Gereedschapsmaker (bbl, mbo) - Tech College

Download Report

Transcript Gereedschapsmaker (bbl, mbo) - Tech College

TECH COLLEGE

Gereedschapsmaker (bbl, mbo)

Als Gereedschapsmaker maak je kleine instrumenten en/of kleine onderdelen van apparaten. Wat je precies maakt, hangt af van het bedrijf waar je werkt. Je kunt bijvoorbeeld onderdelen maken voor beveiligingscamera’s, internetservers of computers (stempels). Je freest, draait, slijpt, soldeert, lijmt, schroeft en/of monteert.

Alle handelingen dus die jij als geen ander kunt uitvoeren. Vaak werk je met CNC machines. Deze moet je heel precies instellen en daarom is het belangrijk dat je nauwkeurig werkt. Je maakt een onderdeel/product aan de hand van een werktekening. Door die te bestuderen weet je welk materiaal je nodig hebt en bepaal je welke methode je gaat toepassen om dit te bewerken. De materialen waarmee je werkt zijn onder andere rvs, aluminium, en titanium. Soms heb je ook te maken met keramiek en kunststoffen. Je bent goed op de hoogte van de eigenschappen van al deze materialen. Als Gereedschapsmaker werk je bijvoorbeeld bij een gereedschapsmakerij, bankwerkerij, metaalproductenindustrie of bedrijven die diverse matrijzen (bijv. spuitgiet-, pers-, of blaasmatrijzen) maken voor verschillende industriële bedrijfstakken.

Iets voor mij?

Is draaien, frezen en slijpen jouw ding? Wil je hier graag in doorgroeien? Werk je nauwkeurig en heb je oog voor detail? Dan is de opleiding Gereedschapsmaker iets voor jou! Als Gereedschapsmaker kun je goed zelfstandig werken en heb je vaak genoeg aan een tekening om je werk te doen!

Hoe ziet de opleiding er uit?

1-daagse variant: Tijdens de opleiding ga je één dag (middag en avond) per week naar school. De andere vier dagen werk je bij je werkgever.

2-daagse variant: Tijdens de eerste twee jaar van de opleiding ga je twee dagen per week naar school. (één dag theorie en één dag praktijk) Je leert dan de basisvaardigheden van het vak. De andere drie dagen werk je bij je werkgever. Het Tech College biedt deze tweedaagse variant aan in samenwerking met OBM.

In beide varianten krijg je les in moderne lokalen, maar vooral werkopdrachten. Daarbij leer je wat er in het werkproces van jou wordt verwacht. Ook leer je goed samenwerken. Je voert bij je werkgever ook praktijkopdrachten voor school uit en doet aan het eind van de opleiding een proeve van bekwaamheid. Op school sluit je de theorie af met tentamens.

Het Tech College vindt het belangrijk dat een leerling begeleiding krijgt die past bij zijn/haar persoon en wensen. Die begeleiding krijg je dan ook volop, één op één. Prettig voor jou is dat je van het begin tot het eind van de opleiding met één en dezelfde

OPLEIDING IN HET KORT

Niveau Niveau 3 Vakopleiding Leerweg BBL Crebo nr. 25299 Crebo opleidingsnaam Gereedschapsmaker Duur 3 jaar Leslocatie(s) Harmonielaan 2 3438 EB Nieuwegein (030) 754 12 00 Kosten Voor je 18e betaal je geen wettelijk verplicht lesgeld.

Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl opleiding is voor cursusjaar 2016 -

begeleider te maken hebt.

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Gereedschapsmaker leer je: fijnmechanische bewerkingen uitvoeren CNC-machines instellen en programmeren (CAD/CAM) je werk goed controleren communiceren in goed Nederlands rekenen je loopbaan vorm te geven (Loopbaan en Burgerschap).

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding.

Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijktentamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt .

Na je opleiding

Met je diploma op zak kun je eventueel doorstromen naar een opleiding op niveau 4, bijvoorbeeld Werkvoorbereider Fabricage. Verder leren voor een carrière in de techniek is een slimme investering in jezelf! Want wist je al dat de vraag naar goed opgeleide technische mensen al een aantal jaar heel groot is? Een opleiding aan het Tech College staat dus garant voor een mooie loopbaan in de techniek. Doorgroeimogelijkheden?

Genoeg! Een goed salaris? Wat dacht je!

Vooropleidingseisen

Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt . Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

2017 het lesgeld € 236,- voor de entree opleiding en niveau 2 en € 573,- voor niveau 3 en 4.

Afronding Diploma EXTRA Deze opleiding kun je op twee manieren volgen: 1 daagse variant met 1 lesdag op de middag/avond 2 daagse variant, met 1 lesdag overdag en 1 extra praktijkdag in samenwerking met OBM Ook interessant Allround Verspaner (bbl, mbo) Werkvoorbereider Fabricage (bbl, mbo) Allround Constructiewerker (bbl, mbo)

MEER WETEN?

TECHCOLLEGE.NU

21-11-2016 Wijzigingen voorbehouden Een mbo-college van ROC Midden Nederland