t gemekker - KinderboerderijGeldrop

Download Report

Transcript t gemekker - KinderboerderijGeldrop

’t gemekker de nieuwsbrief van Kinderboerderij Geldrop

nummer 34, dec 2016

Van de redactie

Het is een hectisch najaar geweest: veel mensen die ziek waren of langdurig uitvielen waardoor de boerderij zelfs een paar keer een dagdeel gesloten was voor publiek. We hebben gelukkig 1 persoon gevonden die op zondag in de winkel kan werken en hopelijk hoeven we voorlopig niet meer dicht door onderbezetting. Ook met de dieren was er van alles te stellen. De konijnenziekten zijn gelukkig op de boerderij onder controle. De nasleep ervan is echter nog steeds merkbaar omdat we alleen ingeënte konijnen aannemen en veel mensen hebben dat er niet voor over als ze een konijn kwijt willen. Er zijn namelijk nogal wat kosten aan alle inentingen verbonden. Ook de kipjes hebben het flink te pakken. Ze hadden last van hun keel en werden behandeld. Gelukkig lijkt het nu allemaal weer beter te gaan. Op het moment van uitkomen van dit gemekker zijn er allerlei voorzorgsmaatregelen ivm de vogelgriep. Gelukkig zijn er nog geen gevallen in zuid Nederland tot nu toe gezien en blijven de voorzorgsmaatregelen beperkt tot het ophokken en afschermen van vogels voor publiek. Helaas voor de vogels zelf, dat wel: het is saai voor ze. Gelukkig zijn er ook leuke dingen te melden: met dierendag werden de dieren tussen de buien door verwend met aandacht en groentetaarten en op 23 oktober was er een vossenspeurtocht in het hele kasteelpark. Kinderen konden allerlei opdrachten doen. Op 6 november vierden we Sint Maarten op de boerderij. Dat was ondanks het koude weer gelukkig droog en gezellig. Vrijdag 23 december is de levende kerststal met alles er op en eraan. Houdt de website in de gaten! Fijne feestdagen.

Geitenpraat (gemekker noemen wij dat)

Geiten kunnen net zo goed communiceren met mensen als paarden en honden. Oogcontact is daarbij belangrijk. Als geiten een probleem hebben dat ze niet zelf kunnen oplossen, dan kijken ze hun verzorger aan. De onderzoekers namen deze reactie waar toen ze een experiment uitvoerden met een beloning, waarbij ze deze beloning uiteindelijk zo hadden verstopt dat de geiten er niet bij konden. De verzorger die met z'n gezicht naar de geiten toe stond, werd langer aangekeken dan de verzorger die met z'n rug naar de geiten stond gekeerd. Net als honden die om hulp vragen. Volgens de onderzoeker is de proef een sterk bewijs dat de complexe communicatie tussen mens en dier in de loop van de domesticatie (het tot huisdier worden van wilde dieren) van gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren zich op dezelfde wijze heeft ontwikkeld. Hij hoopt dat het onderzoek leidt tot een beter begrip van de geiten en uiteindelijk tot meer welzijn van deze dieren.

Nieuwe geitjes

Omdat we geen geiten meer hebben die we nog kunnen dekken (ze zijn te oud aan het worden) hebben we twee geitjes aan iemand afgestaan die een weitje aan huis heeft en zijn er twee nieuwe geitjes bijgekomen. Deze zijn natuurlijk ook eerst ingeënt tegen q koorts en staan nu sinds kort bij de andere geiten. Ze moeten nog even wennen. Ze zijn (via de vrienden van het kasteel) een geschenk van de vorige burgmeester, Rianne Donders toen ze wegging. Op dat moment konden we geen geschikte geitjes vinden. We zijn blij dat ze er nu zijn. Met hen kunnen weer jonge geitjes krijgen. Volgend jaar nog niet maar daarna gaan we proberen of ze drachtig kunnen worden. Mevrouw Donders heeft ze hun namen gegeven. Ze heten: Pippa (de grootste met lelletjes) en Pien.

Speeltoestellen

De speeltoestellen die bij de boerderij staan worden elk jaar gekeurd en dan vervangen we of veranderen we dingen die noodzakelijk zijn in verband met de veiligheid. Dit jaar is de wip afgekeurd en vervangende onderdelen konden het probleem niet oplossen helaas. De aanschaf en keuring van de gecertificeerde speeltoestellen kost veel geld. Misschien zijn er andere mogelijkheden, zoals een zandbak: we gaan het even bekijken.

Poes Nina

Poes Nina had het al langer moeilijk. Ze viel snel erg af, at slecht maar wilde wel heel graag op schoot en aangehaald worden en spon dan de hele tijd. Helaas kon de dierenarts niets vinden, uit de uitslagen van alle onderzoeken kwam niets. We zijn op verschillende manieren met haar gezondheid bezig geweest maar hebben haar uiteindelijk laten inslapen omdat ze helemaal op was. Ze is volgens de papieren uit het asiel bijna 13 jaar oud geworden. We missen haar enorm!

Eikels en dieren

Eikels (vooral groene), kastanjes en groen eikenblad kunnen in de wei terecht komen en daar bij schapen, geiten, varkens, runderen en paarden vergiftigingen veroorzaken. Vooral schapen en geiten verdragen eikels slecht. Ze worden onrustig, weigeren voer en krijgen last van verstopping en buikpijn, bloederige diarree en een dikke buik. Het risico is vooral groot wanneer het waait of stormt en de eikels nog niet rijp zijn. Groene eikels bevatten namelijk veel meer tannine dan rijpe (bruine) eikels. Daardoor kunnen bij dieren behoorlijke buikpijnen ontstaan en diarree. Geef de dieren dus geen eikels, blad of kastanjes!

Jonge kinderen kunnen ook huisdieren houden

Kinderen kunnen vanaf 2 jaar al van bewegingen en kleuren van dieren genieten. Vanaf 3 jaar kunnen ze bewust een dier zoals een poes, hond of konijn aaien. Als ze 6 zijn kunnen ze de (deel-) verantwoordelijkheid gaan aanleren voor het houden en verzorgen van een dier. Dan beginnen ze de wereld om zich heen te zien en zich in te leven in een ander. Natuurlijk zijn de verschillen per kind groot. Let bij het aanschaffen van een dier op welke soort en ras geschikt zou zijn. Konijnen zijn bijvoorbeeld zelden geschikt voor kinderen onder de 6 jaar. Cavia’s blijven veel beter op schoot zitten maar zijn kwetsbaarder bij vallen, sommige konijnenrassen zijn veel rustiger dan anderen etc. Verder speelt natuurlijk ook mee hoeveel aandacht, tijd en ruimte je hebt. Heb je vragen spreek dan één van de dierverzorgers aan of kijk voor informatie per diersoort en bijvoorbeeld de kosten en voorwaarden voor het houden van een dier ook eens op; www.LICG.nl Daar vind je veel praktische informatie. Koop nooit in een impuls een dier maar zoek eerst altijd informatie. Gelukkig zijn er steeds minder dieren aanwezig bij tuincentra waardoor impulsaankopen afnemen. Als ouder moet je ervan uit gaan dat jij de verzorging op je neemt, dus jij moet het vooral zien zitten.

Teun en Kasper deel 2

De vorige keer heb ik (Els) de 2 ezels Teun en Kasper voorgesteld. Ik ben ondertussen verliefd geworden op allebei. Het is zo erg dat ik nu ook regelmatig mee ga voor de training die Teun en Kasper, maar ik ook, nodig hebben. Hetzelfde als bij ons mensen moet je ook bij de dieren elkaar leren kennen en dan kom je erachter of het leuk is samen ja of nee. Als het goed gaat vertrouw je elkaar en word je vrienden door dik en dun. En dan wordt het pas echt leuk. Dus dit moet ik nog bij die 2 vriendelijke ezels opbouwen. Voordat we op pad gaan willen ze er wel verzorgd uitzien. Dus eerst krijgen ze hun halster om (bijna hetzelfde als een halsband voor een hond, maar net even anders) en dan worden ze buiten de wei aan het hek vastgebonden. Dan gaan we ze eerst borstelen om het stof en zand van hun vacht te halen. Ezels vinden het namelijk heel fijn om lekker in het zand of op het gras te gaan rollen. Als dat gebeurd is gaan we de hoefjes schoonmaken. Zand of steentjes die er tussenin gaan zitten is niet leuk. Denk aan je eigen tenen als je op blote voeten in het bos zou lopen of op het strand met zand en veel schelpjes of kiezels. Dus die worden dan schoon gekrabd met een hoevenkrabbertje. Ondertussen aai je, krabbel je bij de oren en praat je zomaar wat, heel zacht en rustig. Dat vinden ze fijn en zijn dan zelf ook rustig. De volgende keer kun je lezen hoe het allemaal gaat wat we allemaal meemaken als we aan de wandel gaan. Want het is echt zo. Ezels zijn bijna net zo koppig als mensen en willen ook altijd heel graag winnen. Wordt vervolgd.

Circuscavia’s

Vrijwilligster Mayke is sinds een tijdje bezig met het trainen van cavia’s. Cavia Minke en Amber zijn de snelste leerlingen tot nu toe. Zij kunnen high five geven en een rondje draaien. Veel dieren vinden het leuk om ergens mee bezig te zijn. Kijk maar eens of je ze ziet.

Diversen

We zouden zo graag weer een kinderclubje op woensdagmiddag hebben en zijn daarom op zoek naar één of twee vrijwilligers die dat willen draaien. Ben jij diegene? Neem dan contact op met Monique Als je van je konijn afstand wilt doen (tegen een vergoeding), bel dan van te voren even naar de boerderij. Er is lang niet altijd plaats om je dier meteen op te vangen. Er gelden strenge regels ivm de konijnenziekten: zie de website.

‘t gemekker is gemaakt door Els en Monique