Menighetsbudet

Download Report

Transcript Menighetsbudet

Menighetsbudet

Våren 2012 Nr. 1/12 Årgang 95

”Herren er nådig og rettferdig, vår Gud er barmhjertig.”

Salme 116,5

Bleik på krossen heng han

Fra Biri kirke.

Foto: Kjetil Bergmann

Bleik på krossen heng han. Gud let det berre skje.

Ingen av dei som står og ser på har makt til å ta han ned.

Ingen kjennest ved han, Mennesket, Herrens son.

Gud høyrer ikkje at Sonen ropar. Dagen er beisk av blod.

Opprørt spør han far sin: Kvifor forlét du meg?

Svaret blir til i dødens einsemd. Sjølv har du valt din veg.

Brått i dødens lysning ser vi vår eiga verd.

Forhenget rivnar i Herrens tempel. Det heilage kjem oss nær.

I dei mørke tider stig lengt mot lys og fred.

Etter at våre rop har stilna, først da kan hans vilje skje.

Midt i dødens time ropar han frelsa ut: Kjærleiken som er større enn døden, viser ein veg til Gud.

Edvard Hoem – (fra Salmeboka 2008)

God påsketid!

Årets fasteakskjon i Biri mandag 26. mars.

2

Redaktørens hjørne

Vi er allerede langt inne i det nye året - 2012. Det er ikke mange dagene igjen av det første kvartalet. Nye dager, som vi ikke vet hva vil bringe med seg, ligger foran oss. En ukjent fremtid. Det vil være ulike dager: Dager med oppgaver og arbeid, dager med avkobling og ferie, dager med utfordringer, dager med problemer, dager med gleder og dager med sorg. Vi vet lite om morgendagen og hva den vil bringe. Derfor handler det om bruke dagen og dagene mens vi har dem. Å gripe dagen her og nå. Carpe diem!

Ukjent fremtid kan gjøre oss uro lige og bekymret. Det var nok dette salmedikteren Svein Ellingsen kjente på - og hadde erfart - da han skrev dåpssalmen ”Fylt av glede over livets under”. I det andre verset av salmen skriver han: ”Fylt av beven foran ukjent fremtid legger vi vårt barn i dine hender. Det som skjer i dåpen, gir oss trygghet.” Ellingsen hadde mistet et barn i en ulykke. Da et nytt barn var underveis ble denne salmen til. I utryggheten, frykten og morgendagens bekymringer fant han trøst i å legge barnet i Guds hender. Dåpen og dåpens løfter ble viktig. De ga trygghet. Vi kan få legge våre liv i Guds hånd. Det gir trygghet. I Salme 31 sier salmisten: ”

Herre, jeg setter min lit til deg; jeg sier: «Du er min Gud.» Mine tider er i din hånd; fri meg fra fiender som jager meg!”

Mine tider er i Guds hånd, uansett hvordan dagene er og hva de bringer med seg. Selv om utryggheten og uvissheten er der kan vi få gjøre Ingrid Vibe-Mûllers bønn i diktet fra samlingen ”La de store ord tie” til vår: I din hånd

Jeg er en fugl i Din hånd, men jeg skjelver og mitt hjerte hamrer i angst for jeg kan ikke se Deg.

La lyset fra Din trone flenge mørket og la meg få se at Du holder meg fast, fast!

Slekters gang

Spalten gjelder medlemmer i Den Norske Kirke, for ekteskapsinngå elser der minst en av brudefolkene tilhører DNK. Navn på døde som ikke var medlem i DNK tas med hvis pårørende gir beskjed om at det er ønskelig.

Døpte

Michaela Gaukstad Rolf Daniel Nerlandsrem Johnsen Magnus Rønningen Charisma Ledel Torsvik Sophia Alofa Sønsteby Noah Hovet Øverjordet Stella Joy Liven French Aurora Brumoen Engø – døpt i Svatsum kirke Christopher Jøines Rude – døpt i Lillehammer kirke Marvin Sebastian Strande de Wit

Vigde

Ragnhild Rikstad og Kristian Sveen

Presteskifte i Biri

Det er vel allment kjent at det blir presteskifte i Biri i 2012. Knut prest blir pensjonist til sommeren. Han fratrer soknepreststillingen – etter 20 års trofast tjeneste – 31.juli. Siste ordinære gudstjeneste er avskjedsgudstje nesten 17.juni. Så skal det avvikles ferie før pensjonisttilværelsen tar til. Vi kommer tilbake til avskjeden med Knut i neste nummer av Menighets budet. Vi som kjenner Knut tror ikke at han kommer til å bli en stillesittende pensjonist. Det er mer sannsynlig at han kan komme til å ta noe vikartje neste. Han har i hvert fall sagt ja til å være vikarprest i Biri ved konfirma sjonsgudstjenestene i september. Noe vi er meget glad for at han har tatt på seg. Soknepreststillingen i Biri vil bli utlyst i siste halvdel av mars – og tilsetting vil trolig skje i møte i Hamar bispedømmeråd 31.mai. Det vil gå noe tid før ny prest er på plass. 1.oktober kan være en sannsynlig dato.

Døde

Ingolf Olav Bjørkvold Astrid Marken Grethe Hilda Antonsen Sven Syversen Gudrun Haugen Ruth Juliussen Leif Kirkerud Jane Therese Berntsen Kåre Georg Engen

Menighetsbudet 1/12 Menighetsbudet 1/12

3

2

Menighetsbudet 1/12

De livsviktige grønnsakene

Catarina Ramirez er takknemlig for grønnsakene som vokser i drivhuset. Støtten fra Kirkens Nødhjelp er grunnen til at hun kan gi døtrene næringsrik mat og viktig skolegang.

- Vitaminer, utbryter Catarina og smiler fornøyd. Hun og datteren Anabella har akkurat plukket kurven full av fargerike paprika. I det karrige landskapet 2500 meter over havet er det begrenset hva som vil gro. Tørke to år på rad har ført til at store avlinger har gått tapt og prisen på mat varer som selges på markedet har skutt i været.

- Jeg er ofte bekymret for hvor jeg skal få penger til mat fra. Det er øyeblikk hvor jeg ikke har noen ting. Da ber jeg til Gud, forteller Catarina. Hennes høyeste ønske er å gi døtrene Anabella (14) og Marta (11) skolegang og utdannelse. – Uten utdannelse kan man bare få jobb som vaskehjelp for familier med penger. Jeg vil ikke at døtrene mine skal lide samme skjebne som meg. Med en utdannelse har de rettigheter i samfunnet og de kan få en ordentlig lønn, sier den tapre moren. Hun forteller at sko legangen er gratis, men at gymtøy, skrivesaker og uniform må familiene betale selv.

Underernæring et stort problem

I Guatemala er 60 % av landets innbyggere urbefolk ning, av mayaavstamning. I 1996 ble en rekke fredsavtaler undertegnet etter en over 30 år lang og blodig væpnet kon flikt hvor urbefolkningen led en hard skjebne. Gjennom CIEDEG, en sammenslutning av protestantiske kirker i Guatemala, jobber Kirkens Nødhjelp blant annet med støtte til sårbare grupper. - Underernæring er en stor utfordring blant maya befolkningen, forteller Hugo Garrido, leder i CIEDEG. Organisasjonen har gjennomført undersøkelser som viser at mange barn lider av mangelsykdommer og har svak helse på grunn av ensidig kost og for lite mat. - Noen av disse problemene stammer fra konfliktens dager da mange ble jaget på flukt og måtte bosette seg i områder hvor de ikke hadde kunnskap om jorda de dyrket. Kombinert med uforutsigbare tørke- og regnperioder har mange menn flyktet til byene for å finne arbeid, mens kvinnene blir igjen på landsbygda med ansvaret for familien.

Friske grønnsaker i drivhus

Derfor har CIEDEG startet kvinnegrupper hvor det gis opplæring i bærekraftig jordbruk og støtte til å bygge drivhus. Catarina er en av kvinnene som deltar i prosjektet. I drivhusene vokser nå grønnsaker som ellers ikke gror i høyden. Grønnsaker som gir livsviktig næring og sårt til trengt inntekt. - For en stund siden plukket vi 120 agurker i drivhuset, forteller Catarina. Siden vi er seks familier som deler, ble det 20 agurker på hver. Vi har også tomater her. Den første avlingen fikk vi ikke til, men den neste ga cirka 30 kilo.

Menighetsbudet 1/12

Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 25. – 27. mars

- Over én milliard mennesker lever i ekstrem fattigdom. Urettferdighet tar menneskeliv hver dag. I år setter Kirkens Nødhjelps fasteaksjon fokus på økonomisk rettfer dighet. Sammen kan vi kjempe for en fremtid uten fattigdom. - Det er menigheter landet rundt som står for gjennomføringen av Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. Biri menighet arrangerer aksjon 26.mars.

- Pengene som samles inn går til Kirkens Nødhjelps arbeid over hele verden.

Den lille kvinnen smiler bredt. Hun er stolt. Hun trenger ikke lenger bekymre seg for hvordan hun skal skaffe penger til å kjøpe grønnsaker på markedet. Catarina har lært at bønner og mais alene ikke er tilstrekkelig kost for tenåringsdøtrene. – De trenger vitaminer, sier hun og holder frem kurven med paprika igjen.

Grunntanken bak prosjektet er at grønnsakene som kvinnene dyrker i drivhus skal inngå i familiens kosthold. Et eventuelt overskudd kan selges videre og gi inntekt.

- Det gir meg en god følelse å kunne ta vare på døtrene mine. Catarina er takknemlig for starthjelpen fra Kirkens Nødhjelp. - Nå støtter jeg meg selv, sier Catarina fornøyd.

Nødhjelp.

Catarina Ramirez fra Guatemala har fått start støtte fra Kirkens Nød hjelp til å dyrke grønnsa ker i drivhus. Nå gir hun døtrene næringsrik mat og tjener penger nok til at jentene kan gå på skole. Catarina tror en fremtid uten fattigdom er mulig. Her er hun sammen med datteren Anabella (14).

Foto: Laurie MacGregor/Kirkens Anabella (14) hjelper moren med grønnsakene fra drivhuset. Foto: Laurie MacGregor/Kirkens Nødhjelp.

3

Langfredags gudstjeneste med ekstra musikk

Påskens gudstjenester er sentrale i kirkas liv, og det er gudstjenester på alle helligdagene i høytiden.

Langfredagens gudstjeneste er spesiell med tre tekstlesere som leser fra beretningen om Jesu lidelse, og det er ekstra musikk denne dagen.

Asmund Hellerud deltar med fiolinmusikk mellom lesningene. Musikken er hentet fra en av komponisten Heinrich Ignaz Franz Bibers ”Rosenkranssonater” Sontate nr. 10, som er skrevet rundt 1675, har tittelen ”Jesu korsfestelse og død” Det er samme opplegg i Biri og Snertingdal med tidspunkt kl. 10 i Biri kirke og kl. 12 i Seegård kirke.

Inger kantor

Vårkonsert i Seegård kirke

Biri Snertingdal kantori har sin vårkonsert i Seegård kirke søndag 13.mai kl. 19.00.

Sist høst og i vinter har koret samarbeidet med Søndre Land kirkekor. Denne vårkonserten inngår som en del av Inger Schiagers avslutning og eksamen på korlederstudiet i Tromsø.

En del av sangerne i Søndre Land blir også med slik at det denne gangen blir et utvidet kor.

Det blir ingen vanlig korvårkonsert i Biri kirke denne våren, men koret deltar ved avskjedsgudstjenesten for Knut Sønstegaard 17.juni.

Koråret avsluttes med tur til Wales og på konserten i Seegård kirke blir det en liten engelsk avdeling.

��������������������������������� ����������������������������

�������������������������������� ��� ����

��������������

�����������������������������������

4 ���� ������������������������������ �������������������������������������������� ��������������������������������������

Menighetsbudet 1/12 Menighetsbudet 1/12

5

4

Menighetsbudet 1/12

Denne salmen er jeg glad i

Maria Magdalenas jubel

Å salige stund uten like, han lever, han lever ennu!

Han vandrer i seierens rike, min sjel hvorfor sørger da du?

Han er ikke lenger i graven, hvor bleknet i døden han lå; jeg levende så ham i haven, og aldri så skjønn jeg ham så.

Han lever, og jeg skal få bringe hans venner det levende ord – tenk, jeg som er ringest blant ringe, den minste han kjenner på jord.

Tenk, jeg skal hans hilsen frembære, å, kunne jeg synge det ut!

Mer kunne ei engler begjære enn gå med så salig et bud.

Å salige stund uten like, han lever, han lever ennu!

Han vandrer i seierens rike, min sjel, hvorfor sørger da du?

Du søkte din trøst i den døde, og dvelte ved gravnatten kun; så fikk du den levende møte, å salige, salige stund!

Min begeistring for Johan Halmrasts kjente påske salme går lenger tilbake enn 1956, men interessen for Halmrast ble da inspirert av Ivar Welles to kronikker i Vårt Land. Jeg tror det er riktig å si at Welle hentet Halmrast fram fra et glemselens slør. Etter den tid er de biografiske data om Halmrasts blitt mer kjent og fyldigere. Det meste av dette kan en interessert leser hente på Internett. Johan ble født i Fåberg 2. februar 1866 og var nest eldst av fem søsken. Han var kortvokst og hadde forkrøplede hender, men var oppvakt og intelligent – en kompensasjon for svak fysisk utrustning. Faren Andreas Halmrast (1825-1917), en holden kjøpmann i Lillehammer, gikk konkurs da Johan var 12 år. Fami lien flyttet da til Kristiania og økonomien ble for dårlig til at Johan kunne få noen videre utdannelse. Johan måtte klare seg selv, han skrev sanger, dikt, fortel linger og romaner som han ga ut og solgte som hefter. Han drev iherdige selvstudier, lærte seg både tysk og engelsk og oversatte fra disse språkene. Dette gav ham så vidt nok til det daglige brød. Allerede tidlig ønsket Johan å bli salmedikter, og det var han selv som kalte sin mest kjente salme ”Maria Magdalenas jubel”. Vi får dramatisk del i Maria Magdalenas jublende møte med Jesus påskemorgenen ved den åpne graven. Salmen ble utgitt med Kristian Wendelborgs (1863 1938) tonesetting, en fanfare som løfter teksten til en jubel med himmelsk lys over dramatikken.

I 1936 gir Johan Falkberget i Kirkeklokkens jule nummer, menighetsblad for Røros, en visjonær hyllest til sin åndsfrende, Johan Halmrast, som han møtte på Hammersborg i 1908.

Frelsesarmeen, som var Halmrasts tilfluktssted, brakte hans salme ut til de andre nordiske land, og norske misjonærer fikk gi den nye språk på misjons markene.

Det er interessant at hans andre salme ”Hen over jord et pilgrimstog …” sent på 1950-tallet ble utgitt med Fridrik Fridriksson (1868-1961) som forfatter (Kristen Sang 1954). FF avkreftet bestemt denne misforståelsen, og det ble Halmrasts 2. salme i NS1985.

Forventningen om gleden i himmelen kastet lys over Johan Halmrasts grå hverdag. Han var en dypt religiøs person. Johan Halmrast døde av lungebetennelse 22. november 1912. Ved begravelsen møtte faren, broren og fire frelsesoffiserer. Man trodde lenge at graven var slettet, men Nils Høimyr klarte ved stor innsats i 1960-årene å finne den på Østre gravlund. Ved en innsamling organisert av Oslo Journalistlag ble det 1. juni 1966 avduket en minnestein på graven, slik bildet viser. Frelsesarmeen har ansvaret for gravens vedlikehold.

Johan Halmrast var visselig journalist, men forfatter og salmedikter er et helt selvsagt tillegg.

Øivind Gjessvåg

som har utfordret Guro Kirkerud som neste bidragsyter til denne spalten.

Menighetsbudet 1/12

5

Gudstjenestereformen

Gudstjenestereformen som Kirkemøtet har vedtatt, gjør også sin inntreden i vår menighet. Utformingen av en ny gudstjenesteliturgi er i gang. Et gudstjenesteutvalg har begynt dette arbeidet og skal ha ferdig sitt forslag til ny grunnordning for gudstjenestelivet i Biri menighet til søndag 3. juni. Da holdes det gudstjeneste etter ny liturgi – og etter gudstjenesten er det menighetsmøte hvor kirke medlemmene kan gi en uttalelse om den ordningen det legges opp til og som det skal søkes biskopen om godkjenning for.

Men før vi kommer fram til et endelig forslag på gudstjenesteordning, vil det være noe utprø ving. Derfor legges det opp til at gudstjenestene 8., 15. og 22.april også vil holdes etter nye liturgier. Dette vil være tre helt forskjellige gudstjenester; høytidsgudstjeneste på påskedag 8. april, en for enklet gudstjeneste med deltakelse av Korpus den 15.april og Tårnagentgudstjeneste med menighe tens 8-åringer den 22.april. Det vil være mye gjenkjennelig i de nye guds tjenesteordningene, men språket er fornyet, noen ledd er endret med hensyn til rekkefølge osv. Men mest av alt er kanskje tanken med gudstjenestere formen at flere personer enn kirkens ansatte skal være med å forme gudstjenesten – den legger opp til en aktiv deltakelse.

Melodiene til messeleddene Kyrie, Gloria, For bønnsvar og ved Nattverd vil også bli nye. Orga nistene har jobbet seg gjennom en stor perm med ny gudstjenestemusikk, i alt 20 nye messer. Fra disse er det allerede satt i gang utprøving. Ved noen gudstjenester har vi sunget nye melodier, foreløpig er det noen av leddene fra tre komponister som er prøvd. Utprøving av ny liturgisk musikk, ”smaks prøver” fra flere komponister, fortsetter vi med framover våren. Til neste år, i 2013, vil det også komme ny salmebok.

6

Maria-Konserter:

Vingrom Sangkor markerer Maria budskapsdag med konserter i Vingrom og Seegård kirker Maria Budskapsdag, også kjent som Marimesse, Maria Bebudelse og Herrens Bebudelse har tradisjonelt vært en viktig merkedag i kirkeåret. I følge tradisjonen var det da Erkeengelen Gabriel kom til jomfru Maria og fortalte den unge Maria at hun skulle føde en sønn.

Dette er andre gangen Vingrom Sangkor har Mariakonsert, den første var for to år siden i Vingrom Kirke - og ble godt mottatt av publikum. Koret har forberedt et bredt repertoar med musikk som spenner seg fra 1500- tallet og fram til i dag. I tillegg til utdrag fra ulike klassiske verk får publikum også høre vuggesanger og folkeviser som hyller Maria. Korets tidligere dirigent gjennom mange år, Gerd T. Rindal, deklamerer tekster om hovedpersonens mysterium.

Vennlig hilsen Ragnhild Skundberg Dirigent - Vingrom Sangkor.

Menighetsbudet 1/12

6

Menighetsbudet 1/12

Årsmelding for Biri menighetsråd 2011

1. Menighetsrådets sammensetning - utvalg, komitéer og representasjon

A) Menighetsrådets sammensetning tom 31.10.11

Målfrid Smedstuen Schiager - leder, Jarle Hillestad – nest leder, Hanne Stine Kind, Hanne Mette Gullord Roås, Ingfrid Hellerud, Rasmus Vigrestad, Gunnar Lunde, Sol veig Haugen Tusvik, Knut Yngvar Sønstegaard - geistlig representant, Inger-Johanne Strandbakke – vararepresen tant, Eivind Åge Hellerud –vararepresentant, Alf Kristian Steinstad – vararepresentant, Rønnaug Alseth -, vararepre sentant, Helge Haugom – vararepresentant.

Menighetsrådets sammensetning fom 01.11.11

Jarle Hillestad – leder, Inger-Johanne Strandbakke – nestleder, Øyvind Schiager, Torunn Vigrestad, Kristen Taraldsrud, Mona Herberg Haugom, Ann Christin Otto sen, Anders Brovold, Knut Yngvar Sønstegaard - geistlig representant, Ragnar Gaukstad – vararepresentant, Ona Elisabeth Steinstad – vararepresentant, Randi Skarseth – vararepresentant, Rønnaug Alseth – vararepresentant, Solveig Haugen Tusvik – vararepresentant.

B) Underutvalg, komiteer og kontaktpersoner

Diakoniutvalg

Kristin Ekern, Kjell Ødegårdstuen, Inger-Johanne Strandbakke, Målfrid Schiager. Sekretær: diakon John Olav Skard.

Musikk- og kulturutvalg

Børre Feiring, Arild Johansen, Sissel Morken Gullord, Jarle Hillestad, Ingfrid Hellerud og kantor Inger Schiager

”Birimadonna”- komiteen

Knut Yngvar Sønstegaard, Harald Jacobsen, Gunnar Liven, Kirsti Nylander/Magne Gullord

Kontakter

KN-kontakt: Diakon John Olav Skard (kontaktperson med Kirkens Nødhjelp)

C) Representasjon

Gjøvik kirkelig fellesråd tom 30.11.11

Representant: Rasmus Vigrestad Vararepresentant: Hanne Stine Kind tom 10.03.10/ Solveig Haugen Tusvik

Gjøvik kirkelig fellesråd fom 01.12.11

Representant: Anders Brovold Vararepresentant: Øyvind Schiager

Representantskapsmøte i Kirkens SOS

Kristin Ekern, representant Kjell Ødegårdstuen, vararepresentant

2. Ansatte i menigheten

A) Ansatte av Gjøvik kirkelig fellesråd:

Soknediakon John Olav Skard, 100 % i Biri og Snertingdal menigheter Kantor Inger Schiager, 100 % i Biri og Snertingdal menig heter Kirketjener Sven Feiring, 100 %, Saksbehandler Gunhild Ekerhaugen, 100 % (Biri, Enge haugen og Gjøvik menigheter, klokker i Biri utgjør 10 %)

B) Ansatte av Hamar Bispedømmeråd:

Sokneprest Knut Yngvar Sønstegaard

3. Arbeidet i menighet og menighetsråd

A) Menighetsrådet

Det ble i 2011 avholdt 10 ordinære menighetsrådsmø ter. Det er journalført 100 politiske saker og 71 referatsa ker i dette året. Dessuten ble det avholdt 1 ekstraordinært menighetsrådsmøte i forbindelse med bispevisitasen i mars 2011.

Saker som har vært behandlet : Kirkevalget 2011: Godkjenning av kandidatliste, valgstyre og valgstyrets oppgaver, kunngjøring av valget, evaluering av valget, godkjenning av valgbok, Konsti tuering av nytt menighetsråd, valg på representant og vararepresentant til kirkelig fellesråd, framstilling av nytt råd, Forslag på kandidater til nytt bispedømmeråd/ kirkemøte, Årsstatistikk 2010, Årsmelding 2010, Menig hetens årsmøte 2011, Årsregnskap 2010 – med disposi sjoner, Revisjonsberetning 2010, Regnskapsrapporter/ Budsjettkontroll, Årsbudsjett 2012, Offersøknader 2012, Møteplan 2012, Gudstjenesteplaner, Trosopplæringsre formen m/trosopplæringsplan, Lokal trosopplæringsplan, Lokalt trosopplæringsutvalg, Babysang, Kirkerotteteater, Lysvåken – adventsnatt i kirken, Konfpro 2011, Frivillige til konfirmantleir, Konfirmantjubileum, Biridagen 2011, Sommeråpen kirke, Kirkegårdsdugnad, ”Birimadonnaen” tilbake til Biri, Søknad om fritak fra ”Madonnakomiteen – oppnevning av nytt medlem, Planlegging og gjennom føring av Bispevisitas mars 2011, Utfordringer fra visi tasforedrag - oppfølging, Diakonalt arbeid i menigheten – ressurser og forventninger, Nattverdmedhjelpere, Arran gementsfotograf, KN-kontakt, Biri kirke – samarbeidspart ved bryllupsmesser?, Representasjon ved Nprmisjons årsmøte, Innføring av ny gudstjenesteliturgi: Oppnevning av gudstjenesteutvalg, innføring av ny dåpsliturgi, Proste stillingen i Toten – uttalelse ved innstilling, Søknader om støtte, Evaluering av div. arrangementer,

Menighetsbudet 1/12

7

B) Menighetsmøte

Menighetsmøte med orientering om det kristelige arbeidet i soknet ble avholdt på menighetsbasaren 3. april.

C) Bispevisitas

Hamar biskop visiterte menighetene i Gjøvik kir kekommune i mars. Visita sdagene i Biri sokn sammen med Bråstad, Snertingdal og Vardal sokn var i dagene 9.-13.mars. Foruten at biskopen hadde møter med kirkelig ansatte, skolele delse, kommuneledelse, fel lesråd og menighetsråd, var det besøk i bedrifter, skoler, barnehager og institusjoner. Dessuten gudstjenester og festsamvær. I Biri var biskopen med på Askeonsdagsguds tjenesten i Biri kirke, en sentrumsvandring med besøk i forretninger, kafé, omsorgsboligene i Snippvegen og på ”pilegrimsherberge”. Alle visitasmenighetene arrangerte felles hygge- og festkveld for frivillige medarbeidere, denne var lagt til Biri Herredshus. Visitasen ble avsluttet med visitasgudstjeneste i Seegård kirke søndag 13.mars med påfølgende kirkekaffe og visitasforedrag.

D) Kirkevalg

Menighetsrådet stod ansvarlig for gjennomføring av kirkevalgene i 2011. Som ved kirkevalget i 2009 var det direkte valg på medlemmer til bispedømmeråd/kirkemøte i tillegg til menighets-rådsvalget. Men ved Kirkevalget i 2011 ble medlemmene valgt for en ordinær valgperiode på 4 år. Det lokale ansvar lå på tilrettelegging og gjennomfø ring av valget som ble avholdt samtidig med Kommune styre- og fylkestingsvalget 11. og 12.september. Valgsteder var på samme steder, men ikke i samme rom som Kom munestyre- og Fylkestingsvalget – på Biristrand, Redalen og Skrinhagen skoler. Mulighet for forhåndsstemming var lagt til Gjøvik kirkekontor i kontorets ekspedisjonstid i perioden 10. august – 9. september eller på Gjøvik Rådhus i tiden 1. – 9. september.

Nominasjonskomiteen hadde utarbeidet en kandidat liste med 16 representanter. Valget ble avholdt som fler tallsvalg. Noen tall fra valgene både i 2011 og 2009:

MR-valget 2011 2009

Antall stemmeberettigede Antall avgitte stemmer Valgdeltakelse i % Antall forhåndsstemmer Antall uretta stemmesedler Antall retta stemmesedler Antall forkastede stemmesedler Antall velgere under 18 år 2824 397 14,1 7 126 263 8 2 2858 389 13 10 178 210 2 6 Valgdeltakelsen har gått opp fra 13 til 14,1 prosent ved mr-valget. Det er ikke all verden! Oppslutningen er likevel litt høyere enn landsgjennomsnittet, som er på 13,43 % ved menighetsrådsvalget.

Ved bispedømmerådsvalget var oppslutningen 11,40 %. Landsgjennomsnittet ved dette valget var på 10,59 %.

E) Årsstatistikk

Nøkkeltall

Innmeldt i DNK Utmeldt av DNK Antall døpte Døpte bosatt i soknet Konfirmanter Kirkelige vigsler Forbønn for borgerlig inngått ekteskap Gravferder

8

Gudstjenester med nattverd Gjennomsnittelig antall nattverdgjester pr. gudstj.

2007

0 5 24 18 45 11 0

2008

0 2 37 26 53 12 1

2009

1 9 41 34 36 11 0

2010

0 6 31 26 32 4 0

2011

1 4 45 38 34 6 0 42 Antall Antall nattverdgj.

29 Antall Antall nattverdgj.

28 Antall Antall nattverdgj.

44 Antall Antall nattverdgj.

43 Antall Antall nattverdgj.

27 611 26 659 33 658 35 721 37 715 22,6 25,3 19,9 20,6 19,3

Menighetsbudet 1/12

Gudstjenester på søn- og helligdager Gjennomsnittlig antall deltakere pr. gudstjeneste Andre gudstjenester Gudstjenester totalt Gjennomsnittelig antall deltakere pr. gudstjeneste Familiegudstjenester (Julaften

ikke

med) Gjennomsnittelig antall deltakere pr. familiegudstjeneste Julaftensgudstjeneste Påskedagsgudstjenester Allehelgensgudstjenester Gudstj. for barnehagebarn Gudsstjenestr for skolebarn Konfirmasjonsgudstjenester Konserter Gjennomsnittlig oppmøte Konserter, ekssterne arr.

49 4156 52 4164 53 3945 51 3678 54 3872 84,8 80 74,4 72,1 71,7 9 669 9 684 7 551 9 632 9 580 58 4825 61 4848 60 4496 60 4310 63 4452 83 79,5 74,9 71,8 70,7 12 1126 13 1048 9 747 8 600 9 814 93,8 87,3 83 75 90,4 1 500 1 438 1 429 1 390 1 402 1 78 1 47 1 52 1 62 1 76 1 165 1 87 1 116 1 114 1 128 2 203 2 220 2 132 2 139 2 147 3 383 3 330 3 337 3 368 2 263 2 790 2 979 3 651 2 640 2 600 5 956 5 421 5 794 5 442 4 376 159,3 84,2 158,8 88,4 94 2 212 3 309

F) Gudstjenester

Det totale tallet avholdte gudstjenester i 2011 var 63. I dette tallet er foruten de 54 ordinære gudstjenester på søn- og helligdager – 1 gudstjeneste på askeonsdag, 1 gudstje neste med dåp av to konfirmanter, 3 institusjonsgudstje nester, 2 barnehagegudstjenester og 2 skolegudstjenester.

I Biri kirke har 58 av gudstjenestene blitt avholdt, 3 har vært på Furulund, 1 på Redalssetra og 1 på Øverbygda Bedehus.

I statistikken over vises tallene de siste 5 årene. Det totale frammøte ved gudstjenester er jevnt synkende. Mens det gjennomsnittelige oppmøtet ved gudstjenester på søn- og helligdager i 2007 var 84,8, er det tilsvarende tallet for 2011 71,7. Gjennomsnittelig frammøte ved alle gudstjenester i 2007 var 83 mens gjennommsnittelig antall oppmøtte i 2011 var 71,7. Et synkende oppmøte ved guds tjenester er også trenden på landsplan. I 37 av gudstjenestene har det vært forrettet nattverd, 715 personer har mottatt sakramentet. Antall nattverdgjes ter ved hver gudstjeneste m/nattverd, er i gjennomsnitt 19.3 mot 20,6 året før.

Til familiegudstjenester med spesiell invitasjon til ulike aldersgrupper er oppslutningen forholdsvis god, og faktisk økning i 2011.

Det er likevel urovekkende at det er stadig flere ordi nære søndagsgudstjenester med meget lav deltakelse. I 2011 var det 14 ordinære gudstjenester på søn- og hellig dager med færre enn 20 personer til stede (i 2010 var til svarende antall gudstjenester 8) og det var 5 gudstjenester med 21-30 deltakere (i 2010 9). Det vil si at på 1/3 av de ordinære gudstjenestene var det bare inntil 30 deltakere.

Sætermesse på Redalssetra

Tradisjonen tro var det sætermesse på Redalssetra også i sommer, dette året siste søndagen i juni, et utmerket tids punkt for sætermesse. Sætermessa er et samarbeid med Snertingdal menighet hvor menighetene har hovedansvar annen hvert år. I 2011 var det Biri som hadde ansvaret. Blåsere fra Snertingdal Musikkforening deltok. Det var organisert en vandring fra Skålmyrdammen til Redalsætra med Henrik Gullord som kjentmann på turen - og noen vandrere benyttet dette tilbudet.

G) Trosopplæring

Trosopplæringsreformen

Alle menighetene i Toten prosti ble tildelt midler for å innføre trosopplæringsreformen høsten 2009. Arbeidet med dette er i gangsatt i prostiet og på fellesrådsnivå – blant annet har et felles trosopplæringsutvalg i kirke kommunen utarbeidet en plan for trosopplæringen – som ble sendt biskop for gjennomsyn og kommentarer i 2011. Frist for innsending av endelig trosopplæringsplan var desember 2011.

Lokale trosopplæringstiltak:

Invitasjon til dåp

Det sendes ut invitasjon til alle fødte hvor minst en av foreldrene er medlem i Den norske kirke.

Dåpssamtale

Soknepresten har samtale med dåpsbarnets foreldre. Ved denne samtalen får familien boka ”I Guds hånd” – en liten innføring om dåpen.

Menighetsbudet 1/12

9

Fadderhilsen

til alle faddere leveres dåpsbarnets foreldre ved dåpssam talen.

Dåpslys

På dåpsdagen får dåpsbarnet et dåpslys m/lysestake i tre (korsformet).

Babysang

Som den første menigheten i Gjøvik-menighetene, ble det startet opp en Babysang-gruppe i Biri våren 2010. I 2011 ble det gjennomført Babysanggruppe på våren med 12 deltakere og en gruppe på høsten med 14 deltakere. Begge gruppene avsluttet med deltakelse i gudstjeneste. Kristin Landgraff Ekern har vært ansvarlig for Babysangen i 2011. Babysang er et meget positivt tiltak som Kristin på vegne av menigheten viderefører i 2012. Flott!

2-åringer

Alle døpte 2-åringer som var bosatt i menigheten ble invitert til Familiegudstjeneste den 11. desember hvor Aftenbønn CD´n

”Nu lukker seg mitt øye”

ble utdelt. Snaut halvparten av de inviterte kom.

4-åringer

Alle døpte 4 åringer som var bosatt i menigheten ble invitert til Familiegudstjeneste den 13. november hvor Barnas Kirkebok ble utdelt. I år var det kun 13 frammøtte og en noe lavere deltakelse enn vanlig.

6-åringer

Alle døpte 6 åringer bosatt i menigheten ble invitert til Høsttakegudstjenesten hvor de fikk utdelt 6-års boka ”Tre i et tre”. Oppslutningen blant 6-åringene var om lag 20%.

8-åringene

Nytt av året var ”Tårnagenthelg” for 8-åringene. De var invitert til å være tårnagenter i kirken lørdag 29.januar og til gudstjenestedeltakelse/medvirkning søndag 30.januar. Bare 6 av menighetens 8-åringer deltok på dette arrange mentet – som hadde et fint opplegg.

Årets 8-åringer ble også invitert til Påskevandring i kirka og til deltakelse på Barnas påskegudstjeneste første søndag etter påske. Solveig Haugen Tusvik har på frivillig basis vært ansvarlig for påskevandringen.

10-åringer

De barna som ville fylle 10 år i 2011, ble invitert til Familiegudstjeneste på Såmannssøndagen 20.februar, for å motta ”Den levende boka” – en reise gjennom Bibelen.

10

Oppslutningen til dette tiltaket er ikke av de beste, fram møteprosenten er ca 20.

LysVåken – adventsnatt i kirken for 11-åringer

LysVåken – adventsnatt i kirken, et tilbud til menighe tens 11-åringer natten til 1.søndag i advent. Siste år deltok 12 11-åringer i Biri kirke. Samlingen startet kl.1600 lørdag ettermiddag og ble avsluttet med gudstjeneste kl.1000 på søndag. Mange ulike aktiviteter ble gjennomført i Biri kirke, det var leker, drama, film, kirkevandring, adventsan ger og kurvlaging, tårnvandring, mat, korssamling m.m. Men de skulle også overnatte, sove i kirka. Hovedansvarlig for arrangementet var Solveig Haugen Tusvik, med bistand fra både unge og voksne medhjelpere.

Samarbeid med Biri Speidertropp

I 17.mai-gudstjenesten var det deltakelse av speidere. Den tradisjonelle lysmessa med speideropptak ble avholdt 1.søndag i advent med god oppslutning.

Konfirmantopplæring

KonfPro 11, et konfirmantopplegg som er likt for alle menigheter i kommunen, ble gjennomført. Det var 34 ung dommer fra Biri menighet som deltok i forberedelsene til konfirmasjonen og ble konfirmert ved konfirmasjonsguds tjenestene i Biri kirke 4.september og 18.september. Den første fellessamlingen for alle konfirmanter i kirke kommunen, KICKOFF I, ble avholdt i Hunn kirke i januar. Så fulgte en periode med lokalt opplegg hvor konfirman tene ble inndelt i grupper som forberedte aktiv deltakelse i en gudstjeneste. Hovedbolken av konfirmasjonsforbere delsen var leiren på Merket i Tisleidalen i august.

Som tjenesteoppgave hadde konfirmantene husstands innsamling til Kirkens Nødhjelps fasteaksjon søndag den 10.april. Innsamlingsresultatet i Biri ble kr. 27 288.00. Resultatet var ca. kr.10 000 lavere enn året før. Noe som nok hadde sammenheng med at konfirmanten kom til mange husstander hvor folk ikke var hjemme på søndag formiddag. Likevel: En stor takk rettes herved til konfir mantene og foreldre og andre frivillige som bidro til gjen nomføring av aksjonen.

H) Samarbeid kirke/barnehage

Ansatte gjennomførte 4 barnehagebesøk i 2011.

Dessuten var barnehagene invitert til blomstergudstje neste i juni og til julegudstjeneste. Til sammen deltok det 147 på barnehagegudstjenestene.

Menighetsbudet 1/12

I) Samarbeid kirke/skole

Det ble avholdt skolegudstjenester for samtlige barne skoler før jul, til sammen 2 gudstjenester med 263 delta kere. Ungdomsskolen hadde ikke julegudstjeneste dette året. Skrinnhagen skole hadde i juni en kulturvandring med pilegrimsmotiv, hvor de også var i Biri kirke.

J) Diakoni

Grønn menighet

Biri menighet er godkjent som Grønn menighet. Dette har diakoniutvalget fokus på – og forsøker å gjennomføre tiltak fra Handlingsplanen. Noe som nok føles vanskelig å få til. Utfordringen ligger i å bevisstgjøre den enkelte til innsats for å gjennomføre disse tiltakene.

Fasteaksjonen

Er nevnt under konfirmantopplæring. Det er konfir mantene som danner grunnstammen i bøssebærerkorpset, men det er ønskelig at hele menigheten skal ha et ansvar for fasteaksjonen. Derfor utfordres også voksne til bøsse bærertjeneste og som sjåfører, spesielt blir konfirmantenes foreldre oppfordret til å delta som sjåfører.

Besøkstjeneste

Det er 5 personer med i den frivillige besøkstjenesten. Mesteparten av besøkene er på Furulund/Furulia.

Nettverksgruppe

Formålet er å utvide nettverket til den enkelte i gruppa. Fordi flere ”sliter”, er dette ei ustabil gruppe, dvs ikke alle møter hver gang. Det er fast møtedag hver onsdag på Furulund. Tiltaket er et samarbeid mellom psykiatrisk sykepleier i Biri omsorgsdistrikt og diakonen.

Formiddagstreff på Bethel – samarbeid med Normisjon

Treffene har fortsatt med samme formål og opplegg andre tirsdag i måneden kl. 1200 – 1430. Treffet deltok på Stortreffet på Skogstad i juni. Bidragsytere med program på treffene i 2011 har vært fra Normisjon, menighetens ansatte og frivillige. Gledelig var det også at Karen Ekern på hjemmeopphold fra Mali deltok på et av høstens treff. Signe Økesveen, Aud Ruud og Oddny Julin har vært tro faste med kjøkkentjeneste og praktiske oppgaver. Oddlaug Bergum bidrar også med praktiske oppgaver, tilretteleg ging, loddsalg og møteledelse. Frammøtet på formid dagstreffet er stabilt; 15-20 personer per sammenkomst. En trofast flokk som støtter opp om Normisjons arbeid i Mali. Loddsalget på treffene innbrakte kr.10 910.- i 2011 til Helsehageprosjektet i Mali

Kirkeskyss

Til hver søndagsgudstjeneste kl.1000 går det gratis kirkeskyss fra aldersboligene. For tiden er det bare en fast bruker av dette tilbudet, så det er plass til flere. Målfrid og Øyvind Schiager koordinerer dette tilbudet og kjører kirkeskyssen de fleste søndagene, men av og til må de ha stedfortredere. Det er flott at noen ser det som sin oppgave å utføre denne frivillige tjenesten.

Menighetstur

Den tradisjonelle menighetsturen gikk i år til Hedemar ken onsdag 17.august. Første etappe, med full buss, gikk

Menighetsbudet 1/12

fra Biri til Løten – til Løten kirke. Der ble deltakerne møtt av sokneprest Henning Winge som fortalte om kirken. Her hadde man den tradisjonelle Morgensangen! I ”Klok kerlåven” – menighetshuset i Løten koste man seg med medbrakte Rundstykker og Kaffe før man kjørte videre på lokalveier til Stange og Stange kirke, hvor pensjonert sokneprest Sigmund Rye Berg orienterte om kirka. Deret ter gikk turen til Norsk Utvandrermuseum i Åkershagan på Ottestad. I utvandrerkirken holdt museets direktør, Knut Djupedal, et interessant foredrag om utvandrerhistorien. Etter museumsbesøket gikk turen til ”Neslandet” og Ting nes spiseri til et bedre måltid: ”Innlandstallerken” – og som punktum på måltidet: Spiseriets Brunostis og kaffe.

Institusjonsandakter og gudstjenester

Normalt er det andakt ved prest eller diakon og kantor på Furulund Alders og sykehjem annenhver uke, men noen ganger faller disse samlingene ut på grunn av andre tjenes ter eller ferieavvikling. Dette året var det 19 andakter og dessuten 3 gudstjenester med nattverd på Furulund.

Besøkstjeneste og Sjelesorg

En betydelig del av arbeidstid for prest og diakon ligger innenfor feltet sjelesorg. Dette er samtaler med enkeltmen nesker eller flere, sykebesøk og husbesøk. Prest og diakon har registret henholdsvis 31 og 103 besøk. For prestens vedkommende kommer samtaler i forbindelse med dåp, vigsler og gravferder i tillegg. Dessuten regner en med at de fem frivillige besøkerne i besøkstjenesten har gjennom ført 40 besøk.

K) Kirkemusikk

Kirkemusikalsk arbeid er et satsingsområde for menig heten. I det ligger det å legge til rette for gode opplevelser i kirkerommet hvor musikken er uttrykksmidlet. Dette oppnås blant annet gjennom et variert konserttilbud. Musikk og kulturutvalget har arbeidet med dette – og legger ned en betydelig innsats for å få dette til. I tillegg til utarbeidelse av konsertprogrammet, utfører komiteen oppgaver i forbindelse med, markedsføring og praktiske oppgaver ved gjennomføringen av konsertene.

11

Konserter

I 2011 ble det arrangert 4 konserter i Biri kirke i menig hetsrådets regi. Til sammen var 376 personer til stede på konsertene, det er en gjennomsnittelig deltakelse på 94.

Oversikt over avholdte konserter:

27. mars Oslo kammerakademi 29. mai 30. oktober 23. januar Vårkonsert med Biri Snertingdal kantori, Ole Jakob Rustad - sang, Amund Haugen Tusvik - fiolin, Inger Schiager - dir./flygel/ orgel, Gunhild Ekerhaugen - opplesning.

Høstkonsert med Guro Kleven Hagen - fiolin, Gunnar Flagstad - flygel og Cecilie Cathrine Ødegården - sopran.

22. desember Julekonsert m/Sissel Morken Gullord (horn), Torild Grytting Berg (trombone), Cecilie Cathrine Ødegården, Løvblad (sopran) og Inger Schiager (orgel/flygel).

Dessuten har det vært 3 konserter i ekstern regi i kirka: Nyttårskonsert med Biristrand og Kastad musikkforening, Rolf Malm/Arnfinn Hasle og á la Carte.

8. oktober Konsert i forbindelse med ”Bryllupsmesse” på Sigstad.

10. desember Julekonsert Brabrand & Ekern.

Biri Snertingdal kantori

Biri Snertingdal kantori har vært i drift hele året. Kantor Inger Schiager har vært korets dirigent og primus motor sammen med korets styre. Kantoriet har hatt sine tradisjonelle vårkonserter i Biri og Seegård kirker og jule konsert i Seegård kirke. Dessuten har kantoriet deltatt ved flere gudstjenester i Biri og Snertingdal; blant annet ved gudstjenestene på Allehelgensdag og ved Høytidsgudstje nesten 1.juledag i Biri. Kantoriet deltok også på menig hetsbasarene i begge sokn.

Kor- og solist deltakelse i gudstjenester

Foruten Biri Snertingdal kantoris deltakelse i gudstje nester har følgende deltatt: Jarle Hillestad – trompet/flygelhorn har deltatt på mange gudstjenester i løpet av året. Asmund Hellerud – fiolin deltok på langfredagsgudstjenesten. Dessuten har Amund Haugen Tusvik deltatt med fiolinspill ved et par gudstjenester. Det er tradisjon at den yngre garde stiller opp på julaftensgudstjenesten, så også dette året. Noen medlemmer fra Skolekoret på Skrinnhagen var med. Menighetsrådet er glade og takknemlige for den innsats alle disse har vist - deres deltakelse har vært berikende.

L) Menighetsbladet

Menighetsbudet ble i bladets 94. årgang gitt ut med 4 nummer i 1900 eksemplarer. Gunhild Ekerhaugen har vært redaktør for bladet. Bladet trykkes hos Willy Berg Gra fisk AS, Moelv – og det er Arne Kjørstad som er grafisk formgiver. Kjørstads innsats med bladet er til stor hjelp; en varm takk til ham for innsatsen. Bladet distribueres gjen nom Oppland Distribusjon. Redaktøren har holdt fast på den tradisjonelle stilen på bladet, med mange faste spalter. Slekters gang, Denne salmen er jeg glad i, Kirkekalender,

12

Møtelister og På oppslagstavla er noen av dem. Noen reportasjer fra arrangement ble det også dette året; det takket være trofaste bidragsytere! Menighetsbudet finan sieres ved kontingentinnbetalinger, annonseinntekter og inntekter fra menighetsbasaren.

M) Åpen kirke

I perioden 29.juni – 10.august var kirka åpen fra kl.10 1330 på onsdager. Det var musikkinnslag i halvtimen fra kl.1200 til 1230 på alle onsdagene. Besøkene er konsen trert til musikkhalvtimen – utover den er det få eller ingen besøkende. En stor takk til kirkevakter og sangere/musiker som gjorde det mulig å gjennomføre sommeråpen kirke også dette året.

4. Økonomi

Fra årsregnskapet for 2011 tas det med noen opplys ninger:

Tekst 2008 2009 2010 2011

Kirkeoffer totalt Kirkeoffer til eget arbeid Kirkeoffer til eksterne formål Givertjeneste Andre innsamlinger, gaver, basar etc totalt 91 521 83 266 98 618 99 930 53 442 42 523 44 845 43 580 38 079 40 743 53 773 56 350 0 0 0 0 55 089 56 216 66 478 67 453 34 098 34 461 18 393 29 255 Andre innsamlinger, gaver, basar etc til eget arbeid Menighetsbasaren (bruttoinntekt) Fasteaksjonen 19 953 19 861 18 333 25 246 20 991 21 755 37 401 27 288

5. Bygg og Anlegg

A) Vedlikehold bygg og anlegg

På oppfordring fra ”Birimadonnakomi teen” ble det i 2010 utført en faglig rapport vedrørende inneklimaet i kirka. Inneklimaet er dårlig i forhold til malerier og treskurd og det er et stort behov for å sette i gang tiltak slik at kunstskattene i kirka ikke forringes ytterli gere. Man er anbefalt å få foretatt målinger over en lengre periode, 8

Menighetsbudet 1/12

Konsert i Biri kirke

Søndag kveld, den 19 febr var det duket for nok en fin musikkopplevelse i Biri kirke. Denne gangen var det Biri-Snertingdal kantori og Søndre Land kirkekor som holdt konsert. Gjesteartister var Øistein Wang trio.

Konserten var en videreføring av et seminar som de to kirkekorene hadde med Henning Sommero tidligere i vinter. Konserten inneholdt kjente salmetoner, dels i ny inn pakning, de aller fleste arrangert av nevnte Sommero. Noen av Henning Sommeros egne sanger stod også på programmet; med.

Vårsøg

og

Blå salme.

Koret hadde en flott fremføring av programmet og de mange mansstemmene var med på å gi god og fin klangfylde, noe man ikke opplever så ofte i korsam menheng. Gode solistprestasjoner vartet koret også opp For de av oss som har tapt sitt musikalske hjerte til jazzen var Øistein Wang trio virkelig en godbit! ”Sal mejazz” i passe forpakning, og ikke til det ugjenkjen nelige. Pastor Wang er allerede vel etablert og godt kjent i jazzverden. Denne gangen hadde han med seg sin datter Ellen Andra Wang på kontrabass og Harald Lassen på saksofon. Begge unge musikere som allerede har etablert seg og skaffet seg et navn i musikkmiljøet. I løpet av denne konserten skjønte vi hvorfor!

Ca 60 publikummere hadde tatt turen til Biri kirke denne søndagskvelden, og vi fikk virkelig en flott musi kalsk opplevelse ! Vi hører gjerne både prosjektkoret og Øistein Wang trio ved senere anledninger !!

Jarle Hillestad

8 et år, som loggføres. Dette ble satt i gang sommeren 2011. I første omgang er senking av temperaturen et tiltak som er igangsatt.

B) Dugnadsarbeid

Selv om det er kirkelig fellesråd sitt ansvar å sørge for drift og vedlikehold av kirker og kirkegård, er det behov for lokalt initiativ til å utføre oppgaver. Dugnaden på kirke vangen og kirkegården om våren er et viktig bidrag. En del mennesker møtte opp og gjorde en god innsats også dette året. Dugnad er sosialt og berikende for de som deltar!

6. Frivillige medarbeidere

Det er mange mennesker involvert i frivillig arbeid i menighetens regi i løpet av et år. Noen er allerede nevnt før i årsmeldinga, men ikke alle. Her vil vi ta frem alle som utfører tjenester. Vi nevner medlemmer i underutvalg, medlemmer i nominasjonskomité og stemmestyrer ved kirkevalget 2011, kirkeverter, de som ordner i stand og

Menighetsbudet 1/12

bidrar til kirkekaffe, ledere innen trosopplæring, speiderar beid, medarbeidere i besøkstjenesten, i ulik foreningsvirk somhet, misjon, humanitært arbeid - og alle andre, enten det er enkeltpersoner eller ulike lag og foreninger som på en eller annen måte stiller seg til tjeneste. Menighetsrådet er takknemlig for all frivillig tjeneste som utføres og vil gjerne uttrykke sin takknemlighet.

7. Takk

Menighetsrådet vil rette en varm takk til alle frivillige medarbeidere innenfor menighetsrådets arbeidsområde og til alle som driver frivillig arbeid i Biri menighet. Også en hjertelig takk til ansatte i menigheten gjennom nok et arbeidsår.

Biri den 1. februar 2012 Jarle Hillestad Menighetsrådsleder Gunhild Ekerhaugen Saksbehandler 13

14

MENIGHETSBUDET

Organ for Den Norske Kirke, Biri sokn.

Ansvarlig utgiver: Biri Menighetsråd.

Redaktør: Gunhild Ekerhaugen Bladet sendes uadressert til alle hus stander i Biri.

Anbefalt frivillig abonnementspris kr. 200,– pr. år.

Abonnementspris for utenbygdsboende/ adresserte utsendinger er kr. 250,– pr. år.

Adr: Biri Menighetsråd Strandgata 13 A 2815 Gjøvik Kontonr.: 2010 23 01839

BIRI MENIGHET

Biri menighetsråd:

Jarle Hillestad Anders Brovold leder Inger-Johanne Strandbakke nestleder repr. i fellesrådet

Ansatte:

Knut Sønstegaard ............ sokneprest Inger Schiager.................. kantor John Olav Skard .............. soknediakon Sven Feiring .................... kirketjener Gunhild Ekerhaugen........ saksbehandler

Biri Menighetskontor

Birivegen 101, 2836 Biri Åpent torsdager ................kl. 10.00–14,00

Treffetider:

Soknepresten har fast treffetid på kontoret torsdager.........kl. 10.00–12.00

ellers etter avtale.

Saksbehandler har fast treffetid på Birikontoret torsdager...kl. 10.00–14.00

øvrige dager på Gjøvikkontoret ..................kl. 09.00–14.00

Kontortelefon.........................61 14 64 80 Kirketjener.............................95 22 81 08 E-postadresser:

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

GJØVIK KIRKELIGE FELLESRÅD

Leder......................... Line Langseth Bakkum Kirkeverge ................ Dag Landmark Konsulent kirkegård . Marit Aaslund Besøksadresse......Strandgata 13 A, Gjøvik Telefon.....................................61 14 64 80 Telefax .....................................61 14 64 81 [email protected]

Kontortid: Mandag–fredag ....09.00–14.00

På oppslagtavla

”Livet i sorg og glede” TEMAKVELD

På Biri Herredshus torsdag 22. mars kl. 19.00

med Odd Eidner En selvpresentasjon av Odd Eidner:

Odd J Eidner (55) er født og oppvokst i Steigen, og bor i Bodø.Han er prest, og har tidligere arbeidet som sokneprest i Dønna, feltprest på Bodø Hovedflystasjon og rådgiver ved Sør-Hålogaland bispedømmekontor. Fra 2006 har han arbeidet som prostiprest i Bodø domprosti. Han er også rådgiver for politiet ved kriser og katastrofer, og har mye kompetanse på kirkelig tjeneste når det skjer ei ulykke.

Odd er også forfatter og foredragsholder. Han har utgitt 3 bøker – ”Huset med de mange rom” (Credo 1984), ”Den doble sorgen” (Genesis 2006) og ”Den doble gleden” (Genesis 2010). Han har mistet to barn, og det skriver han om i boka ”Den doble sorgen”. I ”Den doble gleden” forteller han om hvordan livet arter seg for ham nå, etter ei livskrise. Denne boka er illustrert med flotte naturbilder av Bjørn Erik Olsen.

Odd Eidner holder også foredrag i ulike sammenhenger. Det handler ofte om tap og sorg, men også om livsglede og arbeidsglede. Han har opprettet et privat foretak som bærer det treffende navnet ”Odd Eidner – I GLEDE OG SORG”.

Kirkegårdsdugnad

Det er snart vår – og planleg ging av vårdugnad på kirkegård og kirkebakke er i gang. I år legges dugnaden til torsdag 3.mai. Man legger opp til å bruke tiden mellom kl.1730 og 2100 til dug naden, men er det noen som vil begynne før er det ok. Det er i det angitte tidsrommet at menighetsrå det vil være til stede og organisere arbeidet – og også servere kaffe og biteti. Menighetsrådet håper på god oppslutning om dugnaden slik at kirkegårdsarealet, kirkebakken og omliggende område blir rakt og ryddet. Ta med rive og arbeidslyst – og kom på dugnad!

Neste nummer

av Menighetsbudet kommer ut ca. 6. juni.

Innleveringsfrist for bidrag er 1. mai.

På forhånd hjertelig takk for ditt bidrag i bladet!

Hjertelig takk

for minnegaven ved Sven Syversens begravelse.

Hjemmetjenesten i Biri.

Hjertelig takk

for minnegaven ved Gudrun Haugens begravelse.

Biri sanitetsforening.

Banken i Biri

Dere fi nner oss i COOP-bygget

www.totenbanken.no

Tlf. 61 14 12 00

Menighetsbudet 1/12 Menighetsbudet 1/12

15

14

Menighetsbudet 1/12

Vertshuset V-E6

2836 BIRI Vi har egne lokaler for: MINNESAMVÆR KURS MØTER SELSKAPER Utkjøring av mat til alle anledninger.

KAFETERIA og MATBAR med god og variert meny OVERNATTING

Våre lokaler er tilrettelagt for handikappede.

Tlf. 61 18 58 00 e-post: [email protected]

www/vertshusetv-e6.no

Velkommen som vår gjest!

�������������

Ledig annonseplass

potetbrød Vanlig og glutenfritt Biri Flatbrødbakeri AS 2837 Biristrand Tlf.: 61 18 46 61 TANNLEGEKONTORET PÅ BIRI

Tannlegene HEIDI SÆTERBAKKEN ANNE SOLÅS Telefon 61 18 53 62

BIRI FOTTERAPI Hennie Irene Snuggerud Besøkadresse: Birivegen 77 eller Timebestilling: Tlf. 61 17 20 09 http://birifotterapi.no

�������������

���� � �����

��������� �� � ���� �� �� �� �� �������� �� � ���� ����

�������������������

����������� ��������������� �������������� ������������������� �����������������

������������������

��������

������ �����������������������������������������������������

Gudstjenesteoversikten

finner du i

Menighetsbudet 1/12

��������������� � ���� ������������������������� ���������������� ��������������������� ���������������������� ���������������������������� ���� ��������

����������������� �����������

Vi utfører alt innen:

• Buketter • Dekorasjoner • Sorgbinderi • Brudebinderi

Utkjøring i Redalen, Snertingdal, Biri, Biristrand og Vingrom.

Birivegen 79 - 2836 BIRI Telefon 61 18 52 32 - Telefaks 61 15 12 52 Storgata 72, Moelv – Tlf. 62 35 66 80

Ditt lokale byrå Utfører alle tjenester ved dødsfall og begravelser i

BIRI

HJEMMEBESØK BLOMSTER

SALG AV GRAVMINNER

Vakt hele døgnet 61 18 31 03

INNEHAVER:

Magne Ødegård Bekkelund Snertingdal

15

Returadresse: Biri Menighet, Strandgata 13 A, 2815 Gjøvik.

Kirkekalender

MARS 25. mars – Maria Budskapsdag – Luk 1,46-55

Biri kirke kl. 10.00.

Høymesse. Dåp/Nattverd.

Nils Kaare Erlimo.

Takkoffer: Menighetsarbeidet.

APRIL 2. april – Palmesøndag – Matt 26,6-13

Biri kirke kl. 10.00.

Høymesse. Nattverd.

Dagfinn Follerås.

Takkoffer: Trosopplæringsarbeidet.

5. april –Skjærtorsdag – Luk 22,14-23

Biri kirke kl. 19.00.

Nattverdsgudstjeneste.

Knut Yngvar Sønstegaard.

Takkoffer: Institutt for Sjelesorg, Modum.

Kveldsmat.

6. april –Langfredag – Mark 14,26-15,37

Biri kirke kl. 10.00.

Langfredagsgudstjeneste med musikk.

Knut Yngvar Sønstegaard.

Asmund Hellerud/Inger Schiager.

Takkoffer: Menighetsarbeidet.

8. april – Påskedag – Matt 28,1-10

Biri kirke kl. 10.00.

Høymesse. Dåp/Nattverd. Ny liturgi.

Knut Yngvar Sønstegaard.

Takkoffer: Menighetsbladet.

15. april – 2. søndag i påsketiden – Joh 21,15-10

Biri kirke kl. 10.00.

Forenklet gudstjeneste. Nattverd. Ny liturgi.

Knut Yngvar Sønstegaard.

Korpus deltar.

Takkoffer: Menighetsarbeidet.

Kirkekaffe.

22. april – 3. søndag i påsketiden – Joh 10,1-10

Biri kirke kl. 10.00.

Tårnagentgudstjeneste. Ny liturgi.

Knut Yngvar Sønstegaard.

Takkoffer: Vest-Oppland søndagsskolekrets.

Kirkekaffe.

29. april –4. søndag i påsketiden – Joh 13,30-35

Biri kirke kl. 10.00.

Høymesse. Nattverd.

Knut Yngvar Sønstegaard.

Konfirmantgruppe deltar.

Takkoffer: KRIK.

MAI 6. mai – 5. søndag i påsketiden – Luk 13,18-21

Biri kirke kl.10.00.

Høymesse. Dåp/Nattverd.

Knut Yngvar Sønstegaard.

Takkoffer: Kirkens SOS Hedm/Oppl.

Kirkekaffe.

13. mai – 6. søndag i påsketiden – Matt 7,7-12

Biri kirke kl. 10.00.

Høymesse. Nattverd.

Knut Yngvar Sønstegaard.

Takkoffer: Menighetsarbeidet.

Alle er hjertelig velkomne til gudstjeneste

17. mai – Grunnlovsdag – Matt 22,17-22

Biri kirke kl.10 00.

Familiegudstjeneste.

Knut Yngvar Sønstegaard.

Takkoffer: Birispeidern.

20. mai – Søndag før pinse – Joh 3,16-21

Biri kirke kl.10.00.

Høymesse. Dåp/Nattverd.

Terje Hansen.

Takkoffer: Menighetsarbeidet.

27.mai – Pinsedag – Joh 14,15-21

Biri kirke kl.10.00.

Høytidsgudstjeneste. Nattverd.

Terje Hansen.

Takkoffer: NMS misjonsprosjekt i Thailand.

JUNI 3. juni – Treenighetssøndag – Luk 10,21-24

Biri kirke kl. 12.00 (Merk tiden).

Høymesse. Dåp/Nattverd. Ny liturgi.

Knut Yngvar Sønstegaard.

Takkoffer: Trosopplæringsarbeidet.

Menighetsmøte etter gudstjenesten – sak: Uttalelse om ny liturgi.

10. juni – 2. søndag i Treenighetstiden – Joh 3,26-30

Biri kirke kl. 10.00.

Høymesse. Nattverd.

Knut Yngvar Sønstegaard.

Takkoffer: Menighetsarbeidet.

17. juni – 3. søndag i Treenighetstiden – ,35-51

Biri kirke kl. 17.00.

Folketonemesse. Nattverd.

Avskjedsgudstjeneste med Knut Yngvar Sønstegaard.

Biri Snertingdal kantori.

Takkoffer: Kirkemusikkarbeidet.

Kirkekaffe/avskjedsfest etter gudstjenesten.

Willy Berg Grafisk AS tlf. 62 35 66 80 ak1211