15350/16 ass/GRA/sv 1 DG D 1A I. INLEIDING 1. Het

Download Report

Transcript 15350/16 ass/GRA/sv 1 DG D 1A I. INLEIDING 1. Het

Raad van de Europese Unie Interinstitutionele dossiers: 2016/0105 (COD) 2016/0106 (COD) Brussel, 7 december 2016 (OR. en) 15350/16 FRONT 481 VISA 391 CODEC 1845 COMIX 812 NOTA

van: aan: nr. vorig doc.: Betreft: het voorzitterschap de Raad 14963/16 Inreis-uitreissysteem (EES) a) Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot instelling van een inreis-uitreissysteem (EES) voor de registratie van inreis- en uitreisgegevens en gegevens over weigering van toegang ten aanzien van onderdanen van derde landen die de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie overschrijden en tot vaststelling van de voorwaarden voor toegang tot het EES voor rechtshandhavingsdoeleinden en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 767/2008 en Verordening (EU) nr. 1077/2011 b) Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EU) nr. 2016/399 in verband met het gebruik van het inreis-uitreissysteem - Voortgangsverslag

I. INLEIDING

1.

Het voorzitterschap legt hierbij zijn verslag voor over de vooruitgang die is geboekt inzake het pakket slimme grenzen. Het verslag is opgesteld onder de verantwoordelijkheid van het voorzitterschap, op basis van de standpunten die in de Raad en in zijn voorbereidende instanties zijn ingenomen. 15350/16 DG D 1A ass/GRA/sv 1

NL

De Commissievoorstellen

2.

De Commissie heeft op 6 april 2016 een wetgevingspakket voorgesteld over slimme grenzen, waaronder een voorstel voor een verordening tot instelling van een inreis-uitreissysteem (EES)

1

en een voorstel voor een verordening tot wijziging van de Schengengrenscode om de technische wijzigingen van het eerstgenoemde voorstel te integreren

2

. Dit zijn gewijzigde

versies van de door de Commissie in februari 2013 ingediende voorstellen, waarover de medewetgevers technische, financiële en operationele bezwaren hadden geuit. 3.

Het inreis-uitreissysteem (EES), dat het huidige systeem van het handmatig afstempelen van paspoorten zal vervangen, is gericht op de modernisering van het beheer van de buitengrenzen door de kwaliteit en efficiëntie van de controles, alsmede de opsporing van fraude met documenten en identiteitsfraude, te verbeteren. Het systeem zal gelden voor alle niet-EU burgers die voor een kort verblijf tot het Schengengebied worden toegelaten (maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen). In het systeem zullen de naam, het type reis document, biometrische gegevens en de datum en plaats van binnenkomst en uitreis worden geregistreerd. Dit vergemakkelijkt de grensoverschrijding voor bonafide reizigers en de opsporing van personen die de verblijfsperiode overschrijden of zonder papieren in de Schengenruimte verblijven. In het EES zullen ook toegangsweigeringen worden opgeslagen. De tweede, bijkomende doelstelling van het EES is het versterken van de interne beveiliging en de bestrijding van terrorisme en ernstige criminaliteit, door onder strikt gedefinieerde voorwaarden aan aangewezen autoriteiten en Europol toegang te verlenen tot een overzicht van de reisgeschiedenis van onderdanen van derde landen, waaronder personen die van strafbare feiten worden verdacht.

De besprekingen in de Raad

4.

De technische bespreking van de voorstellen door de Groep grenzen begon onmiddellijk na de presentatie ervan. Sindsdien hebben tien vergaderingen plaatsgevonden, waarin verschillende lezingen van de voorstellen konden worden gehouden, alsmede de bespreking van een aantal compromisvoorstellen van het Nederlandse en het Slowaakse voorzitterschap. Ook de JBZ raden zijn bijeengekomen om de werkzaamheden op het niveau van de groep verder te ontwikkelen.

1 2

Doc. 7675/16. Doc. 7676/16 + ADD 1. 15350/16 DG D 1A ass/GRA/sv 2

NL

5.

Er zijn oriënterende debatten op politiek niveau gehouden, zowel in de Raad JBZ (21 april en 13 oktober 2016) en in het Scifa (21 juni, 13 september en 25 oktober 2016), om de groep sturing te geven over enkele van de meest gevoelige kwesties. 6.

In zijn bijeenkomst van 20 oktober 2016 heeft de Europese Raad de Raad opgeroepen om vóór het einde van het jaar zijn standpunt vast te stellen. Het voorzitterschap doet zijn uiterste best om deze doelstelling in de mate van het mogelijke te halen, zonder daarbij te vergeten dat alle juridische en praktische bezwaren die tijdens deze besprekingen zijn opgedoken, en die ook vertakkingen hebben in andere onderdelen van het acquis, moeten worden aangepakt.

De besprekingen in de andere instellingen en organen

7.

In het Europees Parlement werden de voorstellen verwezen naar de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE), die de heer Agustín DÍAZ DE MERA (PPE, ES) als rapporteur heeft aangesteld. 8.

9.

Het Europees Parlement heeft een eerste keer van gedachten gewisseld op 24 mei 2016. De ontwerpverslagen zijn op 6 december bekendgemaakt en zij zullen volgens de planning worden voorgesteld in de vergadering van de Commissie LIBE op 8 december 2016. Volgens de planning zou het Europees Parlement zijn standpunt vóór eind januari 2017 moeten kunnen vaststellen. Het Europees Economisch en Sociaal Comité heeft op 21 september 2016 advies uitgebracht

3

, met 155 stemmen voor en 2 tegen. 10.

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming heeft zijn advies 6/2016

4

op dezelfde dag uitgebracht.

II. STAND VAN ZAKEN IN DE RAAD

11.

De lidstaten hebben hun brede steun uitgesproken voor de doelstellingen van de voorstellen. Wat de inhoud betreft, waren de delegaties van mening dat de nieuwe voorstellen een verbetering vormden in vergelijking met de versie van 2013.

3 4

Soc./544, rapporteur Cristian PÎRVULESCU. Doc. 12562/16. 15350/16 DG D 1A ass/GRA/sv 3

NL

12.

De besprekingen op technisch niveau waren met name gericht op de volgende kwesties, waarvan het voorzitterschap meent dat er een voorlopig akkoord over is bereikt: – het toepassingsgebied van het voorstel

5

;

– de optimale keuze van en het beste gebruik van biometrische identificatiemiddelen voor het systeem; – – de doorgifte van gegevens aan derde landen; gegevensbewaartermijnen op nationaal en EU-niveau; – – de interoperabiliteit met het VIS voor lidstaten die nog geen toegang tot deze databank hebben; de kosten op Europees en nationaal niveau. 13.

Hoewel over vele technische aspecten van de voorstellen aanzienlijke vooruitgang is geboekt, blijven er enkele hangende kwesties, die momenteel het voorwerp uitmaken van onderhandelingen met het oog op een standpunt van de Raad inzake het pakket slimme grenzen. 14.

Met betrekking tot de berekening van de duur van verblijf in lidstaten die het Schengenacquis nog niet toepassen, heeft het voorzitterschap de tekst verder gewijzigd, in het bijzonder om rekening te houden met het schriftelijke advies van de Juridische dienst van de Raad over de territoriale werkingssfeer van het EES in het licht van artikel 6, lid 1, van de Schengen grenscode met het oog op de berekening van het kort verblijf (90 dagen in een periode van 180 dagen)

6

. Deze benadering heeft gevolgen voor een aantal bepalingen in het ontwerp van de EES verordening.De diensten van de Commissie hebben hun standpunt over dit onderwerp op 25 november 2016 schriftelijk bevestigd, waarbij zij bepaalde bezwaren uiten tegen de hierboven vermelde interpretatie van de Juridische dienst van de Raad, en in een aantal alternatieve benaderingen voorzien.

7

5 6 7

Een aantal delegaties heeft gevraagd om het toepassingsgebied van het voorstel uit te breiden naar personen die uit hoofde van het Unierecht het recht van vrij verkeer genieten. Doc. 13491/16. Doc. 14893/16. 15350/16 DG D 1A ass/GRA/sv

NL

4

Tijdens de laatste vergadering van de Groep grenzen zijn de interpretaties van de twee juridische diensten besproken, en de delegaties beraden er zich thans op. Er werd evenwel onderkend dat meer werk nodig is over deze kwestie. In dezelfde context heeft het voorzitterschap ook de mogelijkheid overwogen om Roemenië en Bulgarije passieve toegang tot het VIS te verlenen met het oog op de toepassing van het EES; deze mogelijkheid is parallel daaraan ook in de Groep visa aan de orde gesteld. 15.

Het Coreper heeft tijdens zijn vergadering van 7 december 2016 de volgende andere resterende kwesties besproken: – – de voorwaarden om rechtshandhavingsinstanties toegang tot het EES te verlenen (hoofdstuk IV); de interactie tussen het EES en de bilaterale overeenkomsten (art. 54); – de verplichting of mogelijkheid tot het afstempelen van reisdocumenten in geval van technische storing bij het EES (art. 19). Volgens het voorzitterschap is overeenstemming bereikt over de kwestie van het afstempelen. Gelet op de gemaakte opmerkingen is het evenwel duidelijk dat de twee andere kwesties nog verder moeten worden besproken. In het Coreper werd ook opgemerkt dat de kwestie van het registreren van reisbewegingen van personen die het recht van vrij verkeer genieten in de context van de strijd tegen buitenlandse terroristische strijders, verder zou worden besproken, mogelijkerwijs met de bedoeling deze kwestie in afzonderlijke wetgeving te behandelen. 16.

Het voorzitterschap is voornemens de bespreking van de resterende kwesties actief voort te zetten teneinde zo spoedig mogelijk overeenstemming te bereiken over een mandaat voor het openen van interinstitutionele onderhandelingen. 17.

In het licht van het bovenstaande wordt de Raad verzocht nota te nemen van dit voortgangsverslag. 15350/16 DG D 1A ass/GRA/sv 5

NL