Meer informatie

Download Report

Transcript Meer informatie

Facilitator: Mevr. Bryon Claire – Coördinator Mantelzorg Sprekers : Artsen: Dr. Mouton – Geriater Dr. Geerts – Gerontopsychiater Dr. Vanhee – Neuroloog Referentieverpleegkundigen dementie: Mevr. Demuynck Maaike Mevr. Soenen Maaike Sociale Dienst: Mevr. Dewitte Nele Mevr. Ameye Phoebe Ergotherapie: Mevr. Adam Elien Mevr. Callewaert Evelien Logopedie: Mevr. Vervenne Greet Psychologie: Mevr. Roesbeke Maïté Mevr. Martens Evi Met speciale dank aan: vzw az groeninge zetel: Pres. Kennedylaan 4 | 8500 Kortrijk t. 056 63 63 63 | f. 056 63 63 69 | www.azgroeninge.be vu: Jan Deleu, Pres. Kennedylaan 4 | 8500 Kortrijk ziekenhuis internationaal erkend door JCI voor veilige zorg en kwaliteit: www.azgroeninge.be/kwaliteit

Informatiesessie DEMENTIE

voor familie en mantelzorgers van personen met dementie

warm aanbevolen

az groeninge Kortrijk, Reepkaai 4 Erasmuszaal, 2

e

verdieping

Deel 1 dinsdag 11 oktober 2016 18 – 19.30 uur

Wat is dementie en hoe omgaan met dementie?

Informatie door een arts, verpleegkundige, psycholoog

Deel 2 dinsdag 18 oktober 2016 18 – 19.30 uur

Over dementie. Praktische tips in de woonomgeving. Tips i.v.m. voeding en slikken. Hulp in de thuisomgeving. Wat is vroegtijdige zorgplanning?

Informatie door een arts, ergotherapeut, logopedist, sociale dienst

---------- gratis toegang Inschrijven

via e-mail of telefonisch [email protected]

t. 056 63 60 55

Wanneer het geheugen je in de steek laat…

Wat is dementie? Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen die hoofdzakelijk gekenmerkt worden door een combinatie van veranderingen in geheugen, stemming en gedrag. Dementie gaat vaak gepaard met het verouderingsproces. Toch kan het ook voorkomen op jonge leeftijd. We spreken dan van jongdementie. De ziekte van Alzheimer De meest voorkomende vorm van dementie is die van het type Alzheimer. 50 tot 60% van de diagnoses vallen onder de noemer Alzheimerdementie. Dat type wordt gekenmerkt door een geleidelijke achteruitgang van het cognitief functioneren als gevolg van het afsterven van de hersenzenuwcellen. In een vroeg stadium merken we vaak onderstaande zaken op:            snel vergeten van nieuwe informatie vergeten waar men dingen heeft gelaten organiseren en plannen loopt moeilijker verminderd leervermogen moeilijker uit de woorden geraken de draad kwijt zijn in een verhaal kleine gedragsveranderingen, zoals wantrouwen terugtrekken, stiller worden schommelingen in humeur depressieve klachten ontkenning Geleidelijk aan merken patiënten dat ze ook zaken uit een ver verleden vergeten. Kenmerkend voor de ziekte van Alzheimer is het sluimerende verloop. Dat maakt dat het in het begin vaak heel moeilijk is om een sluitende diagnose te stellen aangezien er ook andere medische en/of psychische verklaringen kunnen zijn voor een verminderd cognitief functioneren (vb. depressie) Tot op vandaag kunnen we Alzheimerdementie jammer genoeg niet genezen. Hoogstens kan men medicatie nemen die het ziekteproces vertraagt zodat de levenskwaliteit zo lang mogelijk behouden kan blijven. Daarnaast bestaan er niet-medicamenteuze behandelingen die tot doel hebben de persoon met dementie en zijn naaste omgeving te helpen omgaan met de aandoening. Andere types dementie Naast Alzheimerdementie kunnen nog verschillende types dementie onderscheiden worden: 1.

Vasculaire dementie, vaak ten gevolge van een beroerte of belemmerde bloedtoevoer in de hersenen. 2.

Lewy Bodydementie waarbij men ziet dat de symptomen aanvankelijk sterk schommelen en het geheugen in eerste instantie meer gespaard blijft. In 70% van de gevallen treden wanen of hallucinaties op (onechte waarnemingen en belevingen). 3.

4.

Ziekte van Parkinson waarbij aanvankelijk vooral stemmingsveranderingen en verminderde mobiliteit op de voorgrond staan, pas later het geheugen. Ziekte van Creuzfeldt Jacob, vrij zeldzaam en gekenmerkt door geheugenverlies, stijfheid en onwillekeurige bewegingen van de ledematen. Terwijl Alzheimerdementie eerder een gradueel verloop kent, kunnen andere vormen veel abrupter optreden en sneller evolueren. Dat hangt af van het type dementie. Vraag hierover meer uitleg bij uw behandelende arts. Dementie, wat nu? Wanneer iemand de diagnose krijgt van een ingezet dementieel proces bij zichzelf, bij de partner of bij een ander familielid dan komt dat vaak erg hard aan. We kennen het, we horen erover, maar we verwachten niet dat het zo dichtbij zou komen. Belangrijk is dat u zichzelf en anderen de ruimte geeft om dat nieuws een plaats te geven. Neem daarom de tijd om die boodschap te verwerken. Doe dat op uw eigen tempo, uw eigen manier en tracht de wijze waarop de ander dat doet te respecteren, ook al is die verschillend met de uwe. Ontkenning, verdriet, kwaadheid, strijd, onmacht… het hoort erbij. Maar u hoeft het niet alleen te doen. Erover praten lucht vaak op. Het helpt om de gevoelens een plaats te geven. Aangezien het verloop van een dementieel proces sterk verschilt van persoon tot persoon en moeilijk te voorspellen is, kan het zinvol zijn om op voorhand samen na te denken over de toekomstige zorg. Ook dat hoeft u niet alleen te doen. Er bestaan talrijke kanalen om informatie te verkrijgen of om uw zorgen/ verdriet te delen met lotgenoten. Spreek gerust uw huisarts aan. Bij opname van uw partner/ familielid in het ziekenhuis kan u steeds terecht bij onze referentieverpleegkundigen dementie op elke eenheid en/of bij onze artsen. Verder kan u terecht op onderstaande website voor meer informatie: www.dementie.be

Weet dat wij voor u klaar staan in de weg die u, uw partner en/of familie moet afleggen. We hopen van harte u te mogen ontmoeten op één van onze infoavonden.