Huurtoeslag, ook iets voor mij?

Download Report

Transcript Huurtoeslag, ook iets voor mij?

Huurtoeslag, ook iets voor mij?

Het is voor u als huurder van een huurwoning mogelijk om huurtoeslag aan te vragen. Huurtoeslag is bedoeld om een bijdrage te verstrekken in de woonlasten voor mensen die een huurwoning huren en waarvoor de huurlasten te hoog zijn in verhouding tot het inkomen.

Wanneer krijg ik huurtoeslag?

Huurtoeslag ontvangt u als uw inkomen in relatie tot de huurprijs te laag is. De huurtoeslag krijgt u van de Belastingdienst en wordt berekend op basis van uw actuele inkomen. De Belastingdienst maakt een schatting van uw inkomen. Hier krijgt u bericht van. Als u het daar niet mee eens bent, kunt u dit aan hen doorgeven.

Kan ik te veel of te weinig huurtoeslag krijgen?

De huurtoeslag wordt berekend op basis van het actuele inkomen, wordt de toeslag als voorschot uitgekeerd. In het opvolgende jaar ontvangt u - achteraf - een eindafrekening. Het is belangrijk dat u wijzigingen in uw huurprijs, inkomens-, gezins- of leefsituatie zo snel mogelijk doorgeeft aan de Belastingdienst. De huurtoeslag kan dan met directe ingang worden aangepast aan uw gewijzigde situatie, zodat u niet in de problemen komt bij een grote inkomensterugval of dat achteraf een deel van de huurtoeslag wordt teruggevorderd.

Hoe vraagt u huurtoeslag aan?

U kunt huurtoeslag aanvragen en wijzigen met de aanvraag- en wijzigingsprogramma’s van de belastingdienst. Kijk hiervoor op: www.toeslagen.nl

Om voor huurtoeslag in aanmerking te komen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

 U bent 18 jaar of ouder, of u bent minderjarig en getrouwd.  U en uw eventuele medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of hebben een geldige verblijfs vergunning.   Iedereen die bij u woont, is op uw adres ingeschreven bij de gemeente. Uw woning heeft een eigen voordeur, een eigen toilet en keuken met andere woorden u huurt een zelfstandige woning Naast deze voorwaarden zijn er nog enkele factoren die mede de huurtoeslag bepalen:  de hoogte van het inkomen;  de hoogte van de huur;    de gezinssamenstelling; de leeftijd; het vermogen.

Hoe ontvangt u de huurtoeslag?

U zult de huurtoeslag vooraf maandelijks rond de 20 e van de maand op uw eigen rekening gestort krijgen. Dus 20 januari gaat u de huurtoeslag voor de maand februari ontvangen. U blijft de volledige huur aan Area betalen.

Tussentijdse wijzigingen:

Indien er wijzigingen plaatsvinden in:  de huurprijs;  de gezinssamenstelling;  het inkomen, bent u verplicht deze zelf door te geven aan de Belastingdienst. Op basis hiervan kan de huurtoeslag worden herzien. Bij de Belastingdienst kunt u een formulier opvragen om de wijzigingen door te geven. Doet u dit niet dan kan er een terugvordering volgen.

U gaat verhuizen:

Als u gaat verhuizen kunt u voor de nieuwe woning huurtoeslag aanvragen. Geeft u tevens aan de Belastingdienst door dat de huurtoeslag voor de oude woning kan worden stopgezet.

Meer weten of aanvragen?

Wilt u nog meer informatie en/of wilt u de huurtoeslag aanvragen? Kijk dan op de website van de Belastingdienst of belt u het gratis nummer 0800-0543.