Masterplan - Contacteer ons | Consilitech

Download Report

Transcript Masterplan - Contacteer ons | Consilitech

MASTERPLAN CONSILITECH BVBA

1.

Inleiding

Naar aanleiding van de verdere uitbouw van de vennootschap, alsook op basis van enkele besprekingen met grote belanghebbende partijen inzake gebouwenbeheer, werd een meer gestructureerd plan opgemaakt omtrent de toekomstvisie voor de onderneming. Hierbij werden volgens basisvragen gesteld: -

2.

Welke sterktes zijn momenteel aanwezig of kunnen worden gecreëerd? Op welke manier zouden die sterktes één gestructureerd geheel kunnen vormen? Kan deze uiteindelijke structuur een meerwaarde bieden aan het betrokken marktsegment? Biedt deze structuur voldoende mogelijkheden naar vernieuwing van dit marktsegment?

Sterktes en structuur

Binnen de ervaring van Consilitech en in uitbreiding de persoonlijke kennis en ervaringen, kan reeds een lijst aan kennis en ervaring worden voorgelegd op volgende topics: Facilitair beheer Onderhoud Engineering Architectuur en ruimtebeheer Energiebeheer Vastgoedbeheer Een korte reflectie van deze topics leert ons dat deze zaken nagenoeg alle achterliggende processen ondervangen, dit voor een volledig gebouw, waarbij het volledige proces van cradle to grave kan worden aanzien. Grote problematiek hierbij is dat nog geen coherent geheel wordt gevormd van alle onderdelen samen. Dit laatste is net wat naar onze mening de tekortkoming is binnen het marktsegment alsook waar de markt om smeekt, en dit niet alleen voor de grote projecten, maar net zo goed voor de kleine zaken. Belangrijk bij de uitbouw is naar onze mening dat de coherentie volgens een accordeon principe dient te kunnen worden toegepast. Hiermee wordt bedoeld dat elke hoofdactiviteit an sich zelfstandig dient te kunnen functioneren alsook dient de mogelijkheid gecreëerd tot het uitvouwen van een volledig functiepakket, maar ook tot het selecteren van enkele hoofdactiviteiten samen, bij wijze van spreken at random. Dit alles binnen een maximale transparantie naar de klant toe alsook met de mogelijkheid om deelprocessen door ‘eigen personeel’ (personeel van de klant wordt hiermee bedoeld) te kunnen uitvoeren/opvolgen doch onder beheer van de CONSILITECH BVBA.

3.

Bedrijfsstructuur

Om coherente doch zelfstandige bedrijfsunits te kunnen opzetten, is het van noodzakelijk belang hieraan een duidelijke structuur met takenpakket en verantwoordelijkheid te koppelen. Om hieraan meer duidelijkheid te koppelen, biedt onderstaande visualisatie een beeld van hoe dit principe kan worden opgevat.

UNIT ONDERHOUD

UNIT FACILITAIR BEHEER UNIT BOUWKUNDE UNIT TECHNIEKEN

Diensten

UNIT HELPDESK

Deze structuur duidt heel sterk aan dat elke unit op zichzelf dient te kunnen fungeren en zijn bijdrage leveren aan de algemene structuur van CONSILITECH BVBA. Ook op commercieel vlak kan dit, door deze ‘aflijning’, zowel per unit als een combinatie van units als een algemeen geheel worden aangeboden. Dit laatste biedt dan ook een geweldige verbreding van de afzet op de markt. Deze totaalstructuur vormt enkel hierdoor uiteraard nog geen coherent geheel en evenmin een sluitende bedrijfsstructuur. Ook de eerder aangehaalde transparantie wordt hiermee niet bereikt.

Na deze analyse werd enige reflectie gemaakt naar aanwezige tools op de markt om dit management proces te vormen, alsook om het unit-management proces evenzeer vorm te geven. Daarbij stootten we op de grote mogelijkheden van een doorgedreven FMIS (Facility Management Information System). De betere systemen bieden immers deze synergie en zorgen er mede voor dat de business units op een gestructureerde manier kunnen werken. Wanneer dit FMIS bovendien op een webbased manier wordt aanzien, maakt dit het voor de klant meteen ook transparant op welke manier zijn gebouw(en) worden beheerd. Daardoor kan ook meteen invulling gegeven worden aan de implementatie van het eigen personeel van de klant. De takenpakketten van de verschillende units kunnen dan ook als volgt worden opgedeeld: Hierbij dient weliswaar gesteld dat CONSILITECH BVBA de verantwoordelijkheid draagt over de organisatie van elke unit, waarbij dan ook per unit een interne verantwoordelijke (Business Unit Manager) wordt aangeduid. Unit Facilitair beheer staat in voor: o Energiebeheer inclusief de opmaak van energiescans o o Contractbeheer Ruimtebeheer o o Vastgoedbeheer Opmaak van conditiescore metingen en quickscans o Beheren van de inventarisaties Unit Onderhoud staat in voor: o De organisatie van het bouwkundige onderhoud o Organisatie van het onderhoud van de technische installaties o Opmaak van MJOP o Controle en beheer van de onderhoudstaken o Opmaak van smart planning via geografische analyse Unit Bouwkunde staat in voor (in eerste instantie zal hierbij gewerkt worden met externe partners): o Het uitvoeren van het bouwkundige onderhoud o Uitvoeren van kleine aanpassingswerken bouwkunde Unit Technieken staat in voor (in eerste instantie zal hierbij gewerkt worden met externe partners): o Het uitvoeren van het onderhoud op de technische installaties o Uitvoeren van kleine aanpassingswerken aan technische installaties Unit helpdesk: o Uitbating van een helpdesk 24/7 o o o Opvolging van alle inkomende meldingen Instaan voor de nodige communicatie inzake de meldingen naar de klanten toe Organiseren van eventuele marktbevragingen inzake KIW en kleinere projecten De Ondersteunende Diensten staan in voor: o o o Secretariaat Boekhouding (in eerste instantie extern) Personeelsbeheer

o o Opvolging van interne planning Juridische ondersteuning (extern) Ik zie dan ook heel sterke kansen om dit systeem op de markt te zetten, met het oog op het maximaal inzetten van alle units en meer bepaald het aanbieden van een totaalpakket. Doch dient gesteld dat dit eerder een ‘korte termijn’ doelstelling mag zijn. Er dient op langere termijn sterker gestreefd naar vernieuwing.

4.

Uiteindelijke doelstelling

De uiteindelijke doelstelling dient enerzijds gesteld in de uitbouw van de werking van deze cellen en het innemen van een aanzienlijk aandeel in het marktsegment voor deze toepassingen. Doch deze toepassingen bieden niets nieuws onder zon… Bij aanvang van deze nota werd aangeduid welke de sterke punten zijn van de firma, zowel als collectief als persoonlijk. De bovenstaande structuur biedt hierbij aan twee vermelde punten nog geen invulling, of toch geen sluitende invulling. Namelijk de punten ‘engineering’ en ‘architectuur’ blijven nog open. Om alsnog de vernieuwing in de markt te kunnen brengen, ligt naar mijn mening de sleutel in het combineren van bovenstaande, alsook in huidig opkomende trends. Immers opvolging bieden aan huidig opkomende trends betekent vernieuwing. Om die reden wil ik dan ook graag een nieuwe term in het leven roepen, namelijk BOESCO. De huidige vernieuwende trend op de markt is het toepassen van ESCO-verhalen. Enerzijds vind ik dit een zeer waardevolle trend doch ontbreekt er naar mijn mening een zeer bepalende factor, namelijk het overall building management. Binnen het werkdomein van de huidig gekende formules (zoals ESCO en DBFM) wordt een deel van het besparingspotentieel niet benut, namelijk het deel wat wordt ondervangen door een degelijk, deugdelijk, doorgedreven en gestructureerd gebouwenbeheer.

B

uilding

O

ptimalisation &

E

nergy

S

avings

Co

mpany

Bedoeling van deze formule is een combinatie maken tussen een DBFM principe, een ESCO en algemeen facilitair beheer. De essentie van het verhaal is het toepassen van het ‘cradle to grave’ principe op een gebouw waarbij, op uitzondering van het effectieve praktische gebruik, alle facetten onder controle worden gehouden en in eigen beheer worden genomen van voor de eerste spadesteek (inclusief het gedeelte Design) tot wanneer het gebouw einde levensduur is. Binnen de eigen organisatie stel ik dan ook voor te streven om volgende doelen te bereiken om deze vernieuwende formule vorm te geven: Het opbouwen van sterke samenwerkingscontracten met: o Grote bouwbedrijven (die evenzeer de rol van ‘finance’ willen opnemen) o Aparte financierders Het uitbouwen van de eigen organisatie waarbij: o o o Een unit engineering en architecture wordt toegevoegd aan de gesloten cirkel De unit facilitair beheer verder wordt uitgebreid met sterke gebouwmanagers die bij de klanten ter plaatse structuur, visie en opvolging kunnen bieden Het versterken van helpdesk o Het opbouwen van een eigen ‘aannemersrol’ waarbij Consilitech BVBA bij machte is zelf de kleine infrastructuurwerken, onderhoud en kleine projecten uit te voeren. Het verder uitbouwen van een interne kwaliteitsborging en controlesysteem waarbij de mogelijkheid dient gecreëerd om interne processen te evalueren maar ook externe partners deugdelijk worden geëvalueerd en evenzeer worden afgetoetst aan marktconformiteit Het creëren van een flexibele en transparante werking waardoor werkingsmiddelen en personeelsbezetting projectafhankelijk kunnen worden geanalyseerd Gezien de huidig sterke evolutie van dit marktsegment lijkt het me evenzeer belangrijk nu reeds te starten met de fundamenten en structuur voor deze uiteindelijke doelstellingen immers is binnen de bouwwereld ‘lange termijn’ een zeer relatief begrip.