Mobbing i barnehagen (bokmål), 2. utgave

Download Report

Transcript Mobbing i barnehagen (bokmål), 2. utgave

Mobbing i barnehagen

”Barna er det mest verdifulle foreldrene har, og barns trivsel i egen hverdag er helt avgjørende for barnas utvikling og vekst og foreldrenes trygghet.”

Forekommer det mobbing i barnehagen?

Det kan være vanskelig å definere atferden blant barnehagebarn som mobbing. En av årsakene til dette kan handle om en vegring blant barnehageansatte og foreldre mot å innse at også små barn kan plage og trakassere hverandre, og den virkning negativ atferd hos små barn kan ha på andre. At barn plages i barnehagen er dokumentert gjennom flere undersøkelser og forskningsresultat, bl.a. i rapporten e: ”

Barnehagen som læringsmiljø og danningsarena

” ved Høgskolen i Hedmark, Oppdragsrapport nr. 9 – 2012 og ”

Barns medvirkning og trivsel i barnehagen

” ved DMM/NTNU, Samfunns forskning 2012. Når et barn plages daglig eller flere ganger i uk en , slik d isse mobbing.

rapportene viser, er dette en negativ og alvorlig opple velse for den det gjelder og kan etter FUBs mening defineres som Mobbing er et alvorlig problem for dem det gjelder, og opplevelsen av å bli utestengt og krenket med ord og handlinger, er like vond uavhengig om vi kaller det mobbing, trakassering eller krenking. Erting og plaging er ikke det samme som mobbing, men erting som skjer systematisk og over tid mot det samme barnet er mobbing.

FUB er part i Manifest Mot Mobbing, og er opptatt av å sette mobbing i barnehagen på dagsorden.

Hvordan ser mobbing mellom små barn ut?

Undersøkelser om barns trivsel i barnehagen viser at ca 12 % av barna opplever å bli plaget i barnehagen, kjennetegn på slik plaging er:

slåing, dytting og lugging

• • •

erting, bli ledd av, kalt sårende ting eiendeler blir ødelagt og gjemt bort utestenging

I barnehagen kan personalet gjennomføre barnesamtaler, for å få vite noe om trivsel og samspillet i barnegruppen.

”Det er ikke så rart at de andre barna erter Nina, hun gråter jo så lett!”

Hva kan barnehagen og foreldrene gjøre?

De voksne må være tydelige og si vennlig i fra i aktuelle situasjoner om at mobbeatferd ikke aksepteres. Det er viktig å huske at i en mobbesituasjon er ikke barna jevnbyrdige og ved å utspørre barna, kan det være en fare for at bare den ”ster keste” vil bli hørt.

Voksne kan også krenke barn med ord og handlinger. Barnehagen må ha et bevisst og definert barnesyn, respekt og toleranse bør prege alle de ansattes møter og kommunikasjon med barna. De voksne må: • være sammen med barna slik at mobbing oppdages • • • være nær nok til å se og høre være aktive, varme og engasjerte bry seg ”En voksen som evner å sette grenser på en varm og tydelig måte, vil virke forebyggende mot mobbing og annen antisosial atferd. En slik voksen blir betraktet som sterk, får innflytelse og er en slik voksen som barn og unge trenger.” Det må jobbes systematisk med å fremme respekt og toleranse mellom barn i barnehagen. Holdningsfremmende arbeid i barne hagen kan langt på vei forebygge mobbing og diskriminering mellom barn, både i løpet av barnehagetiden og senere i barnas liv. Vennskap mellom barn er en annen viktig forutsetning for å fore bygge mobbing. Foreldre og barnehagepersonalet har en svært betydningsfull oppgave med å tilrettelegge for og skape vennskap mellom barna.

”Det å ha en venn og være en venn, er et godt arbeidsmål for arbeidet med barn i barne hagen. Vennskap er det aller viktigste virkemiddel mot mobbing.”

Samarbeid mellom hjem og barnehage:

Det er svært viktig at foreldrene involveres med en gang barnehagepersonalet får mistanke om at det forekommer mobbing. Like viktig er det at foreldrene melder i fra til barne hagen dersom de oppdager mobbing blant barna. Det er av vesentlig betydning at barn, foreldre og personale snakker sammen for å få slutt på mobbingen, og at de voksne lager en plan for hvordan dette kan forebygges og stoppes.

I tillegg til å følge opp eget barns trivsel og velvære, har det stor betydning at foreldre også bryr seg om andres barn og inkluderer dem i egen hverdag. Det kan gjøres ved å hilse på de andre barna i barnehagen, slå av en prat og invitere med andres barn hjem. Foreldrene kan også bidra til å fremme et godt miljø i barnehagen ved å snakke positivt om barnehagen, perso nalet, de andre barna og deres familier utenom barnehagetiden.

Foreldreutvalget for barnehager www.fubhg.no

[email protected]

Utgitt av Foreldreutvalget for barnehager (FUB) - 2012 . Revidert 2014