Arta romanică - WordPress.com

Download Report

Transcript Arta romanică - WordPress.com

Arta romanică In timp ce Imperiul Roman de Rasarit- Imperiul Bizantin se mentinea cu o constanta forta, Imperiul Roman de Apus se dezmembra sub puterea barbarilor. Multa vreme aceasta perioada cuprinsa intre 400 si 1400 a fost vazuta ca o perioada cruda, cuprinsa intre doua mari civilizatii: cea a Renasterii si civilizatia romana. De aceea aceasta perioada a fost numita Evul Mediu.

Arhitectura romanică In secolul al XI-lea, Europa incepe sa se contureze asa cum o vedem noi astazi. Nobilii, mari proprietari de pamanturi, au inceput sa-si construiasca castele fortificate, construite pe inaltimi si inconjurate de ziduri puternice si de santurii pline cu apa. Elementul central era donjonul, care era la randul sau o constructie fortificata, putand oferii stapanului posibilitatea de locuire.

Insa cel mai important si reprezentativ element de arhitectura era bazilica,de proportii considerabile, construita din piatra. Ea este compusa dintr-o nava centrala si doua sau patru nave laterale despartite intre ele prin stalpi. In partea de est ea are intotdeauna o absita care adapoteste altarul. Stalpii care despart navele sunt masivi si capiteluri variate, cu decoratii sculptate geometrice sau florale.

Sculptura romanică

Sculptura romanica reia tehnoca sculpturii in piatra, care disparuse aproape in secolele anterioare. Acest fapt este un dintre cele mai importante realizari ale artei romanice. Numeroase reliefuri sculptate in piatra decoreaza exteriorul bazilicilor; locurile preferatede artisti pt creatia lor sunt portalurile bisericilor, un element decorativ important al fatadei. Subiectele tratate de sculptura romanica sunt religioase, cu personaje conventionale, hieratice.

Arta miniaturii Cunoaste si ea o dezvoltare considerabila in epoca romanica, relievandu-se prin rafinamentul executiei, bogatia imaginilor, virtoazitatea stilului.

Concluzie

Arta romanica se dezvolta intre secolele XI-XIII in statele feudale ale Europei occidentale. Principalulul domeniu de manifestsre a acestei arte este arhitectura, cu doua mari programe: castelele fortificate si bisericile de tip bazilica. Sculptura si pictura sunt subordonate arhitecturii, avand un rol mai mult decorativ. Starea de incertitudine si razboi care domnea in epoca, ca si alti factori de natura artistica determina o anumita masivitate a creatiilor, carora le lipseste supletea si naturaletea .

Stilul romanic

• A aparut prin imbinarea dintre arta romana si arta popoarelor din occident • Caracteristici: • Planul bisericii este in forma de cruce latina • Biserica are o incapere principala si doua sau patru laterale desprtite prin coloane • Corul este asezat la inaltime • Pictura este saraca • Sculptura este bogata

Reprezentativa este Catedrala din Pisa

Reprezentativa pentru acest stil este si Biserica Sfantului Mormant de la Ierusalim

Problema centrala a arhitectilor ramane ca si in alte epoci artistice, gasirea unor solutii pentru inaltarea unui acoperis solid. Antichitatea oferea doua solutii: acoperisiul in sarpanta si cupola. Primul, propriu edificiilor bazilicale, era facut din lemn. El avea avantajul de a fi usor, dar si inconvenientul de a nu fi rezistent. Acoperisiul in forma de cupola erea solutia cea mai buna, insa ridica dificultati tehnice legate de sustinerea imensei mase de piatra.

• Originalitatea mesterilor romanici consta in utilizarea boltii semicirculare pentru a sprijini acoperisul. Cunoscuta inca de romani, bolta este folosita acum pentru a sustine cei doi pereti ai navei centrale a bisericii. De la unele bolti romane provine denumirea acestui stil artistic. Primele edificii erau reduse ca proportii datorita rezistentei lor scazute.

Homorod - Hamruden

• Biserica romanica din sec. 13 a fost modificata in sec. 15 si 18. Zid dublu sec. 15-18. Biserica se afla in centrul localitatii. Biserica romanica initiala a fost intarita in sec. 15 cu un masiv turn de cor. Zidul interior este in forma de patrulater si are turnuri la colturi. La sfirsitul sec. 18 a fost construit corul din zidul sudic al bisericii. Din aceasta perioada dateata si mobilierul interior (altar, amvon, strane, tavan casetat), in stilul barocului transilvanean taranesc.

Hosman – Holzmengen

Biserica romanica cu turn

vestic, fortificata pe la 1500. Bazilica romanica cu turn vestic din sec. 13 a fost modificata in sec. 15 potrivit tehnicilor de aparare. Pentru aceasta, au fost demolate navele laterale si s-a construit un zid imrejmuitor dublu. Turnul de poarta mai are inca sistemul de inchidere initial (un gratar care cade). Portalul de vest romanic reprezinta un detaliu deosebit de valoros.

Harman - Honigberg

• Bazilica romanica cu turn vestic si capele flancind corul, imprejmuire puternica cu santuri de apa.

Cisnadie - Heltau

Bazilica romanica cu turn vestic (sec. 13), fortificata in sec. 15. Zid dublu cu santuri de apa. in centrul cetatii se afla bazilica romanica, cu un masiv turn vestic, incadrat de navele laterale. Biserica, initial inchinata sfintei Walburgis, a fost transformata in sec. 15 ca biserica fortificata. Corul a fost inaltat, iar deasupra intrarilor de nord si de sud au fost construite fortificatii de aparare. Un zid dublu cu santuri de apa protejeaza biserica.

Realizatori: Gheorghe Andreea - Cristina Toader Diana - Elena Trică Bianca - Andreea