Transcript Nyheter

Nyheter

Nr. 3 2008 21 årgang

nytt

Merkedag for offshore

nytt

rehabnytt 3-2008 1

Nyheter

Ole Kårtveit, Styreleder Rørfornying Norge og daglig leder Vitek AS

Mer kunnskap til folket

De som kjenner meg har nok hørt meg si ” Det har vært folk på månen, vi må da få til noe vi også.” Dette er gjeldende stort sett for alle bransjer, men i vårt tilfelle handler det om rørfornying.

Fagmessene på Lillestrøm var spennende av flere grunner. Her kan vi pleie relasjoner, markedsføre våre gode produkter og samtidig se hva som rører seg i bransjen.

Rørfornying er i skuddet som aldri før og behovet er både stort og økende. Likevel er min påstand at det er altfor lite kunn­ skap både om produkter og hvilken muligheter de forskjellige aktørene kan tilby markedet i dag. En av mine kjepp­ hester fremover for rørfornying/rehabili­ tering er derfor at vi må satse betydelig mer på profilering og kunskapsspredning. Det hjelper ikke å være gode hvis ingen vet om oss.

Det er her Rørfornying Norge både kan og må spille en større og mye mer aktiv rolle. Både på landsbasis og ute hos det enkelte medlem. Vi håper at vi i løpet av 2009 virkelig skal kunne ”bringe budskapet” ut gjennom en målrettet satsing .

Ellers er det svært spennende ting på gang innen rehabilitering av rørsystemer samt vannledninger i boliger og nærings­ eiendommer. Olimb har også et svært spennende prosjekt på større vannledninger som det knyttes store forventninger til. Rehabilitering av innvendige rør er foreløpig i en tidlig fase i Norge, men er en nisje som har et kjempepotensiale.

Men igjen vi må bringe ”budskapet ut”.

Jeg ser lyst på fremtiden for bransjen , selv i disse urolige økonomiske tider. Men det krever at vi står på hele veien.

Rehab

nytt

Utgis av Olimb i samarbeid med Rørfornying Norge.

Ansv. redaktør: Tor-Erik Olimb, 69 28 17 00 Redaktør: Odd Borgestrand, Borg Medier AS, Gullfunnet 13, 1570 Dilling, Tlf 90 62 00 28 e-post: [email protected]

www.olimb-as.no

Opplag 7.000. Tre utgaver pr år.

Grafisk produksjon: RM grafika, 69 700 560 Trykk: Stens trykkeri 2 rehabnytt 2-2008

Olimb etablerer offshore­selskap

Avdelingsingeniør og produktutvikler Rolf Dalby vil være nøkkelpersonen i driften av det nye selskapet Olimb Offshore AS.

Etter 50 års landbasert entreprenørdrift har Olimb nå vedtatt å opprette et eget offshore selskap. Bak grun­ nen for etabler ingen er samarbeidet med Statoil­ Hydro med utvikling av vann­ injeksjonsrør i til knyt ning til oljefeltene i Nord sjøen.

Dette prosjektet åpner for helt nye utviklingsmuligheter for Olimb som selskap. Samtidig hefter det også en betydelig risiko ved denne satsingen. ­ Eventuelle arbeider til sjøs skiller seg så sterkt ut fra de landbaserte tjenestene innen NoDig segmentet, at det er hensiktsmessig både praktisk og økonomisk å skille de to virksom het­ ene fra hverandre, sier Tor­Erik Olimb til Rehab Nytt. Dermed er det nye selskapet Olimb Offshore AS nå registrert i Brønnøysund. Selskapet vil ha samme ledelse og administrasjon som morselskapet Olimb, og foreløpig blir det ingen fast ansatte i Olimb Offshore AS.

Avdelingsingeniør og produkt ut­ vikler Rolf Dalby vil være nøkkel per­ sonen i driften av det nye selskapet.

I første omgang vil StatoilHydro være den viktigste samarbeids partner en med utskifting og rehabilitering av lednings­ nett i Nord sjøen, men vi håper våre tjenest er kan være av inter esse også for andre aktører i et stort nasjonalt og inter­ nasjonalt marked, sier Tor­Erik Olimb, som ikke har planer om en rask ekspan­ sjon på dette feltet. Her er det både store muligheter og stor risiko, mener han.

­Rørfornying til sjøs blir en over føri ng av det vi har drevet med på land i mange år, men det er klart dette er et felt der vi hele tiden også må tenke risiko. Sam tidig vil etableringen av offshore­sel skap et tydeliggjøre hva vi driver med, og vi skal ha et sterkt fokus på dette som et nytt og viktig satsings område, under streker han.

Olimb har erfaring fra tidligere opp drag innen offshore, med rehabili­ tering på flere plattformer, blant annet Statfjord B, Gullfaks A og C, Veslefrikk og Heidrun.

Nyheter Nyheter

Rolf Dalby takkes for god jobb så langt av Tor-Erik Olimb og Egil Sunde i StatoilHydro.

Et langt strekk mot offshore

Tidlig morgen på Rød forsøksgård i Råde i slutten av oktober. Produktutvikler Rolf Dalby i Olimb konstaterer at alt er klart for det som kan bli en merkedag i firmaets historie.

Det er 50 år siden grunnleggeren av selskapet, Kristian Olimb, opparbeidet gårdsveien fram til den store forsøksgården. Denne fine høstdagen skal en armert slange sno seg et par kilometer langs den samme gårdsveien. Slangens oppgave blir en dag å forhindre videre korrosjon i eksisterende stålrør på plattformene og mellom plattformer i Nordsjøen.

I god tid før oppstart er alle operatører på plass. Slangeprodusenten Mandals har holdt tidsplanen og en armert slange på 2000 meter ligger klar. Under en teltvegg sitter en dataoperatør som skal registrere alt som skjer med slangen. Bedriftens grunnlegger er på plass sammen med dagens leder. Deler av administrasjonen vil være med på merkedagen. Mandals har sendt over sine sentrale medarbeidere i prosjektet. Det samme har oppdragsgiver StatoilHydro.

Forhindre videre korrosjon

Den 2000 meter lange slangen har èn oppgave dersom testen i Råde blir vellykket. Den skal trekkes inn i eksisterende stålrør ute på StatoilHydro`s plattformer og mellom plattformer, og skal forhindre videre korrosjon i utsatte stålrør. Sammen med Olimb og StatoilHydro har Mandals utviklet den armerte slangen som blir liggende inne i eksisterende rør med et driftstrykk på 250 bar. Slangen forhindrer kontakt mellom mediene som føres gjennom rørene, og vil forlenge rørenes levetid med mange år. Behovet for den nye slangen er stort og potensialet er også betydelig. Mandals AS har aldri produsert så store og lange armerte slanger. Diameteren på testslangen er på 280 millimeter. Mandals har produsert en ny vevstol og nye symaskiner for oppdraget.

Rehabilitering

av en 4000 meter lang ledning mellom Statfjord A og Statfjord B vil trolig bli det første store oppdraget for Olimb.

Den armerte slangen skal trekkes inn i eksisterende rør og føres 380 meter ned fra A­plattformen med en del bend og svinger. Ledningen føres videre langs sjøbunnen før den igjen trekkes opp til B­plattformen. Her skal den passere totalt 20 bend fra 30 til 90 grader. StatoilHydro har en rekke oppdrag på vent, og det lengste strekket er på hele 17 kilometer. rehabnytt 3-2008 3

Nyheter StatoilHydro: En teknisk revolusjon Overingeniør i Brønnteknologi i StatoilHydro, Egil Sunde, er tidligere blitt hedret med en prestisjetung utmerkelse for sin oppfinnelse som hindrer boreslam i å lekke ut under oljeboring. Nå er han oljeselskapets ekspert i samarbeidsprosjektet med Mandals og Olimb.

Hans konklusjon etter testen i Råde er klar: ­ Det enkle er ofte det geniale. Offshore­rørene våre var designet for en levetid på 15­20 år. Det viser seg nå at svært få av rørene vil stå levetiden ut på grunn av korrosjon. Nå kan vi fordoble denne levetiden. Det ville koste oss milliarder av kroner å skifte ut rørene, avhengig av lengder. Med denne slangen kan vi kanskje redusere kostnadene ned til en tyvende­del, og da sier det seg selv at vi snakker om enorme besparelser for StatoilHydro, sier spesialisten Egil Sunde. ­ I tillegg kan rehabiliteringen utføres på en brøkdel av tiden. Her snakker vi rett og slett om en revolusjon innen offshore. Med forbehold om at ikke noe uventet dukker opp nå så vil jeg faktisk bruke ordet revolusjon, gjentar Sunde. Her snakker vi rett og slett om en revolusjon innen offshore, sier overingeniør i Brønnteknologi i StatoilHydro, Egil Sunde, i ivrig samtale med Rolf Dalby etter at drøyt 1000 meter av slangen var kjørt gjennom testen.

Nå er det fagmiljøene i StatoilHydro som skal selge dette videre inn i organisasjonen.

Ulike fagmiljøer i StatoilHydro skal nå kjøre en teknologikvalifisering og deretter finne anvendelsesområde. Det kan derfor bli aktuelt å kjøre en tilleggskvalifisering for dette. Alt skal dokumenteres og StatoilHydro vil ta den tiden selskapet trenger, men samtidig vet vi at korro sjonen i stålrørene ikke stopper opp, sier en strålende fornøyd Egil Sunde.

Olimb Offshore: En merkedag for oss ­Dette har vi sett fram til i lang tid. Det har krevd betydelige ressurser i utviklings­ og planfasen, og for vårt selskap er dette en merkedag, sier daglig leder i Olimb Offshore, Tor­Erik Olimb.

­Visjonen er at dette blir et nytt produkt som vi kan levere både offshore og onshore. Dette produktet mener vi også kan leveres til overføringsledninger på land. Jeg er både lettet og glad, for dette fungerer godt. Det enkle er ofte det beste, og etter denne vellykkede testen vet vi at vi kan levere det som er forventet og krevet av oss, sier han. prosjektet skrider fram skal alle disse knappene bli grønne. Nå har vi utført alt vi har lovet, og da må vi vente på oljeselskapets videre saksbehandling. ­ Vi skal være tålmodig, sier Dalby, som allerede har utført et pilotprosjekt. Oppdraget med rehabilitering av et vanninjeksjonsrør fra Heidrun­plattformen og 250 meter ned mot sjøbunnen med den slangen ble utført helt etter planen. Nye og store oppdrag vil meget sannsynlig komme.

Produktutvikleren

Det er liten tvil om at produktutvikler Rolf Dalby hos Olimb var personen med det største ansvaret under testen i Råde.

Testen skulle gi svar på om Olimb og Mandals kunne levere en armert slange mellom plattformer i en strekning på fra 4 til 12 kilometer. ­ Testen har gitt oss svar på slangens egenskap med tanke på friksjon, om glidemiddelet vårt var godt nok, hvilket trykk som var nødvendig og hvilken hastighet vi kan kjøre med under selve innføringen av slangen, forklarer Dalby.

­Vi hadde forventet et trykk på 2,5 til 4 bar, men det viser seg at nødvendig trykk for å vrenge slangen ikke overstiger 1,5 bar. Det betyr at vi kan føre inn ledninger i virkelig store lengder.

Når testen er gjennomført skal vi via dataloggen dokumentere hva vi har utført. Enkelt sagt har StatoilHydro et panel med 10 røde knapper for dette prosjektet. Etter hvert som 4 rehabnytt 3-2008 Slangen ble reversert med et trykk på under 2 bar, og på godt norsk kan vi si at det gikk som varm kniv i smør, mente utviklingssjef John Espeland i Mandals AS , som følger med under testen, sammen med Tor-Erik Olimb og Egil Sunde i StatoilHydro.

Nyheter Mandals AS: Et langt skritt videre Utviklingssjef John Espeland i Mandals AS sier til Rehab­Nytt at det har vært knyttet stor spenning til prosjektet.

­ Utfordringen ligger i selve produksjonen av så lange lengder. Her er det en slange som skal vrenges under høyt trykk og slangen skal passere en rekke bend. Det betyr at kravene til friksjon er høye, og slangen skal også tåle et sprengtrykk på minst 18 bar. Det vil igjen si at det er kompromisser med hensyn til fleksibilitet på slangen og slangens styrke.

­Testen har vist at vi har god kontroll på friksjonen. Her er det et ”worst case” der vi har lagt inn 6 bend i starten. Nå reverserer vi med et trykk på under 2 bar, og på godt norsk kan vi si at dette går som varm kniv i smør.

Jeg føler meg svært lettet og er glad over det jeg ser her, sier Espeland.

I dag er vi kommet et langt skritt videre i vår bedrift, og det knytter seg store forventninger og vyer til dette. Vi tror dette vil bli en god forretning også for oss.

Det er StatoilHydro som nå bestemmer den videre farten framover, men vi er nå klar til videre samarbeid, og gjerne så snart som mulig, sier Espeland. Her er det et ”worst case” med 6 bend i starten på rehab jobben over 2000 meter.

rehabnytt 3-2008 5

Reportasje

Compact Pipe får innpass i Bergen

Fagsjef Johnny Vindenes i Vitek AS og prosjektansvarlig Freddy Friberg i Olimb ser til at den blå Compact Pipe ledningen er klar til å steames opp i den gamle støpejernsledningen.

De gamle støpejernsledningene er som regel fulle av rust, sprekker, og rustknoller. En renovasjon er høyst påkrevet.

Etter å ha lagt rundt 20.000 meter med PE­røret Com­ pact Pipe inn i eksisterende rørledninger på Øst landet, har bergenserne etterhvert fått øynene opp for denne metoden å rehabilitere gamle vannledninger på.

Av Rolf Erik Veland

­Foreløpig er vel dette på eksperiment­ stadiet, men det er absolutt en metode som har sine klare fordeler fremfor andre rehab­ metoder, sier prosjektleder Trym Trovik ved Vann­ og Avløpsetaten i Bergen kommune.

”Dyreveier”

Kommunen har hyret inn firmaet Kristian Olimb AS til å trekke PE­rørene i den gamle vannledningen i Ekornveien i bydelen Skjold i Bergen. I denne bydelen har de fleste veiene dyrenavn, og etter at Ekornveien er unnagjort, står Hjorteveien og Dådyrveien for tur.

­Tilsammen skal vi vel legge rundt 750 meter med Compact Pipe i denne om gang, før vi eventuelt bestemmer oss for videre bruk av denne metoden, sier Trovik.

6 rehabnytt 3-2008 Så langt er han meget fornøyd med leggingen i Ekornveien, og peker særlig på de fordeler denne metoden skaper for beboerne i området.

­Hele jobben er unnagjort på under seks uker, i motsetning til kanskje seks måneder om vi hadde brukt tradisjonelle metoder som oppgraving av hele området og utskifting av hele den gamle vannledningen. I tillegg vil kommunen også oppnå en betydelig besparelse økonomisk, opptil 40 til 50 prosent i enkelte tilfeller, alt avhenging av lokale forhold, forteller han.

Steamer

Da Rehab­Nytt var til stede i Ekornveien, var gjengen fra Olimb i ferd med å ”steame opp” den ferdiglagte PE­ ledningen. På tolv punkter langs veien var det gravd groper ned til den gamle støpejernledningen for å komme til anboringene inn til den enkelte husstand. Mens arbeidet pågikk fikk husstandene midlertidig vannforsyning.

­Vi trekker Compact­pipen i sin fulle lengde gjennom den gamle støpegodsledningen ved hjelp av en vaier. Da er plastslangen foldet sammen som en c, forteller avdelingsleder Freddy Friberg.

­Når vi setter på den varme dampen folder slangen seg ut og blir helt rund, slik at den slutter seg til innsiden av den gamle ledningen. Da får vi en hel ledning uten skjøter, og borer anboringene rett på den nye foringen, sier han.

Nytt

”Eksperimentet” i Bergen har påkalt betydelig interesse blant involverte parter innen rehabilitering og vedlikehold i regionen. Fagsjef i Vitek AS, Johnny Vindenes, synes det er interessant at Bergen kommune prøver ut nye metoder innen rehabilitering.

­Vi bruker jo også metoder som cracking og påsmøring av innvendig belegg, men det er helt klart at denne metoden vil bli et nyttig alternativ. Særlig

Compact Pipe-metoden passer meget godt i grøfter der vannledninger ligger tett opptil andre ledninger. Anboringene bores rett på den nye ledningen.

er den god på steder med bend der vi ellers er nødt til å grave opp. Med Compact Pipe kan vi trekke rundt bend opptil 30 grader, og bare der kan vi spare mye, sier Vindenes, som blant annet har stått for TV­inspeksjon av de gamle ledningene.

Rustknoller

­Det som er viktig er at vi får fjernet rustknoller i ledningene. På den måten hindrer vi ytterligere innsnevring av vannstrømmen. Selve ledningen tåler nok knollene, men i og med at vi trekker compact pipe­ledningen gjennom de eksisterende støpejernledningene, vil kapasiteten uvilkårlig bli noe mindre. Dette kompenseres nå ved økt gjennomstrømming av vannet. Der vi trenger en betydelig økt kapasitet må vi vurdere denne metoden opp mot andre metoder, og gjerne gravefritt, sier han.

Fantastiske egenskaper ­ Compact Pipe er et utrolig fleksibelt og slitesterkt rør med gode sveiseegenskaper og en rekke andre fordeler, forteller prosjektleder Freddy Friberg i Olimb.

Av Rolf Erik Veland

Friberg har personlig overvåket leggingen av Compact Pipe­ ledningene i Bergen, og hatt nær kontakt med både oppdragsgiver Bergen Kommune, samt entreprenørselskapene Fyllingen Maskinstasjon AS og Vitek AS.

Sammenhengende

­Rehabilitering med Compact Pipe går under det vi kaller ”strukturell renoveringsmetode. ”Det lages som et vanlig PE­ rør i PE 100 kvalitet., men under produksjonen blir røret foldet sammen som en C og rullet opp på trommel i opptil 1000 meters lengde, forklarer Friberg.

­Dette gjør sitt til at røret blir forholdsvis lett å trekke gjennom eksisterende ledningsnett. I tillegg ”husker” PE­ materialet sin opp­ rinnelige form, og foldes ut uten at det svekkes når vi steamer det opp. Dermed har vi en sammenhengende strekkfast ledning med få til koblings­ punkter, alt montert på kort tid, sier han.

Andre fordeler med Compact Pipe er at de har høy slitestyrke og lav vekt. Den legger seg helt ut til eksisterende ledning, og selv om tverrsnittet blir redusert, kan det likevel gi bedre kapasitet på grunn av mindre ruhet innvendig. Freddy Friberg er derfor ikke helt enig med dem som mener at denne løsningen nødvendigvis reduserer kapasiteten.

­Men det må ikke være deforma­ sjoner på over 15 prosent i den gamle ledningen, sier han.

Slik går man frem

Etter at røret er steamet opp, blir dette stående under trykk i 24 timer mens det langsomt avkjøles for at det skal bli helt rundt. Deretter påsveises anborings klammer og den nye vann­ ledningen tilpasses eksisterende kum­ gods. Det speilsveises et ”orginalt” PE­ rør til enden av Compact Pipen, og deretter brukes det originale elektro­ deler som krage og elektromuffe. I mellomkummene trekkes røret rett gjennom, og nytt gods tilpasses samtidig som man fjerner det gamle.

Til slutt gjensår desinfisering og trykktesting av ny ledning, tilbake­ kopling fra provann til rehabilitert ledning, før man gjenfyller groper og ferdigstiller arbeidene.

Dokumentasjon

­Vi leverer deretter dokumentasjon som inneholder kumbilder, kum­ registreringsskjemaer, anborings­ skjema, innmålingsskjema, samt analyseresultater av vannprøve og sveiserapporter. Oppdragsgiver skal få en fullstendig oversikt over hva som er blitt gjort fra vår side, sier Freddy Friberg i Olimb.

rehabnytt 3-2008 7

Reportasje

Gammelt og nytt møtes på Notodden

Notodden kommune i Telemark sliter med noen dårlige avløpsledninger. ”Når disse ligger gjennom private hager eller er dårlig tilgjengelige, er det godt at vi har noen ekte NoDig­løsninger”, sier Runar Steinmoen, virksomhetsleder ved kommunens Tekniske Tjenester.

Av Arve Hansen og Jonny Undersaker

I sentrum av Notodden har det foregått en betydelig oppgradering av gatene de siste årene. Samtidig legges nye ledninger for vann, spillvann, overvann og fjernevarme­ledninger for blant annet gatevarme. I tillegg legges det med nye kabler, og man får en topp moderne infrastruktur. Det er liksom så greit og forutsigbart å være VA­ingeniør. Så snart man beveger seg utenfor sentrums­ området, støter man på utfordringer ved ledningsfornyelse.

Gjennom private hager

Kommunen har mange steder gamle avløpsledninger i privat grunn med hager. Der det er utette skjøter eller ødelagte rør, dreneres omfyllingsmasser inn i ledningen. Huseiere opplever da skjemmende hull og setninger i terrenget med begrensninger eller ulemper knyttet til bruken av hagen. En mye brukt løsning har vært å punktgrave og foreta lokale reparasjoner. Med store sannsynlighet for at man senere får problemer andre steder i traséen. I de fleste slike tilfeller er ledningsanlegget gammelt og nedslitt og burde vært skiftet ut. At fremgangsmåten er et dårlig bidrag til kommunens omdømme, hersker det liten tvil om. Og når man ser flott opparbeidede eiendommer, er full utskifting ved konvensjonell graving også lite ønskelig.

­ I slike situasjoner ser vi nå klare fordeler ved å benytte strømperenovering som løsning og metoden vil heretter bli vurdert som første alternativ når hele ledningsstrekk skal oppgraderes, sier Runar Steinmoen. Som virksomhetsleder ved kommunens Tekniske Tjenester, er han ansvarlig for å få ”flest mulig meter for penga”, og skape et godt omdømme blant sine 12.000 innbyggere.

Runar Steinmoen synker godt ned i plenen, men huseieren er nok litt spent på fortsettelsen.

8 rehabnytt 3-2008

Passering av Heddal stavkyrkje

Noen ganger er private hager ledningers nærmeste ”nabo”. Andre ganger kan det være en stavkirke, bygd på siste del av 1200­talet. Slik Heddal Stavkyrkje står i dag, landets største og vakreste, med sine 3 ruvende tårn, 64 takflater i mange vinkler, tjærebredd med svalgang rundt, tiltrekker den seg mange turister og besøkende hvert år. En ”katedral i tre”. I omtalen av Heddal Stavkyrkje kan vi lese:

”Studerer man byggverket nøyere, ser en spor etter flere tidsepoker med mange endringer, der ulike tider har preget kirken både innvendig og utvendig. Den er bygd i ei rik tid for landet vårt, da norgesveldet var på det største og mektige konger fikk samle landet til ett rike under én administrasjon. Stavkirken representerer kunnskap om byggekunst som ikke lenger finnes”.

Med dette byggverk på over 700 år, som fortsatt er i full drift og beundres av besøkende, skal vi tilstandsvurdere et avløpsnett på 40 ­ 50 år like ved. Begrepet

”ei rik tid med utvikling i landet vårt”

passer også i dagens 2008. Man kan spørre seg om hvilket perspektiv vi jobber under.

Avløpsstrekningen

Avløpsstrekningen ligger rett ved Heddal Stavkyrkje og Låvekirken med tilhørende parkeringsplass og parkmessig uteareal. Kommunen har opplevd flere kloakkstopper, siste gang våren 2007. Dette resulterer i oppstuvning og overløp til ”sårbar” resipient. Dette er en uholdbar situasjon like ved en stor Med den 700 år gamle Heddal Stav kyrkje i bakgrunnen, kan man spørre seg: Hvor lang levetid har dagens teknikk?

turistattraksjon, og spesielt når dette er hovedavløpet fra Heddalsregionen med ca. 400 pe. Etter nødvendig forarbeid, ble det installert 160 meter InsituForm­foring i regi av Olimb. Jobben ble utført i løpet av noen få dager, og uten noen form for graveinngrep. Like greit kanskje, når ledningsdybden er 3 ­ 4 meter, og turister vrimler rundt i flott sommersol. Jobben er utført, vi titter oss tilbake og tenker:

”Katedralen i tre har levd i minst 700 år - Hvor lenge lever den utførte ledningsfornyelsen ?

rehabnytt 3-2008 9

Inntrekking i kum gikk helt problemfritt på Fornebu

Fruktbart samarbeid på Fornebu

Tidligere samarbeid ved rehabilitering av avløps­ ledning for Vedal Entreprenør AS endte opp med et nytt samarbeidsprosjekt mellom entreprenørene Vedal og Olimb på Fornebu utenfor Oslo.

­Vi opplevde Olimb som en seriøs og dyktig samarbeidspartner i forbindelse med Insituform­kjøring på Fornebu. Og fant det naturlig å fortsette samarbeidet også ved rehabilitering av vannledninger i området, sier prosjektleder for Vedal Entreprenør AS, Tor­Jo Furuholt til Rehab Nytt. ­Vi opplevde en rekke lekkasjer både på vann og avløp, og disse ledningene måtte fornyes. For oss var det ikke ønskelig med store oppgravingsarbeider i dette området, og derfor falt valget på NoDig metodene og Olimb AS, sier han. Det som måtte til av gravearbeider tok Vedal Entreprenør seg av, mens rehabili­ tering av en avløpsledning ble utført raskt og profesjonelt av Olimbs medarbeidere, sier Furuholt. De holdt tidsplanen og utførte jobben på en solid og effektiv måte.

Støpejernsledning

Det samme gjentok seg da et eldre vann ­ ledningsstrekk måtte rehabiliteres. Vedal valgte å benytte Compact pipe på en 75 meters støpejernsledning av eldre årgang. Dimensjonen var DN 150mm, og måtte skiftes ut på grunn av lekkasjer. Arbeidene startet på en mandag med oppgraving av en grop ved endekum. På grunn av omfattende kabeltraseer utenfor startkum, ble det besluttet å demontere eksisterende vanngods i kummen og Compact Pipe ble trukket direkte inn i kummen. Det var også en mellomkum, men ingen anboringer.

Tverrsnittet

­En viktig forutsetning var å finne en rehabiliteringsmetode som opprettholdt tverrsnittet så mye som mulig, forklarer Furuholt, og konvensjonell graving var også uaktuelt. Rehabiliteringen med compact pipe ble ferdigstilt i løpet av en uke, og dermed kunne Vedal fortsette sine øvrige arbeider uten forsinkelser. Furuholt mener Olimb fulgte opp visjonen til Vedal om å sette dyktige og ansvarsbevisste medarbeidere på jobben. Det innebærer også medarbeidere som viser respekt overfor oppdragsgiver og andre leverandører. Vi opplevde at Olimb sto for de samme verdier, med åpenhet og gode løsninger. God prosjekt hånd tering er avhengig av samarbeid av den typen vi opplevde med Olimb, sier Furu holt. Avdelingsleder Freddy Friberg i Olimb mener hans medarbeidere utførte jobben slik den skal gjøres, og opplevde et gjensidig åpent og godt samarbeids forhold med Vedal Entreprenør. Etablering av ny vannledning på anleggsområdet på Fornebu tok 1 uke. Her klargjøres det for steaming -Det gjelder å holde orden i egne saker når man er inne på en byggeplass med mange andre aktører 10 rehabnytt 3-2008

Reportasje

Pigg­ og støyfritt

i Langenga Borettslag ­ Rehabilitering av rør er noe man gjør fordi man må, og alt for sjelden før man må, sier daglig leder i Flag stad AS, Jan Flagstad. Han har ansvaret for rør forny ing av 108 leiligheter i 4 blokker i Langenga Boretts lag i Hamar.

Godt samarbeid mellom Flagstad AS og Langenga Borettslag. Fra venstre arbeidsformann i Flagstad AS, Kai Rønningen, leder i borettslaget Erik Gulbrandsen, prosjektleder Morten Sand i HOBBL og daglig leder i Flagstad AS, Jan Flagstad.

­I Langenga Borettslag rehabiliteres alle innvendige rør. Flagstad AS i sam arbeid med Oliner Rørfornying AS gir boretts­ laget en helhetsløsning som sparer tid, penger og ubehag for eiere og beboere.

Både Jan Flagstad og arbeidsformann i Oliner Rørfornying, Andreas Alløw hevder at borettslaget ikke behøver å tenke mer på rørfornying i årene som kommer, dersom ikke noe helt uforutsett skulle inntreffe.

Metoden

­Tradisjonelt må det rives og pigges for å frilegge og fjerne gamle rør før man kan installere nye. I de fleste tilfeller kan vi nå legge nytt belegg inne i de gamle rørene. Ved å benytte de gamle rørene som støpeform for et nytt, innvendig belegg gir vi de gamle rørene samme funksjon og levetid som nye rør, for­ klarer Alløw. Etter grundig rengjøring og TV­inspeksjon blir rørene tørket og påført tre lag med polybelegg. Total tykk­ else blir om lag 3 millimeter, og dette blir da et nytt rør i det gamle røret. ­ Stammene i borettslaget blir rehabili­ tert med en Insituform foring og overgangen mellom stamme og stikk­ ledninger blir forsterket med en spesial­ designet ”hatt” for å unngå brudd. Borettslaget får en video­dokumentasjon på alt vi utfører, slik at de kan se til­ standen til rørene etter at vi har utført vårt oppdrag, forteller daglig leder i Flag­ stad AS, Jan Flagstad. Flagstad AS har gått til innkjøp av nye kameraer og en ny kutter for å åpne rørene mellom stamme og stikkledning etter rehabiliteringen.

Fakta:

Rørfornying betyr at beboere • Unngår pigging; ingen rive- og gravearbeider, ingen støv-og støyproblem.

• Uavhengig av individuelle bad- og våtromsrenoveringer.

• Enkelt og behagelig - uten at beboere må flytte ut. Håndverkerne er inne i den enkelte leiligheten periodevis i 4 dager.

• Økonomisk - vesentlig rimeligere enn tradisjonelt rør- og stammebytte.

• Ingen avfallshåndtering • Med de gamle rørene som støpeform får rørene samme funksjon og samme holdbarhet som nye rør.

rehabnytt 3-2008 11

Aktuelt

Leder i Langenga Borettslag, Erik Gulbrandsen, (t.h) følger nøye med på arbeidene til arbeidsformann Andreas Alløw og operatør Fredrik Liljenberg i Oliner Rørfornying AS.

­Denne metoden vil bli etterspurt, og da er det viktig at vi investerer i det beste utstyret som er på markedet, sier Jan Flagstad. Jan Flagstad i Flagstad AS og pro­ sjektleder Morten Sand i Hamar og Omegn Boligbyggelag (HOBBL) er enig om at metoden er både økonomisk lønn­ som og til liten sjenanse for beboerne.

Elendig tilstand

Prosjektleder i HOBBL, Morten Sand, betegner tilstanden på rørene i boretts lag et som dårlig. Det var gjentatte lekkasjer på grunn av rørbrudd og mange bad og gulv er tidligere blitt pigget opp. PVC­rør fra 70­tallet er blitt sprø og for sikrings­ selskapet satte foten ned for ytte rligere reparasjoner dekket over forsikrings polis­ en. Da Flagstad AS lanserte Oliner som en løsning takket boligbyggelaget ja til denne metoden etter å ha fått en grundig inn­ føring i prin sippene og kost nadene. Vi har lang erfaring i samarbeid med Flag stad AS, og dette oppdraget bygger på lokal tillit, sier Sand.

andre borettslag i distriktet som er i samme situasjon, sier Sand videre. Leder i Langenga borettslag, Erik Gul­ brandsen, tror mange borettsslags ledere fra Hedmark vil komme på inspeksjon, og de vil få all den informa sjon vi kan gi dem. Rehabiliterings fasen har faktisk vært en positiv opplevelse, sier han til Rehab Nytt.

Uaktuelt med pigging

­ Det ville blitt en uholdbar situasjon for borettslaget dersom vi skulle pigge opp gulv og bad, og kostnadsmessig ville det bli en dobling i kostnadene. Folk kunne jo rett og slett ikke bo her på mange uker. Nå høster vi nyttige erfaringer med tanke på 12 rehabnytt 3-2008

God dialog viktig

­Flagstad AS og Oliner Rørfornyings medarbeidere har god dialog med beboerne i de 108 leilighetene i de 4 blokkene i borettslaget. De holder fram­ driftsplanen, ligger innenfor de øko nom­ iske rammene og er til svært liten sjenanse for oss, sier Gulbrandsen. Han innrømmer at han og beboerne var både skeptisk og spendt før pro sjektet startet opp, men nå er han bare full av lovord om både metode og arbeidsfolkene i blokkene rett utenfor Hamar sentrum.

Felleskostnadene vil bli økt med bare 6% som følge av rehabiliterings pro­ sjektet, og det store flertall av beboerne syns de får mye igjen for pengene. Alle er enig om at dette er et viktig prosjekt for borettslaget. ­ Den største fordelen er at vi kan bo i leilighetene under prosjektperioden. Riktignok må vannet stenges periodevis i 4 dager i snitt for hver leilighet, men alle beboere får god informasjon før stenging, og alle har vann på kveld og natt også i denne 4­dagers perioden. Sammenlignet med full oppigging og riving av vegger har støynivået vært minimalt, mener Gulbrandsen.

Gulbrandsen har deltatt på bygge møter og har jevnlig kontakt med arbeids­ lederen, og han betegner pro sessen som både lærerik og morsom.

Jeg innrømmer at jeg egentlig er stolt over det vi har fått til i borettslaget, sier han. Flagstad AS har gått til anskaffelse av det de mener er en av markedets beste cuttere i tillegg til flere nye inspeksjonskameraer. Arbeidsformann Kai Rønningen mener godt redskap er halve jobben.

Aktuelt

FAKTA

• Olimb og Rørfornying Norge har mer enn 30 års erfaring innen NOdig. Vi legger nye rør inni eksisterende rør og etablerer ny rørtrasè ved ulike boremetoder. Dette skjer med minimal graving og andre inngrep. • Kontaktpersoner: Daglig leder, Rørfornying Norge, Roar Haugland • Markedssjef Peer-Chr. Nordby Daglig leder i Rørfornying Norge, Roar Haugland, kan glede seg over formidabel vekst blant selskapene som utgjør Rørfornying Norge.

Formidabel vekst i Rørfornying Norge

Rørfornying Norge, der 13 firmaer leverer samme pro­ dukter og metoder over hele Norge har opplevd en formidabel vekst, men fortsatt er det et stort potensial. Det mener daglig leder i kjeden, Roar Haug land.

På samme måte som rørleggere er med i en kjede har Olimb opprettet et nettverk av uavhengige, lokale entreprenørselskaper over hele landet, forklarer Haugland.

­ Uansett om du som kunde befinner deg i Harstad eller Oslo, så er det et lokalt medlem som kan tilby sitt lokalmarked de samme produktene. Olimb er ”moder selskapet” med lengst erfaring på om rådet, og har stått for all produkt utvikling, lager, innkjøp, distribu­ sjon, service og opplæring. Dette kom­ mer alle medlemmene til gode og gir naturligvis rom for omfattende ressurs­ bruk på området, mener Haugland.

Formidabel vekst

Rørfornying Norge har sammen med Olimb hatt en formidabel vekst de siste årene. Dette gjelder både offentlig sektor, industri og privatmarkedet. Det er ingen tvil om at Haugland selv skal ha en god del av æren for denne veksten, noe han har vanskelig for å bekrefte offentlig. Haugland har reist landet rundt og fulgt opp hvert eneste kjedemedlem, og dette har gitt gode resultater for hele kjeden.

Grunnen til at Rørfornying Norge har oppnådd fordobling i omsetningen de siste par årene er at kjedemedlemmene består av bedrifter med lang erfaring og høy kompetanse. Denne kompetansen har åpnet mange nye muligheter på mange områder samtidig. I bunnen ligger hele tiden Olimb sin filosofi og historie med stor vekt på pro­ duktutvikling, mener Haugland, som mener det nå er naturlig å gå inn i en fase hvor Rørfornying Norge konsoliderer sine produkter. Samarbeidet mellom medlemmene, etableringen av Oliner Rørfornying AS, samt økt bemanning og utstyrsnivå, gjør at vi kan produsere med større presisjon og effektivitet på langt flere områder.

Kjent merkevare

Selv om Rørfornying Norge allerede er blitt en kjent merkevare for veldig mange i bransjen har vi nok bare sett begynnelsen av hva Rørfornying Norge vil bli i relativt nær fremtid, mener Haugland. I løpet av 3 år har vi tredoblet vår aktivitet gjennom organisk vekst, konkluderer han.

Rekordbesøk på stand

Kjedemedlemmene i Rørfornying Norge planla at deltakelse på årets VVS dager på Lillestrøm skulle bli en myk start på en mer offensiv satsning i Rørfornying Norge. I motsetning til tidligere år valgte Olimb og Rørfornying Norge å delta på VVS dagene i stedet for Kommunal Teknisk messe. Det var et smart valg, for standen ble nærmest invadert av ulike faggrupper både innen forvaltning, drift og vedlikehold, kommunalteknikk og VVS. Det ble på ingen måte en myk start, men en offensiv satsning ble det.

Midt i strømmen

Totalt ble det registrert 16.500 besøkende på de tre messene som ble arrangert paralellt, og markedssjef Peer­Christian Nordby hos Olimb sitter igjen med en fornemmelse av at de aller fleste var innom Olimb og Rørfornying Norge standen.

­Vi var meget godt fornøyd med plasseringen på vår stand. Den var midt i strømmen av folk fra alle tre messene, sier han til Rehab Nytt. Nordby er meget godt fornøyd med at de tre arrangørene slo seg sammen til felles messedager.

Alle samlet

Han er også godt fornøyd med at nesten alle selskapene i Rørfornying Norge stilte med mannskaper på standen. Dermed kunne vi koble lokale aktører til våre gjester, uansett hvor i landet gjestene kom fra, sier Nordby.

rehabnytt 3-2008 13

Aktuelt

Også Oliner, som har spesialisert seg på rehabilitering av innvendige rør i boliger, borettslag og næringsbygg, fikk plass på Olimb­standen. Oliner leverer sine tjenester til Rørfornying Norges med lemmer, og ble gjenstand for stor oppmerksomhet både i utstillingen og under de faglige foredragene.

Holdt foredrag

At representanter fra Olimb, Rørfornying Norge og Oliner ble bedt om å holde fag lige foredrag både på VVS dagene og Kommunal Teknisk messe, viser at arrangørene viser tillit til disse selskap­ ene, mener daglig leder i Olimb, Tor­Erik Olimb. Han ga en lydhør forsamling innblikk i den store jobben som selskapet utfører for Oslo VAV i Oslo sentrum med overskriften ”kampen om grøfta”.

Markedssjef Peer Chr. Nordby fikk i oppdrag å snakke om ulike metoder for rehabilitering av gamle rør, mens daglig leder i Oliner, Carl C. Sibbern, tok med seg et 70­talls interesserte tilhørere inn i markedets mest skånsomme og rimelige metode for rehabilitering av avløpsrør i et borettslag. Stor og åpen stand, synlig markering av gravefrie metoder, og mye besøk under messedagene på Lillestrøm. Under messedagene på Lillestrøm benyttet Rørfornying Norge også anledninger til å samle alle sine ope­ ratører til faglig og sosialt treff. 70 gulkledde medlemmer av Rørfornying Norge var utvilsomt godt synlig på messen. Olimb Sarpsborgveien 115, 1640 Råde Tlf 69 28 17 00, Fax 69 28 17 01 e-post: [email protected]

www.olimb-as.no

S.J.T Renovasjon AS Boks 43, 4367 Nærbø Tlf 51 79 17 80, Fax 51 79 17 81 e-post: [email protected]

www.sjt-renovasjon.no

14 rehabnytt 3-2008 Septikservice AS Tankrenovasjon AS Holskogen 80/81, Boks 5503 Voiebyen, 4677 Kristiansand Tlf 38 00 04 90, Fax 38 08 63 90 e-post: [email protected]

www.septikservice.no

Rørfornying AS, Vikelvfaret 4, 7054 Ranheim Tlf 73 57 50 00 Fax 73 57 50 01 e-post: [email protected] www.grunnarbeid.no

SIM Tankrenovasjon AS Frakkagjerdveien 206, 5563 Førresfjorden Tlf 52 75 41 80, Vakttelefon 404 08 120 Fax 52 75 41 89 e-post: [email protected]

www.simtank.no

Vitek AS, Bergen Leirvikflaten 15, 5179 Godvik, Bergen Tlf 55 50 79 50 Fax 55 50 79 51 e-post: [email protected]

www.vitek.no

Olimb i ny drakt

Olimb blir det nye varmemerket til det tradisjonsrike Råde firmaet som gjennom 50 år har vært kjent som Kristian Olimb AS.

Det ligger ikke mer dramatikk i dette enn av den nye generasjonen Olimb, Tor­Erik og Øystein, vil bygge opp familienavnet som både et metode­ og produktnavn. Navneendringen markerer også at en ny generasjon har gått inn og viderefører 50 års firmatradisjon.

Det formelle registrerte navnet i Brønnøysundregistrene vil fortsatt være Kristian Olimb AS.

Det var i forbindelse med en omfattende og langvarig dialog med samarbeidspartnerne i Rørfornying Norge at navneendringen kom opp. Det er ingen tvil om at Rørfornying Norge som kjede ikke hadde eksistert i sin nåværende form uten Olimbs sentrale rolle nettopp innen rørfornying i Norge. ­ Vi mener det er viktig med et godt, tydelig og enkelt varemerke sammen med våre medlemmer i Rørfornying Norge, sier den nye ledelsen i Olimb.

Klar profil

­ Vi ønsket å ha en klar profil i forhold til våre samarbeidspartnere, dessuten ville det nye navnet åpne for muligheten til å reorganisere og få en enklere og renere profil, forklarer Tor­Erik Olimb.

­ Det første eksempelet på reorganisering er opprettelsen av Olimb Offshore. Flere firmanavn kan komme dersom vi finner det formålstjenlig for selskapet, sier han.

.Merkevarebygging vil bli stadig viktigere i et marked med mange aktører, og vår jobb er å forsterke vårt merke ytterligere. Olimb skal først og fremst forbindes med kompetanse og kvalitet. Olimb har beholdt fargene, skrifttype og det tradisjonrike hjulet om alltid har vært en del av vår logo. Dermed tar vi med oss selskapets historikk videre, sier Øystein og Tor­Erik Olimb.

Nye medarbeidere

Knut Theodorsen (37) Er ansatt som operatør innen rør fornying vann og avløp. Har arbeidet i trans port bransjen. Opp rinnelig agronom fra Råde, nå bosatt i Sarpsborg Jørgen Adamsen (28) Er ansatt som operatør innen avløp på små foringer. Har arbeidet ved Gummi service AS i Råde. Bosatt på Greåker i Sarpsborg.

Thomas Olsen (34) Utdannet innen nærings middel industrien, men har også arbeidet som anleggsrør legger. Kom fra Halden selskapet Lind haugen AS. Er ansatt som operatør innen rørfornying hos Olimb. Bosatt i Fredrikstad.

Therese Haddeland (36) Er ansatt som kontor medarbeider i administrasjonen til Olimb. Har allsidig yrkes bakgrunn. Bosatt på Larkollen i Rygge. Østlandets Plast og Dykk Service AS Rafnesveien 14, 3965 Herre Tlf 35 96 72 10 Fax: 35 96 63 37 E-post: [email protected].

www.opd.no

Flagstad AS, 2340 Løten Tlf 62 59 11 00, Fax 62 59 21 11 e-post: [email protected]

www.flagstad-as.no

Ringerike Septikservice AS Nedre Kihlemoen, 3516 Hønefoss Tlf 32 17 13 90, Fax 32 17 13 91 e-post: [email protected]

www.ringerike-septikservice.no

Roger Rørinspeksjon AS Åsmyrveien 14, 9409 Harstad Tlf 91 33 47 44, Fax 77 07 12 59 e-post: [email protected]

www.hanroger.no

Rørinspeksjon Nord-Norge Boks 3522, 9017 Tromsø Tlf. 77 68 45 00, Fax 77 68 45 01 e-post: [email protected]

www.rorinspeksjon.no

Høytrykksteknikk AS Notveien 9, Boks 4267 Jensvoll, 8089 Bodø.

Tlf 75562210 Fax 75566060 e-post: [email protected]

www.hoytrykksteknikk.com

Mortens Rørinspeksjon AS Trevland, 3243 Kodal Telefon: 33 44 11 12, mobil: 90 93 85 38 Telefaks: 33 44 11 27 E-post: [email protected]

www.rorinspeksjon.com

Hreinsibilar ehf v/Einar Kristján Jónss0n, Hesthálsi 6-8, 110 Reykjavik, Island Tlf 00354 55 15 151, Fax 00354 57 09 003 e-post: [email protected]

www.hreinsibilar.is

rehabnytt 3-2008 15

Her finner du oss

Olimb Råde Flagstad AS Løten Ringerike Septikservice AS Hønefoss Mortens Rørinspeksjon AS Kodahl, Sandefjord ØPD Service AS Herre, Grenland Septikservice AS SJT Renovasjon AS Kristiansand Nærbø, Stavanger Vitek AS SIM Tankrenovasjon Rørfornying AS Godvik, Bergen Førresfjorden, Haugesund Ranheim, Trondheim Høytrykksteknikk AS Roger Rørinspeksjon AS Bodø Harstad Rørinspeksjon Nord-Norge Tromsø Hreinsibilar ehf Reykjavik, Island