Doel Green Deal bodemas binnen handbereik

Download Report

Transcript Doel Green Deal bodemas binnen handbereik

Rijkswaterstaat

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Doel Green Deal bodemas binnen handbereik

Uit een tussentijdse evaluatie van de Green Deal AEC-bodemas blijkt dat de exploitanten van alle Nederlandse afvalenergiecentrales (AEC’s) goed op dreef zijn om de doelstelling te realiseren. Het jaar 2015 is doorslaggevend.

Met diverse innovatieve technieken verbeteren de bedrijven de kwaliteit van bodemas, zodat de secundaire grondstof zonder isolerende maatregelen nuttig toepasbaar is. Het jaar 2015 is cruciaal.

Investerings- en contracteringsbeslissingen die dit jaar worden genomen zijn bepalend voor het behalen van de doelstelling. De Vereniging Afvalbedrijven en haar leden zien het jaar 2017 met vertrouwen tegemoet.

Bodemas, restproduct van de AEC’s, krijgt al meer dan twintig jaar een veilige bestemming in civieltechnische werken. Het vervangt daar primaire grondstoffen als zand en grind. Tot nu toe wordt het materiaal toegepast als een zogeheten IBC-bouwstof (Isoleren, Beheersen en Controleren) volgens de regels van het Besluit Bodemkwaliteit. In de Green Deal die de Vereniging Afvalbedrijven (VA) in 2012 heeft afgesloten met de rijksoverheid, is afgesproken dat in 2017 minstens de helft van de geproduceerde bodemas wordt toegepast als ‘vrij toepasbare bouwstof’ buiten de IBC-categorie. Ministerie van IenM en Rijkswaterstaat Leefomgeving zijn namens de Rijksoverheid betrokken bij de Green deal AEC bodemas.

Meer informatie

Persbericht Vereniging Afvalbedrijven - 14 april 2015 Doel Green Deal bodemas binnen handbereik 1

Colofon

URL: http://www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/bodem-en-ondergrond/nieuws/2015/doel-green deal/ Datum: 28 december 2016

Over Rijkswaterstaat Leefomgeving

Sinds 1 januari 2013 voert Rijkswaterstaat diverse kennis- en uitvoeringstaken uit op het gebied van milieu en leefomgeving. Rijkswaterstaat is nu dé uitvoeringsorganisatie van beleid en regelgeving van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM).

Hiermee bundelt IenM alle uitvoeringstaken op het gebied van milieu en leefomgeving.

Rijkswaterstaat voert ook programma's uit voor andere opdrachtgevers, zoals decentrale overheden en andere ministeries.

Als beheerder van het wegennet, vaarwegennet en watersysteem voert Rijkswaterstaat belangrijke leefomgevingtaken uit. Denk aan het terugdringen van blauwalg, het saneren van waterbodems, maar ook de aanleg van natuurvriendelijke oevers, ecoducten en wildtunnels.

Meer informatie over Rijkswaterstaat vindt u op de website van Rijkswaterstaat.