08.0 Raadsvoorstel en besluit Verordening VTH

Download Report

Transcript 08.0 Raadsvoorstel en besluit Verordening VTH

GEMEENTE HARLINGEN Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen

*GR16.00088* GR16.00088 Behandeld in

Gezamenlijke commissie Mens & Bestuur en Omgeving

Datum Commissie Agendanummer Datum Raad Agendanummer Opsteller Telefoonnummer 29 juni 2016 8 13 juli 2016 8 H. Jaarsma 14 0517

Onderwerp: Verordening VTH-kwaliteit Harlingen

Te besluiten om 1.De Verordening VTH-kwaliteit Harlingen vast te stellen 2. Kennis te nemen van het Frysk Peil F1 'Criteria voor kritieke massa' en 'kaders/uitgangspunten Frysk Peil F1 en de toelichting op de Verordening VTH-kwaliteit Harlingen

Inleiding

De Wet Verbetering Vergunningen, Toezicht en Handhaving (Wet verbetering VTH) bepaalt dat het bevoegd gezag regels moet stellen om een goede kwaliteit van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) op het gebied van het omgevingsrecht te waarborgen. Voor wat betreft de zogenaamde basistaken (taken die door de omgevingsdienst moeten worden uitgevoerd) moeten deze regels in een verordening worden vastgesteld. Voor de overige taken (zogenaamde thuistaken) kunnen deze regels in een verordening, maar ook in beleid worden vastgesteld. De Wet verbetering VTH is sinds 14 april 2016 van kracht. De Friese gemeenten en de provincie Fryslân hebben eerder besloten dit onderwerp gezamenlijk op te pakken. Hierbij is de Friese dimensie maatgevend geweest. Op deze wijze willen wij (gemeenten, provincie en FUMO) gezamenlijk, op een pragmatische invulling geven aan de wettelijke zorgplicht tot kwaliteitsborging. De Friese erkgroep “a e zij Wij K aliteit heeft i opdra ht a het estuurlijk VTH overleg de uitwerking verder op zich genomen. Dit heeft geresulteerd in een (concept) Verordening VTH-Kwaliteit met bijbehorende Friese kwaliteitscriteria, het zogenaamde Frysk Peil F1, voor zowel de basis- als de thuistaken. Het is de bedoeling dat alle Friese bestuursorganen deze verordening vaststellen. Het vaststellen van de verordening dient te geschieden door de gemeenteraad. De Wet verbetering VTH verplicht alleen het bij verordening vastleggen van regels voor de uitvoering van de basistaken. Het Frysk Peil F1 heeft een bredere werking, nl. ook ten aanzien van de zgn. thuistaken. Deze verordening sluit aan bij deze bredere werking.

GEMEENTE HARLINGEN

Voor een uitgebreider toelichting op Wet verbetering VTH wordt verwezen naar de toelichting bij de Verordening VTH k aliteit Harli ge e de kaders / uitga gspu te Fr sk Peil F1 .

Beoogd effect

1.1

Voldoen aan de wettelijke eis om kwaliteitseisen vast te stellen voor de uitvoering van de Wabo-VTH-taken. 1.2

Een kwalitatief goede uitvoering van Wabo-VTH-taken door of in opdracht van de gemeente Harlingen bevorderen 1.3

Het vastleggen van een gelijk kwaliteitsniveau voor de uitvoering van de basistaken door de FUMO

Argumenten

1.1

De gemeente voldoet met vaststellen van de verordening aan de eisen van de Wet verbetering VTH.

1.2

De besluitvorming en de daaruit voortvloeiende acties dragen bij aan de verbetering van (de kwaliteit van) uitvoering van de VTH-taken.

1.3

Door de kwaliteitscriteria Frysk Peil F1 van toepassing te maken, bevestigt Harlingen zijn deelname aan de Friese VTH samenwerking en houdt Harlingen aansluiting bij de landelijke ontwikkelingen op dit terrein.

2.1

Het Fry sk Peil F1 riteria voor kritieke assa e kaders zij opgesteld e estuurlijk vastgesteld in de Friese VTH samenwerking en hoeven niet door de gemeente Harlingen te worden vastgesteld. De verordening verwijst naar de vigerende versie van het Frysk Peil. Omdat dubbele vaststelling niet praktisch is, gaat de vigerende versie, de F1, ter kennisneming hierbij.

Kanttekeningen

Het Frysk Peil F1 is op onderdelen in relatie tot de aard, omvang en frequentie van de Harlingse Wabo-taken, nog steeds een hoog niveau. Voor sommige taken zal daarom samenwerking worden gezocht met externe partners en/of zal gemotiveerd worden afge eke a het F1. De e plai uit het pri ipe o pl or e plai dat ook i de uitgangspunten van het Frysk Peil F1 is opgenomen, zal naar verwachting worden toegepast.

Financiën

Aan de vaststelling van Verordening VTH-Kwaliteit Harlingen zijn op zich geen kosten verbonden. De implementatie van de Wet verbetering VTH is echter niet kosteloos. Er is een aanzienlijke inspanning vereist om aan de uitgebreide wettelijke eisen en aan de eisen cf. het Frysk Peil F1 te voldoen. Hieraan is reeds uitdrukking gegeven in de kwantitatieve onderdelen van het VTH-kwaliteitsbeleid 2016-2020 en het VTH-uitvoeringsplan 2016 dat recent door het college is vastgesteld en ter informatie aan de raad is gestuurd. De opzet van Samen zijn Wij Kwaliteit is om de implementatie van de Verordening gezamenlijk in provinciaal verband op pragmatische en kostenbesparende wijze invulling te geven. Dit zal voorbereid worden door een projectgroep vanuit het Fries VTH-overleg.

Communicatie

Het college maakt besluit kenbaar aan de Friese VTH samenwerking en de FUMO.

GEMEENTE HARLINGEN

Uitvoering

Team VTH zorgt na afronding van de besluitvorming voor de juiste bekendmaking van het besluit. Onderdeel van de uitvoering is de verplichting van het college van B&W jaarlijks verslag te doen van de naleving van de massacriteria Frysk Peil (zie artikel 5.2 en 5.3 van de verordening). Deze verslaglegging zal onderdeel zijn van de jaarlijks aan de raad voor te leggen evaluatie en uitvoeringsplan.

Relevante documenten

Eerder genomen besluiten: I trekke eleids ota s: Gevolgen ander beleid:

Was-wordt lijst

Niet van toepassing, het gaat om een eerste vaststelling

Bijlagen Toelichting Verordening VTH-Kwaliteit Harlingen Frysk Peil F1, kaders / uitgangspunten Frysk Peil F1, criteria voor kritieke massa

Harlingen, 6 juni 2016 Burgemeester en wethouders van Harlingen, de secretaris, de burgemeester J.S.W. Ozenga W.R. Sluiter

GEMEENTE HARLINGEN Besluit van de gemeenteraad van Harlingen

Onderwerp: Verordening VTH-kwaliteit Harlingen

DE RAAD VAN DE GEMEENTE HARLINGEN Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 6 juni 2016 gelet op de Wet Verbetering Vergunningen, Toezicht en Handhaving overwegende dat gemeenten, provincies en de gemeenschappelijke diensten die in hun opdracht werken, zich bij de zorg voor een gezonde en veilige fysieke leefomgeving met oog voor de maatschappelijke functies daarvan, waar die zorg gestalte krijgt in de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving van het omgevingsrecht, voor de gezamenlijke opgave gesteld zien om in landelijk verband de kwaliteit van deze uitvoering en handhaving te bevorderen, te borgen en te beoordelen en dat het met het oog daarop wenselijk is om regels vast te stellen, in onderlinge afstemming op het niveau van FUMO, door de deelnemende gemeenten en provincies; overwegende dat het uitgangspunt voor de gezamenlijke Friese kwaliteitsbevordering in ieder geval de in landelijke samenwerking opgestelde kwaliteitscriteria 2.1 zijn, die op basis van technische en maatschappelijke ontwikkelingen indien daartoe aanleiding is met betrokken partijen in landelijke of provinciale afstemming zullen worden aangepast; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 31 mei 2016 (nr. bw16.00156); gelet op de artikelen 5.4, eerste lid, 5.5

van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en artikel 149 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen:

GEMEENTE HARLINGEN

Verordening VTH-kwaliteit Harlingen:

Paragraaf 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze verordening en daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: VTH-taken: vergunningen, toezicht en handhaving; betrokken wetten: de wet en de wetten, bedoeld in artikel 5.1 van de wet, voor zover bij of krachtens de genoemde wetten is bepaald dat hoofdstuk 5 van de wet van toepassing is; kwaliteitscriteria: de in het Fries bestuurlijk VTH-Overleg laatst vastgestelde versie van de op basis van de in landelijke samenwerking tussen bevoegde gezagen ontwikkelde en beschikbaar gestelde en naar de Friese dimensie vertaalde kwaliteitscriteria voor vergunningverlening, toezicht en handhaving inzake de beschikbaarheid en de deskundigheid van organisaties die met de uitvoering en handhaving van de betrokken wetten zijn belast; wet: Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

Artikel 2. Reikwijdte

Deze verordening is van toepassing op de uitvoering en handhaving van de betrokken wetten door of in opdracht van burgemeester en wethouders.

Paragraaf 2. Kwaliteit Artikel 3. Betrokkenheid van de raad

De gemeenteraad ziet toe op de hoofdlijnen van het beleid voor de kwaliteit van de uitvoering en handhaving van de betrokken wetten in het licht van de voor de gemeente vastgestelde beleidskaders voor de fysieke leefomgeving.

Artikel 4. Kwaliteitsdoelen

1. Burgemeester en wethouders beoordelen de kwaliteit van de uitvoering en handhaving van de betrokken wetten in het licht van daarvoor door hen krachtens artikel 7.2, eerste lid, van het Besluit omgevingsrecht gestelde doelen. 2. De doelen, waar deze gestalte krijgen in de uitvoering en handhaving van de betrokken wetten, bedoeld in artikel 2, hebben in ieder geval betrekking op: a. De dienstverlening b. De uitvoeringskwaliteit van diensten en producten c. De financiën

Artikel 5. Kwaliteitsborging

1. Op de uitvoering en handhaving van de betrokken wetten door of in opdracht van burgemeester en wethouders zijn de Kwaliteitscriteria Frysk Peil (vigerend) van toepassing.

GEMEENTE HARLINGEN

2. Over de naleving van de kwaliteitscriteria doen burgemeester en wethouders jaarlijks mededeling aan de gemeenteraad. 3. Voor zover de kwaliteitscriteria niet zijn of niet konden worden nageleefd, doen burgemeester en wethouders daarvan gemotiveerd opgave.

Paragraaf 3. Slotbepalingen Artikel 6. Inwerkingtreding en citeertitel

1. Deze verordening treedt veertien dagen na bekendmaking in werking. 2. Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening VTH-kwaliteit Harlingen.

Besluit

1.De Verordening VTH-kwaliteit Harlingen vast te stellen 2. Kennis te nemen van het Frysk Peil F1 'Criteria voor kritieke massa' en 'kaders/uitgangspunten Frysk Peil F1 en de toelichting op de Verordening VTH-kwaliteit Harlingen

Besluit aangepast

Vastgesteld door de raad in zijn vergadering van 13 juli 2016 , de voorzitter , de raadsgriffier