Pasen* in het leerplan

Download Report

Transcript Pasen* in het leerplan

‘P

ASEN

IN HET LEERPLAN

’ cck – harelbeke – 03-02-11

ZOEKOPDRACHT

VERDER

...

EN ONZE PAASVERHALEN

?

Een avondje denken en werken rond ‘paasverhalen’ of ‘lege grafverhaal’... persoonlijk leven? creatieve verwerking en kunstwerken die op weg helpen?

Maar waar kan je die verhalen gebruiken?

PAASVERHALEN IN HET LEERPLAN PP

. 252-253

   bij Matteüs: geen paasverhalen bij Marcus: geen paasverhalen bij Lucas: geen paasverhalen    wel het verhaal van leerlingen van Emmaüs in de 1 ste graad: liturgisch pastoraal jaar in de 3 de graad: liturgisch en pastoraal jaar  bij Johannes: geen paasverhalen  in de Handelingen: geen verwijzingen

PASEN IN HET LEERPLAN PP

. 131 – 1

STE

GRAAD

Voor elke cyclus benaderd vanuit een specifieke invalshoek. Voor de eerste cyclus valt de nadruk op ‘geloofsverhalen over Jezus, de Christus’ gesitueerd in het kader van de ervaringen van de eerste christenen. Herkenbare symbolen en rituelen zijn een weg om sterke tijden mee te beleven.

doel:

Kinderen verkennen de betekenis van de Veertigdagentijd en Pasen vanuit verhalen over lijden, de dood en de verrijzenis van Jezus

• verhaal van het laatste avondmaal verkennen • verhaal over leven en dood van Jezus beluisteren in een sobere en serene vertelling • beluisteren hoe de leerlingen van Emmaüs Christus herkenden bij het breken van het brood.

PASEN IN HET LEERPLAN PP

. 226 – 3

DE

GRAAD

Hier is het de bedoeling om dieper in te gaan op bijzonder wordt verwezen naar de geloofsinhoud de Joodse wortels . Via de schriftlezingen wordt het verband gelegd met het leven van Jezus. In het van het liturgische jaar... dit kan vertellenderwijs.

Het accent wordt ook gelegd op dezelfde verhalen vertellen?

actualisatie en inzet .

Ook de ambetante vragen gaan we niet uit de weg: waarom elk jaar hetzelfde feest vieren? waarom naar de mis gaan? waarom altijd maar

PASEN IN HET LEERPLAN PP

. 226 – 3

DE

GRAAD

Doelen:

Kinderen leren de betekenis van de Goede Week en Pasen kennen.

• In de verhalen over de laatste dagen van Jezus (Goede week) ontdekken waar het bij hem in wezen om te doen was.

• in

de verrijzenisverhalen

de overtuiging van de christenen herkennen dat God de levenskeuze en de levensgave van Jezus bevestigt.

• de joodse achtergrond van het christelijke paasfeest leren kennen (pesach).

• de paasboodschap herkennen in het verhaal van de leerlingen van Emmaüs • Op creatieve wijze werken met de paassymbolen (paasvuur, paaskaars, doopwater, paaseieren,... en met tekens van leven in de natuur.

PASEN IN HET LEERPLAN PP

. 179 – 2

DE

GRAAD

De tweede cyclus geeft veel aandacht aan houdingen en gebaren.

de symboliek van de sterke tijden: voorwerpen, kleuren, handelingen, doelen:

kinderen ontdekken de paastijd als een vieren van het leven van Jezus Christus

• belangrijke symbolen uit de paaswake (vuur, paaskaars, water, witte of gouden kleur) leren kennen als tekens van leven en verrijzenis.

W

AT NU MET HET PAASVERHAAL

Kan je het gebruiken? Ja, natuurlijk... gelezen uit de leerplandoelen en vanuit de zorg tot differentiatie over de leerjaren heen.

• Voor de eerste graad: eventueel een afwisseling 1 ste leerjaar het Emmaüsverhaal... band met LA, Brood, Eerste communie.

• 2 de leerjaar het paasverhaal... aansluitend bij het lijden en dood van Jezus • • Voor de derde graad: staan de paasverhalen vermeld als ‘herkenningsverhalen dat God de levenskeuze en de levensgaven van Jezus bevestigt’. Kunnen in 5 of 6 worden gebruikt...

Emmaüs dan in het andere leerjaar...

KAN JE MET DE LEGE GRAFVERHALEN WERKEN

?

  bvb: mana gebruikt het paasverhaal en niet het Emmaüsverhaal. Gekoppeld aan de gedachte: ‘nieuw leven’. (p.388) Ook in het tweede leerjaar.

ook in het vierde jaar: werken rond symbolen van duister en licht... paasverhaal en symbool van een paastuin.