chronische zorg congres

Download Report

Transcript chronische zorg congres

Op welke manier gaan we de chronische zorg bekostigen?

Hoe gaan we de kwaliteit verbeteren?

C

HRONISCHE

Z

ORG

C

ONGRES

:

L (

ON

)

KWALITEIT

ESSEN UIT HET

EN BETAALBAARHEID

BUITENLAND

Woensdag 14 december 2016  CineMec  Utrecht Nationale­ en internationale sprekers Actuele flitspresentaties Innovatieve oplossingen Leerzaam en interactief  Boek ‘Integrated Care: better and cheaper’ gratis bij deelname

www.guusschrijvers.nl/academy/

W

AAROM DIT CONGRES

?

De chronische zorg in Nederland heeft anno 2016 te maken met een aantal belangrijke trends en ontwikkelingen: • Het aantal gebruikers van chronische zorg neemt toe, evenals de kosten daarvan.

• Patiënten en cliënten worden steeds mondiger en veeleisender. De zorgvraag komt daardoor centraal te staan, niet het zorgaanbod.

• De zorgvraag wordt complexer; zeker bij multimorbiditeit. Dit vereist een goede samenwerking tussen de verschillende professionals en een integrale zorgaanpak.

• De innovatie in de chronische zorg stagneert.

• Er is weinig aandacht voor preventie.

• De regelgeving en registratie- en administratie eisen van overheid en zorgverzekeraars zijn (te) ingewikkeld en vaak niet eenduidig.

• De werkdruk voor zorgprofessionals is hoog.

Het Chronische Zorgcongres op woensdag 14 december in Utrecht behandelt actuele ontwikkelingen in de kwaliteit en betaling van chronische zorg in Nederland. Bij chronische zorg gaat het niet alleen om mensen met diabetes of COPD, maar ook om kwetsbare ouderen, mensen met dementie, mensen met ernstige (blijvende) psychiatrische aandoeningen of mensen met een verstandelijke- of lichamelijke beperkingen.

Problemen en oplossingen

Tijdens het congres komen haalbare en praktische oplossingen naar voren voor een zestal problemen in de chronische zorg: • Er is gebrek aan afstemming tussen verschillende zorgwetten met elk hun eigen zorgpaden, beslisbomen en begrippen.

• De invloed van cliënten en patiënten op hun eigen zorg-leefplan is gering.

• De kwaliteit van de zorg wordt te weinig geborgd. • E-health wordt te weinig benut voor het verbeteren en ondersteunen van de gezondheid en het welbevinden van patiënten.

• De bekostiging van chronische zorg vindt plaats op basis van verschillende tarieven per activiteit in plaats van populatie gebonden bekostiging.

• Leidinggeven in de chronische zorg gebeurt vaak op basis van macht. Er is te weinig dienend en integrerend leiderschap, dat erop gericht is om inhoudelijke doelen te realiseren. 1 .

Inspiratie uit het buitenland

Sprekers en flitspresentatoren zoomen in op bovenstaande problemen in de chronische zorg, maar komen bovenal met reële, praktijkgerichte oplossingen hiervoor. In België, Duitsland en Engeland kent de chronische zorg dezelfde zes probleemgebieden als in Nederland. Sommige oplossingen aldaar zijn ook in Nederland goed toepasbaar. Een paar voorbeelden: In België werken zorgverzekeraars en gemeenten intensief samen bij het vernieuwen van de chronische zorg en de geestelijke gezondheidszorg. De Engelse NHS heeft de inkoop van chronische zorg gedelegeerd aan onafhankelijke commissies met ervaren en hoogopgeleiden leden uit het veld, de wetenschap en het lokale bestuur. En Duitsland betaalt mensen met chronische aandoeningen die jaarlijks een cursus over hun ziekte volgen. Deze ideeën en andere goede voorbeelden komen uitgebreid aan bod tijdens de lezingen van de drie sprekers uit genoemde landen.

Flitspresentaties

De tien flitspresentaties komen uit Nederland. Via presentaties van vijf minuten krijgt u een breed scala aan onderzoeken, apps, innovaties en ideeën aangereikt die erop gericht zijn om de kwaliteit en betaalbaarheid van de chronische zorg te verbeteren. Want innovatie leeft in de chronische zorg! Tijdens de pauzes staan de flitspresentatoren achter een statafel klaar om in discussie te gaan met de deelnemers.

Integrated Care: better and cheaper

Guus Schrijvers opent het congres met zijn nieuwe (Engelstalige) boek Integrated Care: better and cheaper. Daarin komen oplossingen voor de eerder genoemde problemen in de chronische zorg aan de orde. Zijn oplossingen zijn gebaseerd op vele honderden nationale en internationale wetenschappelijke publicaties. Nieuw in het boek is ook de aandacht voor geïntegreerde farmaceutische zorg voor mensen met chronische aandoeningen gericht op therapietrouw en medicatieveiligheid. Alle congresdeelnemers ontvangen een gratis exemplaar van dit boek.

Bekostiging chronische zorg

Tijdens het middagprogramma presenteren Ineke Boxem en Karlie van Kuijk de belangrijkste conclusies uit hun onlangs gepubliceerde verslag: Bekostiging van zorgnetwerken voor mensen met veel voorkomende chronische aandoeningen. Hun voorstellen zullen in de komende jaren naar verwachting een belangrijke rol gaan spelen bij de inkoop van chronische zorg. Wij hopen dat de vele praktische oplossingen uit binnen en buitenland u zullen inspireren en uw handelingsrepertoire zullen vergroten.

P

ROGRAMMA

09.15 uur 10.00 uur Ontvangst en inschrijving Welkomstwoord door de dagvoorzitter

Henk van Stel, senior onderzoeker Julius Centrum UMC Utrecht

10.10 uur 10.40 uur Hoe verbeteren we de kwaliteit en betaalbaarheid van de chronische zorg?

Prof. dr. Guus Schrijvers, gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Public Health

Guus Schrijvers geeft aan hoe hij denkt dat de chronische zorg in Nederland kwalitatief verbeterd kan worden. Dit doet hij aan de hand van zijn nieuwe model voor geïntegreerde (chronische) zorg. Dat bevat zes componenten: 1. gebruik van zorgpaden 2. De patiënt als partner van de professional 3. Kwaliteitsborging 4. Ondersteunende zorg-ICT (e-health) 5. Ondersteunende financiële prikkels en 6. Dienend leiderschap. Dit model komt uit zijn nieuwe Engelstalige boek: Integrated care: better and cheaper. Schrijvers gaat ook specifiek in op de veiligheid en therapietrouw bij medicatie.

Flitspresentaties waarin onderzoeken, apps, instrumenten en ideeën aan bod komen die de chronische zorg verbeteren of goedkoper maken.

Meer informatie volgt binnenkort.

10.55 uur Wat kan Nederland leren van de recente innovaties in de (regionale) Belgische chronische zorg?

Ri de Ridder, arts en directeur-generaal van het RIZIV

In België komt samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars voorspoedig van de grond. De centrale koepel van zorgverzekeraars (RIZIV) werkt samen met een geselecteerde groep gemeenten en zorgverzekeraars die gezamenlijk een derde van de bevolking huisvesten. Wat zijn de eerste resultaten hiervan en wat kunnen wij in Nederland daarvan overnemen?

Flitspresentaties waarin onderzoeken, apps, instrumenten en ideeën aan bod komen die de chronische zorg verbeteren of goedkoper maken.

Meer informatie volgt binnenkort.

11.25 uur

P

ROGRAMMA

11.55 uur Hoe stimuleert Duitsland vernieuwingen in de chronische zorg?

Evert-Jan van Lente, gezondheidseconoom en ambassadeur van de AOK in Brussel

In Duitsland verplicht een wet tot samenwerking van gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Heeft zo’n wet zin? Zorgverzekeraars in Duitsland zetten niet breed in op zorgvernieuwing. In plaats daarvan geven ze intensief steun aan enkele zorgvuldig geselecteerde experimenten. Wat levert dit beleid op? Van Lente kent de chronische zorg in ons land bijzonder goed. Hij geeft praktische Duitse oplossingen voor de genoemde problemen in Nederland.

12.25 uur 13.15 uur Lunchpauze

Gelegenheid om van gedachten te wisselen met sprekers en flitspresentatoren

The problems and solutions in chronic care in the UK and elsewhere.

Nick Goodwin, Chief Executive Officer of the International Foundation of Integrated Care in Oxford

Het Verenigd Koninkrijk loopt samen met Nederland voorop wat betreft de kwaliteit en de financiële prikkels voor chronische zorg. Wat is er gebeurd met de grote e-health projecten in de UK? Hoe staat het met het doelgroepsgewijs inkopen van chronische zorg? Krijgt personalized health care voet aan de grond in Engeland? Naast de Engelse chronische zorg bespreekt Goodwin ook geslaagde zorginnovaties uit andere werelddelen. Goodwin geeft sinds jaar en dag voordrachten over geïntegreerde chronische zorg. Hij is de grote expert op dat gebied in het Verenigd Koninkrijk.

13.45 uur Weg met de schotten in de zorg!

Dr. Jan-Peter Heida, senior onderzoeker SiRM – Strategies in Regulated Markets te Den Haag.

Jan Peter Heida heeft met zijn collega’s de financiële impact van zestig voorbeelden van ‘schotten’ in de zorg systematisch in kaart gebracht en opgeschaald naar landelijk niveau. Conclusie: er kan ruim 1,5 miljard euro aan zorguitgaven overgeheveld worden van de tweede naar de eerste lijn. Maar dan moet de eerstelijn wel middelen krijgen om die zorg te kunnen verwerken. In zijn voordracht gaat Heida in op de voorbeelden en de berekening van die 1,5 miljard euro. Daarna bespreekt hij hoe ons zorgstelsel ingericht zou kunnen worden om deze overheveling te realiseren. Het SIRM rapport dat Heida bespreekt, verschijnt enkele dagen voor dit congres.

P

ROGRAMMA

Live voting

Congresdeelnemers kunnen via een app op hun mobiel, laptop, of tablet vragen beantwoorden van sprekers. Ook kunnen zij zelf vragen stellen of op stellingen reageren. Daarnaast is er uitgebreid gelegenheid om sprekers en presentatoren te ontmoeten en vragen te stellen. Dit maakt het congres heel interactief en leerzaam.

Flitspresentaties waarin onderzoeken, apps, instrumenten en ideeën aan bod komen die de chronische zorg verbeteren of goedkoper maken.

Meer informatie volgt binnenkort.

14.15 uur 14.45 uur 15.15 uur 15.45 uur 16.00 uur 16.45 uur Theepauze

Gelegenheid om van gedachten te wisselen met sprekers en flitspresentatoren

Hoe kunnen we de chronische zorg in Nederland beter maken?

Karlie van Kuijk Adviserend geneeskundige bij Coöperatie VGZ en Ineke Boxem, Accountmanager Medisch Specialistische Zorg bij De Friesland Zorgverzekeraar

Een geïntegreerd chronisch zorgbeleid in ons land krijgt vooral vorm in de zorggroepen van huisartsen voor mensen met diabetes, COPD/Astma en verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Uitbreiding naar andere chronische aandoeningen (depressie, Alzheimer, MS e.d.) gebeurt tot nu toe niet of nauwelijks. Ook uitbreiding naar andere disciplines (wijkverpleegkundigen, apothekers, psychologen) is niet of nauwelijks aan de orde. Hoe kunnen we de chronische zorg in Nederland zo inrichten dat de kwaliteit omhoog gaat zonder kostenstijging?

Plenair debat: hoe verder met de kwaliteit en betaling van de chronische zorg in Nederland? Afsluiting en drankje Einde congres

P

RAKTISCHE

I

NFORMATIE

Voor wie?

Het congres is bedoeld voor leidinggevenden en beleidsmedewerkers van thuiszorgorganisaties, verpleeg- en verzorgingshuizen, ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg; beleidsmedewerkers van gemeenten en overheidsinstanties; inkopers en beleidsmedewerkers van zorgverzekeraars; ervaren hulpverleners en alle anderen die werkzaam zijn of interesse hebben in de chronische zorg.

Datum en locatie

14 december 2016 CineMec Congrescentrum, Berlijnplein 100 (voor navigatie: Oude Vleutenseweg 33) 3541 CM Utrecht. Het congrescentrum ligt direct aan de snelweg A2, vlakbij de A12, heeft een eigen parkeerterrein en ligt naast Station Leidsche Rijn.

Prijs

Vroegboekprijs tot 9 november 2016: € 195,- (exclusief 21% btw). Na 9 november 2016: € 245,- (exclusief 21% btw).

Annuleringsvoorwaarden

Annuleren is mogelijk tot 15 november 2016 met recht op restitutie van het inschrijfgeld. Bij annulering wordt 25 euro administratiekosten in rekening gebracht. Het annuleren van uw deelname kunt u schriftelijk of door middel van e-mail doen.

Bij annulering na 15 november 2016 bent u het gehele bedrag verschuldigd. Indien u onverhoopt verhinderd bent, dan is een collega – in het bezit van uw bevestigingsbrief – van harte welkom.

Organisatie

De Guus Schrijvers Academy organiseert het Chronische Zorg Congres.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd.

Contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Marcel Stam: [email protected]

Aanmelding

Als u zich wilt aanmelden voor het Chronische Zorg Congres, dan kunt u het inschrijfformulier invullen op:

www.guusschrijvers.nl/academy/