Meerpaal december 2016 - Vrijzinnige Geloofsgemeenschap

Download Report

Transcript Meerpaal december 2016 - Vrijzinnige Geloofsgemeenschap

December 2016

De Meerpaal december 2016 2 MAANDBLAD VAN DE VRIJZINNIGE GELOOFSGEMEENSCHAP FLEVOLAND jaargang 55 nr.11 www.eigentijdsgeloven.nl KERST 2016

Eten genoeg, brood om te delen Nergens een mens die honger lijdt. Tijd voor jezelf, tijd om te spelen, Tijd voor elkaar, een zee van tijd. Kijk om je heen en geef wat je hebt, Dan komt geen mens tekort. Een droom die waarheid wordt. Kracht en geduld, hoop en vertrouwen In wat er te gebeuren staat. Mensen waarop God durft te bouwen Aan het geluk dat komen gaat. Kijk om je heen en geef wat je hebt, Dan komt geen mens tekort. Een droom die waarheid wordt. Droom van de hoop, droom van de vrede, Vrede op aarde, nieuw begin. Muren geslecht, strijden gestreden Droom tegen beter weten in. Kijk om je heen en geef wat je hebt, Dan komt geen mens tekort. Een droom die waarheid wordt. Kind van mijn hart, kind van mijn dromen, Kind van verlangen, kind van kracht. Diep in de nacht ben je gekomen, Teken van leven in de nacht. Kijk om je heen en geef wat je hebt, Dan komt geen mens tekort. Een droom die waarheid wordt. Ineke Adriaansz

De Meerpaal december 2016 3

OVERPEINZINGEN VAN HET OUDE LAND Maan

Zie de maan schijnt door de bomen, makkers staakt uw wild geraas… Oudhollands

Makkers staakt uw wild geraas Ik ben onderweg naar Dronten. Het is vroeg in de avond, maar pikkedonker. Zelfs de doorgaande wegen in de polder zijn in de herfst maar spaar zaam verlicht. Op het land naast de weg wordt nog hard gewerkt. met Tractoren lampen als voelsprieten banen zich grommend een weg over de donkere aarde. Hoewel er toch wel wat boerenbloed door mijn aderen schijnt te stromen, ben ik de aansluiting met het hedendaagse boerenleven kwijtgeraakt. Wat brengt iemand ertoe om op dit tijdstip met een tractor het land op te gaan? Is het een avondboer die ‘s morgens maar moeizaam op kan staan? Kent het boerenwerk nooit rust, moet het altijd maar meer en efficiënter om de boel nog een beetje draaiende te houden? Veel tijd besteed ik niet meer aan al deze gedachtenspinsels als er zich voor mijn ogen plotsklaps een adembenemend schouwspel ontvouwt: vanuit het niets verrijst achter de bomen in al haar majestueuze glorie de maan. Koel, wit licht overspoelt de polder. Ik had me er al op verheugd: de supermaan. Een volle maan die door haar elliptische baan dichter bij de aarde staat dan zij normaal gesproken doet. Dit schouwspel van een iets grotere en heldere maan is voor het laatst in 1948 te zien geweest. Maar helaas, op de bewuste dag in 2016 ontnam een bewolkte hemel het zicht op de maan.

De Meerpaal december 2016 4 En nu dan alsnog deze toegift in een donkere polder. Ik heb niet snel de neiging om door de knieën te gaan, maar daar en op dat moment zou ik het gekund hebben. Tegenover zoveel schoonheid en onmetelijkheid ben ik niet bestand. En opeens begreep ik ook weer zo goed de oude verhalen over huilende weerwolven, snapte ik waarom in vroeger tijden epilepsie of andere onbegrijpelijke geestesziekten met haar (want de maan is vrouwelijk) in verband werden gebracht of, wat meer onschuldig, waarom kinderen tot op de dag van vandaag voor het slapen gaan Luna nog even ‘goedenacht’ willen zeggen. Die maan betekent zoveel meer voor ons dan een willekeurige hemellichaam ergens in ons zonnestelsel. Net als de zon maakt ze wezenlijk deel uit van ons wereldbeeld en onze cultuur. Neem nu het heerlijk avondje dat er binnenkort weer aan zit te komen. Die Pieterbazen laten we nu maar even voor wat het is, maar bij de iconografie van het Sinterklaasfeest hoort toch echt ook een (witte) maan. Een oudhollands Sinterklaaslied spoort ons dan ook aan om ons ‘wild geraas’ te staken, want de maan hopelijk in iets mindere mate: veel drukte, lawaai en gedoe. schijnt immers door de bomen. Velen snappen niet meer wat met ‘wild geraas’ wordt bedoeld en zingen daarom ‘wild gebraad’ (het is immers ook bijna Kerst), maar ‘wild geraas’ betekent simpelweg datgene wat Donald Trump gewoon is te doen en wij Laat dat werk dus nu eve n voor wat het is. Ook die tractor ‘s nachts graag in de schuur! Het is tijd voor andere dingen. Loop naar buiten, verwonder je net als die oude wijzen uit het Oosten over de maan en al die sterren aan de donkere lucht, adem de nachtlucht in en geniet van de stilte. Wie weet komen er dan ook nog engelen zingen!

Anja van de Poppe

De Meerpaal december 2016 5 Trudi van Wenum- Boers

‘In de Vitrine’

Henk, mijn eerste echtgenoot, was een liefhebber van wandelen. Zo liep hij negen keer de Strand6Daagse. Deze vindt plaats in de laatste week van juli. Hij had zich al weer opgegeven voor de volgende keer, toen hij in juni 2003 plotseling overleed. De Strand6Daagse is een geheel verzorgde recreatieve wandelkampeertocht van Hoek van Holland naar Den Helder. Bij aankomst in Den Helder kreeg Henk altijd een flesje zand als aandenken. Eén zo’n flesje met zand staat bij mij op een speciaal plekje naast een foto van Henk. Het is voor mij een symbool, en tevens een herinnering aan mijn eerste, sportieve, echtgenoot.

De Meerpaal december 2016 6

Afgelopen?

‘Denk je dat wij ooit afgelopen zijn, eekhoorn ?’ vroeg de mier op een keer. De eekhoorn keek hem verbaasd aan. ‘Nou, zoals een feest afgelopen is,’ zei de mier. ‘Of een reis.’ De eekhoorn kon zich dat niet voorstellen. Maar de mier keek uit het raam naar de verte tussen de bomen en zei: ’Ik weet het niet, ik weet het niet...’. Er verschenen rimpels in zijn voorhoofd. ‘Maar hoe zouden we dan moeten aflopen?’ vroeg de eekhoorn. Dat wist de mier niet. ‘Als een feest is afgelopen gaat iedereen naar huis,’ zei de eekhoorn. ‘En als een reis is afgelopen wrijf je in je handen en kijk je of er nog een potje honing in je kast staat. Maar als wij zijn afgelopen…’ De mier zweeg. Hij maakte een raar geluid met zijn voelsprieten. ‘Wat is dat voor een geluid?’ vroeg de eekhoorn. ‘Knakken,’ zei de mier. Daarna bleef het lange tijd stil. De mier stond op en begon, met zijn handen op zijn rug, door de kamer heen en weer te lopen. ‘Denk je erover na?’ vroeg de eekhoorn. ‘Ja,’ zei de mier. ‘Weet je het al?’ ‘Nee.’ De mier ging tenslotte weer zitten. ‘Ik weet het niet,’ zei hij. ‘Ik weet vrijwel alles, dat weet je, eekhoorn…’ De eekhoorn knikte. ‘Wat ik niet weet,’ ging de mier verder, ‘mag geen naam hebben. Maar of wij ooit aflopen…’ Hij schudde zijn hoofd. De eekhoorn schonk nog een kopje thee in. De mier nam een onzeker slokje.

Toon Tellegen

De Meerpaal december 2016 7 Om ons menselijk gedrag en onze menselijke vragen te karakteriseren maakt de schrijver gebruik van een vergelijking uit de wereld der dieren. Het is een verhaal, waarin wordt nagedacht over leven en dood. Ook wij doen dat wel eens, denk ik: nadenken over leven en dood. Maar wij weten wel dat wij ooit “afgelopen” zijn. Oh ja? Is dat wel zo? Gaat het leven na de dood dan niet verder, in welke vorm dan ook? Met andere woorden: is er leven na de dood? Zolang de mens zich bewust is van haar bestaan en het tijdelijke karakter ervan, houdt deze vraag haar bezig. Het “leven na de dood” is een thema van alle tijden en culturen. Maar wat weten wij ervan? Ook de eekhoorn uit ons verhaaltje wist het niet. “Hij schonk nog een kopje thee in. De mier nam een slokje”. Einde verhaal. Ze blijven zitten met een vraag. Een vraag, waar niemand het antwoord op weet. Ook de bijbel niet. Is het daarom niet beter je af te vragen of er leven is vóór de dood? De dood is de horizon van het menselijk leven. Daarachter ligt het gebied van het Mysterie. De begrenzing van het leven door de dood geeft het leven juist zijn betekenis en zin. Je kunt proberen om van je leven het beste te maken. Misschien is het goed om de zin van het leven te ontdekken, voordat de dood het leven afbreekt. En wat het leven ná de dood betreft, iemand zei eens: “Mensen sterven pas als ze vergeten zijn”. En voor ons, de achterblijvers, zijn de herinneringen aan onze dierbaren bouwstenen om het leven vorm te geven en hoopvol verder te gaan.

Trudi van Wenum- Boers “Het is jouw weg die je moet gaan, anderen kunnen deze weg met jou bewandelen maar niemand kan hem voor jou lopen.

De Meerpaal december 2016 8

VAN DE WERKVLOER

In alle drie afdelingen hebben we in de maand november ‘Allerzielen’ gevierd. Achttien overleden VGF leden hebben we daarbij herdacht. Het was fijn om te merken dat ook familie en vrienden van de overledenen op onze uitnodiging zijn inge gaan om de dienst bij te wonen. Aan de voorbe reiding van deze gedachtenisviering deden velen enthousiast en zeer betrokken mee. Hartelijk dank daarvoor!

‘ALLERZIELEN’

De Meerpaal december 2016 9

Workshop Symbolisch Bloemschikken rond Allerzielen

Zeven dames namen op twee dinsdagmorgens in november deel aan deze workshop in de Open Haven onder leiding van Ria Kikkert uit de afdeling Zeewolde. Op de eerste morgen verkenden we het thema en lieten we onze gedachten gaan over de vraag wat we met onze symbolische schikking tot uitdrukking zouden willen brengen en welke materialen zich daarvoor goed leenden. Gemis, pijn en verdriet, maar ook verbondenheid en dankbaarheid waren veel genoemde thema’s. Het ging daarbij ook niet altijd om het herdenken van een dierbare overledene. Ook aan je eigen ziekteproces of dat van anderen kun je op deze manier vorm en uitdrukking geven. En dat kan bijzonder helend werken. Het was prachtig om te zien met hoeveel enthousiasme en plezier er tijdens de tweede bijeenkomst aan de schikkingen werd gewerkt. De resultaten waren verrassend mooi en betekenisvol!

De Meerpaal december 2016 10 In het voorjaar krijgt deze workshop een vervolg, dan rond het thema Pinksteren. Noteert u de data 23 en 30 mei alvast in uw agenda!

Kerst

Voor mijn gevoel heb ik de kerstspullen nog niet zolang geleden naar de zolder gebracht. Maar het is alweer zover. In de afdelingen zijn de voorbereidingen voor de kerstvieringen al van start gegaan. Het belooft een afwisselend geheel aan diensten te worden in onze VGF. Graag ontmoet ik u en de uwen bij een van onze Kerstvieringen! Een hartelijke decembergroet,

Anja van de Poppe

Kerstverhaal

(

gelezen in de Volkskrant

) Ik kom uit een groot katholiek gezin, dertien kinderen. Ik was de dertiende. Gezellig, en met de feestdagen heel gezellig. Er kwam altijd een heleboel visite, want er was een broer jarig met kerst. Lekker eten, rollade, kerstbrood met spijs, een kerststal, glinsterende ballen van Tsjechisch glas in de boom, echt brandende kaarsjes, met emmer en dweil naast de boom, klingelende belletjes. En nieuwe kleren. Ik was destijds acoliet, gepromoveerde misdienaar, in de Agneskerk en vijftien jaar jong. Op kerstavond waren er twee nachtmissen, om twee uur en om vier uur. De week ervoor hadden we hard gewerkt om de kerk mooi te versieren. Ik was hondsmoe toen ik de nachtmissen moest dienen. Ze waren zonder meer prachtig. Er werd schitterend gezongen en er hing een warme kerstsfeer, onvergetelijk mooi. Eerst Kerstdag kwam ik ’s morgens doodop thuis. Ik ging even slapen, werd wakker en dacht: ha, heerlijk, Kerstmis, veel visite, lekker eten, prachtig. Ik trok mijn nieuwe kleren aan en al wrijvend in de ogen kwam ik de huiskamer binnen. Toen bleek dat het al Tweede Kerstdag was, ’s avonds acht uur. Ik had twee dagen en een nacht geslapen. Ze hadden me laten liggen, of ze waren me vergeten. Al het eten was op.

Paul Letschert, Hillegom

De Meerpaal december 2016 11

Op 30 oktober: Theatersolo

‘Wie stenen losbreekt’

door Kirsten Benschop

Kairos: In de Griekse mythologie de personificatie van de gelegenheid, het juiste moment om iets te veranderen op je levenspad.

De Meerpaal december 2016 12 Zondag 30 oktober: begin van de wintertijd! In de natuur zien we in de winter het bovengrondse afsterven, boomkruinen worden kaal, het strui kgewas wordt ‘doorzichtig’. De skeletachtige vormen en dragende structuren worden zichtbaar. De winter geeft overzicht en helderheid. Alles wordt terug gebracht tot de kern. Wat een mooie timing was het begin van de wintertijd voor deze theatersolo, want … DAT is wat Kirsten Benschop ons heeft laten voelen en ervaren in haar prachtige spel. Ze vertelt het verhaal van Romy, die op retraite gaat in een klooster, omdat ze zich leeg, eenzaam, moe en onzeker voelt. Langzaam krijgt ze overzicht op haar leven, op zichzelf. Bij aankomst in het klooster ervaart ze de stilte en eenzaamheid als bedreigend. En hoe mooi: aan het eind van haar verblijf, ervaart ze juist dàt als geborgenheid. In een tachtig minuten durend solotheaterspel weet Kirsten Benschop ons deelgenoot te maken van de ontwikkeling van Romy tijdens haar kloosterverblijf. We worden meegenomen in episodes uit Romy’s leven doordat deze op treffende wijze worden uitgespeeld. Kirsten Benschop gebruikt eveneens fragmenten uit de wereldliteratuur en uit het bijbelboek Prediker. Na de voorstelling bleek dat velen iets uit hun eigen leven herkend hadden: de werkdruk, de stress van het leven, de onmogelijkheid in verbinding te blijven met jezelf en met anderen. Evenals de wens om het zicht op jezelf en je eigen leven te krijgen of te behouden. Kortom: indrukwekkend en deze solo geeft veel stof tot nadenken! Het is een parel binnen ons jaarthema: ‘Rituelen en Symbolen: vensters op een andere wereld’.

Franca Sonneveld, Lelystad

Impressie van een mooie zondagochtend.

Op de dag van de verlengde tijd, een geschenk in de vorm van een extra uur vanwege de wintertijd, was ik aanwezig bij de theatersolo van Kirsten Benschop : ‘Wie stenen losbreekt’. Op mijn gemak reed ik op deze rustige herfstochtend naar Lelystad, onderweg genietend van de kleurenpracht van de bomen en het zachte licht over de velden. Helaas kon ik niet

De Meerpaal december 2016 13 mee naar het klooster in Egmond en daarom wilde ik de reprise waarmee deze voorstelling in de infogids was aangekondigd graag meemaken. Ooit was ik een aantal dagen in datzelfde klooster in Egmond, en het programma wat ik daar destijds volgde had veel impact op me gehad. Ik bewaar hele goede herinneringen aan de plek en kan de sfeer zo weer oproepen. Kirsten Benschop heeft me met haar voorstelling doen herbeleven wat ik daar toen heb ervaren: terugkomen bij jezelf en het contact herstellen met de bron van waaruit heling en nieuwe kracht kan ontstaan. Noem het de stilte, noem het God, no em het ‘alleen maar Zijn’. Net als de vrouw op retraite, komt er een moment waarop je weer terug moet, het volle leven in met haar geraas en drukdoenerij. Maar je weet nu: je kunt altijd weer gaan naar die stille plek, daar, of in jezelf, de inspiratiebronnen zoeken die jou doen oprichten en op adem laten komen. Knap zoals Kirsten deze voorstelling heeft opgebouwd en uitgevoerd, ik heb ervan genoten. Hulde voor de programmacommissie voor deze bijzondere eredienst.

Akke Visser

Reacties van lezers

Wie doet de aftrap in het nieuwe jaar???

PRIKBORD Zondag Zindag in zorgcentrum De Hoven in Lelystad

4 december van 15.00-16-30 uur Cobie Haverkamp vertelt over de “Geschiedenis van de kerstkaart” Senioren zijn van harte welkom Riet van der Honing 0320-260395

De Meerpaal december 2016 14

Kerstwandeling Dronten vrijdag 16 december 2016

Een aantal kerken organiseert ook dit jaar een kerstwandeling in het centrum van Dronten en wel op vrijdagavond 16 december. Rondom het thema Deel je leven wordt op enkele (kerk)locaties een facet van het oude kerstverhaal belicht. De start is om 18.15 uur bij de Ark. De wandeling wordt rond 19.45 uur bij het winkelcentrum afgesloten met het zingen van bekende kerstliederen onder begeleiding van Harmonie De Eendracht. Jong en oud zijn van harte welkom! Neem een (veilig) lichtje, lampje of lampionnetje mee voor onderweg. Deelname is gratis. Na afloop is er een nazit in kerkcentrum Open Hof met chocolademelk en Glühwein. Meer dan welkom! Info: Evert Jan Morren (313841); e-mail: [email protected]

VAN HET AB Mutaties

Bedankt als lid:

Dhr. D. Dijkstra, De Toermalijn 4, 8255 AG Swifterbant

Collectes oktober

2 okt Dronten AID - India VGF Stichting Vrolijkheid VGF Wilde Ganzen VGF Voedselbank VGF AID - India VGF AID - India VGF € 62,60 € 80,30 € 65,31 € 89,90 € 31,00 € 41,80 € 66,75 € 100,25 € 74,26 € 91,00 € 19,15 € 43,80

De Meerpaal december 2016 15

Troostlied voor wie met Kerst alleen is

Wees niet zo bang voor Kerst. Het zijn twee dagen, dat is niet meer dan achtenveertig uur. En uren, het ene vlug, het andere trager, uren vervliegen op den duur. Raak niet verloren in herinneringen, wees toch een beetje wijzer deze keer. Zing maar ‘Stille nacht’ als je kunt zingen, want stil zal het zijn, die nachten. Zeer. Zing in jezelf: ‘De witte vlokken zweven.’ Terwijl de regen langs de pannen ruist. Het kind is niet in Bethlehem gebleven: Het is naar Golgotha verhuisd. Gedenk de dieren op de schalen en borden. die zitten meer dan jij in de puree. Eten is beter dan gegeten worden ook in de glans van Lucas 2. Zeg ‘nee’ als mensen je te eten vragen, want in een andermans gelukkige gezin daar is de kerstboom enkel te verdragen met een uitslaande brand erin. Wees niet zo bang voor Kerst. Het zijn twee dagen.

Willem Wilmink(1936-2003)

De Meerpaal december 2016 16

NIEUWS VAN DE AFDELINGEN

BIDDINGHUIZEN-DRONTEN-SWIFTERBANT

In memoriam Marchiene Alida Speelman-Reimers (Iny)

Iny werd op 21 November 1937 geboren in Bonne, gemeente Gieten, Drenthe waar haar ouders een boerderij hadden. Iny had één oudere broer, Ad. Ze had als kind veel gezondheids problemen en was vaak ziek. In 1956 kregen haar ouders een boerderij toegewezen in de Noordoostpolder en verhuisden ze naar de polder. Iny ging toen werken in het ziekenhuis in Emmeloord. Kort daarna leerde ze Henk kennen en kregen ze verkering. In 1962 trouwden ze en gingen in Emmeloord wonen. Later verhuisden ze naar de boerderij van de ouders van Henk en kregen daar twee zonen, Aard en Gert. Henk solliciteerde naar een boerderij in Oostelijk Flevoland en in 1973 verhuisden ze naar de Zeebiesweg in Biddinghuizen. In 1996 verhuisden Henk en Iny naar het dorp Biddinghuizen. Dat was even wennen, maar al snel hadden ze het heel goed naar hun zin. Helaas kreeg Henk op 17 September 2003 een hartinfarct en overleed. Daarna volgde een verdrietige periode. Iny was ondanks haar verdriet en alle gezondheidsproblemen altijd flink en optimistisch. We misten Henk allemaal heel erg omdat we vaak met z'n allen op stap gingen, maar de kaartavondjes met Iny en Jantje bleven. Daar werd altijd fanatiek gekaart, was het altijd erg gezellig en werd er veel gelachen. Ze zou op 6 oktober twee nieuwe hartkleppen krijgen, daar zag ze erg naar uit omdat ze zich na de operatie vast beter zou gaan voelen. Tot onze grote verdriet is Iny tijdens deze operatie overleden. Wij hebben in Iny een fijne vriendin verloren en we zullen haar heel erg missen.

Harm en Tiny Naber

De Meerpaal december 2016 17

Uitnodiging voor de kerstviering op 24 december in De Ark

Het is inmiddels traditie geworden om onze kerstviering te houden in zaal ’t Voorschip’ van Kerkcentrum De Ark. We worden daar altijd zeer gastvrij ontvangen door de koster en alle vrijwilligers. Ook dit jaar is de zaal open om 16.30 uur en beginnen we om 17.00 uur. Op het moment, dat we dit schrijven, is het programma nog niet definitief vastgesteld, Maar heeft de leiding van de zondagsschool ons er al van verzekerd, dat ze weer zullen zorgen voor een kerstspel. Daar zien we elk jaar naar uit! Samen met de bijdrage van ds. Anja van de Poppe wordt het vast een fijne kerstavondviering. Omstreeks 18.00 uur sluiten we de bijeenkomst af met warme koffie, chocolademelk en kerstlekkers. We hopen veel leden, hun familie en vrienden te mogen begroeten!

Terugblik op twee bijzondere vieringen

We kijken terug op twee bijzondere vieringen: de oogstdienst op 16 oktober en de herdenkingsdienst van 6 november. Beide keren verzorgde Krijnie Zeelenberg de aankleding die prachtig paste in het geheel. Voor de herdenkingsdienst werd door linten de Paaskaars verbonden met voor de tien gestorvenen een amaryllusbol, een kaars en een esdoornblad met daarop hun naam. De kaarsen werden door familie of vrienden aangestoken. Het verhaal van Toon Tellegen over de eekhoorn en de mier, dat ds. Anja van de Poppe voorlas en in haar overweging centraal kwam te staan maakte diepe indruk. Ook fijn, dat Froukje beide keren onze zang begeleidde, ze is er toch maar steeds!

Tom van der Meer, Ria Middelkoop, Wim Samsen, Jannes Topper, Thea Wierda en Tineke Hiemstra

Zondag 18 december om 10.00 uur in het Odd Fellowhuis.

Deze zondag is er geen kerkdienst maar een lezing. Wij hopen ons jaarthema “Symbolen en Rituelen” weer een beetje meer invulling te geven. Daarom hebben we Reini Bruins en Egbert Hidding gevraagd iets te vertellen hoe zij symbolen en rituelen ervaren als lid van de Odd Fellows.

Thea Wierda

De Meerpaal december 2016 18

Verslag van het zondagochtendgesprek van 23 oktober.

Het was een gewaagd onderwerp en ook nog eens een lastig onderwerp. Wim en Hilde Samsen hadden voor zondag 23 oktober, als thema gekozen: Wie, wat en waar is God? Oei, dat was me wat! Daar had niemand zomaar een antwoord op. Om ons een beetje op weg te helpen, las Krijnie het gedicht “God in mijn hersenen” van Rutger Kopland voor. Nadat Wim als inleiding vertelde hoe men vroeger dacht en ons “Lied van God” van Stef Bos liet horen. Was het ijs al een beetje gebroken. De discussie die volgde, was opmerkelijk respectvol en aandachtig. God was niet meer de oude man met baard voor ons, maar wie ,wat dan wel? Gelukkig kunnen en moeten wij, zelf zoeken en nadenken, was de conclusie. Wim liet ons vervolgens “Achter de hemelpoort” van Boudewijn de Groot horen. Een levenslange zoektocht naar God werd daarin bezongen. Maar in het gedicht “Dagsluiting“ van Gerard Reve lezen wij dat God waarschijnlijk net zo op zoek is naar ons als wij naar hem. Dit was een mooie afsluiting van onze zoektocht deze ochtend.

Thea Wierda

Nieuwjaarslunch

hebt u zich al opgegeven??? mis het niet!!!

Na het succes van het Kerstontbijt in 2014, kunt u op zondag 8 januari 2017 deelnemen aan een Nieuwjaarslunch in het Odd Fellowhuis. We beginnen om 12.00 uur. Een goede manier om elkaar te ontmoeten aan het begin van het nieuwe jaar De kosten bedragen € 7,50 per persoon. Op de tafel in de kerkzaal liggen vanaf zondag 20 november 2016 intekenlijsten, ook kunt u zich telefonisch of per mail opgeven bij Wim Samsen. 0321-330619 of [email protected]

Krijnie, Thea, Hilde en Wim

De Meerpaal december 2016 19 LELYSTAD Op 25 december vieren we vanaf 10.00 uur ‘s morgens het Kerstfeest in theater Posa onder leiding van ds. Anja van de Poppe. Over de invulling van de viering wordt nog hard nagedacht door een groepje mensen. Hoe de dienst uiteindelijk vorm krijgt is dus nog een verrassing maar er zullen zeker engelen ten tonele worden gevoerd. En er wordt gerekend op de komst van kinderen die een deel van de viering mee kunnen maken. En aarzel niet om familie en vrienden mee te nemen. Wij hopen en rekenen op veel belangstelling.

Het bestuur

Zondagochtendgesprek op 6 november 2016

psalm 1 Systeem! Gij spitst geen oog of baard en draagt geen slepend kleed; hij die in U een man ontwaart misvormt U naar zijn eigen aard waar hij ook niets van weet. Systeem, ik noem U dus geen God, geen Heer of ander Woord waarvan men gave en gebod en wraak wacht en tot wiens genot men volkeren vermoordt. Systeem! Lijf dat op niets gelijkt, Aard van ons hier en nu, ik voel mij diep door U bereikt en als daardoor mijn tijd verstrijkt ben ik nog meer van U.

De Meerpaal december 2016 20 Met dit gedicht opende Tony het gesprek. Dit zette de toon voor ons gesprek over het beeld dat wij hebben van God. In de bijlage van Trouw stond op zaterdag 11 juni jl. een essay, geschreven door hoogleraar ethiek Frits de Lange, dat ons had getroffen: “En God sprak: Ik besta niet”. In de inleiding brengt hij Peter Rollins ter sprake, die in Ierland geloofsgemeenschappen start, die niet samen komen in een kerk, maar in de Ierse pub. Deze Rollins neemt de god verlatenheid van Jezus aan het kruis als uitgangspunt en zegt: “Hoe meer wij twijfelen aan een God die bestaat, hoe meer we Christus nabij komen”. Een pittig onderwerp, hetgeen onze tongen dan ook los maakte. Als ik ‘god’ zeg, waar heb ik het dan over? In de discussie die ontstond, kwamen de volgende omschrijvingen van onze godsbeleving naar voren: het is een mysterie dat mijn verstand te boven gaat; het is cirkelen om een groot geheim; een stille kracht, of energie die liefde is. Er zal wel “iets” zijn, maar wat het is…? Aan die zogenaamde Hogere Macht moeten we zelf een invulling geven. Het is, zoals Jan Wit dichtte: ’Alles een gelijkenis van meer dan aards geheimenis’ (lied 479 oude liedboek voor kerken). We geloven met de theoloog Hendriks, dat God gebeurt in plaats van bestaat. Daar, waar liefde en goedheid is, daar ‘gebeurt’ God. Bij het begin van on ze vieringen horen we, dat wij bijeen zijn ‘in de naam van de Eeuwige’. De kaars wordt ontstoken ten teken van God in ons midden. Hoe verhoudt zich dat met ons godsbeeld? Wij vinden unaniem, dat dit, samen met de zegenbede aan het einde van de viering en het doven van de kaars, het raamwerk is van de viering. Iedereen zal bij het woord “Eeuwige” een eigen beeld of gevoel hebben en dat geldt ook bij het ontvangen van de zegen. Dit is verbonden met de traditie en hoort er helemaal bij. De god verlatenheid van Jezus brengt ons niet persé dichter bij Jezus. Wel kunnen ook wij ons ‘verlaten door God’ voelen als leed ons treft. Er is meer tussen hemel en aarde, maar vraag ons niet wat dat is.

De Meerpaal december 2016 21 Op 4 december is ons volgende zondagochtendgesprek. Het gaat dan over de verschillende versies van het “Onze Vader”, een mooi vervolg op ons gesprek over ons godsbeeld. Welke versie spreekt je het meest aan? We zijn te gast bij Tony van Ramshorst, Beukenhof 254, tel. 0320 236503. U bent, ook als u nog niet eerder meedeed, van harte welkom!

Trudi van Wenum- Boers

Vrouwencontact

Vanmorgen zijn we gestart met ons nieuwe programma uit het boek Gouden Jaren, geschreven door Annegreet van Bergen. Ieder had een hoofdstuk uit dit boek gekozen en vanmorgen besprak Gé Hitipeuw “Comfort en Kwaliteit”. Zij vertelde met veel enthousiasme over de herkenbare en vele veranderingen tijdens ons leven. Truida Scheltus had het hoofdstuk “Gezondheid” gekozen waarvan de ouderenzorg de meeste aandacht kreeg. Mobiliteit was het volgende onderwerp, van achtereenvolgens lopen, fietsen, trein, naar auto en vliegtuig. Rondwegen waren er niet, stoplichten een zeldzaamheid. In de vijftiger jaren vielen er veel meer doden in het verkeer dan nu, respectievelijk 1600 in 1956 tegen 570 in 2013. Vakantie was een dagje naar het strand of speeltuin. Wat een leuke herinneringen kwamen aan bod, we genoten van elkaars verhalen. Wordt vervolgd in januari. Op 14 december om 10.00 uur zijn jullie welkom bij Maaike Terpstra, Boeier 02-94 tel. 0320 222068. Trudi van Wenum komt met een Advent- en Kerstoverdenking.

Soepzondag

Maaike Terpstra

De eerste soepzondag van dit seizoen in Lelystad was een succes. Tweeëntwintig mensen genoten van uiensoep met kaas en stokbrood en vooral van elkaars gezelschap. Dit nieuwe element gaat maandelijks terugkeren. Iedereen had zelf een kom, een bord en een lepel bij zich. Dat blijven we ook zo doen. Dit jaar zijn er vijf mensen die wel een zondag een grote pan soep willen koken.

De Meerpaal december 2016 22 De volgende Soepzondag is 11 december om 12.00 uur Die dag treedt ook het Helbrekerkwartet om 14.30 in theater Posa op met hun CD presentatie. Dus als u er een dag uit van wilt maken: Dat kan! U kunt zich voor de soep aanmelden via een email aan: [email protected] Als u dieetwensen heeft is het zaak dat aan te geven. Graag een week vooraf. We zien u graag bij de soep op 11 december! Neemt u zelf uw kom, bord en lepel mee?

Freddy van Arnhem

ZEEWOLDE

Kerstavond 24 december

Samen met Anja van de Poppe bereidt een groep leden de dienst van Kerstavond voor. U wordt allen van harte uitgenodigd om Kerstavond 24 december naar Open Haven te komen. De dienst begint om 22.00 uur. Natuurlijk zal de glühwein en het kerstbrood niet ontbreken. De eerste zondag in het nieuwe jaar valt op 1 januari. Wij houden op deze zondag geen speciale nieuwjaarsbijeenkomst. Na de dienst op 8 januari onder leiding van ds. R.M. Nepveu zullen wij met elkaar het glas heffen.

Grote Veiling Open Haven 2016 groot succes

De tweede editie van de grote veiling van Open Haven heeft vrijdag 28 oktober bruto € 9600,00 opgebracht. Zo’n 175 kooplustige Zeewoldenaren vulden de hele hal. Peter Buis was de veilingmeester. De kavellijst bestond uit meer dan 100 ludieke en serieuze producten en diensten voor en door Zeewoldenaren. Het meeste geld werd uitgegeven aan: een rondvlucht in een zweefvliegtuig, een ballonvaart voor twee personen en een rondvaart op het Ganzendiep.

De Meerpaal december 2016 23 Hulde aan het organiserend comité. Namens de VGF heeft Bennie Mantingh veel werk verzet in deze groep.

Henne Vulperhorst

Open Haven Open en Grote Veiling

In de maand oktober hebben twee fondsenwervende activiteiten plaatsgevonden ter ondersteuning van het gebouw Open Haven. Totaal is ruim € 13.000,- opgehaald en dat is een fantastisch bedrag. Dit bedrag zal besteed worden aan een nieuwe vloer in de grote publieksruimte in het hart van Open Haven. Inmiddels is het nieuwe meubilair geplaatst dat gefinancierd is uit de opbrengt van de acties in 2015. De beheercommissie wil allen die de organisatie van deze activiteiten mogelijk hebben gemaakt, maar zeker ook alle kopers, gevers en sponsoren hartelijk danken voor hun bijdrage en inzet. Wilt u alles wat in Open Haven gebeurt op de voet volgen, dan kan dat via onze nieuwe facebook pagina: Open Haven Zeewolde, of via de website: Openhaven.nl

Rob de Vries Beheercommissie Open Haven

Van de Redactie

Dank aan de mensen die vanwege onze onoplettendheid er voor gezorgd hebben dat iedereen toch op tijd de uitnodiging voor de jaarvergadering ontvangen heeft.

De Meerpaal december 2016 24

KERKDIENSTEN

4 dec.

10.00 uur

11 dec. 11 dec. 24 dec. 24 dec. 25 dec. 8 jan. 8 jan. 15 jan.

10.00 uur 10.30 uur

17.00

uur

kerstavond 22.00

uur

kerstavond

10.00 uur 10.00 uur 10.30 uur 10.00 uur

Kerst

Dronten Lelystad Zeewolde Dronten Zeewolde Lelystad Lelystad Zeewolde Dronten ds. F. Bonda, Amersfoort

collecte: India

ds. E. de Lange, Lelystad

collecte:India

ds. F. Bonda, Amersfoort

collecte: India

ds. A.J van de Poppe

collecte: diaconie

ds. H.A. van de Poppe

collecte: diaconie

ds. H.A. van de Poppe

collecte: diaconie

ds. Joh. de Wit, Andijk ds. Nepveu, Naarden ds. H.A. van de Poppe

DE KERKDIENSTEN WORDEN GEHOUDEN IN:

Dronten in het Odd Fellowhuis, De Ketting 6 Lelystad in het Vestzaktheater Posa, Kempenaar 01-10, 8242 BA Lelystad Zeewolde in de Open Haven, Kerkplein 8

ACTIVITEITEN

4 dec zondagochtendgesprek 4 dec. 11 dec. Zondag Zindag in de Hoven Soepzondag 14 dec. 18 dec. 8 jan. Vrouwencontact “Lezing” symbolen, rituelen Nieuwjaarslunch Lelystad Lelystad Lelystad Lelystad Dronten Dronten

KOPIJ VOOR HET VOLGENDE NUMMER INLEVEREN VOOR 13 DECEMBER [email protected]