bijzondere veilingvoorwaarden

Download Report

Transcript bijzondere veilingvoorwaarden

1 Veilingvoorwaarden met betrekking tot de veiling ingevolge artikel 3:268 en 3:254 van het Burgerlijk Wetboek van:

het appartementsrecht, kadastraal bekend gemeente

Schiedam

, sectie

I

, complexaanduiding

5000-A

, appartementsindex

1

, omvattende: a. het een/tweede (1/2de) onverdeelde aandeel in de gemeenschap, bestaande uit een perceel grond gelegen te Schiedam met de zich op die grond bevindende opstallen, b. uitmakende een pand, bevattende een beneden- en bovenwoning, met achtertuin en verder toebehoren, plaatselijk bekend Professor Kamerlingh Onneslaan 151AB te Schiedam, ten tijde van de splitsing in appartementsrechten kadastraal bekend gemeente Schiedam, sectie I, nummer 2770, groot een (1) are en zevenendertig (37) centiaren; en het recht op het uitsluitend gebruik van de benedenwoning op de begane grond met achtertuin, souterrain en verder toebehoren, plaatselijk bekend

Professor Kamerlingh Onneslaan 151A te 3112 VG Schiedam

;

te houden op 13 juli 2016 bij inzet en afslag vanaf 13.30 uur, in de veilingzaal van het Vendu Notarishuis aan de Kipstraat 54 te Rotterdam, t.o.v. één der notarissen van Van Heeswijk Notarissen N.V. ALGEMENE VEILINGVOORWAARDEN Op deze openbare verkoping zijn van toepassing de ALGEMENE VEILINGVOORWAARDEN VOOR EXECUTIEVEILINGEN 2006 (verder te noemen: AVVE), van de Nederlandse Vereniging van Hypotheekbanken, welke AVVE zijn ingeschreven in register Hypotheken 4, gehouden ten kantore van de Dienst voor het Kadaster en de Openbare Registers te Rotterdam op één februari tweeduizend zes, in deel 40906 nummer 144, welke als volgt zijn 1. 2. aangepast en aangevuld met de volgende vastgestelde boven deze AVVE prevalerende bijzondere veilingvoorwaarden, zodat de algemene voorwaarden integraal zullen luiden als volgt: ALGEMENE VEILINGVOORWAARDEN

Begrippen

In deze Algemene Veilingvoorwaarden Voor Executieveilingen (AVVE) wordt verstaan onder:

aflevering

het stellen van het registergoed in het bezit van de koper.

afmijnbedrag

het bedrag waarop bij de afslag wordt afgemijnd.

2 7. 8. 3. 4. 5. 6. 9. 10. 11. 12. 13.

akte de command

de notariële akte waarbij de bieder zijn volmachtgever(s) noemt, daaronder eveneens begrepen contracts- en schuldoverneming als bedoeld in artikelen 155 tot en met 159 van afdeling 3 van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek, voor zover bij de bijzondere voorwaarden niet anders is bepaald.

bieder

degene die - al dan niet via het internet - in de veiling een bod uitbrengt, onverschillig of dit bij opbod of afmijning geschiedt, dat als zodanig wordt erkend.

bijzondere veilingvoorwaarden

de naast, in aanvulling op, of in afwijking van deze algemene veilingvoorwaarden geldende bepalingen, vermeld in de akte van veilingvoorwaarden of in het proces-verbaal van inzet en/of afslag.

bod

elk door een gegadigde in de veiling, hetzij bij opbod hetzij bij afmijning al dan niet via internet, geboden bedrag dat als zodanig wordt erkend.

bruto verkoopopbrengst

de koopprijs.

executant

degene(n) in wiens (wier) opdracht de veiling wordt gehouden en die tot het geven van die opdracht krachtens enig recht bevoegd is (zijn). De benaming "verkoper" - voor zover gebezigd - voor de hypotheekhouder, pandhouder of beslaglegger heeft niet ten doel enige wijziging te brengen in de positie waaraan hij zijn bevoegdheid tot veilen ontleent.

gunning

de - al dan niet voorwaardelijke - mededeling van de executant aan de notaris dat de executant het bod heeft aanvaard waardoor, als resultaat van de veiling, de koopovereenkomst tussen de executant qualitate qua en de koper - al dan niet onder voorwaarden - tot stand komt.

inzetsom

het hoogste bij de inzet uitgebrachte en als zodanig erkende bod.

inzetter

degene die bij de inzet het hoogste en als zodanig erkende bod heeft gedaan.

koopprijs

het bod waarvoor wordt gegund.

koper

14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. degene aan wie wordt gegund, tenzij deze in een akte de command heeft verklaard dat één of meer anderen zijn rechtspositie hebben overgenomen, in welk geval de anderen ook als koper worden aangemerkt.

levering

de rechtshandeling die nodig is om de koper eigenaar of gerechtigde te doen worden van/tot het registergoed.

netto verkoopopbrengst

de koopprijs minus alle kosten uit hoofde van de executoriale verkoop, ongeacht op welke wijze deze kosten zijn ontstaan.

notariële verklaring van betaling

de notariële akte waarin ofwel door de notaris wordt verklaard dat de koopprijs, alsmede de overige betalingsverplichtingen, door koper is voldaan ofwel door de executant aan de koper kwijting wordt verleend voor de koopprijs, alsmede de overige betalingsverplichtingen.

notaris

de notaris, de waarnemer of de opvolger van zijn kantoor, belast met de veiling.

proces-verbaal van toewijzing

een samenstel van notariële akten bestaande uit de eventuele afzonderlijke akte van bijzondere voorwaarden, van het/de proces(sen)-verbaal van inzet en afslag, van de eventuele akte van gunning en van de eventuele akte de command en de bij die akten behorende bijzondere voorwaarden of bepalingen.

registergoed

de onroerende zaak die wordt geveild of het te veilen zelfstandig voor overdracht vatbare beperkte recht ten laste van een onroerende zaak. Onder het begrip registergoed wordt mede verstaan het lidmaatschap van een vereniging of een coöperatie, rechtgevend op het uitsluitend gebruik van één of meer onroerende zaken of gedeelten daarvan. Het begrip registergoed omvat ook de roerende zaken bedoeld in artikel 3:254 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek, die krachtens het daar vermelde pandrecht en het daar bedoelde beding, samen met de onroerende zaak worden geveild.

tot bewoning bestemde onroerende zaak

de onroerende zaak waarvan het aannemelijk is dat het voor bewoning bestemd zal zijn en waarbij het niet evident is dat het ter belegging zal worden aangehouden. 3

4 21. 22.

veiling

de executoriale verkoop van registergoederen in het openbaar, ten overstaan van een notaris dan wel uitsluitend of gelijktijdig via internet via een algemeen toegankelijke website, in opdracht van een hypotheekhouder, een pandhouder van een onder 19 vermeld lidmaatschap of een beslaglegger.

website

een of meer algemeen toegankelijke websites, welke zijn ingericht om te adverteren en/of om - met passende technische maatregelen om de betrouwbaarheid en veiligheid van de veiling te waarborgen - de mogelijkheid te bieden om een bod uit te brengen op de veiling.

Omschrijving registergoed

Artikel 1 1. De executant is gehouden het registergoed in de bijzondere veilingvoorwaarden zo veel mogelijk op de in het rechtsverkeer 2. 3. gebruikelijke wijze te omschrijven, zo mogelijk met vermelding van of verwijzing naar die bijzonderheden, die mede de inhoud van de eigendom, respectievelijk het recht, zoals ter veiling aangeboden, bepalen. Eventuele bijzonderheden die gedurende de veiling bekend worden, zullen zo spoedig mogelijk worden gepubliceerd op de website. De omschrijving van een beperkt recht dient voorts bij voorkeur te bevatten de vermelding of de verwijzing naar: - - de akte van vestiging en eventuele nadien in de openbare registers ingeschreven akten van wijziging of aanvulling; de op dat recht eventueel van toepassing verklaarde algemene - - voorwaarden; de geldende civielrechtelijke bestemming van het recht; de geldende al dan niet periodiek verschuldigde vergoeding ter zake van dat recht en de eventuele mogelijkheid van herziening daarvan; en de tijdsduur van dat recht. - De omschrijving van een appartementsrecht dient voorts bij voorkeur te bevatten de vermelding van of de verwijzing naar: - het toepasselijke reglement van splitsing; - de van het bestuur van de Vereniging van Eigenaars opgegeven al dan niet periodiek verschuldigde bijdrage, de opbouw van deze bijdrage (waarbij duidelijk wordt gemaakt welk gedeelte eigenaarslasten en welk gedeelte gebruikerslasten zoals

5 4. stookkosten betreft), de opgaven van de reserve- casu quo onderhoudsfondsen en alle overige door de notaris relevant bevonden informatie; dan wel - de verklaring van de notaris dat er geen (volledige en/of tijdige) opgave werd verkregen of dat de Vereniging van Eigenaars kennelijk niet actief is. De omschrijving van een lidmaatschap dient bij voorkeur te bevatten de vermelding van of de verwijzing naar: - de geldende statuten en reglementen met eventuele - - toelatingsbepalingen; de door het bestuur van de vereniging of coöperatie opgegeven al dan niet periodiek verschuldigde bijdrage, dan wel een verklaring van de notaris dat geen opgave werd ontvangen; het hypotheekrecht waarmee gebouw en grond van de vereniging waarop het lidmaatschap betrekking heeft, zijn bezwaard. 4.

Organisatie van de veiling

Artikel 2 1. De organisatie, voorbereiding en de volledige tenuitvoerlegging van de veiling berusten bij de notaris. 2. 3. De notaris maakt de veiling en de veilingvoorwaarden bekend. De notaris informeert de gegadigden zo spoedig en zo goed mogelijk omtrent de verschuldigdheid van de voor rekening van de koper komende belastingen en kosten. De notaris heeft de bevoegdheid, ook zonder opgave van redenen: - een bod niet als zodanig te erkennen; - - een of meer gegadigden van de veiling uit te sluiten; bij de inzet de veiling zo mogelijk te hervatten bij het voorlaatste 5. 6. 7. bod, opnieuw tot afslag over te gaan, de veiling af te gelasten of te onderbreken; - andere, naar zijn oordeel noodzakelijke, maatregelen te treffen. De notaris stelt vast of bij het uitbrengen van het bod een zodanige vergissing is gemaakt, dat, naar het oordeel van de notaris, de bieder niet aan het uitbrengen van zijn bod gehouden kan worden. Het oordeel van de notaris omtrent alles wat zich tijdens de veiling voordoet en de uitleg of de toepassing van de veilingvoorwaarden, is - bij wijze van bindend advies - beslissend. Voor alles wat de veiling betreft, kiezen de bij de veiling betrokken partijen woonplaats op het kantoor van de notaris.

6 8. Indien bij de notaris overeenkomstig de wet onderhandse biedingen worden gedaan, stuurt de notaris onverwijld een afschrift van het geschrift waaruit die bieding blijkt aan de executant, iedere beslaglegger en de eigenaar van of gerechtigde tot het registergoed.

Wijze van veilen

Artikel 3 1. De veiling vindt plaats in twee fasen: - - de eerste, de inzet, bij opbod; de tweede, de afslag, bij afmijning. Dit gebeurt na elkaar in één ronde, of gespreid over twee rondes met ten minste één (1) week en ten hoogste vijf (5) weken tussenruimte, waarbij een ronde als volgt kan worden ingevuld: 2. - - - in een zitting in de zaal; geheel via de website; in de zitting in een zaal, waarbij gelijktijdig ook via de website kan worden geboden. Indien men besluit de twee fasen in een afzonderlijke ronde onder te brengen, dan dient men beide rondes op dezelfde wijze in te vullen. Het bieden bij opbod geschiedt openlijk op duidelijk waarneembare 3. 4. 5. wijze. Het bieden bij afmijning geschiedt dan wel mondeling door het roepen van het woord "mijn" bij het afroepen van het bedrag door de afslager, dan wel elektronisch op de wijze zoals voorzien op de website. Indien meerdere personen in de tweede fase van de veiling, de afslag, tegelijk het hoogste bod uitbrengen, wordt terstond opnieuw bij opbod vanaf dit hoogste bod opgeboden. Aan deze bieding bij opbod kunnen ook anderen dan de bieders die het hoogste bod hebben uitgebracht deelnemen. De notaris zal daarbij aangeven met welke minimumbedragen het opbieden plaats zal vinden boven dit hoogste bod. Het verdient de voorkeur dat de notaris het opbieden laat plaatsvinden met lage minimumbedragen van maximaal vijfhonderd euro (€ 500,00), indien het hoogste bod lager is dan vijfhonderd duizend euro (€ 500.000,00). Indien alsdan geen hoger bedrag zou worden uitgebracht, zijn de eerdere afmijners hoofdelijk voor een gelijk deel de gezamenlijke bieders en kan de executant nog bepalen aan wie het gegund wordt. Het hoogste bod is gelijk aan het afmijnbedrag tenzij er duidelijk en expliciet in de bijzondere veilingvoorwaarden is opgenomen dat het hoogste bod gelijk is aan de optelsom van het afmijnbedrag en de

7 6. inzetsom. In het eerste geval dient het afmijnbedrag hoger dan de inzetsom te zijn. Wordt niet afgemijnd, dan geldt de inzetsom als hoogste bod. Indien de executant meer registergoederen in veiling brengt, kan hij deze bij de afslag, behalve afzonderlijk, ook in één of meer combinaties aanbieden, mits het voornemen daartoe bekend is gemaakt uiterlijk bij het begin van de veilingfase waarin de afslag plaatsvindt. Aan het al dan niet in veiling brengen van massa's kunnen - al dan niet voorafgaande aan de afslagfase - voorwaarden worden gesteld, zoals het niet in de

Bod

Artikel 4 1. Elk bod is onvoorwaardelijk, onherroepelijk en zonder enig voorbehoud. 2. 3. massa betrekken van een kavel indien het op een hoger bedrag wordt afgemijnd dan het daartoe door de notaris gedurende de veiling te noemen bedrag. Indien meer personen samen een bod uitbrengen of samen kopen, zijn zij hoofdelijk verbonden voor de op hen krachtens de veiling rustende verplichtingen. Een bod is niet meer van kracht zodra: - - een hoger bod is uitgebracht, tenzij dat bod tijdens de zitting wordt afgewezen; vaststaat dat niet wordt gegund; of - de veiling wordt afgelast. Het hoogste bod bij de inzet blijft echter van kracht, tenzij eerder aan een ander wordt gegund of vaststaat dat niet wordt gegund. Hetzelfde geldt bovendien voor de hoogste biedingen op kavels ingeval in combinatie wordt geveild.

Bieden voor een ander

Artikel 5 1. Degene die in de veiling een bod uitbrengt, wordt aangemerkt als bieder, ook als hij verklaart niet voor zichzelf te hebben geboden. 2. Iedere bieder heeft, ook zonder dat hij zich dit uitdrukkelijk heeft voorbehouden, het recht overeenkomstig het hierna in lid 3 bepaalde te verklaren dat hij het bod heeft uitgebracht namens één of meer anderen, welke andere(n) hierna verder word(t)(en) aangeduid met "vertegenwoordigde". Eveneens is het mogelijk om op grond van contracts- en schuldoverneming als bedoeld in afdeling 3 van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (de artikelen 155 tot en met 159) een bieder te

8 3. 4. 5. laten verklaren dat een vertegenwoordigde de rechten en de verplichtingen van de bieder uit hoofde van de executoriale verkoop zal overnemen. Deze verklaring dient vóór de betaling van de koopprijs door de bieder aan de notaris te worden gedaan en eveneens door de vertegenwoordigde schriftelijk te zijn bevestigd. Van deze verklaring en bevestiging dient te blijken uit het proces-verbaal van inzet en/of afslag of uit een daartoe door de notaris op te maken akte de command, waardoor de vertegenwoordigde in de rechten en verplichtingen krachtens de veiling treedt, alsof hij zelf het bod heeft uitgebracht, behoudens het hierna in lid 4 bepaalde. De bieder is, naast de vertegenwoordigde, hoofdelijk verbonden voor de nakoming van de verplichtingen van de koper krachtens de veiling. Indien de bieder, ingeval de vertegenwoordigde in verzuim is, de (resterende) koopprijs - conform artikel 12 lid 1 (slot) - geheel voor eigen rekening voldoet, wordt hij geacht de koopovereenkomst voor zichzelf te hebben aangegaan, in welk geval de levering van het registergoed aan hem plaatsvindt en hem kwijting wordt verleend. Van een en ander dient uit de notariële verklaring van betaling te blijken. Dit lid laat onverlet de rechten die de bieder en de vertegenwoordigde jegens elkaar kan doen gelden. Het in de voorgaande leden bepaalde geldt ook voor degene die verklaart te bieden als gevolmachtigde of vertegenwoordigingsbevoegd orgaan van een rechtspersoon, tenzij het een publiekrechtelijk lichaam betreft en degene die heeft geboden tijdens de zitting aan de notaris verklaart en aantoont namens dat lichaam te handelen, in welk geval dat lichaam als bieder wordt aangemerkt.

Meer executanten

Artikel 6 1. Indien de veiling geschiedt in opdracht van meer executanten, worden zij tezamen aangemerkt als één executant. Zij zijn hoofdelijk verbonden 2. voor de uit de veiling en de opdracht daartoe voortvloeiende verplichtingen. Uit de opdracht tot veiling - die schriftelijk (danwel digitaal, doch schriftelijk reproduceerbaar) dient te worden gegeven - dient te blijken wie van de executanten namens de anderen bevoegd is alle beslissingen terzake van de veiling te nemen, waaronder die van al of niet gunning en afgelasting.

9

Inzetpremie

Artikel 7 1. De inzetter heeft het recht op een inzetpremie, ten bedrage van één procent (1%) van zijn inzetsom. Indien de inzetter omzetbelasting verschuldigd is, is deze in de inzetpremie begrepen en dient de inzetter onverwijld uit eigen beweging aan de notaris een factuur uit te reiken. In de veilingvoorwaarden wordt bepaald ten laste van wie de inzetpremie komt. Bij tot bewoning bestemde onroerende zaken komt de inzetpremie voor rekening van executant. 2. 3. De notaris betaalt de inzetpremie door aan de inzetter, zodra deze de inzetpremie heeft ontvangen en nadat de notariële verklaring van betaling is gepasseerd. Er zal geen rente worden vergoed over de inzetpremie. Indien de veiling - om redenen die niet aan de inzetter toerekenbaar zijn - na de inzet wordt ingetrokken, vervalt het recht op inzetpremie niet en wordt deze - zodra deze gelden zijn ontvangen door de notaris - voldaan uit de gelden die de executant daartoe bij de notaris dient te storten.

Gunning, beraad, niet-gunning en afgelasting

Artikel 8 1. De koopovereenkomst ingevolge de veiling komt tot stand door de gunning. De overdracht komt tot stand door de inschrijving van het proces-verbaal van toewijzing in de openbare registers, waarbij tevens 2. de notariële verklaring van betaling dient te worden overgelegd. De executant heeft het recht niet te gunnen of zich omtrent het al of niet gunnen te beraden. De termijn van beraad eindigt per het moment dat de executant zich omtrent de gunning heeft uitgesproken. Executant mag - voor zover zij dat wenst - voorwaarden aan haar gunning verbinden. 3. 4. 5. 6. Nadat het hoogste bod bekend is geworden, dient de executant te verklaren of hij al dan niet voorwaardelijk gunt en aan wie, of hij gebruik maakt van het recht van beraad of dat hij niet gunt. Deze verklaring dient opgenomen te worden in het proces-verbaal van inzet en/of afslag. De verkoper kan gunnen aan de hoogste bieder of aan de inzetter. Van de gunning na beraad dient te blijken uit een notariële akte, waarin wordt vermeld wanneer de gunning onvoorwaardelijk heeft plaatsgevonden en uit welke akte moet blijken aan welke bieder is gegund. Bij veiling in combinatie kan de executant aan bieders voor kavels gunnen, zelfs als het bod voor de combinatie van die kavels hoger is.

10 7. 8. De veiling kan, zolang niet onvoorwaardelijk is gegund of zolang de voorzieningenrechter geen goedkeurende beschikking heeft afgegeven, steeds en zonder opgave van redenen door de executant worden ingetrokken of afgelast. Het is daarbij niet van belang welke belanghebbende de koopovereenkomst heeft ingediend. De belangen van de executant en/of de geëxecuteerde om het registergoed te kunnen behouden en/of een zo hoog mogelijke netto verkoopopbrengst te verkrijgen prevaleren te allen tijde boven de belangen van de koper om het registergoed voor het door hem uitgebrachte bod te verkrijgen. Een en ander brengt met zich mee dat indien zich incidenten voordoen die tot gevolg hebben dat de netto opbrengst aanzienlijk dreigt te worden aangetast, de executant de veiling moet kunnen afgelasten. Dit geldt met name ook voor de gevallen waarin het risico voor calamiteiten of incidenten zoals schade aan het registergoed, door brand, molest, strippen van het registergoed of als 1. gevolg van bewoners/gebruikers die niet te ontruimen zijn, dan wel soortgelijke incidenten die niet afdoende zijn verzekerd, terwijl de risico's voor deze incidenten niet voor rekening van de koper zijn of kunnen worden gebracht. Zodra de netto verkoop opbrengst zwaarder dreigt te worden aangetast wanneer de veiling wordt voortgezet en de executant het recht heeft om de veiling in te trekken en tot herveiling over te gaan, kan de executant de koper in de gelegenheid stellen om de executoriale verkoop toch af te wikkelen onder nader door de executant vast te stellen condities en op zodanige wijze dat de netto verkoopopbrengst daardoor niet (ten volle) wordt getroffen.

Belasting en kosten

Artikel 9 Voor zover verschuldigd worden aan de koper in rekening gebracht: a. b. c. de overdrachtsbelasting en/of de omzetbelasting; het honorarium van de notaris; de inzetpremie, tenzij het een voor bewoning bestemde onroerende zaak betreft of de executant mededeelt in de bijzondere voorwaarden dat de inzetpremie voor rekening van de netto-opbrengst dient te komen; d. e. het kadastrale recht en de kosten van kadastrale recherche; de kosten van doorhaling van de inschrijvingen van hypotheken en beslagen, tenzij het een voor bewoning bestemde onroerende zaak betreft;

11 2. 3. 4. f. g. h. de kosten van advertenties en biljetten, afslagersloon en zaalhuur, tenzij het een voor een bewoning bestemde onroerende zaak betreft; de eventuele kosten van executie ter voorbereiding en organisatie van de veiling voor zover hiervoor niet reeds vermeld, tenzij het een voor een bewoning bestemde onroerende zaak betreft; de eventuele kosten van executie voor zover hiervoor niet reeds vermeld, zoals advocaatkosten, gerechtelijke kosten, griffierechten in verband met executiegeschillen, beroep op het i. huurbeding, onderhandse executie en dergelijke, tenzij het een voor bewoning bestemde onroerende zaak betreft; de kosten ingevolge de bijzondere veilingvoorwaarden; j. de kosten van ontruiming. De executant is verplicht in de bijzondere veilingvoorwaarden te verklaren of ter zake van de levering krachtens de wet omzetbelasting verschuldigd is en welke (verleggings)regelingen en/of resoluties alsdan wel of niet van toepassing zijn. Indien omzetbelasting verschuldigd is, is deze niet in het bod, noch in de koopprijs begrepen. De omzetbelasting wordt naast de koopprijs afzonderlijk in rekening gebracht, tenzij de omzetbelasting naar koper wordt verlegd. De aan de koper af te geven aankoopnota dient het bedrag aan omzetbelasting afzonderlijk te vermelden. De in dit artikel vermelde lasten, belastingen en kosten maken nimmer deel uit van het gedane bod, maar zijn daar boven verschuldigd. Voor rekening van executant komen alle in lid 1 genoemde en verschuldigde lasten ingeval de executant de veiling afgelast, of voor zover ze niet bij koper in rekening kunnen worden gebracht, aangezien het een tot bewoning bestemde onroerende zaak betreft.

Tijdstip van betaling

Artikel 10 1. Het door de koper verschuldigde dient te worden betaald binnen de volgende termijnen: a. de waarborgsom volgens artikel 12 lid 1: uiterlijk drie (3) werkdagen volgende op de afslag om vijf uur in de middag of zoveel eerder als de executant mocht hebben gegund, of zoveel eerder of later als de notaris zulks al dan niet in de veilingvoorwaarden bepaalt;

12 2. 3. 4. b. de koopprijs en alle verdere voor koper komende kosten: uiterlijk zes (6) weken na de gunning of zoveel eerder of later als de notaris zulks al dan niet in de veilingvoorwaarden bepaalt en een en ander onder verrekening van de sub a hiervoor bedoelde waarborgsom, alsmede de eventueel door de notaris daarover te vergoeden rente. Als vaststaat dat de veiling geen doorgang vindt of de executant niet tot gunning overgaat, dienen de door executant te betalen kosten zoals executiekosten en inzetpremie zo spoedig mogelijk te worden voldaan door de executant. Indien de grootte van het te betalen bedrag op het moment van opeisbaar worden nog niet vaststaat, dient een door de notaris daarvoor te schatten bedrag te worden voldaan, ter nadere verrekening. Zodra de koper nalatig is in enige betalingsverplichting, geldt dit als verzuim in de zin van artikel 22 en dient hij in afwijking van artikel 22 zonder dat enige ingebrekestelling nodig is, vanaf dat moment over het verschuldigde bedrag de wettelijke rente met een minimum van acht procent (8%) te vergoeden.

Wijze van betaling, kwijting

Artikel 11 1. Al het door de koper en executant terzake van de veiling verschuldigde, waaronder begrepen de koopprijs en de overdrachtsbelasting casu quo 2. de omzetbelasting, dient te worden gestort bij de notaris op de door de notaris aan te geven wijze in euro's. Het recht van de koper om de betaling op te schorten of verrekening toe te passen wordt, voor zover de wet dit toestaat, uitdrukkelijk uitgesloten, behoudens verrekening met de gestorte en niet bestede waarborgsom of 3. 4. met de aan de koper verschuldigde inzetpremie. Zodra de koper aan al zijn betalingsverplichtingen krachtens de veiling heeft voldaan, zal daarvan blijken uit een notariële verklaring van betaling. De kosten - uit welken hoofde ook - die op grond van de wet en/of artikel 9 van deze voorwaarden niet aan koper in rekening kunnen worden gebracht, omdat het registergoed een tot bewoning bestemde onroerende zaak betreft, worden als kosten ingehouden op de bruto verkoopopbrengst. De als gevolg daarvan resterende netto verkoopopbrengst zal vervolgens conform de wet onder de belanghebbenden worden verdeeld. De executant is derhalve niet

13 verplicht om deze kosten in handen van de notaris te storten, tenzij de opbrengst te laag is om daaruit al deze kosten te voldoen.

Waarborgsom

Artikel 12 1. De koper dient aan de notaris een waarborgsom te betalen, ten bedrage van tien procent (10%) van de koopprijs, of zoveel meer of minder als de notaris in de bijzondere veilingvoorwaarden zal bepalen, doch altijd met een minimum van vijf duizend euro (€ 5.000,00), eveneens tenzij de bijzondere veilingvoorwaarden anders bepalen. Ingeval van een akte de 2. command worden de betalingen van de waarborgsom en de kosten geacht te zijn gedaan door degene die uiteindelijk afneemt. De notaris restitueert de waarborgsom aan de koper, indien de koopovereenkomst anders dan door een toerekenbare tekortkoming van de koper is ontbonden, tenzij de executant en de koper anders zijn overeengekomen. 3. Indien de koper in verzuim is in de nakoming van zijn verplichtingen, of indien niet vaststaat of hij in verzuim is, houdt de notaris - behoudens eensluidende betalingsopdracht van executant en koper - de door de koper gestorte waarborgsom onder zich, totdat ingevolge een in kracht van gewijsde gegane beslissing van de bevoegde rechter of andere bindende uitspraak vaststaat aan wie uitbetaling moet plaatshebben. Onder een in kracht van gewijsde gegane beslissing wordt mede verstaan een aan de woonplaats van gedaagde betekend verstekvonnis, waartegen binnen zes (6) weken na de datum van die betekening geen verzet is gedaan. De notaris brengt op deze waarborgsom in mindering de volgens artikel 9 ten laste van de koper komende belastingen en kosten, voor zover 4. verschuldigd en nog niet voldaan. Indien een bankgarantie is afgegeven als hierna in lid 4 bedoeld, dan dient die garantie gedurende die tijd te worden verlengd, bij gebreke waarvan de notaris verplicht is om de bankgarantie te innen. De koper kan aan zijn verplichting tot betaling van een waarborgsom ook voldoen door aan de notaris voor eenzelfde bedrag een garantieverklaring af te geven, die: a. onvoorwaardelijk is en geldig is tot ten minste één (1) maand na de voor de betaling van de koopprijs vastgestelde uiterlijke datum;

14 5. b. afgegeven dient te zijn door een bank of instelling die onder toezicht staat krachtens de Wet toezicht kredietwezen of de Wet toezicht verzekeringsbedrijf; c. de clausule bevat dat de desbetreffende bank of instelling op eerste verzoek van de notaris het bedrag van de garantie aan de notaris zal uitkeren. Indien het bedrag van de garantie niet tot uitkering is gekomen en op de koper geen betalingsverplichtingen meer rusten, bericht de notaris de bank of instelling dat de garantie kan vervallen. Het omtrent de waarborgsom met betrekking tot de koper bepaalde, geldt ook voor degene die overeenkomstig artikel 5 voor hem heeft geboden, en voor de inzetter, met dien verstande dat voor deze laatste het bedrag van de waarborgsom dan wordt berekend over de inzetsom. Deze waarborg vervalt en wordt ongedaan gemaakt, zodra de verplichtingen krachtens de veiling van de inzetter of de bieder zijn 6. geëindigd. Indien de koper of inzetter of degene die afmijnt niet op tijd voldoet aan zijn verplichting tot storting van een waarborgsom casu quo afgifte van een garantieverklaring, geldt dit als verzuim waarop het bepaalde in artikel 22 van toepassing is, met dien verstande dat ingebrekestelling niet vereist is.

Toerekening betalingen

Artikel 13 1. De betalingen door of namens de koper aan de notaris gedaan, strekken ter voldoening van het door de koper verschuldigde, en wel in volgorde: a. de ingevolge de inhoud van de akte(n) verschuldigde overdrachtsbelasting en overige kosten als vermeld in artikel 9 lid 2. b. c. 1; rente, boete en schadevergoeding; de koopprijs, met inachtneming van het bepaalde in artikel 11 lid 2. Indien in de betaling krachtens artikel 10 lid 1 onder a een bedrag bestemd voor overdrachtsbelasting is begrepen die niet verschuldigd blijkt te zijn, wordt dit bedrag niet aan de koper gerestitueerd, maar aangemerkt als waarborgsom volgens artikel 12 casu quo als toevoeging daaraan.

Informatieplicht

Artikel 14

15 De bieder, de koper en de vertegenwoordigde zijn verplicht zich tegenover de notaris te legitimeren en al die informatie te verstrekken die nodig is om te kunnen nagaan of aan de financiële verplichtingen ingevolge de veiling kan worden voldaan. Zij geven door het uitbrengen van het bod toestemming aan de notaris, waar nodig, die informatie in te winnen. De notaris is gerechtigd maar niet verplicht ter zake informatie in te winnen.

Bijzondere lasten, beperkingen en uitsluitingen

Artikel 15 1. De executant staat er niet voor in dat het registergoed wordt geleverd vrij van bijzondere lasten en beperkingen, waaronder mede begrepen beperkte rechten, erfdienstbaarheden, en kwalitatieve verplichtingen. De koper kan zich er niet op beroepen dat het registergoed behept is met een last of een beperking die er niet op had mogen rusten, of dat het niet aan de overeenkomst beantwoordt, tenzij de executant dat wist. Evenmin staat de executant in voor de afwezigheid van materiële gebreken in of aan het registergoed waaronder mede begrepen eventuele verontreiniging van de bodem. De koper aanvaardt de in de bijzondere veilingvoorwaarden vermelde bijzondere lasten en beperkingen, tenzij deze ingevolge de bijzondere veilingvoorwaarden op verzoek van de executant niet aan de koper worden opgelegd met inachtneming van artikel 517 lid 2 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Van koper wordt verwacht dat hijzelf onderzoek instelt op alle in dit lid genoemde punten, dan wel dat hij als hij dit onderzoek achterwege laat of gelaten heeft hij welbewust de daaraan verbonden risico's aanvaardt zonder enig voorbehoud of enige aanspraak jegens de executant of de notaris. De koper aanvaardt niet alleen de in de bijzondere veilingvoorwaarden vermelde aan het registergoed verbonden bijzondere bepalingen, waaronder begrepen doch niet beperkt tot erfdienstbaarheden, buurwegen en/of kwalitatieve verplichtingen, doch ook die, welke niet vermeld zouden zijn in de bijzondere veilingvoorwaarden en (achteraf) wel blijken te bestaan. Koper aanvaardt zonder voorbehoud dat de executant en de notaris zich bij hun onderzoek naar deze lasten en beperkingen beperken tot hetgeen voortkomt in de laatste titel van aankomst en hetgeen zij feitelijk uit andere bronnen van het registergoed weten met betrekking tot deze lasten en beperkingen. Het registergoed wordt, indien de bijzondere veilingvoorwaarden niet anders bepalen, verkocht vrij van daarop

16 2. 3. 4. rustende rechten of beperkingen, voorzover deze niet door de executant geëerbiedigd of aanvaard behoeven te worden. Voorzover de wet zulks toelaat, sluiten de notaris en de executant elke aansprakelijkheid uit. Voorzover de wet zulks toelaat, verlenen de notaris en de executant geen enkele vrijwaring. De executant beschikt - tenzij de bijzondere veilingvoorwaarden anders bepalen - niet over een energieprestatiecertificaat dan wel een gelijkwaardig document als bedoeld in het Besluit energieprestatie gebouwen. Koper is hiermee volledig bekend en vrijwaart executant voor alle (eventuele) aanspraken ter dier zake. Koper is zich ervan bewust, dat indien hij een energieprestatiecertificaat dan wel een gelijkwaardig document als bedoeld in het Besluit energieprestatie gebouwen wenst te verkrijgen, hij daartoe zelf dient zorg te dragen.

Omschrijving van de leveringsverplichting

Artikel 16 1. De executant is verplicht aan de koper de eigendom of - indien het 2. registergoed een ander recht betreft - dat recht te leveren. Indien de door executant opgegeven maat of grootte of verdere omschrijving van het registergoed niet juist is, zal geen van de partijen daaraan enig recht ontlenen. Dit lijdt ten opzichte van de koper uitzondering, indien de desbetreffende door de executant gedane opgave 3. niet te goeder trouw is geschied. Indien het registergoed verhuurd of verpacht is voordat de veiling werd aangezegd en de executant en/of de koper niet het recht hebben de huur of de pacht te beëindigen op grond van artikel 3:264 van het Burgerlijk Wetboek of van artikel 2:505 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, gaan de rechten en plichten uit de huur of pacht op de koper over voor zover de wet dit voorschrijft. Indien huur- en pachttermijnen alsmede overige aanspraken zijn verpand aan de executant of derden, dient deze daarvan mededeling te doen in de bijzondere veilingvoorwaarden. Op het moment direct na het ondertekenen van de notariële verklaring van betaling doet de executant van rechtswege afstand van het pandrecht, waaronder begrepen van de bevoegdheid tot het innen van nog niet betaalde huur- en pachttermijnen, hetgeen door de koper wordt aanvaard. De nog niet door de executant geïnde huur- of pachttermijnen vallen aan de koper toe, zonder dat hij tot enige verrekening gehouden is met de executant.

17 4. 5. Waarborgsommen die huurders hebben gestort in handen van de schuldenaar worden niet verrekend, tenzij de notaris en/of de executant beschikt over deze gelden. In de bijzondere veilingvoorwaarden kan een afwijkende regeling worden opgenomen. Roerende zaken die op of in het registergoed aanwezig zijn en niet vallen onder de omschrijving bedoeld in artikel 3:254 van het Burgerlijk Wetboek, zijn niet in de verkoop of levering begrepen, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld in de bijzondere veilingvoorwaarden. Indien het registergoed een ander recht dan eigendom betreft, geldt het in dit artikel bepaalde voor zover de voorwaarden van dat recht niet anders luiden.

Levering

Artikel 17 1. Zodra de aan de gunning verbonden voorwaarde van algehele betaling is vervuld, kan de levering van het registergoed worden voltooid als in de 2. leden 2 en 3 omschreven. Zowel de koper als de executant kan dit eenzijdig bewerkstelligen. De levering van het registergoed geschiedt door de inschrijving in de openbare registers van de eventuele afzonderlijke akte van bijzondere 3. 4. 5. veilingvoorwaarden, van het/de proces(sen)-verbaal van inzet en afslag, van de eventuele akte van gunning, van de eventuele akte de command, samen met de notariële verklaring van betaling. Zonder bovenbedoelde notariële verklaring van betaling zijn de overige genoemde akten niet bestemd en evenmin geschikt voor inschrijving in de openbare registers en kunnen deze derhalve de overdracht niet bewerkstelligen. In geval van veiling van een lidmaatschap kunnen de ter zake van de veiling opgemaakte akten de overdracht van het lidmaatschap, met inachtneming van de daarvoor in de statuten gestelde eisen, eerst tot stand brengen nadat zij gevolgd zijn door de notariële verklaring van betaling. Na de levering kan ontbinding van de koopovereenkomst niet meer gevorderd worden. Dit beding is naar het oordeel van executant en koper in de onderhavige executieverkoop een kernbeding als bedoeld in artikel 6:231 van het Burgerlijk Wetboek, zonder welke de overeenkomst niet tot stand zou zijn gekomen. De notaris handelt met de door hem ontvangen netto verkoopopbrengst op de wijze als de wet in artikel 3:270 van het Burgerlijk Wetboek of in

18 6. artikel 551 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering aan de notaris voorschrijft. De executant is niet tot enige assistentie gehouden bij de doorhaling van inschrijvingen van vervallen hypotheken, beslagen en beperkte rechten bedoeld in artikel 3:273 leden 2 en 3 van het Burgerlijk Wetboek, behoudens voor zover het betreft de inschrijvingen van vervallen beperkte rechten die ten behoeve van de executant zelf zijn gevestigd.

Risico en verzekering

Artikel 18 1. Het registergoed is voor risico van de koper vanaf de gunning, tenzij het een voor bewoning bestemde onroerende zaak betreft. Indien het een voor bewoning bestemde onroerende zaak betreft, is het registergoed 2. voor risico van de koper per het moment van de inschrijving van het proces-verbaal van toewijzing. Voor zover de voor bewoning bestemde onroerende zaak niet voor risico is van de koper als bedoeld in artikel 525 lid 4 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, komt de onroerende zaak voor risico van de geëxecuteerde, tenzij het beheerbeding is ingeroepen. Nu de geëxecuteerde naar alle waarschijnlijkheid geen verhaal zal bieden en/of mogelijk niet (afdoende) verzekerd is, wordt koper aangeraden om de onroerende zaak na de veiling al in voorlopige dekking te nemen. De koper is verplicht vanaf het moment dat hij het risico draagt ervoor te zorgen dat de tot het registergoed behorende opstallen bij een solide verzekeringsmaatschappij op de in Nederland bij schadeverzekeringsmaatschappijen gebruikelijke voorwaarden voor herbouwwaarde verzekerd zijn. Deze verplichting geldt niet voor zover de koper kan aantonen, dat een 3. dergelijke verzekering in redelijkheid niet mogelijk is of de koper een overheidsinstantie is die haar opstallen niet pleegt te verzekeren. De koper dient desverlangd het bewijs van verzekering en van premiebetaling over te leggen. De executant is bevoegd bij de verzekeringsmaatschappij inlichtingen te vragen. Is de koper nalatig in zijn verplichting tot verzekeren of in het verstrekken van informatie daarover, dan is de executant gemachtigd de verzekering op naam en voor rekening van de koper te sluiten. Uitkeringen onder deze polis strekken, als de schade zich heeft voorgedaan vóór de inzet (in geval van onderhandse verkoop vóór de ondertekening van de koopovereenkomst) ten gunste van de executant

19 en de belanghebbenden. Indien de schade zich na de inzet of de ondertekening van de koopovereenkomst voordoet komt de uitkering van de polis in mindering op de inzetsom of de koopprijs en de in artikel 9 lid 1c en volgende bijkomende kosten. Een uitkering daarboven komt alsnog toe op de wijze als is voorzien bij de rangregeling aan de belanghebbenden van artikel 3:270 lid 5 van het Burgerlijk Wetboek.

Aflevering

Artikel 19 1. Aflevering van het registergoed vindt, tenzij in de bijzondere 2. 3. veilingvoorwaarden anders is bepaald, plaats op de dag dat de koopprijs moet worden betaald, mits de koper de koopprijs en alle overige ter zake van de veiling door hem verschuldigde bedragen heeft voldaan. De executant zal de koper - voor zover feitelijk mogelijk - in de gelegenheid stellen het registergoed voor de levering te bezichtigen. Het registergoed wordt afgeleverd in de feitelijke toestand waarin het 4. 5. zich op het moment van aflevering blijkt te bevinden. Indien het registergoed na de onvoorwaardelijke gunning, geheel of gedeeltelijk, tenietgaat, wordt beschadigd of anderszins in waarde daalt kan dit, ongeacht de oorzaak, niet aan de executant worden tegengeworpen. De aanwezigheid van bewoners en/of gebruikers bij de aflevering van het registergoed is voor rekening en risico van de koper. De feitelijke levering (aflevering) zal plaatsvinden direct na betaling van de koopprijs te vermeerderen met kosten en verdere bedragen waarvoor koper aansprakelijk is. Door betaling van de koopprijs aanvaardt de koper de aflevering van het registergoed in de feitelijke staat waarin het registergoed zich op het moment van onvoorwaardelijke gunning zal bevinden en aanvaardt de koper voorts dat het registergoed vanaf het moment van de feitelijke aflevering voor zijn rekening en risico komt. Koper zal het registergoed derhalve voldoende verzekerd houden vanaf de overgang van het risico en na ontvangst van de koopsom kan executant ervan uitgaan dat koper op het moment van de betaling niet bekend was met gebreken die voor rekening en risico van de executant komen en dat koper reeds voor de betaling heeft voldaan aan zijn onderzoeksplicht als bedoeld in artikel 15 van deze algemene voorwaarden, zodat alle daarmee geconstateerde gebreken voor rekening en risico van koper komen. 6. Indien de tot bewoning bestemde onroerende zaak voor het tijdstip van risico-overgang wordt beschadigd, dan wel geheel of gedeeltelijk

20 verloren gaat, dan zal de executant besluiten niet te gunnen, tenzij binnen vier werkdagen na het onheil: a. koper uitvoering van de veilingkoop verlangt, in welk geval verkoper - zonder enige bijzondere tegenprestatie naast de vastgestelde koopprijs en de door koper verschuldigde veilingkosten - aan koper op de overeengekomen dag van eigendomsoverdracht de onroerende zaak aflevert in de staat waarin deze zich dan bevindt, met daarbij alle rechten en b. aanspraken welke verkoper ter zake van het onheil - hetzij uit hoofde van verzekering, hetzij uit andere hoofde - jegens derden toekomen, voor zover zulke uitkeringen daadwerkelijk door executant en/of de notaris worden ontvangen; dan wel; executant de schade - eventueel na bezichtiging (zo nodig) op grond van artikel 3:267a lid 3 BW en in ieder geval nadat koper aannemelijk heeft kunnen maken, verklaart dat de schade voor rekening en risico van de executant komt - voor rekening van de netto verkoopopbrengst te zullen herstellen. In het laatste geval verschuift een eerder overeengekomen datum van gunning naar de dag volgend op die waarop de gerezen problemen zijn verholpen. Vindt herstel niet ten genoegen van koper plaats, dan mag de executant alsnog 1. besluiten om niet te gunnen.

Indien de executant overweegt om niet te gunnen, dient koper - op verzoek van de executant - mee te werken aan een akte de command aan een door de executant aan te wijzen derde (al dan niet gelieerd aan de executant).

Ontruiming

Artikel 20 Indien het registergoed bij de eigenaar en de zijnen in gebruik is, kan de koper de ontruiming bewerkstelligen uit kracht van de grosse(n) van de daartoe benodigde akte(n), desnoods met behulp van de sterke arm. Voorts kan diegene die zich op het moment van de inschrijving van het proces-verbaal van toewijzing zonder recht of titel in het registergoed bevindt en als zodanig niet bekend was aan de koper op grond van het proces verbaal tot ontruiming worden genoodzaakt. Dit geldt niet indien op grond van de bijzondere veilingvoorwaarden aflevering plaatsvindt niet vrij van bewoners en/of gebruikers.

21 2. 3. 4. In de bijzondere veilingvoorwaarden wordt, zo spoedig als mogelijk en voor zover kenbaar bij vaststellen van de veilingvoorwaarden, opgenomen de gegevens over de feitelijke gebruikerssituatie. Indien hierover nog geen gegevens bekend zijn, wordt dit eveneens opgenomen en worden deze gegevens zo spoedig als mogelijk gedurende de veiling op de website bekend gemaakt. De koper aanvaardt het verkochte in de staat waarin het zich ten tijde van de feitelijke levering blijkt te bevinden. Indien de koper het verkochte geheel of gedeeltelijk aanvaardt onder gestanddoening van lopende huur- of huurkoopovereenkomsten staat de executant er niet voor in dat niet is, of zal worden, beschikt over de bij de feitelijke levering nog niet verschenen betalingstermijnen. Indien de koper het verkochte geheel of gedeeltelijk aanvaardt onder gestanddoening van lopende huur- of huurkoopovereenkomsten staat de executant er niet voor in dat vanaf het tot stand komen van de koop bestaande huur- of huurkoopovereenkomsten niet worden gewijzigd, het registergoed niet geheel of gedeeltelijk wordt verhuurd, in huurkoop wordt gegeven of op enigerlei andere wijze in gebruik wordt afgestaan. Ingeval het registergoed een tot bewoning bestemde onroerende zaak als bedoeld in artikel 3:264 lid 5 van het Burgerlijk Wetboek betreft, verklaart de executant het verlof tot het inroepen van het huurbeding aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank te hebben gevraagd volgens het aan de akte van veilingvoorwaarden gehechte verzoekschrift. De executant doet voorts een beroep op de nietigheid van huur, pacht- of andere gebruiksrechten alsmede van de vooruitbetaling van huur- of pachtpenningen, alles voor zover deze zijn aangegaan of verricht in strijd met het huurbeding ten behoeve van de executant. De uitoefening van de in artikel 3:264 van het Burgerlijk Wetboek vermelde bevoegdheid wordt aan de koper overgelaten. De uitoefening van de bevoegdheid geschiedt voor rekening en risico van de koper. Indien het registergoed in gebruik is en niet vrij van gebruik wordt geleverd, is het aan de koper om op zijn kosten ontruiming van het verkochte te bewerkstelligen. De executant staat niet in voor kopers bevoegdheid tot ontruiming. Ingeval van een executieveiling door een beslaglegger doet deze een beroep op nietigheid van na de beslaglegging gesloten overeenkomsten van huur of pacht, behoudens het bepaalde in artikel 505 lid 2 van het

22 5. Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering ten aanzien van de verhuur van woonruimte. Voor het geval de eigenaar of de gebruiker het registergoed niet ter bezichtiging openstelt zal de executant een beroep kunnen doen op het bezichtigingsbeding of openstellingsmandaat als het registergoed een tot bewoning bestemde onroerende zaak betreft, teneinde het registergoed te kunnen (doen) bezichtigen, te taxeren en te onderzoeken wie het registergoed feitelijk in gebruik hebben en op welke titel en/of voorwaarden.

Gevolgen van gebreken bij aflevering

Artikel 21 Gezien het bepaalde in de artikelen 18 lid 1 en 19 lid 3 zijn de gevolgen in geval van gebreken bij aflevering van het registergoed die niet zijn het gevolg van een toerekenbare tekortkoming van de executant volledig voor rekening van de koper.

Niet nakoming

Artikel 22 1. Bij niet of niet tijdige nakoming van de koopovereenkomst, anders dan door een niet aan één der partijen toe te rekenen tekortkoming, is de nalatige partij aansprakelijk voor alle daaruit voor de wederpartij ontstane schade met kosten en rente, ongeacht het feit of de nalatige partij in verzuim is in de zin van het volgende lid. 2. Indien één van de partijen, na bij deurwaardersexploit of aangetekend schrijven in gebreke te zijn gesteld, gedurende drie (3) dagen met de nakoming van één of meer van zijn verplichtingen nalatig blijft, is deze partij in verzuim en heeft de wederpartij de keuze tussen: a. nakoming van de koopovereenkomst te vorderen indien dit in b. redelijkheid van de nalatige verlangd kan worden, in welk geval de nalatige na afloop van de vermelde termijn van drie (3) dagen voor elke sedertdien ingegane dag tot aan de dag van nakoming een onmiddellijk opeisbare boete verschuldigd is van drie pro mille (3 o/oo) van de koopprijs met een minimum van in elk geval duizend euro (€1.000,--), of, de koopovereenkomst zonder rechterlijke tussenkomst ontbonden te verklaren en betaling van een onmiddellijk opeisbare boete van vijftien procent (15%) van de koopprijs te vorderen.

23 3. 4. 5. In geval van niet-nakoming door de executant heeft de koper het in lid 2 sub b vermelde recht slechts, indien het gebrek van zodanige aard en omvang is, dat de koper aannemelijk kan maken, dat hij niet gekocht zou hebben indien hij van dit gebrek op de hoogte zou zijn geweest. Zo niet, dan heeft de koper alleen recht op vergoeding van de door het gebrek veroorzaakte waardevermindering en andere schade. Indien partijen van mening verschillen omtrent het in dit lid 3 bepaalde, is de uitspraak van drie deskundigen, die op de in lid 5 vermelde wijze worden benoemd, beslissend. Van niet nakomen door de executant kan geen sprake zijn, indien de executant gebruik kan maken van diens recht om de veiling in te trekken of af te gelasten en daartoe tijdig overgaat. Indien de executant, na de koopovereenkomst ontbonden te hebben verklaard, binnen zes (6) maanden tot herveiling overgaat op vergelijkbare voorwaarden als waarop de oorspronkelijke veiling plaatsvond, wordt de schade van de executant, vastgesteld op het nadelig verschil tussen de koopprijs van de oorspronkelijke veiling en die van de herveiling, verhoogd met kosten en rente. Indien in de herveiling de koopprijs hoger is dan die van de oorspronkelijke veiling, zal de in verzuim zijnde koper van die meerdere opbrengst geen voordeel genieten. In alle andere gevallen dan verkoop in herveiling, overeenkomstig het bepaalde in lid 4, zal de door de executant geleden schade worden vastgesteld door drie deskundigen die benoemd worden door de daartoe bevoegde rechter, binnen wiens ressort het registergoed is gelegen. Nadat de meest gerede partij zich jegens de wederpartij schriftelijk op deze bepaling heeft beroepen, heeft de wederpartij gedurende een maand de gelegenheid om voor berechting van het geschil door de volgens de 6. wet bevoegde rechter te kiezen. Betaalde of verschuldigde boete strekt niet in mindering van verschuldigde schadevergoeding met rente en kosten.

Dwingend recht

Artikel 23 De veilingvoorwaarden gelden slechts voor zover de wet niet dwingend een andere regeling voorschrijft.

Slotbepalingen

Artikel 24 1. De Algemene Termijnenwet (Staatsblad 1964, nummer 314) is van toepassing op de termijnen, die in deze veilingvoorwaarden zijn vermeld.

24 2. 3. 4. Aan de koper wordt niet eerder een grosse afgegeven dan nadat hij aan al zijn verplichtingen, voortvloeiende uit de veiling, heeft voldaan. Eenieder wordt geacht onmiddellijk belanghebbende persoon te zijn in de zin van artikel 49 van de Wet op het Notarisambt ten aanzien van de inhoud van de akte. Van eventuele aanvullingen op, of afwijkingen van deze voorwaarden dient uit de bijzondere veilingvoorwaarden te blijken. In geval van tegenstrijdigheid tussen deze algemene voorwaarden en de bijzondere veilingvoorwaarden gelden de laatste. BIJZONDERE VEILINGVOORWAARDEN EN AFWIJKINGEN VAN /AANVULLINGEN OP DE AVVE: 1.

Wijze van veilen De veiling geschiedt in één zitting: inzet en afslag beide op dertien juli tweeduizend zestien in de veilingzaal van het Vendu Notarishuis Rotterdam , Kipstraat 54 te Rotterdam, 2. vanaf dertien uur en dertig minuten, alsmede via de website op de wijze als omschreven in deze bijzondere voorwaarden. Betaling koopsom De koopsom moet worden betaald vóór of op negen augustus tweeduizend zestien, voor des middags twaalf uur, ten kantore van de notaris die de veiling heeft gehouden, in goed gangbaar geld, welke betaling en onderberustingstelling van gelden tevens inhoudt machtiging aan de notaris die de veiling heeft gehouden, het aldus ontvangene uit te keren aan wie zulks behoort.

Indien de executant daartoe zijn medewerking verleent, kan gehele of gedeeltelijke betaling van de koopsom op een later tijdstip dan hierna vermeld plaatshebben, zodat de akte van kwijting voor het geheel of een gedeelte op een later tijdstip plaatsvindt. Elk risico verbonden aan zodanig door de executant verleend uitstel komt voor rekening van koper, hoe onvoorzien dit risico ook moge zijn. Ingeval wel een of meer andere hypotheken (die niet ten behoeve van de schuldeiser op het Registergoed rusten) en/of beslagen op het Registergoed of op de koopsom zijn gelegd, kan de uitbetaling van hetgeen aan de schuldeiser toekomt uit de netto-opbrengst meestal eerst plaatsvinden nadat door de notaris een verklaring is overlegd als bedoeld in artikel 3:270 lid 3 van het Burgerlijk Wetboek én de notaris deze verklaring heeft laten voorzien van de in dat wetsartikel bedoelde aantekening door de voorzieningenrechter dat uitbetaling aan de

25 3. 4. schuldeiser kan plaatsvinden van hetgeen de schuldeiser toekomt onder de Akte en/of overige in rang aansluitende door het Registergoed gezekerde vorderingen. Betaling van de koopsom en kosten mag daarom niet geschieden voordat: - hetzij blijkt dat deze verklaring in casu niet nodig is om aan de - schuldeiser de netto-opbrengst uit te betalen; hetzij de notaris de goedgekeurde verklaring heeft ontvangen van - de voorzieningenrechter; hetzij vast komt te staan dat de voorzieningenrechter geen verklaring terzake zal afgeven. Wordt wel eerder betaald, dan zal de notaris niet gehouden zijn om over te gaan tot het ondertekenen van de akte van kwitantie en/of tot het inschrijven van de akte van kwitantie. Belasting Voorzover executant bekend is terzake van de levering geen omzetbelasting, wel overdrachtsbelasting verschuldigd.

Uitdrukkelijke afwijkingen van -/aanvullingen op AVVE: a. In aanvulling op de AVVE wordt hierbij bekend gemaakt dat het hoogste bod gelijk is aan het afmijnbedrag, mits deze hoger is b. dan de inzetsom. In aanvulling op artikel 10, leden 1 a en 1 b AVVE bepaalde dient de waarborgsom, een en ander tot een totaal van *tien vijftien procent (10%) van de koopsom met een minimum van vijf duizend euro (€ 5.000,00), te worden voldaan uiterlijk op de derde werkdag volgende op de afslag om vijf uur in de middag of zoveel eerder als de executant mocht hebben gegund, dan wel zoveel eerder als de notaris zulks bepaalt, zodat de notaris ook c. tijdens de veiling een directe aanbetaling kan vorderen, alvorens de executant tot acceptatie van een bod of tot gunning zal overgaan. Indien de waarborgsom niet tijdig is gestort of gesteld en/of niet tijdig aan andere verplichtingen uit hoofde van de algemene of bijzondere veilingvoorwaarden wordt voldaan, kan de executant naar haar keuze: i. vanaf het moment van ingebreke zijn (zonder dat enige ingebrekestelling vereist is) een rente van acht procent (8%) per jaar over het uitgebrachte bod tot aan de

26 5. d. ii. betaaldatum van de koopsom aan de hoogste bieder in rekening brengen; en/of overgaan tot herveiling op kosten van de hoogste bieder op de wijze als is overeengekomen in artikel 22 AVVE. Aan deze veilingvoorwaarden is

geen

kopie van een definitief energielabel gehecht. Vanaf één januari tweeduizend vijftien zal de rijksoverheid een voorlopig energielabel afgeven voor iedere woning in Nederland. Van dit tijdelijke energielabel is - voor zover beschikbaar -

wel

een kopie aan deze akte gehecht. Geëxecuteerde is vanaf één januari tweeduizend vijftien verplicht het energielabel voor de eigendomsoverdracht definitief te laten maken. Het niet hebben van een gevalideerd label is voor rekening en risico van geëxecuteerde. De aan het definitief maken verbonden kosten komen voor rekening van geëxecuteerde, dan wel - na de overdracht op grond van de e. onderhavige executieveiling - voor koper voor zover geëxecuteerde dit heeft nagelaten. In afwijking van artikel 10 lid 1 sub b AVVE dient de koopsom te worden voldaan uiterlijk vier (4) weken na de veiling. Veilingkosten/achterstallige lasten Voor rekening van koper komen alle kosten - voor zover de wet dit toestaat - waaronder begrepen het notarieel honorarium, de kadasterkosten voor inschrijving en de kosten van de kadastrale recherches, de eventuele kosten om tot ontruiming te geraken waaronder begrepen een eventueel vonnis tot ontruiming tegen de eigenaar/hypotheekgever en de zijnen en tegen eventuele huurders en/of gebruikers en de eventuele kosten voor het aanbrengen van nieuwe sloten, al welke kosten vermeerderd worden met daarover verschuldigde omzetbelasting ad éénentwintig procent (21%). De inzetpremie komt voor rekening van executant. Voor rekening van koper komen (ingevolge de wet) de op de schuldenaar dan wel onderzetter als appartementseigenaar rustende verplichtingen tot het voldoen van de bijdragen in de eigenaarslasten die over het (op de datum waarop zowel de akte van kwijting is getekend alsook is ingeschreven in de openbare registers) lopende boekjaar der Vereniging van Eigenaren ("

Vereniging van appartementseigenaren perceel Professor Kamerlingh Onneslaan 151 te Schiedam

", statutair gevestigd te Schiedam) en het daaraan voorafgaande boekjaar eerst opeisbaar zijn

27 6. geworden en wel conform het breukdeel dat in de splitsingakte is bepaald voor deze appartementseigenaarslasten als zodanig. De koper wordt ingevolge artikel 5:112 Burgerlijk Wetboek door de wet van rechtswege alleen hoofdelijk medeschuldenaar voor de als appartementseigenaar op de Schuldenaar casu quo onderzetter rustende verplichtingen die ingevolge de wet of de reglementen voor rekening van de gezamenlijke eigenaren komen. Extra voorwaarden in verband met internetbieden Het bieden op deze executoriale verkoop vindt tevens plaats via internet en door middel van de website: www.veilingbiljet.nl. Onderstaande voorwaarden zijn hierop van toepassing. a. In aanvulling op de AVVE kan ook via internet worden geboden. Als "bod" in de zin van de AVVE wordt derhalve ook een bod via internet aangemerkt, mits dit bod is uitgebracht op de door de Stichting: Notarieel Instituut Internet Veilen (hierna: "

NIIV

") b. voorgeschreven wijze, door een deelnemer die aan de door het NIIV omschreven registratieprocedure heeft voldaan. Het bedrag waarop de internetbieder klikt is daarbij in de inzetfase beslissend. Als "bieder" in de zin van de AVVE heeft ook te gelden de deelnemer die heeft voldaan aan de door de regioveiling in de brochure "Online meebieden op de veiling" en de hieronder in sub c en d gestelde voorwaarden. In aanvulling op de AVVE wordt onder registratienotaris verstaan: de notaris bij wie de deelnemer zich voorafgaande aan de veiling volgens de procedure beschreven in de brochure "Online meebieden op de veiling" en hieronder in sub c en d heeft geregistreerd. c. Om mee te kunnen bieden op de veiling via internet dient de deelnemer een borg (internetborg) te betalen op de wijze als beschreven in de brochure "Online meebieden op de veiling". De hoogte van de borg per aangeboden object is één procent (1%) van de biedlimiet met een minimum van vijf duizend euro (€ 5.000,00). Deze borg heeft in het geheel niet dezelfde rechtskracht als een "verklaring van gegoedheid" als bedoeld in artikel 14 AVVE, een bedrag van één procent (1%) is immers een verwaarloosbaar bedrag om daarmee ondermeer als inzetter of als afmijner geaccepteerd te worden en het is aan de veilende notaris te beoordelen of hij bij een online uitgebracht bod wel of

28 d. niet erkent aan de hand van hetgeen hem bekend is over de bieder die een online bod heeft uitgebracht. Indien de executant in de veilingzaal aanwezig is, kan de notaris mogelijk nog overleg plegen met de executant om te bezien of de internetbieder die niet voorafgaande aan de veiling zijn gegoedheid heeft aangetoond tot genoegen van de notaris, toch door de executant erkend kan worden als inzetter en/of als afmijner, die het hoogste bod heeft uitgebracht. De notaris die een internetbieding krijgt zal in het algemeen niet in staat zijn om in de veilingzaal de gegoedheid van een veilingbieder online te verifiëren, zodat de bieder online het risico loopt en dient te aanvaarden dat zijn bieding kan worden afgewezen als de notaris de financiële gegoedheid niet uit eigen hoofde reeds kent. Een internetbieder doet er daarom goed aan om ook bij de notaris voorafgaande aan de veiling diens gegoedheid aan te tonen. De aan een registratienotaris kenbaar gemaakte gegevens leiden ertoe dat een bieder weliswaar aan de biedingen kan deelnemen. Mee mogen doen aan het biedproces betekent helemaal niet dat de bieder daarmee ook automatisch, als deze bieder het hoogste bod uitbrengt, erkend hoeft te worden als de uitbrenger van het hoogste bod. Indien de gegoedheid van de internetbieder niet reeds bekend is bij de veilende notaris of hij ook bij de veilende notaris geen borg of afdoende documentatie over zijn gegoedheid kenbaar heeft gemaakt dan kan de veilende notaris alsnog diens bieding niet erkennen. Als de internetbieder de hoogste bieder is, kan de borg immers niet worden gebruikt voor de ingevolge artikel 12 AVVE na de veiling te betalen waarborgsom en derhalve heeft het bod dat online wordt uitgebracht geen enkele garantie voor de executant dat de bieder ook goed is voor diens bod. Het bod dat is ontvangen door gebruik van de inloggegevens van de deelnemer wordt aangemerkt als een bod van de deelnemer. De deelnemer is steeds aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen die uit het doen van een bod voortvloeien. In aanvulling op artikel 14 AVVE dient de deelnemer, om mee te kunnen bieden op de veiling via internet, zich vooraf aan te melden bij de veilingnotaris, alsmede via internet op het bovengenoemde adres, de deelnemersverklaring in te vullen, zich

29 e. f. g. h. i. j. te laten identificeren bij een registratienotaris (als bedoeld in sub b hierboven) en aldaar de registratieverklaring te ondertekenen, alsmede de internetborg te betalen. Doch de internetbieder dient bovendien zijn gegoedheid aan de veilende notaris kenbaar te maken op de wijze als sub c omschreven. Door mee te bieden in de zaal accepteert de zaalbieder deze veilingvoorwaarden, waarin het bieden via internet mogelijk wordt gemaakt. Voor wat betreft de geldigheid van de binnengekomen biedingen, zowel via internet als in de zaal, geldt dat zij voor hun werking de notaris moeten hebben bereikt in de zin van artikel 3:37 lid 3 BW. In geval van discussie over het tijdstip waarop de biedingen, ofwel via internet, ofwel in de zaal, zijn binnengekomen, alsmede in geval van het uitvallen van de internetverbinding tijdens de veiling en in alle andere gevallen van discussie beslist de notaris en is diens beslissing bindend, ook al zou ingevolge beeld en geluidsopnamen achteraf komen vast te staan dat de door de notaris genomen beslissing wie als bieder moet worden aangemerkt onjuist is. De aldus gepasseerde bieder aanvaardt onverkort dat de waarneming door de notaris in ieder opzicht bindend is, ook al zou hij zich vergist hebben. Elke bieder aanvaardt dit risico. Weliswaar wordt de mogelijkheid geboden om via internet te bieden, maar hiermee wordt niet gegarandeerd dat de bieder permanente en/of gelijktijdige toegang heeft tot internet om mee te bieden. De snelheid van de internetverbinding van de bieder, alsmede storingen en uitval van deze verbinding komen voor rekening en risico van de bieder. In aanvulling op artikel 3 lid 3 AVVE kan het bieden bij afmijning ook elektronisch geschieden door het klikken op het woord "bied" bij het afroepen van het bedrag door de afslager. Als afmijnbedrag geldt het bedrag dat de afslager in zijn geheel heeft geroepen op het moment dat "mijn" wordt geroepen of dat wordt geklikt, ook wanneer de afslager zijn zin nog niet heeft afgemaakt of het bedrag nog niet volledig heeft uitgesproken. Wanneer de deelnemer op de regioveiling overgaat tot het doen van een bieding via internet, heeft deze bieding gelijke rechtskracht als het doen van een bieding in de zaalveiling. Zowel

30 k. l. m. voor de bieder in de zaal als voor de bieder via internet geldt dat de veilingnotaris bij uitsluiting van ieder ander beslist of de bieder voldoende bekend is en dat ook de financiële gegoedheid van de bieder voldoende aannemelijk is of wordt gemaakt aan de notaris zelf (de registratie van de internetbieder via een registratienotaris is daarbij niet op zichzelf reeds afdoende voor het bepalen van de financiële gegoedheid van de internetbieder), een en ander conform hiervoor is omschreven in sub c van dit artikel. In geval van niet-nakoming van de verplichtingen uit de veilingkoop door de bieder is artikel 22 AVVE van overeenkomstige toepassing en wordt de internetborg van één procent (1%) van de koopsom met een minimum van vijf duizend euro (€ 5.000,00) door de notaris ingehouden en geheel of gedeeltelijk gebruikt ter betaling van (een deel van) de kosten die voortvloeien uit de niet-nakoming. Onverminderd het bepaalde in sub d van deze bijzondere bepalingen alsmede in aanvulling op artikel 5 lid 3 AVVE is de bieder tot het moment van gunning bevoegd te verklaren dat hij heeft geboden namens één of meer anderen (hierna te noemen: "

vertegenwoordigde

"), mits de bieder aantoont vertegenwoordigingsbevoegd te zijn en vóór het moment van gunning voldoet aan zijn verplichting tot het storten van een waarborgsom in de zin van artikel 12 lid 1 AVVE. Ondanks deze verklaring blijft de bieder, naast de vertegenwoordigde, hoofdelijk verbonden voor de nakoming van zijn verplichtingen. De bieder die niet aan zijn verplichting tot betaling van een waarborgsom voldoet, wordt zelf aangemerkt als koper, tenzij hij en de vertegenwoordigde door de notaris na de gunning een akte de command (een akte de command kan inhouden dat sprake is van het aanwijzen van de vertegenwoordiger voor wie wordt geboden danwel het stellen van een derde in de plaats van de bieder) laten opmaken. Voor het overige geldt onverkort het in artikel 5 AVVE bepaalde, zoals dat artikel in de bijzondere veilingvoorwaarden eventueel is aangepast. Door het uitbrengen van een bod op een veilingobject via internet, op de wijze zoals door het NIIV omschreven, verleent de deelnemer tevens volmacht aan ieder van de medewerkers die ten tijde van het gebruik van de volmacht werkzaam zijn ten

31 7. kantore van de veilingnotaris (zowel samen als ieder afzonderlijk) om namens de deelnemer het proces-verbaal van veiling ten aanzien van het betreffende veilingobject te ondertekenen. De gevolmachtigde kan op grond van deze volmacht het proces verbaal ondertekenen en ter zake hiervan datgene doen wat zij nodig en nuttig acht. De gevolmachtigde heeft de macht tot substitutie, zodat hij een ander in zijn plaats kan stellen. De deelnemer verbindt zich alle door de gevolmachtigde verrichte of rechtsgeldig krachtens deze volmacht te verrichten handelingen te zullen bekrachtigen of bevestigen en zal de gevolmachtigde en Van Heeswijk Notarissen N.V. vrijwaren en gevrijwaard houden terzake van alle schade, rechtsgedingen, vorderingen, sommaties, verplichtingen en elke aansprakelijkheid die zij zouden kunnen lijden of veroorzaken als gevolg van het uitoefenen van de bevoegdheden uit hoofde van deze volmacht. n. Indien een deelnemer niet via internet, maar in de veilingzaal een bod uitbrengt kan de hiervoor in sub c bedoelde (en door de deelnemer gestorte) internetborg niet gebruikt worden ten bewijze van zijn gegoedheid zoals bedoeld in artikel 14 AVVE én kan deze eveneens niet gebruikt worden als betaling van een door deze deelnemer verschuldigde waarborgsom of een gedeelte daarvan. In gebruik zijn van de onroerende zaak/huur.

Bewoning en gebruik. Eigenaar a. De eigenaar/schuldenaar en/of degene die zich op het moment van de inschrijving van de akte van betaling zonder recht of titel in het registergoed bevindt en als zodanig niet bekend was aan de koper is voorzover het registergoed (nog) bij hem in gebruik is, danwel blijkens de akte van geldlening met hypotheekstelling op grond waarvan de veiling plaatsvindt tot zijn gebruik bestemd is geweest, conform het bepaalde in de voormelde akte van geldlening met hypotheekstelling casu quo de Algemene Voorwaarden van geldlening met hypotheekstelling van de executant gehouden het registergoed op de dag van aanvaarding te hebben ontruimd, zullende bij niet voldoening daaraan de koper die ontruiming voor zijn (kopers) rekening en voor zijn risico kunnen bewerkstelligen, op vertoon van de grosse van de akten van veiling zonder tussenkomst van de rechter.

32 b. De executant heeft een onderzoek ingesteld naar de gebruikssituatie van het registergoed. Daarbij is hem gebleken dat het registergoed mogelijk aan derden in huur of gebruik is afgestaan. De akte van geldlening met hypotheekstelling op grond waarvan de executoriale verkoop plaatsvindt, bevat het huurbeding als bedoeld in artikel 3:264 van het Burgerlijk Wetboek. Het huurbeding zal conform artikel 3:264 BW verplicht worden ingeroepen door de executant. De beschikking inzake het huurbeding zal zo spoedig mogelijk worden bekend gemaakt via de website. De uitoefening van de bevoegdheid geschiedt voor rekening en risico van de koper. De uitoefening van de in artikel 3:264 BW vermelde bevoegdheid wordt aan de koper overgelaten. Voorzover er sprake mocht zijn van een na de datum van het passeren van de akte van geldlening met hypotheekstelling op grond waarvan de veiling bij executie plaatsvindt door de schuldenaar zonder toestemming van de executant gesloten overeenkomst van verhuur en huur of enige andere overeenkomst tot ingebruikgeving en ingebruikneming, danwel elk ander recht krachtens hetwelk het registergoed in gebruik zal blijken te zijn afgestaan casu quo genomen, danwel blijkt dat aan derden het recht op huur- of pachtpenningen is vervreemd of verpand, danwel blijkt dat huurpenningen of pachtpenningen vooruitbetaald zijn, beroept de executant zich op de nietigheid ten opzichte van hem van zodanige verhuur en huur, eventuele vooruitbetaling, vervreemding en/of verpanding van huur- en pachtpenningen, ingebruikgeving en ingebruikneming danwel elk ander recht krachtens hetwelk het registergoed in gebruik zal blijken te zijn afgestaan, casu quo genomen. Indien het registergoed in gebruik is en niet vrij van gebruik wordt geleverd, is het aan de koper om op zijn kosten en voor zijn risico ontruiming van het registergoed te bewerkstelligen. De executant staat niet in voor kopers bevoegdheid tot ontruiming van het registergoed.

Indien de koper het registergoed geheel of gedeeltelijk aanvaardt onder gestanddoening van lopende huur- en huurkoopovereenkomsten staat de executant er niet voor in dat

33 8. c. niet is of zal worden beschikt over de bij de feitelijke levering nog niet verschenen betalingstermijnen. Indien de koper het registergoed geheel of gedeeltelijk aanvaardt onder gestanddoening van lopende huur- en huurkoopovereenkomsten staat de executant er niet voor in dat vanaf het tot stand komen van de koop bestaande huur- of huurkoopovereenkomsten niet worden gewijzigd, het Registergoed niet geheel of gedeeltelijk wordt verhuurd, in huurkoop wordt gegeven of op enigerlei andere wijze in gebruik wordt afgestaan. Er vindt geen verrekening plaats van eventuele verschuldigde huren, servicekosten en/of waarborgsommen. De koper aanvaardt het registergoed - met inachtneming van artikel 19 van de AVVE - in de staat waarin het zich ten tijde van de feitelijke levering blijkt te bevinden. d. De executant heeft voorts een onderzoek ingesteld naar de van toepassing zijnde publiekrechtelijke beperkingen, alsmede de overige bijzonderheden, waaronder begrepen maar niet beperkt tot de relevante informatie van de vereniging van eigenaren, voorzover van toepassing. De resultaten van deze onderzoeken worden zo spoedig mogelijk op de website gepubliceerd. Aan het registergoed verbonden rechten en plichten Bij deze wordt verwezen naar het bepaalde voorkomende in de hierna te noemen akte, voor zover ze goederenrechtelijke werking hebben en zodoende van rechtswege overgaan op de koper en/of diens rechtsopvolgers. Voor zover genoemde bepalingen geen goederenrechtelijke werking hebben, zullen deze van rechtswege vervallen als verbintenisrechtelijke verplichting door de rechtsgevolgen die de wet aan louter de executieveiling verbindt, ten gevolge waarvan ze alsdan geen werking meer hebben jegens de koper op de veiling of de rechtsopvolgers daarvan, tenzij de koper besluit deze verplichtingen te aanvaarden. Verwezen wordt naar: (i) het bepaalde in de akte van splitsing in appartementsrechten op dertig augustus negentienhonderd zevenenzeventig verleden voor mr. C.P. Sneep, destijds notaris te Schiedam, van welke akte een afschrift is ingeschreven ten kantore van de Dienst voor het Kadaster en de Openbare Registers te Rotterdam op eenendertig augustus negentienhonderd zevenenzeventig in deel 5650

34 (ii) nummer 1 alsmede naar het bij die akte van splitsing in appartementsrechten van toepassing verklaarde splitsingsreglement, dat is gebaseerd op het modelreglement van de Koninklijke Broederschap der Notarissen in Nederland, vastgesteld bij akte op tweeëntwintig februari negentienhonderd drieënzeventig verleden voor mr. J. Schrijner, destijds notaris te Rotterdam, van welke akte een afschrift is ingeschreven bij de Dienst voor het kadaster en openbare registers te Rotterdam op één maart negentienhonderd drieënzeventig in register Hypotheken 4, deel 4397, nummer 82, voor zover dit reglement niet is gewijzigd of aangevuld bij de hiervoor vermelde akte van splitsing; het bepaalde voorkomende in de akte van levering op een oktober tweeduizend zeven verleden voor mr. A. Groeneveld, destijds notaris te Schiedam, van welke akte een afschrift is ingeschreven ten kantore van de Dienst voor het Kadaster en de Openbare Registers op een oktober tweeduizend zeven in register Hypotheken 4, deel 53188, nummer 74, welke bepalingen woordelijk luiden:

"OMSCHRIJVING ERFDIENSTBAARHEDEN, KWALITATIEVE BEDINGEN EN/OF BIJZONDERE VERPLICHITNGEN Met betrekking tot bekende erfdienstbaarheden, kwalitatieve bedingen en/of bijzondere verplichtingen wordt verwezen naar: A. de akte van verkoop en koop de dato negenentwintig augustus negentienhonderd zevenentwintig verleden voor D. Boddeus, destijds notaris te Schiedam, van welke akte ene afschrift is overgeschreven ten Kantore van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers te Rotterdam op twee september negentienhonderdzevenentwintig in Hypotheken 4 deel 2114 nummer 93, woordelijk luidende als volgt: 3. Op het terrein zal, behalve ene gewone brood- koek- en banketbakkerij, nimmer een inrichting zijn, waarvoor met het oog op gevaar, schade of hinder krachtens voorschrift van wet of verordening vergunning vereischt wordt. 4. Het terrein mag alleen bebouwd worden met middenstandswoningen in begane grond en twee verdiepingen. Het terrein moet, behoudens wederopbouwingen, binnen behoorlijken tijd tot stand gebracht, steeds bebouwd blijven als in het eerste lid van dit nummer is voorgeschreven. De eerste bouw, evenals elke bouw in het vervolg, moet ten genoegen zijn van

35

Burgemeester en Wethouders en de plannen moeten door dat College vooraf zijn goedgekeurd. De Gemeenteraad kan van ieder der in dit nummer gestelde voorschriften voorwaardelijk ontheffing verleenen. De bouw moet voltooid zijn en daarvan aan Burgemeester en Wethouders kennis gegeven voor den eerste Juli negentienhonderd acht en twintig. In bijzondere gevallen kan door Burgemeester en Wethouders verlenging van dezen termijn worden toegestaan. 5. Voordat met bouwen wordt aangevangen of bouwmaterialen worden aangevoerd, moet het terrein van den omliggenden grond worden afgescheiden door een schutting ten genoegen van den Directeur van Gemeentewerken. 6. De kooper of zijne rechtverkrijgenden zal ten genoegen van Burgemeester en Wethouders het aan de openbare straat onbebouwd blijvend gedeelte van het terrein daarvan afscheiden door een muur of ijzeren hek op steenen voet en zoodanige afscheiding ten allen tijde in goeden staat onderhouden. Burgemeester en Wethouders kunnen voorschriften stellen ten aanzien van de gemeenschappelijke afscheiding met belendende terreinen, onverschillig of deze terreinen nu of later eigendom zijn van de gemeente of van derden. Voorzover een sloot in het verkochte terrein is begrepen zal deze mogen worden gedempt, mits op de erfscheiding een beschoeiing wordt geplaatst ten genoegen van den directeur van Gemeentewerken. De Gemeente draagt in geen geval bij in de kosten van aanleg, onderhoud of instandhouding van eenige afscheiding als in dit nummer bedoeld. 7. Bij overtreding of niet nakoming van de voorwaarden der koopovereenkomst zal de kooper voor iedere maand gedurende welke de verboden toestand duurt, een boete verbeuren van een duizend Gulden ten bate der gemeentekas en te betalen binnen veertien dagen na daartoe strekkende aanmaning van Burgemeester en Wethouders, met dien verstande, dat nimmer eenige uitdrukkelijke ingebrekestelling wordt vereischt; deze aanmaning wordt niet verzonden dan nadat de eigenaar minstens een maand tevoren per aangeteekenden brief op den verboden toestand is opmerkzaam gemaakt en zal achterwege blijven indien de verboden toestand in dien tijd ten genoegen van burgemeester en Wethouders is opgeheven. Onverschillig of het onder het laatste lid van dit nummer bepaalde al dan niet is nagekomen, zullen de onder 3 tot en met 6 op den kooper gelegde verplichtingen op alle volgende eigenaren toepasselijk zijn en wel zoodanig, dat elke opvolgende eigenaar door wien een of meer dezer bepalingen is overtreden of niet is nagekomen, ingeval er termen zijn tot toepassing der bepaalde boete, hoofdelijk met zijn opvolgers in den eigendom tot betaling dier

36 9.

boete aansprakelijk is. Bij elke verdere overdracht van het verkochte moeten in elke acte van overdracht de onder 3 tot en met 6 op de kooper gestelde voorwaarden en bepalingen, alsmede die van dit nummer en van 8 worden opgenomen, op straffe eener boete van Tien duizend gulden door de overdragende partij, die dit verzuimt en ingeval meerdere personen als overdragende partij optreden door hen als hoofdelijke debiteuren verschuldigd ten bate van de gemeentekas en te betalen binnen veertien dagen na daartoe strekkende aanmaning van Burgemeester en Wethouders, met dien verstande, dat nimmer eenige uitdrukkelijke ingebrekestelling wordt vereischt; deze aanmaning wordt niet verzonden, dan nadat die overdragende partij minstens een maand tevoren per aangeteekenden brief op dit verzuim is opmerkzaam gemaakt en zal achterwege blijven, indien het verzuim in dien tijd ten genoegen van Burgemeester en Wethouders is opgeheven. 8. Zonder dat de ontbinding van de overeenkomst in rechten behoeft te worden gevraagd, heeft de Gemeente het recht bij niet of niet behoorlijk nakomen van 3 of 4 der voorwaarden, behalve de te heffen boete, tegen teruggave van drie/vierde van de koopsom zich weder in het bezit te stellen van den grond of van een gedeelte van den grond. Zij is bevoegd alsdan van het terug te geven gedeelte van de koopsom af te houden de boeten en de kosten die zij gemaakt heeft of nog heeft te maken om zich weder in het bezit te stellen van den grond of een gedeelte daarvan en tegen taxatie over te nemen den opstal, die zich op den teruggenomen grond bevindt of wel de ontruiming van den grond te gelasten. Wordt de ontruiming van den grond gelast, dan vervalt alles wat zes maanden na de lastgeving zich op of in den grond bevindt als eigendom aan de gemeente. 9. Wanneer ten genoegen van Burgemeester en Wethouders 3 en 4 der voorwaarden is voldaan, kan door hen van de bevoegdheid tot gebruikmaking van het recht bedoeld in het eerste lid van het vorig nummer, al dan niet voor zekeren tijd worden afstand gedaan.".

Voorbehoud recht van beraad De executant maakt, tenzij hij blijkens het proces-verbaal van de veiling bij inzet en afslag direct tot gunning overgaat, gebruik van zijn recht van beraad. Indien de executant vervolgens wil constateren dat er voor het verstrijken van de beraadstermijn gegund is (dit is een mededeling van de executant aan de notaris dat er gegund is), zal hij daarvan doen blijken uit een op te maken akte van gunning. Tenzij de executant gedurende het recht van beraad anders beslist, zal de executant onder opschortende voorwaarde van voldoening door koper van alle verplichtingen uit

37 hoofde van de veilingkoop gunnen. De verklaring of en wanneer daadwerkelijk onvoorwaardelijk zal zijn gegund, zal worden geconstateerd in de akte van betaling casu quo een akte van niet-gunning.