PCI Behandeling in het ETZ

Download Report

Transcript PCI Behandeling in het ETZ

PCI Behandeling in het ETZ

(Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis) Locatie ETZ TweeSteden

Naam : ……………………………………………………………………………………………………..

U wordt opgenomen op …………………………………… dag ………………………………………… U wordt op deze dag om …………… uur verwacht op de 5 e etage afdeling 5b Cardiologie, bij de secretaressebalie van het ETZ op locatie ETZ TweeSteden.

1

Inhoudsopgave

Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Dag van opname De PCI-behandeling Terug op de afdeling Dag van ontslag: het ontslaggesprek Risico’s en complicaties Leefregels thuis Wanneer moet u alarmnummer 112 waarschuwen? Wat moet u doen bij een bloeding? Opnieuw klachten Deelname aan het hartrevalidatieprogramma Tot slot Belangrijke telefoonnummers Vragen

In deze folder willen wij u en uw naasten zoveel mogelijk informeren over de dotterbehandeling die u binnenkort krijgt in het ETZ op locatie ETZ TweeSteden. De cardioloog heeft samen met u de mogelijke behandelingen doorgenomen. In overleg met uw cardioloog heeft u gekozen voor een dotterbehandeling. In het ETZ streven we ernaar om de beste behandeling voor u aan te bieden. Zorg op maat komt tot stand door gezamenlijke besluitvorming met uw cardioloog over de beste behandeling voor u. Uw cardioloog

7 7 7 8 8 2 3 4 5 5 6 7 7

heeft ook de mogelijke risico's van de behandeling met u doorgenomen. PCI-behandeling. U moet er rekening mee houden, dat u altijd een nachtje in het ziekenhuis moet blijven. Wij vragen aan u om vooraf het bezoek aan het ziekenhuis alle informatie goed door te nemen. De dotterbehandeling noemen we verder als Wij adviseren u om bijvoorbeeld een boek, puzzel of tijdschrift mee te nemen

Dag van opname

De afdeling Planning van afdeling Cardiologie heeft samen met u een tijdstip afgesproken waarop u zich moet melden op de afdeling Cardiologie, afdeling 5b van ETZ (locatie TweeSteden). U vindt deze afdeling op de 5 e etage.

Op afdeling 5b worden u en uw partner/familielid ontvangen door een verpleegkundige. Er vindt een opnamegesprek plaats, waarin u uitleg krijgt over wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook nog uw eventuele vragen stellen. Ook vinden vooraf aan de ingreep voorbereidende onderzoeken plaats zoals bloed prikken, het maken van een hartfimpje, het meten van bloeddruk, pols en temperatuur. De zaalarts of de Nurse Practitioner komt lichamelijk onderzoek bij u verrichten. Het kan zijn dat de medicatie na de behandeling wordt aangepast. Als u medicatie gebruikt wilt u deze op de dag van opname dan in de originele verpakking meenemen. U wordt over eventuele aanpassingen van de medicatie geïnformeerd door de verpleegkundige of de Nurse Practitioner.

Diabetes

Als u suikerpatiënt bent moet uw medicatie hiervoor worden aangepast. Als u metformine gebruikt mag u dit medicijn een dag voor de opname, op de dag van opname en de dag na de opname niet innemen. Als u insuline gebruikt raadpleeg dan vooraf uw eigen diabetesconsulent of huisarts. 2

Bloedverdunnende medicijnen

Tenzij anders met de cardioloog is afgesproken, moet u de bloedverdunners blijven gebruiken. Als u via de trombosedienst bloedverdunners gebruikt vindt er voorafgaand aan het onderzoek altijd nog een controle plaats. De cardioloog, die de behandeling uitvoert beoordeelt deze uitslag.

Nuchter

 Als u in de ochtend een afspraak heeft mag u een licht ontbijt eten. Een licht ontbijt bestaat uit twee beschuiten en een kopje thee (geen koffie!).  Als u ‘s middags een afspraak heeftt mag u ’s ochtends normaal ontbijten. Hierna moet u nuchter blijven tot aan de behandeling. Uw eigen medicatie mag u zowel in de ochtend als in de middag gewoon met een beetje water innemen.

Voorbereiding bij verminderde nierfunctie

Als er bij controle van uw bloed is vastgesteld dat uw nierfunctie verminderd is, kan de cardioloog besluiten om u eerder te laten opnemen. Meestal is dit dan een avond van tevoren. U krijgt dan een infuus om de nieren vooraf beter te beschermen tegen de contrastvloeistof .

De PCI-behandeling

De PCI-behandeling lijkt veel op een hartkatheterisatie, die u al eerder heeft ondergaan. De verpleegkundige van de verpleegafdeling brengt u in uw bed naar de hartkatheterisatiekamer. Bij aankomst bij de hartkatheterisatiekamer worden uw gegevens nogmaals gecheckt. Dit noemen wij de time-out procedure en is in het leven geroepen om de veiligheid voor u als patiënt te bevorderen. Via de pols of lies wordt een katheter tot aan de kransslagader ingebracht. Hierna wordt een voerdraad in de kransslagader gebracht. Door de katheter en over de voerdraad worden ballonkatheters en stentkatheters tot in de vernauwing gebracht. Als de ballon zich op de plaats van de vernauwing bevindt wordt deze een aantal seconden opgeblazen, waardoor de vernauwing wordt weggedrukt. Tijdens het opblazen van de ballon kunt u tijdelijk dezelfde klachten ervaren als de klachten waarvoor u deze behandeling krijgt. De tijdsduur van de PCI-behandeling is wisselend maar houdt u rekening met ongeveer een uur tot anderhalf uur. Meestal plaatst de cardioloog één of meerdere stents in de kransslagader. Dit is een metalen cilindertje van gaas (zie foto’s hieronder). 3

De stent blijft na het verwijderen van de katheter zitten in de kransslagader. De cardioloog maakt na de PCI-behandeling opnames om het resultaat te beoordelen.

Belangrijk!

worden. Na een PCI-behandeling wordt u behandeld met twee soorten bloedverdunners. De bloedverdunners worden gegeven om stolselvorming in de stent te voorkomen.

Het is zeer belangrijk om deze bloedverdunners elke dag in te nemen.

U wordt geïnformeerd over welke bloedverdunners dit zijn en voor welke periode deze gebruikt moeten

Terug op de afdeling

Terug op de afdeling kunt u behandeld zijn volgens een van de vier hieronder genoemde opties:

1.

Via de pols

Als u via de pols behandeld bent heeft u een met lucht gevuld plastic bandje om de pols. Het eerste uur na de behandeling heeft u bedrust. Daarna mag u rustig gaan mobiliseren, tenzij anders wordt aangegeven. U krijgt een mitella om uw arm te ondersteunen. De verpleegkundige 4

2.

3.

laat lucht uit het bandje tot dat het helemaal leeg is. Hierna komt er een pleister over de punctieplaats. Als alles zonder problemen verlopen is kunt u uw arm na twee dagen weer normaal gebruiken.

Via de lies met plug

De opening in uw lies kan op de hartkatheterisatiekamer gesloten worden door het aanbrengen van een collageen plugje (Angio-Seal ® ). Tijdens de behandeling kijkt de cardioloog of deze methode bij u gebruikt kan worden. Bij een Angio-Seal ® kunt u meestal sneller uit bed dan bij een drukverband in de lies.

Via de lies met drukverband

U krijgt na behandeling een drukverband. lies mag komen. Dit drukverband moet 5 uur blijven zitten en gedurende deze tijd heeft u bedrust. Dit heeft te maken met het feit dat er gedurende 5 uur geen druk op de De verpleegkundige geeft aan wat u wel en niet mag doen.

Via de lies met lieskatheter 4.

U komt na de behandeling terug op de afdeling met een lieskatheter. Het bloed is na de procedure nog te dun om de lieskatheter te verwijderen. Als na bloedcontrole blijkt dat het bloed dik genoeg is kan de lieskatheter verwijderd worden. Hierna krijgt u een drukverband om de lies zoals beschreven staat bij via de lies met drukverband.  Na terugkomst op de afdeling wordt: ter controle een hartfilmpje gemaakt;    uw bloeddruk en polsfrequenties regelmatig gemeten; uw hartritme bewaakt; de punctieplaats regelmatig gecontroleerd. Als u na de behandeling wederom pijnklachten krijgt of houdt, meldt dit dan direct bij de verpleegkundige.

Na het verwijderen van het drukverband bij de pols of lies kunt u zich weer opfrissen en aankleden. Het is de bedoeling dat u na het verwijderen van het drukverband gedurende minimaal een uur over de afdeling gaat rondwandelen. Hierna controleert de verpleegkundige de punctieplaats.

Dag van ontslag: het ontslaggesprek

In het ontslaggesprek worden de volgende zaken met u doorgenomen:  uw eventuele vragen;  de medicijnen die u nog moet blijven gebruiken;    de controleafspraak bij uw cardioloog. leefregels gedurende de eerste tijd na de PCI-behandeling (zie ook verderop in deze folder); bij ontslag wordt een elektronisch bericht aan uw huisarts verzonden.

Risico’s en complicaties

Iedere PCI-behandeling kent een zeker risico. Het kan gebeuren dat tijdens of na de behandeling het bloedvat weer dicht gaat zitten en u met spoed opnieuw moet worden gedotterd. Als tijdens de PCI behandeling ernstige complicaties optreden, bestaat de mogelijkheid dat u in aanmerking komt voor een spoedoperatie. Hiervoor wordt u meestal overgeplaatst naar het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. 5

Hierover zijn met de hartchirurgen in Eindhoven goede werkafspraken gemaakt. De kans op ernstige complicaties is erg klein maar kan voorkomen. Om deze reden is het altijd belangrijk dat u een telefoonnummer van uw contactpersoon (partner/familielid) aan ons doorgeeft bij opname, zodat wij deze kunnen bellen in geval van een spoedprocedure.

Leefregels thuis

Wondverzorging

Tijdens de PCI-behandeling is een slagader aangeprikt waardoor er een wondje is ontstaan. De verpleegkundige heeft een pleister op de wond gedaan. Deze mag u de volgende dag zelf thuis verwijderen. Als het wondje nog niet geheel droog is kunt u er zelf een nieuwe pleister opdoen. Herhaal dit totdat het wondje droog is. Het kan zijn dat er een bloeduitstorting op de punctieplaats ontstaat. Deze verkleurt langzaam en verdwijnt vanzelf weer na ongeveer zes weken. Als de bloeduitstorting geen pijn veroorzaakt en beperkt blijft, hoeft u zich er geen zorgen over te maken. In andere gevallen kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts .

Lichamelijke activiteit

Wij raden u aan om de eerste 48 uur na de PCI-behandeling het rustig aan te doen. U mag niet zwaar tillen (niet boven de 5 kg) en ook geen zwaar lichamelijke arbeid verrichten. Ook is het verstandig het rustig aan te doen met traplopen voor degene die een liesingreep hebben ondergaan. Voor een goed herstel van de punctieplaats in de pols of lies is het belangrijk dat u niet te veel druk op de slagader uitoefent. Bent u via de pols geholpen dan adviseren wij u om gedurende 2 dagen een mitella te dragen om te voorkomen dat u ongemerkt de betreffende arm en daarmee de punctieplaats te zwaar belast. Na deze twee dagen mag u uw activiteiten weer rustig hervatten.

Autorijden/fietsen

De eerste 48 uur na de PCI-behandeling mag u niet zelf autorijden of fietsen. Dit verhoogt namelijk de druk op de pols of lies, wat weer de kans op een nabloeding vergroot. Als u een aanrijding krijgt binnen deze twee dagen na de behandeling loopt u het risico dat de verzekeringsmaatschappij u aansprakelijk stelt omdat u tegen het advies van de arts in toch aan het verkeer heeft deelgenomen.

Sporten

Na een week mag u weer sporten.

Baden

De eerste vier dagen na het onderzoek mag u niet in bad of zwemmen. Dit omdat het wondje daardoor week kan worden en er een grotere kans bestaat op een nabloeding of infectie. U mag wel kortdurend douchen. Stel ook het bezoek aan een sauna de eerste week uit.

Medicijnen

Zoals eerder vermeld is het belangrijk om de voorgeschreven bloedverdunners dagelijks in te nemen. Sla dit nooit over. Mocht u niet in staat zijn om medicijnen te slikken neem dan altijd contact op met uw eigen huisarts of cardioloog. Dit om te voorkomen dat de geplaatste stent weer dicht gaat zitten. 6

Wanneer moet u alarmnummer 112 waarschuwen?

U moet onmiddellijk 112 bellen bij de volgende situaties:  De wond in uw lies of pols gaat hevig bloeden. Hieronder wordt verstaan dat het bloed met krachtige, snelle stoten uit de pols of lies komt. Dit betekent dat u een slagaderlijke bloeding heeft. Snelle medische hulp is dan noodzakelijk.  Als er plotseling een grote zwelling in de pols of lies ontstaat. Het lijkt dan of er een groot ei op de pols of lies ligt. Dit betekent dat een slagader onderhuids is gaan bloeden. Ook hierbij is zo snel mogelijke medische hulp noodzakelijk.

Wat moet u doen bij een bloeding?

 Laat iemand in uw directe omgeving het alarmnummer 112 bellen of bel zelf als er niemand in de    buurt is. In geval van een liesbloeding ga plat liggen, bijvoorbeeld op de grond, een bed of bank .

Probeer de bloeding onder controle te krijgen door 2 vingers boven de punctieplaats krachtig te drukken. Laat dit als dit mogelijk is door iemand anders doen. Rijdt in bovenstaande gevallen nooit zelf naar het ziekenhuis. Ambulancepersoneel kan u bij deze verschijnselen het beste helpen.

Opnieuw klachten

Als de pijnklachten in rust ontstaan neem dan direct contact op met uw eigen cardioloog of het ziekenhuis. Als de klachten ontstaan bij lichamelijke inspanning en in rust weer verdwijnen maak dan een vervroegde afspraak bij uw cardioloog op de polikliniek.

Deelname aan het hartrevalidatieprogramma

Het is belangrijk dat u deel neemt aan de infomodule van het hartrevalidatieprogramma. roken en het bereiken van voldoende lichaamsbeweging. verkleinen de kans op terugkerende klachten. Tijdens dit speciale programma wordt u in groepsverband geïnformeerd over gezonde voeding, stoppen met De PCI-behandeling is mogelijk een aanleiding voor u om hierover na te denken. Deze richtlijnen

Tot slot

Tot slot willen wij u informeren over onze werkwijze om patiënten na één maand en na één jaar te bellen om te vragen hoe het met u gaat. Mochten er na het lezen van deze brochure toch nog vragen zijn dan kunt u altijd contact opnemen met de planning van de afdeling Cardiologie: (013) 465 58 28 (08.30-17.00 uur).

Meer informatie vindt u bij:

 De Nederlandse Hartstichting. Telefoonnummer: 070 - 315 55 55 Internet: www.hartstichting.nl

 Hartpatiënten Nederland. Bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur. Telefoonnummer: 0475 - 317 272 Internet: www.hartpatienten.nl

7

  Harthulplijn. De harthulplijn is 24 uur per dag bereikbaar en biedt een luisterend oor aan hartpatiënten en hun naasten. Telefoonnummer 0900 - 4278278 (60 cent per gesprek).

Hartvolgers. Internet: www.hart.volgers.org

. Deze website geeft algemene informatie en biedt u de mogelijkheid om in contact te komen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt als u.

Belangrijke telefoonnummers

ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis): (013) 221 00 00 Locatie ETZ TweeSteden Secretariaat polikliniek Cardiologie: Planningsfunctionaris Cardiologie: (013) 465 45 53 (08.30-17.00 uur) (013) 465 58 28 (08.30-17.00 uur)

Vragen?

Noteer hieronder de vragen die u in het ontslaggesprek wilt stellen om zo goed voorbereid naar huis te gaan.

 terug naar de inhoudsopgave

Cardiologie, 21_1060 09-16 Copyright © ETZ Afdeling Communicatie Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. 8