Eaton`s RF-ABC

Download Report

Transcript Eaton`s RF-ABC

xComfort RF-abc

Innholdsoversikt Muligheter som bare trådløst kan gi

Med enkle midler kan det gamle huset bli som nytt. Energieffektivt, stilig og med moderne funksjonalitet. Kort sagt, smarte funksjoner med xComfort. Eller hva med den nye boligen? Smarte løsninger med trådløs fleksibilitet!

8 9 10 11 1 2 3 4 7 5 6

Innledning Sikkerhet – for personer og anlegg

2.1 2.2 2.3

Sikkerhet gjennom innovativ teknologi

Sikkerhet for brukeren Sikkerhet gjennom standardisering

Fordeler i alle trinn

3.1 3.2 3.3 3.4

I planleggingsfasen Ved idriftsettelse

Ved endringer og oppgraderinger I installasjonsfasen

Hva du bør vite om radiobølger

Eaton's RF system

5.1 5.2 5.3 5.4

ISM båndet (radiofrekvens)

Pålitelig overføring To modi for igangkjøring av radiokomponenter Routing-funksjonen

Bruksområder

6.1 6.2

Hvor stort kan systemet bli? Rekkevidde for Eatons trådløse system

Komponenter for alle formål

7.1 7.2 7.3 7.4 7.5

Sensorer (sendere) Aktuatorer (mottagere)

Sentrale funksjonskomponenter Tilbehør Programvare for planlegging og idriftsettelse

Smart planlegging

8.1 8.2 8.3

Planlegging av rekkevidde

Økt rekkevidde ved hjelp av routing

Gruppesjalting (Resend)

Konfigurasjon og oppstart

9.1 9.2 9.3 9.4

Opplæring av komponentene Basic Mode

Comfort Mode

Proffmodus

Hvordan vi kan bistå Indeks

15

16 19 21

22

22 22 24 32

32 32 4 4

4 5 5

6

6 6 7 7

8 14

14 14 15 15 15

11

11 12 12 12

12

13 13

1 Innledning

Med Eaton’s RF system kan du tilby raske, fleksible og fremtidsorienterte løsninger innen elektroinstallasjon. Dette heftet inneholder nyttig informa sjon om mulighetene som den trådløse teknologien fra Eaton kan tilby. Det er også ment som en veiledning for planlegging og gjennomføring. Med Eaton’s RF system betyr det at du sparer deg for rot og kaos på bygge-plas sen ved utvidelser eller endringer i eksisterende installasjoner. Systemet fun gerer for alle behov, om det gjelder private boliger, et tradisjonelt kontor eller et moderne og fleksibelt kontor. Kunden din vil glede deg over å se hvor lite rot og smuss det medfører – i mange tilfeller unngår du det helt! I planleggin gen av nye installasjoner lar Eaton RF deg skape funksjoner som nærmest er utenkelig eller for kostbart å lage med konvensjonelle metoder.

Enkle pakkeløsninger kan gi deg en god start. Med kurs og opplæring på Eaton's nettsider kan du skaffe deg tilleggskunnskaper og praktiske tips som gir deg mulighet til å konkurrere i nye forretningsområder.

2 Sikkerhet – for personer og anlegg

For planleggende og utførende ledd er teknisk sikkerhet og fremtidig leve dyktighet for systemet svært viktig. For brukere er komfort av stadig større betydning, noe som kan realiseres enklere med gode løsninger for styring av lys, varme og sikkerhet. Med Eaton’s trådløse system xComfort er du i stand til å gi nettopp dette.

2.1 Sikkerhet gjennom innovativ teknologi

Flere og flere systemer og utstyr bruker radiofrekvens for trådløs kommu nikasjon. I tillegg er det mange eldre og nye elektriske installasjoner som skaper forstyrrelser – ofte med høy intensitet. For å kunne la deg overføre korrekt informasjon til tross for denne mengden av signaler, arbeider Eaton’s RF system på frekvensen 868,3 MHz, i det såkalte ISM båndet (industrielt, vitenskapelig, og medisinsk bånd), som er spesielt regulert og reservert for dette formålet. Eaton bruker spesielt utviklede og kodede radio protokoller for å sikre at informasjonen som overføres er korrekt forstått av mottageren. For å forsterke overføringspåliteligheten, benytter Eaton seg av et bidireksjonalt system (sender forventer en bekreftelse fra mottageren). For viktige tekniske detaljer, se Del 4 Hva du må bør vite om radio. Pålitelighet er også et spørs mål om varighet. På den ene siden er moderne, robuste elektronikk-kom ponenter en garanti for en lang levetid for systemet. På den annen side er komponentene anvendelige for svært mange bruksområder. Designet passer også inn i det øvrige av Eaton’s konvensjonelle bryterserier. Om du installerer et nytt system eller oppgraderer et eksisterende, er Eaton’s trådløse system en trygg investering.

4

2.2 Sikkerhet for brukeren

Frykt i forhold til stråling er ubegrunnet.

Utvikling og produkttesting utføres i samsvar med relevante europeiske standarder og retningslinjer for EMC for å sikre best mulige forhold til eksisterende utstyr og systemer og hindre påvirkning fra disse. Sende-effekten for radiokomponenter er ca. 1 mW som er grovt regnet en 200-del av maksimal utgangs-effekt for en mobiltele fon – og dette skjer kun i et kort øyeblikk under sending. Uavhengige institutter har undersøkt utstrålingen fra radiostyrte brytere med hensyn til sending i private og offentlige miljøer. De konkluderer med at den totale effekten (total induksjonstetthet) for radio-styrete brytere kun var 1/100-del av tilsvarende for konvensjonelle brytere - og mindre enn 1/1000-del sammen lignet med mobiltelefonutstyr. Ingen tilfeller av interferens med medisinsk utstyr som f.eks pacemakere eller høreapparater har blitt rapportert.

2.3 Sikkerhet gjennom standardisering

Alt utstyr samsvarer med direktivene for lavspenning, retningslinjer for EMC og imøtekommer kravene i henhold til R&TTE - Guidelines 1999/5/EC. Kurser må være beskyttet med automat-sikringer på maks. 16A, B eller C karakteris tikk.

5

3 3.1 Fordeler i alle trinn I planleggingsfasen

Eaton’S RF sensorer (trykknapper, bevegelsesdetektorer, romtermo stater etc.) kan plasseres akkurat der hvor behovet er; bruken er ikke begrenset til de steder hvor nett er tilgjengelig. Smart også i tilfeller hvor det er vanskelig å skjule kabel, f.eks. ved vegger av glass eller ved andre hindringer. Desentralisert montering av de nett forsynte komponentene gir en ekstra fordel i form av routing funksjon i Comfort mode (når PC benyttes for idriftsettelse). For detaljer, se kapittel 8.2 ”Økt rekkevidde ved hjelp av routing”. Gruppebetjening og “Felles AV” funksjoner kan raskt realiseres uten omfattende planlegging.

3.2 Ved idriftsettelse

For enkle løsninger kan Eaton RF systemet igangkjøres raskt og enkelt ved å lære opp radiokomponenter i “Basic Mode” ved å bruke en skru trekker. For mer avanserte løsninger med et større antall sensorer og aktuatorer, brukes “Comfort Mode” med Eaton radio software (MRF) som er et PC-basert verktøy. Pro grammet er et uvurderlig verktøy hvor komponentene vises grafisk, trådløs konfigurasjon av deres funksjoner og samspill, hjelp under planlegging og kvalitetssikring. For mer informasjon om planlegging og konfi gurasjon, se kapittel 8 ”Smart planlegging”.

6

3.3 Ved endring og oppgradering

Si farvel til utilfredsstillende og lite fleksible konvensjonelle elektriske installasjoner for godt! Ved oppus sing eller oppgradering, gjør bruk av fleksibiliteten dette systemet tilbyr. Oppgrader eksisterende systemer ved å legge til trykknapper akkurat der hvor kunden din trenger dem og styr funksjoner presis hvor det elek triske utstyret krever det. Eksisteren de installasjoner kan oppgraderes når som helst uten å måtte omprogram mere allerede konfigurert utstyr.

3.4 I installasjonsfasen

Komponentene i det radiostyrte systemet er robuste og derfor enkle å håndtere uten at det kreves noe spesialverktøy. De kan enkelt brukes sammen med konvensjonelle elektriske installasjoner.

Lim ganske enkelt trykknapp, romtermostat etc. direkte på veggen. Integrer konvensjonelle brytere i radiosyste met via binær inngang 7

4 Hva du bør vite om radiobølger

Elektromagnetiske bølger omgir oss hele tiden – ja, de til og med passerer gjennom oss. Radiobølgene som brukes i Eaton’s RF-system er også elektro magnetiske bølger. Andre typer elektromagnetiske bølger inkluderer radiobøl ger, mikrobølger, infrarød stråling, synlig lys, ultrafiolett stråling, røntgen og gammastråling. Forskjellen mellom disse ulike bølgene ligger i frekvensen og deres bølgelengde. Radiobølger er bølger med en frekvens på mellom 10 kHz (kilohertz) og 300 GHz (gigahertz). De følges av de høyere frekvensene for varme eller infrarød stråling, synlig lys og røntgen. Fra en fysikers synspunkt er elektromagnetiske bølger oscillering av det elektromagnetiske feltet som spres i et sfærisk mønster.

Følgende ligning definerer sammenhengen mellom frekvens ( f ) og bølge lengde ( λ ): c = frekvens ( f ) x bølgelengde ( λ ), som også kan leses slik: λ =

f c

hvor c er konstanten for lysets hastighet, ca. 300.000 km pr sekund.

Bølgelengden for frekvensen 868,3 MHz som brukes i Eaton RF system er derfor 34,5 cm.

Bølgelengde

8

En fordel med høyere frekvenser er at signaler kan sendes over lengre av stander og med mindre energi. Det er imidlertid også et faktum at energien på bølgene avtar betydelig jo lenger avstanden er fra senderen – akkurat som lyden fra en bilmotor avtar etter hvert som den kjører lenger fra deg. Denne reduksjonen i energi er omvendt proporsjonal med kvadratet av avstanden. Dette betyr at selv ved svært kort avstand fra senderen er det bare en brøk del av den sendte energien som blir mottatt. Dette betyr igjen at mottageren må være svært følsom for å plukke opp dette svake signalet.

Det er andre grunner for hvorfor det ikke er enkelt å spre radiosignaler. De kan svekkes, avbøyes, reflekteres eller slukkes, men noen ganger kan de også forsterkes. De vitenskaplige uttrykkene for disse fenomenene er ab sorpsjon, refleksion, polarisering og interferens.

Absorpsjon

skjer når radiobølger går igjennom objekter. Mens noen bølger (lys, ultrafiolett og infrarød stråling) ikke kan trenge igjennom faste legemer som vegger, møbler og andre objekter, kan radiobølger nettopp dette. De vil imidlertid tape noe av sin energi som et resultat av absorpsjon. Hvor mye energi som tapes avhenger av tykkelsen, konsistens og tetthet i objektet. Høyt fuktighetsinnhold i materialet vil også gi et større energitap.

Refleksjon

skjer når radiobølger treffer metallobjekter og overflater (stål konstruksjoner, dørrammer og metalldører, metallfolie i varme-isolasjon, pådampede metallsjikt i varmeisolerende glass eller metall- skap). Bølgene reflekteres – akkurat som lys treffer et speil. Bak disse objektene er det en radiolomme; mens i front av dem kan intensiteten av bølgene bli forsterket. Utstyr som er plassert i radiolommen kan likevel fortsatt være i funksjon, et tersom de kan motta reflekterte radiosignaler.

9

Noen ganger kan det være ønskelig å holde et område helt fritt for radiobøl ger. Dette gjøres ved å sette opp en skjerming som omgir området (Faraday’s bur, vanligvis lagd av metall). Dermed er det umulig å trigge utstyr inne i buret via et radio system utenfra.

Polarisering

er oscilleringen i ett plan. Senderantennen sender radiobølger med et spesifikt oscilleringsplan. Mottagerantennen har også et foretruk ket oscilleringsplan. Hvis de to er omtrent like, er det ideell sensitivitet for å motta signaler. (Metalliske) overflater kan imidlertid gjøre mer enn å reflekte re radiobølger; de kan også endre oscilleringsplanet. I et worst-case scenario – hvis oscilleringsplanet dreies 90° – vil antennen ikke lenger motta et signal.

Interferens

skjer når reflekterte og direkte bølger overlapper hverandre. Når dette skjer kan det være områder hvor radiobølgene utraderer hverandre.

Modulasjon

gjør det i første rekke mulig å overføre informasjon. Selv om radiobølger vellykket når mottageren, har du likevel ikke oppnådd noe ennå. Akkurat som 50 Hz vekselstrøm produserer en jevn summende lyd, ville radiobølgene kun skape en stabil høy tone – hvis våre ører hadde vært i stand til å høre dem. For å motta noe fornuftig må vi først sende informasjon over radiobølger akkurat som musikk overføres som lydbølger i form av forskjellige noter eller rytmer.

Modulasjon betyr at enten frekvensen på radiosignalet (frekvens modulasjon) eller dens amplitude (amplitudemodulasjon) blir endret i takt med data som skal overføres. 10

Det finnes flere varianter av hver av disse to metodene for spesielle formål. Den enkleste varianten er ganske enkelt å slå radiosignalet på og av i en viss takt i amplitudemodulasjon.

Radiomottageren må så tilfredsstille flere kriterier. Den må være i stand til å behandle mottatte signaler med stor variasjon i styrke: Sterke signaler nær en sender må ikke tillates å gi overmodulasjon og forvrengning. Ved en lengre avstand fra senderen må følsomheten være høy nok til å kunne evaluere de svært svake signalene. Den overførte informasjonen må samtidig leses ut av de mottatte signalene.

5 Eaton’s RF system

Hva er spesielt med Eaton’s trådløse system?

5.1 ISM frekvensbåndet

Eaton’s RF system arbeider på frekvensen

868.3 MHz.

Fordelen med denne frekvensen i det spesielle

ISM båndet

er at det i hele Europa kun er god kjent benyttet til byggautomatisering og er sperret for andre mer generelle radioformål. Den maksimale sendereffekten og den maksimale varigheten for radiosignalet er bestemt. For eksempel, en sender kan overføre med maksimalt 25 mW (Eaton overfører kun med 1 mW!!!), og i maksimalt kun 36 sekunder i løpet av en time (også referert til som Dutycycle <1%). Slik er blokkering av frekvensområdet ved bruk av kontinuerlige sendere helt uteluk ket, og det er lite sannsynlig at signalene vil kollidere med signaler fra andre sendere.

Til sammenligning er radiosystemer som arbeider på 433 MHz mye mer utsatt for interferens ganske enkelt på grunn av den store mengden utstyr og forskjellige bruksområder for frekvensen. Mye av dette utstyret bruker ikke koding og har kun enveis sending. Som et resultat kan feil på grunn av interferens fra nærliggende utstyr ikke unngås.

11

5.2 Pålitelig overføring

Eaton’s radiosystem benytter plett.

Toveis koding og toveis kommunikasjon

som viktige elementer for å sikre pålitelig kommunikasjon. Dette betyr at det utføres en kontroll som forsikring for at sendte meldinger blir mottatt korrekt og kom betyr at mottageren sender en kvittering tilbake til senderen for å bekrefte mottaket av datapakker (meldinger). Hvis en sender (sensor) ikke mottar noen kvittering fra mottageren (aktuator), repeteres kommandoen opp til tre ganger.

5.3 To metoder for å knytte sammen radiokomponenter

Som nevnt i del 3.2, er det to måter som kan brukes for å tildele sensorer til aktuatorer, avhengig av kompleksiteten for det planlagde RF systemet: • manuelt via den enkle “Basic Mode” (uten routing funksjon) • assistert av programvare via den allsidige “Comfort Mode” For detaljert beskrivelse, se Del 9 "Idriftsettelse".

5.4 Routingfunksjonen

Med routingfunksjonen i Comfort Mode bruker Eaton aktuatorenes mulighet til å videresende informasjon til aktuatorer som befinner seg utenfor direkte rekkevidde for radiosignalet fra senderen. Routingaktuatorer kan være aktua torer som styrer andre funksjoner, og de kan ivareta routingfunksjon for flere uavhengige kretser.

6 Bruksområder og anvendelse

Radiokomponentene er utviklet for bruk inne i bygninger. De er ideelle for radiooverføring i store eller små leiligheter, frittliggende eller kjedede eneboliger så vel som små eller mellomstore kontorbygg. Eaton’s RF sys tem har store fordeler ved modernisering og oppgradering av eksisterende elektro- installasjoner. Ved bruk utendørs, f.eks. for overføring til garasjer eller nærliggende bygninger, må en være forberedt på mulig forringelse av radio signalet som følge av meteorologiske forhold.

NB: Eaton’s RF system er ikke utviklet for bruk i industrielle bygg som for eksempel til produksjon eller industri-installasjoner!

NB:

Eaton’s RF system er ikke utviklet for bruk i industrielle bygg som produksjonslokaler eller industri-installasjoner!

12

6.1 Hvor stort kan systemet bli?

Teoretisk kan mindre RF-systemer med inntil ca. 60 komponenter effektivt settes opp i Basic Mode. Dette betyr imidlertid at hver aktuator må være innenfor rekkevidden for kommunikasjon med sensorer slik at routing ikke er påkrevd. Større systemer bør konfigureres ved hjelp av programvare. Programvaren for Eaton’s RF-system gir også vesentlig større muligheter med flere funksjoner for komponentene i Comfort Mode. Størrelsen på installasjonen avhenger av struktur, funksjoner for felles betjening. Begrens ningen er i første rekke av praktisk karakter ut fra hvor mange komponenter som PC'ens skjermbilde kan inneholde. Fra MRF versjon 2.0 er det mulig å skape relativt store anlegg og fortsatt holde god oversikt på strukturen.

6.2 Rekkevidde for Eaton’s RF system

Rekkevidden begrenses av maksimalt tillatt sendereffekt. Inne i bygninger er rekkevidden typisk 30 til 50 m (ca 2 vegger og ett dekke, avhengig av vegg tykkelse, materiale og senderetning gjennom hindringer). Byggematerialene på stedet, interferens fra elektriske maskiner og andre nærliggende radio systemer kan også redusere rekkevidden. For mer informasjon og eksempler, se Del 8 "Smart planlegging". Vær også oppmerksom på følgende:

RF systemet bør ikke brukes til å styre funksjoner utenfor bygget.

NB: Selv om det inneholder funksjoner for pålitelig overføring skal ikke Eaton’s RF system brukes til å styre sikkerhetsrelaterte funksjoner som for eksempel NØDSTOPP eller NØDOPPKALL ettersom radiooverføringen skjer via en kanal som ikke utelukkende er beregnet for dette formålet. Dette betyr at mulighet for interferens ikke kan utelukkes fullstendig.

For større og mer komplekse bygninger hvor det kreves sammenhengende kommunikasjon mellom alle komponenter i alle plan og bygningsdeler, tilbyr Eaton et stort utvalg av komponenter for byggautomatisering. Flere system løsninger kan i mange tilfeller kombineres med RF. Etter innføringen av MRF 2.0 samt komponenten ethernet communication interface ligger det også vel til rette for større bygningsstrukturer. 13

7 Komponenter for alle formål

Eaton’s RF system gir mulighet for et gjennomført og helhetlig design med rammer, vipper for alle deler av elektroinstallasjonen med radiostyrte trykk knapper, brytere, stikkontakter, datauttak etc. Hovedelementene i alle radiosystemer er sendere og mottagere. I Eaton’s RF system omtales disse også som sensorer og aktuatorer. Dernest kommer funksjonselementer som brukes til å lage et stort utvalg av styringsfunksjoner. Alle sensorer og aktua torer kan både sende og motta, og gjør det mulig å verifisere informasjonen som mottas. De nettforsynte aktuatorene kan også videresende informasjon gjennom routing funksjonen. Alle radiokomponenter husker sin tildeling og konfigurasjon selv ved nettutfall eller ved bytte av batteri. Når batteriet i en sensor kommer til slutten av sin levetid, rapporteres dette til angjeldende aktuator (bryte- og dimmeaktuator) og vises av aktuatoren. For eksempel vil lys som slås på blinke en gang. Status for alle batterier kan vises på Home Manager og Room Manager. Batterier er tilgjengelig fra Eaton, grossister, spesialbutikker og dagligvare.

7.1 Sensorer (sendere)

Sensorer er sendere som sender kommandoer, verdier eller meldinger til aktuatorer eller funksjons- elementer. De fleste av radiosensorene er strømforsynt med batteri. Disse finnes for påveggsmontasje (enkle eller doble trykknapper, bevegelsesdetektorer) eller for skjultmontasje og som fjernkontroller. Fjernkontroll finnes som variant med funksjoner tilsvarende dobbel trykknapp, 6 doble eller 12 enkle trykknapper og har 1.5 ganger lengre rekkevidde. Binærinnganger brukes til å tilkoble sensorer uten radio (vind- / regnsensorer, røykdetektorer, vinduskontakter etc.). Binærinnganger brukes også til å integrere brytere fra andre produsenter inn i RF systemet. For slike funksjoner har binærinngangene fire modi (Mode 1 for impulsknapper, Mode 2 bryterfunksjoner, Mode 3 for 1 impuls og en bryter, Mode 4 for vippe).

7.2 Aktuatorer (mottagere)

Aktuatorer er mottagere som mottar kommandoer, verdier eller datamel dinger fra sensorer eller betjeningselementer og som utfører den ønskede handlingen (bryter, dimmer etc.). Aktuatorer strømforsynes fra nettet og kan stilles inn slik at de husker sin tilstand selv ved et eventuelt nettutfall.

En spesiell fordel med Eaton’s RF aktuatorer er at de i Comfort Mode, kan videreføre signaler for andre aktuatorer (routing).

14

7.3 Sentrale funksjonskomponenter

De sentrale funksjonskomponentene (Home Manager, Room Manager, Sensio-controller, etc. ) gjør det mulig å styre og betjene et større antall elementer som er satt sammen i ett system i huset eller leiligheten. Home Manager og Room-Manager har imidlertid ikke routingfunksjon selv.

7.4 Tilbehør

Det fines et omfattende tilbehørssortiment for montasje, tilkobling, overfø ring og vedlikehold (GSM modem, USB/RS232 adapter etc.) for tilpasning og effektiv bruk av radiokomponentene.

7.5 Programvare for planlegging og konfigurasjon

Programvaren for Eaton’s RF system gjør konfigurasjonen av RF systemer i “Comfort Mode” enkelt.. Med tilrettelagte funksjoner i MRF-programmet er det også enkelt å dokumentere installasjonen funksjonsmessig.

8 Smart planlegging

Komponentene i Eaton’s RF system er enkle å installere. Imidlertid kan stedsvalg for plassering ha stor innflytelse på radiosignaler og dermed på rekkevidde og pålitelighet i overføringen. Avstanden mellom komponentene og installasjoner som sender interfererende signaler må også tas med i vurderingen. Inne i bygninger vil du sjelden finne de samme ideelle forhold for montering som utendørs, f.eks. uten hindringer mellom senderen og mottageren. Ved å ta hensyn til dette kan du like fullt sikre vellykket og feilfri drift. Følgende faktorer har stor innflytelse på installasjonen: • • • • antall, materialer og tykkelse på vegger eller dekker om radiosignaler passerer gjennom hindringene vinkelrett eller skrått desentralisert (jevnt fordelt) plassering av radiokomponenter om det er kilder for interferens i nærheten av mottageren 15

8.1 Planlegging av rekkevidde

Erfaring viser at i bygninger, under optimale forhold for feilfri drift, er maksi mal avstand mellom sender og mottager mellom 30 til 50 m. Hvis radiosig nalet må gå gjennom vegger og dekker blir rekkevidden redusert. Følgende eksempler viser omtrentlige verdier for gjennomtrengelighet i forskjellige bygningsmaterialer.

Teglstein ca. 60-90% Tre og reisverk ca. 80-95% Betong med jernarmering ca. 20-60% Metall vegger ca. 0-10% Normalglass ca. 70-90% Varme- reflekterende glass (metallsjikt) ca. 30-60% Kunststoff ca. 80-95% Vinkelen som radiobølgene trenger igjennom bygningsmaterialet med har også stor betydning.

Om mulig bør plassering av sender og mottager velges slik at linjen trukket mellom dem blir så kort som mulig, og der hvor det skal passere vegger og dekker unngås at det sendes skrått igjennom.

16

Mennesker begrenser også radiobølger. Dette må det tas hensyn til, særlig ved montering av utstyr i rom hvor det kan forventes at mange personer oppholder seg samtidig. I tillegg må dempning fra installasjoner i rommet, planter, metallflater eller gulvbelegg tas i betraktning. Imidlertid er hvert tilfelle unikt, så det er umulig å være presis på dette.

• • Hvordan ta slike hensyn?

Her er noen tips om hvordan man skal kunne vurdere om det vil være mulig å drifte radiokomponenter på ønsket sted. Disse punktene viser trinnene du bør følge: Ta en bygningstegning og marker plasseringen av senderen (T) og mottageren (R) og tegn en rett linje mellom dem.

Anslå gjennomtrengelighet for vegger og dekker, avhengig av materiale, tykkelse • og vinkel for signalet og merk deg dette.

Beregn den antatt mulige rekkevidden og sammenlign denne med den faktiske avstanden.

17

Vegger (1, 2 og 3) er eksempler på hindringer som begrenser radiobølger. Materiale, veggtykkelse og vinkel avgjør hvor mye av sendereffekten som blir absorbert.

• 1 I din beregning, anta en rekkevidde på 30 m uten hindringer og legg inn anslått verdi i en tabell som vist under. • Hindring Materiale Murstein Anslått gjennom trengning ca. 60% Rekkevidde uten hindringer 30 m 30 x 0.6

2 Murstein ca. 60% ca. 18 m 18 x 0.6

ca. 10.8 m 3 Reisverk ca. 80% 10.8 x 0.8

ca. 8.64 m Denne beregnede verdien bør være større enn den reellt målte verdien for å sikre at radiokomponentene kan motta signalene på en pålitelig måte. I grensetilfeller anbefales det å teste radiosignalet i praksis før man monterer komponentene på endelig plass, eventuelt påregne å bruke routing funksjon.

18

8.2 Økt rekkevidde ved hjelp av routing

To store fordeler med RF systemer generelt og Eaton’s RF system spesielt kommer her til syne. Den desentraliserte montasjen av de nettforsynte ak tuatorene og routingfunksjonen i Comfort Mode.

Det er viktig å fordele aktuatorene så jevnt som mulig gjennom bygget og så optimalt som mulig i hvert enkelt rom. Dette sikrer at nærliggende aktuatorer har god radiokontakt med hverandre. Hvis dette ikke er mulig å få til, kan det plasseres ut routere; nettforsynte komponenter som ikke har annet formål enn å videreføre signalet.

Illustrasjonen viser en god fordeling av aktuatorer som tillater kombinasjon av styring og routing.

19

MRF programmet bidrar med å sette opp routingfunksjonen i Comfort Mode: Aktuatorer er plassert innen rekkevidde for direkte kommunikasjon: En aktuator er plassert utenfor rekkevidde for direkte kommunikasjon: En aktuator fra en annen krets sørger for routingfunksjonen: 20

8.3 Gruppesjalting (Resend)

I det enkleste tilfellet består et RF system av en sender (sensor) og en mottager (aktuator) Det er imidlertid mulig å tildele flere sensorer (opp til 15) til en aktuator. Med gruppesjalting menes det at flere aktuatorer (teoretisk ubegrenset antall) er tilknyttet til en sensor. I dette tilfellet brukes “lytter”. Gruppemaster og Comfort Mode. Resend funksjonen. Dette betyr at kun en av aktuatorene som er tilknyttet til sensoren (trykknappen), (denne aktuatoren kalles gruppe master) reagerer direkte a på en sendt kommando. De øvrige aktuatorene kun sender radiokommandoen videre til resten av aktuato rene. RF systemet utpeker selv gruppemaster automatisk både i Basic Mode 21

Merk at i Basic Mode er alle deltakerne i gruppen som bruker kombinasjons sjalting plassert innen rekkevidde for direkte kommunikasjon med sensoren (f.eks. trykknapp). Etter innlæring er det kun en av aktuatorene som reagerer direkte a på en overført kommando mens resten bare “lytter”. Gruppemaster videresender kommandoen til de øvrige gruppedeltagerne.

Etter tilknytning av alle radiokomponenter i Basic Mode og avslutning av pro grammeringsmodus, vil det trådløse systemet velge en gruppemaster ut fra den aktuatoren som reagerer hurtigst på en overført kommando.

I Comfort Mode finnes også muligheten å velge en ekstra spesialfordel i Eaton’s RF system, muligheten med fordelte grupper. Det betyr at hvis for eksempel en gruppemaster ikke kan nå en aktuator i gruppen vil det auto matisk definers en annen gruppe med en annen gruppemaster. Innen hver gruppe distribueres kommandoen via Resend.

Viktig

: Alle deltakere som er tildelt til en gruppe ved hjelp av MRF programmet må kunne kontaktes via en overført kommando, ellers kan ikke hele gruppen settes i drift.

I Comfort Mode velger systemet den aktuatoren i gruppen som har best radiokvalitet til å være gruppemaster.

9 9.1 Konfigurasjon og oppstart Opplæring av komponentene

Som beskrevet i Del 6 Bruksområder og anvendelse, finnes det tometoder for konfigurering av elektroinstallasjoner av forskjellig størrelse: • Basic Mode for manuell idriftsettelse av enkle systemer med få komponenter, og tar i bruk grunnfunksjoner.

• Comfort Mode med trådløs PC og programvare, for idriftsettelse og tilpasning av allerede monterte komponenter som er klare til bruk.

9.2 Basic Mode

Oppstart utføres enkelt i Basic Mode ved å tildele sensorer til aktuatorer ved hjelp av en skrutrekker. Alle radiokomponenter med unntak av Home Mana ger, Room Manager, kommunikasjons- grensesnitt og temperaturinngang kan tildeles på denne måten.

Og så enkelt er det faktisk!

22

RF SYSTEM BASIC MODE CARD, leveres med alle komponenter, viser de enkle trinnene med en lettfattelige og enkle bilder. Merk at instruksen kan variere for forskjellige komponenter.

Tildeling av sensor - aktuator • • • • • Aktuatoren er montert og spenningssatt.

Trykk raskt på programmeringsknappen på aktuatoren (<0.5s, merket med ON/OFF Prog. og skrutrekkersymbol). Aktuatoren slår på det tilkoblede utstyret (lampe, motor ...) samt rød LED.

Betjen raskt (<0.5s) den ønskede knappen på sensoren (trykknapp, fjernkontroll...). Aktuatoren kvitterer for tilknytningen med 2x blink på det tilkoblede utstyret og på rød LED. Det er mulig å tilknytte flere sensorer (opp til 15) til en aktuator. Det er også mulig å stille programmeringsmodus på flere aktuatorer samtidig og tildele en eller flere sensorer til alle.

Avslutt programmeringsmodus med et nytt raskt trykk på programmeringsknap pen på aktuatoren (<0.5s). LED og det tilkoblede utstyret slås av igjen.

Slette tildelinger individuelt • • • • Trykk raskt på programmeringsknappen på aktuatoren (<0.5s). Aktuatoren slår på det tilkoblede utstyret og rød LED. Hold nede knappen (sensoren) som du skal fjerne tildelingen til i mer enn 5 sekunder. Aktuatoren bekrefter slettingene ved å blinke det tilkoblede utstyret og rød LED fem ganger. Det er også mulig å slette flere sensorer etter hverandre på denne måten.

Avslutt programmeringsmodus med et raskt trykk på programmeringsknappen på aktuatoren igjen (<0.5s). LED og det tilkoblede utstyret slås av igjen.

23

Slette alle tildelinger • • • • Trykk raskt på programmeringsknappen på aktuatoren (<0.5s). Aktuatoren slår på det tilkoblede utstyret og rød LED. Hold programmeringsknappen inntrykket i mer enn 5 sekunder. Aktuatoren bekrefter slettingen med 5 blink på det tilkoblede utstyret og rød LED.

Avslutt programmeringsmodus med et raskt trykk på programmeringsknappen på aktuatoren igjen (<0.5s). LED og det tilkoblede utstyret slås av igjen.

9.3 Comfort Mode

Hvis du vil installere flere komponenter og knaskje i flere rom, kan det ofte være utfordrende å holde orden på alt. La de smarte funksjonene i MRF pro grammet hjelpe deg. I tillegg gir Comfort Mode deg tilgang til hele utvalget av funksjoner i Eaton’s trådløse system. Du har detaljerte innstillingsvalg for hver av radiokomponentene. Dette innebærer tidsfunksjoner, scenarier, betjeningsvalg, tilstedesimulering, m.v. Med routingfunksjon kan du realisere løsninger selv med vanskelige mottaksforhold.

Se også dokumentasjonen for MRF programmet. Gjennom RF-opplæring som tilbys av Eaton kan du skaffe deg mer detaljert kunnskap om behandling av komponenter og programvare gjennom trening på praktiske eksempler.

Hvilke forberedelser må gjøres?

Du trenger et RS232 programmeringsgrensesnitt, som også kan brukes på USB port via et seriell/USB adapter. RS232 programmeringsgrensesnittet kan strømforsynes via et nettadapter eller brukes i flere timer uavhengig av nettet når det er oppladet. Nettadapteret lader også batteriet.

24

Programvaren for Eaton RF systemet er lett tilgjengelig og kan lastes ned fra området for programvare på Eaton’s nettside: http://www.moeller.no/WebApp/XComfort/XC_programvare.ht

• • • • • • • • Dette programmet gir deg: • oversikt over systemkonfigurasjonen tilgang til hele utvalget av funksjoner for hver enkelt komponentvariant innlesing av RF-komponenter og deres innstillinger separert mellom nettforsynte og batteriforsynte deltagere (programmeringsknappen på aktuatorene trenger ikke betjenes) integrasjon av nye deltagere funksjon for å bytte ut komponenter måling av av mottakskvalitet beregning av routing-veier overføring og lagring av konfigurasjoner avlesning av radiotraffikk • dokumentasjon 25

Mulige innstillinger, her vist med en dimme-aktuator som eksempel.

Hvordan fortsette herfra? Vi gir et forslag på en utprøvd og strukturert arbeidsflyt som du kan tilpasse til dine egne ønsker. Vi anbefaler at du ikke velger store prosjekter til å begynne med inntil du har blitt familiær med hvordan RF-komponenter og programvaren fungerer.

26

• Ta laptop’en og RS232 programmerings-grensesnittet og plasser deg så sentralt som mulig mellom alle RF komponentene.

Innlesing av RF-komponenter • Start innlesing av RF-komponenter ved å klikke på “Les inn” ikonet • Hvis det er et allerede etablert prosjekt, legg inn passordet som beskyt ter RF-systemet mot uautorisert tilgang. Hvis det er et nytt prosjekt, kan denne anmodningen hoppes over nå for å overføre passordet først etter sluttføring av alle andre oppgaver.

• Programmet henter nå automatisk opplysninger fra alle nettforsynte kom ponenter. Hvis data fra en RF komponent ikke er fullstendig lest inn vises et rødt spørsmålstegn i stedet for komponentens ikon.

27

• Hvis det ikke er mulig å lese inn alle komponenter fra den sentrale plas sen du valgte, flytt deg gjennom bygget med PC’en og det tilkoblede RS232 programmeringsgrensesnittet.

Viktig

: Ikke avbryt innlesingsprosedyren!

• Nå kan du lese inn alle batteriforsynte deltagere. De batteriforsynte sensorene må betjenes suksessivt for at de skal melde seg inn. Vent på klarsignal fra programmet før du betjener den neste.

28

Når du er sikker på at alle RF komponentene har blitt lest inn og vises i pro grammet, kan du avslutte innlesingsprosessen. Avhengig av type RF-kompo nent kan innlesingstiden variere: ca. 10 sekunder for en aktuator, litt mindre for en trykknapp, ca 30 sekunder for en Home Manager og ca. 1 minutt for en Room Manager.

Hvis det allerede er etablert sammenkobling mellom sensorer og aktuatorer (f.eks. opprettet i Basic Mode eller fra tidligere konfigurasjoner), vil disse forbindelsene bli vist. Hvis det er opprettet en forbindelse med en aktuator men den tilhørende sensoren ikke blir funnet fordi den ikke er montert eller mottakskvaliteten er utilstrekkelig, vises et rødt spørsmålstegn. Ved å klikke med høyre muse knapp på forbindelseslinjen åpnes et vindu hvor du kan bestemme hva som skal skje med forbindelsen.

Sammenkoble sensorer og aktuatorer • Klikk på ikonet “Koblingsmodus”. • Begynn å tegne linjer for å koble sammen ikonene for sensorer og aktuatorer ved å holde venstre museknapp inntrykket.

29

Disse manuelt tegnede linjene vises i programmet som røde linjer når mot takskvaliteten mellom komponentene ikke er kjent. Linjene vil forbli røde helt til mottakskvaliteten mellom komponentene er lest inn og beregnet. Høyre klikk på en forbindelse for å rekalkulere eller slette en feiltrukket forbindelse.

Høyre-klikk på en sensor (f.eks. romtermostat, temperaturinngang, ...) og aktuatorer (f.eks. dimme- aktuatorer, persienne-aktuatorer, ...) for å åpne me nyer hvor du kan gjøre individuelle tilpasninger. På samme måte kan du også trigge aktuatorer for å sjekke om de er installert og fungerer korre Tildele et passord • I menyen “Rediger” velger du “Endre passord...” og tildeler et passord som brukes av systemet som beskyttelse mot uautorisert tilgang. Dette passordet gjelder for alle komponentene, selv etter et nettutfall eller bytte av batteri.

Overføring av konfigurasjon til RF komponentene • Når du har opprettet alle forbindelser og gjort alle justeringer, overfører du konfigurasjonen til RF komponentene ved å klikke på ikonet “Overfør”. Når programmet ber om det må du aktivere de batteridrevne komponen tene.

30

Alle tilkoblinger, routinger og tilpasninger er lagret i RF-komponentene. Igjen, hvis ikke alle RF- komponentene kan bli nådd fra det stedet du har valgt, ta med deg PC’en og det tilkoblede RS232 programmeringsgrensesnittet og forflytt deg gjennom bygget.

Ved oppgradering av eksisterende systemer, vil innlesing av nye komponen ter i Comfort Mode normalt medføre å måtte gjøre en ny beregning av forbin delser. For å gjøre dette leser du først inn de nye komponentene og deretter mottakskvalitet for alle komponenter igjen. Etter å ha opprettet nye forbindel ser, klikk på ikonet “Beregn alle forbindelser på nytt” in the “Edit” og overfør endringene til systemet.

Endringer gjort i Basic Mode mens prosjektet er utført i MRF programmet blir ikke automatisk lest inn. Selv det å klikke på “Les inn” ikonet vil bare starte et søk etter nye komponenter. Derfor må man enten starte et nytt prosjekt og lese inn alle RF komponentene på nytt eller høyre-klikke på det aktuelle komponentikonet og velge “Les inn deltager på nytt”.

Hvis du har glemt systempassordet, og du må ha tilgang til komponentene, er den eneste løsningen å tilbakestille dem ved å betjene alle sensorer og slette alle aktuatorer (i Basic Mode) når programmet ber om det. Anlegget må deretter konfigureres på nytt.

31

9.4 Proffmodus

Funksjonalitet som i tidligere programversjoner var forbeholdt proffmodus er nå tilgjengelig fra og med MRF 2.0 og er ikke lenger lisensiert.

10 Hvordan vi kan bistå

Eaton tilbyr hjelp på forskjellige måter: • Gjennom praktisk rettede og lokale kurs (Modul 1 – 6) • Ved hjelp fra Eaton's kundesenter • Gjennom din kontakt hos Eaton • Eaton hjemmeside, xComfort • Nettbasert opplæring (E-læring) fra Eaton’s hjemmeside • Produktdokumentasjon, siste versjon av xComfort-katalogen (kan også lastes ned som PDF-dokument fra hjemmesiden)

11 Indeks A

Absorpsjon, 9 Aktuatorer, 12, 14, 19-23, 29-31 Adapter, 15, 24

B

Basic Mode, 6, 12, 13, 21-23, 29, 31 Binærinnganger, 14 Bruksområder, 4, 11, 12, 22 Bryter, 14 Byggautomatisering, 11, 13

C

Comfort Mode, 24

D

Datapakke, 12 Desentralisert, 6, 15, 19 Dimme, 14 Dimmeaktuator, 14

E

Elektromagnetiske bølger, 8 EMC retningslinjer, 5 Energi, 9

I F

Frekvens, 8

G

Gruppemaster, 21 Gruppesjalting, 21 GSM modem, 15

H

Hjelp, 32 Home Manager, 14, 22 Informasjonsoverføring, 10 Innlesing, 25, 27 Installasjon, 17 Interferens, 9 ISM båndet, 11

K

Koblingsmodus, 29 Komponenter, 14 Konfigurasjon, 15, 22

L

Lysets hastighet, 8 32

M

Melding, 12, 14 Modi, 12, 14 Modulasjon, 10 Mottagere, 14 MRF programvare, 20

N

Nettutfall, 14

O

Oppstart, 22 Opplæring, 22, 24, 32 Overføring, 12, 30

P

Passord, 27 Passordtildeling, 30 Planlegging, 15 Polarisering, 9 Proffmodus, 32 Programvare, 12, 15

R

Radioprotokoll, 4 Radiofrekvens, 4 Rekkevidde, 13 Refleksjon, 9 Resend, 21 Retningslinjer, 5 Romtermostat, 30 Room Manager, 14 Routing, 12 Routing funksjon, 18 RS232 progr. grensesnitt, 15, 24

S

Sendereffekt, 14 Sendere, 14 Sensorer, 14 Seriell/USB adapter, 15, 24 Sikkerhet, 4 Standarder, 5

T

Temperaturinngang, 22 Test før installering, 18 Tilbehør, 15 Tildelinger, 23 Tilkoblinger, 31 Trådløst system, 11 Toveiskommunikasjon, 12

U

USB/RS232 adapter, 15 Utvidelse, 4 33

© 2011 Eaton Corporation Med forbehold om trykkfeil og endringer August 2011 Eaton Electric AS Prost Stabels vei 22 Postboks 244 N-2021 Skedsmokorset Tlf. 63 87 02 00 Fax 63 87 02 01 E-post: [email protected]

Internett: www.eaton.no