Ny, vakker bydel!

Download Report

Transcript Ny, vakker bydel!

BO

m a g a s i n e t

N R . 3 / 2 0 1 3

Passivhus til salgs

side 6

Vestre Bydel 1

side 36

Medlemsblad for

KRISTIANSUND BOLIGBYGGELAG

Ny, vakker bydel!

side 32

2

FÅ ET KJØKKEN SOM ER NOE MER ENN BRA DESIGN

Besøk oss på www.hth.no HTH KJØKKENFORUM KRISTIANSUND | Nordmørsvn. 54, 6517 Kristiansund | T. 400 04 785 3

4

Annonse Start Forfra

Se TV når det passer deg.

Hvor ofte har du kommet hjem midt i en nyhetssending du gjerne skulle fått med deg? Med tjenesten Start Forfra kan du med et enkelt tastetrykk starte nyhetene eller programmet du ønsker å se forfra, og få med deg alt fra start. Enkelt og genialt.

og få med deg alt fra start. Enkelt og genialt.

med den nye underholdningsportalen T-We fra Canal Digital. får med den nye underholdningsportalen T-We fra Canal Digital.

Finn ut mer på canaldigital/t-we

tema i dette nummeret:

det digitale hjem

2013 www.kbbl.no

Leder

anders marthinussen

Hverdagen i hjemmet før og nå

Den teknologiske utviklingen har vært enorm de siste tiårene. Arne Hjeltnes satte dette i et interessant perspektiv under et foredrag forle den. Han hadde skrevet en bok med bakgrunn i programbladet for fjernsynet. Vi snakker da selvsagt om den ene kanalen NRK. På 70-tallet var det omtrent bare en eneste krimserie folk så på fredagene. Disse ble i hans eksempel gjerne etterfulgt av programserien Koreansk dans del 1:12. Hele Norges oppmerksomhet var viet dette. Vi vil nok aldri oppleve å få kri mikoner med samme status som Derrick og Harry Klein igjen. I dagens tv verden er det så mange krimserier at man umulig kan få sett alle gjennom hele uka. For de som er hektet på spesielle serier har imidlertid løsningen kommet gjennom Netflix og andre streaming tjenester som gir deg alt du vil ha når det måtte passe deg om du bare har internett tilgang. Og denne tilgangen har du nå i bilen, i teltet på fjellet og på flyreiser for å nevne noe. Barn og unge i dag synes det er uforståelig at inter nett ikke har eksistert siden tidenes morgen, og klarer ikke å forestille seg hvordan verden kunne fungere uten.

Kombinasjonen av brukervennlige appli kasjoner og teknologi til hjemmet vil gi en ny utvikling til hvordan vi bruker tiden i huset. Mobiltelefonen kan enkelt styre all elektronikk i huset fra lys og varme, lydvolum i alle rom, overvåkningskamera osv. Mye av dette er nok mer morsomt enn nyttig, men det er også viktig å tenke på hva teknologien har bidratt til å forenkle hverdagen for mennesker med funksjonshemminger. Jeg husker godt fra barndommen at de fleste i klassen hadde husnøkkelen i en hyssing rundt halsen fordi mor og far var på jobb når de kom hjem fra skolen. Nøkkelbarna i dag må bare lære seg koden til døra for å slippe inn, mens i nær fremtid låses døra kanskje opp bare ved å se inn i «nøkkelhullet» hvor kameraet kjenner igjen familiemedlemmets øye.

Alt dette kalles utvikling. Godt å vite at noe av det gamle forsvarer sin eksistens. Jeg tenker på den sterke økningen i vinylplatesalget. I 2012 var omsetningsverdien mer enn 1 milliard og er økende. Dersom barna deres ikke tror det kan de jo bare «Google det».

Med vennlig hilsen, Anders Marthinussen, Styreleder i KBBL.

»

Vi vil nok aldri oppleve å få krimikoner med samme status som Derrick og Harry Klein igjen.

Visste du at?

Passivhuset er nå til salgs.

Innhold

faste spalter

Tanker over kaffekoppen .................... 18 Mattipset ...................................................... 21 Reisetipset ................................................ 22 Jusspalten .................................................. 24 Kryssord

&

Sudoku ................................ 25

nyheter

Passivhuset kan bli ditt! ......................... 6 Sameiet KBBL Servicesentral med brannkontroll ................................... 10 Flott medlemstur til Talgø ................. 30 Nytt land og ny bydel i Kristiansund ............................................ 32 Vestre Bydel 1 – tett og varm ........... 36 Et av KBBLs minste lag i ny drakt ...................................................... 37 Nytt land og ny bydel i Kristiansund side 32

MEDLEMSBLAD FOR KRISTIANSUND BOLIGBYGGELAG nr. 3, 2013 ansvarlig redaktør Adm. Dir. Vidar Solli, Kristiansund Boligbyggelag AL kristiansund Langveien 16, 6509 Kristiansund. Tlf: 71 58 74 00 Fax: 71 58 74 01 E-post: [email protected] Hjemmeside: www.kbbl.no

TIBE Molde Postadr.: Postboks 473, 6400 Molde Tlf: 71 20 12 00 Fax: 71 20 12 01 E-post: [email protected]

medarbeidere i dette nummeret og Ove Rødal. Liv Berit Bach, Liza Haavde utgitt av BS Media AS Postboks 452 Sentrum. 0104 Oslo annonser MRmedia Storgata 11, 6413 Molde Tlf: 71 21 05 60 Fax: 71 21 06 82 Mail: [email protected]

trykk Ålgård Offset, Ålgård MI LJØM ERKET 241 Trykksak 68 4

Bomagasinet

nr. 3, 2013 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 5

tomt

535 kvm

bra

138 kvm

sov

3

pris

5.250.000 kr

boform

Selveier

6

Passivhuset kan bli ditt!

Det aller første passivhus i Kristiansund er nå til salgs! Både innvendig og utvendig er alt ferdig. Ta kontakt med KBBL eiendomsmegling og megler Rune Johansen hvis du vil sikre deg byens mest energibesparende bolig.

ove rødal ove rødal / kbbl / miriam brandstad Passivhuset på Draget har det siste året vært visningsbolig for publikum, skoleklasser, bran sjefolk og benyttet til ulike seminarer og møter. I juni var det «åpen dag» hvor KBBL, leverandører og samarbeidspartnere var til stede og orienterte om alle sider ved passivhuset. En kjempesuksess. Men nå er huset klar for salg. For at potensielle kjøpere skal få riktig inntrykk av interiøret er det fort satt møblert for visning.

Netto energibehov er 50 pro sent av det et vanlig Tek 10-hus bruker. Det er vannbåren varme og styringssystemer som sikrer optimal gevinst for både denne og andre varmekilder. Eieren av passivhuset får en fantastisk komfort og samtidig minimal ener gibruk. For hver krone man bruker får man tre, sier Johansen. Huset er smart, energibesparende og enkelt å bruke.

Huset er tett – men samtidig har det ventila sjonssystemer som sikrer mye bedre luft enn i et tradisjonelt hus. Luften blir hele tiden skiftet ut og flere lag med filter sikrer at den en ren.

Passivhuset har et bruksareal på 138 kvm. Det inneholder romslig stue og kjøkke, samt vaske Faksimile fra Bomagasinet 2/2013.

rom i 2. etasje, stor, solrik uteter rasse, samt utebod/tørkebod. I 1. etasje er det tre soverom og bad. Boligen har også carport og to store sportsboder. Tomta er ferdig opparbeidet og plenen er nå grønn og pen.

– Vi har hatt flere interessenter til huset, men er ikke helt i mål ennå, sier Johansen. Han legger til at KBBL vil avvente byggingen av neste passivhus til man har fått et godt erfaringsgrunnlag fra bruken av det første bygget, sier Johansen. ••

Bomagasinet

nr. 3, 2013 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 7

8 nytt fra administrasjonen

Ledelse, stab og utvikling

vidar solli

Administrerende direktør Tlf. 902 04 259 Mail: [email protected]

per dagfinn fagerli

Seniorrådgiver Tlf. 902 02 534 Mail: [email protected]

Marked og medlem

liv berit bach

Leder marked og medlem Tlf. 926 03 616 Mail: [email protected]

tina helen r. sakshaug

Permisjon Kurs - Årets kurs samlet rundt 60 deltagere fra hele Nordmøre.

liza haavde

Vikar Tlf. 975 08 486 Mail: [email protected]

Økonomi og forvaltning

britt stokke

Kontorleder Tlf. 971 77 679 Mail: [email protected]

inger lise settem berg

Autorisert regnskapsfører Tlf. 71 58 74 06 Mail: [email protected]

berit ludvigsen

Kunderådgiver Tlf. 71 58 74 03 Mail: [email protected]

inger øksenvåg

Faglig leder regnskap Tlf. 71 58 74 04 Mail: [email protected]

brynjar jacobsen

Kunderådgiver/Aut. regnskapsfører Tlf. 71 58 74 19 Mail: [email protected]

iren gimnes

Kunderådgiver Tlf. 71 58 74 13 Mail: [email protected]

Prosjektlederne i fokus

Tradisjonen tro arrangerte teknisk avdeling i KBBL kurs/foredrag under Tahitifestivalen. Kurset ble arrangert på Rica Hotell 26. juni, og tok for seg viktige punkt i kontraktsforholdet mellom byggherrer og entreprenører; dette for å få en felles forståelse av spillereglene i de kontrakter og standarder de jobber med i det daglige.

Advokat Helge A. Tryti holdt foredrag blant annet med utgangspunkt i sin egen fagbok «Prosjektlederens håndbok i NS-kontraktene». Håndboka er presentert i fagbladet Byggeindustrien under overskriften «Dette må alle prosjektledere kunne». I artikkelen påpekes det at entreprisekontrakter representerer store verdier, er kompliserte og krevende. Ofte er den litteraturen som finnes beregnet på juristene, og ikke de som skal gjennomføre prosjektet i praksis. I boka har Tryti satt sammen det mest elementære man må besitte som prosjektleder i dag.

Teknisk sjef i KBBL Johan H. Grønvik forteller at samtlige kursdeltakere, i alt 60 entrepre nører og utbyggere fra Nordmøre, fikk utdelt boken under foredraget. Fra deltakerne kom det mange positive tilbakemeldinger.

Etter kurset ble deltakerne invitert til middag og utekonsert på Tahitifestivalen. ••

Ny styreportal

Styreportalen er et nettbasert dataprogram for styrene i boligselskapene. Dette gjør styrearbeidet mye enklere enn før, da de tillitsvalgte nå kan være tilkoblet egen da tamaskin for å godkjenne faktura, se på bilag, regnskapsrapporter, beboerlister etc. De fleste styrelederne har i dag e-postadresse og nettbank, alle disse burde benytte styreportalen. Foreløpig er det bare 50 % av styrene som har tatt den i bruk, men ny og forenklet utgave av portalen kom i sommer, så vi regner med at de fleste vil ta den i bruk innen et par år, sier kontorleder Britt Stokke.

marit skarvøy

Kunderådgiver/Aut. regnskapsfører Tlf. 71 58 74 07 Mail: [email protected]

nytt fra administrasjonen

Eiendomsmegling

heidi knutsen

Fagansvarlig/eiendomsmegler MNEF Tlf. 952 04 699 Mail: [email protected]

karen heggset monge

Eiendomsmegler MNEF Tlf. 481 53 306 Mail: [email protected]

rune johansen

Megler Tlf. 478 58 541 Mail: [email protected]

Nye hos KBBL - Marit Skarvøy(t.v) og Randi Kvisvik Hansen.

To nyansatte i KBBL

elin fugelsnes

Medhjelper eiendomsmegling Tlf. 71 58 74 26 Mail: [email protected]

KBBL har fått to nye medarbeidere i sommer, innen eiendom og regnskap. Randi Kvisvik Hansen (50) er ansatt som eiendomsrådgiver i KBBL eiendomsmegling. Hun begynte i sin nye jobb 1. august og trives veldig godt sammen med positive kollegaer.

Randi forteller at hun har en spennende og variert arbeidshverdag. – Jeg er medhjelper på nyprosjekter. Blant annet jobber jeg med Skorpa-prosjektet sammen med megler Rune Johansen. I tillegg avlaster jeg fagansvarlig Heidi Knutsen med adminis trativt arbeid. En oppgave som vil ta mye tid er tvangssalg. Jeg synes det er et spennende arbeidsområde, hvor man får anledning til å hjelpe folk.

Randi har en lang og variert bakgrunn fra bank. De siste 30 årene har hun jobbet i samme bank. Først het den Forretningsbanken, senere Fokus Bank og nå Danske Bank, hvor hun var autorisert finansiell rådgiver.

– Etter så mange år i samme bransje følte jeg for å prøve et yrke med litt andre oppgaver, samtidig som jeg kan dra nytte av lang erfaring opp mot kundearbeid. Det er selvsagt mye nytt å lære seg, men det er bare positivt.

Randi kommer fra Kvisvika, og har bodd i byen siden hun var 16 år. I dag bor hun på Dale sammen med ektemannen. To voksne sønner har flyttet ut av redet.

– Jeg liker å gå i fjellet. Det er mye fint turterreng rundt oss her og på hytta i Kvisvika. Vi er også en del på mine foreldres hytte på Oppdal, der vi går turer til fots og på ski.

Marit Skarvøy (46) begynte 1. juli som ny kunderådgiver hos KBBL. Hennes oppgave blir hovedsakelig å føre regnskap for en egen portefølje av borettslag.

Marit utdannet seg som revisor i 2010, etter å ha jobbet som ergoterapeut i mange år både i Averøy kommune og Kristiansund kommune. Etter revisorutdannelse ved Høgskolen i Molde jobbet hun to og et halvt år som revisormedarbeider hos BDO i Kristiansund.

– Jeg fikk lyst til å begynne med noe annet og synes det var artig å gå på skole igjen. I de tre studentårene pendlet jeg daglig mellom Bremsnes og Molde, sier Marit og legger til at det er veldig kjekt å jobbe i KBBL. – Har blitt tatt godt imot og det er ikke vanskelig å spørre om hjelp når det er behov, sier hun.

berit bjercke

Medhjelper oppgjør Tlf. 71 58 74 11 Mail: [email protected]

anita larsen

Medhjelper oppgjør Tlf. 71 58 74 24 Mail: [email protected]

mali ørbog

Eiendomsmeglerfullmektig Tlf. 993 63 564 Mail: [email protected]

ansgar løvold

Eiendomsmeglerfullmektig Tlf. 901 12 045 Mail: [email protected]

randi kvisvik hansen

Eiendomsrådgiver Tlf. 988 18 506 Mail: [email protected]

KBBLs generalforsamling

I år var generalforsamlingen for boligbyggelaget lagt til Thon Hotell. Det var godt over 100 medlemmer som var møtt opp, men det var en meget rolig forsamling og få spørsmål til styret. Det var kun vedtektsbestemte saker som ble behandlet i år og alle ble vedtatt enstemmig. Styreleder Anders Marthinussen ble gjenvalgt for 2 år, det samme ble styremedlemmene som var på valg.

Tekniske tjenester

johan h. grønvik

Teknisk sjef Tlf. 952 48 631 Mail: [email protected]

eivind gjerde

Byggmester Tlf. 414 60 453 Mail: [email protected]

pål sæther

Byggmester og takstmann Tlf. 922 43 567 Mail: [email protected]

Bomagasinet

nr. 3, 2013 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 9

Sameiet KBBL Servicesentral

frode sveen

Driftsleder Tlf. 971 35 975 Mail: [email protected]

per gunnar iversen

Servicemedarbeider Tlf. 907 36 654

åge karlsson

Servicemedarbeider Tlf. 917 09 643 10 Brannsjekk - Daglig leder Frode Sveen i Sameiet KBBL Servicesentral har fokus på brannvern fram mot jul.

Sameiet KBBL Servicesentral med brannkontroll

Sameiet KBBL Servicesentral vil i november og desember gjennomføre brannvernkontroll hos sine medlemslag.

ove rødal – Det er ikke tilfeldig at det skjer på denne tiden av året. 1. desember er Røykvarslerens Dag og ukene fram mot jul og ikke minst jul/nyttår er det mange branner, sier leder for servi cesentralen, Frode Sveen. Han forteller at rundt 50 av KBBLs lag har årlig brannkontroll av røykvarslere og brannslukkingsapparat. 20 lag har kontroll hvert 5. eller 10. år.

– Vi kunne gjerne tenkt oss flere lag med på denne kontrollen. Godt brannvern kan være med å redde liv, dette er også en del av internkontrollen som borettslagene er pålagt å ha, sier han.

Sameiet KBBL Servicesentral har ansatte som er sertifisert for 5-årskontroll av brannvern utstyr. Ved 10-årskontroll tas pulverapparatet med til et autorisert firma for godkjennelse.

– Vi prøver å utføre arbeidet effektivt, nøye og til avtalt tid. Når vi sender ut skriv til bebo erne noen dager i forkant av kontrollen, står det hvilken dag og hvilket tidsrom kontrollen blir foretatt. Mange beboere tar seg fri fra jobben for å være hjemme, evt. får noen til å være tilstede når vi kommer, sier Sveen. Når arbeidet avsluttes før jul vil over 1.000 leiligheter og alle fellesarealer med brannutstyr være kontrollert.

– Jeg tror at brannsikkerheten i borettslagene som vi følger opp er bedre en mange i de fleste andre boliger, hvor brannslukkingsapparatet kanskje blir gjemt vekk i et skap og blir stående. Vi har full oversikt over alle leilighetene i borettslagene, gjennomfører faste kontrol ler, og alle feil som avdekkes blir rettet opp. Hvis det er noen som ikke er tilstede under vårt besøk, vil det komme frem i sjekklistene som vi sender til borettslaget i etterkant av kontrollen.

Sveen er glad for at mange lag etter hvert har skiftet til brannvarslere som har innebygde batterier som varer i inntil 10 år. Men også disse varslerne må sjekkes årlig. For det kan oppstå feil som ikke skyldes batteriet. ••

paul hovde

Servicemedarbeider Tlf. 918 65 422

tom andreassen

Servicemedarbeider Tlf. 908 40 372

gabor kantor

Servicemedarbeider Tlf. 959 04 188

vidar vassgård

Servicemedarbeider Tlf. 416 52 741

KBBL Servicesentral AS

roger storsæther

Tømrer Tlf. 480 05 744

runar høyem

Servicemedarbeider Tlf. 994 71 900

LA BOLIGBYGGELAGET FORSIKRE DET DU ER GLAD I

Forsikring skal gi deg trygghet

for det som plutselig kan skje. Da er det viktig at du kan stole på de som forsikrer deg. Nå har 47 boligbyggelag gått sammen for å tilby våre 530 000 medlemmer forsikring av det de er mest glad i. Vi kjenner medlemmene våre, og vet at skikkelige folk fortjener skikkelig forsikring. Uansett om du vil forsikre sølvtøyet, bilen eller skal ut og reise bør du sjekke ut hva Boligbyggelagenes Forsikring kan tilby.

Kontakt ditt boligbyggelag eller ring oss på 03712

03712 www.bblf.no

" På vegne av Unison Forsikring AS

Boligbyggelagenes Forsikring tilbyr alle typer skadeforsikring medlemmene trenger

JA TAKK,

jeg vil gjerne bli kontaktet for en uforpliktende gjennomgang av forsikringer fra Boligbyggelagenes Forsikring

Vinn reisegavekort på kr 5000 fra VIA Tours

Fyll ut og vær med i trekningen

Navn: Adresse: Postnr./-sted: Medlem i: Telefon privat: E-post: Mobil:

Send SMS med kodeord BBLF til 2262 så ringer vi deg

Bomag Boligbyggelagenes Forsikring Svarsendring 2140 0090 Oslo

Bomagasinet

nr. 3, 2013 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 11

12

Som medlem i bademiljø-kjeden, står vår bedrift Øivind Lystad A/S for faglig dyktighet, pålitlighet og kreativitet.

Vi skal være best på bad og er en totalleverandør av bad og våtrom, og utfører alle typer rørleggertjenester, nybygg, totalrehabilitering, vedlikehold og oppussing av bad og våtrom og varmeanlegg. I tillegg til øvrige ordinære rørleggeroppdrag.

tema: det digitale hjem

Musikkopplevelsen er trådløs

Pappa sitter i stua og lytter til klassiske toner. Mor hører «kramgoa låtar» mens hun trener i kjellerstua. Sønnen i huset fyller gutterommet med hardrock, mens lillesøster nyter sitt idol i hulen sin som er tapetsert med Justin Bieber plakater. All denne lyden formidles trådløst fra et felles musikksystem som dekker hele huset. Og best av alt: Far kan skru ned lyden fra gut terommet dersom hans klassiske nytelse blir forstyrret av hardere toner.

Dette er et tenkt eksempel, men det er ikke framtidsmusikk. Trådløs distribusjon av lyd og styring av musikken ved hjelp av mobiltelefo nen er fullt mulig i dag. Elektronikkleverandøren Sonos er kommet lengst med denne teknolo gien og leverer systemer som kan spille av ulike radioprogrammer eller musikk i 32 forskjellige steder i huset på en gang.

Salget av slike løsninger har virkelig tatt av, forteller butikksjef i Hi-Fi klubben, John Vidar Ingerøyen.

fra nettet

Det finnes trådløse musikkløsninger for alle behov. Et eksisterende hi-fianlegg kan knyttes til et trådløst system, eller en kan starte helt fra bunnen av med kun trådløse komponenter.

– Musikksystemet laster ned -streamer - musikk fra internett. Tjenester som WiMP og Spotify tilbyr praktisk talt all tilgjengelig musikk for nedlasting. Egne CD’er kan legges over på en harddisk knyttet til systemet, forklarer Ingerøyen. En av Sonos-enhetene i systemet må være koblet til internett med vanlig nett kabel. Det kan være en av høyttalerne eller en spesiell enhet - Sonos-Bridge - som laster ned musikk eller radiosignaler fra nettet.

Den eneste kablingen som kreves, er at høyttalerne må kobles til strømnettet. Det gjør at det er enkelt å møblere rommene med god lyd, bare det er en stikkontakt i nærheten. Løsningen henter også radiokanaler fra inter nett. Det åpner for en hel verden av radiotilbud.

styring

– Godlyden styres fra en mobiltelefon, et nett brett eller en PC, forteller butikksjefen. Og brukergrensesnittet er svært enkelt. En velger bare hvilken kilde lyden skal komme fra. Det kan være en radiokanal som NRK P1 eller en nisjekanal fra Australia som bare sender favo rittmusikken. Musikken kan streames fra nettet eller være hentet fra en harddisk i systemet. I vinterhagen - Så fort pappa Johnny Gulliksen setter på «tommelfinger, tommelfinger, hvor er du?» begynner Aurora å danse. Pappa har laget en egen spilleliste med musikk Aurora liker, og 2-åringen vil gjerne ha en finger med i spillet når han velger musikken på fjernkontrollen.

Når kilden er valgt, bestemmer en hvilket rom musikken skal spilles i, og hvor høy lyden skal være. Enklere blir det ikke.

Et trådløst lydsystem er ikke begrenset til husets fire vegger. Det er enkelt å sette opp høyttalere på terrassen. Da kan lytteropplevel sen tas med ut i blonde sommerkvelder.

– Et trådløst system kan også kobles opp mot hjemmekinoen, understreker Ingerøyen. Sonos har en egen trådløs TV-høyttaler og subwoofer for fyldige basseffekter. •• På jenterommet - Datteren i huset, Celina Sundvall Kallåk (9) har en egen høyttaler på rommet sitt. Hun bruker en iPad til å velge musikk. Miley Cyrus og Justin Bieber er blant favorittene.

13

tema: det digitale hjem

Fotointeressert - Jeg synes det er utrolig moro å fotografere, sier Ingeborg Ulsnæs. Derfor er det viktig for meg å ta vare på bildene mine.

– Jeg lagrer bildene mine hos naboen

Ingeborg Ulsnæs (22) er en ivrig amatørfotograf. Hun tar ingen sjanser når det gjelder oppbevaring av bildene. Alle bildefiler blir med jevne mellomrom kopiert over på en harddisk som oppbevares hos naboen.

Fakta og tips

Lagre bildene på to disker når du kopierer dem inn fra kameraet.

Bilder kan også kopieres over på CD eller DVD. La en venn eller et familie medlem ta vare på platene for deg.

Hvert femte år må du lage en ny kopi av alle platene du har brent. Slike plater har begrenset levetid.

Hvis du redigerer bildene, behold både original og ferdig redigert bilde.

Flere fotobutikker har nett-løsninger som tilbyr lagringsplass. Ulempen er at slik lagring tilbys for at kundene skal kjøpe tilleggstjenester fra leverandøren.

Skytjenester som Dropbox, iCloud og tilsvarende tilbyr lagringsplass. Ofte er noe lagringsplass gratis, og så løper kostnadene om du har bruk for større plass.

Lagring - Bildene kopieres fra datamaskinen min over på en liten og praktisk harddisk, som jeg oppbevarer hos naboen, forteller Ingeborg.

»

Datasikkerhet trenger ikke å være verken dyrt eller komplisert. Det gjelder bare å lage seg enkle rutiner – og så følge dem.

ingeborg ulsnæs Bilder er noe av det kjæreste vi eier. Når vi bru ker digitale kameraer, er det viktig at vi sikrer bildene slik at ikke alle minnene blir borte i et datahavari. Om det skulle skje, er det ingen vei tilbake. Bildene er tapt - i alle fall for den som ikke har økonomi til å bruke titusener av kroner på å få et spesialfirma til å rekonstruere dataene som er gått tapt. – Datasikkerhet trenger ikke å være verken dyrt eller komplisert. Det gjelder bare å lage seg noen enkle rutiner – og så følge dem, sier Ingeborg. Harddisker er blitt så billig at det ikke koster mye å lagre dataene sikkert. Tenk på hvilket tap det hadde vært om du mistet alle bildene dine.

Det er problemfritt å finne bildene fra sommer- ferien dersom en bare har en mappe med sommerbilder på datamaskinen. Men når en skal lete fram sommerbilder fra de siste fem årene, er det lurt å legge dem i mapper med årstall. Enkelt og funksjonelt.

– Jeg har valgt å legge bildene mine på en harddisk som oppbevares hos naboen i tilfelle brann. Men det hadde også vært en god løsning å lagre bildene i «nettskyen» - for eksempel i Dropbox. Det koster heller ikke så mye, og nå har jeg så rask internett- forbindelse at det ikke tar så lang tid å laste opp filene til lagringsplassen. Men jeg startet med harddisk-løsningen og velger inntil videre å fortsette med det.

rutiner

Jobben begynner når bildene lastes over fra kameraet til datamaskinen. Ingen bilder slet tes fra minnebrikka i kameraet før de er lastet over.

– Jeg har bildene i en mappe på PC’en. Der ligger bildene sortert i undermapper. Jeg skri ver alltid inn en dato eller et årstall for at det skal være lettere å leite fram bildene seinere, forteller Ingeborg.

bildebehandling

Ingeborg behandler bildene sine i Photoshop før de legges på nettet, deles med venner eller printes ut på papir. Det stiller også krav til ryddighet.

– Når jeg har behandlet et bilde, lagrer jeg det nye bildet som en kopi, forteller Ingeborg. Da har jeg originalbildet liggende i tilfelle jeg skal lage en annen variant av bildet seinere. •• 15 14

Rosa - Mitt styringsprogram er rosa, forteller Anette Martinsen. Jeg bruker mobiltelefonen til å styre systemet. André foretrekker iPad’en med blått grensesnitt.

tema: det digitale hjem

Styrer lys og varme fra iPad’en

Familien Martinsen styrer lyset trådløst. Varmepumpa reguleres på samme måte med iPad eller mobiltelefon. Det eneste familien ikke gjør trådløst, er å legge ved i ovnen.

ole bjørn ulsnæs 16 – Vi har valgt å satse på et system som heter Xcomfort med Sensio styring. Vi kjøpte huset i 2004 og har totalrenovert boligen rom for rom. Dette systemet er trådløst og godt tilpasset et eldre hus som pusses opp, forteller André Martinsen.

lys og varme

Systemet består av en Sensio kontroller som kan programmeres til å styre en rekke funksjo ner i huset. Enheten styrer lys i alle rom, varme pumpe og varmekabler i hele huset, persienner og et eventuelt alarmsystem. Sentralenheten er koblet til internett og styres fra mobile enheter som iPad eller mobiltelefon.

– Vi har programmert vår løsning til å fungere etter våre behov og vaner, forteller Martinsen. Familien vår har ganske faste rutiner, så sty ringssystemet sørger for at huset er «klart» Inngangsdøra - Vi slår lys og varme av og på med masterbryteren ved utgangsdøra, forteller Anette Martinsen.

for oss når vi står opp. Lysene er slått på hele veien, kaffen er ferdig traktet, og varmen er slik vi vil ha den. Huset går over fra stand by modus til komfort-modus til vi står opp. Når vi reiser hjemmefra kvart over syv, går huset over til stand by-modus igjen. Alle lysene slås av, strømmen til kaffetrakteren slås av, og tem peraturen senkes fram til vi kommer hjem igjen.

De faste programmene - eller modusene - kan hele tiden overstyres fra en håndholdt enhet. Det kan gjøres fra stua eller fra en fly plass i Florida.

– Da vi var i USA, kunne vi følge med på temperaturer hjemme og sette huset i komfort modus før flyet lettet. Dermed var det godt og varmt da vi kom hjem.

programmering

– Varmepumpa og varmekablene er integrert i styringssystemet. Vi har programmert ulike scenarier som komfort og stand by. Det eneste vi ikke gjør fra iPad’en er å legge ved i ovnen, sier Martinsen. Ønsker vi å overstyre innstil lingen, er det enkelt. Det gjør vi fra mobilen eller iPaden. Den bruker vi også til å heve eller senke markisene foran vinduene.

Utelysene rundt huset er også styrt fra Sensio-enheten. De slår seg på automatisk. I skumringstimene lyser de med dempet belys ning. Når det blir skikkelig mørkt, økes lys styrken til full.

– Vanligvis slås utelysene av ved midnatt, men om vi skal ha folk en helg, er det enkelt å omprogrammere løsningen slik at de slår seg av seinere. Og kommer vi hjem etter at utelysene er slått av, tennes de av en bevegel sessensor, forklarer Martinsen.

komfort

– Xcomfort/Sensio-løsningen kan programme res helt etter våre vaner. Det er bare fantasien som setter grenser for hva vi kan få til. Styring av radio og TV kan legges inn. Det er også mulig og låse opp huset med mobiltelefonen om en har elektrisk sluttstykke i døra. – Er det strømsparing eller ønske om komfort som er grunnen til at dere har valgt systemet?

– Selvfølgelig kan vi spare noe energi ved å bruke xComfort, men det er først og fremst ønsket om boligkomfort som ligger bak in vesteringen. I tillegg er jeg mer enn normalt opptatt av «gadgets», sier Martinsen.

– Dessuten er det behagelig å tenke på sik kerheten som ligger i systemet. Vi vet at strøm men til kaffetrakteren er slått av når vi ikke er hjemme. Og det er utrolig lettvint. I tillegg til programmeringen har vi masterbrytere flere steder i huset. Det står en masterbryter ved utgangsdøra. Den slår lys og varme over i stand by-modus når vi forlater huset, og til komfort modus når vi kommer hjem. Vi har også en masterbryter på soverommet, som vi bruker på samme måte.

Sønnen i huset, Leander (6), har en bryter på sitt rom som slår på lyset i gangen og på do om han skal opp om natta. Han pleier å glemme å slå lysene av igjen, så det gjør systemet au tomatisk etter 15 minutter. •• På do - Leander slår på lyset i gangen og på do med denne bryteren når han skal opp om natta.

17

? ?

tanker over kaffekoppen

vår digitale hverdag...

18

Vår digitale hverdag…

myriam h. bjerkeli kari mette astrup

D

a barna var små og vi skulle på hytte tur, kunne det være en utfordring og pakke. Bleier, barnestoler, reisesenger, plaster. Barnemat på glass og barnemat på flaske. Barneklær til soldager, kalde dager, varme da ger, regnværsdager og ekstra skift til ”mamma, jeg har tissa på meg-dager”. Leker til bilen, leker til hytta, kassettspiller, strandleker og inneleker, bøker til høytlesning om kvelden, kassetter til høythøring i bilen. Tegnehefter, strandbøtter, fargestifter og lekebiler… Feriene våre gikk ofte til stedet hvor det er godt å være norsk, landet med badeland nok til at vi aldri rakk å besøke dem alle. Og et ter hvert ble pakkingen enklere. Tisseskift og bleier ble unødvendig. Bøkene, kassettene og fargestiiftene ble erstattet av andre typer leker. De elektriske duppedittene var i ferd med å innta heimen. Først i form av en særdeles lite mobil mobil telefon, en tjue kilos tung Motorola til ca tusen kroner kiloen. Deretter i form av Gameboyer, fjernstyrte biler og digitalkamera. Etterfulgt av tv-skjerm og spillkonsoll i bilen, ingen lydbok kunne konkurrere med det… Og så, i dag: laptoper, ipader og ipoder. Og ikke minst, mobiltelefoner som så absolutt er blitt mobile, nå er det størrelsen som teller, og den skal være minst mulig… Det er ikke lenger nødvendig å ha med et tonn med bøker og ukeblader for å få regnværsdage ne til å gå. Ved hjelp av laptop og nettbrett er det alltid nytt lesestoff tilgjengelig. Kameratene de nå langt større barna har etterlatt seg hjemme, holder de minuttlig kontakt med via mobil og facebook; Hvor er du, er du hjemme, fremdeles på reisefot, endelig framme? Til enhver tid opp datert om de som ferierer på langt mer spen nende steder enn Danmarks toogfemtiende badeland. Hvorfor er ikke vi i Syden, når alle andre er? Men mens de klager på teite foreldres ferieu vaner, laster de opp bilder av strandliv og iskjøp. De deler bilder av føttene sine på stranden som vi besøkte mellom regnskurene, snapshot av dama de søkte ly i busskuret sammen med, solnedgangen over badeland. Visst er det fint å være norsk i Danmark, i hvert fall på Facebook og Instagram.

Og selv når været er strålende vakkert, når bølgene frister og solen steker, blir digitalverde nen med på lasset. Varmen, stranden, badingen, ingenting blir helt virkelig før det er delt på Face, først når det er delt, er det sant...

Og et sted sitter mormor og leser og smiler, og ser bilde av barnebarnet kysse sin første jente, gjeipe til fotografen, drikke sin første øl. Eller øl nummer ti… – De er jo så søte de små, sier hun og deler bildene med ei venninne, og venninnen trykker ”like”, selv om de søte små for lengst er blitt noen lange slamper på nesten to meter som hun aldri ville kjent igjen på gata. Og på hytta, der vi før satt og spilte yatzy, småkjeklet over fjernkontrollen til svart hvitt tv-en med to kana ler, sitter vi nå, fire som liker å kalle oss voksne, fordypet bak hver vår skjerm. Sender meldinger til hverandre på MSN og Face, gidder du å ta med en pose potetgull hvis du skal på kjøkke net, henter du en brus? Vi deler klemmer med mormor, og feriebilder med venner og venners venner, samtidig som vi sms-er andre ferierende venner; Hvor er du, er du framme, skinner sola? Hyttegulvet er et edderkoppnett av lednin ger, elektriske duppeditter er verdiløse uten strøm. Her er ipadlader, mobiltelefonlader, og laptopledninger. Det digitale kameraet lades i et hjørne, rundt oss er fire mobiltelefoner i ferd med å gå tomme for strøm… Før klaget vi over for få kleshengere i hytte skapet, nå er ikke det så viktig, man trenger ikke så mange skift for å sitte inne. Isteden klager vi over at det er for få stikk-kontakter i danske hytter, i alle hytter. Vi deler frustrasjonen på Facebook og har brått førtitre ”likes”. Venner og venners venner som ferierer i feriehus, syden leiligheter og hytter har alle samme problemet, kanskje vi skal starte facebookgruppe; ”Vi som vil ha minst tre stikkontakter hver!”. Det er da en menneskerett, et folkekrav, hvor vanskelig kan det være?

Men til slutt senker kvelden seg over hytta, og vi legger mobiltelefonene og datamaskinene på nattbordene og kryper under dyna i en mørklagt hytte, bare tidvis opplyst av sms-meldingene som tikker inn fra noen som ferierer under an nen himmel og har snudd døgnet, eller som ligger et eller annet sted og ikke får sove. For sauer er sikkert fremdeles hels allrighte dyr, men som sengenedtelling er de absolutt helt, helt ut. Nå sender man isteden en melding. Eller ringer en venn. Pip. Pip. - Sover du? En doven arm fanger den lysende mobilen, et langtrukkent gjesp fyller hytta. – Nei. Ikke nå lenger. ••

FOKUS

PÅ KVALITET Høst- kupp!

TIL ALLE MED FORDELS- KORTET

FA SA DEPRODUKTE R G A R A N T I

Fasadeprodukter AS

Din totalleverandør innen solskjerming

–40%

på motorer og styringer til utvendig solskjerming Moderne garasjeporter i høy kvalitet

• Minst 10% rabatt på alle produkter • 5% bonus på alle kjøp

Lamellgardiner leveres i et stort antall farger og mønster!

Glidelås-screen – tåler vindstyrke opptil 100 km/t

Med screen beholder du utsikten, mens sola og varmen forblir på utsiden!

l markiser l persienner inne/ute l lamellgardiner l plisségardiner l screen l levegg l vindussprosser l spabad l garasjeporter Plisségardiner - smarte løsninger Markiser forlenger utesesongen!

InTERIøRGARDInER

MARKISER • garasjeporter • spaBaD

Fasadeprodukter AS er største norskeide leverandør av både solskjerming, garasjeporter og spa. Våre medarbeidere er meget dyktige fagfolk med lang bransjeerfaring. Vi har lokale avdelinger i hele Norge, egen produksjon og erfarne selgere. Vi kommer gratis hjem til deg og gir råd og løsningsforslag. For mer info:www.fasadeprodukter.no

.

Ring:

GRATIS: 800 80 488

SOLSKJERMING – GARASJEPORTER

Sector Alarm er stolte av å ha Norges mest fornøyde og lojale boligalarmkunder*

Bli en fornøyd kunde du også!

10 00 1020 1040 106 mb mb

*NKB 2013 Brannalarm Innbruddsalarm Kontakt oss for et uforpliktende tilbud: [email protected]

tlf 08090

BYGG OG BOLIG

Installasjon av grunnpakke kr 0 10 % rabatt på vektertjeneste (fra kr. 377,-/mnd)

19

20

StøttE til frEMtidEnS bolig?

Et hjem skal være et godt sted å bo i. Mange ønsker å gjøre små og større grep for å bo enda bedre. Enova gir ditt borettslag støtte til å bygge eller oppgradere til passivhus. du kan også kartlegge hva som er mulig, lønnsomt og hensiktsmessig før dere oppgraderer eller bygger nytt. Som leder i borettslaget, styremedlem eller andelseier, bør du vurdere Enovas støtteprogram:

«Støtte til utredning av passivhus» «Støtte til passivhus og lavenergibygg»

Så er du et skritt nærmere de beste løsningene for din drømmebolig.

Les mer og søk på enova.no/borettslag

Benytt deg av medlemsfordelene dine hos Telenor!

Som medlem av boligbyggelaget får du følgende rabatter på bredbånd fra Telenor:

10% rabatt på utvalgte bredbånd

10% rabatt på Mobilt Bredbånd M, L og XL Telenor jobber kontinuerlig for å gi deg den beste opplevelsen!

Les mer om disse og flere fordeler på www.fordelskortet.no

mattipset

lammekarré

Lag den selv Velsmakende lammekarré!

Andreas Schmidt er kjøkkensjef på Romerike og skryter norske råvarer opp i skyene. På spørsmål om å anbefale en delikat middagsrett med råvarer tilpasset høsten, tok Andreas utfordringen på strak arm og plukket fram råvarer til lammekarré med fløtegratinert poteter og pesto rosso.

frank karlsen – Råvarekvaliteten er avgjørende for sluttresultatet, og i Norge har vi tilgang til gode råvarer året rundt. Det er betryggende når man skal lage lokal mat av ypperste klasse, sier Andreas.

Lammekarré

Š Lammekarré med bein - 220-250 g pr. person.

Š olje/smør Š salt Š pepper fra kvern Varm stekeovnen til 125 grader. Rens kjøttet for sener og lignende, men la karréene være sammen hengende. Krydre godt. Ha kjøttet over på ovns plate og sett det inn i varm ovn. Steketermometeret viser medium 50 grader i midten og godt stekt 65 grader. La kjøttet hvile 5-10 minutter før du skjærer mel lom bena.

Fløtegratinert potet

Š 12 poteter Š ts salt Š ts pepper Š muskatnøtt Š 4 dl matfløte eller kremfløte Š 1 dl revet hvitost Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Bland dem med fløte og ha dette i smurt,ildfast form. Ha på salt, muskat og pepper etter eget ønske.

Stek i ovnen på 180° C i ca. 30 minutter. Legg ost på toppen og stek det videre i ca. 15 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.

Pesto Rosso

Š 200 g soltørket tomat i olje Š 2 ss pinjekjerner Š 3 fedd hvitløk Š 1 dl olivenolje (bruk gjerne olje fra tomat) Š 50 g revet parmesan Š ts salt Š ts pepper Bland basilikum, presset hvitløk og pinjekjerner i en foodprosessor eller i en morter.

Tilsett oljen i en tynn stråle under kjøring.

Rør inn parmesan og smak til med salt og pepper.

21

Fakta om Praha

innbyggere 1.262.000

areal 496 km 2

Praha er hovedstaden og den største byen i Tsjekkia. Den ligger ved elven Vltava i den tidligere østerrikske provinsen Böhmen, som siden 1993 sammen med Mähren og Schlesien utgjør Tsjekkia.

22

Praha

– byen for deg med sansen for kultur

Mange mener at Praha er en av de vakreste byene i Europa, og takket være daglige direkteruter fra Norge er det stadig flere nordmenn som oppdager denne spesielle og spennende byen.

myriam h. bjerkeli reisetipset

praha

S

om turist kan du gjerne alliere deg med en av de mange lokale sjåførene som for billig penge gjerne kjører deg på sightseeing både i og utenfor byen. Men veldig mange av severdighetene i Praha er sentrumsnært plas sert. Du kan derfor rekke over mye av det byen har å by på ved hjelp av apostlenes hester, og når du vandrer gatelangs i Praha får du en fin blanding av historie og kultur. Du trenger ikke å være spesielt arkitektur-interessert for å la deg begeistre over alle de vakre bygningene, for Praha har en selvfølgelig og velfortjent plass på Unescos verdensarvliste.

broer

De forskjellige bydelene i Praha er bundet sammen av flere broer, hvorav den 520 meter lange Karlsbroen nok er den mest kjente. Broen, som er fra 1357, krysser elven Vltava, og var i århundrer det eneste bindeleddet over elven. På hver side av broen finnes det 30 helgensta tuer, og i hver ende er det et brotårn. Her kan man nyte gatemusikanter, karikaturtegnere og kunstnere, eller rett og slett utsikten fra et av tårnene. Når du har krysset Karlsbroen kommer du inn i et område med trange gater. Her ligger det små butikker og restauranter på rekke og rad. Veien fører videre opp mot borgen og landets største gotiske kirke, St. Vitus-katedralen. Fra toppen av borgen, der blant annet regjeringen holder til, har du fantastisk utsikt ned mot gam lebyen og sentrum.

arkitektur

Når du er mett av den fantastiske arkitekturen med vakre bygninger i gotikk, rokokko, jugend og renessanse-stil. så anbefales det at du tar en tur med en av de mange båtene som tilbyr cruise eller sightseeing på elven, slik at du også får tatt en titt fra byen fra elven.

Deretter er en smak på det tsjekkiske ølet nærmest obligatorisk. Det er ca 40 bryggerier i Tsjekkia, og det finnes et øl som passer enhver smak. Besøk gjerne et minibryggeri, det vil si en pub hvor de lager flere forskjellige typer øl selv. Tsjekkerne elsker øl og skal du drikke som dem, ber du om pivni syr ved siden av. Dette er en liten ost, samt løk og sennep. Alt moses først sammen, deretter heller du en skvett øl over.

restauranter

Ønsker du et større måltid, har Praha et stort utvalg av restauranter i alle prisklasser. Mange av dem er i Michelin-klasse, så det er ingen grunn til å gå sulten til sengs. Og ønsker du deg underholdning, kan du blant annet velge mellom 180 forskjellige teatre og cabareter, eller en av de mange klassiske konsertene som ofte foregår i kirkene, eller en av byens jazz-klubber.

Praha er i det hele tatt en perfekt storby for den som ønsker en blanding av kultur, historie, spennende mat og uteliv. Og flyr du fra Norge, så er den bare få timer borte… ••

Komme seg til Praha

Både SAS og Norwegian flyr direkte fra Norge til Praha. Flytid i underkant av to timer.

Tips på hva man absolutt bør se og gjøre i Praha

Smake på det lokale ølet

Besøke Praha-borgen

Nyte utsikten fra Strahov-klosteret

Besøke gamlebyen og torget der

Oppsøke det jødiske kvarteret, Josefov

Ta en guidet tur, de finnes også med norsk guide

Rusle over Karlsbroen

Ta seg tid til en spa-opplevelse. Billig og bra.

Det er aldri feil å shoppe litt… Når det gjelder restauranter, under holdning, shopping og hotell, så har Praha utallige tilbud. Men siden steder kommer og går, så kan det anbefales å ta en titt på f.eks www.prahaguiden.no. Der finner man oppdaterte restaurantanbefalinger, shoppingtips, overnattingsalternativer, hvilke konserter som foregår, og mange andre tips det kan være lurt å få med seg før avreise.

23

jusspalten

styrehonorar

Styrehonorar

En nyvalgt styreleder i et borettslag har tatt opp spørsmålet om fastsettelse av styrehonorar. Han skriver: «Som nyvalgt styreleder i et borettslag ble det naturlig for meg å spørre om hva jeg får betalt for jobben. Og overraskende var svaret at det får du vite på neste års generalforsamling?»

finn stormfelt 24 Når det gjelder vederlag til styremedlemmene i et borettslag, så er dette regulert i borettslags lovens § 8-4. Bestemmelsen lyder: «Eventuelt vederlag til styremedlemmene skal fastsetjast av generalforsamlinga.» Etter denne bestemmelsen har et styremed lem i utgangspunktet ikke noe krav på vederlag. Det er opp til generalforsamlingen å fast sette om styret skal ha et vederlag og hvor stort dette skal være.

Vederlaget kan enten fastsettes med til bakevirkende kraft etter at styreperioden er over eller i forkant i forbindelse med at styret blir valgt. Det vanlige er at styreho norar blir fastsatt med tilbakevirkende kraft. Som sagt fastsettes normalt styrehonorarene i etterkant. Så vidt jeg kjenner til medfører ikke dette noen problemer og generalforsamlingene vedtar videreføring av de vederlag som har vært, eventuelt med en forhøyelse som følger den generelle prisutviklingen. Dersom det er forventet at styrearbeidet vil medføre en ekstra arbeidsbelastning f.eks. fordi borettslaget står foran en stor rehabilitering vil det kunne være naturlig at det vedtas at styret skal ha et høyere vederlag enn vanlig. Også dette kan gjøres i forkant eller etterkant.

Dersom en andelseier eller en annen som § er foreslått som styremedlem vil ha sikkerhet for styrehonorarets størrelse så må vedkom mende ta dette opp slik at vederlaget fastsettes i forkant før valget.

Generalforsamlingen står imidlertid ikke helt fritt ved fastsettelsen av styrehonoraret. For det første må vedtak i generalforsamlingen være saklige og forsvarlige. Dersom styret har gjort en innsats som er vanlig for styret så kan ikke vederlaget settes ned til null. En viss reduksjon kan nok aksepteres dersom generalforsamlingen har en begrunnelse for dette, f.eks. begrunnet i borettslagets svake økonomi.

Også borettslagsloven s § 7-13 kan være en skranke for hva generalforsamlingen kan vedta. Etter denne bestemmelsen kan ikke generalforsamlingen gjøre noe vedtak som er skikket til å gi visse andelseiere en urimelig fordel til skade for andre andelseiere. Dersom et borettslag med en lang praksis på at styret får et samlet vederlag på kr 60 000,-, uten noen spesiell grunn vedtar at styret ikke skal få noe vederlag, så må dette etter mitt syn være i strid med bestemmelsen i brl. § 7-13, slik at borettslaget ikke kan sette ned vederlaget på denne måten.

Styrelederen ønsker seg også en fast norm § for styrevederlaget fastsatt med en sum pr bolig i borettslaget, f.eks. at det gis et vederlag med kr 800,- pr bolig slik at et borettslag med 50 boliger betaler et styrehonorar med kr 40 000,-. Noen slik norm finnes ikke. Vederlaget til sty ret kan variere. Noen borettslag ser nok på styrearbeidet som en form for dugnad og at betalingen ikke blir høy, mens andre bo rettslag betaler et høyere vederlag. Den som stiller til valg vil vite hva tradisjonen i borettslaget er og må forholde seg til det når de stiller til valg.

Styrelederen skulle også ønske seg at styrevederlaget var skattefritt og ikke slik det nå er for mange at 50 % av vederlaget forsvinner i skatt. Han er neppe alene om å ønske seg mindre skatt, men det er et politisk spørsmål som ligger utenfor hva borettslaget eller borettslagsloven har noen innflytelse på. ••

Lett Middels

kryssord

Kryssord

En noe skiftende sommer er over, flott i store deler av landet, men grått og kaldt noen steder. Høsten med sine prektige farger er et herlig skue, og ikke alle skal på jakt. Hva er bedre enn en innekveld med medlemsbladet på fanget og hjernen klar til å løse kryss ord- og sudoku-oppgaver. Fin trim for våre grå celler under topplokket.

Tre vinnere av kryssord nr. 2 2013 får fem Flax-lodd hver, og vi deler i tillegg ut fem Flax-lodd hver til tre vinnere av sudoku.

Innsendingsfrist:

1. oktober 2013

Adresse:

TIBE, postboks 473, 6401 Molde Merk konvolutten med Kryssord nr. 3-2013 eller Sudoku nr. 3-2013.

Lykke til!

LØSNING KRYSSORD NR. 2, 2013 VINNERE NR. 2, 2013 Kryssord:

Randi H. Eriksen, 3701 Skien Unni Sundby Høgset, 3513 Hønefoss Elise Krey Pedersen, 4886 Grimstad

Sudoku:

Ståle Volleng, 3260 Larvik Hilde Mikalsen, 6512 Kristiansund Lillian Vegge Nielsen, 5521 Haugesund

Vi gratulerer!

#

Jeg har løst det!

kryssord

Navn Adresse Postnr. Sted

sudoku

Navn Adresse Postnr. Sted

25

personlig økonomi

hvorfor velge billån

?

26

Hjelp oss å hindre lidelser og død.

Støtt Redd Barnas katastrofefond!

Flere naturkatastrofer truer barna, og barna rammes aller hardest når naturkreftene raser. Redd Barnas katastrofefond gjør det mulig å rykke ut umiddelbart. Det redder flere liv og hindrer unødige lidelser. I Haiti gjorde katastrofefondet det mulig for Redd Barna å komme raskt i gang med nødhjelps arbeidet.

Vi kan også forebygge og redusere skader både på mennesker og samfunn. Hver krone brukt på forebygging, vil spare samfunnet for sju kroner i skader.

Støtt Redd Barnas katastrofefond nå. Det kan bety forskjellen mellom liv og død neste gang katastrofen rammer.

Ring

820 44 789

og gi 200 kroner nå! Eller bruk kontonummer

7050 06 35280

Hvorfor velge billån?

Vegdirektoratet opplyser at det var litt over 3 millioner registrerte biler i Norge pr 31.12.2012. En god del av disse bilene ble finansiert ved at vi lånte penger. For mange kan det være gunstig å benytte seg av billån som finansieringskilde.

kristian jeksrud Det er flere faktorer som peker i retning av å benytte seg av billån: Š Billån er et enkelt produkt som er spesielt tilpasset ditt behov ved finansiering av bil. Du kan finansiere hele eller deler av bilkjøpet med salgspant i bilen, Det er spesielt gunstig for dem som ikke kan – eller ønsker – å stille sikkerhet i bolig.

Š Pant i bilen kan kun etableres ved kjøps tidspunktet. Det er ikke mulig på et senere tidspunkt.

Š Du unngår å binde opp sikkerhet i bolig; du begrenser ikke fremtidige muligheter til å ta pant i boligen til f.eks. oppussing, eller å hjelpe barn inn i boligmarkedet.

Š Eget billån reduserer ikke egenkapitalen din ved salg/kjøp av bolig. Etter innføring om minimum 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig, bør du ikke komme i en sitasjon der du må selge bilen for å innfri kravet om egenkapitalen når du skal kjøpe bolig.

Š Lånet holdes adskilt fra boliglånet. Det gir mulighet for å prioritere nedbetaling av bil lånet i takt med verditapet på bilen.

Š Dersom du finansierer bilkjøpet med pant i boligen, blir ofte «billånet» liggende på toppen av boliglånet uten at terminbeløpet/ nedbetalingstiden justeres. Dette kan fort bli dyrt, og du risikerer å betale på en bil som er nedskrevet/solgt.

Š Billån er enkelt og raskt. Du slipper jobben med å etablere/refinansiere boliglån. Š Du er trygg på at bilen som kjøpes er fri for heftelser.

lÅnebevis

Uansett om du vet hvilken bil du skal kjøpe, eller er i starten av en prosess for å finne en bil, er første stoppet på veien å fremskaffe et lånebevis. Med et lånebevis i hånden har du på forhånd en avtale med en bank om hvor mye du kan kjøpe for. Lånebeviset gir deg mulighet for å slå til med det samme. Du vet hvilken pris du kan kjøpe for, og du trenger ikke bruke tid på å finne ut av finansieringen. Det koster ikke noe å få et slikt bevis, og ofte har det en gyldighet på tre måneder.

bilens verdi

Som en økonomisk investering er bil et dår lig valg. Det er de færreste som kjøper bil av den grunn, men bil er i dag for mange helt avgjørende kilde til transport. Selv den beste bil blir på et tidspunkt klar for utskiftning. Når bilen har falt i verdi, kommer spørsmålet om hvordan du skal finansiere din neste bil. Svaret på spørsmålet kan være billån. •• 27

Tenk på dette når du velger bilforsikring

Hva dekkes ved de ulike forsikringsalternativene?

Hva er egenandelen ved en eventuell skade?

Trenger du forsikring som gir deg leiebil ved skade?

En vanlig kaskoforsikring dekker ikke maskinskade. Med topp dekning er du også sikret mot skade som rammer motor, girkasse og kraftoverføring. Trenger du dette?      

Fleksibel forsikring

Skader og uhell med bil blir ofte svært kostbart, og da er det viktig å ha forsikringen i orden.

28 Nå kan du forsikre bilen gjennom Boligbygge lagenes Forsikring (BBLF) og få den dekningen som passer for deg. Bilforsikring er ofte den type forsikring hvor det er størst forskjell mellom de ulike selskap ene. – En viktig årsak til forskjellene er hva slags kunder forsikringsselskapene retter seg mot. Vår bilforsikring er laget slik at den er tilpasset medlemsmassen i boligbyggelagene – vi tilbyr rett og slett skikkelig bilforsikring for skikkelige folk, sier avdelingsleder i Boligbyggelagenes Forsikring Beate Vinei.

velg dekningen du trenger

Alle som eier en bil må ha ansvarsforsikring, men du kan selv velge om du vil ha delkasko, full kasko eller toppdekning. Det er viktig å snakke med noen du kan stole på for å hjelpe deg igjennom forsikringsjungelen. – Vi har forsikringer som gir den dekningen du trenger uavhengig om du har en ny bil eller en Ford fra 1990-tallet. Vi forsøker å skred dersy bilforsikringen slik at den blir tilpasset den enkeltes behov, og for at du skal få det er god rådgivning avgjørende, sier Vinei.

kasko eller ikke?

Det mange ikke tenker over er at deres forsi kringsbehov kan ha endret seg siden de opp rettet forsikringene sine. Den forsikringen du valgte for bilen din for fem år siden er kanskje ikke den du trenger nå. – Livet forandrer seg og det gjør også dine forsikringsbehov. Derfor er det er det lurt å ta en gjennomgang av bil- og andre forsikringer en gang i mellom slik at du hverken har en dekning som er for høy eller for lav. Det er for eksempel ikke sikkert at det er lurt å betale for kasko hvis verdien av bilen har falt mye siden forsikringen ble opprettet, sier Vinei.

tar med deg bonusen

For bilforsikring er bonusen du har opparbeidet deg gjennom å ha få eller ingen skader viktig for forsikringspremien. Flytter du forsikringen din til BBLF så tar du med deg den bonusen du har bygget opp. – Forsikring skal gi deg trygghet hvis uhel let er ute, og derfor er et raskt og godt skade oppgjør viktig. Det er Sparebank 1 som tar seg skadeoppgjørene for Boligbyggelagenes Forsikring, og de har mange år på rad vært blant de aller beste i uavhengige undersøkelser av kundetilfredshet. Det gir en ekstra trygghet, mener Vinei. ••

Kameraovervåkning?

La proffen ta seg av jobben!

Nå leverer vi kameraovervåking og innbruddsalarm fra den kjente leverandøren Siemens.

Overvåk parkeringsplassen eller ditt uteområde. Hindre hærverk og tyveri.

Obs: Et slikt anlegg krever melding til datatilsynet Avdeling Kristiansund Industriveien 13 6517 Kristiansund NORSK

Tlf. 934 15 500

Avdeling Molde Fannestrandveien 55 6415 Molde [email protected]

www.norsk-lasservice.no

Bomagasinet

nr. 3, 2013 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 29

Flott medlemstur til Talgø

KBBL har mange gode samarbeidspartnere. En av dem er Maxbo Backer, som sammen med boligbyggelaget arrangerte medlemstur til Talgø.

ove rødal kbbl 30 Turen 25. mai startet klokken 09 00 fra Maxbo Backers parkeringsplass. Johan H. Grønvik fra KBBL ønsket 29 medlemmer velkommen til tur. Reisefølget tok Halsa-Kanestraum-fergen. Der ble det servert hjemmelaget «skoffkak» og kaffe. På veien til Talgø leverte vi ut en quiz spe sielt laget for turen. Bjørn Mjelva Moen vant hovedpremien, en fuglekasse gitt av Maxbo, mens Steinar Angell og Elin Lillevik vant hver sin Maxbo-sag, forteller Liza Haavde. Hun fortalte om KBBLs medlemsfordeler på turen, mens Maxbo Backers daglig leder, Lars Backer, fortalte om produktene til mø belfabrikken. – På Gamle Talgø fabrikker fikk vi en kjem pefin omvisning blant møbler og utemiljø. De hadde tre etasjer med møbler, og utvendig hadde de utstilt utemøbler, bordkledning og terrassebord. Vi fikk gode og inspirerende ideer av ansatte i Talgø om hva en kan gjøre utvendig. Etter omvisning fikk vi servert Talgø - På Talgøs uteterrasse ble det servert mat.

Medlemsfordeler i KBBL 2013

Atlanterhavsbadet Odin Malia Norsk Gjenvinning Flisforum Norsk Låsservice

15% på enkeltbilletter og klippekort. 20% på halvårs- og årskort.

! ! Tilbudet gjelder kun standardpriser. 20% ved leie av alle våre personløftere og maskiner (inkl. alt annet småutstyr i vår utleiepark) Tilbudene gjelder ikke kampanjepriser.

18-25% rabatt på varer og tjenester Kostnadseffektive og miljøvennlige avfalls- løsninger for KBBLs borettslag og medlemmer.

20% på fliser og tilbehør.

12% rabatt på timespriser.

Tilbudene gjelder ikke kampanjepriser.

15% rabatt på mekaniske produkter og tjenester. Nå også innbruddsalarmer og ITV/Kamera.

Ole Myren Gartneri

10% rabatt på ordinære varer.

Glassmester Solbjør

15% rabatt på innramming, speil/interiørglass.

20% rabatt på solskjerming og balkonginnglassing.

25% rabatt på isolerglass, vinduer og dører.

Jon Sæter AS

10% rabatt på garasjeporter, sentralstøvsugere, bygningsventiler, takstiger, snøfangere og pipeplattformer. Tilbudene gjelder ikke kampanjepriser 20% rabatt på ventilatorbeslag, takhatter, takrenner og nedløp.

DekkTeam SpareBank1

10% rabatt på dekkhotell og 35% rabatt på dekk SpareBank1 Nordvest er KBBLs bankforbindelse og samarbeidspartner.

Medlemmer får lavere rente på billån med Salgspant.

Svinviks arboret - En liten omvisning på Svinviks arboret ble det også tid til.

nydelig grillmat med drikke og dessert som de Talgø ansatte hadde ordnet til oss, sier Haavde.

På det kjente Svinviks arboret ble det en kort omvisning blant nydelige blomster, forskjellige arter av rhododendron, og trær fra ulike deler av verden.

– Vi tok Kvanne Rykkjem-fergen tilbake. Der serverte vi kjeks og kaffe til de som ville ha dette. Johan takket for turen og klokken 18 00 parkerte vi ved Maxbos parkeringsplass, avslutter Haavde. ••

KBBL på boligmesse

KBBL deltar på den store boligmessen som arrangeres i Braatthallen 25. til 27. oktober. Boligbyggelaget og flere av våre samarbeidspartnere kommer til å være til stede på et felles stand område. – KBBL og samarbeids- bedriftene opplevde en kjempe suksess med samme opplegg i 2011. Ved å ta turen til standen får med lemmene vite mer om boligbygge laget og samarbeidspartnerne våre, det blir gode messetilbud, sier Liza Haavde. Følg med på KBBLs hjemmeside for mer informasjon – www.kbbl.no

Her får du også bonus:

NEAS Nordmørskafeen

Jevnlige tilbud med gode rabatter. Innenfor bredbånd får medlemmene rabatt på både etableringer og bredbåndrelaterte produkter.

Alfred Berge Synsam

Inntil 15% rabatt på briller, solbriller og linsetilbehør.

KBBL Eiendomsmegling

20% på meglerprovisjon Catering: 10% kald mat 15% varm mat

West Elektro Bademiljø Øivind Lystad Maxbo Backer HTH Kjøkkenforum

10% rabatt på Elektromontør + svakstrøm *) 20% rabatt på Standardmateriell *) 15% rabatt: Belysning *) *) Ytterligere 3% bonus med aktivert Fordelskort.

Inntil 7% rabatt på timesats dagtid *) Inntil 15% rabatt på synlige produkter, baderom og sanitærutstyr *) Inntil 20% rabatt: Rør og deler *) *) Ytterligere 3% Bonus med aktivert Fordelskort.

Variabel rabatt (0–43%) på varelinjenivå *) Kampanje og tilbudsvarer *) *) Ytterligere 2% bonus med aktivert Fordelskort 20% rabatt på HTH gruppe 1, 2, 3, 4 *) 15% rabatt på HTH gruppe 5, 6, 7 + Implast *) 10% rabatt på Spekva, Stein, Marbré, Ka, Skyvedører *) *) Ytterligere 2% bonus med aktivert Fordelskort

Bomagasinet

nr. 3, 2013 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 31

32

Nytt land og ny bydel i Kristiansund

Etter 5 års behandling ble reguleringsplanen for Skorpa vedtatt i Kristiansund bystyre høsten 2012 og utbyggerne kunne starte planleggingen av de nesten 400 nye boligene. Nå starter salget av det første feltet i regi av KBBL eiendomsmegling!

ove rødal skorpa eiendom as – De første tomtene med arkitekttegninger for eneboliger vil bli lagt ut for salg i slutten av september, opplyser megler Rune Johansen. Han anbefaler å gå inn på prosjektets nettside for å få mer informasjon. Adressen er www.

utlandet.no.

– Gjennom en gradvis og tidsmessig utbyg ging vil Skorpa om få år være en integrert del av byen Kristiansund, samtidig som øya vil ha sin egen identitet og kultur. Beliggenheten og reguleringsplanen gir anledning til å skape et boligområde som henger sammen arkitekto nisk og estetisk, samtidig som vi kan skape variasjon og valgfrihet, sier Trude Larsen, ansatt som daglig leder i Skorpa Eiendom AS. På øya blir det en god balanse mellom naturområder og private boligområder. 2/3 av øya er og skal fortsette å være et rekreasjons område for hele Kristiansund, hvor øyas natur lige badebasseng på nordsiden er en populær attraksjon. – Beboere på Skorpa vil bo tett på naturen i en bebyggelse som åpner seg mot sjø og utsikt. Samtidig er det kort vei til byen, skolen, butik ker og servicefasiliteter. Her vil barna trives og de voksne får frihet til å nyte livet, sport, fritidsaktiviteter og nærheten til byen, påpeker Larsen.

Utbyggingen består av 7 delfelt som vil bli utviklet og bygget gjennom en periode på 5 til 10 år.

om første utbyggingsfelt

Etter arkitektkonkurranse er det anerkjente arki tektfirmaet Niels E. Torp engasjert som arkitekt for prosjektet. De har lagt vekt på å skape et

Fakta om Skorpa

utbygger

Skorpa Eiendom eies av de kjente Kristiansund-firmaene Plan AS, Lønnheim Eiendom og Kristiansund Boligbyggelag.

boliger

Området er regulert for utbygging av 370 boliger fordelt på 7 felt. Boligutbyggingen skal foregå på sydsiden av øya og reguleringspla nen legger opp til at opprinnelig natur og miljø på øya skal ivaretas.

infrastruktur

I reguleringen ligger det at utbygger skal bygge veiene i tilknytning til bo ligene samt bygge ny og forsterket bro mellom Skorpa og fastlandet.

for spørsmål, kontakt:

Daglig leder Skorpa Eiendom AS - Trude Larsen. Tlf: 950 37 330 E-post: [email protected] Megler Rune Johansen, KBBL eiendomsmegling. Tlf: 478 58 541

Bomagasinet

nr. 3, 2013 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 33

»

HANDLE HOS OSS

AKKURAT SOM PROFFEN

34 Skorpa - Illustrasjonsbilde.

enhetlig område i pakt med naturen på tomten. Det skal være variasjon i uttrykk og hustyper samt fleksible planløsninger. Husene er mo derne og effektive samtidig som nærheten til naturen er hensyntatt gjennom materialvalg og fysisk plassering av hvert enkelt hus.

Sol, utsikt og vindretninger er tillagt stor vekt i planlegging av husene for å skape best mulig bokvalitet. I denne sammenheng er åpne løsninger med plass til å røre seg, mye glass og stor takhøyde viktige elementer. Det er lagt opp til fleksible løsninger med mulighet for ekstra rominndeling og hems. Det private utelivet er tilrettelagt gjen nom balkong og stor takterrasse med vindavskjerming.

Boligene vil bli bygget rundt små tun. Det vil være uteområ der hvor både barn og voksne kan møtes til sosialt fellesskap. Veiene i hvert felt er tilrettelagt for bilkjøring til og fra boligene med par kering i tilknytning til huset. Øvrig parkering og biltrafikk vil bli lagt utenfor bomiljøene.

I det første feltet er det valgt å selge tom ter med ferdige godkjente tegninger for hus på tomten.

Trude Larsen,

daglig leder Skorpa Eiendom AS.

Medio september vil detaljtegninger av tomtene og plantegninger bli lagt inn på hjemmesiden. Det tas forbehold om endelig offentlig godkjenning.

erfaren leder

Daglig leder Trude Larsen i Skorpa Eiendom AS har utdanning i offentlig administrasjon fra Agder Distriktshøgskole og bachelor i Eiendomsmegling fra BI og bred erfaring fra eiendomsbransjen. Blant annet nesten 20 år i boligkooperasjonen som forvaltningssjef og leder for eiendomsmeglervirksomhet (Garanti). – I tillegg har jeg over 10 års erfaring fra det private næringsliv hos blant annet Krogsveen Eiendomsmeglere. Siden 2008 har interes sefeltet og jobbene dreid seg rundt utvikling og salg av nye boliger, sist som markedssjef hos Sørenga Utvikling KS som bygger ut 800 boliger og er en del av den nye Fjordbyen i Oslo, sier Larsen. bygging.

Et studiebesøk i Oslo og Sørenga fra «gutta» bak Skorpa Eiendom AS våren 2013, ble skjebnesvan gert og førte til ansettelse som daglig leder og ansvarlig for ut byggingen på Skorpa. – Det som lokker er sjansen til å lede en så stor utbygging helt fra begynnelsen samt å kunne bidra til å skape en helt ny bydel. Det er fint å kunne bli kjent med en ny del av landet, nye mennesker og natur. Eierstrukturen i selskapet er spennen de. Det er flott at viktige lokale aktører kan jobbe sammen for å bygge gode boliger og et godt bomiljø. Sammen besitter de unik kom petanse som det blir min oppgave å utnytte og koordinere for best mulig resultat både for dem som eiere og ikke minst kjøperne og byens befolkning, påpeker Larsen. Hun har også andre interesser enn bolig – Jeg er interessert i og utøver en del sang og musikk. Gleder meg derfor til å oppleve det rike opera- og musikklivet i Kristiansund. Fotball er også en stor lidenskap, og siden jeg må være borte fra mitt kjære Vålerenga store deler av uken kan det hende at Kristiansund BK får en ny supporter. Skiturer på fjellet er også en kjær hobby, sier Trude Larsen.

land med eget

Kristiansund er kjent for sine land. Nå sup pleres de av Utlandet. Bakgrunnen for valget av navn for utbyggingen på Skorpa er inspira sjonen fra Kirkelandet, Innlandet, Gomalandet og Nordlandet.

flagg

– Vi er inspirert av tradisjonen i byen. Navnet Utlandet har en humoristisk vri og tar utgangspunkt i tradisjonen med å kalle øyene i Kristiansund for land. Dette er et navn vi bruker for å identifisere den kommende boligbyggin gen på øya Skorpa, og ikke et forslag om å døpe om hele øya. Det fine med reguleringen på Skorpa er at 2/3 av øya fremdeles skal be vares som natur- og rekreasjonsområde, og herunder hører det med at selve øya skal bevare sitt opprinnelige navn, forteller Trude Larsen.

Hun er stolt over at Utlandet får sitt eget flagg som symboliserer det bolig- og oppvekst miljøet man ønsker å skape på øya. Den hvite fargen står for ren natur, den blå fargen forteller om blå himmel og nærheten til havet og det lille hjertet som blir til et stort hjerte symboliserer oppvekstparadiset! ••

PARKETT EIK 4-STAV SILKEMATT PARKETT EIK 3-STAV MATT PARKETT ASK 3-STAV HVIT

Ta kontakt for selvbyggeravtale

PARKETT EIK 1-STAV FAS BØRSTET PARKETT EIK 1-STAV FAS HVIT

Montér Røsand Bremsnes, 6530 Averøy. Tlf. 71 51 78 00. Åpningstid 7.30 –16.30 (18) 9 –13

monter.no

Bomagasinet

nr. 3, 2013 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 35

Kvartett som er fornøyd med rehabiliteringen av Vestre Bydel. Fra venstre styreleder Bjørn Utne, prosjektleder Pål Sæther fra KBBL, prosjektleder Ole-Johnny Hesjevik fra Fosna Bygg AS og Alexander Smolucha fra Fosna Bygg AS.

Kvartett som er fornøyd med rehabiliteringen av Vestre Bydel. Fra venstre styreleder Bjørn Utne, prosjektleder Pål Sæther fra KBBL, prosjektleder Ole-Johnny Hesjevik fra Fosna Bygg AS og Alexander Smolucha fra Fosna Bygg AS.

Vestre Bydel 1 – tett og varm

Rehabilitering av 700 kvm. med tak og utskifting av 135 vinduer. Vestre Bydel 1 Borettslag med 20 leiligheter har både blitt tett og varmere etter et større rehabiliteringsprosjekt i samarbeid med KBBL og Fosna Bygg AS. Styreleder Bjørn Utne er meget fornøyd med arbeidet som er utført.

ove rødal 36 Utne forteller at det startet med vindus- og kondensplager og en taklekkasje. General forsamlingen diskuterte saken og ga sitt ja til utbedringer for rundt 8 mill. kroner. I summen lå utskifting av alle de gamle vinduene fra 1982, inkludert butikklokalene, med vedlikeholdsvenn lige trelags H-vinduer. Omtekking av taket og gjenbruk av firkantskiferen samt supplering med ny stein av samme type for å erstatte de som var ødelagt. Nye inngangsdører er også montert.

– Takarbeidet ble tatt først. Vi startet rett etter jul. Været var stort sett gunstig og når det var nødvendig dekte vi takflater med presen ning, sier Ole-Johnny Hesjevik, prosjektleder for Fosna-Bygg AS. I tillegg til takstein skiftet man blant annet ut beslag, lufte/pipehatter og takrenner.

Veggflatene er isolert med 7 cm. ekstra iso lering. Helt nederst er veggene forsterket med lecastein i en høyde på ca 50 cm. for å unngå skjemmende skader. De øverste balkongene er tekket med pappmembram.

Arkitekt Nils Fiske tok seg av fargevalget på ytterveggene og da måtte det bli et godt resultat!

Styreleder Bjørn Utne forteller at boretts laget fikk et gunstig lån til rehabiliteringen. Felleskostnaden pr. måned er økt med kun 800 kroner. Borettslaget består av ett 1-roms leilig het, resten 2- og 3-roms. ••

Et av KBBLs minste lag i ny drakt

Talgøenga 5 med fire leiligheter fordelt på to hus, framstår visuelt som et nytt lag etter at et større rehabiliteringsprosjekt nå er fullført. Styremedlem Anne Brevik jubler over resultatet.

ove rødal Rehabiliteringen har kostet om lag 500.000 pr. leilighet. De to boligene er etterisolert og fått ny bordkledning, vinduer og balkongdører er skiftet, det er bygd nye inngangspartier og ve randaene er betydelig utvidet. Det er lagt vekt på et utseende som minner om den gang laget var nytt i 1954; vinduer med midtspross og utvendig maling likt det man hadde for snart 60 år siden.

– Arbeidet som er gjort er absolutt verdt pengene som er brukt. Både bordkledning og vinduer, som ble skiftet i 1981, var i dårlig forfat ning, og verandaene i 2. etasje hadde begynte å sige ut fra veggen, sier Brevik. Hun kjøpte sin leilighet for 10 år siden, men for tiden er det datteren og hennes samboer som bruker leiligheten.

Borettslaget har tidligere skiftet tak og kjeller vinduer og montert nye brannstiger.

Prosjektleder Kjell Gunnar Gjersvold i Fosna Bygg AS og prosjektleder Pål Sæther hos KBBL er godt fornøyd med resultatet, selv om reha biliteringen av ulike årsaker tok litt mer tid enn planlagt. Arbeidet startet i juli 2012 og var ferdig i februar i år. Ved å utvide verandaene til 13 kvm. i 1. etasje og 10 kvm. i 2. etasje har beboerne følelsen av å ha fått en langt større leilighet enn før.

– Ja, vi føler det faktisk slik, sier Brevik og forteller om langt større bruk av verandaen.

– Jeg er kjempefornøyd, sier hun. Med nye vinduer og etterisolering er det også blitt mye varmere i leilighetene.

Brevik forteller også at andelseierne er flinke til å holde boligen i god stand innvendig. Alle har renovert boligen med nytt kjøkken og bad. Da leilighetene var nye hadde de tre soverom. Skillevegger er nå fjernet, slik at det er to so verom og utvidet stue. Hver leilighet har areal i kjeller i tillegg til et bruksareal på 68 kvm. i leiligheten.

– De som kjøper leilighet her får mye for pen gene, mener Brevik, som føler at hun bor på landet midt i byen. Det er kort veg til sentrum, samtidig som egen hage gir en landlig følelse.

– Må også få skryte av Fosna Bygg og KBBL. Har bare hatt positive opplevelser under reha biliteringen. Har det vært problemer, har de vært tatt opp og løst underveis, sier blide Anne Brevik. •• Trio - Prosjektleder Pål Sæther, KBBL, Kjell Gunnar Gjersvold, Fosna Bygg AS og styremedlem Anne Brevik i engasjert samtale foran nyrehabiliterte Talgøenga 5 med fire leiligheter.

Godt fornøyd - Styremedlem Anne Brevik er meget godt fornøyd med utvidelsen av verandaen.

Bomagasinet

nr. 3, 2013 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 37

38

Neste utgivelse av kommer i desember Ønsker du mer informasjon eller bestille annonse Ring

MRmedia

Tlf 71 21 05 60 • Fax 71 21 06 82

E-post: [email protected]

Spisestuestol Skandia Junior

Design: Hans Brattrud www.fjordfiesta.com

Bomagasinet

nr. 3, 2013 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 39

Puss opp med

MALIA!

Nå også på facebook : facebook.com/MaliaKristiansund

Vi har alt du behøver til å pusse opp! Og med medlems kort fra KBBL, så sparer du masse penger hos MALIA!

SPAR PENGER!

– Inntil 25% rabatt for KBBL medlemmer.

Lørdag 9-15 9-

18

MALIA Kristiansund

Arnulf Øverlandsgt 14 Tlf: 71 67 25 40

Hos oss får du alt du trenger av

maling, interiør

og

verktøy

! Besøk oss på Storkaia.