Met je klas op ontdekking in Lier

Download Report

Transcript Met je klas op ontdekking in Lier

Met je klas op ontdekking in Lier

3

Voorwoord

Lier, oktober 2016 Beste lezer, Deze brochure is stilaan ingeburgerd in de Lierse en Hooiktse lerarenkamer.

In dit boekje wil de stad alle educatieve projecten van de verschillende stadsdiensten bundelen en een duidelijk overzicht bieden van het volledige onderwijsaanbod.

Dit aanbod wordt jaarlijks aangepast en speelt in op maatschappelijke noden en tendensen.

Nieuw dit schooljaar zijn bijvoorbeeld de cultuurklassen van de academies en de mogelijkheid tot huren van de buitenruimte van de Speelmicroob.

We zijn ervan overtuigd dat uitwisseling tussen onze diensten en het onderwijsveld een absolute meerwaarde is voor onze stad en hopen zo het ervaringsgericht leren te ondersteunen.

Goed onderwijs is tenslotte de belangrijkste hoeksteen in onze samenleving en die willen we in de toekomst verder ondersteunen en versterken.

Ivo Andries Schepen van onderwijs, sport, cultuur een bibliotheek

4

Inhoud

Voorwoord 3 Inhoud 4 Bibliotheek 5 Brandweer 8 Cultuur 9 Diversiteit 11 Duurzame ontwikkeling en leefmilieu 13 Jeugd 16 Musea 17 Politie 20 Sociaal Huis Wijkmanagement 21 Sport 24 Stadhuis 25 Toerisme 26 29

Gasthuisvest 50, 2500 Lier tel. 03 480 45 79 [email protected]

www.samwdlier.be

5

Academies: cultuurklassen

Een cultuurbad op maat van je klas.

Tijdens MUZe LIERe komen leerlingen uit het basisonderwijs actief in contact met kunst en cultuur. De kinderen ontdekken, experimenteren, creëren en proeven van de verschillende domeinen: dans, muziek, drama, beeld, media. In de schaduw van de Zimmertoren gaan de leerlingen op een creatieve manier in dialoog met de stad Lier. Dompel je een week lang onder in dit enig cultuurbad! Jouw school bepaalt welke domeinen ze wil belicht zien binnen het beschikbare budget.

MUZe LIERe is een initiatief van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) Lier en de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) Lier. De leerlingen en leraars worden .

Meer informatie?

www.samwdlier.be of muzeliere.wordpress.com

Heb je vragen? [email protected]

Partners voor het verblijf:

Gedurende deze culturele week kan je ook ter plaatse overnachten. Leerlingen en leraars slapen in ons kers verse cultuurhostel BED MUZET (bedmuzet.be). Maal tijden worden verzorgd door Bar MUZA (bar-muza.be). SAMWD SASK Gasthuisvest 50, 2500 Lier tel. 03 480 45 79 [email protected]

www.samwdlier.be Koepoortstraat 1, 2500 Lier tel. 03 488 14 27 [email protected]

www.academielier.be

6

Bibliotheek

Lerarenkaart

Op vertoon van een geldige leerkrachtenkaart kan je gratis lid worden van de bibliotheek. Je lidmaatschap moet jaarlijks vernieuwd worden (januari – februari). Je kan maximum 30 materialen uitlenen, waarvan maximum 10 AVM-materialen en 1 sprinter.

Klasbezoeken / klasuitleningen

Wie met de klas boeken wenst te lenen, kan gratis een klassenkaart aanvragen. Per klas kan je maximum 75 materialen uitlenen voor een periode van 6 weken. Het is enkel mogelijk om op aanvraag met de klas naar de bibliotheek te komen. In september wordt de agenda voor het hele schooljaar opgemaakt. Meer info: lier.bibliotheek.be/pagina/op-bezoek-met de-klas.

Kamishibai

De bibliotheek leent zowel het Japanse verteltheatertje als de vertelplaten uit. Het verteltheater en de vertelplaten kunnen ook apart geleend worden. Geef in de catalogus ‘kamishibai’ of ‘vertelplaten’ in als zoekopdracht en je krijgt een overzicht van alle beschikbare titels. Je kan de vertelplaten en het verteltheater vragen aan de infobalie van de bibliotheek.

Kardinaal Mercierplein 6 2500 Lier tel. 03 480 11 96 [email protected]

7

Bibliotheek

Educatieve pakketten

- Wild van Water - Beestige bib - … Meer info: lier.bibliotheek.be/pagina/didactisch materiaal.

Fundels

Fundels brengt een prentenboek multimediaal tot leven. Het is een “bundel vol fun” en omvat de animatie van een prentenboek aangevuld met leuke activiteiten voor kinderen tussen drie en zeven jaar.

Online catalogus

Via de url.: lier.bibliotheek.be kan je van thuis uit online de catalogus van de bibliotheek raadplegen, materialen verlengen of uitgeleende werken reserveren.

Uit in Lier - Bibliotheek Kardinaal Mercierplein 6 2500 Lier tel. 03 480 11 96 [email protected] www.uitinlier.be/bib/uit-lier-bibliotheek lier.bibliotheek.be www.facebook.com/bibliotheek.lier

8

Brandweer

Bezoek aan de brandweerkazerne

Met je klas op rondleiding door de kazerne! Bezoek de radiokamer, de voertuigengarage, de onderhoudsplaatsen voor de waterslangen en de ademhalingstoestellen, de oefenaccommodatie, … . De interventieuitrustingen en enkele voertuigen worden eveneens besproken. Programma wordt op maat van de klas of leeftijd uitgewerkt.

• • •

De organisatie van de brandweerdiensten

Voor een groep van maximaal 20 personen wordt aan de hand van een powerpointpresentatie een toelich ting gegeven over: • de brandweerorganisatie in België de brandweerorganisatie in Lier het materieel brandpreventie – voorschriften Een rondleiding in de kazerne en enkele kleine demonstraties met blusmaterieel ronden het bezoek af.

Brandweer Rivierenland Hoogveldweg 97 2500 Lier tel. administratie: 03 8000 398 (kantooruren) tel. alarm: 112 tel. niet dringend alarm: 03 488 50 00 [email protected]

9

Cultuur

Liers Cultuurcentrum - Schoolaanbod

Jaarlijks voorziet het cultuurcentrum een ruim aanbod van schoolvoorstellingen voor zowel kleuter-, lager als secundair onderwijs. Er wordt ook getracht om voor elke voorstelling begeleidend materiaal te voorzien. De mappen kunnen gebruikt worden als voorbereiding op en/of nabespreking van de voorstelling. Heb je als leerkracht niet de tijd of de knowhow om een voorstelling voor te bereiden, dan kan je altijd een beroep doen op de consulent educatie.

Zij komt gratis voorstellingen omkaderen in de klas.

Wil je als leerkracht de geprogrammeerde voorstelling vooraf elders gaan bekijken? Dat kan! Het Cultuurcentrum reserveert voor jou een kaartje.

MOOOV – filmfestival

Van 21 april 2017 tot 30 april 2017 Het aanbod voor scholen is vanaf 1 april te vinden op www.mooov.be. Inschrijven kan bij [email protected].

De kinderen komen niet alleen naar de film maar ook naar een heus festival. Ze worden dan ook in stijl ontvangen en krijgen na de film een lekkere Fairtrade festivalcocktail aangeboden in onze festivalfoyer. Zo kunnen ze nog even nababbelen en eventueel hun boterhammetjes opeten.

Uit in Lier - Cultuur en evenementen Aarschotsesteenweg 3 2500 Lier tel. 03 488 06 79 [email protected] www.lierscultuurcentrum.be

10

Diversiteit

Verliefd, verloofd, getrouwd

Liefde is een onderwerp dat bij alle jongeren leeft. Liefde gekoppeld aan migratie is dan weer iets waar allochtone jongeren vaak mee bezig zijn. Hoe maak je deze thema’s bespreekbaar in je klas of leerlingengroep. Bij de stad Lier kan je gratis 3 verschillende dvd’s lenen.

• Kismet • Verliefd, verloofd, getrouwd?

• My big fat Belgian Wedding De eerste 2 dvd’s zijn gemaakt door Ella vzw en bevatten interviews met jongeren, ouders en koppels uit Marokko, Turkije en Vlaanderen. Jongeren en ouders vertellen over hoe ze denken over relaties en huwelijk en ze vertellen ook over hun eigen ervaringen.

Bij deze dvd’s zitten 3 boekjes: methodieken en tips om over dit thema een gesprek op gang te brengen, een infobrochure over huwelijksmigratie met o.a. cijfers, wetten en rechten en een brochure over relatievorming.

Meld discriminatie

We spreken van discriminatie wanneer je uitgelachen, uitgescholden of gewoon anders (slechter) behandeld wordt zonder dat daar een aanvaardbare reden voor is.

11 Omdat iedereen dezelfde kans verdient, ook op school, sluiten we de ogen niet voor discriminatie.

Dus, word je gediscrimineerd? Zie of hoor je dat iemand wordt gediscrimineerd? Contacteer ons dan. We luisteren en zoeken mee naar een oplossing. Discreet, in alle vertrouwen en altijd in overleg.

In samenwerking met het Meldpunt Discriminatie van Antwerpen.

Film 50 jaar migratie

De film bestaat uit interviews met eerste, tweede en derde generatie Turken en Marokkanen die vertellen waarom zij naar Lier zijn gekomen, hoe zij hun leven hier hebben opgebouwd, de moeilijkheden waarmee ze te maken kregen maar ook de hulp die ze kregen van de lokale bewoners.

De film kan ontleend worden bij de cel Diversiteit. Een activiteit of groepsgesprek gekoppeld aan de film kan ook worden besproken.

21 maart: internationale dag tegen racisme en discriminatie

‘Doorprik vooroordelen’ is een leuke activiteit in de klassen van het zesde leerjaar naar aanleiding van de dag tegen racisme en discriminatie. Bij het

12 stukprikken van een ballon krijgt elke leerling een boodschap die erin verstopt zat. Hierover wordt in de klas een kort gesprek aangegaan. Met de hele klas wordt gewerkt aan het oplossen van een reuzengrote woordzoeker waarin woordjes verstopt zitten die te maken hebben met racisme en discriminatie. Diversiteit binnen de schoolmuren Op zoek naar vorming voor leerkrachten rond cultuursensitief lesgeven? Een berbertent nodig voor je schoolfeest? Een klasproject rond diversiteit uitwerken? Contacten nodig uit de diverse Lierse gemeenschap? We bekijken elke vraag rond diversiteit.

Team sociaal beleid - Diversiteit Paradeplein 2 bus 1 2500 Lier tel. 03 491 61 03 [email protected]

www.lier.be

13

Duurzame ontwikkeling en leefmilieu

Workshop composteren

De stad biedt de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een site waar gecomposteerd wordt. Doel is op een actieve manier de basisprincipes van composteren te leren. Deze workshops zijn bedoeld voor leerlingen uit de derde graad lager onderwijs en voor leerlingen uit het secundair onderwijs en duren 1 à 2 lesuren.

Educatieve pakketten

Voor scholen bestaat er een breed aanbod naar educatie voor zowel kleuteronderwijs, basisonderwijs als secundair onderwijs. De cel duurzame ontwikkeling heeft heel dit educatieve aanbod gebundeld. Zo kan je op een eenvoudige manier een keuze maken voor het best passende educatieve aanbod aansluitend bij de verwachtingen.

.

FairTradeGemeente: wordt FairTrade-school!

De stad is sinds 2010 Fairtradegemeente en heeft zich geëngageerd om de titel “FairTradeGemeente” te behouden. Half oktober kan je als school met één of meerdere klassen deelnemen aan een scholenwedstrijd fairtrade@school.

Indien je als school een initiatief rond (h)eerlijke handel wilt ondernemen, neem dan contact op met de stad

14

PIME

Het PIME (Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie) is een educatief centrum op maat van het onderwijs. Leerlingen leren er over natuur en milieu met oog voor duurzame ontwikkeling. Het PIME biedt eigentijdse activiteiten voor leerlingen vanaf de tweede graad basisonderwijs tot studenten lerarenopleiding. Het volledige aanbod vind je terug op www.pime.be (zoals veldkoffers natuurbeleving, wateronderzoek, geluidsmeters, lichtmeters, ...).

Leerlingen van Lierse scholen kunnen een bezoek brengen aan het PIME. Het PIME is ook een uitleenpost voor veldwerkmateriaal, dat door het Antwerpse provinciebestuur ter beschikking wordt gesteld. Voor meer informatie en reservatie kun je terecht op de website www.provincieantwerpen.be (zoek naar PIME), [email protected] of 015 30 61 23.

MOS (Milieuzorg op School)

Duurzaam handelen doe je niet alleen. Samen leren duurzame keuzes maken voor de planeet, dat is waar MOS voor staat. Samen met en voor de leerlingen in team word je een straffe school.

Wil je meer weten? Surf dan naar www.provincieantwerpen.be > MOS of www.mosvlaanderen.be

15

Aanbod van IVAREM

Kinderen zijn belangrijk voor de toekomst van onze blauwe planeet. Het is van groot belang dat wij ze, vanaf hun eerste stapjes voorbij de schoolpoort tot ze deze als achttienjarige terug verlaten, inzichten geven om bewust om te springen met onze Moeder Aarde. Vanuit dit gegeven werd er vorig schooljaar gestart met een bundeling van alle afvalpreventieve initiatieven onder de noemer ‘Afvalarme school 2020’.

Bedoeling van dit meerjarenproject bestaat erin om bij zoveel mogelijk (jonge) mensen afval voorkomen en materialen hergebruiken om grondstoffen en het milieu te sparen, goed sorteren om goed te kunnen recycleren, composteren om de afvalberg te verkleinen en kringlooptuinieren te stimuleren en de zware impact van zwerfvuil op het milieu, de mensen en de dieren concreet en educatief onder de aandacht te brengen.

Het eerste schooljaar (2015-2016) hebben bijna 80% van de kleuter-, lagere en secundaire scholen van onze 10 partnergemeenten zich ingeschreven voor dit milieueducatief traject. In leerlingenaantallen kunnen we spreken van goed 35.000 die wij op deze manier gaan bereiken.

16 Voor Lier staat de teller momenteel op 12 inschrijvingen op een totaal van 25 vestigingen.

Dit wil zeggen dat er nog 13 vestigingen/scholen gratis kunnen deelnemen om ook dit schooljaar minstens 5 propere planeten te verdienen door afvalpreventieve initiatieven te ondernemen. Onze thematische animatoren zullen dan in mei 2017 weer met volle goesting jullie scholen creatief in de bloemetjes zetten.

Alle informatie over ons aanbod en mogelijkheid tot inschrijven vind je terug op onze website: www.ivarem.be/scholen.html. Stuur het inschrijvingsformulier naar [email protected]. Vanaf begin oktober krijgen alle scholen van Lier ook nog twee affiches met het (vernieuwde) aanbod van Afvalarme School 2020. In januari 2017 starten we onder andere met een gloednieuw kleutertheater.

Ruimtelijke organisatie - Duurzame ontwikkeling Paradeplein 2 bus 1 2500 Lier tel. 03 8000 311 [email protected] www.lier.be

17

Jeugd en kinderopvang

Materiële ondersteuning

Alle Lierse scholen kunnen kosteloos gebruik maken van: • de infrastructuur van Jeugdcentrum Moevement: vergaderlokalen, buitenruimte en/of polyvalente zaal (voor zover deze nog niet gereserveerd zijn op het gewenste tijdstip), en dit volgens de reglementering van het Moevement; • het materiaal van de uitleendienst van Jeugdcentrum Moevement (tenten, audio-visueel materiaal,…) volgens de bestaande regelgeving van de uitleendienst.

Daarnaast kunnen de scholen die deel uitmaken van het lokaal overleg kinderopvang (LOK) kosteloos gebruik maken van een bus voor 22 personen mét chauffeur voor de beperkte verplaatsing van leerlingen binnen een straal van 10 km rond grondgebied Lier. Het ter beschikking stellen van de bus kan maximum 2 x per jaar en per school.

Speelmicroob

Lierse scholen wordt sinds kort de mogelijkheid geboden om de buitenruimte van De Speelmicroob te huren (voor zover deze beschikbaar is op het gewenste tijdstip), dit volgens het geldende huurreglement en tegen een tarief van 25 euro per dag.

18

Kadee

Elke Lierse basisschool kan gebruik maken van de Buitenschoolse Kinderopvang Kadee van de stad.

Op 5 verschillende locaties kunnen kinderen voor of na school terecht voor opvang.

Professionele begeleiding van Kadee brengt de kinderen ’s ochtends tijdig naar school en de school brengt de kinderen ’s avonds naar de Kadee (afhankelijk van afstand te voet of met de bus).

Ouders moeten zelf hun kind(eren) registreren en opvangdagen reserveren via www.kinderopvangkadee.be

Uit in Lier - Jeugd en kinderopvang Aarschotsesteenweg 1 2500 Lier tel. 03 480 36 30 [email protected]

www.moevement.be

19

Musea

Bekijk, ontdek en ervaar de kunst- en erfgoedcollecties van Lier in het Stedelijk Museum en het Timmermans-Opsomerhuis.

Museumbezoek

• Gratis toegang, gratis materiaal, • onder begeleiding van een leerkracht: gratis, onder begeleiding van een museumgids: € 50 / groep • duur: 1u30.

Atelier:

• Creatief onderzoekslab, passend bij het thema, • 4 euro per leerling, • Duur: 2 uur Timmermans-Opsomerhuis Netelaan 4 2500 Lier tel. 03 8000 394 [email protected]

www.uitinlier.be/musea

20

Bruegelland / Schone kunsten:

Doekarretje Harlefijn in het museum!

• 2de en 3de kleuterklas, 1ste leerjaar • Ontmoeting met vijf schilderijen en een museumgebouw.

• Waar? Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly

Doekaarten Bruegelland

• 1ste tem 6de leerjaar • Interactieve kijk- en doeopdrachten in de collectie schilderkunst van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

• Waar? Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly

Kijkwijzers Bruegelland

• Secundair onderwijs • Interactieve rondleiding door een museumgids met opdrachten • Waar? Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly

Mijn Verhaal

• Nederlands tweede taal • Methode gebaseerd op storytelling: verhalen bedenken en vertellen bij kunstwerken.

• Waar? Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly Stedelijk museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly Fl.Van Cauwenbergstraat 14 2500 Lier tel. 03 8000 396 [email protected]

www.uitinlier.be/musea

21

Erfgoed:

Zie: zo! Het portret

• 2de, 3de en 4de leerjaar • Focus op portretten in het Timmermans Opsomerhuis.

• Waar? Timmermans-Opsomerhuis

De Erfgoedkrak

• 5de en 6de leerjaar • Erfgoed is geen ver-van-mijn-bedshow, maar dagelijkse realiteit! Spelpakket ontwikkeld door erfgoedcel Kempens Karakter om het begrip erfgoed en concrete voorwerpen, verhalen, tradities en plaatsen te ontdekken.

• Waar? Koffer op aanvraag via [email protected]

Uit in Lier - Toerisme en erfgoed Paradeplein 2 bus 1 2500 Lier tel. 03 490 40 65 [email protected]

www.uitinlier.be/musea

22

Politie

Medewerking van de verkeersdienst

Lesgeven in de lagere en middelbare scholen is geen vaste opdracht voor de politie. Indien een school werkt rond een verkeerseducatief project wil zij wel graag haar steentje bijdragen. Dit kan bestaan uit het begeleiden van een fietstocht langs gevaarlijke punten, een les over veilig oversteken verzorgen, het opstellen van een fietsparcours op de speelplaats, … Let wel, het is de school die het project organiseert!

Lokale Politie Lier Paradeplein 1 2500 Lier tel. 03 491 44 63 [email protected]

www.politielier.be

23

Sport

Naschoolse initiatieven

Samen met de Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) biedt het departement Uit in Lier ook naschoolse sport aan. Voor de lagere school zijn er de “Snack lessen”. Dit zijn wekelijkse omnisportuurtjes waar verschilllende bewegingsactiviteiten aan bod komen. Voor het secundair is er sinds kort de “SNS-pas”. Met deze Sport-na-Schoolpas kunnen leerlingen uit het middelbaar onderwijs à la carte tal van sporten beoefenen. Fitness, zwemmen, dansen, muurklimmen, badminton, bowling, squash, tennis,… het is allemaal mogelijk!

Scholenveldloop

Jaarlijks organiseert de stad in september een scholenveldloop voor de leerlingen van het lager onderwijs. Ga de uitdaging aan met andere scholen, klassen en leerlingen!

Sportdagen voor de kleuterschool en lagere school

Ieder jaar worden er sportdagen georganiseerd voor de kleuters en voor de kinderen van de lagere school. Zo kunnen ook zij kennis maken met diverse sporten!

Uit in Lier - Sport Eeuwfeestlaan 185 2500 Lier tel. 03 480 25 51 [email protected]

www.uitinlier.be/sport

24

Stadhuis

Bezoek aan cel burgerzaken

Je krijgt uitleg over de werking in het algemeen en je maakt kennis met het rijksregister en de registers van de burgerlijke stand in het bijzonder.

Je kan je eigen dossier, geboorteakte, e.d. opzoeken.

Geschikt voor jongeren van 10 tot 18 jaar.

Burgerzaken Paradeplein 2 bus 1 2500 Lier tel. 03 8000 300 [email protected]

www.lier.be

25

Visit Lier

Peperbus ten top

• Voor laatste graad lager en alle graden middelbaar • Smeer je benen maar in! Beklim, samen met onze gids, de 296 treden van de Sint-Gummarustoren en geniet van het prachtige uitzicht.

• Vertrek aan infokantoor Toerisme Lier • Prijs: • 50 euro per gids (max. 25 personen per groep) • 10 euro dossierkosten • Duur: 1 uur

OJOO stadsgames

• Twee digitale zoektochten - Help schaapje Lily in Lier voor kinderen van 8 tot 12 jaar - Pallieter en de queeste naar geluk voor jongeren tot 16 jaar • Beide stadsgames brengen je naar een vijftiental plekken in de stad. Tijdens de route krijg je hints die leiden naar de eindlocatie en naar de schat • prijs: gratis downloaden uit App store en Google play.

• duur: 1.30 tot 2 uur Visit Lier Grote Markt 58 2500 Lier tel. 03 800 05 55 [email protected]

www.visitlier.be

26

Welzijn

Schoolkosten

Het stadsbestuur besliste om een tussenkomst voor GOMOR-houders te voorzien voor het schoolzwemmen in de Waterperels en voor schoolvoorstellingen in cc De Mol.

De tussenkomst bedraagt € 0.25 per gezwommen kwartier en € 4 per schoolvoorstelling.

Studietoelagen

Het team sociaal beleid organiseert verschillende zitdagen om mensen te helpen bij het invullen van de studietoelage.

OCMW

Leerlingen kunnen steeds samenwerken met of info verkrijgen over het OCMW.

Ook kan er op de school of op het OCMW zelf een voorstelling gegeven worden over de werking van een OCMW.

Tolk

Een tolk helpt je in het contact met anderstaligen. De stad levert gratis tolken die ter plaatse komen, bijvoorbeeld naar een oudercontact.

27

Fietsen

Verplaatsingen in klasverband zijn voor sommige scholen soms een probleem. Openbaar vervoer kost veel, niet alle leerlingen hebben een fiets, … . Dit probleem wil de stad Lier mee verhelpen.

Bedoeling is dat de scholen zelf instaan voor het verzamelen van oude fietsen en dat het Fietspunt de herstellingen voor zich neemt. Alle kosten worden gedragen door de stad Lier.

Indien jullie oude fietsen hebben, geef je een seintje en wij komen ze met plezier ophalen.

Huistaakklas

Lier / Koningshooikt telt 3 huistaakklassen: •

Dienstencentrum De Waaier

Op maandag van 16u tot 17u • •

Jeugdcentrum Moevement:

Op dinsdag van 15.30u tot 17u

Sporthal De Komeet:

Op donderdag van 15.30u tot 16.30u.

Leerlingen uit het lager onderwijs kunnen er onder begeleiding gratis hun huiswerk maken.

28

LOGO

De stad Lier heeft een samenwerkingsovereenkomst met LOGO (Lokaal GezondheidsOverleg). Het LOGO heeft een heel aanbod voor de scholen: • Basisonderwijs: - De proefkampioen Kinderen experimenteren met smaak - Dip? Dobbel. Doe! Voor meer beweging in de klas - Lekker Fris Voor een gezond binnenmilieu op school - Wild van Water Werken aan een drank- en plasbeleid op school - Tutti Frutti Een project om van te smullen - Wild van Water Werken aan een drank- en plasbeleid op school • Secundair onderwijs: - Air@School Gezonde lucht in secundaire scholen? Het kan!

- Fit in je Hoofd Werken aan welbevinden op school - Kieskeurig Lesmodule etiketten lezen - Wedstrijd Rookvrije Klassen Rookvrij, ik blijf erbij Team sociaal beleid Paradeplein 2 bus 2 2500 Lier tel. 03 8000 500 [email protected]

www.sociaalhuislier.be

29

Handhaving en preventie

Fietsencontroles

Dagelijks rijden heel wat kinderen en jongeren met de fiets naar school en terug naar huis. Hiervoor is het noodzakelijk dat de fiets technisch volledig in orde is, conform de bestaande reglementering. Je kan als school (lager of secundair) een gratis fietsencontrole aanvragen bij de stad. De controle vindt plaats in de school zelf. Let wel, deze controle gebeurt alleen in de periode september tot december!

Verkeerseducatieve projecten

Organiseer je met je lagere school verkeerseducatieve projecten, dan kan je rekenen op de (logistieke) ondersteuning van de stad. De stad organiseert in het kader van de verkeersveiligheid ook zelf een aantal initiatieven zoals de actie “Veilig naar school” in het begin van het schooljaar. Je kan met al je vragen hierover terecht bij de assistent verkeersveiligheid van de stad.

Ontlenen materiaal fietsbehendigheid

Vanaf oktober 2013 kan je in het kader van fietsbehendigheid gratis materiaal ontlenen bij de stad. Er dient wel een waarborg te worden betaald. Met dit materiaal kan je als school een eigen fietsbehendigheidsparcours opstellen. Meer informatie via www.lier.be .

30

Drugpreventie

De stad geeft op vraag van de scholen (lager of secundair) ondersteuning bij het uitwerken van een alcohol- en drugbeleid. Je kan bij de stad ook terecht voor meer informatie over alcohol en andere drugs (bv. Over wetgeving, projecten, hulpverlening, …).

Ook uiteenzettingen of vormingen zijn mogelijk na voorafgaand overleg.

Het Grote Fietsexamen

Dit project is bestemd voor alle leerlingen van het 6e leerjaar van het lager onderwijs. Leerlingen uit het 6e leerjaar leggen met de fiets in de binnenstad een uitgestippeld parcours af en worden onderweg beoordeeld op hun vaardigheden in het verkeer. Het is een project in samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en is een alternatief voor het vroegere “levend verkeerspark”.

Ondersteuning opruimacties rond zwerfvuil

De stad ondersteunt scholen die opruimacties rond zwerfvuil organiseren in de buurt van de school. Hiervoor geeft de stad materiële ondersteuning. Meer informatie via www.lier.be (‘vrijwilliger onderhoud openbaar domein’) Team handhaving en preventie Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier tel. 03 8000 352 [email protected]

www.lier.be

31

Notities

www.sociaalhuislier.be www.lier.be

V.u.: Ivo Andries, p/a Sociaal Huis | Dungelhoeffsite, Paradeplein 2 bus 1, 2500 LIER