Hyperventilatie

Download Report

Transcript Hyperventilatie

Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

Patiƫnteninformatie

Hyperventilatie

Wat is hyperventilatie?

We spreken van hyperventilatie als u sneller en/of dieper ademt dan op dat moment nodig is.

Hyperventilatie betekent letterlijk: veel ademen.

Door deze manier van ademen kunt u last krijgen van vreemde, soms angstaanjagende, maar ongevaarlijke klachten.

Hoe werkt de normale ademhaling?

Door in te ademen komt er lucht in uw longen. De longen halen zuurstof uit de ingeademde lucht. Die zuurstof wordt opgenomen in het bloed en vervoerd naar plaatsen, waar het nodig is. Als de zuurstof is opgebruikt, blijft koolzuurgas als afvalproduct over.

Het koolzuurgas wordt ook weer via het bloed teruggevoerd naar de longen. De longen halen het koolzuurgas uit het bloed. Vervolgens ademt u dit met de uitgeademde lucht uit.

Tijdens lichamelijk inspanning, bijvoorbeeld traplopen, gaat u sneller ademhalen. Het lichaam heeft namelijk meer zuurstof nodig en moet meer koolzuurgas kwijt.

Wat gebeurt er bij hyperventilatie?

Als u in rust te diep of te snel ademt, gaat u hyperventileren. De hoeveelheid zuurstof in het bloed verandert hierbij maar weinig. Dit komt omdat de rode bloedcellen, die de zuurstof opnemen en vervoeren, op een bepaald moment vol geladen zijn.

Deze kunnen dan geen zuurstof meer opnemen. Bij hyperventilatie verandert wel de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed: er ontstaat een tekort. Dit komt omdat u veel koolzuurgas uitademt, terwijl u zich niet inspant en dus geen extra koolzuurgas produceert. Het koolzuurgehalte in het bloed daalt en daardoor verandert de zuurgraad in het lichaam.

Deze verandering kan aanleiding geven tot allerlei klachten. Bij hyperventilatie kunt u last hebben van: een benauwd gevoel pijn op de borst hoofdpijn duizelingen het gevoel dat u flauwvalt tintelingen in handen en voeten droge mond misselijkheid Daarnaast zijn ook andere klachten mogelijk.

Wat is de oorzaak van hyperventilatie?

Het is moeilijk een oorzaak voor hyperventilatie aan te geven. Hyper-ventilatie kan veroorzaakt worden door spanning of door de angst om een aanval te krijgen. Soms kan hyperventilatie voorkomen bij mensen die aanleg voor astma hebben. Uw arts zal met u nagaan wat bij u de oorzaak kan zijn van uw hyperventilatieklachten.

Wat kunt u er zelf aan doen?

De verschijnselen van hyperventilatie treden op als er te weinig koolzuur in uw bloed zit. Het koolzuurgehalte kunt u verhogen door langzaam en oppervlakkig te ademen.

Als u een aanval voelt opkomen, kunt u als noodmaatregel een plastic zak voor uw neus- en mondopening houden. U ademt 1 tot 2 minuten in deze zak. U ademt dan uw eigen uitgeademde lucht weer in. Hierdoor stijgt het koolzuurgehalte. Als u vaak last heeft van hyperventilatie, is het beter om ademhalingsoefeningen te doen. Door een betere en effectieve ademhaling kunt u de aanvallen voorkomen. De arts zal met u bespreken hoe u de ademhalingsoefeningen kunt doen.

Vragen?

Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist. Polikliniek Longgeneeskunde: Locatie Molengracht: T (076) 595 43 54 of T (076) 595 14 29 Locatie Pasteurlaan: T (0162) 32 73 76 www.amphia.nl

Hyperventilatie

1-1