studeren - Vrije Universiteit Brussel

Download Report

Transcript studeren - Vrije Universiteit Brussel

STUDEREN

, MAAR WAT?

2

INHOUD

Studeren aan de VUB Een opleiding kiezen Wetenschappen studeren aan de VUB

Biologie Chemie Geografie Computerwetenschappen Fysica en Sterrenkunde Wiskunde

Ingenieur worden aan de VUB

Bio-ingenieurswetenschappen Industriële Wetenschappen Ingenieurswetenschappen Ingenieurswetenschappen: Architectuur

Talen studeren in Brussel

Taal- en Letterkunde Toegepaste Taalkunde

Cultuur en maatschappij (be)studeer je in Brussel 26

Geschiedenis Kunstwetenschappen en Archeologie Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen 27 28 29

Economie studeren aan de VUB

Handelsingenieur Toegepaste Economische Wetenschappen

30

31 32

16

17 18 19 20

22

23 24

Sociale wetenschappen aan de VUB

Communicatiewetenschappen Politieke Wetenschappen Social Sciences Sociologie

Mens in de maatschappij bestudeer je in Brussel

Agogische Wetenschappen Psychologie

Recht en criminologie in Brussel

Criminologische Wetenschappen Rechten

Medische opleidingen aan de VUB

Biomedische Wetenschappen Farmaceutische Wetenschappen Geneeskunde Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie

48

49 50 51 52

34

35 36 37 38

40

41 42

44

45 46

4 6 8

9 10 11 13 14 15

Sport aan de VUB 54

Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen 55

Na je bachelor Infomomenten 56 60

3

4

NIETS IS ONDENKBAAR

Studeren aan een unief? Als je beslist om nog een aantal jaren verder te studeren, gaan er veel deuren voor je open. En niet alleen in jouw domein. Als je kiest voor de Vrije Universiteit Brussel, kom je terecht in een wereld van kritische eigenzinnigheid waar the sky the limit is. Dus volg je passie en ga op zoek naar de opleiding van jouw dromen. Laat je niet tegenhouden; bij de VUB is niets ondenkbaar. Daar kom je snel genoeg achter.

Jij bent het middelpunt

Eerst een waarschuwing. Kom je aan de VUB studeren, weet dan dat jij centraal staat. Zelfs met de meer dan 15.000 studenten op onze 4 campussen ben je zeker dat je les volgt in kleine groepen. Je wordt persoonlijk begeleid. Je steekt zelf de handen uit de mouwen in de practica. En de deur van je proffen & assistenten staat altijd voor je open. Als je het beleefd vraagt, natuurlijk.

Maak het ketje in je wakker

Als je aan de VUB studeert, studeer je in het hart van Europa. Een mega cliché, maar het klopt wel. Als enige stad in België is Brussel echt internationaal: meertalig, meerkleurig en meerculturig. En gelukkig is Brussel meer dan een studentenstad. Het hele jaar door bruist de vijfhoek. De eerste dagen is het misschien nog even wennen, maar al snel word je een echte ket die speelt met de typische eigenzinnigheid die hier in de lucht hangt.

De VUB wil elk talent alle kansen geven. Dus je bent welkom, ook als topsporter, werkstudent of als student met dyslexie of een beperking. We maken geen onderscheid op basis van huidskleur, levensovertuiging, seksuele geaardheid of wat dan ook. Verscheidenheid en een inclusief beleid zijn onze uitgangspunten. Dankzij ons doordacht, sociaal studentenbeleid biedt de VUB een studieomgeving die op alle vlakken rekening houdt met jouw eigenheid en concrete situatie. Want we willen iedereen zien slagen. Op de campus. En in het leven.

Ga voor goud

Wat je ook wil studeren, aan de VUB leer je zeker één ding. Kritisch denken. Zelf vragen stellen. De evidente en vooral ook de minder evidente. Je krijgt onderwijs op topniveau. Onze 750 proffen, 200 assistenten en 1.000 wetenschappelijke en pedagogische medewerkers staan daar borg voor. Blader even verder en je ontdekt een brede waaier opleidingen. Van handelsingenieur tot toegepaste taalkunde. Van criminologie tot geneeskunde. Uitdagend, plezant en open-minded. Volg je goesting en ga voor goud.

Onze Franstalige zusteruniversiteit ULB ligt maar op een boogscheut van de campus in Etterbeek. Op de medische campus in Jette kom je de hele Brusselse bevolking tegen. En ook alle stage- en carrièremogelijkheden vind je vlakbij je campus. Als je als student de weg leert kennen in Brussel, gaan daarna ook alle carrièredeuren makkelijker voor je open. Je bent immers gewend met verschillende talen, culturen en gewoonten om te gaan.

Een warm deken

De VUB heeft 4 campussen: de Brussels Sciences & Humanities Campus in Etterbeek, de Brussels Health Campus rond het academisch ziekenhuis in Jette, de Brussels Technology Campus in Anderlecht en de Brussels Photonic Campus in Gooik. Op onze groene sites tref je overal dezelfde open spirit aan. Hier ben je geen nummer, ook al krijg je bij inschrijving een rolnummer dat je zelfs als alumnus nog zal gebruiken. Profs kan je wel op hun nummer zetten. Na elk semester mag je de docenten en hun cursus grondig evalueren. Die resultaten gebruikt de VUB om nog beter les te geven.

Dogma’s en absolute waarheden kennen we niet. Elke wetenschappelijke stelling leer je kritisch tegen het licht te houden. Niets is ondenkbaar. En die toorts wil de VUB voor elke student zijn. Het resultaat? Na 4 of 5 jaar studeren ben je mondig en heb je een eigen, gefundeerde mening. Een troef voor de rest van je leven.

Financiële steun

Kom je in aanmerking voor een studietoelage? Of voor aanvullende financiële steun? Onze Sociale Dienst Studenten zoekt het samen met je uit. Meer info? Check

my.vub.ac.be/studiefinanciering

Werken en studeren combineren

Meer dan elders zijn werkstudenten aan de VUB hartelijk welkom. Al meer dan 40 jaar begeleidt de VUB studenten naar een bachelor of masterdiploma.

Meer info? Check

vub.ac.be/werken-studeren

Succesvol studeren

Studiebegeleiding spant zich in om de hindernissen te bespreken. Samen met jou, je docenten en eventuele andere betrokkenen zoeken we naar een gepaste oplossing. Meer info? Check

vub.ac.be/begeleiding

Topsporter

Al 25 jaar biedt de VUB toponderwijs op maat van topsporters. Ook na je actieve sportcarrière bouwen we verder aan je topsportkennis, met bijvoorbeeld het Postgraduaat Sportmanagement of Football Management.

Meer info? Check

vub.ac.be/topsport

5

6

MOGEN WE JE VOORSTELLEN:

BACHELOR & MASTER

Hoeveel uur les krijg ik? Welk diploma ga ik ontvangen? Mag ik een vak volgen in het buitenland? Waarschijnlijk tollen er een dozijn vragen door je hoofd. Op de volgende pagina’s lichten we kort de bachelor masterstructuur toe en de manier waarop de lessen georganiseerd worden op de VUB.

Je agenda voor volgend jaar

Het academiejaar bestaat uit twee semesters. Je start in de laatste week van september. Eerst krijg je 13 weken les. Na de wintervakantie begint een lesvrije periode om te blokken voor je examens van het eerste semester. In januari is het dus stressen geblazen voor je examens. En dan geniet je yes! van een welverdiende week vakantie (voor sommigen platte rust, voor anderen skivakantie of naar de zon…). Het tweede semester vangt half februari aan met opnieuw 13 lesweken, een lesvrije periode en de examens.

De bachelor-masterstructuur

Volg je het modeltraject, dan duurt je bachelor 3 jaar. Je afstudeerrichting omvat minstens 180 studiepunten en wordt op je diploma vermeld. Ben je op een bepaald vak gebuisd, dan kan je toch naar een volgend jaar. Voor die vakken moet je dan opnieuw inschrijven en examens afleggen. Overal erdoor? Dan kan je een masterprogramma starten van minstens 60 studiepunten, inclusief je masterproef. Geslaagd? Dan krijg je, boem paukenslag en diep tromgeroffel, de graad van master.

Je studie bestaat uit een mix van verplichte vakken en eventueel profielvakken en/of een pakket keuzeopleidingsonderdelen waarmee je een stukje van je studiedomein uitdiept. Naast je hoofdvakken heb je in de master ook vaak keuze uit een aantal afstudeerrichtingen. Hiermee kan je je kennis verder uitdiepen. Of net verbreden. Denk aan een verdieping in het sociaal recht of de klinische psychologie. Of voeg een vleugje (sport)management toe aan je opleiding Lichamelijke Opvoeding. Het klinkt ingewikkelder dan het is. En anders helpen onze studiebegeleiders je graag verder.

Flexibiliteit troef

Je kiest uit een brede waaier boeiende opleidingen. Dat merk je wel op de volgende pagina’s. Het hoger onderwijs biedt dankzij de bachelor-master structuur heel wat overstapmogelijkheden aan, waardoor je via een schakel- of voorbereidingsprogramma alsnog aan een andere opleiding kan beginnen na je bachelor of master. De mogelijkheden zijn niet eindeloos, maar daarom niet minder interessant.

Nog niet helemaal zeker (schrap wat niet past)

Om je te helpen bij je studiekeuze, ontwikkelden we een keiknap en verantwoord stappenplan. Nog niet helemaal zeker van je plannen? Ga dan meteen naar stap 3. Hier gaan we:

Stap 1. Lees de volgende pagina’s

Je vindt er een overzicht van alle bacheloropleidingen die de VUB aanbiedt.

Stap 2. Geboeid door één of een paar van onze opleidingen?

Ontdek dan in detail wat je te wachten staat. Vraag de uitgebreide infobrochure(s) aan, via bijgevoegde antwoordkaart. Of nog makkelijker, download ze via

vub.ac.be/brochures

. Dan heb je ze meteen.

Stap 3.

Ervaar het zelf

Het hele jaar door organiseert de VUB events waarop je een opleiding of vakgebied beter leert kennen. Check de agenda achteraan of op

vub.ac.be/ infomomenten

. Zeker van je keuze? Kom dan naar de VUB en schrijf je gewoon in. De volgende stap mag je dan gewoon overslaan.

Stap 4.

Geen idee wat je wil studeren?

No problem. Daar piekeren veel jongeren over. Na een goeie babbel met een student of prof weet je al iets beter of een studie je ligt. Daarom nodigt de VUB je graag uit op events om ons, de verschillende opleidingen én jezelf beter te leren kennen. Bekijk de agenda achteraan of surf naar

vub.ac.be/ infomomenten

.

Ook Studiebegeleiding helpt je graag de juiste studiekeuze te maken. Mail en bel met onze studiebegeleiders of spring gewoon eens binnen, zonder afspraak. Kijk ondertussen al eens op

vub.ac.be/begeleiding

. Misschien ontdek je daar al een antwoord op je vraag. Tot binnenkort.

1 studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de VUB is 1 studiepunt gelijk aan 1 ECTS-credit (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten). Da’s makkelijk als je graag een tijdje in het buitenland wil studeren. 7

8

HET LEVEN ZOALS HET IS… EN KAN ZIJN:

WETENSCHAPPEN STUDEREN AAN DE VUB

Het leven op aarde in al zijn diversiteit fascineert je. Je popelt om je erin te verdiepen. Het mooie aan de wetenschappen die je helpen graven? Ze stillen je honger naar kennis maar even. Op hoe meer antwoorden je stoot, hoe meer nieuwe vragen immers in je opwellen. Da’s dan weer goed nieuws voor de hele samenleving. Want die nieuwsgierigheid leidt steeds weer tot wetenschappelijke ontdekkingen. Innovatieve materialen voor de ruimevaart. Een nieuwe generatie antibiotica. Of een strijdplan tegen CO²-uitstoot.

Aan de VUB zit je goed om jouw ontdekkingstocht te beginnen. Levende materie wordt hier bestudeerd in drie begeesterende opleidingen:

Biologie:

als bioloog bestudeer je de oorsprong en evolutie van het leven, van biomoleculen over cellen tot organismen. Biologen zetten hun kennis bijvoorbeeld in om de biodiversiteit te beschermen in tijden van klimaatverandering.

Chemie:

welke regels gehoorzamen atomen wanneer ze zich organiseren in deeltjes en moleculen? Kan de mens daar in tussenkomen? Kijk, dat soort vragen doet chemici dan plots een ultralicht en toch supersterk materiaal tevoorschijn toveren.

Geografie:

misschien wel de meest sociale der exacte wetenschappen. Als geograaf kijk je naar aarde en ruimte, maar ook naar de invloed van menselijk gedrag. Zo helpen geografen mobiliteitsproblemen oplossen en klimaatkwesties aanpakken.

Is dit wel voor mij weggelegd?

Echt onontbeerlijk? Blijvende interesse in de wereld om je heen. Wetenschappers beschikken bovendien over veel maatschappelijk engagement. De planeet duurzaam doen draaien, begint bij de planeet begrijpen. Ook fysica en wiskunde kruisen geregeld je pad. Deze wetenschappen zijn nu eenmaal onmisbaar om structuur en logica aan te brengen in die chaotische kosmos van ons. Tot slot boezemen noch een computer, noch een laboratorium met alle apparatuur van dien je veel angst in. Maar laten we je meteen geruststellen: de VUB staat sterk door practica en experimenten in kleinere groepjes aan te bieden. Dat schept ruimte voor persoonlijke begeleiding op jouw tempo. Zo raak je nooit het noorden kwijt en blijf je op koers.

Heb je een shortlist van opleidingen die je interesseren? Vraag dan de brochures aan met de antwoordkaart en bestudeer ze in detail!

BIOLOGIE

180 SP + 120 SP

www.vub.ac.be/biologie

Even divers als het leven zelf

Biologie bestudeert zowel de allerkleinste organismen als de allergrootste ecosystemen. Het kraken van de code van het leven, DNA, heeft het vakgebied bovendien een tweede jeugd bezorgd. Tijdens je opleiding zuig jij de biologie in al zijn diversiteit op als een porifera (een spons). Moleculaire biologie, ecologie en biodiversiteit vormen de ruggengraat van je bachelorpakket. Je zit niet alleen met je neus in de boeken, maar duikt van meet af aan ook regelmatig het laboratorium in. En uiteraard trek je er op uit om terreinwerk te verrichten.

Evolueer tot specialist

Nadat je drie jaar lang hebt kunnen proeven van alles wat de biologie te bieden heeft, ben je klaar om een weloverwogen keuze te maken voor je masterjaar. Zes afstudeerrichtingen, in het Nederlands en/of het Engels, dagen je uit: • Moleculaire en cellulaire biowetenschappen • Ecologie en biodiversiteit • Onderwijs • Herpetology • Human Ecology • EMMC Tropical Biodiversity and Ecosystems

Waar vind je biologen?

In het laboratorium van een ziekenhuis. Bij de overheid, op het departement Leefmilieu of als natuurbeheerder. In dierenparken. Op zoek naar duurzame innovatie voor zaden en gewassen in de land- en tuinbouw. In een of ander tropisch oerwoud om tot dusver onbekende diersoorten te ontdekken. En zo kunnen we nog even doorgaan. Je merkt het al: biologen zijn allesbehalve kasplantjes. Veeleer bezige bijen.

JAAR 1

Algemene biologie Ecologie & terreinwerk Fysica: inleiding mechanica Algemene dierkunde Evolutie Algemene chemie Fysica: trillingen, golven en thermodynamica Wiskunde: calculus en lineaire algebra

Keuzevakken (6 studiepunten te kiezen)

Labovaardigheden in de biologie Basisvaardigheden wiskunde

Totaal SP

9 6 9 9 3 9 6 3 3 of 6 3

60

9

10

CHEMIE

180 SP + 120 SP

www.vub.ac.be/chemie

Bouwstenen van het leven

In je bachelorjaren ga je tot op microscopisch niveau op zoek naar de elementaire bouwstenen van materie. Je leert alles over verbindingen en chemische reacties. Wetenschappen zoals wiskunde, fysica en biologie dragen bij aan een brede en stevige wetenschappelijke basis voor het leven. In je tweede en derde bachelorjaar krijg je een ruime waaier keuzevakken voorgeschoteld. Zo kan je je uitleven in seminaries bio-ethiek of je verdiepen in de biofysische scheikunde. Een uitstapje naar het Engels maken met het vak Global Change. En nog veel meer!

Clustervakken en profielen

Keuzevrijheid wint nog aan belang in je masterjaren. Aan de hand van vier clusters kies je je expertisedomeinen. Clustervakken hangen nauw samen met de onderzoeks groepen aan de VUB. Zo ben je altijd mee met de recentste inzichten. Je kan je bekwamen in: • materialen en hun eigenschappen (Materials Chemistry) • chemische analysemethoden (Analysis and Characterisation) • het ontwerp van (synthetische) moleculen (Molecular and Macromolecular Design) • processen in het water en de atmosfeer (Environmental Chemistry) Profielvakken oriënteren je op de sector waarin je wil terechtkomen. Het profiel Industrie bereidt je voor op het bestormen van de bedrijfswereld. Met een profiel Onderwijs kan je als docent in het hoger en secundair onderwijs aan de slag. Het profiel Onderzoek plaveit de weg naar een loopbaan als (academisch) vorser.

Zit de arbeidsmarkt te wachten op chemici?

Dat kan je wel stellen. De chemische nijverheid staat sterk in ons land: denk aan afgeleiden van petroleum, kunststoffen of de industriële productie van moleculen. Chemici vind je uiteraard ook terug in de farmaceutische sector, bij grote producenten van consumentengoederen, bij de overheid, in de energiesector, in het onderwijs. Noem maar op. Ja, je begrijpt het inmiddels al: chemici reageren prima met de arbeidsmarkt.

JAAR 1

Chemie: bouw van de materie en de chemische reacties I Fysica: inleiding mechanica Algemene biologie Fysica: trillingen, golven en thermodynamica Chemie: bouw van de materie en chemische reacties II Wiskunde: calculus en lineaire algebra Geologie Inleiding tot de computerwetenschappen

Keuzevakken (9 studiepunten)

Aanvullingen van chemie Seminarie actuele wetenschappen en samenleving Basisvaardigheden wiskunde

Totaal

6 3 3

60 SP

9 3 6 6 6 9 6 6

GEOGRAFIE

180 SP + 120 SP

www.vub.ac.be/geografie

Humane én exacte wetenschappen

De geografie telt vele disciplines en jij leert die in je bachelorjaren allemaal grondig kennen. Denk aan klimaat- en weerkunde of de leer van grote ijsmassa’s en gletsjers, de glaciologie. Ook cartografie, demografie en de ontwikkeling van steden passeren de revue. Je merkt het al: het gaat om de wisselwerking tussen de mens en zijn leefwereld. Daarom staan in die eerste jaren zowel humane als exacte wetenschappen op je menu: economie, sociologie, wiskunde, fysica, chemie en biologie maken van jou een veelzijdig wetenschapper. Even frisse lucht nodig? Geen nood, je trekt regelmatig op excursie.

Kennis produceren of kennis doorgeven?

In je masterjaren kies je uit één van drie afstudeerfinaliteiten. De onderzoeksgerichte master - volledig Engelstalig - bekwaamt je tot een vorser die nieuwe inzichten najaagt in één van drie onderzoeksgebieden: • Earth and Climate • City, Society and Space • GIS and Spacial Modelling De onderwijsgerichte master stoomt je klaar om voor de klas te staan. De professionaliseringsgerichte master heeft een stage bij een bedrijf, NGO, of overheid voor je in petto. Beide masterrichtingen laten je de keuze tussen drie specialisaties: • Terrestrische Ecosystemen and Global Change • Stadsgeografie • Ruimtelijke analyse van de omgeving De voertaal is Nederlands, afgewisseld met vakken in het Engels.

Waar op aarde is er werk voor geografen?

Je kan het mooie weer gaan maken bij het KMI. Je kan bij een studiebureau aan de slag., de stad van de toekomst mee uitdenken, de toeristische sector in of bij de Vlaamse overheid beleid ontwikkelen dat onze schaarse leefruimte beschermt en toch slim benut. Je kan Mercator achterna, de cartografie in of iets gaan doen rond mobiliteit. Geografen? Die tref je overal aan.

JAAR 1

Sociale geografie Fysische geografie Fysica: inleiding mechanica Sociologie I Cartografie Geologie Fysica: trillingen, golven en thermodynamica Algemene chemie Wiskunde: calculus en lineaire algebra Terreinwerk

Totaal SP

6 9 6 6 3 6 6 6 6 6

60

11

12

DAT VERKLAART … ALLES:

‘HARDE’ WETENSCHAPPEN STUDEREN AAN DE VUB

“Waarom?” is je favoriete vraag. Je legt graag verbanden. Abstract denken en logisch deduceren is je ding. Je mikt op de grote vraagstukken van het leven. Je vindt in wiskunde en computers ideale partners om je die te helpen oplossen. Fysica, wiskunde en computerwetenschappen zijn onmisbaar voor de mens. Ze staan aan de wieg van oneindig veel toepassingen in onze samenleving. Als in deze domeinen een wetenschappelijke doorbraak plaatsvindt, dan is er Vooruitgang op til. Met grote V.

Jij gaat er alvast op vooruit door te kiezen voor één van deze opleidingen aan de VUB:

Computerwetenschappen:

van veredelde rekenmachi nes tot artificiële intelligen tie: computerwetenschap pen rukken op. En dan is er nog al die data. Het strategisch en operationeel beheer ervan is in een infor matiesamenleving cruciaal.

Fysica & Sterrenkunde:

bestudeert de eigenschap pen van materie en de elementaire bouwstenen ervan. Fysici onderzoeken licht, geluid, kracht en de aard van energie. Ze duiken tot op subatomair niveau om de inhoud van het uni versum te bestuderen.

Wiskunde:

staat als domein perfect op zichzelf buiten de waarneembare wereld. Deze universele taal drijft andere wetenschappen en technologie vooruit. Wiskun de brengt orde in de chaos en maakt toepassingen in de digitaliserende wereld mogelijk.

Waarom aan de VUB?

Omdat deze universiteit een stevige internationale reputatie geniet. Neem nu Professor Jorgen D’hondt, deeltjesfysicus en voorzitter van het CMS-experiment in het CERN. Bij dàt experiment werd het Brout-Englert-Higgs deeltje ontdekt. Het ging met een welverdiende Nobelprijs aan de haal. Of volg in de voetsporen van Jean Bourgain, een wiskundige en alumnus van de VUB. Die won in 1994 een Fields-medaille voor zijn onderzoekswerk - de hoogst mogelijke onderscheiding die je als wiskundige kan krijgen.

En heb je al van Pattie Maes gehoord? Ze studeerde Informatica (zo heette de opleiding Computerwetenschappen vroeger) aan de VUB en is nu professor aan het gerenommeerde MIT Media Labatory. Maes is een wereldtopper op het vlak van mens computerinteractie.

Heb je een shortlist van opleidingen die je interesseren? Vraag dan de brochures aan met de antwoordkaart en bestudeer ze in detail!

COMPUTERWETENSCHAPPEN

180 SP + 60/120 SP

www.vub.ac.be/computerwetenschappen

Problemen analyseren

De wereld zit vol met complexe problemen. Ze helder analyseren is een hele klus. Ze stapsgewijs oplossen nog een andere. Bij beide processen komt computationeel denken kijken. In dat soort denken bekwaam jij je in je bachelorjaren.

Je begint met vrij eenvoudige programma’s en toch kan je al gauw een pacman-spel creëren. Gaandeweg leer je telkens nieuwe principes bij en krijg je steeds complexere uitdagingen onder de duim. Je maakt daarbij gebruik van de meest innovatieve programmeerconcepten.

Jobs?

Geen sector waar men nog zonder datacenters, software oplossingen of mobiele ecosystemen kan. En dan moet het Internet of Things nog goed en wel doorbreken, net als artificiële intelligentie. Als afgestudeerde in de computerwetenschappen heb je vaak al een job te pakken meteen nadat je je diploma in handen hebt. Veel computerwetenschappers opteren ook voor een freelance bestaan en gaan van project naar project. Jij programmeert met andere woorden je eigen carrière.

De toekomst? Enter.

Of je kiest voor een éénjarige Master in de Toegepaste Informatica. Je legt je toe op softwareoplossingen voor een breed gamma aan problemen. Of je gaat voor de tweejarige Master in de Ingenieurswetenschappen: Computerwetenschappen. Daarmee kan je zowel naar de bedrijfs- als onderzoekswereld. Je kiest één van vier specialisaties: • Artificiële Intelligentie • Multimedia • Software Languages and Software Engineering • Web en Informatiesystemen

JAAR 1

Algoritmen en datastructuren I Structuur van computerprogramma’s I Logica en formele systemen Databanken Programmeerproject I Wiskunde: calculus en lineaire algebra Interpretatie van computerprogramma’s I Besturingssystemen en systeemfundamenten

Keuzevakken (3 studiepunten)

Basisvaardigheden wiskunde Privacy, veiligheid en eigendom op het internet Gebruikersinterfaces

Totaal

9 9 6

SP

6 9 6 6 6 3 3 3

60

13

14

FYSICA & STERRENKUNDE

180 SP + 120 SP

www.vub.ac.be/fysica-en-sterrenkunde

Kennen én kunnen

Netjes gelijk verdeeld in het eerste jaar: het aantal uren theorieles en het aantal uren practica. Je ontdekt in hoor- en werkcolleges van je bachelorjaren alle belangrijke disciplines: mechanica, elektrodynamica, kwantumfysica, golven & elektromagnetisme… Verwacht je ook aan een flinke portie wiskunde en statistiek. Het aantal uren dat je zelf mag invullen met keuzevakken neemt gestaag toe in het tweede en derde bachelorjaar. Daar zitten uitstapjes naar chemie en biotechnologie bij, maar ook pakweg fotonica, systeem- en controletheorie en wetenschapsfilosofie prikkelen je zinnen.

Na je diploma, het zwarte gat?

Allesbehalve, tenzij je precies dàt verder wil gaan onderzoeken uiteraard. Je kan sterren bestuderen bij de Koninklijke Sterrenwacht. Of zelf schitteren, in onderzoekslaboratoria van de overheid en van bedrijven in erg uiteenlopende sectoren. Je kan de veiligheid van kerncentrales bewaken of voor het avontuur kiezen in de ruimtevaartsector. Als fysicus blijf je na je afstuderen allesbehalve ter plaatse trappelen. Rondjes draaien laat je ook aan atomen en andere deeltjes over.

Drie afstudeerprofielen

In totaal kan je uit drie profielen - “minoren” - kiezen. Economy and Business slaat de brug tussen fysica en de economische toepassingen ervan. De minor Research geeft je de kans om bepaalde studiedelen aan een andere universiteit te volgen of om stage te lopen bij het KMI, de Sterrenwacht, het CERN en andere onderzoeksinstellingen of bedrijven. Kies je voor het profiel Education - onderwijs, dan ligt jouw toekomst in het onderwijs en het warm maken van jongeren voor fysica.

De Master of Science in Physics and Astronomy wordt overigens volledig in het Engels aangeboden, behalve als je kiest voor het profiel Onderwijs.

JAAR 1

Mechanica Analyse: afleiden, integreren, wiskundige software Chemie: bouw van de materie en chemische reacties Lineaire algebra: stelsels, matrices en afbeeldingen Inleiding tot de computerwetenschappen Experimentele fysica Golven en elektromagnetisme Toegepaste statistiek Seminarie actuele wetenschappen en samenleving

Totaal SP

6 9 6 6 6 14 6 3 3

60

WISKUNDE

180 SP + 120 SP

www.vub.ac.be/wiskunde

Hoe het begint

Analyse, algebra, meetkunde en kansrekening: je zal je wiskundeknobbel helemaal kunnen botvieren tijdens je bachelorjaren. Je grasduint aan de hand van keuzevakken ook in de computerwetenschappen, biotechnologie, chemie, fysica of economie. Ook van vakken als Codetheorie, Algoritmes en datastructuren of Evolutie kan je je dada maken.

Hoe het verdergaat

Twee masterjaren, drie afstudeerrichtingen. Financiële en Toegepaste Wiskunde, bijvoorbeeld. Met vakken zoals Banking en Financieel risicomanagement zit je gebeiteld voor een carrière in het bedrijfsleven - al is onderzoek ook altijd een optie.

De afstudeerrichting Fundamentele Wiskunde is evenwel het meest op onderzoek gericht. Aan de VUB werken we in onderzoeksdomeinen zoals o.a. Algebra, Kanstheorie en Statistiek en Topologie. De derde afstudeerrichting is Onderwijs en bevat een reeks pedagogische opleidingsonderdelen. In combinatie met een Lerarenopleiding stoomt dit je klaar om de wiskundemicrobe aan jongeren door te geven.

De uitkomst?

Wiskundigen laten hun knappe koppen overal zien. Je vindt hen terug in de bank- en verzekeringswereld, waar ze risico’s van producten, transacties en hele systemen in kaart brengen. Ze laten hun licht schijnen op medische beeldvorming, delen hun inzichten voor de klas en in de aula, ontwikkelen algoritmes voor zoekmachines, apps en software. Of ze verlenen advies aan uitvinders die een patent of octrooi willen aanvragen. Is er boeiend werk weggelegd voor wiskundigen? Je mag erop rekenen.

JAAR 1

Discrete wiskunde Lineaire algebra: stelsels, matrices en afbeeldingen Analyse: afleiden, integreren, wiskundige software Inleiding groepentheorie Wetenschappelijk rekenen Seminarie actuele wetenschappen en samenleving Inleiding tot de computerwetenschappen Keuzevakken (15 studiepunten)

Totaal SP

3 6 6 6 6 6 12 15

60

15

16

INGENIEUR WORDEN AAN DE VUB

Je wil ingenieur worden? Ingenieus plan. Het betekent dat je in de ban bent van wetenschap en techniek. Sterker nog: het wijst erop dat je de wereld beter, mooier, functioneler en efficiënter wil maken. Daarvoor moet je de basiswetenschappen fysica, chemie en wiskunde creatief kruisen met technische bagage. Want zo lost een ingenieur problemen op.

De VUB helpt je die krachtige combo tussen theorie en praktijk omarmen. Het ene uur zit je in de aula op de eerste rij om wetenschappelijke kennis te absorberen. Het volgende uur pas je die al zelf toe, tijdens practica in kleine groepjes. Zo ontwikkel je jezelf gelijkmatig als denker én als doener. Ingenieurs zijn snugger én weten van aanpakken. Het hoeft dus niet te verbazen dat ze gegeerd zijn op de arbeidsmarkt. Na je studies kan je vlot terecht in de meest uiteenlopende sectoren in binnen- en buitenland.

Ingenieursopleidingen aan de VUB

Wetenschap en techniek zijn je ding, check. Maar welke richting wil je ermee uit? We lichten in sneak preview al even de vier verschillende opleidingen toe.

• Bio-ingenieurswetenschappen:

leven naar je hand te zetten.

je bestudeert de levende materie van heel kleine beestjes (bacteriën) tot hele grote (mensen). Je zet wetenschap en techniek in om het

• Industriële Wetenschappen:

je verwerft kennis met het oog op praktische toepassingen. Je wendt deze dan ook aan om bestaande processen, systemen en oplossingen te verbeteren en te optimaliseren.

• Ingenieurswetenschappen:

je zet fundamentele wetenschappelijke en technologische kennis om in vernieuwende concepten en ontwerpen.

• Ingenieurswetenschappen: Architectuur:

of projecten te ontwerpen.

je combineert wetenschap en techniek met creatief en sociaal maatschappelijk inzichtom architecturale problemen op te lossen

Eerst sleutelen aan jezelf?

Ingenieursstudies zijn niet van de poes. De juiste voorkennis en voldoende motivatie geven vaak de doorslag. De theorielessen en (vaak verplichte) praktijkvakken zorgen voor een gevarieerde maar goed gevulde lesrooster. Niet erg als je bezig kan zijn met je passie, toch?

Een mogelijke checklist om je te helpen beslissen of ingenieur worden iets voor jou is: • je lust wel pap van wiskunde • wetenschappelijke voorkennis: fysica en chemie • interesse in techniek • creatieve doener • vindingrijk, probleemoplossend vermogen • gefascineerd door wat, hoe en waarom. Je denkt vaak: “dat kan beter”.

Heb je een shortlist van opleidingen die je interesseren? Vraag dan de brochures aan met de antwoordkaart en bestudeer ze in detail!

BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN

180 SP + 120 SP

www.vub.ac.be/bioingenieurswetenschappen

Ingenieur van de levende materie. En de toekomst.

Bio-ingenieurs combineren praktische en technische ingenieursvaardigheden met theoretische kennis van biologische systemen. Die mix passen ze toe op de productie, bewerking en het duurzaam beheer van de levende materie. Dat alles om industrie en samenleving diensten te bewijzen.

Concrete sectoren? Denk aan gen- of voedingstechnologie, de chemische nijverheid, geneesmiddelenproductie en milieuzorg of -sanering. Biotechnologie wordt in toenemende mate een sleutel tot de toekomst. Daarom besteedt de opleiding ook aandacht aan economie, kwaliteit, veiligheid en ethische of maatschappelijke aspecten van de biotech.

Jobuitwegen

Je kan in tal van sectoren aan de slag: landbouw, voedingsindustrie, (fijn)chemie, agrochemie, groene chemie, biotechnologische industrie, biomedische sector, (fyto)farmacie, milieubeheer en –wetgeving, milieutechnologie en alternatieve energiewinning, bij de overheid, onderwijs, onderzoek, (bio)informatica en ontwikkelingssamenwerking.

Geavanceerde speeltjes

Je bachelorjaren zorgen voor een grondige wetenschappelijke en technische vorming. Inclusief praktische oefeningen en laboratoriumvaardigheden. Je buigt je over biotechnologische vraagstukken en gaat om met geavanceerde apparatuur. Je maakt nog meer nieuwe vrienden: biochemie, microbiologie, celbiologie, immunologie, …

Gentechnologie of chemie in je master?

In je derde jaar kies je een specialisatie. Die diep je verder uit in je master, waar je keuze uitgroeit tot een afstudeerrichting. • In de

Cel- en genbiotechnologie

focus je op de ontwikkeling van nieuwe inzichten in moleculaire processen om geneesmiddelen, nieuwe varianten van fauna en flora of levensmiddelen met specifieke eigenschappen te maken. Je creëert nieuw leven.

• Kies je

Chemie en bioprocestechnologie

toe op milieu, klimaat, voeding, enz.

, dan pas je de elementaire chemische en biotechnologische processen

JAAR 1

Chemie: bouw van de materie en chemische reacties I Algemene biologie Wiskunde: algebra, analyse en meetkunde Fysica: inleiding mechanica Inleiding tot de computerwetenschappen Chemie: bouw van de materie en chemische reacties II Algemene dierkunde Wiskunde: gevorderde analyse en meetkunde Geologie Fysica: trillingen, golven en thermodynamica

Totaal SP

6 6 6

60

9 6 9 3 6 6 3 17

18

INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN

180 SP + 60 SP

www.vub.ac.be/industrielewetenschappen

Duidelijk doel voor ogen

Een academische wetenschappelijke en technische opleiding met een extra toets: de verwachtingen vanuit de beroepswereld zitten er meteen in vervat. Zo ontstaat een toepassingsgericht en veelzijdig vakkenpakket dat je concrete toegevoegde waarde verleent. Denk alleen al maar aan talenkennis, team spirit en economisch inzicht.

In de praktijk

De eerste jaren bouw je aan een basis van wetenschappen (wiskunde, fysica en chemie), technologie en ingenieursvaardigheden. Die kennis pas je meteen toe in de vele praktijklessen, labo’s en later zelfs een stage in de industrie. In je derde jaar kies je ook een specialisatie. Die trek je ook door naar je masterjaar.

Jobuitwegen

Je studeert af met de titel ‘industrieel ingenieur’. Je wordt ingezet als proces- of kwaliteitsingenieur of neemt een leidinggevende functie in het bedrijfsleven, dienstensector of overheid. Je kan terecht in allerlei sectoren, bijvoorbeeld de hernieuwbare energie, auto- en vliegtuigbouw, lucht- en ruimtevaart, elektronica of communicatietechnologie.

Elektronica-ICT of Elektromechanica?

Als Master Elektronica-ICT word je expert in elektronica en computerapparatuur, signaalverwerking, multimedia en transmissietechnieken. Kortom: je stoomt je klaar voor de volgende technologische paradigma’s. Je kan je verder specialiseren in Netwerken of Ingebedde Systemen. Kies je voor Elektromechanica, dan focus je op het ontwikkelen, produceren, implementeren en verbeteren van producten, processen en systemen. Denk aan duurzame energie, mechatronica, vervoertechnologie of luchtvaarttechnologie.

JAAR 1

Basiselektronica Basiswiskunde Chemie Elektriciteit 1 Elektriciteit 2 Informatica Ingenieursvaardigheden Materiaalkunde Mechanica van het punt Mechanica van het starre lichaam Milieuaspecten van het ingenieursberoep Practicum Wetenschappen Toegepaste analyse Trillingen en golven

Totaal SP

5 5 5 5 3 5 3 3 5 5 3 3 5 5

60

INGENIEURSWETENSCHAPPEN

180 SP + 120 SP

www.vub.ac.be/ingenieurswetenschappen

Je wordt innovator

Je verwerft een wetenschappelijke en technologische diepgang van formaat. Je leert die als klap op de vuurpijl vertalen naar concrete technische en vernieuwende toepassingen. Je legt een onwrikbare basis in de eerste twee jaar. Daar staan wiskunde, basiswetenschappen en essentiële ingenieursvaardigheden op het menu.

Maak je carrière

Succes verzekerd. De vraag naar ingenieurs is bijzonder groot in binnen- en buitenland. Als burgerlijk ingenieur zal je bovendien vaak in leidinggevende posities terechtkomen in sectoren als transport, lucht- en ruimtevaart, energie, telecommunicatie, micro-elektronica, milieu, voeding, geneeskunde en informatica,

4 x 2 = 8 masters

Zo’n brede bachelor mondt pas in het derde bachelorjaar uit in een keuze voor een specialisatie. Je hebt dus wel even de tijd om van alles te proeven en in te schatten wat best in je smaak valt. Technologieprojecten in je tweede jaar helpen je daarbij. Uiteindelijk maak je je keuze tussen vier afstudeerrichtingen: Bouwkunde, Werktuigkunde Elektrotechniek, Chemie en Materialen, Elektronica en Informatietechnologie. De VUB biedt acht verschillende masters, die je overigens ook in het Engels kan voltooien.

• Biomedische ingenieurstechnieken • Bouwkunde • Chemie en materialen • Computerwetenschappen • Elektronica en informatietechnologie • Fotonica • Toegepaste Computerwetenschappen • Werktuigkunde-elektrotechniek

JAAR 1

Ingenieursvaardigheden Lineaire algebra: stelsels, matrices en afbeeldingen Analyse: afleiden, integreren, wiskundige software Chemie: structuur en transformaties van de materie Mechanica: kracht en beweging Golven en elektromagnetisme Informatica Keuzevak (één te kiezen uit) Algemene taalkennis Engels II Algemene taalkennis Engels III Milieuaspecten van het ingenieursberoep

Totaal SP

7 9 7 5 5 14 9 3 3 3

60

19

20

INGENIEURS- WETENSCHAPPEN: ARCHITECTUUR

180 SP + 120 SP

www.vub.ac.be/architectuur

Maak jij de vertaalslag van efficiënte technologie en wetenschap naar esthetische creativiteit? In deze opleiding combineer je technische en creatieve vaardigheden en leer je architecturale problemen toekomstgericht oplossen. Resultaat: je wordt een spitsvondig ontwerper met de gedegen kennis van een ingenieur.

Techniek en creatie

Ingenieur-architecten leggen goede fundamenten. Zo ook jij, want je start met basiswetenschappen zoals wiskunde, fysica, chemie en mechanica. Tegelijk verdiep je je in de kunst, de betekenis en functie van het bouwen en in vakken zoals Architectuur- en techniekgeschiedenis en Beeld, vorm en kleur.

De ontwerpateliers zijn de kruispunten waar beide aspecten samenkomen. Hier is het aan jou. Dit wordt de rode draad door je opleiding. Net als werken in groep, jezelf evalueren en inschatten. Je wordt voortdurend uitgedaagd om na te denken over de rol van architectuur in de samenleving, duurzaamheid op kop. Zo ontwikkel je een unieke, gefundeerde visie.

Ontwerp een duurzame toekomst

We blijven je uitdagen in je masterjaar. Daar bieden we je specialisaties aan die een spanningsveld tussen wetenschap en samenleving creëren. Wat dacht je van aanpasbaar en duurzaam bouwen, restauratie en hergebruik van materialen of het ontwerpen van lichtgewicht constructies voor tijdelijk gebruik?

Als totaaldenker en -ontwerper heb je perspectief op heel wat jobuitwegen: architectonisch en constructief ontwerper, adviseur, bouwmanager, projectleider, medewerker of leidinggevende in een studiebureau, beheerder van een patrimonium.

JAAR 1

Wiskunde: algebra, analyse en meetkunde Wiskunde: gevorderde analyse en meetkunde Chemie: structuur en transformaties van de materie Mechanica I Informatica Logica en wetenschapsfilosofie Architectuur- en techniekgeschiedenis: 19e en 20e eeuw Perspectieftekenen en voorstellingstechnieken Bouwtechniek: massiefbouw Ontwerpatelier: mens en aanpasbaarheid

Totaal SP

4 4 12

57

9 6 6 5 4 4 3

Tijdens de jaarlijkse architectuurweek worden tal van activiteiten georganiseerd door de vakgroep ARCH in samenwerking met de studentenvereniging bru:tecture. Het is een week vol creatieve activiteiten en interessante lezingen die buiten de lijntjes kleuren.

21

TALEN STUDEREN IN BRUSSEL

Talen zijn allesbehalve dode letter in Brussel. Onze hoofdstad is een living lab, het gonst er van de meertalige gesprekken. Wat wil je, met al die nationaliteiten, internationale bedrijfszetels, politieke instellingen en culturele organisaties? Nergens elders is de stap van taaltheorie naar -praktijk zo klein. De VUB-campus lijkt overigens wel een miniatuurversie van die kosmopolitische stad. Veel internationale studenten om mee te oefenen. Lessen en praktijkoefeningen in kleinere groepjes. Al doende leert men, zoveel is zeker. Talen leren en leren spreken, dat doe je sowieso in een van deze twee opleidingen. Toch zijn er inhoudelijk enkele nuances te noteren.

Taal- en Letterkunde:

uiteraard veel oog en oor voor schriftelijke en mondelinge taalvaardigheid. Maar er ligt ook een dik accent op de wetenschappelijke studie van taal, cultuur, literatuur en theater.

Toegepaste Taalkunde:

je leert hoe taal altijd binnen een sociale, culturele en maatschappelijke context wordt gebruikt. Taalculturen kunnen sterk van elkaar verschillen. Aan jou de keuze.

Tien voor taal?

Dat voel je zelf waarschijnlijk wel aan. Ga je vlot en speels om met je moedertaal? Heb je aanleg voor andere talen en culturen? Misschien ook een vlotte pen? Of word je aangetrokken door het vooruitzicht op een internationale carrière of werkomgeving? Dan zijn talen misschien wel je ding.

Na je studies

Na afstuderen kan je heel wat richtingen uit. In de hedendaagse samenleving zijn internationale contacten niet meer weg te denken. Talenkennis is daarbij geen overbodige luxe meer. Een talenopleiding bereidt je optimaal voor op meertalige communicatie en een multiculturele omgeving. Met een taalopleiding kan je terecht in het onderwijs, media, toeristische en culturele sector, overheid. Ook heel wat grote bedrijven en internationale instellingen hebben belang bij taalspecialisten in huis.

22

Heb je een shortlist van opleidingen die je interesseren? Vraag dan de brochures aan met de antwoordkaart en bestudeer ze in detail!

TAAL- EN LETTERKUNDE 180 SP + 60 SP

www.vub.ac.be/taalenletterkunde

Kies uit zes talen

Je bestudeert twee talen. Op het keuzemenu: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans. Vanaf je tweede bachelorjaar kan je nog een derde taal naar keuze bijnemen. Of je kiest voor een pakket verbredende vakken van andere humane wetenschappen, zoals geschiedenis, filosofie of theaterstudies.

Taal beheerst ons, niet omgekeerd

Daarom zit er meer in deze opleiding dan je denkt. Je bestudeert talen vanuit drie invalshoeken: taalkunde, letterkunde en taalverwerving. Je gaat aan de slag met taal, haar literatuur en cultuur, en gaat in op aspecten van taal, communicatie en spreekgedrag. Door praktijkoefeningen in kleine groepen leer je die kennis ook effectief toepassen.

Master met vier specialisaties

In je masterjaar omhels je één of twee talen stevig door je toe te leggen op een van de vier thema’s:

• Letterkunde:

de loep.

je neemt literaire werken en stromingen, hun auteurs en onderwerpen onder

• Taalkunde:

je focust op structuur van taal en op taalkundige onderwerpen zoals socio- of psycholinguïstiek, meertaligheid, …

• Theaterwetenschappen:

je verdiept je in de podiumkunsten.

• Taalpsychologie en -pathologie:

neurologie en psychologie.

een uniek profiel in Vlaanderen, waarbij je taalstudie koppelt aan

JAAR 1

De grote stromingen in de wijsbegeerte van Oudheid tot heden Historische kritiek Inleiding tot de algemene taalwetenschap Inleiding tot de Europese letterkunde Inleiding tot de algemene variatielinguïstiek Inleiding tot de literatuureigenschap Twee talen kiezen uit: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans

Totaal SP

3 3 6 3 3 6 36

60

23

24

TOEGEPASTE TAALKUNDE 180 SP + 60 SP

www.vub.ac.be/toegepastetaalkunde

Kies uit vijf talen

De focus ligt op taalvaardigheid in twee of meer talen. Je gaat praktisch met taal aan de slag en leert dieper nadenken over taal en communicatie. In je tweede en derde jaar kan je een module uit een ander vakgebied van de humane wetenschappen volgen. Of een derde taal bijnemen. De talen waaruit je kan kiezen zijn: • Duits • Engels • Frans • Nederlands • Spaans

JAAR 1

Nederlands: communicatieve vaardigheden I Taal en maatschappij Inleiding tot de toegepaste taalkunde Algemene Taalwetenschap Grote stromingen filosofie Historische kritiek Variatielinguïstiek Europese letterkunde Twee talen kiezen uit Duits, Engels, Frans, Nederlands en Spaans

Totaal

SP

6 6 6 6 3 3 3 3 24

60 Drie masters. Oneindig veel jobmogelijkheden.

In de bachelor bereid je je voor op één van de drie masters. Een keuze die je niet licht moet maken. De VUB helpt je erbij door je in het derde jaar aan de hand van enkele keuzevakken te laten proeven van de mogelijke vervolgopleidingen. De keuze van de master zal sterk jouw jobuitwegen bepalen.

• Master Vertalen

In de Master Vertalen verwerf je een hoogwaardige professionele vaardigheid in het vertalen in en uit een vreemde taal met behulp van de modernste vertaalprogramma’s en software.

De master bereidt je optimaal voor op een carrière in een vertaalbureau, als zelfstandige of in loondienst bij de overheid of in bedrijven.

• Master Tolken

Bij de Master Tolken ligt de focus op de mondelinge taalvaardigheid, en leer je terminologie verwerken en rekening houden met interculturele verschillen.

Het vormt de ideale springplank naar een job als tolk bij internationale instellingen, de overheid, in het bedrijfsleven of op de vrije markt.

• Master Journalistiek

De Master Journalistiek leidt je op tot journalist voor radio, tv, gedrukte of onlinemedia aan de hand van praktijkwerk en begeleiding door ervaren journalisten.

Na je studies kan je aan de slag bij kranten, tijdschriften, productiehuizen en op internetredacties, of op radio- en tv-redacties.

De keuze voor Brussel was snel gemaakt: waar kan je nu beter talen studeren dan in de hoofdstad van Europa? Hier is het voor jou als taalstudent mogelijk om de talen die je studeert, ook echt in de praktijk te oefenen. Bijvoorbeeld door op café met buitenlandse studenten te praten. Meteen een goede oefening voor dat mondelinge examen!”

25

26

CULTUUR EN MAATSCHAPPIJ (BE)STUDEER JE IN BRUSSEL

Het verleden herhaalt zich nooit, maar rijmt altijd. Spijkers met koppen. Want van het verleden kunnen we veel opsteken. Van de fouten die mensen vroeger maakten bijvoorbeeld. Maar ook van de ontegensprekelijke vooruitgang. Van erudiete filosofen of van legendarische kunstenaars. En evengoed van hoe gewone, anonieme mensen leefden, woonden, werkten en ontspanden. Help jij het vroeger in dienst stellen van het nu en het later? Start je persoonlijke Verlichting aan de VUB, kies voor een van deze drie opleidingen:

Geschiedenis:

de studie van de geschiedenis van België, Europa en de wereld aan de hand van geschreven bronnen.

Kunstwetenschappen en Archeologie:

combineert de studie van kunst en materiële cultuur, van vroeger en nu.

Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen:

de studie en kritische reflectie over de mens en zijn omgeving, met focus op filosofie en ethiek.

Bxl ma belle

Een kruispunt van gemeenschappen en culturen, een baken van globalisering. Dynamisch, multicultureel maar ook complex: dat is Brussel ten voeten uit. Ideaal om als student in te verdwalen en toch opnieuw je weg terug te vinden. Op je tochten zal je in elk geval heel wat kunst en musea ontdekken. Dit is de stad van Horta en Magritte, van bekende en minder bekende archieven en bibliotheken. Het verleden is er nog. Het heden bougeert. De toekomst wenkt.

Iets voor jou?

• • • • • Je bent nieuwsgiering en hebt een grote verwonderingszin Je stelt verleden, heden en toekomst in vraag Je hebt interesse in de wereld, in mens, cultuur en maatschappij Je bent kritisch ingesteld Je bekijkt alles graag in een grotere context

Jobuitwegen

Met een universitair diploma in de humane wetenschappen kan je heel wat kanten uit. De opties zijn zo talrijk, dat de weg helemaal open ligt. Dat is goed voor wie het nog niet helemaal weet. Waar je uiteindelijk terecht zal komen zal veel afhangen van de opleiding die je kiest, je interesses binnen en buiten deze opleiding en je eventuele keuzevakken.

Je kan terecht in het onderwijs, de media, wetenschappelijke onderzoeksinstellingen, de overheid en publieke sector, het politieke bedrijf, de sociale sector en de culturele sector, zoals musea, archieven, kunstencentra, erfgoedsector en archeologische beroepswereld.

Heb je een shortlist van opleidingen die je interesseren? Vraag dan de brochures aan met de antwoordkaart en bestudeer ze in detail!

GESCHIEDENIS 180 SP + 60 SP

www.vub.ac.be/geschiedenis

Je bent niet van gisteren

De geschiedenis is nooit voltooid verleden tijd. Ze heeft een flinke hand in de huidige stand van zaken. We kunnen er bovendien nuttige lessen uit trekken voor de toekomst. Ze oefent, kortom, veel invloed uit. Het is net daarom belangrijk op een kritische manier met geschiedenis om te gaan. Deze opleiding leert je om allerlei bronnen met de nodige argusogen te onderzoeken. Alleen zo kom je te weten of het betrouwbare stukjes zijn van die grote geschiedkundige puzzel.

Een basis om op te bouwen

Je leert vakkundig en methodisch het overweldigende levensverhaal van de mens reconstrueren. Dat betekent in je bachelorjaren: een flinke brok geschiedenis. Zo bestudeer je politieke, sociale en economische ontwikkelingen in welomlijnde periodes en regio’s. Een aantal fundamentele vakken helpt je het grote(re) plaatje te zien. Hulpwetenschappen zoals paleografie en historische kritiek leren je bovendien actief onderzoek doen naar welbepaalde thema’s, feiten en gebeurtenissen.

Schrijf geschiedenis

In je tweede en derde bachelorjaar ga je op zoek naar wat je nu het meeste boeit in geschiedenis. Keuzevakken helpen je die ontdekking doen. Je derde bachelor verruimt bovendien je horizon. Je kiest namelijk een module met vakken uit sociologie, erfgoed, filosofie of kunstwetenschappen en archeologie. In je masterjaar ben je bijna helemaal meester van je programma. Je zet de kroon op het werk met je masterproef over een historisch thema naar keuze. Jouw eigen stukje geschiedenis.

JAAR 1

Historische kritiek Maatschappijgeschiedenis van de klassieke oudheid Maatschappijgeschiedenis van de middeleeuwen Maatschappijgeschiedenis van de nieuwe tijd Maatschappijgeschiedenis van de hedendaagse periode Werkcollege: methodologie van de geschiedenis Onderzoeksmethoden humane wetenschappen Inleiding tot de paleografie De grote stromingen in de wijsbegeerte van oudheid tot heden Mijlpalen in de kunst en materiële cultuur van prehistorie tot heden Taalvaardigheid voor humane wetenschappen

Totaal SP

6 6 6 6 3 6 6 6 6 6 3

60

27

28

KUNSTWETENSCHAPPEN EN ARCHEOLOGIE 180 + 60 SP

www.vub.ac.be/kunstwetenschappen-en-archeologie

De dingen des levens

Al eeuwenlang vervaardigt de mens voorwerpen. Soms verheffen we die tot kunst. Vaker gaat het om objecten met een praktische functie. Naar het hoe en waarom van dit alles ga jij in deze opleiding op zoek. “Materiële cultuur”, zo heet bijvoorbeeld de noemer waaronder jij vuurstenen werktuigen in de prehistorie bestudeert. Of te weten komt wat gestileerde haarspelden vertellen over de samenleving anno 1920. Je oefent jezelf in het observeren en kritisch interpreteren van kunstobjecten en dagelijkse gebruiksvoorwerpen.

Kiezen is verliezen…

… en daarom vertrekt deze opleiding vanuit de visie dat kunstwetenschappen en archeologie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Is een beeldhouwwerk in een oude tempel kunst of een artefact? Of wat gezegd van fresco’s in een eeuwenoude Romeinse villa, vergeleken met decoratie in een Art Nouveau huis? We benaderen deze vragen over materiële of visuele kunst altijd in een bredere context. We verliezen nooit uit het oog dat er minstens even boeiende mensen achter schuil gaan.

Veelzijdige bachelor, doelgerichte master

Twee jaar lang kneed je jezelf tot kenner met een globale kijk op kunstwetenschappen, archeologie en erfgoedzorg. In het derde jaar sta je vervolgens voor een keuze: je toeleggen op beeldende kunsten of op materiële cultuur - de dagelijkse interactie tussen mensen en dingen. Je kan jezelf in dat derde jaar ook een ruimere blik aanmeten door een module te kiezen die vakken aansnijdt uit geschiedenis, filosofie, agogiek, geografie, … Je rondt af met een bachelorproef en proeft van het werkveld tijdens je stage.

In je masterjaar zit jij echt helemaal in de cockpit. Je stelt eigenhandig je vakkenpakket samen uit een reeks gespecialiseerde vakken uit de archeologie of beeldende kunsten. Dit is meteen een indicatie voor de sector waarin je later wil werken.

JAAR 1

Onderzoeksmethode humane wetenschappen Historische kritiek De grote stromingen in de wijsbegeerte van oudheid tot heden Mijlpalen in kunst en materiële cultuur van preshistorie tot heden Taalvaardigheid voor de humane wetenschappen Algemene inleiding tot archeologie en materiële cultuur Algemene inleiding tot de kunstwetenschappen Esthetica Werkcollege Kunstwetenschappen & Archeologie Archeologie en kunst van Egypte en het Oude Nabije Oosten Archeologie en kunst van Griekenland en de Romeinse Oudheid Architectuurgeschiedenis Geschiedenis van de fotografie en de nieuwe media

Totaal SP

6 6 3

60

3 3 9 3 6 3 3 3 6 6

WIJSBEGEERTE EN MORAALWETENSCHAPPEN 180 + 60 SP

www.vub.ac.be/wijsbegeerte

Eén groot vraagteken

De meeste wetenschappers gaan koortsachtig op zoek naar antwoorden. Een filosoof stelt dan weer onophoudelijk vragen. En niet van de minste. Al minstens 2500 jaar breken filosofen en ethici zich het hoofd over de meest fundamentele kwesties die je maar kan bedenken. Tijdloze vragen stellen en elke poging tot antwoord op die vragen met een kritische, onafhankelijke blik onder de loep nemen: zoiets heet aan Vrij Onderzoek doen. Laat dat nu net de core business van de VUB zijn. Hier voelt elke open geest zich thuis.

Argumenten op tafel

Je bachelorjaren bevatten een tijdsreis doorheen de geschiedenis van de filosofie, logica, ethiek en humanistiek. Stof tot nadenken én tot toepassen in werkcolleges, papers en verhandelingen. Zo leer je in debatten een standpunt innemen, verdedigen en grondig onderbouwen. Je legt ook eigen accenten aan de hand van keuzevakken. Er is zelfs een module die je volledig invult met vakken uit, naar keuze, geschiedenis, sociologie, kunstwetenschappen en archeologie, … Allemaal geestverruimende disciplines.

Welke weg bewandel je?

In je masterjaar ligt een keuze tussen een van twee afstudeerrichtingen op je te wachten. Ga je voor Moraalwetenschappen & Humanistiek, dan leg je je toe op maatschappelijke en filosofische vraagstukken over bijvoorbeeld migratie, milieu en levensbeschouwing. Kies je voor de afstudeer richting Wijsbegeerte, dan opteer je voor een van volgende modules: Logica en Wetenschapsfilosofie of Media, Cultuur en Politieke filosofie.

JAAR 1

Grote stromingen uit de Wijsbegeerte van de oudheid tot heden Thema’s uit de wijsbegeerte van oudheid en middeleeuwen Logica en wetenschapsfilosofie Ethiek Filosofie en kritiek van de religie Hedendaagse cultuurfilosofie Lectuur van Franstalige wijsgerige teksten Taal en maatschappij Wijsgerige en ethische vaardigheden Historische kritiek Mijlpalen uit de materiële cultuur Onderzoeksmethoden in de menswetenschappen Taalvaardigheid humane wetenschappen

Totaal SP

6 3 3

60

3 3 3 6 6 3 6 6 6 6 29

30

ECONOMIE STUDEREN AAN DE VUB

Overweeg je een economische studierichting? Neem het van ons aan: dat zou een prima investering in je toekomst zijn. Wie de wereld door een economische bril bekijkt, heeft oog voor dingen die een ander niet ziet. Met een economisch diploma op zak ben je de geknipte m/v om zowel de prijspolitiek van je supermarkt als de rentepolitiek van de Europese Centrale Bank te duiden. Toch is economie in de eerste plaats een menswetenschap. Jouw interesse gaat daarom bovenal uit naar wat een mens drijft bij het maken van keuzes. Over kiezen gesproken, aan de VUB hebben we twee goed in de markt liggende economische opleidingen voor je in de aanbieding.

Handelsingenieur:

andere taal.

je krijgt in onze gereputeerde Solvay Business School een dijk van een opleiding tot bedrijfseconoom. Eén die ook een stevig mondje meepraat wanneer het over innovatie en technologie gaat. Zelfs in een

Toegepaste Economische Wetenschappen:

de investeringsplannen van een KMO in goede banen leiden? Nieuwe producten lanceren? Bankier worden? Fiscale hervormingen uitwerken? Economen van de VUB zijn écht van alle markten thuis.

Al verkocht?

Of twijfel je nog of economie wel iets voor jou is? Als je geïnteresseerd bent in uiteenlopende thema’s zoals het management van ondernemingen, financiële markten, consumentenpsychologie, sociaaleconomisch beleid, marketing of productinnovatie, dan heb je de economische microbe wellicht te pakken. Het helpt bovendien een handje als je niet terugdeinst voor een gezonde portie wiskunde en statistiek. Een minimum van vier uur wiskunde per week in je middelbaar is geen absolute must maar toch warm aanbevolen. Geen paniek, studie-ijver is minstens even belangrijk. Als je dat wil, kan je aan de VUB ook voorbereidingscursussen volgen om je klaar te stomen voor de start.

Heb je een shortlist van opleidingen die je interesseren? Vraag dan de brochures aan met de antwoordkaart en bestudeer ze in detail!

HANDELSINGENIEUR 180 SP + 120 SP

www.vub.ac.be/handelsingenieur

Opleiding tot entrepreneur

Als handelsingenieur ben je eerst en vooral een onderlegd econoom. Je hebt inzicht in de dynamiek van markten en weet hoe een onderneming in elkaar steekt. Bij uitstek doen ondernemerschap en innovatie je hart sneller slaan. Jij wil de economie mee transformeren en ziet (technologische) opportuniteiten die anderen niet gauw zien.

Combinatie van economie, wetenschap en talen

In je bachelorjaren verken je alle facetten van de micro- en macro-economie. Die wereld van consumpentensurplussen en monetaire theorie wissel je af met toegepaste wetenschappen zoals chemie, mechanica en elektronica. Vakken zoals boekhouden, fiscaliteit en marketing doen je al goesting krijgen in the real thing. De kosmopolitische zakenman in jou wordt wakker geschud met vaktalen Frans, Engels en later Duits of Spaans.

In je masterjaren bepaal je zelf steeds meer de inhoud en richting van je opleiding. Dat doe je vooral door een specialisatie te kiezen. Ook op handelsmissie gaan, een project van a tot z uitwerken of stage lopen, behoort tot de mogelijkheden. Je kan zelfs gaan voor een Engelstalige master Business & Technology. Vernuftige mensen, die handelsingenieurs.

Solvay Business School: Sterk merk, dito netwerk

De Brusselse universiteit speelde een pioniersrol in het creëren van de opleiding Handelsingenieur. Inmiddels kan de Solvay Business School bogen op meer dan 100 jaar ervaring. Een lange, rijke traditie - en veel alumni die het ver hebben geschopt. Volg jij in hun voetsporen? Je treedt in dat geval toe tot een sterk netwerk met zo’n 25.000 leden.

Waar die zo allemaal werken? Handelsingenieurs zijn echte captains of industry. Je vindt hen terug in bestuurskamers, als consultant, bij ambitieuze start-ups, in KMO’s en in grote ondernemingen. Of ze zwermen als expat uit naar alle hoeken van de wereld.

JAAR 1

Algemeen boekhouden Inleiding tot de micro-economie Economische vaktaal Frans Economische vaktaal Engels Bedrijfsinformatica Wiskunde I voor Handelsingenieurs Inleiding tot de macro-economie Marketing Ondernemingsrecht Statistiek I voor de bedrijfseconomische wetenschappen Technologisch ondernemerschap

Totaal SP

6 6 6

60

6 6 6 6 6 6 3 3 31

32

TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN 180 SP + 60 SP

www.vub.ac.be/toegepasteeconomischewetenschappen

Je wordt Homo Economicus

De economie is een belangrijk domein in onze samenleving. Ze staat immers in voor onze welvaart. Daarom is ze ook sterk verweven met alle andere takken van de maatschappij. Jij leert die interactie doorgronden en de economie in haar maatschappelijke context begrijpen. Daarom kan je in je bachelortraject kiezen voor minoren, groepjes vakken die o.a. de band met sociologie, rechten, politieke wetenschappen en wijsbegeerte uitspitten. Je kan je zelfs gaan verdiepen in het management en beleid van de gezondheidszorg.

Analist, marketeer of CEO?

Zijn je bachelorjaren te vergelijken met een verkenningstocht door de economische kosmos, dan zijn je masterjaren een doelgerichte expeditie. Vijf specialisaties heb je maar liefst voor het kiezen. Allen verlenen ze je een uitgesproken profiel. Bovenop je stevige algemene fundamenten welteverstaan.

Zo kan je je toespitsen op het complexe reilen en zeilen in de financiële wereld. Jezelf vervolledigen als economisch analist - waardoor je zowel in politieke als bedrijfsmiddens een gegeerde m/v wordt. Je kan het strategisch belangrijke domein van de IT en dan vooral het informatiemanagement onder de knie krijgen. Of als volleerd (digital) marketeer leren hoe je merken met mensen kan verbinden. Aan jou de keuze.

Jobuitwegen? Overal.

Welk pad je in je masterjaren ook kiest, je zal het nooit slaafs moeten volgen. Als econoom sta je stevig en toch wendbaar in je schoenen. In het bank- en verzekeringswezen, als consultant of manager, op marketingafdelingen, als business developer van innovatieve diensten en nog zoveel meer: de econoom kent de waarde van alles, inclusief zichzelf.

JAAR 1

Algemeen boekhouden Inleiding tot de micro-economie Sociologie I Wiskunde I voor Toegepaste Economische Wetenschappen Marketing Bedrijfsinformatica Inleiding tot de macro-economie Economische vaktaal Frans Economische vaktaal Engels Ondernemingsrecht Statistiek I voor de bedrijfseconomische wetenschappen

Totaal SP

6 6 6 6 6 6 6 3 3 6 6

60

Brussel is de hoofdzetel voor ontelbare multinationals en grote bedrijven. Dé plaats om je carrièredromen waar te maken. Via lezingen van topkaders, stages of wedstrijden zoals de Google Online Marketing Challenge is de praktijk nooit ver af. Bovendien trekken de studenten van de tweede master Handelsingenieur elk jaar naar het buitenland om de doelstellingen van Belgische ondernemingen ter plaatse waar te maken. Zij vermijden platgetreden paden en kiezen telkens voor een opkomende economie zoals India, Brazilië, Vietnam of Kenia.

33

34

SOCIALE WETENSCHAPPEN AAN DE VUB

De mens is een sociaal dier, dat staat vast. Wel een eigenaardig beestje, waarvan we niet altijd begrijpen - laat staan kunnen voorspellen - hoe het samen met miljoenen andere soortgenoten de samenleving vorm geeft. Sociale wetenschappen hebben de fascinerende opdracht dat erg uiteenlopende onderzoek tot een goed einde te brengen. Bestaan natiestaten nog binnen 50 jaar? Wat met migratie? Kunnen sociale media de democratie sterker maken? Waarom is armoede zo’n hardnekkig fenomeen? Aan de VUB kan je je vastbijten in deze en ontelbare andere sociale kwesties. Vier opleidingen weerspiegelen elk een razend interessante dimensie van menselijke interactie: •

Communicatiewetenschappen:

je wordt expert in klassieke en recente (massa)media zoals radio, tv, internet en sociale/mobiele media. Ook de (machts)relaties tussen media, cultuur, politiek en economie zijn voer voor communicatiewetenschappers.

Politieke wetenschappen:

politiek draait om de macht bindende beslissingen voor de hele samenleving te nemen. Politieke wetenschappers kunnen dat machtsspel als de beste analyseren en zijn ideaal geplaatst om beleidskeuzes te kaderen.

Social Sciences:

een uitgelezen selectie van wat sociologie, politicologie en communicatiewetenschappen te bieden hebben, gebundeld in een Engelstalige opleiding voor wie op een internationale carrière mikt.

Sociologie:

mensen leven, wonen, werken en ontspannen samen. Dat beïnvloedt hun gedrag en dat van anderen. De socioloog spot trends in de samenleving, onderzoekt maatschappelijke fenomenen, legt verbanden en zoekt verklaringen.

Waarom in Brussel?

Een hoofdstad is altijd een goede startplek voor onderzoek naar politieke en sociale machtscentra. Die vlieger gaat zeker op voor Brussel, hoofdstad van Vlaanderen, België en Europa. Talloze (supra)nationale politieke en aanverwante instellingen hebben hier hun hoofdkwartier. Denk aan de EU of de NAVO. Een ideaal jachtterrein voor als je stage wil lopen, ook… Brussel is bovendien een miniatuurversie van de aardbol. Nergens anders in dit land is de sociale, economische, culturele en etnische verscheidenheid groter dan hier. Een gedroomd en vooral levensecht laboratorium voor elke sociale wetenschapper. Brussel is tegelijk stad en springplank naar de internationale gemeenschap. Urbi et orbi.

Heb je een shortlist van opleidingen die je interesseren? Vraag dan de brochures aan met de antwoordkaart en bestudeer ze in detail!

COMMUNICATIEWETENSCHAPPEN 180 SP + 60 SP

www.vub.ac.be/communicatiewetenschappen

Zeg eens A

Want in je bachelorjaren begin je bij het begin. Hoe brengen mensen betekenis over via media? Waarom? Intrigerende vragen, dito antwoorden. Je leert ook op een wetenschappelijke manier bronnen zoeken, vinden en de informatie die je eruit put kritisch beoordelen. Andere onderzoeksmethoden komen eveneens aan bod.

Een communicatiewetenschapper spreekt in elk maatschappelijk debat een hartig woordje mee. Daarom ook kennisverbredende vakken op je bord: sociologie, politicologie, economie en stromingen in de wijsbegeerte, om er enkele te noemen. Tot slot gaat er aandacht naar statistische en kwalitatieve onderzoeksmethoden voor humane wetenschappen.

Booming business

In deze mediamaatschappij zijn communicatiewe tenschappers steeds meer gegeerd. Uit een enquête in 2012 onder onze alumni bleek dat meer dan 76% binnen de 3 maand na het behalen van hun diplo ma aan de slag was. Die jobs zijn niet beperkt tot de journalistiek. Ook in de immer innoverende marketingsector kan je aan de slag. Communicatiewetenschappers zijn geknipt voor PR of als woordvoerder. In bedrijven en de non-profit staan ze in voor corporate communication. In de politiek of bij de overheid, als beleidsmede werker, en in het academisch onderzoek worden ook mooie carrières gemaakt. Wie weet word je zelfs rector van de VUB, zoals Caroline Pauwels.

Proeven en kiezen

In je derde bachelorjaar mag je voor 18 studiepunten shoppen in vier vakkenpakketten met een duidelijk profiel: • Media, strategische communicatie en marketing • Media, journalistiek en politiek • Media en cultuur • Media, internet en globalisering In je masterjaar sla je dan definitief één van deze vier afstudeerrichtingen in. Of… you switch to English. Want de VUB biedt je ook de keuze tussen twee afstudeerrichtingen die focussen op media en communicatie in Europees en internationaal verband: • New Media and Society in Europe • Journalism and Media in Europe

JAAR 1

Inleiding tot de communicatiewetenschappen Werkcollege bronnentechniek en onderzoeksmethodologie Communicatiewetenschappelijke methoden en opzoekingstechnieken Economie, maatschappij en media Beeldcultuur Mediageschiedenis Politicologie: algemene inleiding De grote stromingen in de Wijsbegeerte van de Oudheid tot heden Sociologie I Statistiek I voor de sociale wetenschappen

Totaal SP

6 6 6 6 6 6 6 6 6 6

60

35

36

POLITIEKE WETENSCHAPPEN 180 SP + 60 SP

www.vub.ac.be/politiekewetenschappen

Een politieke kwestie…

… of een kwestie van politiek? Al zolang de mens bestaat, denkt hij na over de ideale manier om een samenleving te ordenen, macht te verdelen of beslissingen voor en door meerdere mensen te nemen. Grote principes als gelijkheid, rechtvaardigheid, de aard van de mens, … spelen daarin een rol. Het staat allemaal op het menu in jouw bachelorjaren.

Jouw stem in het debat?

Politicologen blikken niet alleen maar of zonder reden terug op het verleden. Ze gebruiken die kennis om met argusogen de politieke gebeurtenissen van vandaag te analyseren. Ja zelfs om - behoedzaam - scenario’s voor de toekomst te schetsen. VUB-politicologen Dave Sinardet, Kris Deschouwer en Jonathan Holslag zijn zo uitgegroeid tot gewaardeerde opiniemakers in de media.

Ook jij bent na drie jaar rondreizen door politieke theorie en praktijk in verschillende tijdvakken en continenten klaar voor je masterproef, over een onderwerp van jouw keuze. Een huzarenstukje dat je aanvult met veel keuzevakken, ondergebracht in drie categorieën: • Lokale, nationale en internationale politiek • Europese instellingen en samenleving • Politieke analyse, theorie en filosofie

Word ik nu eerste minister?

Dat kan, als je goed scoort bij de verkiezingen en daarna slim weet te onderhandelen. Maar politieke wetenschappers komen eigenlijk overal goed tot hun recht. Je kan de diplomatie in. Op de politieke redactie van de krant gaan werken. Bij overheidsorganisaties en EVA’s (Externe Verzelfstandigde Agentschappen) of lokale besturen mee het beleid uittekenen en implementeren. Internationaal vluchtelingenwerk ondersteunen. De Europese instellingen versterken. Sociaal werk doen. Of aan de VUB blijven, om toponderzoek te verrichten.

JAAR 1

Politicologie: algemene inleiding De grote stromingen in de Wijsbegeerte van de Oudheid tot heden Onderzoeksmethoden voor de politieke wetenschappen: werkcollege I Inleiding tot het recht Economie European history Sociologie I Werkcollege sociologie en wetenschapsmethodologie Statistiek voor de sociale wetenschappen Keuzevakken (6 studiepunten) Inleiding tot de communicatiewetenschappen Algemene psychologie

Totaal SP

6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6

60

SOCIAL SCIENCES 180 SP

www.vub.ac.be/social-sciences

Een sociale mix

Een buitenbeentje, deze opleiding. Teamwerk van de VUB en de UGent om een Engelstalige opleiding te smeden die je voorbereidt op een loopbaan in Europese en internationale context. Deze bacheloropleiding dient je een bijzonder krachtig concentraat van drie sociale wetenschappen toe: communicatiewetenschappen, politicologie en sociologie.

Daarnaast ligt de focus op het interdisciplinaire karakter van de opleiding. In mensentaal: je past voor hokjesdenken en slaat actief bruggen tussen de verschillende wetenschappen. Dat scherpt je kritische reflex aan en zet je aan om vertrouwde dingen eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Zo ontstaan vaak nieuwe inzichten.

Quo vadis?

Als Bachelor of Science in Social Sciences sta je met stip genoteerd voor een stage of eerste werkervaring in een van de talloze organisates die rondom de Europese instellingen cirkelen - of bij de EU zelf natuurlijk. Denk maar aan paneuropese beroepsfederaties of Public Affairs Agencies (lobbyistenbureaus). Of waarom geen buitenlandjournalistiek beoefenen?

De meesten kiezen er echter voor om een bijkomende masteropleiding te voltooien. Je hebt in elk geval een ideale voorbereiding achter de rug om overal in Europa hoge academische ogen te gooien. Maar je mag ook gerust bij ons blijven. Sterke opleidingen genoeg.

Europeaan en kosmopoliet

De derde fundamentele pijler van de opleiding richt zich op de politieke structuur van Europa en op de werking van Europese Instellingen. Je leert ze kennen als je broekzak. Je steekt ook aardig wat op over internationale relaties en geopolitiek. In je derde bachelorjaar kies je één van de drie sociale wetenschappen uit om je nader in te verdiepen.

JAAR 1

Introduction to sociology Introduction to political science Introduction to communication studies European history Political structures and processes of the EU Introduction to Belgian society and politics Statistics for the social sciences Introduction to social, political and communication science methodology Seminar current issues 1 Communicating scientific knowledge

Totaal SP

6 6 6 6 6 6 6 6 6 6

60

37

38

SOCIOLOGIE 180 SP + 60 SP

www.vub.ac.be/sociologie

De samenleving is de maatschappij niet

Het verschil tussen beide? Dat kom je te weten in je eerste bachelorjaar. Datzelfde jaar loop je overigens hetzelfde parcours als studenten Politieke Wetenschappen. Als socioloog overschouw je later een verkaveld vakgebied. Daarom leg je dus beter eerst een stevige algemene basis. Vanaf het tweede jaar werp je jezelf op sociologische theorieën en stromingen. Je ontwikkelt drie jaar lang een arsenaal aan onderzoeksmethodes en (statistische) analysetechnieken. Als socioloog moet jij immers simplismen en holle slogans in het maatschappelijk debat feilloos kunnen doorprikken. In je laatste bachelorjaar kan je ook opteren voor een minor. Dat is een pakket keuzevakken die een verwante wetenschap introduceert. Voorbeelden: Antropologie, Criminologische Wetenschappen, Geschiedenis,…

De kroon op het werk

Je masterproef natuurlijk. Het is de laatste opstap naar je vervolmaking als sociaal wetenschapper en je eerste voldragen onderzoekswerk. In je masterjaar werp je ook een geconcentreerde blik op wat sociologen vandaag meest bezig houdt en verken je hoogst actuele uitdagingen - denk aan de vergrijzing of de multiculturele samenleving.

JAAR 1

Sociologie I Werkcollege sociologie en wetenschapsmethodologie (langlopend onderzoek I) Statistiek I voor de sociale wetenschappen Politicologie: algemene inleiding De grote stromingen in de wijsbegeerte van de Oudheid tot heden Algemene psychologie Werkcollege politicologie en wetenschapsmethodologie Inleiding tot het recht Economie European history

Totaal SP

6 6 6 6 6 6 6 6 6 6

60

Zie u daar: werk?

Sociologen zijn bijzonder gegeerd in alle sectoren die raakvlakken hebben met beleid. Jij hebt immers de kennis en de tools in handen om beleidsvoorstellen sterker te maken, beleidsdaden te stofferen en beleidsuitkomsten op hun merites te beoordelen. Academisch onderzoek is eveneens een pad dat veel sociologen bewandelen. Je vindt hen regelmatig terug in de gezondheidszorg en de culturele sector. In de marketing- of reclamewereld is men ook tuk op mensen die inzicht hebben in maatschappelijke trends natuurlijk…

Als je aan de universiteit studeert, zal je zelf ook onderzoek doen. Een voorbeeld: als je onderzoek doet naar de sociale ongelijkheid en vrijetijdsbesteding in de maatschappij, ga je aan de slag met een aantal klassieke sociologische teksten. Maar daarnaast zal je als socioloog ook met databanken aan de slag gaan: data die je zelf verzamelt en/of data uit eerdere enquêtes van de vakgroepen. Voor deze analyses heb je voldoende statistische bagage nodig. Vaak is het vak Statistiek een struikelblok in een opleiding. Maar je kan je wapenen! Tijdens de zomer organiseert de VUB cursussen om je wiskundekennis bij te schaven. Kijk op

www.vub.ac.be/voorbereiden

en schrijf je in!

39

DE MENS IN DE MAATSCHAPPIJ BESTUDEER JE IN BRUSSEL

Wat gaat in de hoofden van mensen om wiens geestelijke gezondheid het laat afweten? Hoe komt het dat velen hun draai maar niet vinden in de samenleving? Waarom duiken vandaag zowel burn- als bore-outs op? En vooral: hoe kunnen we aan al die problemen verhelpen? Psychologen en agogische wetenschappers speuren rusteloos naar antwoorden op deze vragen. Om de mens te helpen natuurlijk. En op die manier ook de samenleving. Zo is toch al de helft van het adagio mens sana in corpore sano volbracht.

Jij gebruikt alvast je gezond verstand als je voor een van deze twee opleidingen aan de VUB gaat:

Agogische Wetenschappen:

jij helpt sociaal kwetsbare mensen toch hun mannetje te staan in de samenleving. Agogen maken van hun sociaal, cultureel of politiek engagement hun beroep. Deze opleiding is uniek in Vlaanderen.

Psychologie:

je wordt opgeleid tot hulpverlener of tot bedrijfspsycholoog die HR-beleid vormgeeft. Je focus ligt op de zielenroerselen van de mens. Je helpt mensen geestelijk fit worden en blijven.

Iets voor mij?

Een oprechte belangstelling in mensen kan je niet faken. Sociale bewogenheid evenmin. Als je graag naar anderen luistert en je vrij vlot in de problemen van anderen kan inleven, dan is dat zeker een goed begin. Maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken. Een academische opleiding steunt ook op analyse en onderzoek. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Er zijn vakken in je lesrooster voorzien die je alle middelen aanreiken om ook dat aspect van je opleiding onder de knie te krijgen. 40

Heb je een shortlist van opleidingen die je interesseren? Vraag dan de brochures aan met de antwoordkaart en bestudeer ze in detail!

AGOGISCHE WETENSCHAPPEN 180 SP + 60 SP

www.vub.ac.be/agogischewetenschappen

Bestudeer mens én samenleving

Agogen helpen mensen hun weg vinden in de samenleving. Tijdens je opleiding bestudeer je daarom beide. Drie sociale wetenschappen in het bijzonder helpen je daarbij. Ze zijn prominent aanwezig in je bachelorjaren: psychologie, sociologie en filosofie. Verwacht niet alleen theorie. Werkcolleges en studiebezoeken zorgen voor de vertaalslag naar de praktijk.

In je derde bachelorjaar staat je een keuze tussen één van vier profielen te wachten: •

Onderwijsagogiek:

asielzoekers, … je richt je op volwasseneneducatie, op levenslang leren en op onderwijs voor vaak sociaal kwetsbare mensen zoals kansarmen, vluchtelingen, •

Culturele agogiek:

je mikt op een loopbaan in culturele centra, podiumkunsten, sociaal-cultureel werk (het zogeheten ‘middenveld’), cultuurtoerisme, musea, … •

Sociale agogiek:

komt.

armoede, gelijke kansen, wijkwerking en welzijn zijn slechts enkele voorbeelden van thema’s waarmee je als toekomstig sociaal begeleider in contact •

Vrijetijdsagogiek:

sport kennen.

volgt de evolutie van vrijetijdsbesteding en levensstijlen op de voet. Je leert de aan vrije tijd gelinkte sectoren zoals toerisme, openluchtrecreatie en Deze profielen loop je opnieuw tegen het lijf als je kiest voor een extra masterjaar. Ze dienen als kapstok om actuele uitdagingen uit de agogische beroepswereld van dichtbij te bestuderen. Daarnaast voltooi je ook een masterproef.

Werk op de plank?

Mensen die graag mensen helpen, kunnen in véél sectoren aan de bak. Als agoog weeg je af wat je liefst doet: het beleid in de juiste richting sturen - bijvoorbeeld op kabinetten van ministers of in dienst van het lokale bestuur - of het elke dag zelf belichamen op het terrein. Denk aan asielcentra, het gevangeniswezen, mutualiteiten, middenveld- organisaties, speelpleinwerking, ouderenzorg, …

JAAR 1

Organisatie en structuur van de culturele sector Inleiding tot de educatiewetenschappen Statistiek voor de gedragswetenschappen I Inleiding tot de agogische wetenschappen Inleiding tot de vrijetijdswetenschappen Organisatie en structuur van de sociale sector Algemene psychologie Sociologie I Logica en wetenschapsfilosofie De grote stromingen in de wijsbegeerte van de Oudheid tot heden

Totaal SP

6 4 6

60

6 6 9 6 6 6 6 41

42

PSYCHOLOGIE 180 SP + 120 SP

www.vub.ac.be/psychologie

De mens is een denker

Wat mensen doen en zeggen is gemakkelijk waar te nemen. Maar hoe zit dat precies met de gedachten en gevoelens die eraan vooraf gaan? Da’s een ander paar mouwen. Daarom ga je stapsgewijs te werk om je de psychologische wetenschap eigen te maken.

In je eerste jaar maak je kennis met het algemene psychologische veld. Je werpt ook een eerste blik op biologische, sociale en gezondheidspsychologie. Vakken als statistiek, logica en sociologie komen goed van pas voor de rest van je academische en professionele carrière. Vanaf je tweede bachelorjaar graaf je steeds dieper in de psyche van de mens.

Zorg of management?

In je derde bachelorjaar kies je bovenop een standaardpakket twee uit vier beschikbare profielen. Elk profiel gunt je een grondige kijk in een welbepaald deelgebied van de psychologie:

• Klinische Psychologie:

Levenslooppsychologie

• Klinische Psychologie:

Cognitieve en Biologische psychologie

• Klinische Psychologie:

Opvoedings- en Gezinspsychologie

• Arbeids- en Organisatiepsychologie

Wat word ik later?

Klinische Psychologie of Arbeids- en Organisatiepsychologie? Dat is uiteindelijk ook de keuze die je maakt in je masterjaar. Het ene traject leidt naar een carrière als praktiserend psycholoog en dus als hulpverlener. Het andere naar de bedrijfswereld en meer in het bijzonder Human Resources Management. Stoot je tijdens je opleiding op academisch onderzoek waar je mee je schouders wil onder zetten? Ook dat is natuurlijk altijd een optie.

JAAR 1

Inleiding tot de educatiewetenschappen Inleiding tot de orthopedagogiek Sociologie I Algemene menselijke biologie en fysiologie Logica en wetenschapsfilosofie Algemene psychologie Onderzoeksmethoden en -technieken I Statistiek voor de gedragswetenschappen I Gezondheidspsychologie Biologische psychologie I Sociale psychologie I

Totaal SP

6 3 6

60

4 6 6 9 3 6 6 6

“De laagdrempeligheid en de kleine groepen waarin we werken, is zeker een meerwaarde doorheen mijn studies. Het doorbreekt vele barrières en geeft iedereen de kans om zichzelf maximaal te ontplooien. Psychologie heeft me geleerd om op een andere manier te denken en bepaalde situaties vanuit een ander perspectief te bekijken. Deze kwaliteiten zijn essentieel naar een latere, professionele carrière toe.”

43

44

RECHT EN CRIMINOLOGIE STUDEREN IN BRUSSEL

Hoe garandeer je de veiligheid van burgers? Mag je daarbij buiten de lijntjes van de rechtsstaat kleuren? Wat drijft iemand ertoe een misdaad te plegen? Hoe gieten we morele keuzes in bindende rechtsregels? Hoe los je conflicten op? Hoe komen internationale handelsverdragen tot stand?

Wellicht zijn deze vragen actueler dan ooit. Maar ze zijn wel degelijk van alle tijden. Houden ze ook jou bezig? Wil je wegen op de antwoorden die we als samenleving formuleren? Dan heb je het profiel van een jurist of criminoloog in spe. Deze twee opleidingen brengen alvast een sterk pleidooi tegen onrecht:

Criminologische Wetenschappen:

je leert bepalen wat onder criminaliteit valt, hoe we als samenleving met daders en slachtoffers moeten omgaan en welk beleid criminaliteit best kan afstoppen. Datzelfde beleidsmilieu, inclusief politie en justitie worden later vertrouwde biotopen.

Rechten:

je leert wetten interpreteren en toepassen. Je ontdekt gaandeweg op welke tak van het recht je je wil toeleggen. Je kan meteen als jurist aan de slag met je masterdiploma. Kies je voor een togaberoep, dan is dit je voorbereiding op drie jaar stage aan de balie.

In Brussel? Aan de VUB?

Zeker weten. Brussel is crimineel interessant omdat je bij uitstek in deze stad kan ervaren hoe veiligheid evenzeer een kwestie van perceptie als van feiten en statistieken is. Daarnaast hebben onze professoren heel wat maatschappijkritische expertise in huis. Ook niet onbelangrijk: als student Rechten of Criminologische Wetenschappen heb je heel wat uren werkcollege voor de boeg. Aan de VUB zijn die extra nuttig, omdat je begeleid wordt in kleinere groepen. Quality time.

Heb je een shortlist van opleidingen die je interesseren? Vraag dan de brochures aan met de antwoordkaart en bestudeer ze in detail!

CRIMINOLOGISCHE WETENSCHAPPEN 180 SP + 60 SP

www.vub.ac.be/criminologischewetenschappen

Elementair, beste Watson

Criminologen kruipen in het hoofd van de misdadiger. Maar ook van het slachtoffer. Naast een introductie tot de criminologie en het strafrecht krijg je in je eerste jaren dus ook een flinke portie menswetenschappen voorgeschoteld, zoals sociologie en psychologie. Omdat criminologen later vaak in beleidsfuncties terechtkomen, wordt er in je bachelorjaren ook aandacht besteed aan sociaal-strafrechterlijk- en preventiebeleid. Drie jaar lang mag je rekenen op vakken die je helpen om criminologische vraagstukken wetenschappelijk te onderzoeken. Statistiek onder andere, jazeker. Maar de nadruk ligt toch vooral op kwalitatieve onderzoeksmethodes zoals interviews en observaties. In je derde bachelorjaar loop je bovendien stage. Zo tast je latere jobuitwegen al eens af.

Eén masterjaar, vier mogelijke specialisaties

Als bachelor heb je een grondig onderbouwde kijk op criminologie. In de master verdiep je die blik door twee van vier beschikbare specialisaties te kiezen: • Penologie (alles wat met straffen te maken heeft) • Jeugdcriminologie • Veiligheid en Politie • Criminaliteit en de stad Als kers op de taart schrijf je een masterproef. Je professoren geven je het hele jaar door rugdekking.

Wat doen criminologen voor de kost?

Je vindt ze bij het gerechtelijk parket, preventiedien sten, bij uiteenlopende cellen van de politie, in open of gesloten jeugdinstellingen, op het Ministerie van Binnenlandse Zaken of dat van Justitie, zelfs als analist bij kranten en tv-zenders. Sommigen kiezen zelfs voor een carrière als privédetective. Je leest het goed: misdaadbestrijders kom je overal tegen. Ook al zie je ze niet altijd.

JAAR 1

Sociologie I Politieke geschiedenis van België Inleiding tot de criminologie en de strafrechtsbedeling Statistiek I voor de sociale wetenschappen Psychologie Inleiding tot het recht Wijsbegeerte van wetenschappelijk denken English for Criminology Historische criminologie Werkcollege inleiding in SPSS (statistisch programma) Methoden van criminologisch onderzoek 1: bronnen en probleemstelling

Totaal SP

6 6 6 6 9 6 3 3 3 3 9

60

45

46

RECHTEN 180 SP + 120 SP

www.vub.ac.be/rechten

Géén opleiding tot blokbeest

Want waarom zouden we je leren van buiten blokken, als we je meer duurzame vaardigheden kunnen aanreiken? Zoals verbanden leggen of snel inzicht verwerven in complexe juridische materie. Of doortastend rechtsbronnen doorploegen op zoek naar dat ene relevante precedent. Zo krijg je grote volumes leerstof veel steviger onder de knie dan door alleen maar je lesje op te zeggen.

In je eerste bachelorjaar krijg je een algemene en historische inleiding tot het recht. Daarnaast vakken uit aanverwante studiegebieden: psychologie, economie en sociologie. Vanaf je tweede jaar kom je in aanraking met verschillende rechstakken zoals strafrecht, sociaal recht en handelsrecht. Rechtsmethodologie is een constante doorheen je opleiding.

Word je later Meester, Master?

In je derde bachelorjaar en eerste masterjaar word je grondig in alle strekkingen van het recht ondergedompeld. Dat stelt je in staat om in je tweede en laatste masterjaar één van maar liefst elf specialisaties te kiezen. Je schrijft eveneens een scriptie. Daarbij komen al die werkcolleges van de voorbije jaren goed van pas. Het is meteen je voltooiing tot jurist.

Jobuitwegen?

Wetten bepalen de regels voor veel maatschappelijk verkeer. Je vindt juristen en advocaten dus overal. Onze alumni bekleden vaak sleutelposities in internationale en regionale organisaties, de politiek, de magistratuur, de advocatuur, de ambtenarij, de ordediensten, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld.

JAAR 1

Rechtsmethodologie I Inleiding tot het internationaal en Europees recht Historische inleiding tot het recht Beginselen van het privaatrecht Bronnen en beginselen van het recht Sociologie I Politieke geschiedenis van België Inleiding voornaamste moderne staten Inleiding tot de rechtsfilosofie Psychologie Economie

Totaal SP

9 3 7 3 6 6 6 6 4 4 6

60

“Ik heb voor de VUB gekozen omwille van de nauwe betrokkenheid van de professoren en assistenten bij de rechtsvakken. Dat we hier in kleinere groepen worden opgedeeld voor de werkcolleges geeft een grote meerwaarde aan de studieresultaten. Als je iets niet goed snapt, krijg je snel de uitleg die je nodig hebt. De examens van de rechtsvakken zijn mondeling waardoor je meteen degelijke feedback krijgt en weet waaraan je moet sleutelen. Ondanks de vele lesuren heeft de VUB een geweldige en unieke sfeer. De campus wordt bij zomerweer de rustplek bij uitstek waar iedereen buiten zit. De ideale gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen en het studiegebeuren even achter je te laten.”

47

48

MEDISCHE OPLEIDINGEN AAN DE VUB

Wat wensen mensen elkaar meest van al toe? Juist ja: een goede gezondheid. Wie een medische opleiding nastreeft, heeft dus nobele voornemens. Maar is je interesse in het menselijke lichaam zelf in blakende conditie? Net als je wetenschappelijke voorkennis - in wiskunde, fysica en chemie? Welaan dan. De mens is namelijk een vernuftig wetenschappelijk fabriekje. Je zal het van naaldje tot draadje moeten leren kennen. Omdat je met en voor mensen werkt, komen ook sociale vaardigheden goed van pas.

We vallen met de deur in huis: de VUB is wereldtop in de life sciences. Op onze Brussels Health Campus bieden we vier medische opleidingen aan: •

Biomedische Wetenschappen:

wetenschappelijk onderzoek over ziekte en gezondheid bij de mens. De focus ligt op onderzoek en laboratoriumwerk.

Farmaceutische Wetenschappen:

belangrijke rol.

richt zich naar de geneesmiddelenwereld en de zorgsector. Maar de link met de patiënt en het onderzoeksvermogen spelen ook een •

Geneeskunde:

de studie en behandeling van ziekte en gezondheid, met stages die je voorbereiden op de job en het rechtstreekse contact met patiënten. De opstap naar een job als algemeen arts of een voortgezette opleiding tot specialist.

Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie:

de studie van het menselijk lichaam met focus op revalidatie en therapie met behulp van beweging. Deze opleiding omvat ook een belangrijke sociale component, die je aan de hand van stages oefent.

Waar? Hier.

Al deze opleidingen worden georganiseerd op de Brussels Health Campus in Jette. De VUB, de Erasmushogeschool en het UZ Jette delen er hun expertise en bundelen er hun troeven. Dat leidt tot een indrukwekkende fusion van onderwijs, onderzoek en zorg. Geen mirakel maar de logica zelve dat onze medische campus internationaal hoog aangeschreven staat. Met dat topniveau komen onze studenten elke dag in aanraking. Want hier regeert de mensenmaat. En daar pluk jij de vruchten van.

Iets voor mij?

• Je hebt een degelijke wetenschappelijke vooropleiding van wiskunde, fysica, chemie en biologie.

• Je bent een sociaal en hulvaardig persoonlijk, je voelt je betrokken bij mensen.

• Je laat je leiden door wetenschappelijk bewijs en ethische richtlijnen.

Heb je een shortlist van opleidingen die je interesseren? Vraag dan de brochures aan met de antwoordkaart en bestudeer ze in detail!

BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN 180 + 120 SP

www.vub.ac.be/biomedischewetenschappen

Het lab, je nieuwe biotoop

Je kijkt verder dan uiterlijke ziektesymptomen. In hypermoderne laboratoria ga je met proefopstellingen kijken naar wat ziek zijn precies betekent op moleculair en cellulair niveau. Dat onderzoek leidt je tot nieuwe antwoorden op geneeskundige vraagstukken. Je duikt daarom meteen het laboratorium in. Meten, analyseren en bevindingen rapporteren: het wordt je tweede natuur. Je kan ervan op aan: aan expertise en ervaring geen gebrek hier. De VUB is namelijk de grondlegger van deze opleiding in Vlaanderen.

Jobuitwegen

Veel biomedici komen terecht in laboratoria, vaak in een leidinggevende functie. Dit kan binnen verschillende sectoren: universiteiten, ziekenhuizen, farmaceutische industrie, klinisch-biologische of biotechnologische sector, in onderwijs of overheidsorganen.

Kennis

Je laboratoriumkunsten en onderzoeksvaardigheden vertegenwoordigen één van de drie leerlijnen in deze opleiding. De andere? Een stevige natuurwetenschappelijke basis om te beginnen. Je legt ‘m in het eerste jaar en bouwt erop verder door medische thema’s te behandelen in geneeskundige opleidingsonderdelen. De laatste leerlijn bekwaamt je in de kennis van moleculen en cellen. In je master komen alle kennis en skills samen in twee korte en één lange onderzoeksstage.

JAAR 1

Biomedische chemie Biomedische fysica Biologie Wiskunde De cel: structuur, functie en analyse De cel: van cel tot weefsel Anatomie Wetenschappelijke lijn 1

Totaal SP

5 8 7 12 7 8 5 8

60

49

50

FARMACEUTISCHE WETENSCHAPPEN 180 + 120 SP

www.vub.ac.be/farmaceutischewetenschappen

De geneesmiddelenwereld maakt momenteel een erg boeiende evolutie door. Doordat we het menselijk lichaam steeds beter begrijpen, worden geneesmiddelen steeds adequater afgestemd op symptomen. Ook de zorgsector zelf is in beweging: zo zijn patiënten mondiger en beter geïnformeerd. Ze beslissen ze mee over hun behandelingswijze. Welkom in je nieuwe speeltuin, welkom bij de opleiding Farmaceutische Wetenschappen.

Jobuitwegen

Ongeacht je masterkeuze kan je in verschillende sectoren terecht. Zo kan je aan de slag in een apotheek (officina), in de farmaceutische industrie en scheikundige nijverheid, in de voedings- en cosmetica-industrie, bij de overheid, in het onderwijs, in een onderzoeksinstelling.

Focus op praktijk

De bacheloropleiding biedt een algemene basis wetenschappen en praktijk. Al vanaf het eerste jaar breng je heel wat tijd door in laboratoria. Je leert er zelfstandig onderzoeken en probleemoplossend werken. Je gaat er ook onmiddellijk aan de slag met geneesmiddelen. De opleiding is doorspekt met stages, waaronder het lijnproject. In dit groepsproject maak je kennis met de apotheek.

Farmaceutische zorg of geneesmiddelenontwikkeling?

Na de bachelor heb je keuze uit twee masteropleidingen. De Master in de Farmaceutische Zorg bereidt je voor op de taken van een apotheker in een openbare officina (apotheek). Tijdens de stage proef je van je latere werkveld. De Master in de Geneesmiddelenontwikkeling leidt naar een apothekersrol in industrie en onderzoek. Ook hier maak je kennis met het werkveld aan de hand van een stage.

JAAR 1

Biomedische fysica Biomedische fysica – practicum Chemie Chemie – practicum Biologie Anatomie Plantkunde en farmacognosie Wiskunde Wetenschappelijk denken en informatica Lijnproject I

Totaal SP

7 5 12 4 5 9 6 5 4 3

60

GENEESKUNDE 180 SP + 180 SP

www.vub.ac.be/geneeskunde

Is er een dokter op de campus?

Veel meer dan eentje zelfs. Op de Brussels Health Campus zit je daarom safe als je je wil ontwikkelen tot huisarts of specialist. Alle medische studenten en specialisten van het UZ Brussel en van de VUB bevinden zich hier in dit medisch dorp. Net als de leslokalen, laboratoria en studentenkoten. Handig, toch? Zeker met al die stages. In het eerste jaar al steek je de handen uit de mouwen tijdens de huisartsenstage en de zorgstage in het ziekenhuis. Je leert omgaan met patiënten. Je medische kennis bouw je progressief op. Eerst ontdek je hoe cellen en weefsels in elkaar zitten. Dan volgt de opbouw en werking van het hele lichaam. Vervolgens zie je hoe de normale werking van cel en lichaam verstoord kan geraken en welke problemen dat veroorzaakt. Zo zet je de eerste stappen naar het begrijpen en herkennen van ziekten en afwijkingen.

Diagnoses stellen en behandelen

Diagnoses stellen en op basis daarvan behandelingen opstarten: die richting sla je voorgoed in vanaf je masterjaren. Je past wat je hebt geleerd toe tijdens de klinische stages. Je doet ervaring op in diverse disciplines. Je kan je stage doen in het UZ Brussel of in andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Naast deze verplichte stages, heb je de mogelijkheid om extra stages in specialisatietakken naar keuze te doen. Dit zal je helpen een weloverwogen keuze voor de toekomst te maken.

Het medisch-klinisch luik wordt doorheen de volledige duur van de opleiding aangevuld met sociale aspecten van gezondheidszorg en wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Je leert hoe je (medische) informatie moet vinden, hoe je ze kan toepassen, en hoe je zelf een bijdrage aan de wetenschap kan leveren. Deze kennis pas je toe in de bachelor- en masterproef.

Specialisaties aan de VUB

De jobmogelijkheden spreken voor zich wanneer je Geneeskunde studeert. Je wordt huisarts, specialist of chirurg, wetenschappelijk onderzoeker of sociaal geneesheer (arbeidsgeneeskunde of in de gezondheidszorg). Veel is afhankelijk van de specialisatie die je doet na je master.

JAAR 1

Biologie: basis van het leven De cel: biomoleculen en metabolisme De cel: structuur en functie De cel: moleculaire biologie en signaaltransductie De cel: van cel naar weefsel Anatomie van het bewegingsstelsel Evidence-based medicine: methodologie van wetenschappelijk onderzoek Medische vaardigheden I

Totaal SP

6 6 7 6 10 8 11 6

60

51

52

REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE 180 SP + 120 SP

www.vub.ac.be/kinesitherapie

Kinesitherapie is therapie die gebruik maakt van beweging. Je verdiept je in de mens in beweging en leert therapieën aanwenden - en ontwikkelen - om mensen met functionele beperkingen te helpen bewegen, revalideren en zo hun levenskwaliteit deels of volledig terug te geven. Dit alles gestoeld op wetenschappelijke kennis en onderzoek. Je zet mensen aan tot een actieve en gezonde levensstijl en je bestudeert hoe beweging niet alleen een fysieke, maar ook een sociale en maatschappelijke impact op het leven heeft.

Jobuitwegen

De afstudeerrichting die je kiest is niet bepalend voor je carrière. Je studeert af als omnipracticus en kan in veel sectoren terecht. Je kan van start als revalidatiewetenschapper of kinesitherapeut op zelfstandige basis, in een ziekenhuis of revalidatiecentrum, in een rust- of verzorgingstehuis, in de sport- en fitnesssector. Je kan aan de slag als adviesverstrekker, als medisch of farmaceutisch afgevaardigde, in het onderwijs, bij de overheid, of als onderzoeker in een wetenschappelijke instelling.

Uitdagende combi theorie en praktijk

In de bachelor en het eerste masterjaar krijg je een brede vorming. Je leert de mens in beweging “tot op het bot” kennen: dat wil zeggen op fysiologisch, anatomisch en biomechanisch vlak. Kortom, op alle vlakken waar iets fout kan gaan. 1/3e van je pakket bestaat uit biomedische vakken. Je maakt kennis met verschillende sporten en manieren van beweging en hoe je goed moet bewegen. Uiteraard leer je hoe en waarom je mensen in beweging moet houden (preventief) en hoe je patiënten zo snel mogelijk weer in beweging krijgt binnen hun al dan niet beperkte (mentale en/of fysieke) mogelijkheden. De opleiding is vanaf jaar één doorspekt met stages. Deze laten je kennismaken met de praktijk in verschillende sectoren en omgevingen.

Vijf specialisaties

In het tweede masterjaar ga je specialiseren. Je hebt keuze uit vijf afstudeerrichtingen: • Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie bij ouderen (Geriatrische kine) • Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie bij neurologische aandoeningen (aandoeningen van het zenuwstelsel) • Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie bij inwendige aandoeningen (bijv. cardiovasculair en respiratoir stelsel, lymfevaten) • Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie bij musculoskeletale aandoeningen (aandoeningen van het bewegingsapparaat), waarbinnen je kiest voor Sportkinesitherapie of Manuele Therapie • Lerarenopleiding

JAAR 1

Chemie Algemene biologie en weefselleer Anatomie Inleiding tot de biomechanica van het menselijk bewegen Menselijke fysiologie Immunologie en bindweefselfysiologie toegepast op beweging en revalidatie Onderzoeksmethodologie in de revalidatiewetenschappen Module beginselen van de kinesitherapie I Module beginselen van de kinesitherapie II Module onderzoek en behandeling I Begeleidingsstages bij recreatieve en mindervalide sporters m.i.v. elektronisch portfolio Bewegingspromotie voor patiënt en therapeut I Gezondheidsleer & EHBO

Totaal SP

5 4 5 4 8 5 6 3

63

4 7 6 3 3

53

SPORT AAN DE VUB

Van sport je beroep maken? Dat kan. Zeker hier, aan de VUB. Een groene campus met atletiekpiste, zwembad, klimmuur, polyvalente zalen en een fitness. Daarbovenop toplaboratoria voor wetenschappelijk sportonderzoek. En dat zelfs toponderzoek en topsport samen gaan bewijst Lieselot Decroix. Zij is onderzoekster aan de VUB en profwielrenner bij Lotto-Soudal.

Ja, dit is de campus van een universiteit die Vlaanderen aanvoert in de categorie topsport & studie. Zo zorgen we er al meer dan 25 jaar voor dat topsporters hoge toppen scheren in hun discipline én op hun examens. Voor studenten met een topsportstatuut categorie A Internationaal, worden maar liefst 51 studiepunten uit de bachelor (Bewegingsvorming en methodiek en Individuele bewegingsvorming en methodiek) vervangen door Topsportspecifieke carrièreplanning. Mede door deze flexibiliteit en begeleiding veroverde hockeyer Loick Luypaert de zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rio.

54

Heb je een shortlist van opleidingen die je interesseren? Vraag dan de brochures aan met de antwoordkaart en bestudeer ze in detail!

LICHAMELIJKE OPVOEDING EN BEWEGINGSWETENSCHAPPEN 180 + 120 SP

www.vub.ac.be/lichamelijkeopvoeding

Deze opleiding combineert de studie van de bewegende mens met sport. Je bestudeert het menselijk lichaam in beweging vanuit fysiek, psychologisch, didactisch en sociologisch oogpunt. We hebben alvast de perfecte infrastructuur om de daad bij het woord te voegen. Een goede fysieke conditie is dus wel een vereiste. Je leert tactische en technische aspecten van verschillende sporten beoefenen. Je leert ook anderen aan te steken met de sportieve microbe. Je motiveert mensen dus op een verantwoorde manier tot een actieve levensstijl.

Jobmogelijkheden?

Heel wat. Je kan sportevenementen begeleiden of zelf organiseren; bij sportorganisaties en -federaties aan de slag; sportfunctionaris of sportpromotor worden; trainer; technisch specialist of analist; de fitness- of gezondheidssector induiken; of het onderwijs. Tijdens je opleiding verslingerd geraakt aan wetenschappelijk onderzoek? Ook daar kan je een hoog niveau halen.

Start to study

De wetenschappelijke achtergrond bij sport en beweging: dat staat op het menu in je bachelorjaren. Het programma steunt op vier pijlers: biomedische wetenschappen (anatomie, fysiologie, biologie, …), sociale wetenschappen (sportpsychologie, sportmanagement, …), onderzoeksmethoden (statistiek), en didactische wetenschappen. Een extra woordje uitleg over die laatste pijler. Hier maak je kennis met de bewegingspraktijk. Je leert een hele waaier aan sporten beheersen. Maar je leert ook de kneepjes van het coachen, team building, motiveren en enthousiasmeren. Geïntegreerde werkperiodes en stages helpen je deze vaardigheden uitdiepen.

Specialiseren in je master

Een sprintje van twee jaar. Het doel? Enkele gemeenschappelijke hordes nemen maar toch vooral je eigen afstudeerrichting inslaan. Tot de finish. Je kan kiezen tussen: • Fysieke activiteit, fitheid en gezondheid • Bewegingsonderwijs • Sportmanagement • Sporttraining en coaching

JAAR 1

Anatomie van het locomotorisch stelsel Chemie Algemene biologie en weefselleer Inleiding tot de biomechanica van het menselijk bewegen Immunologie en bindweefselfysiologie toegepast op beweging en revalidatie Geschiedenis en filosofie van de sport en L.O.

Sportsociologie Organisatie van de sport Geïntegreerde werkperiode recreatie- en revalidatiesporten Bewegingsvorming en methotiek I Individuele bewegingsvorming en methodiek I

Totaal

3 5 3 3 8 9

57 SP

5 4 8 5 4 55

56

EN NA JE BACHELOR STOPT HET NIET!

MASTERS SP

Agogische Wetenschappen Applied Sciences and Engineering: Computer Science Applied Sciences and Engineering: Applied Computer Science Architectural Engineering Bedrijfskunde Bio-ingenieurswetenschappen: Cel- en Genbiotechnologie Bio-ingenieurswetenschappen: Chemie en Bioprocestechnologie Biologie Biology Biomedical Engineering (International Master of Science in) Biomedical Engineering Biomedische Wetenschappen Biomoleculaire Wetenschappen Biomolecular Sciences Business Engineering: Business and Technology Chemical and Materials Engineering Chemie Chemistry Civil Engineering 60 120 120 120 60 120 120 120 120 120 120 120 120 120 120 120 120 120 120

TAAL

NL ENG ENG ENG NL NL NL NL ENG ENG ENG NL NL ENG ENG ENG NL ENG ENG

MASTERS SP

Communicatiewetenschappen Communication Studies Criminologische Wetenschappen Digital Communication Leadership Educational Sciences Electrical Engineering Electromechanical Engineering Farmaceutische Zorg Gender en Diversiteit Geneeskunde Geneesmiddelenontwikkeling Geografie Geography Geschiedenis Industriële Wetenschappen: Elektromechanica Industriële Wetenschappen: Elektronica-ICT Ingenieurswetenschappen: Architectuur Ingenieurswetenschappen: Biomedische Ingenieurstechnieken Ingenieurswetenschappen: Bouwkunde Ingenieurswetenschappen: Chemie en Materialen 60 60 60 120 120 120 120 120 60 180 120 120 120 60 60 60 120 120 120 120

TAAL

NL ENG NL ENG ENG ENG ENG NL NL NL NL NL ENG NL NL NL NL NL NL NL

EN NA JE BACHELOR STOPT HET NIET!

MASTERS SP

Ingenieurswetenschappen: Computerwetenschappen Ingenieurswetenschappen: Elektronica en Informatietechnologie Ingenieurswetenschappen: Fotonica Ingenieurswetenschappen: Toegepaste Computerwetenschappen Ingenieurswetenschappen: Werktuigkunde-Elektrotechniek International Business Journalistiek Kunstwetenschappen en Archeologie Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen Linguistics and Literary Studies Management Management en Beleid van de Gezondheidszorg Management, Zorg en Beleid in de Gerontologie Marine and Lacustrine Science and Management Molecular Biology Onderwijskunde (European Master of Science in) Photonics 120 120 120 120 120 120 60 60 120 60 60 60 60 120 120 120 120

TAAL

NL NL NL NL NL ENG NL NL NL ENG ENG NL NL ENG ENG NL ENG

MASTERS SP

Physical Land Resources Physics and Astronomy Politieke Wetenschappen Psychologie Rechten Rechten, afstudeerrichting Dual Master in Comparative Corporate and Financial Law Rechten, afstudeerrichting Law in an International Context Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie Sociologie Stedenbouw en Ruimtelijke Planning Taal- en Letterkunde Toegepaste Economische Wetenschappen Toegepaste Economische Wetenschappen: Handelsingenieur Toegepaste Informatica Toerisme Tolken Urban Studies Vertalen Water Resources Engineering Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen Wiskunde 120 120 60 120 120 120 120 120 60 120 60 60 120 60 60 60 120 60 120 60 120

TAAL

ENG ENG NL NL NL NL-ENG NL NL NL ENG NL ENG NL NL NL NL NL NL-ENG NL NL NL 57

58

POSTGRADUATEN SP

Algology Cardiac Elektrophysiology and Pacing China Business Development Connoisseurship: Mastering Aesthetics, Legal-economic expertise and Valuation in Fine Arts Economic Diplomacy European Policy Making Expert in Medical Physics Expertise mondheelkunde - inclusief orale pathologie en implantologie Financieel en technisch beheer van grote bouwprojecten Fiscaal Recht - module fiscale rechtsvakken Fiscaal Recht - module algemene rechtsvakken Flagship Programme in Economic Diplomacy and International Business Innoverend ondernemen voor ingenieurs International Postgraduate Course in Football Business International Trade and Investment Linguale Orthodontische Expertise Multidisciplinaire arterio-veneuze en lymfatische kinestherapie Orthodontische Expertise in zelf ligerende Bracketsystemen Pediatric Dermatology Radioprotectie Sportmanagement 40 60 60 69 66 20 60 34 21 52 27 99 60 60 66 20 20 20 56 30 60

TAAL

ENG ENG ENG ENG ENG ENG ENG NL NL NL NL ENG NL ENG ENG NL NL NL ENG NL NL

MASTER-NA-MASTERS SP

Arbeidsgeneeskunde Archivistiek: Erfgoed- en Hedendaags Documentbeheer Disaster Medicine Economics of Globalisation and European Integration European Integration Gerontological Sciences Huisartsgeneeskunde Industriële Farmacie Internationaal en Europees Recht International and European Law Jeugdgezondheidszorg Literatuurwetenschappen Manuele Therapie Maritime Science Notariaat Nuclear Engineering Sociaal Recht Specialistische Geneeskunde Ziekenhuisfarmacie Ziekenhuishygiëne 120 60 60 60 60 60 120 60 60 60 120 60 60 60 60 60 60 120 60 60

TAAL

NL NL ENG ENG ENG ENG NL NL NL ENG NL NL NL ENG NL ENG NL NL NL NL

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Humane wetenschappen Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen Niet-confessionele Zedenleer en Filosofie Talen Wetenschappen

SP

60 60 60 60 60

TAAL

NL NL NL NL NL

NIETS IS ONDENKBAAR

Al ruim 180 jaar bouwt de VUB mee aan een betere samenleving als een vooruitstrevende, vrij onderzoekende en kritisch denkende universiteit. Vanuit onze internationale hoofdstad Brussel zijn we verbonden met de wereld. Een onafgebroken streven naar kennis, inzicht en verlichting vormt de rode draad bij alles wat we doen op het vlak van onderwijs, onderzoek en maatschappelijk engagement.

Tegelijk blijven we inzetten op een heel persoonlijke en democratische benadering die alle leden van de VUB community sterker maakt, zodat ze succesvol hun rol kunnen opnemen in de wereld van vandaag en morgen.

Verantwoordelijke uitgever

Caroline Pauwels, rector Pleinlaan 2 B - 1050 Brussel België De informatie in deze brochure is onderhevig aan mogelijke wijzigingen.

Realisatie

Vrije Universiteit Brussel Dienst Marketing, Communicatie en Evenementen Pleinlaan 2 1050 Brussel [T] +32 2 629 20 93 [F] +32 2 629 12 10 [E] [email protected]

Met dank aan al onze studenten voor hun medewerking bij de quotes en de foto’s.

Concept & Opmaak

Shortcut Advertising 59

Herfstkamp

03-04 NOV

2016 www.vub.ac.be/herfstkamp

SID-ins

12-14 JAN

2017 - HAASRODE

19-21 JAN

2017 - GENT

26-28 JAN

2017 - KORTRIJK

16-18 FEB

2017 - ANTWERPEN

23-25 FEB

2017 - GENK www.vub.ac.be/sid-in

Infodagen

18 MRT

2017 Brussels Health Campus + Brussels Technology Campus

25 MRT

2017 Brussels Sciences & Humanities Campus

23 APR

2017

2 SEP

2017 www.vub.ac.be/infodag

Openlesdagen

27 FEB - 3 MRT

2017 www.vub.ac.be/openlesdagen

Je eerste dag als student

25 SEP

2017 [email protected]

www.vub.ac.be

www.facebook.com/vrijeuniversiteitbrussel @VUBrussel @VUBrussel