Lees meer - Wocoinfo.nl

Download Report

Transcript Lees meer - Wocoinfo.nl

Verplichte Statutenwijzigingen Woningcorporaties Doorvoeren vóór 1 januari 2017 Goedkeuring Autoriteit Woningcorporaties vooraf vereist

Woningcorporaties, zowel woningverenigingen als woningstichtingen, moeten hun statuten op basis van de nieuwe Woningwet 2015 vóór 1 januari 2017 wijzigen. Modelstatuten zijn verkrijgbaar bij Aedes en de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) Let wel: deze statuten zijn voorbeelden. Woningcorporaties kunnen er op eigen risico van afwijken.

Er zijn 4 modellen beschikbaar

1. 2. Modelstatuten voor een Woningcorporatie als Stichting (Instructie-model). Modelstatuten voor een Woningcorporatie als Stichting (Raad van Toezicht-model). 3. 4. Modelstatuten voor een Woningcorporatie als Vereniging (Instructie-model). Modelstatuten voor een Woningcorporatie als Vereniging (Raad van Toezicht-model).

Juridische omzetting / rechterlijke machtiging

Met inachtneming van artikel 18 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek kan een rechtspersoon zich omzetten in een andere rechtsvorm. Een woningcorporatie kan zich in de vorm van een stichting laten omzetten in een vereniging of in de vorm van een vereniging naar een stichting. Voor de omzetting van of in een stichting is rechterlijke machtiging vereist.

Statutenwijziging

In geval van een statutenwijziging zal de woningcorporatie de besluitvorming overeenkomstig de thans geldende statuten vorm moeten geven.

Goedkeuring Autoriteit woningcorporaties

Woningcorporaties moeten daarnaast eerst een voorgenomen statutenwijzigingen voorleggen aan de Autoriteit woningcorporaties (Aw). Door de Autoriteit woningcorporaties is op 3 november 2015 een beoordelingskader gepubliceerd. Daarin staat vermeld waar de Autoriteit woningcorporaties op let bij het beoordelen van de statuten. Voor alle statutenwijzigingen is vooraf goedkeuring van de Autoriteit woningcorporaties nodig (Artikel 23 lid 3 Woningwet).

Goedkeuring vooraf door Aw betreft:

a) de aanpassing van de statuten van Woningcorporaties en van de dochters (verbindingen) van Woningcorporaties aan de herziene Woningwet, moet voor 1 januari 2017 plaatsvinden, al dan niet in combinatie met een juridische fusie of juridische splitsing; b) alle statutenwijzigingen, al dan niet in combinatie met een juridische fusie of juridische splitsing, vanaf 1 januari 2017.

Verzoek goedkeuring statutenwijziging

In het verzoek om goedkeuring moet de reden tot statutenwijziging vermeld worden. Bij het verzoek moet de integrale tekst van de (nieuwe) statuten, met de voorgenomen wijzigingen, worden bijgevoegd. Ook moet daarbij een volledige opgave van de artikelen worden gevoegd, die zijn gewijzigd ten opzichtende van de geldende statuten. Het verzoek om goedkeuring van een voorgenomen statutenwijziging wordt door de Autoriteit woningcorporaties, mits compleet ingediend, beoordeeld aan de hand van een beoordelingskader.

Niet toegestaan: vrijtekening en/of vrijwaring van bestuurdersaansprakelijkheid

Op basis van de Beleidslijn van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 25 maart 2015 is het niet toegestaan dat in statuten van Woningcorporaties bepalingen zijn opgenomen die bestuurders en/of commissarissen vrijtekenen (interne aansprakelijkheid) of vrijwaren (aansprakelijkstelling door derden) van de wettelijk geregelde aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen.

Voorwaarden aan de statuten van Woningcorporaties

De statuten van Woningcorporaties (woningverenigingen en woningstichtingen) moeten, naast de bepalingen uit Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, ook voldoen aan de bepalingen van de Woningwet 2015.

Op grond van het Burgerlijk Wetboek moeten de statuten in ieder geval bevatten

- De naam van de rechtspersoon; - de gemeente in Nederland waar de rechtspersoon de statutaire zetel heeft; - het doel van de rechtspersoon; - de bestemming van het batis saldo bij liquidatie en ontbinding of de wijze vastlegging bestemming; - de wijze van benoeming en ontslag van de bestuurders. Indien de rechtspersoon een vereniging is moeten de verplichtingen die leden tegenover de vereniging hebben, of de wijze waarop verplichtingen aan leden kunnen worden opgelegd, worden vastgelegd in de statuten. Verder moet bij de vereniging in de statuten geregeld worden hoe de algemene ledenvergadering wordt bijeengeroepen.

Op grond van de Woningwet 2015 moeten de statuten in ieder geval bevatten

1. 2. 3. 4.

Regeling onstentenis en belet bestuurders (artikel 25 lid 7 Woningwet)

;

regeling onstentenis en belet commissarissen

; r

egeling voor het tenminste 2 x per jaar beoordelen van het functioneren van de RvC of RvT; bepalingen omtrent de Raad van Toezicht (RvT) of Raad van Commissarissen (RvC) op grond van artikel 30 leden 9 en 11 van de Woningwet 2015:

De statuten bepalen in elk geval, dat de in het belang van de huurders van woongelegenheden van de toegelaten instelling werkzame huurdersorganisaties, volgens artikel 1, lid 1 onderdeel f van de Wet op het overleg huurders verhuurders, gezamenlijk het recht hebben een bindende voordracht te doen voor 2 of meer commissarissen. Dit gebeurt als de raad van toezicht uit 5 of meer commissarissen bestaat, dan wel een bindende voordracht doen voor 1 commissaris, indien die raad uit 3 of 4 commissarissen bestaat. De statuten bepalen in elk geval, dat indien er geen zodanige huurdersorganisatie is, het hiervoor bedoelde voordrachtsrecht berust bij de huurders van woongelegenheden van de gezamenlijk toegelaten instelling. De statuten bepalen in elk geval, dat de raad van toezicht bij de benoeming van commissarissen niet aan een voordracht voorbijgaat, tenzij die benoeming in strijd is met het bepaalde bij of volgens dit artikel of tenzij de algemene vergadering van een toegelaten instelling, die een vereniging is, het bindend karakter aan die voordracht heeft ontnomen. In deze gevallen benoemt de raad van toezicht hetzelfde aantal commissarissen uit de kring van huurders van woongelegenheden van toegelaten instellingen of uit de kring van huurdersorganisaties als het aantal waarop die voordracht betrekking had. De statuten bepalen in elk geval, dat die algemene vergadering slechts besluit om het bindend karakter aan een voordracht te ontnemen, indien op die vergadering een aantal stemmen kan worden uitgebracht dat tenminste de helft bedraagt van het aantal stemmen dat door de stemgerechtigden kan worden uitgebracht. Indien de voordracht is gedaan, zorgt de raad van toezicht ervoor dat hetzelfde aantal commissarissen uit de huurders van de woongelegenheden van de toegelaten instelling wordt benoemd, als waarop een zodanige voordracht betrekking zou hebben gehad. De benoeming mag niet in strijd zijn met het bepaalde bij of krachtens artikel 30, lid 9 van de Woningwet 2015.

Het doel van rechtspersoon (artikel 2: 27 lid 4 sub b BW juncto artikel 23 lid 1 Woningwet 2015)

In de statuten van een Woningcorporatie wordt bepaald of zij uitsluitend of mede werkzaam is op het gebied van de volkshuisvesting. Een verwijzing in de statuten naar artikel 45 Woningwet is voldoende. Daarnaast mag in de statuten zijn opgenomen dat de woningcorporatie zich in het bijzonder richt op een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld op studenten of ouderen.

De bestemming van het batig saldo van de rechtspersoon bij ontbinding

Voor de vereffening van de batige saldi bij ontbinding van een Woningcorporatie kan in de statuten worden volstaan met een verwijzing naar artikel 20 van de Woningwet 2015, juncto artikel 7 van het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting.

De wijze van benoeming en ontslag bestuurders

In de statuten kan worden volstaan met een verwijzing naar artikel 25 van de Woningwet 2015.

Voorschriften omtrent ontstentenis en belet bestuurders en commissarissen

In de statuten moet een regeling opgenomen worden voor het geval er voorlopig in het bestuur of het toezicht moet worden voorzien, in geval van ontstentenis of belet van (alle) bestuurders en/of (alle) commissarissen. Door het ministerie van BZK is hierop een uitvoerige toelichting verstrekt.

Bindende voordrachten ten behoeve van de Raad van Toezicht c.q. Raad van Commissarissen

Door het ministerie van BZK is ten aanzien van bindende voordrachten ten behoeve van de RvT of RvC op 22 september 2015 het navolgende gemeld: “

Het door amendering aan de wet toegevoegd artikel 30 10 de lid is hier doorslaggevend. Hieruit vloeit voort dat bij een Raad van Toezicht bestaande uit vier leden de huurders(organisaties) een bindende voordracht voor tenminste twee leden mogen doen. Hiermee wordt voldaan aan de eis dat tenminste eenderde van de leden bestaat uit door de huurders(organisaties) voorgedragen leden, terwijl een aantal van twee in dat geval niet de meerderheid in de raad vormt

”.

Facultatieve bepalingen

Het staat Woningcorporaties vrij om naast de verplicht op te nemen bepalingen andere op te nemen. Voorwaarde daarbij is echter wel, dat die bepalingen niet in strijd mogen zijn met het Burgerlijk Wetboek en de Woningwet 2015. Evenmin mogen zij strijdig zijn met het belang van de volkhuisvesting. Bepalingen die in de wet reeds zijn voorzien behoeven niet in de statuten te worden opgenomen, maar dat is uiteraard wel toegestaan.

Niet meer opnemen van het “Geografisch Werkgebied”

Het opnemen van het geografisch werkgebied (ook genoemd: statuair werkgebied) is niet meer verplicht en wordt bovendien ten zeerste ontraden in verband met de nog te realiseren regiovorming (het “feitelijk werkgebied” uit artikel 41 Woningwet 2015).

Stichting Wocoinfo.nl /April 2016