Stand van zaken monitoring 2015

Download Report

Transcript Stand van zaken monitoring 2015

Stand van zaken monitoring 2015

Rijkswaterstaat

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

In de openbare verlichting (OVL) en verkeersregelinstallaties (VRI's) in heel Nederland (gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat) is in 2015 zo'n 2,6% energie bespaard ten opzichte van 2013. De OVL in Nederland is voor 22% energiezuinig en 23% is voorzien van slim energiemanagement. Dat bleek uit de resultaten van de monitoring OVLVRI 2015 voor het Energieakkoord. Dyana Loehr presenteerde deze op 21 januari 2016 op het NSVV-Lichtcongres.

Van de gemeenten deed 55% mee aan de monitoring OVLVRI voor de doelstellingen van het SER Energieakkoord en van de provincies een derde. Daarnaast zijn ook de cijfers van de eigen monitoring van Rijkswaterstaat meegenomen. In de Klimaatmonitor staan de deelnemende gemeenten en provincies en de individuele gegevens van gemeenten die daarvoor toestemming hebben gegeven.

Energiebesparing t.o.v. 2013: 2,6%

Alle openbare verlichting (OVL) en verkeersregelinstallaties (VRI's) in Nederland gebruikten in 2013 zo'n 819 GWh en in 2015 ongeveer 797 GWh. Deze besparing van 2,6% lijkt niet veel, maar er is in 2015 ten opzichte van 2013 wel 2,8% OVL bij gekomen. Bovendien hebben alle overheden voor het jaar 2013 al veel energie bespaard in de OVL en VRI's, met name tijdens de uitvoering van het programma Taskforce Verlichting.

Gemeenten hebben in 2015 het meeste energie bespaard in OVL en VRI's: 3,3% ten opzichte van 2013.

Provincies bespaarden 2% energie. De OVL en VRI's van Rijkswaterstaat hebben in 2015 2,9% meer energie gebruikt dan in 2013.

Veruit de meeste OVL (94%) staat in gemeenten: Stand van zaken monitoring 2015 1

Van het totale energieverbruik voor OVL en VRI's komt 84% voor rekening van de gemeenten:

Energiezuinige OVL: 22%

In 2015 was 22% van de openbare verlichting energiezuinig. Dit is niet alleen ledverlichting, maar ook andere lamptypen zoals lage en hogedruk natrium hebben een bepaalde factor voor energiezuinigheid gekregen. De Energieakkoord-doelstelling is 40% energiezuinige OVL in 2020.

Stand van zaken monitoring 2015 2

Provincies hebben het meeste energiezuinige OVL: 27%. Bij gemeenten is 22% van de OVL energiezuinig en bij Rijkswaterstaat 13%.

Ongeveer 8% van alle OVL in Nederland heeft ledlampen.

Provincies scoren het hoogst met 13% led, gemeenten hebben 8% en Rijkswaterstaat heeft (incl. tunnels) zo'n 2% led in de OVL.

Slim energiemanagement: 23%

Onder OVL met slim energiemanagement verstaan we openbare verlichting die gedimd wordt of die anders (energiezuiniger) geschakeld wordt dat het standaard nachtschakelen van de netbeheerder. De Energieakkoord-doelstelling is 40% slim energiemanagement in 2020. Op dit moment is al 23% van de OVL voorzien van slim energiemanagement. Het 's nachts uitzetten van de OVL op rijkswegen draagt hieraan bij.

Stand van zaken monitoring 2015 3

De OVL van Rijkswaterstaat is naar schatting voor 70% voorzien van slim energiemanagement. Het 's nachts uitzetten of dimmen draagt hieraan bij. Provincies hebben zo'n 32% slim energiemanagement in de OVL en gemeenten 21%.

Meer cijfers

Hieronder vindt u een tabel met de totaalcijfers (energieverbruik OVL + VRI's, aantal lichtbronnen, percentage energiezuinige OVL, percentage OVL met slim energiemanagement en percentage OVL met led).

In de volgende tabel staan de percentages energiebesparing, slim energiemanagement en zuinige OVL, met daar achter het percentage dat verwacht zou zijn als in ieder jaar t/m 2020 een gelijk deel van de Energieakkoord-doelstelling gehaald zou worden.

Tot slot hieronder een tabel per provincie (alle gemeenten in die provincie + de provincie zelf) met de energieverbruiken van OVL + VRI's, energiebesparing, percentage slim energiemanagement en zuinige openbare verlichting.

Stand van zaken monitoring 2015 4

Onderaan deze pagina kunt u de presentatie die Dyana Loehr op het Lichtcongres heeft gehouden en het rapport van de monitoring 2015 downloaden.

Individuele resultaten

Iedere gemeente en provincie die meegedaan heeft met de monitoring heeft begin februari een e-mail met de eigen resultaten van die gemeente of provincie ontvangen. Op deze website publiceert Rijkswaterstaat alleen landelijke (en provinciale) cijfers, omdat alleen de landelijke cijfers van belang zijn voor het Energieakkoord. De individuele gegevens van gemeenten die hiervoor toestemming hebben gegeven staan in de Klimaatmonitor.

Doe mee!

Over enige tijd ontvangen alle overheden weer een uitnodiging om mee te doen aan de monitoring. Een hoge respons is van groot belang voor betrouwbare cijfers en om eventuele belemmeringen duidelijk te maken. Ook onderstreept deze monitoring het belang van energiebesparing in de openbare verlichting en kan iedere gemeente/provincie zelf desgewenst de eigen cijfers publiceren en/of ze gebruiken als argumentatie voor het wel of niet nemen van energiebesparende maatregelen.

• •

Zie ook:

Rapport monitoring 2015 (pdf, 861 kB) Monitoring 2016 • •

Bestanden

20160121_DyanaLoehr_Energieakkoord_Lichtcongres (pdf, 810 kB) 20160616_rapport_monitoringOVLVRI2015 (pdf, 861 kB) Stand van zaken monitoring 2015 5

Colofon

URL: http://www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/openbare-verlichting/energieakkoord/stavaza-2015/ Datum: 28 december 2016

Over Rijkswaterstaat Leefomgeving

Sinds 1 januari 2013 voert Rijkswaterstaat diverse kennis- en uitvoeringstaken uit op het gebied van milieu en leefomgeving. Rijkswaterstaat is nu dé uitvoeringsorganisatie van beleid en regelgeving van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM).

Hiermee bundelt IenM alle uitvoeringstaken op het gebied van milieu en leefomgeving.

Rijkswaterstaat voert ook programma's uit voor andere opdrachtgevers, zoals decentrale overheden en andere ministeries.

Als beheerder van het wegennet, vaarwegennet en watersysteem voert Rijkswaterstaat belangrijke leefomgevingtaken uit. Denk aan het terugdringen van blauwalg, het saneren van waterbodems, maar ook de aanleg van natuurvriendelijke oevers, ecoducten en wildtunnels.

Meer informatie over Rijkswaterstaat vindt u op de website van Rijkswaterstaat.