Transcript Nr. 3 2010

September 2010 Årgang 75 - nr 3

Rolvsøy

menighetsblad

I dette bladet...

- Andakt - Rolvsøy IF - Ordinasjon i Rolvsøy kirke - Canto 30 år - Reisebrev fra Oberammegau

Rolvsøy menighet

Menighetskontoret

Råkollveien 103, 1664 Rolvsøy Tlf. 69 30 69 20, faks 69 30 69 15 [email protected]

www.fredrikstad.kirken.no

Tjenestegjørende prester i Rolvsøy

Frank Oterholt, sokneprest, hovedansvar Rolvsøy tlf kontor 69306945(20) – hjem 69390005.

Jon Albert Ihlebæk, sokneprest, m. 986 52 971 Andras Vassal, sokneprest, m. 994 03 671 Knut Erling Johansen, domprost, m. 906 76 646

Sogneprestens treffetid

Sogneprest Frank Oterholt har treffetid på kontoret tirsdager 10-13. Andre avtaler kan gjøres utenom dette tidspunktet på e-post: [email protected] eller på tlf.

Kateket

Berit Vasdal

Trosopplærer

Pål Svendsen Tlf. kontor / mobil 69 30 69 45 / 482 18 313 [email protected]

Daglig leder

menighetskontor, Grethe Aarvik Tlf. kontor 69 30 69 20 [email protected]

Kantor

Ivar Schonhowd Haugen Tlf. Kontor / mobil 69 30 69 16 / 951 06 993 Tlf. Kirken 69 36 11 27 [email protected]

Kirketjener

Anita Fosby Kristiansen Tlf. kontor 69 30 60 20 (onsdager) Mobil 954 01 419 [email protected]

Menighetskontorets åpningstider:

Tirsdag - onsdag - torsdag kl 09.00 - 13.00

Åpningstider i skolens ferier: Tirsdag og torsdag kl 10.00 - 12.00

Rolvsøy kirke

Telefon / fax 69 36 11 20 / 69 36 11 21 Gravlundsformann Tom Hammarstrøm Servicebygg / mobil 69 36 11 22 / 993 76 028

Rolvsøy menighetssenter

Telefon / fax 69 36 11 24 / 69 36 11 25

Kirkevergekontoret

tlf. 69 36 78 30 Nygaardsgaten 28, 1606 Fredrikstad

Menighetsrådet

Leder Randi Olseng tlf. 69 33 62 82

2

Fra menighetsrådet.

Evaluering av gudstjenesteordningen Siden sommeren 2009 har vår menighet prøvd deler av den nye gudstjenestereformen, som vil bli innført fra.1.desember 2011.

Gudstjenesteutvalget: Wenche L. Berg, leder, Merethe Nielsen, Inger-Rikke Jørgensen, Pål Svendsen, Ivar S. Haugen, Iris Isaksen og Frank Oterholt har hatt flere møter om denne saken, og utførte våren 2010 en under søkelse om reformen. Ut fra resultatet forslo Gudstje nesteutvalget den 26.mai 2010 en rekke anbefalinger til Menighetsrådet.

Menighetsrådet behandlet anbefalingene den 9.juni 2010 og gjorde følgende vedtak: I

Samlingsdelen

, ved starten av gudstjenesten, kan sies noe om spesielle innslag, om medvirkende, navn på døpte, dagens offermål, kirkekaffe og spesielle arrange ment.

Inngangsprosesjon Evangelieprosesjon Syndsbekjennelsen

bør gjennomføres når mi nistranter, kor og mange medvirkende deltar og ved dåp.

Utgangsprosesjonen

ledes av samme personer. Menigheten følger etter prosesjonen. Når det er utgangs prosesjon, presiseres dette av prest og i programmet.

kan benyttes. Liturgen leser teksten nedenfor korbuen.

følger den nye liturgien, det vil si etter prekenen.

Nattverd

holdes ca. 3 ganger i måneden. Halvparten av familiegudstjenestene bør være med nattverd.

Nattverd praktiseres som nå. Dvs. både knefall og intinksjon. Staben avgjør dette.

Gudstjeneste

oppslagene.

Veien videre.

gudstjenester.

lyst til det.

blir navnet på kirkesamværene. Guds tjeneste med dåp eller gudstjeneste med nattverd, for eksempel, benyttes ettersom det passer.

Kunngjøringene

. I tillegg på eget ark ved gudstjenes tene, bør de også kontinuerlig henges opp i våpenhuset og på tavla utenfor kirken. Stor skrift bør benyttes på Menighetsrådet ber Gudstjenesteutvalget utarbeide en plan for gudstjenestene hele kirkeåret for å få en oversikt og en helhetlig tenking. Ønsker at det lages et opplegg for familiegudstjenestene.

Sang av liturgiske ledd.

Ivar S. Haugens melodi på ”Vår Far” synges ved noen gudstjenester. Trosbekjennelsen kan synges på spesielle

Sitte eller stå og synge.

Menigheten følger det nye gudstjenesteforslaget, men man kan sitte hvis man har behov for det, eller har mer Menighetsrådet takker varmt for Gudstjenesteutvalgets arbeid og engasjement. Det er svært gledelig og opp muntrende for oss alle.

Ole Edvardsen Rolvsøy menighetsråd

Rolvsøy menighetsblad - september 2010

”JEG ELSKER DEG !”

Det er hyggelig å høre slike ord fra en som jeg vet mener det. Det er oppmuntrende og inspirerende å ta til seg, enten man er forelsket tenåring eller mer nøktern pensjonist.

Vi unner hverandre å høre disse ordene ofte!

Gode foreldre uttrykker hver dag at de er glade i barna sine. Og takknemlige barn svarer med samme ord, i alle fall når de kommer på det. Trofaste venner sier med ord og gjerninger at de er glade for at den andre finnes. Ekte vennskap er bygd på slik gjensidig kjærlighet.

Og takk for at den finnes! Intet samfunn på denne jord hadde klart seg uten en slik form for kjærlighet. Det er faktisk ganske fornuftig å vise slik gjensidig kjærlighet. Når vi slik hjelper hverandre, så kan vi håpe på å bli hjulpet igjen.

”Jeg er glad i deg !” sier også Vår himmelske Far til oss. Tenk det! Han som vet om mine sider,- både de som jeg er stolt av og de mørke rommene som jeg ikke ønsker at noen skal se inn i. Men Gud elsker meg likevel, sier Bibelen. Gud har vist oss hva slik ufortjent kjærlighet er, da Han sendte Jesus Kristus til jord for å sone syndeskyl den vår. Gud elsker meg uten å vente å få noe igjen!! Les første Johannes brev, kap. 4: 10 – 18.

Ofte hender det at jeg trenger å be Gud gi meg mye av denne kjærligheten fra Ham, fordi jeg blir utfordret til å vise kjærlighet til noen, uten at jeg kan vente å få noe igjen. Godt at Han vil hjelpe meg og oss alle med disse sakene også! Hvilken forunderlig Gud vi har!

Hverdagshilsen fra Bjørn Sverre Lie, prest Utsnitt fra Philippe de Champaignes maleri ”Jesu fødsel” 1643

Redaksjon Menighetsbladet:

Karin Rostad, Øivind Volla, Sten Walther Karlsen, Morten Saxegaard (Permisjon).

Grafisk utforming - Jonas Lindvaag.

Foto forside og bakside: Jonas

NESTE NUMMER AV BLADET

skal ut i uke 47 2010

Siste frist for innlevering av stoff er 31. oktober!

lever stoffet i god tid til epostkassen

[email protected]

Husk: skriv kort, Bilder sendes som separate filer.

Les også bladet på nett: www.menighetsblad.

Menighetsbladet koster penger

men bladet du holder i hånda er gitt deg gratis... Vi håper du setter pris på det.

Vi vil derfor vennligst spørre om du vil sende en gave til konto

1638 25 87050

.

Det sendes ikke ut giroblanketter!

Det vises også til omtale av reglene for skattefradrag i forrige nummer av bladet.

Merk innbetalingen: ”Gave med skattefradrag”. Menighetsrådet

3

Flest mulig i aktivitet er Rolvsøy IFs mål

Med sine rundt 600 medlemmer, derav 400 barn og unge, er Rolvsøy Idrettsforening Rolvsøy-bygdas største forening hva medlemstall angår. Men foreningen er også den største når det gjelder aktivitet.

Til feiringen av 90-årsjubileet i år valgte man mottoet ”Størst mulig – lengst mulig”, og i dette ligger ønsket om å få aktivisert flest mulig. Fra tidligere å være en idrettsforening som mest satset på seniorgruppene, er Rolvsøy IF i dag blitt en breddeklubb som gir barn og ungdom et variert fritidstilbud i organiserte former.

En egen gruppe tar seg av barn i alderen 5 til 10 år. Der legges det vekt på å tilby et variert utvalg av idretts- og fritidsaktiviteter.

Samtlige aktiviteter gjennomføres med utgangspunkt i foreldrenes en gasjement. Barneidretten er avhengig av at foreldrene deltar som ledere, instruktører og hjelpeinstruktører. Innen Rolvsøy IF har ikke dette vært noe stort problem. Velvillige foreldre og foresatte har stort sett stilt opp.

Sosiale aktiviteter

I jubileumsberetningen som ble utgitt i vår, peker hovedleder Trond An dreassen på en rekke sosiale prosjekter som er satt i gang i de siste årene: ”Fargerik fotball”, som fokuserer på arbeidet mot vold og rasisme, ”Idrett mot rus”, et årlig arrangement for rusmisbrukere som er til rehabilitering, ”Treningsgruppe Råkollen”, for barn med spesielle behov, ”Etter skole tid”, et SFO-tiltak én gang i uken, i samarbeid med Østfold Idrettskrets, ”Ferieakivitet Fotball”, aktivisering av skolebarn på Rolvsøy Arena i som merferiene.

Og Rolvsøy IFs arbeid blir lagt merke til og verdsatt. I januar i år kom meldingen om at fotballgruppa var blitt tildelt 20.000 kroner av Norges Fotballforbund for sin innsats for barne- og ungdomsfotballen. Det var bare 18 klubber i landet som fikk penger av denne potten.

Det startet på teglverket

Rolvsøy IF har helt siden den spede start i tørkehuset på Evje Teglverk i 1920 hatt Evje som hovedbase. Der ble fotballbanen anlagt av ivrige gutter som etter lange ar beidsdager på sagbruk og teglverk hadde overskudd til å forvandle lerehauger til en grusbane. På denne banen ble det utkjem pet mange harde kamper. Rolvsøy fikk et ter hvert et fotballag av god standard som i enkelte kamper kunne hamle opp med Østfolds beste klubber, og det sier ikke så rent lite. Østfold var i mellomkrigstiden fotballfylket fremfor noe i Norge.

For å drive aktiv idrett også i vinter halvåret, ble det I 1931 også stiftet en skigruppe. Entusiastene fikk leie et område av Karl Johansen Raae for 75 kroner året, og de gikk i gang med å bygge skibakke. Råkollen, som bakken ble kalt, ble et sam lingssted for medlemmene. Det var mye slit med å holde bakken i stand, og mye Rolvsøy Idrettsforening het opprinnelig Evje Fotball klubb. Navneskiftet ble vedtatt i 1927. Noen år senere ble det vedtatt å spille i rød- og gulstripete trøyer. Dette bildet er tatt tidlig på 1930-tallet. (Fotograf ukjent) Denne fotballspilleren får stå som symbolet på Rolvsøy IFs satsting på 2000-tallet; det sosiale idrettslaget som satser på barne- og breddeidrett. (Foto: Jonas Lindvaag)

4

Rolvsøy menighetsblad - september 2010

motgang. Snøfattige vintere var ett problem, kraftige vindkuler som rev og slet i stillaset et annet. Én gang blåste stillaset overende. Men på gode vinterdager ble det arrangert hopprenn, med deltagelse fra hele fylket og mange tilskuere i bakken. De beste hopperne strakk seg til rundt 40 meter.

Etter krigen ble det også stiftet en friidrettsgruppe som i noen år som drev mest med terrengløp og landeveisløp. En håndballgruppe for damer så også dagens lys, men den ble nedlagt etter én sesong.

Fotball og håndball

Fotballen holdt derimot ut, selv om det i noen sesonger var laber oppslutning. Laget spilte fortsatt på den gamle grusbanen. Drømmen var å anlegge en gressbane, og man kom da også i gang med dette etter hvert. Men et tersom det aller meste foregikk på dugnad, skulle det gå hele seks år fra det første spadestikket til den nye gress banen var ferdig og kunne innvies i 1957. Med gressbanen på plass ble det også etablert lag i de aldersbestemte klasser, og disse kom etter hvert med i seriesystemet. Mange av dem som spilte på disse lagene kom med årene med i klubbens administrasjon. De var med på å bygge opp klubben igjen midt på 1960-tallet. Dette dannet grunnlaget for den fremgang som fotbal len opplevde fra slutten av 1960-tallet og i rundt 25 år fremover.

I 1969 ble Haugeåsen Ungdomsskole med stor gym nastikksal tatt i bruk, og nå åpnet muligheten seg for å starte også med håndball for jenter. Dette ble fra første stund populært, og de unge Rolvsøy-jentene hevdet seg ganske snart i håndballkretsens serier. Håndballgruppa ble stiftet i 1970 og kan dermed også feire et jubileum (40 år) i år. Etter at Rolvsøyhallen ble åpnet i 1988, har håndballgruppa holdt til der, både med trening og kamper. Damelaget har i perioder hevdet seg høyt oppe i seriesystemet, regnet i landsmålestokk.

I 1973 ble det endelig bygd et klubbhus med gardero ber ved fotballbanen. Det var et hybelhus på Ila utenfor Oslo som av medlemmene på dugnad ble demontert, fraktet til Evje og satt opp ved banen. Huset betydde mye, ikke bare som garderobeanlegg, men også for det sosiale innen foreningen. Nå fikk medlemmene igjen et samlingssted. Men huset ble etter hvert for lite, og i 1985 sto et nytt klubbhus ferdig, på den andre siden av banen. Også dette reist på dugnad av trofaste ildsjeler. Etter hvert ble det også kvinnefotball i Rolvsøy IF. Det startet i 1987 med et lillejentelag som raskt satte seg i re spekt og vant kretsmesterskapet. Mange av disse jentene dannet grunnstammen i det som etter hvert skulle bli et meget sterkt seniorlag. Laget spilte i noen sesonger på nest høyeste nivå i landet.

Rolvsøy Arena

Ved innledningen på 2000-tallet ble tanken om å legge kunstgress på banen som da var temmelig nedslitt. Planer ble utarbeidet og god kjent. Foreningen fikk Fredrikstad kommune og Østfold Fotball krets som medspillere, og det finansielle ble ordnet. Arbeidet med å legge kunstgress ble gjort i 2008, og 24. august dette året ble den nye banen, åpnet av varaordfører In grid Willoch. Banen ligger nøyaktig der den tidligere lå, men mens den fra gammelt av het Evjeplassen, og senere Rolvsøybanen, ble den nå omdøpt til Rolvsøy Arena. Sten W. Karlsen Trond ”Kurte” Andreassen har vært leder av Rolvsøy IFs hovedstyre siden 2005. Han har hele tiden vektlagt viktigheten av å få engasjert flest mulig. (Foto: Fredriksstad Blad) Dette er et av de første håndballag Rolvsøy stilte etter at håndballgruppa ble stiftet i 1970. (Foto: Sten W. Karlsen)

5

Sogneprest også med lærerbakgrunn

Frank Oterholt har eksamen fra Menighets fakultetet og ble ordinert som prest i 1989. I 1986 ble han cand.mag. fra Universitetet i Oslo. (Foto: Erik Wiggo Larsen) Frank Oterholt heter sog nepresten med hovedansvar Rolvsøy. Vi har møtt ham i kir ken og i andre sammenhenger i en tid nå, men han er aldri blitt presentert i menighetsbladet. Etter at menighetene i Fredrik stad gikk inn i et samarbeid, har Rolvsøy tilhørt Samarbeidsom råde Sentrum nord sammen med Domkirken og menig hetene i Glemmen. Prestene samarbeider i første rekke om begravelser og vielser. - Når det gjelder gudstjenester, er det viktig at menigheten har en fast prest å forholde seg til, det som på latin heter pastor loci, stedets prest, forteller Frank Oterholt. Han er 58 år gammel, født i Askim, og har både pre steutdannelse og lektorutdannelse med språk og master grad i samfunnsfag. Han var lærer i 14 år og har vært prest i 16 år. Han har blant annet vært rektor ved Norges Bondelags folkehøyskole i Mysen, som nå er nedlagt. Læreryrket praktiserte han også så sent som i 2004-06 da han med permisjon fra kapellanstillingen i Domkirken underviste ved Høgskolen i Østfold i Halden. Der har han også hatt en liten bijobb så sent som i vår. I årene 1995-97 var han prest på Gran Canaria, og der kom han i kontakt med den ferierende domprost Per Hovland som fortalte at det var en ledig kapellanstilling i Domkirkens menighet. – Familien hadde ikke så lyst til å flytte tilbake til Indre Østfold, så jeg søkte og fikk jobben. Vi hadde bodd i Fredrikstad et halvt år tidligere, i 1980, i forbindelse med en lærerjobb, så vi visste litt om hva vi gikk til, forteller Oterholt som kom i forbindelse med menigheten i Rolvsøy for første gang i forbindelse med den felles bispevisitasen med Domkirken for to år siden. Han var prosjektledet for denne visitasen, men ble syk og liggende i høy feber da selve visitasen foregikk.

- Jeg har lært å kjenne Rolvsøy som en trivelig bygd med fin menighet. Rolvsøy kan minne litt om bygdene i Indre Østfold, - nær by, men likevel med litt landsbygd inne imellom. Det er jo flott å kunne arbeide i Hans Nielsen Hauges fødebygd og kunne tenke på denne mannen som kombinerte gudsfrykt og skaping av ar beidsplasser. Det er å vise nestekjærlighet i praksis, sier sognepresten som nå håper at kirken kan komme inn i roligere farvann etter en rekke reformer som menighe tene kanskje har hatt tungt for å henge med i. – Det er viktig at kirken ikke blir fremmed for folk flest. Kirken må følge tiden, men vi må samtidig bevare det beste av tradisjonene. Kjerneverdiene må beholdes, understreker Frank Oterholt.

Han er gift med Åse Nøst Oterholt som er sykepleier på Veum. De bor i Pettersand. Paret har tre barn som for lengst er ute av redet.

Oterholt har egen hjemmeside, der han legger ut alle prekenene han holder. Den finner du på http://frank.oterholt.be

Sten W. Karlsen

Bergit Rostad til minne.

En sorgens dag i dag, da jeg fikk telefon om at min kjære barndomsvenninne og sidekamerat på skolen i syv år var død. Vi har holdt sammen til det siste, med brev og kort til hverandre. Tårene rant for tapet av min dyrebare venninne. Mange gode min ner jeg har, fra vi syklet til Tombstevnet om sommeren. Nå er vandringstiden til Ber git slutt, og jeg er også skrøpelig til bens, men klar i hodet. Jesus var vår beste venn. Nå blir barna fattige og savnet stort når Mor har flyttet over grensen til det himmelske hjem. Jeg håper å møte min venninne der hjemme til slutt. Det er trøsten i jammerda len at vi skal møtes i brudesalen i himmelen,- i himmelen!

Takk for alt! På gjensyn!

Aslaug Noreng

6

Rolvsøy menighetsblad - september 2010

Pål Svendsen ordineres til prest

Søndag 10. oktober (2010) ordineres cand. theol. Pål Svendsen til prest. Det skjer i Rolvsøy kirke under hovedgudstjenesten kl. 11.00. Så vidt vi vet, har det aldri vært ordinasjon i Rolvsøy gjennom kirkens hundreårige historie. Dette blir derfor en stor begivenhet. Biskopen i Borg – Helga Haugland Byfuglien, vil foreta ordi nasjonen, assistert av domprost Knut Erling Johansen og sokneprest Frank Oterholt. Tidligere sokneprest i Rolvsøy Per Hovland vil også assistere under forbønnen av ordinanden. Pål Svendsen er i dag ansatt som trosopplærer i Rolvs øy menighet. Han vil nå også gå inn i rollen som barne- og ungdomsprest. Pål kommer fra Kråkerøy og har bodd i Rolvsøy siden 2001. Han har allerede rukket å bli godt kjent i menig heten og i nærmiljøet her på Rolvsøy. Han har til nå sær lig jobbet med konfirmanter og med gjennomføringen av Kirkens nye trosopplæringsreform, et sentralt satsings område i vår kirke og noe Pål brenner for. Pål er også en god relasjons bygger. Han er opptatt av å bygge menighet og han har en særlig evne til å skape kontakt med folk i alle generasjoner.

Vi ser frem til den store ordi nasjonsdagen 10. oktober og vi gleder oss sammen med Pål og hans familie innfor den store begivenheten. Menighetsrådet vil arrangere kirkekaffe i me nighetssenteret etter gudstjenesten. Der vil det også bli brakt hilsninger og lykkeønskninger til den nye presten. Vi ønsker alle velkommen til å feire den store dagen sammen med Pål Svendsen og Rolvsøy menighet.

Frank Oterholt sokneprest

Misjonshjørnet

Sykehuset i Okhaldhungha i Nepal får støtte fra Rolvsøy menighet og Normisjon. Erik Bøhler og hans kone Kristin dri ver sykehuset i samarbeid med Nepalesiske helsearbeidere.

Her undersøker Vijay en gutt som moren har tatt med seg langveisfra fordi han har hatt diare i lange tider.

Ny lege i Okhaldhunga

Ved Okhaldhunga sykehus i Nepal, har de fått en ny ung lege. 35 år gamle Vijay Sha tok selv kontakt og spurte om jobb. Det er det ikke mange velutdannede leger som gjør siden sykehuset ligger svært usen tralt til. Normisjons utsendinger i Okhaldhunga, Kristin og Erik Bøhler, ble kjent med Vijay Sha da de bodde i Kathmandu og han studerte medisin der.

- Det er sjelden kost at noen vil jobbe i Okhaldhunga . Vijay skal jobbe ved sykehuset i Okhaldhunga i to år. Det blir en verdifull forsterk ning både til sykehuset og til kirken - Vijay Sha forteller: For 25 år siden ble det oppdaget at mine to søstre og en bror var smittet av lepra. De ble alvorlig syke, og det var tydelig å se på hender og føtter hva som feilte dem. I min landsby er det noe av det verste som kan skje. De ble betraktet som urene og uver dige. Naboene jaget dem fra landsbyen. Fortvilet reiste far sammen med dem. Mor ble hjemme og passet på meg som var frisk. Far og søsknene mine endte til slutt opp på Anandaban, et leprasykehus nær Kathmandu. Der fikk de behandling og ble tatt godt hånd om. Etter hvert fikk de hjelp til å finne jobber, og de kom til en kristen tro. Legene og sykepleierne på Anandaban tok imot dem da naboene våre jaget dem. Det er det fineste jeg har sett. Etter det har jeg alltid ønsket å bli slik som dem og ble derfor lege.

7

Søndre Rolvsøy Kvinneforening

Møte 2.mandag i måneden kl.1830 på Hauges Minde.

Andakt,utlodning og enkel bever ting. Kontaktperson: Britt Ihlebæk, tlf. 995 24 198.

Nylende kvinneforening

Møte 2.mandag i måneden kl. 1100 på Nylende grendehus.

Andakt, sang, opplesning og enkel bevertning.

Kontaktperson: Marie L. Ringstad tlf. 951 44 625.

Rolvsøy mannsforening

Møte en fredag i måneden på hel sehuset på Rolvsøy.

Andakt, foredrag/kåseri.

Møtene begynner kl.1830, ta gjerne noen med deg Kontaktperson: Per Hovland tlf.69 31 92 16

Vallefjellet misjonsgruppe

Vi ønsker velkommen til møter hver 2.tirsdag i måneden. Som oftest hos Marit og Bjørn Sv.Lie, Bergfruevn. 8 A i 2.etg. kl. 11. Foruten sang, andakt og nytt fra misjonsarbeidet verden over og kollekt, har vi god matpause og hygge. Kontaktperson: Bjørn Sverre Tlf. 901 90 951

Elim misjonsforening

Velkommen til møter

18:30

6.10. hos V. Mørkedal 3.11. Helsehuset 1.12 hos V. Mørkedal Andakt - kaffe - kaker

Hauge normisjon

Hauges minde

Onsdag 22.09. kl 19.00 Hauges minde / Åge Hunnestad Onsdag 29.09. kl 19.00 Hauges minde / Bo Jo. Hermansen Søndag 03.10. kl 16.00 Grønlien Onsdag 06.10. kl 19.00 Hauges minde / Johs Mangersnes Onsdag 13.10. kl 19.00 Hauges minde / Finn Olav Myhre Mandag 18.10. kl 11.00 Hauges minde / Magne Grønlien - Råde misjonskor Onsdag 27.10. kl 19.00 Hauges minde / Petter Aas Onsdag 03.11. kl 19.00 Hauges minde / Odd Arild Gjerlaug Onsdag 10.11. kl 19.00 Hauges minde / Gunnar Navestad Mandag 15.11. kl 11.00 Hauges minde / Bjørn S. Lie - Blåkorsmusikken Onsdag 24.11. kl 19.00 Hauges minde / Ingar Karlsen

Rekustad normisjon

Menighetssenteret

Følg med på annonsering i avisene og i kirken.

VELKOMMEN TIL LØRDAGSTREFF

på menighetssenteret høsten 2010. 2.oktober: Tore E. Thorkilsen: ”Hvor har originalene blitt av?” Sang og musikk av Olav Ruud og Tore E. Thorkilsen.

6.november: Sten Næss: ”Mitt liv på orgelkrakken.” Andakt v. sokneprest Frank Oterholt.

4.desember: Arild Romarheim, ”Prest på Petter Dass` tid og i dagens samfunn.” Trenger du skyss? ring Øivind Volla 922 20 406

Du er velkommen!

Arr. Rekustad Normisjon og Diakoniutvalget

Rolvsøy bygdekvinnelag

18. okt.: Årsmøte m/markering av bygdekvinnenes dag. Møtene holdes på Helsehuset kl. 19.00 dersom ikke annet annonseres. Kontakt: Randi Nordskog tlf. 69339955. Se vår nettside www.bygdekvinnelaget.no/of-rolvsoy VELKOMMEN TIL VÅRE MØTER

Hyggekveld på Musikkhuset

Rolvsøy Lions og Greåker Li ons har gleden av å invitere deg til årets hyggekveld på Musikk huset, Greåker fredag 15. okto ber kl. 18.00.

Underholdning og sang av Alexander Hermansen og Frikir kens mannskor. Konferansier: Tor Vister. I pausen blir det servert smør brød, kaffe og kaker.

Utlodning – mange gevinster.

I år blir det ikke satt opp transport/buss, dette må ordnes privat.

Vel møtt!

8

Rolvsøy menighetsblad - september 2010

Dato klokke Dag i kirkeåret 05.09

11.00

12.09

11.00

19.09

12.00

26.09

11.00

03.10

11.00

10.10

11.00

17.10

11.00

24.10

11.00

31.10

11.00

07.11

14.11

11.00

21.11

11.00

28.11

11.00

15.s i treenig hetstiden 16.s i treenig hetstiden 17.s i treenig hetstiden 18.s i treenig hetstiden 19.s i treenig hetstiden Bots- og bededag 21.s i treenig hetstiden 22.s i treenig hetstiden 23. s i treenig hetstiden Allehelgens 25.s.i treenig hetenstiden Siste søndag i kirkeåret 1. søndag i advent Tekster fra forslag til ny tekstbok Ru1,7-11.16-19 1.Kor. 13, 7-13 Joh.15. 9-12 5 Mosb 6, 4-9 1.Kor. 8, 1-6 Mark12.28-34 1.Mos 4,8-15 Rom. 14.10-13 Luk.6. 36-42 Jes. 10, 5-12 Jak. 2, 8-13 Luk.13. 1-5 Job 19,21-27 Fil. 1, 20-26 Mark.5.35-43 Jer. 18, 01-10 Jak. 5,19-20 Luk.15.11-32 1.Mos 33, 1-11 Efse. 4,29-32 Mark11.25-26 5.Mos 7, 6-9 1.Kor. 1,26-31 Mark.5.25-34 2.Kongb.2,5-15 1.Tess 4,13-18 Matt.24.35-44 Dan. 12,1-3 Heb. 11.11

16. 39-40 Luk. 6.27-36 Jes.55,10-11 Kol. 3,12-17 Luk. 6,17-19 Esek. 47,6-12 1.Kor.15,22-28 Matt.13.47-50 Sak. 9,9-10 Rom 13,11-14 Matt 21, 1-9

Gudstjenester i Rolvsøy

Gudstjeneste med dåp. Presentasjon av konfirmanter. Frank Oterholt. Heidi Holm Stømer, saxofon. Offer til menighetens misjonsprosjekt i Nepal. Kirkekaffe. Gudstjeneste med nattverd og dåp. Presentasjon av en gruppe konfirmanter. Helene Thomas og Berit Vasdal. Offer til IKO.

Høsttakkegudstjeneste med dåp. Berit Vasdal og Pål Svendsen. 5åringer spesielt invitert. Spiren. Offer til trosopplæring i Rolvsøy. Kirkekaffe.

Gudstjeneste med dåp. Jon Albert Ihlebæk. Canto og sangere fra Ung Kirkesangs dirigentkurs. Offer til menighetsarbeidet.

Gudstjeneste med nattverd og dåp. Frank Oterholt. Offer til menighetsbladet.

Gudstjeneste med ordinasjon av Pål Svendsen. Knut Erling Johansen, Frank Oterholt og biskop Helga Byfuglien. Kirkekoret og Canto. Offer til drift av menighetssenteret. Kirkekaffe.

Gudstjeneste med dåp. Frank Oterholt. Gullkonfirmanter spesielt invitert. Offer til menighetsarbeidet.

Småbarnsgudstjeneste med dåp og nattverd. Berit Vasdal og Pål Svendsen. 2- og 3åringer spesielt invitert. Knøttsing. Offer til søndagsskolene i Rolvsøy. Kirkekaffe.

Gudstjeneste med dåp og nattverd. Jon Albert Ihlebæk. Offer til Kirkens Bymisjon.

Gudstjeneste med nattverd. Frank Oterholt. Kirkekoret. Offer til drift av menighetssenteret.

Familiegudstjeneste med dåp. Berit Vasdal og Pål Svendsen. 4åringer spesielt invitert. Offer til Norsk misjon i Øst. Kirkekaffe.

Gudstjeneste med nattverd. Knut Erling Johansen. Offer til menighetsarbeidet.

Familiegudstjeneste med dåp og nattverd. Berit Vasdal og Pål Svendsen. Canto og 11åringer fra Lys Våken deltar. Offer til menighetens barnearbeid. Kirkekaffe.

05.12

11.00

2. søndag i advent Jes. 2,1-5 Tit . 2,11-13 Joh.16,21-24 Gudstjeneste med nattverd. Knut Erling Johansen. Offer til drift av menighetssenteret.

12.12

11.00

3. søndag i advent Jes. 35, 1-10 1.Kor 4, 1-5 Matt.11, 2-11 Myldregudstjeneste. Berit Vasdal og Pål Svendsen. Ettåringer inviteres. Knøttsing. Offer til søndagsskolene i Rolvsøy. Kirkekaffe.

Frank Oterholts prekener kan leses på

http://frank.oterholt.be

Med forbehold om endringer.

9

‘‘

BARNESIDEN

Takknemlighet En gang Jesus besøkte en landsby kom 10 veldig syke mennesker imot han. De hadde en sykdom som het spedalskhet, som mange var redde for fordi den var så smittsom. De 10 holdt seg litt på avstand, men de ropte til han: Jesus, mester, miskunn deg over oss! Miskunn er et litt rart og fremmed ord i dag, men det be tyr: HJELP OSS! Eller REDD OSS! Eller BERG OSS! Kort fortalt så endte dette ropet fra de 10 syke menneskene med at de alle ble friske!! Men det utrolige var at det bare var 1 som kom til Jesus og TAKKET han for det. Jesus satte stor pris på takknemligheten til den ene. Vi læres opp til å takke for det vi får. Når du gir noe til en annen, ting eller gode handliger, så setter du pris på en takk tilbake! Vi bør ikke spare på takken, den gir glede i hjerte, og smitter til andre. Vi du gjøre dagen god, begynn med å takke. hilsen Wenche

Minileir på Sauevika

Jentene med søndagsskole-t-skjorter på og gut ten som springer bak bilen, går alle på Vesterøy søndagsskole. De var ledere på leiren og gjorde en kjempejobb. Årets søndagsskoleleirer hadde ledere fra 13-70 år. Flott, ikke sant?

Deltakerne fikk oppleve drama, teater, talkshow, film, sang og musikk.... Og sol og regn!

Trosopplæringstiltak i Rolvsøy

Søndag 24.oktober kl. 11.00 er det småbarns gudstjeneste i kirken, der det er 2 og 3 årin gene som er hederspersoner. De vil få utdelt en gave under gudstjenesten.

Søndag 14.november kl. 11.00 er det familie gudstjeneste i Kirken, der 4 åringene er spesi elt invitert. De vil få utdelt sin fireårsbok, og ellers være hederspersoner under gudstjenes ten.

aldersgruppene i forkant, men merk gjerne av datoen på kalenderen allerede nå, og husk at det ikke bare er barnet som er invitert, men det gjelder foreldre, faddere, besteforeldre og alle andre som ønsker seg livsglade Jesus opplevelser med barna i sentrum.

2år 3år

4år

Guro Foto: Helene Titterud Berit Vasdal

AMIGOS-klubb

Samling annenhver tirsdag (like uker) kl.17.30-19.00 i underetasjen på menighets senteret.

Klubben er beregnet på barn fra 4-9 år. Kontaktperson: Torunn Backer 99 77 49 82.

SØNDAGSSKOLEN!

Nylende grendehus

Hver søndag kl 10:30.

24. okt - er vi i kirken der 2 og 3-åringer er spesielt invitert.

7.nov - 21.nov - 5.des

Menighetssenteret

søndagsskole søndager kl 11:00.

-

Vi deltar på familiegudstjenestene i kirken.

STORE S-KLUBB

Velkommen til klubbmøter med hobby, turer, spill, vaffelsteking, utlodning og andakt.

Møtene holdes på mandager i ulike uker i kjelleretasjen i

Rolvsøy menighetssenter kl.18.00 - 20.00

Klubben er for barn fra 4. klasse.

Kontaktperson: Karin Rostad 97 73 40 26

10

Rolvsøy menighetsblad - september 2010

2år 3år

30 år siden Rolvsøy kirkes barnekor ble stiftet.

Organistvikar i kirken den gang, Elisabeth Johnsen, daværende sokneprest Per Hovland og menighetsrådet ønsket seg mer korsang i kirken, og ønsket å samle barn og ungdom til fellesskap om sang og musikk.

Første øvelse ble holdt 5. nov. på Hauges Minde og 20 jenter møtte opp. Etter få uker ble navnet Canto valgt. Det er italiensk, og betyr ”sang”. Canto sang for første gang på familiegudstjenesten den 7. desember samme året. Fra 1983 ble øvelsene av praktiske årsaker flyttet til kirken. Interessen for koret økte raskt, og i 1982 ble det delt i to, slik at det også ble et aspirantkor som fikk navnet Spiren. Da var det hele 30 sangere i hvert kor! Senere har vi jo fått nok et kor, Knøttsing (2008). I 1998 ble faktisk Canto nedlagt for en periode, da det var så få med, til stor sorg for menigheten.

I dag må vi kunne si at vi har en veldrevet korskole, med profesjonelle dirigenter. Korvirksomheten er en sentral del av trosopplæringen i menigheten, og barna får også kunnskap om bl.a. stemmebruk, liturgi og gudstjenesteliv. Dirigenter i jubileumsåret er: Knøttsing; Torunn Backer og Heidi Aarvik, Spiren; Ingvild Øverby Vist og Canto; Ann Kristin Hauglid.

Korene har gledet menigheten i alle disse årene med jevnlige deltakelser på gudstjenester og konserter. Mange bibelspill har de også blitt. Men både distriktet vårt, og faktisk hele landet har kunne glede seg over å høre Can to. De har bl.a. sunget i Torvbyen, Østfoldhallen, gjorde seg bemerket ved rikskirkesangerfesten i Bodø i 1995, sunget med Bjørn Eidsvåg, Brazz Brothers, Det Norske Blåseensemblet, vært med i radioprogrammet ”Lett i øret” og sunget ved radiogudstjenesten fra Rolvsøy kirke! Stort var det å være med i jubileumsspillet om Rolvsøy kirke 100 år.

I jubileumsåret er vi nå i ferd med å avslutte innspillin gen av en CD (” Cantar!”) der alle tre korene medvirker. Grovinnspillingen ble gjort i kirken i mai, og nå på etter sommeren har vi vært i studio og gjort finpussen. Det er LB-lyd ved Leif Bråten som er lydtekniker. CD`en skal presenteres på en jubileumskonsert i kirken lørdag 23. oktober kl. 16.00. Pr. i dag har Canto ca. 14 medlemmer, Spiren ca.13 og Knøttsing ca. 25.

Ivar S.Haugen/Karin Rostad Canto Knøttsing Noen glimt fra CD-innspillingen i kirken 3 glade studiosangere

Her er korenes øvetider:

Knøttsing (ca. 2-5 år) Torsdag kl. 17.30 – 18.15 i Menighetssenteret (kjelleren) Spiren: (fra 1. kl.) Torsdag kl. 17.30 – 18.15 i Menighetssenteret (store sal) Canto: (fra 5.kl.) Kirkekoret: Torsdag kl. 18.00 – 19.15 i kirken Torsdag kl, 19.30 – 21.30 i Menighetssenteret (Kjelleren) Spiren Vi tar i m for mer in ot nye m edlemmer!

11

Reisebrev fra Oberammegau...

Pasjonspillet i Oberammegau oppføres kun vært 10. År. Historien om pasjonspillet går helt tilbake til år 1634. Det var da svartedauden herjet området og innbyggerne i byen ba til Gud om å få slippe den dødelige pesten. Innbyggerne lovet å oppføre dette pasjonspillet – om Kristi lidelser – dersom de ble spart. Det ble de og har siden den gang oppført dette store spillet. Alle innbyg gerne er med enten som skuespillere eller statister fra mai til oktober. Lærerpensjonister fra Vestfold og Østfold reiste på busstur til Oberammergau fra 20-28 juli. Margareth Edvardsen og undertegnede var med fra Rolvsøy. I Lutherstadt Wittenberg bodde Luther det meste av sitt voksne liv. Slottskirken er berømt fordi Luther slo opp sine 99 teser på døren her. Neste morgen dukket ”Martin Luther” opp og fulgte oss gjennom byen til das Lutherhaus. Oberammergau er en vakker by med dekorerte hus og frodige blomsterkasser under vinduer og balkonger. Butikkene er fulle a treskjæring med motiver fra bibelen. Byen er verdensberømt for sin folkekunst og sitt pasjons pill. Av byens 5000 innbyggere er over 2000 med i spillet og de må være fra Oberammegau. Byen har et rikt musikk liv blant annet 4 kor og flere solister som kan bytte på. Skuespillerne blir utdannet i Oberammergau og man starter allerede i barnehagen å plukke ut talenter. Men nene lar skjegg og hår gro ett år før spillet og innbygger ne som er med i spillet forvandler seg selv fra bayere til jøder og romere. Det er fortsatt en ærefrykt for det som hendte den gangen. Det er ikke bare pengene som teller. Stykket var enklere i starten og språket er moder nisert. Musikken var komponert i 1805 av en lærer og organist og kravet om at Maria skulle være jomfru er falt bort. Stykket er basert på Jesu ord og skrifter, men hand lingen er noe sammentrengt.

Det storslagne spillet finner sted i det store ”Passio nspielhaus” som har 3 vegger og er åpent mot scenen og naturen bak. Det er 4720 sitteplasser for hver forestil ling. Alle får utlevert en bok om spillet som er på tysk, engelsk og svensk så en kan følge med hvis en ønsker. Ingen får lov å ta bilder. Spillet starter med palmesøn dag da Jesus kommer ridende på sitt esel og 1500 men nesker går gjennom scenen, gamle med stokk og barn som springer. Spillet slutter med oppstandelsen. Foran hver handling fra NT, vises tablåer med motiv fra GT. Det utføres av levende mennesker som står ubevegelig i sine stillinger. Det gir en fin dybdeeffekt og er impo-

12

Oberammegau Kari og ”Martin Luther”

Rolvsøy menighetsblad - september 2010

nerende å se på. Så kommer fortelleren frem og korene synger og orkesteret spiller. Spillet som før startet på formiddagen starter i år fra kl 14.30 – 17.oo. Skuespil lerne må deretter til de mange restaurantene og servere publikum middag som også rekker å gå rundt i byen å handle litt før spillet fortsetter fra kl 20.oo til kl 22.30 Det er mange som skulle overnatte i byen og vi overnat tet i Marnau i et 5 stjerners hotell 2 mil fra Oberammer gau. Med egen buss var ikke det noe problem. Dagen etter besøkte vi Mariasøstrene i deres Kanaan. Mariasøstrene er et tverrkirkelig fellesskap med medlem mer fra forskjellige land med røtter i den evangelisk Lutherske kirke. Det er i alt 180 søstre og her bor 130, 11 av dem er norske. De tyske bad om forsoning for det tyskerne hadde gjort under krigen.

Vi hadde en fin tur, men den største opplevelsen var pasjonspillet. Margareth og jeg så det for 10 år siden og vi hadde en like fin opplevelse denne gangen !

Kari Omberg Kari og ”Martin Luther”

Tenk, så glad for å motta litt penger til mat!

Det er hyggelig å kunne glede mennesker, uansett hvor de bor i verden. Denne lille familien fikk litt av vår overflod, slik at de kunne kjøpe seg mat og gå mette til sengs den kvelden. Ellers tilbringer de svært ofte mange timer på denne lille flekken av en grasbak ke i parken i Antsirabe by på Madagaskar. Millioner av mennesker lever av mindre enn 1 dollar per dag. Da blir det ikke så mye krefter til å skaffe seg arbeid, - og arbeidsplassene er fåtallige.

La oss her i Norge aldri glemme å takke Gud for hvor godt vi har det. La oss samtidig gi av det vi har via misjonsorganisasjonene, slik at flere etter hvert kan overleve!

Hilsen Bjørn Sv. Lie, Vallefjellet

13

Hos Mariasøstrene

SELSKAPSLOKALER

Rolvsøy Menighetssenter

dåp - konfirmasjon - bryllup - minnesamvær - barneselskap Bordtennis og billiard i underetasjen Priser fra 500 til 1500kr

69 30 69 20

[email protected]

Slekters gang

Døpte:

23.05.2010

Isabella Karlsen Johannessen Niklas Ulriksen Elias Alexander Røn Stang Julian Finn Aasheim Josefine Larsen Lorentzen, døpt i Gressvik kirke 13.06.2010

Selina Dahle Adele Marie Fjellheim Simensen Liam Aleksander Fjellheim Simensen 27.06.2010

Christian August Fossen Vigdal Jenny Marie Waage-Helstad, døpt i Østre Fredrikstad kirke 04.07.2010

Mathias Skamfer 01.08.2010

Othelie-Henriette Kristiansen, døpt i Saltdal kirke 08.08.2010

Olivia Ulriksen Roos Oliver Bergtun 22.08.2010

Teliné Desiree Nielsen Kristiansen John-Arne Gretland 29.08.2010

Emma Therese Holm

Viede:

22.05.2010 - Marit Karlsen og Lasse Andre Martiniussen 29.05.2010 - Therese Marie Isaksen og Bjørn Edvin Olavesen 05.06.2010 - Trine Marie Ramdahl og Espen Johnsrud 12.06.2010 - Christina Sahlin og Tom-Espen Klausen 19.06.2010 - Karoline Haukås og Lars Tore Nilsen 28.08.2010 - Bjørnhild Hansen og Rino Andre Rosenvinge

Døde:

Johan Arnt Stener Nielsen f. 15.05.1924 – d. 02.05.2010

Sigmund Hove f. 25.08.1931 – d. 07.05.2010

Erling Antonsen f. 05.10.1921 – d. 10.05.2010

Asbjørn Reidar Antonsen f. 01.08.1925 – d. 12.05.2010

Odd Asbjørn Johansen f. 31.08.1939 – d. 17.05.2010

Gudrun Knudsen f. 07.12.1921 – d. 19.05.2010

Johan Fredrik Klüwer f. 22.09.1930 – d. 22.05.2010

Erik Johannes Fritzner f. 09.04.1944 – d. 24.05.2010

Bergit Maria Rostad f. 29.08.1922 – d. 08.06.2010

Angell Johnny Berg f. 23.05.1936 – d. 12.06.2010

Thor Thøgersen f. 19.12.1937 – d. 14.06.2010

Sigrid Grandal f. 10.07.1912 – d. 19.06.2010

Ivar Nygård f. 25.06.1932 – d. 20.06.2010

Johannes Cold Hansen f. 30.09.1918 – d. 22.06.2010

Tor Inge Vatland f. 18.09.1967 – d. 27.06.2010

Gerd Halvorsen Giske f. 14.10.1936 – d. 30.06.2010

Karla Thorgunn Stubberud f. 23.12.1941 – d. 01.07.2010

Knut Huneide f. 25.06.1923 – d. 12.07.2010

Ruth Margaret Lystad f. 03.08.1922 – d. 26.07.2010

Halvard Bjarne Hansen f. 22.02.1917 – d. 01.08.2010

Trygve Norvald Pettersen f. 23.08.1928 – d. 04.08.2010

Randi Sofie Fjellheim f. 17.12.1924 – d. 07.08.2010

Redaksjonen avsluttet 30.08.2010

14

Rolvsøy menighetsblad - september 2010

SORG En verdig gravferd fjerner ikke sorgen, men gjør den enklere å bære.

fredrikstadbeg.no Veumvn.

51

69 31 30 62

hele døgnet

Vi hjelper deg når du trenger oss

• Personlig veiledning • Tradisjonelt eller alternativt • Fast, forhåndsavtalt pris

Vi garanterer topp kvalitet på våre Snitter - koldtbord - koldttallerken - kaker og varmretter

Tlf. 69 35 40 20

Hans Nilsen Hauges vei 2 (Østfoldhallen sør)

DØGNVAKT

Min Salme

Marit Granlund Valget falt på ”Takk at du tok mine byrder”, - Salmer 97, nr 91.

Den er skrevet av Trygve Bjerkrheim. Da er den selvsagt også skrevet på nynorsk, noe som jeg synes gjør den ekstra fin.

Salmen inneholder kjernepunktet i kristendommens budskap: Jesu stedfortredende død og oppstandelse - og ikke minst det grunnleggende håpet som den kristne tro gir.

Ondskap og ødeleggelse skal ikke ha det siste ordet.

Takk at du tok mine byrder, Eit høgfjell av skuld og av skam.

Du bar det på skuldrene dine, Du skuldlause sonofferlam.

Takk at du bar mine synder, Betalte mi skyhøge skuld.

Med blod frå ditt fullkomne hjarta Og ikkje med sylv eller gull.

So vil ved korset eg standa, Med undring eg ser: Eg er fri!

Eg skal ikkje døy, eg skal leva Med Jesus til æveleg tid!

Jeg utfordrer Ella Marit Årdalen til å skrive om sin salme i neste nummer.