FAQ Pensioenaftopping hoogste loonschalen

Download Report

Transcript FAQ Pensioenaftopping hoogste loonschalen

FAQ Pensioenaftopping hoogste loonschalen

Waarom dreigen er acties in de ggz en wat willen werkgevers?

1.

2.

3.

4.

Waarom dreigen er acties in de ggz?

Vakbond FBZ is het niet eens met het besluit van het Kabinet om pensioenen voor werknemers boven de 100.000 euro niet meer belastingvriendelijk op te bouwen. FBZ eist hiervoor compensatie van werkgevers. Werkgevers in de ggz hebben daar echter geen geld voor gekregen van het Rijk. Vakbond FBZ kondigt nu acties aangekondigd in de vorm van zondagsdiensten.

Waar gaat het om?

Vorig jaar is de wet over de opbouw van het ouderdomspensioen aangepast. Tot vorig jaar mocht over het volledige salaris op een belastingvriendelijke manier pensioen opgebouwd worden. Dus ook als het salaris van de werknemer meer dan 100.000 euro bedraagt. Sinds 2015 is de wet aangepast en mag nog tot maximaal 100.000 euro inkomen belastingvriendelijk pensioen opgebouwd worden. Boven 100.000 euro moeten werknemers hun pensioenopbouw uit hun nettoloon betalen. Vakbond FBZ vindt dat de werkgever hier aan mee moet betalen, omdat dat eerst ook zo was. Maar werkgevers hebben dit geld niet. De overheid stelt geld beschikbaar voor werkgevers om de arbeidskosten te kunnen betalen. Doordat de opbouw van het pensioen nu gemaximeerd is, krijgen werkgevers minder geld van de overheid voor de arbeidskosten.

Wat vinden de werkgevers van de acties?

GGZ Nederland is het niet eens met de aangekondigde actie. Het besluit om de pensioenopbouw aan te passen is een Kabinetsbesluit. En omdat wettelijk er geen belastingvriendelijke opbouw van pensioenen boven het inkomen van een ton meer is, kregen werkgevers in de zorg minder geld van het Rijk voor arbeidskosten. Het is niet eerlijk om te verlangen dat werkgevers maatregelen van de overheid die nadelig uitvallen voor werknemers, te compenseren.

Waarom wordt er geen compensatie gegeven?

Er is simpelweg geen geld om de compensatie te financieren. Werkgevers hebben minder geld van het Rijk gekregen voor de totale loonsommen, omdat dat het Rijk rekening hield met een lagere afdracht aan pensioenopbouw. Tijdens de laatste cao-besprekingen is er door GGZ Nederland en vakorganisaties gekozen voor een algemene loonstijging voor al het personeel in de ggz. Hierdoor is er dus geen geld meer beschikbaar om mee te betalen aan pensioen boven 100.000 euro inkomen.

Brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg

Piet Mondriaanplein 25 • 3812 GZ Amersfoort • Postbus 830 • 3800 AV Amersfoort • T 033 460 89 00 • KVK 40483580 [email protected] • www.ggznederland.nl

• IBAN: NL56 INGB 0687 2118 08 BIC: INGBNL2A • IBAN: NL08 ABNA 0408 3901 07 BIC: ABNANL2A

5.

6.

7.

Wat willen de werkgevers?

Brancheorganisatie GGZ Nederland wil met vakbond FBZ in gesprek hoe we de positie van psychiaters kunnen versterken en verbeteren. Dit willen we graag doen bij nieuwe cao gesprekken, in samenhang met het arbeidsvoorwaardenpakket voor het volledige personeel in de ggz.

Wat gaan patiënten/cliënten merken van de actie?

De aanpassing van de pensioensopbouw geldt alleen voor de opbouw in de hoogste salarisschalen. Ook is deelname aan de actie is alleen toegestaan voor medewerkers die lid zijn van één van de beroepsverenigingen die zijn aangesloten bij FBZ. GGZ Nederland verwacht daarom dat de meerderheid van medewerkers in de ggz niet deelnemen aan de actie. Vakbond FBZ geeft aan dat de kwaliteit van patiëntenzorg door de acties niet geraakt wordt. De actie ‘zondagsdienst’ houdt in dat op een doordeweekse dag wordt gewerkt volgens de principes van een zondagsdienst. De actievoerders zijn wel in de instelling aanwezig en zullen patiëntenzorg verlenen zoals op een zondag gebruikelijk is. GGZ Nederland kan helaas echter niet uitsluiten dat er patiënten of naasten geen hinder ondervinden van de acties.

Wat merken collega’s van de actie?

Hoewel de actie beperkt zal zijn tot medewerkers die lid zijn van één van de beroepsverenigingen die zijn aangesloten bij FBZ, kan dit wel betekenen dat andere collega’s meer werk krijgen. Tijdens een zondagsdienst worden bijvoorbeeld doorgaans geen huisbezoeken afgelegd. Wanneer dit wel gepland staat, maar een deelnemer aan de actie gaat niet, betekent dit dat iemand anders de patiënt thuis moet opzoeken.