Wandelroute Volendam 04-06-2016

Download Report

Transcript Wandelroute Volendam 04-06-2016

ZATERDAG 4 JUNI 2016

Ze kunnen vissen, ze kunnen sporten, ze kunnen zingen en ze zijn ras-ondernemers. Volendammers proberen op alle fronten uit te blinken. Wat is het geheim van hun palingsucces? Bij deze wandeling lopen we langs kenmerkende plekken die het verhaal vertellen.

Tekst: Jan Vriend Foto’s: Marcel Rob

Wandeling

Over paling en dorpstrots

E het dorp. erst nemen we een kijkje bij het stadion van FC Volendam. De tentoonstelling ’Uniek Volendam’ daar vertelt meer over de achtergronden van Aan de hand van beeld en geluid stelt zanger Jan Smit de bezoeker voor aan bekende plaatsgenoten en laat hij fragmenten horen van een selectie van 105 gouden en platina platen die BZN, The Cats, Nick & Simon en andere Volendamse be roemdheden bij elkaar speelden en zongen. Talenten en pseudo-talen ten kunnen even meezingen in het achtergrondkoor van Nick & Simon en ook de sport komt aan bod: zo belicht de tentoonstelling de gou den momenten van de Volendamse handballers en plaatselijke voetbal vedetten als Arnold Mühren en Wim Jonk. Natuurlijk komt er ook vis aan te pas: zo kun je meedoen aan een heus wedstrijdje garnalen pellen.

Trots tonen de Volendammers ook hun zakelijke successen. Zo hoort de bezoeker de achtergronden over Bart Smit die het van straatventer tot speelgoedgigant schopte en over ondernemers als garnalenko ning Klaas Puul, bouwreus Hein Schilder en de schoonmakers van Succes. Hun recept? ,,Hard werken, geloof in eigen kunnen en solide ondernemerschap’’, leren we. Goed opgelet? Na een uurtje ronddwalen kun je je Volendamkennis testen bij een quiz. Nooit weg, voor je het dorp ingaat. Want je weet maar nooit wie je tegenkomt.

Stoomboot

Onze wandeling gaat door het dorp naar de Vincentiuskerk, al 150 jaar de trots van katholiek Volen dam. Het volk onder aan de dijk De visafslag van Volendam legde twintig jaar geleden nog miljoenen op tafel om hun gods huis compleet te restaureren en er later ook een nieuwe pastorie bij te bouwen. In het kerkgebouw zie je overal de band met de visserij. Kijk bijvoorbeeld naar de glas-in-lood ramen boven het altaar: die ver beelden de Bijbelverhalen over de wonderbaarlijke visvangst en over Christus die de storm op zee be daart. Let ook op het grote beeld van Sint-Nicolaas bij de zijmuur.

De bisschop wordt hier niet alleen MARCEL ROB

Wandelen door Volendam

geëerd op pakjesavond, maar oogst in Volendam het jaar rond bewon dering. Hij staat dan ook te boek als de patroonheilige van de zeeva renden en is met zijn stoomboot natuurlijk bondgenoot van ieder een met een vissersschip en een zeiljachtje. Of een kaartje voor de boot naar Marken.

Via het buurtje dat Doolhof heet, gaan we richting de dijk. In deze wirwar van steegjes en straatjes verwijzen kleine hints naar de wereld van het zeebanket. Wie goed oplet, ziet ramen met afbeel dingen van vissen en een gevel steen met een vissersboot. Pak de trap naar de Dijk en loop langs de visafslag aan de haven. Het ken merkende groene gebouw is al ruim 25 jaar niet meer in bedrijf, maar voor demonstraties en schooluitjes laten liefhebbers oude tijden hier soms toch nog herleven.

De naam St. Vincentius die ook hier op de houten gevel prijkt, verwijst naar de Franse heilige die zich zo verbonden voelde met zeevarenden en armen.

Netten

Dwaal langs de kade, kijk rond bij de schepen, ruik de geur van de netten en waan je in gedachten

Wat & Waar

Begin en einde: Stadion FC Volendam, Sportlaan 10, Vo lendam.

De wandeling is zo’n zeven kilometer lang en duurt ongeveer anderhalf uur.

Meer tijd? Kijk dan ook bij het Volendams Museum (Zeestraat 41). Hier is een expositie te zien van Volen dammer klederdracht, een botter op ware grootte en diverse scheepsmodellen. Ook krijgt het publiek een blik op Volendammer interieurs.

Ook leuk: in hotel Spaander (aan de dijk) is een collectie schilderijen te zien, gemaakt door kunstenaars die in Volendam logeerden.

Ook leuk: bij de Volendam Experience krijgen bezoekers een indruk van de geschiedenis van Volendam. Moderne technieken vertellen daar onder meer het verhaal van de watersnoodramp van 1916 die de opmaat was voor de aanleg van de Afsluitdijk.

even op zee, bij de vissers. Om in de sfeer te komen, eet je op de dijk natuurlijk even een broodje paling of een haring.

Dan verlaten we de dorpskern voor een bezoek aan het palingsound museum van Jan Smit Bokkum: een sfeervolle zolder met gouden platen, foto’s, platenhoezen, in strumenten en andere herinnerin gen aan roemruchte Volendamse artiesten. Extra attractie: hier ruik je de geur van de palingrokerij, een vak dat deze familie tot kunst heeft verheven. Daarom sluiten we de tocht hier af met een palingsoepje.

Onderweg zondige gedachten gehad? Geen nood: aan de muur hangt een hele verzameling wijwa terbakjes. Besprenkel jezelf vol gens katholiek gebruik met een paar druppels en je bent van bin nen en buiten weer rein. Zonde om die kans voorbij te laten gaan.

n