnet ”Fra bondens klær til bunad”. Synnøve Lunde Karlsen og Wigdis Bergby hadde ansvaret for en tekstilutstilling. Møtet var lagt til Breidablikk og trakk omkring 30 personer. Mandag 3. juni fortalte Tormod Klemsdal om ”søskenflokken på Klemsdal”. Rundt 40 tilhørere hadde benket seg. Mandag 2. september foredro fylkeshistoriker Sven G. Eliassen om herregårdene på Hafslund og Borregaard, med sideblikk mot Varteig. Rundt 30 personer hadde møtt fram. Mandag 7. oktober holdt antikvar Roar Murtnes foredrag om ”historiske hager i Østfold”, med 35 mennesker i salen. I samme møtet fikk historielaget tildelt Sarpsborg kommunes kulturpris for 2013. Mandag 4. november trakk Knut Bøe fram barndomsminner fra Bøkroken. Han hadde med seg Varteig Menighetskor som bød på to sangavdelinger. Mellom 60 og 70 satt i salen. Mandag 2. desember avholdtes vårt tradisjonelle julemøte med ca. 60 personer til stede i Ingasalen. Gudmund Bøe Seljehammer fortalte fra barndom og yrkesliv, og Ågot Borgen bød på et julepotpurri på piano. Med på møtet var også Monica Heer Mariussen og Einar Sandvik med solosang og trekkspill. I tillegg er det arrangert slektsforskerkvelder som i utgangspunktet avholdes første torsdagen i hver måned – med unntak av juli og august.

Turer:

Varteig Historielag bød siste året på tre turer – to turer ut av bygda og en lokalhistorisk vandring innom bygda. I tillegg sto vi som teknisk arrangør av Månedens tur: Lørdag 20. april arrangerte historielaget tur til Ragnar Johnsens gård Tånga i Lommeland. 34 personer deltok, og fikk en fremragende guiding av Johnsen. Lørdag 25. mai var 24 personer med på historielagets vårtur til Norsk Skogmuseum og Glomdalsmuseet på Elverum. Søndag 3. august var Varteig Historielag teknisk arrangør for Månedens tur, som samtidig var åpningen av turtraseen gjennom Kulleruddalen. Rundt 90 strålende fornøyde turgåere deltok. Søndag 24. august gjennomførte historielaget sin årlige høstvandring, denne gang i Spydevoldkroken. Per Ludvig Spydevold var dyktig guide. Historielaget utarbeidet et hefte som fortalte om gårder og virksomhet i området.

5

Rydding av ny tursti:

Som nevnt under ”Turer” var Varteig Historielag teknisk arrangør for Månedens tur i regi av Sarpsborg kommune søndag 4. august. I den forbindelse ble det på dugnad ryddet tursti fra Bøsaga, gjennom Kulleruddalen, langs Ingaleden ned mot Lundekroken, og derfra om Lundskauen, Kullerudmosen og Krogsmyra tilbake til Bøsaga. Løypa er på 11,3 km. Gunnar Bråthen og Gunnar Kullerud gjorde et omfattende dugnadsarbeid for å rydde og merke den nye turstien. Kjell Andersen var koordinator og bindeledd mot Varteig Orienteringslag og Sarpsborg kommune, og han har også lagt ned en betydelig dugnadsinnsats. Det er i regi av historielaget utarbeidet et 16 siders hefte om turtraseen, skrevet av Øistein Bøe. På åpningsturen var Gunnar Kullerud og Synnøve Lunde Karlsen dyktige guider.

Bygdedagen:

Kari S. Lunde, Kjell Lunde og Wigdis Bergby var historielagets representanter i bygdedagskomiteen 2013. Rundt 300 mennesker deltok i bygdedagsarrangementet søndag 17. juni. Varteig Historielag var ansvarlig for to utstillinger – en liten markering av 100-årsjubileet for kvinners stemmerett, og en omfattende mønstring med tema ”Ved reisens slutt”. Begge ble vist i Peisestua, med godt besøk. Salget i historielagets stand må betegnes som svært bra. Historielagets eiendom Meieriet benyttes flittig under bygdedagen, og her var det blant annet virksomhet i en ambulerende smie og ei kvern. Bygdekvinnelaget kinnet smør og stekte lefser i meieribygningen, mens det var forskjellige salgsaktiviteter både i og utenfor våningshuset.

Representasjon:

Kari S. Lunde, Terje Bergby og Øistein Bøe var Varteig Historielags representanter på årsmøtet i Østfold Historielag på Ørje lørdag 27. april. Kari S. Lunde og Karin Kullerud Ek møtte som utsendinger på Østfold Historielags tillitsmannsmøte på Fjellheim i Spydeberg 21. oktober. Kare S. Lunde og Odd H. Johansen representerte historielaget i et møte 27. november som folkehelsekoordinator Marit Pedersen i Sarpsborg kommune hadde invitert til for å planlegge månedens turer for 2014.

Inga-heftet:

2013-utgaven er den 29. i rekken og ble trykket i et opplag på 300 eksemplarer. Prisen er 100 kroner, og hele opplaget er solgt ut.

Varteig Historielags kalender:

”Varteig i gamle dager” kom med sin 30. utgave for 2014. Den ble trykket i 700 eksemplarer og utgitt til jul. Prisen er 80 kroner, og ved regnskapsavslutning er det gjort opp for drøyt 600 eksemplarer.

Avslutning:

Styret i Varteig Historielag ønsker avslutningsvis å gi honnør til de tillitsvalgte på ulike områder innen laget. Her er det et stort antall arbeidsvillige og ansvarsfulle mennesker som legger ned en betydelig innsats til beste for både historielaget og lokalhistorien. Vi vil også benytte anledningen til å takke for den svært gode oppslutningen som laget har om de ulike aktivitetene. Det gjelder fra våre medlemmer, men også fra andre som ønsker å støtte opp om laget.

Styret 6

Komiteenes rapporter

Samtlige komiteer i Varteig Historielag, både de som velges på årsmøtet og de som styret oppnevner, lager sine årsrapporter som protokolleres sammen med styrets årsberetning. Samlet danner beretningene et mest mulig korrekt bilde av bredden i aktivitetene, til nytte for dagen i dag og som dokumentasjon for framtiden. Vi bringer nedenfor de ulike komiteenes rapporter. INGAKOMITEEN Komiteen har i 2013 bestått av: Solveig Rød (leder), Øistein Bøe, Hans Erik Pedersen, Knut Ø. Skaar og Wigdis Bergby (fram til mars -13). Komiteen har hatt 3 hovedansvarsområder : Inga-heftet, Hjemmesiden og Fotoarkivet. Alle områdene er avhengig av at noen har datakunnskaper ut over vanlig bruk. Det ble derfor tidlig i 2013 satt opp en liste over delområder med min. 2 ansvarlige pr. område. Om hvert av hovedområdene : A. Inga-heftet: Årets utgave er det 29.i rekken. Det er på 96 sider med et variert innhold av lokalstoff. Selv om prisen nå er økt til kr 100,- , har salget gått så bra at det nå bare er noen få eksemplarer igjen. B. Hjemmesiden: Har stort sett vært driftet av 1 av medlemmene. Den oppdateres jevnlig, og har hatt ca 40 000 besøk – hvorav over 15 000 er nye. Sammen med Facebook-siden, som nå har ca 350 venner, er disse to sidene gode ”ansikter” utad for laget. c. Fotoarkivet: Her har det i løpet av året vært utført et kjempearbeid fra noen få medlemmer utenfor og innenfor Ingakomiteen. Pr dato er det lagt ut over 2000 bilder fordelt på 22 album. At dette er populært, vises ved at allerede nå er besøkstallet i ferd med å passere 5000. For å kunne øke antallet bilder ytterligere, er det avholdt et møte med Østfold Fylkes Billedarkiv. ØFB skal i vårhalvåret gjennom en flytteprosess, men fra høsten 2014 vil det settes opp en plan for samarbeidet. Økonomi: Komiteen fikk kr 5000 til innkjøp av nødvendig utstyr/programvare til Fotoarkivet. Inga-heftet er nesten fullfinansiert via annonseinntektene. Solgte hefter vil derfor gi overskudd til laget. Tanker om framtidig organisering: Arbeidet med de 3 hovedansvarsområdene er omfattende. Komiteen foreslår derfor at styret ser på en ny ordning for Inga- og kalenderkomiteens ansvarsområder slik at det oppnevnes 2 komiteer med ansvar for hver sine områder: - Publikasjonskomite: Ansvar for utgivelse og salg av Inga-heftet og Varteigkalenderen - ”Web”- komite: Ansvar for Hjemmesiden med Fotoarkivet og Facebook-siden Hver av komiteene bør ha 3-4 faste medlemmer og få ansvar for å knytte til seg ”hjelpere” til deler av oppgavene.

Solveig Rød

INNTAKSKOMITEEN

Medlemmer:

Komitéen har i 2013 bestått av: Erling Skivdal - leder, Wigdis Bergby – sekretær, Synnøve Lunde Karlsen og Hans Erik Groven. Erling Skivdal ønsker å tre ut av komiteen. Terje Bergby er forespurt om å tre inn og han har takket ja til dette.

Møter:

Komitéen har avholdt to møter: 25.04.13 og 22.10.13 henholdsvis på Vestvold og Meieriet. Under møtet på Vestvold var komiteen forsterket med Terje Bergby og Ragnar Bergby.

7

Det ble foretatt en gjennomgang av det lagrede materialet i de to husene som historielaget låner av kommunen, samtidig som det ble ryddet plass til bilen etter Anne Thoreby.

Forespørsler:

Komiteen har behandlet 15 forespørsler i 2013. 13 gjenstander ble vedtatt å ta inn i samlingen da de anses som verdifulle i historisk sammenheng eller for å komplettere de ulike utstillingene i husene. Nesten alle har en historisk bakgrunn fra Varteig. Forespørsel 13/5 ble avslått; et møblement som har tilhørt May-Eivor Belsby. Begrunnelse: plassmangel og at dette ikke har sin opprinnelse i Varteig. Forespørsel 13/11 ble ”omdirigert”; kallsbrev til prest Andersen ble vedtatt å gis til Menighetsrådet/ Varteig kirke hvor det vil inngå i en ny utstilling som er under planlegging. Noen gjenstander har ikke fått endelig plassering, men vil etterhvert inngå i de ulike utstillingene eller plasseres på arkivrommet når det er ferdig renset.

Kassasjon:

5 gjenstander er fjernet fra samling/lager pga. dårlig tilstand. Se skjema

Wigdis Bergby

Inntak til Varteig Historielags samling 2013 - Oversikt over gjenstander som inntakskomiteen har vedtatt å innlemme i Varteig Historielags samling (med giver og plassering i parentes):

Gjenstander og dokumenter, bl.a. medalje, diplom, skjøter, obligasjoner, kvitteringer mm. (Else Bøe via Øistein Bøe - Delvis i hvelvet i Bygdehallen og delvis hos Øistein Bøe.) Protokoller fra Varteig Bondelag, samt klubbe og to fotografier fra Spydevold (Glomsrud Saksrud på Spydevold østre via Terje Bergby - På rommet utenfor arkivrom på Meieriet, foto hos Wigdis Bergby (grunnet mugg i ark.rom)) Protokoller fra Barneparken på Vestvold (Liv Torill Skofteby - Foreløpig hos Wigdis B.) Fotografi av ”Hovedkomiteen for bygdeutstillingen i Varteig 1961” (Aslaug Bergerud - Levert til Kari Lunde sm. med annet fotomateriale fra Wigdis B. 30.05.13)

Møblement, halmstoppet sofa, to pinnestoler og bord (May Eivor Belsby via Øistein Bøe - NB!

avslått

25.04.13. Plassmangel, samt uegnet miljø i alle hus pga fukt/mugg/mus. Heller ikke prod. i Varteig.)

Jubileumshefte ”Varteig kirke 100 år 1859-1959” (Knut Bøe - Foreløpig hos Wigdis B.) Familiebibel etter Iver Olsen Brenne/Brunsby (To tippoldebarn: Eirin og Guro Brunsby - I hvelvet på Bygdehallen) Kjøkkenutstyr fra Spydevold (Eli Glomsrud - Usortert i eske på kjøkkenet i Huset) Slipesten,to tønner, ett fotografi fra Nordre Furuholmen, samt noen kanonbilder fra Knatterød (Gunnar Kullerud - Ikke fått alle gjenstandene ennå). Telefon (Knut Bøe - Butikken i Huset)

Kallsbrev til prest Andersen fra kong Oscar og Carl (Annar Berg -

Gitt til Varteig Kirke

22.10.13.

Komiteen mente disse dokumentene naturlig hører hjemme i kirken, hvor de vil bli stilt ut.)

Sitar etter Sofie Sælid (Astrid Lunde - I hvelvet på Bygdehallen) Salmebok ”Salmer og Sange” av M. Larsen (Karin Lillian Dahl Aannerud - Foreløpig hos Wigdis Bergby) Kasser med laboratorieutstyr, ant. fra Varteig skole (Solveig Rød/ Varteig skole? - Står i gangen på Museet) Ransel, selskapsveske mm. (Hans Erik Groven - Foreløpig i hvelvet i Bygdehallen). KASSASJON 2013 Kassert på Meieriet: Potetstamper som var sterkt infisert av borebille

Fjernet for å unngå kontaminering

Kassert på Vestvold: Møkkakjerre Geit og bukk Enspenning Blåsemaskin

Alle disse gjenstandene var sterkt angrepet av borebiller og i en slik stand at de var en fare for kontaminering til det øvrige materialet, samt at de sannsynligvis ville blitt ødelagt under transport. Alle disse gjenstandene ble ansett som nærmest umulige å reparere/behandle.

8

MEIERIKOMITEEN Meierikomiteen har i 2013 bestått av Kjell Lunde (leder), Gunnar Bråthen og Kai Rød. Våningshuset Det er ikke utført noen arbeider på våningshuset siste år. Uthuset Den nye sydveggen er malt med 2 strøk og vindskiene er malt med 3 strøk maling. Meieribygningen Etter at man fikk mistanke om muggsoppangrep i arkivet, ble det med hjelp fra Museumstjenesten Østfoldmuseene installert avfukter/fuktighetsmåler i arkivet. Måleperioden var ca. 15.juli – 19.desember 2013. Målingene viser at klimaet ligger temmelig stabilt rundt 70 % relativ fuktighet. Innetemperaturen sank i måleperioden fra ca. 21 gr. C til ca. 8-12 gr. C. Meierikomiteen vil kommende år vurdere videre tiltak for å unngå utvikling av muggsopp i rommene. Utvendig har man i 2013 plukket vekk en del puss og boret noen hull i grunnmuren for å få bedre gjennomlufting. Utomhusarealer Meierikomiteen engasjerte maskinentreprenør Tor-Ingar Walther til å fjerne 10 stk. store stubber i hageområdet samt grave og legge ny drensledning langs langveggen på østsiden av uthuset. Ny matjord ble etterfylt. Den nye drensledningen ble koblet til drensledningen på nordsiden som ble lagt i fjor. I løpet av året har man etter godkjenning fra styret gått til anskaffelse av en ny, større og mer robust gressklipper. Klipperen kostet i utgangspunktet kr. 36.000, men med innbytte av den gamle måtte vi ut med kr. 25.000.

Kjell Lunde

TUR- OG ARRANGEMENTSKOMITEEN Komiteen har bestått av: Marit Aasgaard, leder, Ester Juliussen, Arne Hansen og Kjell Andersen. Oddvar Juliussen har deltatt på alle møtene. Det har vært avholdt åtte møter, hvorav tre i Ingasalen med godt besøk. Den nye ordningen med engangsservise ved bevertningene har vist seg å fungere bra, samt lettet arbeidet for komiteen. Loddsalget med gevinster fra møtedeltagerne har gitt penger i kassa. Turarrangementene har ikke komiteen hatt ansvaret for i år.

Marit Aasgaard

KALENDERKOMITEEN Medlemmer: Komiteen har i 2013 bestått av: Hans Erik Pedersen, Tove Wilhelmsen, Jan Hasle og Synnøve Lunde Karlsen. Komitèmøte: Komiteen avholdt møte på Meieriet 8. oktober 2013. Øistein Bøe var også tilstede. Nytt av året er at kalenderen også tar med seg en del av de viktigeste merkedagene våre. 2014- utgaven av "Varteig i gamle dager" er faktisk den trettiende i rekken. Antall:" Varteig i gamle dager" ble bestilt i 700 eksemplarer som tidligere, men vi fikk 48 ekstra fra trykkeriet. I årer det solgt ca. 450 kalendere. Det endelige antall solgte kalendere foreligger ikke pr dagens dato, da regnskapsfører ikke har mottatt oppgjør fra alle selgerne.

9

Trykkeri: Møklegaards Trykkeri AS i Fredrikstad benyttes stadig. Hans Erik Pedersen setter sammen kalenderen. Han er kontakt mot trykkeriet og henter det ferdige produktet. Pris: Årets kalender koster kr.80,- Selgere: Årets selgerkorps har bestått 21 selgere: Geir Andersen, Karin Kullerud Ek, Gunnar Kullerud, Erling Skivdahl, Synnøve Lunde Karlsen, Øistein Bøe, Kjell Andersen, Odd Johansen, Ellen Hasle Kokkim, Harald Sælid, Hans Erik Pedersen, Solveig Rød, Kari Lunde, Torbjørn Olsen, Kjell Lunde, Marianne Kultorp, Arne Hansen, Jorun Hagen, Helge Bergby, Øyvind Holt og Tove Wilhelmsen. Bestillinger: Faste bestillinger blir sendt i posten i desember. Andre mottakere: Kalenderen gis gratis til følgende personer/institusjoner: - Anders Lunde/ Ditt Apotek- annonsør - Østfold fylkes billedarkiv. - Østfold Historielag.

Synnøve Lunde Karlsen

VALGKOMITEEN Valgkomiteen har bestått av Ester Juliussen (leder), Ludvig Lunde og Jan Henning Hansen. Komiteen startet sitt arbeid midt i oktober, og har hatt fire møter i tillegg til et innledende møte med styret. Arbeidsfordelingen innad i komiteen har vært grei. Oppgaven har vært ganske omfattende, og det har vist seg å være klokt at vi startet arbeidet så tidlig som i høst. Det har vært forholdsvis enkelt å skaffe kandidater til de ledige funksjonene, bortsett fra ledervervet i styret, der det dessverre har vist seg umulig for valgkomiteen å få opp en kandidat. En rekke medlemmer er blitt spurt, men ingen har vært villig til å ta på seg lederfunksjonen.

Ester Juliussen

MOTORGRUPPA Motorgruppa har bestått av Arne Hansen (leder), Terje Bergby, Ragnar Berby, Rune Kultorp og Kjell Sterkerud. Det er siste året sikret plass til den gamle NSU’en i et av uthusene på Vestvold. Ut over dette har det vært beskjeden aktivitet i gruppa.

Styret 10