een duurzame dokterpost

Download Report

Transcript een duurzame dokterpost

EEN DUURZAAM VERWARMDE

In 1916 plantte de Amerikaan Samuel Evans Stokes één appel boom in de Kullu Vallei. Toen Samuel Stokes in 1946 overleed was de appelteelt de belangrijkste bron van inkomsten voor de mensen in deze vallei. De Kullu-appel wordt nog steeds in heel India gegeten. Net zo kan een duurzaam gebouwde dokterspost, voorzien van een warmte- en koelsysteem op basis van groene energie, het begin zijn van een vallei vol duurzame, betaalbare en comfortabele huizen.

Deze dokterspost zal door de gezamenlijke inspanning van vele partijen in de Kullu Vallei worden gerealiseerd.

verband opgezet door The Dagpo Educational Fund, het Dagpo Klooster in Kaïs, de Technische Universiteit van Delft in Nederland en een gerenommeerde Indiase architect met lokale bouwervaring, Karun Kumbera.

De dokterspost

De dokterspost gaat medische hulp bieden aan de lokale bevolking en de bewoners van het klooster. Daarnaast wordt hier ook voorlichting gegeven over preventie van ziektes zoals tuber culose. De bouw van de dokterspost wordt een voorbeeld van betaalbaar en duurzaam bouwen voor de hele regio. Het is een klein begin, maar met hoopvolle verwachtingen voor positieve gevolgen in de toekomst.

Aanleiding

Het Dagpo Klooster heeft onlangs hulp gevraagd aan The Dagpo Educational Fund (TDEF) voor het installeren van een warmte- en koelsysteem in het klooster. Hiervoor is gekeken welke manieren er in India voorhanden zijn om zo’n systeem duurzaam aan te leggen. De gevonden resultaten waren onvoldoende voor een goed ontwerp. Tevens zijn er recent twee bekwame doktoren aangetrokken door het klooster. Voor deze doktoren en hun patiënten is een goed functionerende én een (duurzaam) verwarmde dokterspost nodig.Om toch een duurzaam systeem te kunnen realiseren is er door TDEF een verzoek ingediend voor een onderzoek bij de Technische Unie in Delft, Nederland. De studenten van de TU zijn enthousiast om dit onderzoek op te zetten en uit te voeren.

Het onderzoek

Na een voorstudie in Nederland doen de studenten van de TU Delft veldonderzoek op het terrein van het klooster in Kaïs, India. Het resultaat van dit onderzoek zal een ontwerp zijn voor een leerzame ‘show case’ voor het gebied: de nog te bouwen dokterspost. Tevens geven zij ook adviezen voor het aanpassen van de bestaande gebouwen van het klooster met een duurzaam warmte- en koelsysteem. Centrale aspecten van de voorstudie zijn klimaatcontrole, afval behandeling, adequate materialen en bouwtechnieken, en energierendement. Voor dit onderzoek is een samenwerkings-

Fondsenwerven

Alle leden en sympathisanten van Kadam Chöling en The Dagpo Educational Fund worden uitgenodigd acties te bedenken en uit te voeren om fondsen voor dit project te werven. Zo kan iedereen op een praktische manier bijdragen aan het voortbestaan van de kostbare Dagpo tradities tot in de verre toekomst. De organisatie Wilde Ganzen gaat zeer waarschijnlijk dit project ook ondersteunen. Het is een bijzonder gegeven dat de Technische Universiteit Delft, een boeddhistisch klooster, een Indiaas architectenbureau en een Nederlandse stichting de handen ineenslaan voor het bevorderen van de gezondheid van mens en milieu. Een kleine, maar belangrijke stap naar een gezondere aarde waarop de boeddhistische tradities hopelijk nog heel lang mogen bijdragen aan het welzijn van alle wezens.

Info en contact

Stichting Kadam Chöling e-mail: [email protected]

website: www.kadamcholing.nl

Nicole Bodewes 06-1464 0872 e-mail: [email protected]