FLIB-nieuwsbrief

Download Report

Transcript FLIB-nieuwsbrief

NIEUWSBRIEF

GESLAAGD SEMINAR VAKGROEP INKOOP ‘INKOOP IS VAN IEDEREEN EN VAN ALLE TIJDEN’

Een volle parkeerplaats, geroezemoes in de gangen. Gelach, koffiekopjesgerinkel, vergezeld door vrolijke begroetingen. Zo startte op donderdag 9 februari het derde landelijke seminar voor inkopers, juristen, facilitair managers, controllers, projectleiders en andere geïnteresseerden, werk zaam bij een van de veiligheidsregio’s of het IFV. Met ruim 130 deelnemers, net als vorig jaar.

Missie

“Waarom doen we wat we doen als regio? Wat is de missie en visie van de regio’s, en hoe leveren we daar als inkopers een bijdrage aan?” Dagvoorzitter Maarten Zijp (voorzitter van de vakgroep inkoop) slaat in zijn inleiding alvast een bruggetje naar de plenaire spreker van de middag. Er was een missie en daaromheen is een bedrijf gebouwd: Tony’s Chocolonely. Maar eerst werd IJle Stelstra, de nieuwe directeur Brandweer bij het IFV, bevraagd over de doelstellingen van het IFV, en dan met name qua inkoopsamenwerking. “Doelmatigheid. Ik zie inkopers als degenen die hun kennis in moeten brengen in het proces. Zij kennen de markten, de leveranciers. Door samen te werken, de regio’s en het IFV, versterken we elkaar. We zijn nu bezig bij zowel Brandweer NL als bij het IFV om de organisatiestructuur verder te ontwikkelen en de bestaande vakgroepen de ruimte te geven nog beter hun rol te pakken’.

Wat is het verband tussen handjeklap, zijderoutes en brandweerwagens?

“Charles Babbage, een Britse wiskundige en ontwerper van de eerste mechanische rekenmachine, was in 1832 de grondlegger van het inkoopvak als professie’. Daar is Rob Tieman, cultuurhistoricus, van overtuigd. Rob schetst in grote lijnen en aan de hand van voorbeelden als de zijderoutes en andere handelsroutes, opgezet door bijvoorbeeld de

NIEUWSBRIEF

Hanzesteden, de groei van het vak inkoop. “Handje klap, het feitelijke loven en bieden, dat doen jullie niet meer. Maar wel zoek je als inkoper nog steeds naar de marges, de speelruimte binnen de mogelijkheden. Mijn advies aan jullie: volg de mondiale ontwikkelingen. De globalisering, de groeiende rol van China, de technologische innovaties, die raken ook de brandweer”, is de afsluitende boodschap van Rob.

Workshoprondes

Tijdens de drukbezochte workshoprondes kwam een grote variëteit aan onderwerpen aan bod, waaronder het inkopen van ICT, vastgoed in eigendom van de regio, jurisprudentie, dynamisch aankoopsysteem, en de mogelijkheden om samen te werken binnen de aanbestedingsrichtlijnen. In deze nieuwsbrief een impressie van de dag. De presentaties zijn terug te vinden op https://www.brandweer.nl/brandweernederland/evenementen/2017/inkoopseminar veiligheidsregio-s (zie rechtsonder, het blauwe tekstvak).

Inkoopsamenwerking

Na de workshoprondes start de plenaire middagsessie met een dubbelinterview met Denise Baecklant, accountmanager bij de FLIB (Faciliteit Landelijke Inkoop Brandweer), en John van der Zwan, regionaal commandant van Gooi & Vechtstreek en voorzitter van de regiegroep van de FLIB.

Denise neemt iedereen weer even mee in de geschiedenis van de FLIB, gestart als pilot en nu vast onderdeel van het IFV. ‘We groeien in onze rol: we maken de kanteling naar kenniscentrum, en daarnaast werken we aan een flexibele schil rondom de FLIB. Het moet

NIEUWSBRIEF

mogelijk worden voor mensen uit d e regio’s een tijd met ons op te trekken. Dat versterkt de FLIB, en is voor jezelf een mooie kans om je te ontwikkelen. John doet nog een oproep voor de vacature van portfoliomanager. Maar dat niet alleen: ’Het kan niet zo zijn dat steeds dezelfde regio’s mensen afvaardigen. Het is belangrijk dat we met elkaar de capaciteit leveren voor de FLIB-projecten. Bijvoorbeeld doordat elke regio een of meer projecten adopteert. Bij de FLIB gaan de portfoliomanagers vooral kennis opbouwen over leveranciersmarkten, inkoopstrategieën opstellen. Zie het als een mooie stap in je carrière als inkoper of projectleider, om daarin te participeren.’

Crazy about chocolate, serious about people

“Stel je eens voor, je staat onder de boom, het is warm, maar je krijgt koelte door de vele bladeren boven je. Je bent omgeven door 70 Ivoriaanse boeren. In je ene hand een touw met een schaap eraan en in je andere hand een kip. En je wordt gekroond tot Koningin van Blaisekro. Een van de d orpen waar Tony’s Chocolonely de cacao vandaan haalt.” Het overkwam Eva Gouwens, first lady of chocolate, ook wel ‘algemeen directeur’ genoemd. Zo werd zij door de lokale bevolking bedankt voor de wijze waarop Tony’s te werk gaat. Eva vertelt het verhaal achter Tony’s Chocolonely. Het begin: de acties van Teun van de Keuken, journalist en programmamaker van Keuringsdienst van Waarde. Teun onderzocht wat er terecht kwam van het protocol om de moderne slavernij in de cacaobranche terug te dringen. Het resultaat van zijn onderzoek: de zeven grootste chocoladeproducenten deden niets met het protocol. Er zijn ruim 2,5 miljoen boeren die ieder zo’n 1000 kilo cacaobonen leveren aan een van deze multinationals. Deze zijn samen goed voor zo’n 80% van het marktaandeel. Maar 90% van deze boeren werken onder erbarmelijke omstandigheden. Er is sprake van uitbuiting en kinderarbeid. Zo ontstond Tony’s Chocolonely. “Tony werkt volgens vijf principes: betaal een eerlijke prijs, traceer de boon en maak daardoor onderscheid van de bulk, ga voor de lange termijn, samen staan de boeren sterker, en verbeter samen de kwaliteit en de productiviteit.”

NIEUWSBRIEF

Inmiddels is Tony ontwikkeld tot een bedrijf met een omzet van 45 miljoen euro. Tony is ook meer en meer een partner aan het worden voor de andere chocoladeproducenten . “Ook zij krijgen te maken met consumenten die willen weten waar hun product vandaan komt en hoe het is ge maakt.’ De doelstelling van Tony om consumenten bewust te maken van de geschiedenis van de cacao en de missie van Tony’s Chocolonely heeft Eva vandaag gehaald: “Jullie ontvangen straks bij het weggaan twee repen Ton y’s Chocolonely. En de bedoeling is er om een weg te geven aan iemand anders. In de wikkel van de reep staat feitelijk het verhaal dat ik vandaag met jullie heb gedeeld. En daarmee heb ik mijn doelstelling gehaald.”

Save the date!

Het volgende seminar van de vakgroep inkoop vindt plaats op

1 februari 2018

. Zet het alvast in je agenda!

Contactgegevens FLIB:

Denise Baecklant 06 - 48 13 72 43 Accountmanager FLIB [email protected] Devie Boekel Portfolio Materieel & Materiaal [email protected] 06 – 13 63 30 01 Sharanda de Jong Projectondersteuner [email protected] 06 – 27 65 03 43 Ruud Scheerder Portfolio facilitair [email protected] 06 – 11 51 43 30