SomatoStatine receptor Scintigrafie

Download Report

Transcript SomatoStatine receptor Scintigrafie

Nucleaire geNeeskuNde

SomatoStatine receptor Scintigrafie

afspraak

Dag Datum Tijd ........................... .............................................................. ................... uur ........................... .............................................................. ................... uur ........................... .............................................................. ................... uur Waar: JBZ, Henri Dunantstraat 1, ‘s-Hertogenbosch Gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3

Let op! Lees deze folder uiterlijk drie dagen vóór het onderzoek goed door!

Hoe bereidt u zich voor?

Als u somatostatine gebruikt mag u dit vanaf twee dagen vóór het onderzoek, tot na afloop van het gehele onderzoek, niet gebruiken. Neem bij twijfel over uw medicatie contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of met uw specialist.

Laxeren

Voor het onderzoek is het nodig dat de darmen leeg zijn. Daarom moet u op de volgende manier laxeren (het potje magnesiumsulfaat en de tabletjes bisacodyl krijgt u mee op de dag van de injectie met de radioactieve stof):

op de dag van de injectie met de radioactieve stof eet en drinkt u als volgt:

07.00 - 09.00 uur:

U kunt ontbijten zoals u dat gewend bent.

09.00 – 12.00 uur:

U moet minstens een halve liter vocht drinken. Alle dranken zijn toegestaan.

deze informatie voor patienten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © Jeroen Bosch Ziekenhuis / www.jeroenboschziekenhuis.nl

(lNg-045, uitgave december 2016)

• • •

middagmaaltijd :

U kunt een broodmaaltijd gebruiken zoals u gewend bent. Als u ’s middags warm eet, mag u een kleine warme maaltijd gebruiken.

Na de middagmaaltijd mag u geen vast voedsel meer gebruiken!

12.00 – 22.00 uur:

U drinkt ieder half uur een glas vocht. Alle dranken zijn toege staan.

15.00 uur:

U lost de inhoud van het potje magnesiumsulfaat op in een glas water en drinkt dit op. Tevens neemt u twee tabletjes bisacodyl 5 mg in.

19.00 uur:

U neemt nogmaals twee tabletjes bisacodyl 5 mg in.

Op de dag van de scan mag u niet ontbijten, maar wel één of twee kopjes koffie of thee gebruiken.

Het kan zijn dat de darmen bij het maken van de scan niet voldoende leeg blijken te zijn. U moet dan nogmaals gelaxeerd worden. Dit gebeurt in overleg met de nucleair geneeskundige.

Wat is een somatostatine receptor scintigrafie?

Een somatostatine receptor scintigrafie is een onderzoek dat antwoord kan geven op verschillende vragen: • De locatie van primaire tumoren welke somatostatine-receptoren bevatten en de eventueel daarbij horende uitzaaiingen kunnen worden aangetoond.

• Restanten of recidieven na operatieve verwijdering van bovengenoemde tumoren kunnen worden aangetoond.

• Er kan worden bekeken of er nog somatostinereceptoren aanwezig zijn wanneer een somatostatine-analoog geen werking lijkt te hebben.

• Aan de hand van dit onderzoek kan, indien van toepassing, beoordeeld worden of een patiënt in aanmerking komt voor therapie met radioactief gelabelde somato statine-analoga.

U krijgt de radioactieve stof toegediend via een injectie in een bloedvat in de arm. De stof heeft geen bijwerkingen. De stof heeft geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding?

Neemt u dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De stof die wordt toegediend kan via de borstvoeding bij de baby komen. De arts van de afdeling Nucle aire Geneeskunde bekijkt of het nodig is om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Wat neemt u mee?

• Uw legitimatiebewijs (geldig paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingen kaart).

• De patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Heeft u nog geen pas of kloppen de gegevens niet meer? Laat dan een (nieuw) patiëntenpasje maken. Dit kan op alle locaties van het ziekenhuis, behalve in Zaltbommel Gamerschestraat.

• Uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Uw eigen apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten. Vraag hierom kort voordat het ziekenhuis bezoekt.

• Heeft u een brief gekregen van de arts die dit onderzoek voor u heeft aange vraagd? Neemt u deze dan ook mee.

medicatiegegevens delen

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis kan digitaal uw historisch medicatieoverzicht opvragen, maar alleen als u daar toestemming voor heeft gegeven. Deze toestemming regelt u bij alle apotheken waar u uw medicatie ophaalt, of online via www.ikgeeftoestemming.nl. Toch blijft het ook dan belangrijk om uw papieren AMO

patientenvoorLicHting

JeroeN BoscH ZiekeNHuis 2 vaN 3

mee te nemen naar het ziekenhuis. Aan de hand van uw AMO controleren we welke medicatie u op dit moment gebruikt. Na goedkeuring van de arts vermelden we deze medicijnen in uw Elektronisch Patiënten Dossier.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde bij de gele aanmeldzuil. Volg de instructies op het scherm. Daarna neemt u plaats in de wacht ruimte.

Het is belangrijk dat u op tijd bent, omdat de radioactieve stof maar kort bruikbaar is.

Hoe gaat het onderzoek?

Dag 1

De nucleair geneeskundige haalt u op uit de wachtruimte. De nucleair geneeskundige geeft u een injectie met een radioactieve stof in een bloedvat in de arm. Ook krijgt u een potje magnesiumsulfaat en vier tabletjes bisacodyl 5 mg mee om te laxeren.

Dag 2

U mag deze dag niet ontbijten, maar wel één of twee kopjes koffie of thee gebruiken.

U komt 24 uur na de injectie terug voor de eerste scan. Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camerakoppen boven en onder het lichaam. De camera wordt zo ingesteld dat deze u niet kan raken tijdens het ma ken van de scan. U moet goed stil blijven liggen.

Dag 3

Als dat nodig is komt u 48 uur na de injectie nog een keer terug voor een scan.

Hoe lang duurt het onderzoek?

• De injectie op dag 1 duurt ongeveer 10 minuten • De scan op dag 2 duurt ongeveer 75 minuten • De scan op dag 3 duurt ongeveer 45 minuten (indien nodig).

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Nadat er voldoende opnamen zijn gemaakt bent u klaar. Er is geen verdere nazorg nodig. Na afloop van de eerste scan kunt u weer normaal eten en drinken, tenzij er anders met u wordt afgesproken door de nucleair geneeskundige.

van wie krijgt u de uitslag?

De uitslag krijgt u later via uw behandelend specialist.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Bent u verhinderd, geeft u dit dan tenminste 24 uur voor aanvang van het onderzoek door, via onderstaand telefoonnummer. Er kan dan in uw plaats een andere patiënt geholpen worden.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opne men met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90.

Voor meer informatie over de afdeling Nucleaire Geneeskunde en een routebeschrij ving naar het ziekenhuis kunt u kijken op www.jbz.nl

patientenvoorLicHting

JeroeN BoscH ZiekeNHuis 3 vaN 3