Versie Doorwerth - Ontdek het zelf!

Download Report

Transcript Versie Doorwerth - Ontdek het zelf!

Bewaarspecial voor hoogbouwbewoners Doorwerth

Per 1 januari 2017 wijzigt de afvalinzameling in onze gemeente. U heeft straks zelf invloed op hoeveel afvalstoffenheffing u betaalt. Elk huishouden betaalt straks een basistarief. Dit basistarief is lager dan de huidige afvalstoffenhef fing. Daarbovenop ‘betaalt u per keer’ dat u een zak restafval in een onder grondse verzamelcontainer gooit. In deze folder krijgt u onder andere: • uitleg over het betalen per keer; • uitleg over de inwerpopening van 30 en 60 liter; • tips om afval beter te scheiden.

Hoe werkt ‘betalen per keer’ als u in een flat, appartement, boven- of benedenwoning woont? N af ie pe v r uw ali 1 n j e za a n me

ua

r

li

n

g i 2017

Vanaf 1 januari 2017 betaalt u per keer dat u een afvalzak in de ondergrondse verzamelcontainer gooit: • voor een kleine storting van 30 liter (pedaalemmerzak) betaalt u € 0,50; • voor een grote storting van 60 liter (vuilniszak) betaalt u € 1,-. Deze tarieven zijn onder voorbehoud. Uw milieupas (eind 2015 ontvangen) houdt bij hoe vaak u een zak in een ondergrondse verzamelcontainer gooit. Het aantal aan biedingen van restafval wordt achteraf verrekend, op de aanslag die u begin 2018 ontvangt. Een aanslag van het basistarief ontvangt u begin 2017.

Benieuwd hoeveel u gaat betalen vanaf 2017?

Op www.ontdekdewaardevanafval.nl/restafvalteller vindt u een handig rekenmiddel. De definitieve

Wat is restafval?

Afval dat overblijft

tarieven leest u in de gedrukte afval-

na het scheiden van recycle baar afval zoals groente-, fruit- en

kalender 2017 die huis aan huis verspreid wordt.

tuinafval en etensresten (gft+e), papier, glas, textiel en plastic verpakkingen, metalen verpakkingen/blik en drinkpakken (pmd).

2

N ie uw e af v ali n za me

li

n

g

pe r 1 j a n

ua

r

i 2017

Op dit moment maken nog niet alle hoogbouwbewo ners gebruik van een ondergrondse verzamelcon tainer. Daarom plaatsen wij in het najaar circa 45 extra ondergrondse verzamelcontainers. De definitieve locaties hiervan zijn inmiddels bekend. Maakt u al gebruik van een onder grondse verzamelcontainer met een milieu pas? Dit verandert niet. Wel verkleinen wij de inwerpopening van uw ondergrondse verzamelcon tainer naar 30 liter.

Afval scheiden loont!

Waar kan ik de ondergrondse verzamelcontainers in mijn buurt vinden?

Alle containerlocaties vindt u op www.renkum.nl/ondergrondsecontainers. Of kijk op de plattegrond op pagina 5 in deze folder.

Kan ik in elke container een kleine storting van 30 liter (pedaalemmerzak) én een grote storting van 60 liter (vuilniszak) doen?

Op een enkele locatie na hebben alle toekomstige containers een inwerpmogelijkheid van 30 en 60 liter. De bestaande verzamelcontainers zijn van een ouder type en heb ben maar één inwerpopening van 60 liter. Deze inwerpopening verkleinen wij in ok tober naar 30 liter, met uitzondering van vijf locaties in Doorwerth. De keuze hiervoor is gemaakt, omdat de ervaring uit andere gemeenten leert dat hoogbouwbewoners bij betalen per keer liever een 30 liter zak weggooien. Dit omdat zij zo vaker hun afval kwijt kunnen en minder grote zakken hoeven te tillen.

Hoe weet ik of mijn container één of twee inwerpopeningen heeft?

Ga naar www.renkum.nl/ondergrondsecontainers en klik op de link naar de My Maps kaart. Als u vervolgens op deze kaart op het ballonnetje van een container klikt, ziet u welke inwerpopening uw container heeft. Op de containers zelf komen in het najaar ook stickers waarop de inwerpmogelijkheden staan aangegeven.

3

Hoe open ik de ondergrondse containers?

Een container met maar één inwerpopening opent u door één keer de milieupas voor het scherm te houden. Een ondergrondse verzamelcontainer met twee inwerpopeningen werkt als volgt: • voor een kleine storting van 30 liter (pedaalemmerzak) houdt u de milieupas één keer voor het scherm; • voor een grote storting van 60 liter (vuilniszak) houdt u de milieupas twee keer voor het scherm.

30 liter­za k: 1 x milieu pas voor scher m 60 liter­za k: 2 x milieu pas voor scher m

Tip: bekijk op www.ontdekdewaardevanafval het instructiefilmpje over de ondergrondse verzamel­ container met twee inwerpmogelijkheden.

4

Een ondergrondse verzamelcontainer van dichtbij bekijken?

Kom naar de markt!

Op dinsdag 18 oktober en donderdag 20 oktober staan wij van 9.00 tot 13.00 uur op de markt in Renkum en Oosterbeek met een ondergrondse verzamelcontainer. Op vrijdagmiddag 21 oktober vindt u ons van 13.00 tot 17.00 uur in het winkelcentrum in Doorwerth.

Ondergrondse verzamelcontainers Doorwerth per eind 2016

30 liter 30 en 60 liter 60 liter Kijk voor de precieze locaties op www.renkum.nl/ondergrondsecontainers.

Uw milieupas werkt op elke container in uw dorp. Kies zelf van welke ondergrondse verzamelcontainer u gebruikmaakt.

5

Afval scheiden in hoogbouw

Scheiden is lastiger voor hoogbouw!

Dat zijn wij met u eens. Daarom betaalt u een lager tarief voor restafval dan laag bouwbewoners. U krijgt 20 procent korting. Toch zijn er voldoende mogelijkheden voor u om afval goed te scheiden.

Wij zetten de tips voor u op een rij:

• Doe plastic verpakkingen, metalen verpakkingen/blik en drinkpakken (pmd) in de oranje pmd-zakken. ACV zamelt deze zakken eens per twee weken in. De pmd zakken zijn verkrijgbaar bij diverse supermarkten, gemeentehuis en afvalbrengsta tion ‘Veentjesbrug’ in Heelsum.

• Voor gft+e krijgt u niet standaard een kliko omdat er in de hoogbouw bijna geen tuinafval is en uw ruimte beperkt is. Wilt u toch gft+e scheiden, en zo minder restafval over houden? Vraag hiervoor dan alsnog een gft-kliko aan via renkum@ acv-groep.nl of breng het naar afvalbrengstation ‘Veentjesbrug’. Let op: verpak het gft+e niet in plastic zakken, maar gebruik hiervoor speciale biozakjes. Deze zijn te koop bij onder andere Action en Blokker. Doordat deze zakjes gemaakt zijn van zetmeel of mais zijn ze 100% afbreekbaar en composteerbaar.

• Doe oud papier en karton in uw groene kliko met blauwe deksel. Heeft u deze niet? Vraag deze dan aan via [email protected]. Papier mag u ook gewoon in doosjes of bundels één keer per maand aan de weg zetten. Let op: een kartonnen melkpak mag niet bij het oud papier, maar wel in de pmd-zak.

• Breng glas naar de glasbak. Schoonmaken hoeft niet.

• Breng textiel – ook oud of kapot – bijvoorbeeld naar de textielbak van Restore kringloop. • Heeft u veel luier- of inconti nentiemateriaal? Lever dit dan gratis in bij speciale inleverpunten bij verschil lende kinderdagverblijven, verpleeg- en verzorgings huizen. Zo bespaart u op uw restafval. De inleverpun ten vindt u eind 2016 in de gedrukte afvalkalender.

Pmd, pak uw winst ermee!

Uit sorteerproeven blijkt dat bijna de helft van uw restafval uit pmd-afval bestaat. Pmd staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen /blik en drinkpakken. Door dit te scheiden, houdt u bijna geen restafval over.

6

Afval scheiden achter de voordeur:

Zo doen Thijs en Maaike dat!

Thijs en Maaike wonen in een klein appartement in de Dorpsstraat in Renkum. Hun grootste uitdaging bij het scheiden van afval is ruimtegebrek. Thijs: “Afval scheiden is puzzelen. Maar het leggen van die puzzel is extra lastig als je klein woont, zonder tuin met ruimte voor bakken!” Hoe doen Thijs en Maaike dit dan? Thijs: “

voordeur in Al slalommend hebben we onze weg gevonden. In de keuken hangt een zak voor plastic afval, er staat een kratje voor oud papier onder de kapstok en onze prullenbak voor restafval past net tussen de keuken en de

”. Samen met hun buren hebben ze wel iets bedacht op het ruimtegebrek in hun woningen. Maaike: “

Wij delen een schuur met onze buren. In deze schuur bewaren we de volle pmd-zakken. Naast de schuur hebben wij een plekje gevonden waar precies twee kliko’s passen: een voor gft+e en een voor pa pier.

Het kost moeite, maar we willen op deze manier toch onze bijdrage leveren aan een betere wereld. En als je er eenmaal mee be gint, weet je al snel niet beter meer. Zo zijn wij tijdens onze kampeervakantie in Frankrijk gewoon doorgegaan met af val scheiden! Het is een kwes tie van willen. Maar een kratje voor oud papier kan iedereen wel ergens kwijt, toch?

Doe mee en win!

Deel uw afvalscheidingstip via [email protected] of via www.

facebook.com/ontdekdewaardevanaf val. Onder de inzenders verloten wij 20 Doppers (waterfles). Meedoen kan t/m 31 oktober 2016.

7

Planning 2016

Week van 17 t/m 23 oktober

Wij verkleinen de inwerpopening van bijna alle bestaande ondergrondse verzamelcontainers van 60 naar 30 liter.

Periode van 10 oktober t/m 28 november

Wij plaatsen in deze periode circa 45 extra ondergrondse verzamelcon tainers. U kunt in deze periode gewoon gebruikmaken van uw huidige container die niet geschikt is voor ‘betalen per keer’.

Periode van 28 november t/m 18 december

Wij halen alle containers die niet geschikt zijn voor ‘betalen per keer’ weg. Maak vanaf nu gebruik van een ondergrondse verzamelcontainer. Kijk voor de locaties op www.renkum.nl/ondergrondsecontainers of op de plattegrond op pagina 5.

Afvaltwijfel

CHIPSZAK: PMD OF RESTAFVAL?

Een chipszak hoort bij het rest afval omdat het plastic en aluminium versmolten zijn, en niet kunnen worden gescheiden.

Twijfelt u welk afval in welke bak moet? Kijk op het afval-ABC: www.mijnafvalwijzer.nl

of de app Afvalwijzer

T

(0318) 648 160

E

[email protected]

W

www.renkum.nl/ondergrondsecontainers of kijk op de speciale campagnewebsite www.ontdekdewaardevanafval.nl

t

@acvgroep

f

facebook.com/ontdekdewaardevanafval