Pregătirea tactică

Download Report

Transcript Pregătirea tactică

Pregătirea tactică a copiilor cu vârsta de 8-10-12 ani

WWW.FMF.MD

HASTA LOS 10

JUEGOS:

AÑOS

.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Jocul de fotbal cu componenţă redusă

 Jocul este activitatea principală a copiilor. Jocul constituie o necesitate esenţială, firească tuturor copiilor. Astfel, obiectivele principale ale fotbalului de masă sunt de a iniţia copiii în domeniul fotbalului şi de a-i instrui prin intermediul jocului. Fotbalul practicat într-o

componenţă numerică incompletă

, pe terenuri cu suprafeţe reduse, reprezintă soluţia în cazul ambelor necesităţi.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

De ce jocul cu componenţă numerică redusă ?

  Pe terenurile cu dimensiuni reduse, care sunt mai potrivite capacităţilor fizice ale tinerilor fotbalişti, aceştia au posibilitatea să atingă de mai multe ori mingea, învaţă să o conducă şi să o controleze. Misiunea antrenorului-educator este de a implementa şi a promova metoda

instruirii prin joc

. o modalitate mai plăcută de a învăţa. Jocul constituie o modalitate excelentă de a dezvolta abilităţile psihomotorii, care permit copiilor să se relaxeze şi să depăşească stările de anxietate. Aceasta încurajează la copiii iniţiativa şi inventivitatea, precum şi capacitatea de a-şi asuma riscuri. Pur şi simplu savurează plăcerea de a juca fotbal împreună şi de împărtăşi clipa cu ceilalţi colegi .

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Avantajele jocului cu componenţă numerică redusă

– Jucătorii ating mingea de cinci ori mai des în cazul fotbalului în 4 şi cu 50% mai des în cazul fotbalului în 7. – Jucătorii se pomenesc de trei ori mai des în situaţii de unu contra unu în cazul fotbalului în 4 şi de două ori mai des în cazul echipelor cu 7 jucători.

– În mediu, golurile sunt înscrise la fiecare două minute, în cazul fotbalului în 4 şi la fiecare patru minute în cazul fotbalului în 7.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Avantajele jocului cu componenţă numerică redusă

– Timpul pe parcursul căruia mingea este în afara jocului constituie 8% din durata meciului în cazul fotbalului în 4, 14% în cazul fotbalului în 7 şi 34% în cazul echipelor cu 11 jucători.

– Portarii sunt implicaţi în acţiune de două-patru ori mai des în cazul fotbalului în 7, decât în cazul echipelor cu 11 jucători.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

În meciurile cu componenţă numerică redusă, fiecare jucător

:       Joacă pe întreaga durată a meciului.

Primeşte mingea mai des.

Încearcă mereu să înscrie goluri.

Are libertatea de a juca.

Este încurajat mereu de către antrenorul-educator.

Este susţinut/susţinută de către părinţi, antrenorul-educator.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Avantajele jocului cu componenţă numerică redusă

 Contribuie la îmbunătăţirea abilităţilor, la consolidarea independenţei, la facilitarea preluării iniţiativei şi adoptării deciziei (creativitate), de asemenea, îmbunătăţeşte relaţiile cu şi faţă de alţii. Din punct de vedere tactic, aceasta se referă la viziune, atac şi apărare. Totuşi, orice curs de fotbal de masă trebuie să includă o perioadă de joc liber. Antrenorul educator, de data aceasta, se retrage şi păstrează distanţa. Acest lucru permite copiilor să joace fără restricţii şi să aplice în practică abilităţile însuşite.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Zona de joc

 Trebuie luate în consideraţie dimensiunile terenului de joc. Acesta trebuie să corespundă vârstei, abilităţilor şi numărului de jucători. Echipelor cu un număr mare de jucători le este dificil să joace pe terenuri cu dimensiuni reduse, fiind necesare abilităţi tehnice excelente şi o viziune deosebită asupra jocului. De regulă, nu putem să preconizăm ca copiii cu vârsta de 6-12 ani să posede aceste abilităţi. Copiii au diferite abilităţi, în dependenţă de dezvoltarea lor fizică şi de aptitudinile tehnice. Din aceste considerente, nu toate jocurile cu componenţă redusă sunt recomandate tuturor categoriilor de vârstă. Este important de urmărit o dezvoltare logică a procesului în care copiii se mişcă de la fotbalul în 4x4 (fără portari) la fotbalul în 9x9 .

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Poarta/ Inventarul sportiv

 Dimensiunile porţilor trebuie să corespundă categoriei de vârstă a copiilor. Copii mici = porţi mici, copii mari = porţi mari. Dacă este posibil, utilizaţi porţi cu plase. Plasele fac jocul mai distractiv. În cazul în care sunt disponibile doar porţi, dimensiunile cărora corespund jocurilor pentru echipele cu 7 jucători, acestea pot fi micşorate cu indicatoare speciale. Altfel, creaţi porţi utilizând discuri, conuri sau jaloane de demarcaţie. De asemenea, este important ca porţile celor două echipe să fie uşor de deosebit. Trebuie furnizate un număr suficient de pieptare de diferite culori.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Tehnica de joc

 În jocul de fotbal sunt practicate mai multe abilităţi tehnice, precum ar fi menţinerea în posesie a mingii, şutul spre poartă, pasarea, conducerea şi alergarea cu mingea şi loviturile cu capul. Pressing-ul din partea adversarilor contribuie la învăţarea mai eficientă şi la îmbunătăţirea abilităţilor. Este important de asigurat faptul că toate etapele de joc să fie antrenate/exersate. Dacă, de exemplu, o atenţie deosebită, în cadrul unui curs, este acordată dribling ului, formatul activităţilor trebuie ales foarte atent, pentru a promova anume tactica de dribling.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Manevre de apărare

    Deposedarea adversarului de minge, Preluarea mingii, atunci când aceasta este în posesia echipei adverse (intercepţia), Preluarea mingii de la adversar în limita regulilor de joc (duel defensiv), Încetinirea atacului (blocarea).

Este foarte important, pentru ca un jucător să înveţe, să nu se arunce în placaj şi să se ridice în apărare.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Pregătirea tactică

1.

Obţinerea rezultatului nu trebuie să prevaleze asupra importanţei realizării sarcinii didactice.

2.

Să acorde preferinţă, într-o măsură mai mare, comportamentului orientat spre joc, decât repartizării jucătorilor în joc. 3.

Să evite “deformările” tactice cu o funcţionalitate redusă în timpul jocului copiilor (tactica poziţie afară din joc (ofsaid) şi altele); 4. Depunerea de eforturi considerabile, pentru a însufleţi jucătorii să practice un joc de atac, apreciind curajul, creativitatea şi fantezia; 5. Amplasarea pe teren trebuie să presupună etapele de joc, începând cu o percepere nesemnificativă a jocului, pentru ca ulterior să poate cere de la jucători executarea unor sarcini mult mai complicate; 6. Îndeplinirea şi cercetarea elementului de joc trebuie făcută cu scopul de a contribui la ameliorarea legăturii tactice dintre jucători şi pentru a evidenţia caracteristicile individuale ale acestora.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Jocul cu componenţă numerică redusă U-8 ...

WWW.FMF.MD

2X1, 2X2, 3X2, 3X34X4, fără portarTrecerea de la

4+1,2X1, 2X2, 3X2, 3X3

4X4, fără portar

Trecere la 4+1

4/29/2020

Pregătirea tactică 7х7

Modelul din dou ă linii 3:3 constă în posibilitatea ca doi atacanţi şi fundaşi de centru să joace liber atât în faza de atac, cât şi în apărare, şi invers. Cei din urmă au sarcini mult mai bine definite şi se pot mişca doar pe partea exterioară a liniei de apărare sau de atac.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Pregătirea tactică 7х7

 Modelul din 3 linii 3:2:1 – trei fundaşi, care, de regulă, stau în defensivă, doi mijlocaşi pe centru, care au posibilitatea să se mişte asistându-l pe unicul atacant de centru.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Pregătirea tactică 7х7

Modelul din patru linii 1:2:1:2 cu un fundaş de centru, căruia îi revine misiunea de apărare a porţii, cu doi fundaşi laterali rapizi, cărora le revine misiunea să susţină unicul mijlocaş de centru sau să apeleze la ajutorul apărătorului; mijlocaşul care pune mingea în joc este pregătit să se implice în faza de atac, iar doi jucători laterali participă la formarea triunghiurilor mobile, care sunt capabile să înainteze în direcţia adversarului, pentru a executa lovitura asupra porţii sau să recurgă la transmiterea mingii pe transversală, pentru a permite mijlocaşului să înainteze.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

7х7 sau 8х8

WWW.FMF.MD

4/29/2020

7х7 sau 8х8

WWW.FMF.MD

4/29/2020

7 х7 sau 8х8

WWW.FMF.MD

4/29/2020

7 х7 sau 8х8

WWW.FMF.MD

4/29/2020

7х7 sau 8х8

WWW.FMF.MD

4/29/2020

7х7 sau 8х8

WWW.FMF.MD

4/29/2020

7х7 sau 8х8

WWW.FMF.MD

4/29/2020

7х7 sau 8х8

WWW.FMF.MD

4/29/2020

7 х7 sau 8х8

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Trecerea de la 8 х8 la 11х11

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Pregătirea tactică 9х9

 Modelul 3:2:3. Doi fundaşi laterali, graţie experienţei obţinute anterior, pot susţine în mod eficient mijlocaşul, imediat ce acest lucru va fi impus de circumstanţele de joc, în colaborare cu fundaşul de centru, care are sarcina de organizare a apărării. Doi mijlocaşi luptă în centru, asigurând sprijin permanent jucătorilor din apărare şi susţinând acţiunile tactice de atac, prin intermediul paselor şi schimbărilor repetate ale meciului .

Trei atacanţi trebuie să blocheze toată linia de atac.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Pregătirea tactică 9х9

 Progresul amplasării jucătorilor pe terenul de fotbal, contribuie la consolidarea apărării formată din patru jucători, schema tactică prezentată prin modelul 2:3:3. Doi fundaşi de centru, care îndeplinesc în mare măsură funcţiile de apărare, trei mijlocaşi, doi dintre care fiind laterali pregătiţi, în caz de necesite, să se deplaseze spre liniile de apărare, un mijlocaş de centru, căruia îi revine sarcina de a pune în joc mingea şi de a susţine atacul, trei atacanţi, cărora le revine aceleaşi misiuni ca şi în modelele anterioare.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

WWW.FMF.MD

Sistemele de joc 4-4-2 sau 4-3-3

4/29/2020

Jocul în apărare

 

Principiul zonal 4 în linie

Pressing

Jocul de atac

Faza organizată

Atac rapid

Amplasările standarde

 

În atac În apărare WWW.FMF.MD

1-4-2-3-1 4/29/2020

Steve Howey

«Dacă aţi realizat ceva, înseamnă că visul vi s a îndeplinit. Dacă nu aţi realizat ceva, atunci, cel puţin, aveţi experienţa necesară pentru a realiza o parte din vis.

»

WWW.FMF.MD

4/29/2020

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Pregătirea tactică a unui tânăr fotbalist poate fi începută de la o vârstă fragedă, dacă prin procesul dat percepem un şir de procedee didactice, direcţionate spre : • perceperea şi aprecierea spaţiului în plan static şi dinamic; • orientarea spaţială tridimensională; • aprecierea timpului şi ritmului; • organizarea unui mod de gândire exact şi formal; • dezvoltarea unei dinamici mintale corespunzătoare; • exprimarea ipotezelor de joc; • utilizarea abilităţilor însuşite tangenţial unui scop anumit; • consolidarea relaţiilor de cooperare pentru soluţionarea sarcinilor comune.

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Pregătirea tactică

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Pregătirea tactică

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Pregătirea tactică

WWW.FMF.MD

4/29/2020

Pregătirea tactică

WWW.FMF.MD

4/29/2020

WWW.FMF.MD

2x2x2

Pregătirea tactică

2 1 3 3 1 2

4/29/2020

WWW.FMF.MD

Pregătirea tactică

4 x 4 + 3C C 3 4 3 C 1 4 2 1 2 C

4/29/2020

WWW.FMF.MD

4/29/2020

WWW.FMF.MD

4/29/2020

WWW.FMF.MD

4/29/2020

WWW.FMF.MD

4/29/2020

WWW.FMF.MD

4/29/2020