Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική/Σχολική Ψυχολογία Educational

Download Report

Transcript Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική/Σχολική Ψυχολογία Educational

Master’s Degree www.unic.ac.cy Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική/Σχολική Ψυχολογία Educational/School Psychology (MSc)

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη επιστημονικής γνώσης στη θεωρία και στην εφαρμογή των ψυχολογικών και κοινωνικών διαδικασιών που διέπουν τη διδασκαλία και τη μάθηση. Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο ειδικεύσεις: α) Εκπαιδευτική Ψυχολογία ή β) Σχολική Ψυχολογία. Η επιλογή θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του δεύτερου εξαμήνου φοίτησης.

Η ειδίκευση Εκπαιδευτική Ψυχολογία απευθύνεται ιδιαίτερα σε άτομα που εργάζονται ή ενδιαφέρονται να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κεντρικός στόχος αυτής της κατεύθυνσης είναι να εμπλουτίσει τις γνώσεις των φοιτητών σχετικά με τους τρόπους που η ανάπτυξη του ατόμου και οι ατομικές διαφορές επηρεάζουν τη μάθηση, καθώς και τις συνέπειες που δύναται να έχουν αυτές οι παράμετροι στη διδασκαλία. Άλλος επί μέρους στόχος είναι να αναπτύξουν κριτική σκέψη στην αξιολόγηση των διαφόρων μεθόδων διδασκαλίας και αξιολόγησης της μάθησης. Τέλος, το πρόγραμμα έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους φοιτητές στη χρήση μεθοδολογικών και στατιστικών εργαλείων για τη διερεύνηση σύγχρονων θεμάτων εκπαιδευτικής ψυχολογίας.

Η ειδίκευση Σχολική Ψυχολογία απευθύνεται ιδιαίτερα σε κατόχους πτυχίου Ψυχολογίας που ενδιαφέρονται να εργαστούν στον εφαρμοσμένο κλάδο της εκπαιδευτικής ψυχολογίας, γνωστό και ως σχολική ψυχολογία. Επιπρόσθετα από τους στόχους που παρατέθηκαν πιο πάνω, στόχος αυτής της κατεύθυνσης είναι να εκπαιδεύσει τους φοιτητές στην εφαρμογή κλινικών αρχών και στη χρήση ειδικών εργαλείων για τη διάγνωση, αντιμετώπιση και πρόληψη προβλημάτων συμπεριφοράς, συναισθηματικών προβλημάτων ή/και δυσκολιών μάθησης στο σχολείο. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΟΡΑ • Επαγγελματίες εκπαιδευτικούς με ενδιαφέρον στην ψυχολογία και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση για βελτίωση της διδασκαλίας και μάθησης.

• Απόφοιτους Ψυχολογίας που επιθυμούν να αποκτήσουν μια εις βάθος κατανόηση του ρόλου της ψυχολογίας στην εκπαίδευση.

• Απόφοιτους Ψυχολογίας που επιθυμούν να εργαστούν ως εφαρμοσμένοι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι/σχολικοί ψυχολόγοι.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Με τη συμπλήρωση του προγράμματος οι φοιτητές (και των δυο ειδικεύσεων) θα μπορούν να: 1. Αξιολογούν κριτικά τις βασικές θεωρητικές έννοιες της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας.

2. Εκτιμούν τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη μάθηση και να αξιολογούν κριτικά τα βασικά ευρήματα σύγχρονων ερευνών που σχετίζονται με τη μάθηση και τη διδασκαλία.

3. Αξιολογούν τις ψυχολογικές και εκπαιδευτικές αρχές που μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας, καθώς και να συγκρίνουν κριτικά την καταλληλότητα διαφορετικών μεθόδων διδασκαλίας σε διάφορα πλαίσια μάθησης (πχ. ατομικό, ομαδικό, επίσημο, ανεπίσημο).

4. Κατανοούν τις επιδράσεις των ατομικών διαφορών (πχ. φύλο, δείκτης νοημοσύνης, προσωπικότητα, πολιτισμική ποικιλότητα) στη μάθηση.

5. Συζητούν και να αξιολογούν τη συνεισφορά της έρευνας στον τομέα της γνωστικής ψυχολογίας (σχετικά με τη μνήμη, επίλυση προβλημάτων, αντίληψη, προσοχή) στη διδασκαλία και στη μάθηση.

6. Εξηγούν τα αίτια και τις επιδράσεις ποικίλων μαθησιακών δυσκολιών και να συζητούν το ρόλο του εκπαιδευτικού μέσα στο πλαίσιο της ειδικής και συμπεριληπτικής (inclusive) εκπαίδευσης.

7. Ενδυναμώσουν τις γνώσεις τους σχετικά με το ρόλο του εκπαιδευτικού/σχολικού ψυχολόγου στη διαγνωστική αξιολόγηση, συμβουλευτική αγωγή και στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών παρεμβάσεων.

8. Συνοψίζουν τη συνεισφορά της νευροεπιστήμης στην κατανόηση της ανθρώπινης μάθησης.

9. Χρησιμοποιούν ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους έρευνας και ανάλυσης για τη διερεύνηση διαφόρων εκπαιδευτικών ερωτημάτων.

10. Επεξηγούν και αξιολογούν κριτικά τις ερευνητικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στον τομέα της εκπαιδευτικής ψυχολογίας, και να επιδείξουν ικανότητες στην ετοιμασία ερευνητικών προτάσεων και στη διεξαγωγή πρωτότυπης έρευνας.

Επιπλέον από τα μαθησιακά αποτελέσματα που παρατέθηκαν πιο πάνω, με τη συμπλήρωση του προγράμματος οι φοιτητές της ειδίκευσης Σχολική Ψυχολογία θα μπορούν να: 11. Αξιολογούν κριτικά τις ψυχομετρικές αρχές διαφόρων διαγνωστικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της εργασίας του Σχολικού Ψυχολόγου.

12. Επιδείξουν γνώση στη χρήση διαγνωστικών εργαλείων με επαγγελματισμό, ακολουθώντας τους σχετικούς κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας.

13. Αναπτύξουν δεξιότητες στη χρήση μεθόδων και αρχών της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας για να αντιμετωπίσουν ποικιλία θεμάτων που μπορεί να ενδιαφέρουν το μαθητή, όπως οικογενειακά προβλήματα, προβλήματα μάθησης, διαπροσωπικές σχέσεις, επαγγελματικό προσανατολισμό κ.ά.

14. Επιδείξουν γνώση στο σχεδιασμό και χρήση προληπτικών και παρεμβατικών μεθόδων που στόχο έχουν να προάγουν την ακαδημαϊκή και συναισθηματική ανάπτυξη και ευημερία των παιδιών στο πλαίσιο του σχολείου, σε συνεργασία πάντα με τους σχολικούς φορείς και την οικογένεια.

15. Επιδείξουν ικανότητες στην κριτική θεώρηση και αξιολόγηση της καταλληλότητας και αποτελεσματικότητας προληπτικών και παρεμβατικών μεθόδων μετά τη λήξη της περιόδου θεραπείας.

16. Συμπεριφέρονται με επαγγελματισμό έχοντας τους κανόνες δεοντολογίας και νομοθεσίας του επαγγέλματος ως κατευθυντήριες γραμμές και να αξιολογούν τακτικά την ποιότητα της εργασίας τους με βάση το μοντέλο του στοχαστικού επαγγελματία (reflective practitioner).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΠΟΥΔΕΣ Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα είναι σε θέση να επιδιώξουν διδακτορικές σπουδές στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, στις Επιστήμες της Αγωγής ή σε άλλον παρεμφερή κλάδο. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να επιτρέπει αυτή την προοπτική στους φοιτητές μέσω της υλοποίησης διατριβής. Επιλέγοντας την εκπόνηση διατριβής, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν για την υλοποίηση ανεξάρτητης ερευνητικής εργασίας και να αναπτύξουν περαιτέρω δεξιότητες στο σχεδιασμό και μεθοδολογία έρευνας, ανάλυση δεδομένων και παρουσίαση αποτελεσμάτων. Συστήνεται στους φοιτητές που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο, όπως επιλέξουν την εκπόνηση διατριβής γιατί έτσι θα βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση για να γίνουν αποδεκτοί σε διδακτορικά προγράμματα στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΔΟΧΗΣ Εισδοχή στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει κατά το χειμερινό εξάμηνο. Τα απαραίτητα έντυπα πρέπει να υποβληθούν τουλάχιστον δυο μήνες πριν από την έναρξη του εξαμήνου εισδοχής. Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για την ειδίκευση Εκπαιδευτική Ψυχολογία αναμένονται να κατέχουν πτυχίο στην Ψυχολογία ή στην Εκπαίδευση ή σε άλλο συγγενικό κλάδο. Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για την ειδίκευση Σχολική Ψυχολογία αναμένονται να κατέχουν πτυχίο στην Ψυχολογία. Η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη. Οι φοιτητές οι οποίοι θα επιλεχθούν προκαταρκτικά θα κληθούν για συνέντευξη.

Απαραίτητα έντυπα για εξέταση της αίτησης των υποψήφιων φοιτητών είναι: • Συμπληρωμένο ειδικό έντυπο εισδοχής, το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν από το Τμήμα Εισδοχής Φοιτητών ή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου: (www.unic.ac.cy).

• Βιογραφικό Σημείωμα.

• Σύντομη αυτοπεριγραφική έκθεση, στην οποία οι υποψήφιοι: - Παρουσιάζουν τα κίνητρα και τους λόγους που τους οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος.

- Επεξηγούν πώς το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σχετίζεται με τους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους.

- Περιγράφουν τις δυνατότητες και τα προσόντα που τους καθιστούν δυνατούς υποψήφιους. • Επίσημα αντίγραφα πανεπιστημιακών τίτλων από αναγνωρισμένα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης. • Επίσημα αντίγραφα Αναλυτικής Βαθμολογίας. • Αντίγραφο πιστοποιητικού που παρουσιάζει το επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας του υποψηφίου. • Εμπιστευτικές συστατικές επιστολές από δύο (2) ακαδημαϊκούς καθηγητές, που θα αποσταλούν απ’ ευθείας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Η διάρκεια του προγράμματος σπουδών εξαρτάται από την κατεύθυνση που θα επιλέξει ο φοιτητής. Η διάρκεια του προγράμματος στην ειδίκευση Εκπαιδευτική Ψυχολογία είναι τρία εξάμηνα (18 μήνες) φοίτησης. Η διάρκεια του προγράμματος στην ειδίκευση Σχολική Ψυχολογία είναι πέντε εξάμηνα (30 μήνες) φοίτησης, τα οποία περιλαμβάνουν εποπτευόμενη Πρακτική Άσκηση σε σχολεία. Τα πρώτα τρία εξάμηνα είναι κοινά για τις δύο ειδικεύσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ειδίκευση Εκπαιδευτική Ψυχολογία:

Υποχρεωτικά Μαθήματα Μαθήματα Επιλογής

Σύνολο Ειδίκευση Σχολική Ψυχολογία:

60 30

90

Υποχρεωτικά Μαθήματα Μαθήματα Επιλογής

Σύνολο

120 30

150 Υποχρεωτικά Μαθήματα (κοινά και για τις δύο ειδικεύσεις)

PSYΜ-500 PSYΜ-501 PSYΜ-502 PSYΜ-503 PSYΜ-504 PSYΜ-506 Ψυχολογία Διδασκαλίας και Μάθησης Διανοητική Ανάπτυξη: Θεωρία, Αξιολόγηση και Εφαρμογές Δυσκολίες Μάθησης Εκπαιδευτικές Παρεμβάσεις Ψυχομετρικές Μέθοδοι και Εργαλεία Μέτρησης Μέθοδοι Έρευνας

Μαθήματα Επιλογής (κοινά και για τις δύο ειδικεύσεις)

PSYΜ-630 PSYM-631 PSYM-632 PSYM-634 PSYΜ-635 PSYΜ-636 PSYΜ-691Α PSYΜ-691Β Συμπεριληπτική Εκπαίδευση Ψυχοπαθολογία του Παιδιού* Φιλοσοφία του Νου Αξιολόγηση Παιδιών και Εφήβων* Η Νευροεπιστήμη στην Εκπαίδευση Γλώσσα και Ανάπτυξη Μεταπτυχιακή Εργασία Μεταπτυχιακή Εργασία

Επιπλέον Υποχρεωτικά Μαθήματα για την Εφαρμοσμένη Εκπαιδευτική Ψυχολογία

PSYΜ-680 PSYΜ-681 PSYΜ-682 PSYΜ-705 PSYΜ-710 Συμβουλευτική Αγωγή στο Σχολείο Επαγγελματική Δεοντολογία Πρακτική Άσκηση Ι (300 ώρες) Πρακτική Άσκηση ΙΙ (720 ώρες) Σεμινάριο Πρακτικής Άσκησης * Υποχρεωτικό για φοιτητές ειδίκευσης Σχολικής Ψυχολογίας

ECTS

60

10 10 10 24 6

60

10 10 10 10 10 10

30

10 10 10 10 10 10 10 10

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Λεωφ. Μακεδονίτισσας 46 Τ.Κ. 24005, 1700 Λευκωσία, Κύπρος Tηλ.: +357-22841528 Φαξ: +357-22352067 Email: [email protected]