Presidentens tale ved Tronstadmonumentet 8.mai 2011

Download Report

Transcript Presidentens tale ved Tronstadmonumentet 8.mai 2011

Tale v/ Presidenten 8.mai 2011 ved Tronstadmonumentet i Sandvika

Ordfører, veteraner, mine damer og herrer.

Leif Tronstad ble professor i uorganisk kjemi ved NTH i 1936, og var en fremragende fagmann med stor arbeidskraft. Han var konsulent for Norsk Hydro under bygging av et tungtvannsanlegg ved Vemork på Rjukan, med formål som lå langt utenfor militære anvendelser. Men Tronstad fikk vite i begynnelsen av krigen (1941) at tyskerne hadde bedt om en sterk økning av produksjonen, og at vannet skulle sendes til Nobelprisvinneren dr. Werner Heisenberg ved Kaiser Wilhelminstitut i Berlin. Heisenberg var del av ”Uranverein”-gruppen som arbeidet med atomenergi.

Disse opplysningene ble kjent for de allierte, og bekymret spesielt engelskmennene.

I slutten av 30-årene var det kjent for atomfysikere at tungtvann kunne anvendes til å kontrollere fisjoner i en reaktor med radioaktivt materiale (uran), og at slike atomreaktorer kunne brukes til å produsere plutonium, som igjen var et egnet materiale for å kunne lage en atombombe. Hendelsene i USA og Tyskland omkring denne forskningen under krigen, illustrerte at vi fikk et kappløp om å lage ”bomben”.

Opplysningene om tyskernes behov ble sendt gjennom en radiosender ved navn Skylark som var bygget og driftet av 18 personer ved NTH. Denne var i en periode i 1941 den eneste senderen som virket i Norge, og ble brukt til militær etterretning. Et svært risikabelt foretak, som ble avdekket på høsten i 1941. Tronstad var en av de som i siste liten fikk flyktet fra Trondheim over til Sverige og ungikk dermed deportasjon til Tyskland eller det som verre var. Derfra kom han seg til England, og arbeidet ved Forsvarets Overkommando i London, i et kontor som arbeidet med den militære motstanden i Norge. Han avanserte til major, og fikk bl.a. i oppdrag å planlegge en sabotasjeaksjon mot anlegget på Vemork.

Denne aksjonen, den såkalte tungtvannsaksjonen, ble som vi vet svært vellykket, utført 28 februar 1943. Høsten 1944 hoppet så Tronstad sammen med andre i Linge-kompaniet ut på vest-Hardangervidda i fallskjerm, som spesialsoldat og major.

Formålet var beskyttelse mot tysk ødeleggelse av viktige industrianlegg og infrastruktur i Buskerud og Telemark i krigens sluttfase, den såkalte Sunshine operasjonen. Men den 11 mars 1945 ble Tronstad og Linge-karen Syverstad overlumpret i nærheten av Rauland av bror til NS-lensmannen på Rauland.

Lensmannen var under avhør av Linge-karene, broren skjøt ham fri, og både Tronstad og Syverstad falt i trefningen.

Leif Tronstad var en vitenskapsmann, etterretningsoffiser og militær organisator. Han viste i all sin ferd at han fulgte Kong Haakons motto ”Alt for Norge”. I Rotary har vi mottoet ”Service above yourself”, rettet mot det daglige virket lokalt og internasjonalt.

For Tronstad under Kong Haakons motto, betydde det krevende mottoet liv eller død, i kamp for friheten. Siden Leif Tronstad var født på Løkkeåsen her i Sandvika, var det naturlig for Sandvika Rotary klubb å sørge for å skaffe sponsorer til byggingen av et monument over Tronstad. Det ble innviet 8 mai 1973, og er utført av billedhuggeren Fritz Røed. Monumentet skal symbolisere heltemodig og uselvisk innsats. Det er med takknemlighet at vi i Sandvika Rotary Klubb legger ned en krans til minne om Leif Tronstad http://www.iu.hio.no/~ulfu/historie/tronstad/index.html