ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΟΥΜΠΑΡΑ «Τον κόσμο αυτό δεν τον κληρονομήσαμε

Download Report

Transcript ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΟΥΜΠΑΡΑ «Τον κόσμο αυτό δεν τον κληρονομήσαμε

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΟΥΜΠΑΡΑ «Τον κόσμο αυτό δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας», αναφέρει μια ινδική παροιμία για να τονίσει την ανάγκη για δημιουργία ενός κόσμου πιο ανθρώπινου και δίκαιου στον οποίο ΟΛΟΙ θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Η σύγχρονη πραγματικότητα, δυστυχώς, διαψεύδει τις προκηρύξεις του ΟΗΕ για διασφάλιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη . Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των παιδιών , μια και αυτή φαίνεται να είναι προνόμιο που καθορίζεται από γεωγραφικά και εθνικά κριτήρια. Τα παιδιά του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λαζάρου, στη Λάρνακα, μελέτησαν για τα δικαιώματα του παιδιού και έφτιαξαν τον δικό τους κουμπαρά για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τον ραδιομαραθώνιο. Ο κουμπαράς είναι ουσιαστικά ένα παλιό βαρέλι το οποίο βάψαμε με άσπρο χρώμα. Η επιλογή του βαρελιού στηρίχθηκε στο γεγονός ότι αφενός παραπέμπει στο παραδοσιακό σχήμα κουμπαρά, αφετέρου το κυλινδρικό σχήμα υποδηλώνει ότι τα δικαιώματα του παιδιού δεν πρέπει να έχουν αρχή και τέλος. Είναι αυτονόητα και δεδομένα και πρέπει να ισχύουν για όλα τα παιδιά της γης. Ακολούθως, το βαρέλι, διακοσμήθηκε με φιγούρες ή πρόσωπα παιδιών. Για τη διακόσμησή του χρησιμοποιήθηκαν κυρίως παλιές εφημερίδες και περιοδικά, παλιά cd και πλαστικά πώματα. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από πίνακες του Πικάσο, τους οποίους μελέτησαν στο μάθημα της Τέχνης.

Παρακάτω γίνεται επεξήγηση των δικαιωμάτων που απεικονίζονται στον κουμπαρά .

Μια μαύρη παιδική φιγούρα γράφει τη φράση « έχω δικαίωμα» . Η παιδική φιγούρα χρωματίστηκε με μαύρο ουδέτερο χρώμα για να δηλωθεί η πεποίθησή μας ότι τα δικαιώματα του παιδιού δεν υπόκεινται σε φυλετικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς. Γύρω από τη φιγούρα απεικονίζονται διάφορα δικαιώματα του παιδιού. Ένα παιδί απελευθερώνει από τα χέρια του πεταλούδες για να γίνει αναφορά στο δικαίωμα στην παιδική ηλικία .

Ένα άλλο παιδί παίζει με σχοινάκι προβάλλοντας το δικαίωμα στο παιχνίδι, ενώ ένα άλλο παιδί φορά ένα καπέλο από εφημερίδα για να δηλωθεί το δικαίωμα στην ενημέρωση. Παράλληλα στον κουμπαρά υπάρχει ένα χέρι που κρατά μίαν ομπρέλα. Η ομπρέλα συμβολίζει το δικαίωμα για προστασία. Η ομπρέλα προστατεύει ένα φιμωμένο παιδί με κλειστά μάτια , ενώ κάτω από το πρόσωπο υπάρχουν σπασμένα κομμάτια cd. Στόχος μας ήταν να δηλωθεί η ανάγκη για προστασία των παιδιών με αναπηρίες, των παιδιών που στερούνται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης αλλά και όλων των παιδιών των οποίων ο ψυχικός κόσμος σπάει καθημερινά σε κομμάτια από τις ανεύθυνες πράξεις των ενηλίκων. Πάνω από τη φιγούρα αυτή βρίσκεται ένα πολύχρωμο πρόσωπο. Στο αυτί του είναι τοποθετημένο ένα χωνί από το οποίο εισέρχονται γράμματα, αριθμοί, νότες και σύμβολα. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε αναφορά στο δικαίωμα στην εκπαίδευση το οποίο πρέπει να ισχύει για όλα τα παιδιά. Το χωνί, που συμβολίζει το εκπαιδευτικό σύστημα, είναι υποχρεωμένο να παρέχει ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά ,σεβόμενο τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε παιδιού.

Στον κουμπαρά έχει τοποθετηθεί επίσης ένα χάρτινο πιατάκι και ένα χάρτινο ποτήρι για να τονιστεί το δικαίωμα για φαγητό και νερό. Μια άλλη φιγούρα απεικονίζει ένα πρόσωπο μοιρασμένο στα δύο. Το μισό πρόσωπο δακρύζει από πόνο, ενώ το άλλο μισό είναι άσπρο με ένα κόκκινο σταυρό. Μέσω της συγκεκριμένης φιγούρας δηλώνεται το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ένα άλλο παιδί κρατά ένα μπαλόνι που ανεβαίνει ψηλά για να δηλωθεί το δικαίωμα όλω των παιδιών στο όνειρο και στην επίτευξη προσωπικών στόχων. Τέλος στον κουμπαρά υπάρχουν αποξηραμένα φύλλα και κλαδιά για να τονιστεί το δικαίωμά μας να ζούμε σε ένα πράσινο και καθαρό περιβάλλον.