Transcript - Odisee

Bedrijfskunde

B A C H E L O R

in het

Bedrijfsmanagement

in het

Facilitair management

in het

Office management

in de

Toegepaste informatica

A C A D E M I E J A A R 2 0 1 6 - 2 0 1 7 www.odisee.be

Een verhaal dat jij schrijft

Odisee biedt je 25 bacheloropleidingen in zes studiegebieden, op campussen in Aalst, Brussel, Gent en Sint-Niklaas.

Welke opleiding je ook kiest, aan Odisee kun je rekenen op een uitstekende studieoriëntering en een ijzersterke begeleiding. Onze visie is helder en onze missie enthousiast: wij willen je aan Odisee vormen tot een hoogopgeleide professional om trots op te zijn. Hoe we dat doen? Door te geloven in jouw kracht en ons te focussen op jouw talenten. Je mag er zeker van zijn: bij Odisee staan studenten — jij! — centraal.

Gloednieuw, maar met veel ervaring

Odisee is dan wel nieuw, toch hebben we al pakken ervaring. Odisee is het resultaat van de fusie tussen de Hogeschool Universiteit Brussel (HUB) en de KAHO Sint-Lieven. Samen en apart hebben beide instellingen jarenlang hun stempel gedrukt op het Vlaamse hoger onderwijs. Op verschillende vlakken liepen ze voorop. Kwalitatief stonden ze aan de top. Met Odisee schrijven we een nieuw en minstens even ambitieus verhaal. Speel jij daarin een rol?

Statement

Odisee? De naam verwijst natuurlijk naar een bijzonder rijke cultuurhistorische erfenis, maar is vooral ook de weerspiegeling van de waarden die onze gehele onderwijsgemeenschap wil uitdragen. Wij beloven: onze campussen bieden je de ideale mix voor een boeiende persoonlijke evolutie, een geslaagde studieloopbaan en een kwaliteitsvol diploma dat werkgevers uit alle maatschappelijke sectoren naar waarde weten te schatten.

Mia Sas

Algemeen directeur Odisee

INHOUD

Studeren aan Odisee

Maximale slaagkansen Prima begeleiding Word een businessspecialist

Bedrijfsmanagement

Afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit Afstudeerrichting Financie- en verzekeringswezen Afstudeerrichting Marketing Afstudeerrichting Logistiek management

Facilitair management

Bachelor in het Facilitair management

Office management

Office management in Brussel Office management in Aalst Medical Office management in Aalst

Toegepaste informatica

Bachelor in de Toegepaste informatica

Bezoek ons

Studeren in Aalst, Brussel of Gent De informatie in deze brochure is slechts voorlopig. Ze kan dan ook Odisee niet juridisch binden.

35 39 5 6 7

INFODAGEN

ZATERDAG 12 MAART 2016

van 9u30 tot 13u •

ZATERDAG 23 APRIL 2016 (OPEN DAG)

van 9u30 tot 17u •

ZATERDAG 25 JUNI 2016

van 9u30 tot 13u •

ZATERDAG 3 SEPTEMBER 2016

van 9u30 tot 13u 10 14 16 20 23 28 30 32 HBO5 Odisee is een partner van cvo Lethas en cvo Kisp. In het kader van dat samenwer kingsverband zullen vanaf januari 2016 in Aalst de HBO5 opleidingen Boekhouden, Bedrijfsorganisatie, Meertalig secretariaat , Informatica en Winkelmanagement aangeboden worden.

S T U D E R E N A A N O D I S E E

Maximale slaagkansen

Bij de stap naar het hoger onderwijs krijg je te maken met heel wat nieuwe ervaringen. Daarom hechten we bij Odisee héél veel belang aan de begeleiding van eerstejaarsstudenten. We sparen geen moeite om je slaagkansen te maximaliseren. Wie dat wenst, ondersteunen we op de meest uiteenlopende vlakken. Ook onze flexibele organisatie is erop gericht om je studieparcours zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Jij geeft het tempo aan

Odisee spant zich in om je studie zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. We besteden de grootste zorg aan de samenstelling van je uurroosters. Zo verlies je nauwelijks uren en houd je voldoende tijd over voor oefeningen, opdrachten en instuderen. In alle opleidingen wordt rekening gehouden met relevante (werk)ervaring (EVC – eerder verworven competenties) of vroegere opleidingen (EVK – eerder verworven kwalificaties).

Aanspreekbare docenten

Bij alle opleidingen maken we volop gebruik van actieve werkvormen. Zo kun je de leerstof vlot verwerken en vaardigheden oefenen, met onmiddellijke feedback. Interactie en lesgroepen met aangepaste omvang zijn ons stokpaardje. Dankzij actieve lessen in beheersbare groepen staan studenten en docenten dicht bij elkaar. Bovendien kun je ook buiten de lessen bij de docenten terecht. Een grote troef van Odisee.

Flexibel studeren

Odisee gaat voor flexibel hoger onderwijs. Je kunt kiezen voor traditionele studiejaren via de modeltrajecten, maar je kunt ook een flexibel traject volgen dat beter bij je situatie past. Je bepaalt daarbij in grote mate zelf hoeveel vakken je elk jaar aflegt en dus hoe snel je je opleiding voltooit. Voor alle vakken waarvoor je slaagt, krijg je een creditbewijs. Vakken waarvoor je niet slaagt, kun je het volgende jaar weer opnemen en combineren met vakken uit een volgende fase van het modeltraject.

Virtueel studeren

Bij Odisee studeer je in een digitale leeromgeving. Je vindt er onder meer opdrachten en cursusmateriaal, elektronische berichten van docenten en begeleiders en tal van communicatiemogelijkheden. Die digitale leermiddelen zijn zowel op je campus, op kot als thuis bereikbaar. Lijken een eigen pc of laptop en een internetaansluiting jou een zware dobber voor je studiebudget? Als student kun je van heel wat voordelen genieten: we hebben zeker tips om die kosten minimaal te houden.

Hoger afstandsonderwijs

Op Campus Dirk Martens (Aalst) worden de opleidingen Bedrijfsmanagement (Accountancy-fiscaliteit, Marketing) en Office management ook aangeboden via hoger afstandsonder wijs (HAO). Dat is een systeem van begeleide zelfstudie. Aan de hand van studiemateriaal bereid je je zelfstandig voor op de examens. HAO wil vooral tegemoetkomen aan de behoeften van wie een job wil combineren met studeren. Het einddoel is hetzelfde als dat van onze bacheloropleiding in dagonderwijs; de weg ernaartoe verschilt.

www.odisee/afstandsonderwijs 5

S T U D E R E N A A N O D I S E E

Prima begeleiding

Groeien uit jezelf: dat is waar we je bij Odisee bij helpen, op verschillende manieren. We doen er alles aan om van je opleiding een succes te maken, op alle vlakken.

6

Heel veel studiebegeleiding

Elke opleiding biedt je studiebegeleiding in de vorm van monitoraten, gedifferentieerde trajecten, begeleide oefeningen, supervisie, stagebegeleiding, studiebegeleidingsplannen… Via verschillende begeleidingsformules bieden we je dus de mogelijkheid om extra te oefenen en langer stil te staan bij de stof. We organiseren regelmatig studievorderingsgesprekken om te zien of het een beetje wil vlotten. Is dat niet het geval, dan garanderen studie- en studentenbegeleiders een soepele, veelzijdige en persoonlijke ondersteuning. Er is keuze uit diverse formules, naargelang van je opleiding, noden of wensen.

Hulp bij problemen

Bij meer algemene problemen weten de studenten- en trajectbegeleiders raad. Je kunt steeds een afspraak maken en alles is bespreekbaar: je studiekeuze, je studiemethode en -planning, examenstress of faalangst, een heroriëntering, studeren in moeilijke omstandigheden... Je vindt bij hen een luisterend oor én kunnen je doorverwijzen naar de juiste diensten en personen in geval van sociale of culturele aanpassingsproblemen, ontmoediging, onzekerheid, eenzaamheid, relationele problemen, financiële kwesties, functiebeperkingen… Naast individuele hulp zijn er ook groepssessies over uitstelgedrag, faalangst en andere obstakels…

Praktische vragen

Is studeren voor jou financieel niet vanzelfsprekend, neem dan beslist contact op met onze studentendienst STUVO+. Met concrete hulp en advies helpen de medewerkers van STUVO+ je om studeren ook voor jou betaalbaar te maken.

Ook op praktische vragen helpen ze een antwoord zoeken. Meer weten over betaalbaar wonen, eten, sporten, openbaar vervoer, cultuur, studentenjobs?

Klop aan bij de studentendienst STUVO+!

Going abroad?

Odisee brengt je volop in contact met Europa en zelfs met andere werelddelen. We werken samen met hogescholen en universiteiten in het buitenland. Daarnaast stimuleren wij je om tijdelijk aan een buitenlandse instelling te studeren, stage te lopen of deel te nemen aan projecten, congressen en studiereizen. Zo maak je kennis met andere leer- en werkmethoden en schaaf je je talenkennis bij. Het contact met een andere cultuur draagt beslist bij tot je persoonlijke ontplooiing.

Inspraak… Natuurlijk!

Odisee vindt je mening belangrijk. Wil je je echt engageren en mee het beleid bepalen? Word dan contactstudent of studentenvertegenwoordiger. Zo krijg je inspraak in lessen en examens, het opleidingsprogramma, de prijs van je broodjes en alles wat je nog meer aanbelangt. Zelfs in de Raad van Bestuur zetelen studenten.

Studentenclubs

Wil je proeven van het studentenleven? Sluit je dan aan bij een van onze studentenverenigingen. Ben je een fuifbeest, een cultuurmens of een sportfreak? Of hou je van debatten, internationale projecten of culturele diversiteit? Wil je je engageren voor een goed doel? Je vindt beslist je gading. Het aanbod van studentenclubs bij Odisee is gevarieerd en ze barsten van de initiatieven!

Word een businessspecialist

Zin om de realiteit van het ondernemen te leren kennen en alle nodige vaardigheden te verwerven om aan de slag te gaan in het bedrijfsleven? De professionele opleidingen van Odisee genieten een uitstekende reputatie in het bedrijfsleven! Odisee biedt je vier opleidingen om uit te groeien tot een echte businessspecialist.

Praktijk zonder grenzen

Met bedrijfsbezoeken, gespecialiseerde gastdocenten, uit het leven gegrepen opdrachten, projecten, workshops (ook internationaal) en stages stomen we je helemaal klaar voor je latere job. Tijdens businessprojecten werk je met je medestudenten aan echte of fictieve business- cases. Aan het einde van de rit presenteren jullie in team aanbevelingen voor een bedrijfsjury.

Sterke stages

Uiteraard staan er ook stages op je programma.

Bij Office management heb je al in het eerste jaar een kijkstage en in het tweede jaar een project- en eventstage. De studenten van het tweede jaar Accountancy- Fiscaliteit (Aalst) en Marketing (Aalst en Brussel) verkennen het werkveld en doen , naast tal van andere opdrachten, een observatie- of verkoopsstage van één à twee weken. De studenten Medical Office management (Aalst) lopen in het tweede jaar stage in een ziekenhuis of bij andere organisaties uit de gezondheidssector. Bij Facilitair management volg je bij de start van het tweede jaar van de opleiding een meeloopstage van een drietal weken in de gezondheidssector. Als derdejaarsstudent volg je een bedrijfsstage van 12 à 15 weken. Je stagebegeleider volgt je op de voet en via stagebezoeken en terugkomdagen word je vanuit de opleiding kwaliteitsvol begeleid. Ook bij Toegepaste informatica leer je omgaan met reële opdrachtgevers. De leerbedrijven selecteren we met de grootste zorg en je stagebegeleiders werken nauw samen met de stagementor in het bedrijf. Je wordt begeleid via een digitaal portfolio. Je toont erin wat je allemaal met je kwaliteiten doet en hoe je werkt aan je minder sterke kanten. Zo kan je begeleider je op de voet volgen en indien nodig ondersteuning bieden.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we een dertigtal gaststudenten uit buitenlandse partnerhogescholen en universiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten komen seminaries en gastcolleges verzorgen. Campus Brussel werkt samen met de Haute Ecole Economique et Technique EPHEC en met de Haute Ecole Galilée. Campus Brussel is een examencentrum voor de Kamer van Koophandel van Parijs. Natuurlijk kun jij ook aan een uitwisseling deelnemen. Al honderden studenten kregen een Erasmusbeurs om in hun derde jaar een deel van hun opleiding in het buitenland te volgen. Vaak liepen ze er ook stage in een bedrijf of ziekenhuis (voor de opleiding Medical Office management).

77

Ook zonder economische voorkennis

Ook als je tijdens je middelbare studies geen economische vakken had, kun je zonder problemen starten in de opleiding Bedrijfsmanagement. Ongeacht welk traject of welke afstudeerrichting je kiest, krijg je een brede economische en bedrijfskundige vorming. Ook talen, praktijkgerichtheid, persoonlijke accenten en doorstroommogelijkheden zijn vaste waarden in de opleiding Bedrijfsmanagement.

8 •

• B A C H E L O R I N H E T

Bedrijfsmanagement

Tijdens je bacheloropleiding in het Bedrijfsmanagement kies je tussen de afstudeerrichtingen Accountancy Fiscaliteit (Aalst, Brussel), Marketing (Aalst, Brussel), Financie- en Verzekeringswezen (Brussel) of Logistiek management (Brussel).

Aalst of Brussel?

In Aalst is het eerste semester van je opleiding vrijwel gelijklopend voor beide afstudeerrichtingen. Je krijgt een brede economische basis in het eerste semester, met verdieping in de gekozen afstudeerrichting vanaf semester twee. Overstappen naar een andere afstudeerrichting binnen de opleiding kan dus zonder problemen in het eerste jaar. In Brussel kies je bij de start van je opleiding voor het financieel-boekhoudkundig traject of het commercieel-logistiek traject, om je dan vanaf het tweede jaar verder te verdiepen in de door jou gekozen afstudeerrichting.

Nauwgezet met cijfers?

Ben je een nauwgezet cijferaar? Dan voel je je allicht aangesproken door de afstudeerrichtingen Accountancy-Fiscaliteit (Aalst, Brussel) en Financie- en Verzekeringswezen (Brussel). Het financieel boekhoudkundig traject bij Odisee zet je op het juiste pad. Je krijgt een algemene vorming in bedrijfseconomie. We maken je wegwijs in de basisregels van boekhouden, financiën, verzekeringen en fiscaliteit.

Organisatietalent?

Ben je eerder te vinden voor actie en organisatie, dan denk je misschien aan een marketingdiploma (Aalst, Brussel) of een diploma Logistiek management (Brussel). Je verwerft dan snel een algemene bedrijfskundige vorming en krijgt tevens een uitstekend inzicht in de grondslagen van logistiek, marketing en verkoop.

Met beide voeten in de praktijk

In het tweede en derde jaar verdiep je je in je vakdomeinen. Gastcolleges, bedrijfsbezoeken en ‘in-company’- projecten laten je ontdekken wat er in echte bedrijven omgaat. In het derde jaar volg je een bedrijfsstage in binnen- of buitenland. Je kunt ook je eigen accenten leggen in je opleiding via de keuzevakken (vanaf je tweede jaar). Dat is interessant als je er bijvoorbeeld aan denkt om voor een masterdiploma Handelswetenschappen te gaan. Dan kun je bij Odisee al een voorafname doen uit het schakelprogramma.

www.facebook.com/odisee.bedrijfsmanagement

Engelstalig programma

Bedrijfsmanagement kun je bij Odisee ook in het Engels volgen. We leggen in het Engelstalige programma nog meer de klemtoon op alle mogelijke internationale aspecten. Bedrijfsbezoeken, gastsprekers en company projects garanderen een businessgerichte focus. Internationale docenten en medestudenten uit het buitenland maken van de opleiding beslist een bijzondere ervaring. Kortom: het programma is de ideale keuze voor wie een internationale carrière op het oog heeft.

9

10 B E D R I J F S K U N D E

AFSTUDEERRICHTING ACCOUNTANCY-FISCALITEIT

Ben je graag met cijfers bezig en heb je interesse voor het zakenleven? Wil je inzicht verwerven in de bedrijfswereld? Ben je bovendien communicatief, geef je graag advies en heb je zin voor nauwkeurig werk? Dan wordt de afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit voor jou het begin van een boeiende loopbaan.

“Persoonlijke begeleiding”

“Ik wou geen puur theoretische richting volgen maar een opleiding waar ik de theorie kon toepassen op cases. Ik volgde Boekhouden-Informatica en wou graag iets doen met cijfers. Ik heb niet lang getwijfeld om voor Odisee te kiezen: het contact met de docenten is er persoonlijk en de lessen verlopen in kleine groepen.”

Eigentijds specialist

Je volgt een praktijkgerichte opleiding die sterk theoretisch onderbouwd is. Naast een stevige dosis accountancy en fiscaliteit krijg je heel wat computervaardigheden onder de knie en verwerf je een brede kennis van bedrijven en organisaties. Je krijgt een goed zicht op de bedrijfseconomische uitdagingen van hedendaagse ondernemingen. We trainen je inzichten in economische en juridische problemen. De docenten houden zeer nauw voeling met het bedrijfsleven. Hun praktijkervaring integreren zij in de lessen. Je vaardigheden als modern accountant train je met gespecialiseerde softwarepakketten. We bezorgen je een stevige functionele talenkennis en goede sociale vaardigheden: ze vormen de basis voor je toekomstige zakelijke contacten. Via diverse projecten en stages maak je uitgebreid kennis met de praktijk.

Correcte houding

Beroepshalve verwacht men van jou niet alleen deskundigheid maar ook een correcte houding: als vertrouwenspersoon moet je je bijvoorbeeld onafhankelijk kunnen opstellen. De opleiding besteedt dan ook veel aandacht aan de beroepscompetenties en ook aan andere attitudes en vaardigheden (teamwerk, communicatieve vaardigheden…) die essentieel zijn in je latere beroepsleven. De evoluties in de beroepswereld volgen we uiteraard op de voet. Je krijgt heel wat oefeningen en loopt flink wat stage.

Twee diploma’s in één klap

Je laatste jaar Accountancy-Fiscaliteit kun je volgen aan de Franstalige hogeschool EPHEC in Brussel. Je traint je talenkennis en geeft zo je carrière een extra zetje. Je krijgt een dubbel diploma: van Odisee én van EPHEC.

WAAR WERK JE LATER?

De tijd dat een boekhouder eenzaam berekeningen zat te maken, is definitief voorbij. Een communicatieve ingesteldheid, in groep kunnen werken en organisatietalent zijn vandaag uiterst belangrijk. Je docenten bij Odisee zorgen ervoor dat je die competenties onder de knie hebt. Uiteraard werk je ook graag met cijfers en kun je analytisch en methodisch denken. Je hebt daardoor héél veel mogelijkheden.

Financiële duizendpoot

Na je opleiding kun je onder meer aan de slag bij boekhoudafdelingen en financiële diensten van bedrijven en organisaties. Je vindt onze afgestudeerden in de industrie en in de financiële wereld, in dienstverband of zelfstandig. Anderen werken voor de overheid of in de dienstensector. In de bedrijfswereld is er alleszins een zeer grote behoefte aan onze afgestudeerden. Tewerkstelling is dan ook gegarandeerd.

Allround

Alleszins leiden we je op tot een allround specialist die als zelfstandige of in een bedrijf kan werken. Je bent goed voorbereid op diverse functies: hoofdboekhouder, zelfstandig boekhouder, accountant, belastingsconsulent, fiscalist… In het begin van je carrière werk je nog onder leiding van een accountant of financieel manager maar gaandeweg evolueer je naar een leidinggevende functie, bijvoorbeeld in een financiële instelling of een onderneming. Zelfstandig naar buiten treden en contacten onderhouden met klanten, administraties en andere dienstverleners (banken, notarissen, advocaten) zullen al snel tot je opdrachten behoren.

Accountancy zonder grenzen

Tijdens de European Taxation and Accounting in Practice Week in een land van de EU wordt ons land vertegenwoordigd door enkele studenten en docenten Bedrijfsmanagement van Odisee. Een leerrijke ervaring! Gedurende een hele week werken de studenten samen rond casestudy’s. Ze worden verdeeld in groepjes van vier studenten, met elk een andere nationaliteit. Elke dag wordt een nieuw thema aangesneden. Onderwerpen zoals eigen vermogen, vreemd vermo gen, actief en financiële analyse passeren de revue. ’s Namiddags staan culturele uitstappen op het programma en ’s avonds zijn er ludieke activiteiten waardoor er mooie internationale vriendschap pen ontstaan.

B E D R I J F S K U N D E

JE STUDIEPROGRAMMA

Dit zijn de studieprogramma’s van je Bachelor in het Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit (modeltraject). Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/bm.

Modeltraject of flexibel traject?

De 180 studiepunten worden verdeeld over drie jaar. Als je dat wilt, kun je je opleiding helemaal afstemmen op je persoonlijke situatie. Je volgt dan een flexibel traject. Om zo’n persoonlijk pro gramma samen te stellen, neem je contact op met de studietrajectbe geleider van je opleiding.

Waar?

De opleiding vindt plaats op Campus Brussel, vlak bij het station Brussel-Centraal. De campus ligt bij het historische hart van de stad (Grote Markt, stadhuis, Manneken Pis...). Een uitgebreide wegbeschrijving vind je op www.odisee.be/campus *Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Reken op een studiebelasting van 25 à 30 uren per studiepunt.

12 Studieprogramma Accountancy-Fiscaliteit Campus Brussel OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

BEDRIJFSBELEID

Micro- en macro economie Recht (Ondernemingsrecht en Burgerlijk recht) Financiële- en handelsverrichtingen Verzekeringen Religie, zingeving, levensbeschouwing en ethiek Financiële algebra Financiële analyse Bedrijfseconomie

BEDRIJFSCOMMUNICATIE: Talen & ICT

Communicatievaardigheden Frans Engels ICT en Organisatie ICT en Accountancy

ACCOUNTANCY

Boekhouden Vennootschapsrecht Management accounting Sociaal recht An introduction into IFRS and consolidation Controleleer

FISCALITEIT

Inleiding tot de fiscaliteit en personenbelasting Personenbelasting 3 en fiscale procedure Vennootschapsbelasting BTW

WERKVELD EN ONDERNEMEN

Bedrijfsorganisatie Topics uit het werkveld en projectwerk Integratieproject Accountancy-Fiscaliteit Stage: binnenland of buitenland Bachelorproef

KEUZEVAKKEN

Innovation and the young international entrepreneur Algemeen beleid en ondernemingsstrategie Quality management Human resources management

TOTAAL STUDIEPUNTEN*

3 5 5 6 JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3 4 7 3 4 3 3 5 3 4 4 4 2 2 4 10 8 4 5 3 3 4 6 4 3 3 7 4 4 3 3 3 3 3 3 5 17 7 4

60 60 60

Bedrijfsmanagement Studieprogramma Accountancy-Fiscaliteit Campus Dirk Martens (Aalst) OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

BEDRIJFSBELEID

Micro- en macro economie Burgerlijk recht Ondernemingsrecht Financiële- en handelsverrichtingen Verzekeringen & beleggingen Inleiding tot de marketing Internationaal ondernemen Sociaal recht Financiële vraagstukken Verzekeringen en beleggingen

BEDRIJFSCOMMUNICATIE: Talen & ICT

Communicatievaardigheden Frans Engels ICT en Organisatie Gegevensverwerking

ACCOUNTANCY

Boekhouden Vennootschapsboekhouden en -recht Financiële analyse Externe controle en deontologie Management accounting Managementrapportering Inleiding tot IFRS en consolidatie

FISCALITEIT

Indirecte belastingen Personenbelasting Vennootschapsbelasting

WERKVELD EN ONDERNEMEN

Bedrijfsorganisatie Projectwerk Onderzoeksvaardigheden Verkenning werkveld Geïntegreerd project Stage: binnenland of buitenland Bachelorproef

KEUZEVAKKEN

Verkooptechnieken en -beleid Control and riskmanagement Registratie- en successierechten Ondernemerschap

TOTAAL STUDIEPUNTEN*

3 5 5 6 JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3 4 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 5 5 2 2 4 11 7 4 4 4 5 3 3 4 6 4 3 6 3 3 3 5 17 7 3 3 3 3

60 60 60

Afstandsonderwijs

Deze opleiding kun je ook volgen in afstandsonderwijs. Je geniet dan een maximum aan flexibiliteit en bijgevolg kun je je studie com bineren met een job of een gezin. Meer info: www.odisee.be/ afstandsonderwijs

Waar?

Je volgt de opleiding op Campus Dirk Martens (Aalst). De campus is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf het station van Aalst. Een uitgebreide wegbeschrijving vind je op www.odisee.be/campus *Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Reken op een studiebelasting van 25 à 30 uren per studiepunt.

13

14 B E D R I J F S K U N D E

AFSTUDEERRICHTING FINANCIE- EN VERZEKERINGSWEZEN

Heb je interesse voor financiën, verzekeringen en beleggingen? Combineer je die met commerciële feeling? Wil je klanten advies geven, bijvoorbeeld over hun vermogensplanning, krediet of verzekering? Zijn de begrippen ‘creatief’ en ‘dynamisch’ op jou van toepassing? Dan is de opleiding Financie- en Verzekeringswezen (enkel in Brussel) geknipt voor jou!

“Meteen werk gevonden”

“Studeren aan Odisee staat garant voor heel wat afwisseling: hoor- en werkcolleges, kleine projecten, groepswerken en praktijkstages. De goede reputatie van Odisee is zeker een meerwaarde bij het solliciteren. Ik heb meteen werk gevonden bij één van de grootste spelers op het vlak van verzekerin gen, AG Insurance.”

Twee pijlers

In je eerste jaar volg je het financieel-boekhoudkundig traject. Vanaf het tweede jaar specialiseer je je in de afstudeerrichting Financie- en Verzekeringswezen. Je opleiding telt twee pijlers: • De pijler financiewezen maakt je vertrouwd met de geld- en kapitaalmarkt. Dankzij concrete praktijkgevallen leer je onder meer de kredietwaardigheid en het beleggersprofiel van je klant bepalen.

• In de pijler verzekeringen maak je kennis met de uitgebreide waaier aan verzekeringsactiviteiten.

Waar kun je aan de slag?

De grenzen tussen de financiële wereld en de verzekeringssector vervagen: heel wat instellingen zijn nu ‘bankverzekeraars’. Ze zoeken allemaal afgestudeerden die zowel vertrouwd zijn met de bankensector als met de verzekeringswereld. Ook alle grote bedrijven en organisaties hebben onze afgestudeerden nodig om hen te adviseren over hoe ze hun geld en verzekeringen moeten beheren. Een ‘kleine’ greep uit de jobs waarvoor je kunt gaan: zelfstandig verzekeringsbemiddelaar, schadebeheerder, beleggingsadviseur, risicobeheerder, kredietbeheerder, financieel adviseur, kantoordirecteur van een bank...

Projectweek in samenwerking met bedrijven

Al tijdens het tweede jaar maak je als student Bedrijfsmanagement kennis met het bedrijfsleven. Een hele week lang werk je in een interdisciplinair team samen met je collega-studenten uit andere opleidingen. Tijdens die projectweek kom je meer te weten over de bedrijfswereld waarin je na je studies terecht zult komen. En je toetst de theorie uit je cursussen aan de praktijk. Gastsprekers uit diverse bedrijven lichten toe welke competenties zij belangrijk vinden op de werkvloer. Daarnaast komen oud-studenten langs om hun ervaringen met je te delen.

Studieprogramma Financie- en Verzekeringswezen Campus Brussel OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

BEDRIJFSBELEID

Micro- en macro economie Recht (Ondernemingsrecht en Burgerlijk recht) Financiële- en handelsverrichtingen Verzekeringen Religie, zingeving, levensbeschouwing en ethiek Financiële algebra Financiële analyse Financieel management Verkoopstechnieken

BEDRIJFSCOMMUNICATIE: Talen & ICT

Nederlands Frans Engels ICT en organisatie ICT en financiën

ACCOUNTANCY-FISCALITEIT

Boekhouden Inleiding tot de fiscaliteit en personenbelasting

FINANCIEWEZEN

Financiewezen Financieel risicobeheer Beleggingsleer Organisatie van een bank- en verzekeringskantoor

VERZEKERINGSWEZEN

Schadeverzekering Personenverzekering Verzekeringsrecht & risicoanalyse

WERKVELD EN ONDERNEMEN

Bedrijfsorganisatie Topics uit het werkveld en projectwerk Integratieproject financiën en verzekeringen Stage: binnenland of buitenland Bachelorproef

KEUZEVAKKEN

Real Estate Management Sociaal Recht Doing business in the European Union Algemeen beleid en ondernemingsstrategie Quality management Financing growth and innovation in SME's Human resources management

TOTAAL STUDIEPUNTEN*

3 5 5 6 JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3 3 4 4 7 7 3 3 3 5 4 4 4 3 4 10 6 3 5 7 4 5 4 6 3 4 3 4 4 3

60 60

5 17 7 3 3 3 3 3 3 3

60

*Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. Reken op een studiebelasting van 25 à 30 uren per studiepunt.

Bedrijfsmanagement

JE STUDIE PROGRAMMA

Dit is het studieprogramma van je Bachelor in het Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Financie- en Verzekeringswezen (modeltraject). Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/bm.

Modeltraject of flexibel traject?

De 180 studiepunten worden verdeeld over drie jaar. Als je dat wilt, kun je je opleiding helemaal afstemmen op je persoonlijke situatie. Je volgt dan een flexibel traject. Om zo’n persoonlijk pro gramma samen te stellen, neem je contact op met de studietrajectbe geleider van je opleiding.

Waar?

De opleiding vindt plaats op Campus Brussel, vlak bij het station Brussel-Centraal. De campus ligt bij het historische hart van de stad (Grote Markt, stadhuis, Manneken Pis...). Een uitgebreide wegbeschrijving vind je op www.odisee.be/campus.

15

16 B E D R I J F S K U N D E

AFSTUDEERRICHTING MARKETING

Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar vlotte commerciële medewerkers of marketingmensen. Ben je flexibel, voel je dat je commerciële aanleg hebt en dat je contactvaardig bent? Heb je interesse voor de boeiende wereld van marketing en communicatie, distributie, verkoop, evenementen en internationaal zakendoen? Dan zit je goed in de afstudeerrichting Marketing. Wil je meehelpen aan het uitbouwen van een merk? Werk je graag mee aan de uitwerking van een marketingplan?

“Fascinerend”

“Ik vind het fascinerend hoe een merk een bepaalde uitstraling kan krijgen enkel en alleen door de marketing errond. Bij Odisee worden de lessen interactief gegeven en worden er veel cases besproken: dat maakt het alleen maar boeiender.”

Gevarieerde opleiding

We gaan voor een praktijkgerichte opleiding die sterk theoretisch onderbouwd is. Tijdens onze projecten werken we opdrachten uit voor bedrijven zoals een marktonderzoek, de organisatie van evenementen of een communicatie- en marketingplan. De opleiding biedt een waaier aan kennis en vaardigheden op het vlak van marketing, ICT en talen. Aandacht gaat naar goede sociale vaardigheden: ze vormen de basis voor je latere zakelijke contacten. Het belang van online marketing wordt niet onderschat en vormt een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Van algemeen naar specifiek

Inhoudelijk steunt de opleiding op drie pijlers: beroepsgerichte vorming, talenkennis en ICT. De beroepsgerichte vorming evolueert van algemene marketing naar zeer specifieke marketingvormen en -onderdelen. We onderbouwen alle aspecten van marketing en toetsen ze daarna aan de praktijk via gastcolleges, congressen, bedrijfsbezoeken, practica, projecten… Afhankelijk van je interesse, volg je een aantal keuzevakken: Eventmanagement, Retail- en shopmanagement, Relatiemarketing, Business strategy, Duits of Spaans, Real Estate management...

Contact met bedrijven

Het contact met de beroepswereld is een belangrijk aspect van je vorming: daarom heb je onder meer een stage van drie maanden in binnen- of buitenland. Zo leer je de verwachtingen en eisen van het bedrijfsleven beter kennen. In het laatste jaar van je opleiding staan ook een bachelorproef en een grootschalig project op het programma: daarin pas je je kennis, vaardigheden en attitudes toe, vertrekkend vanuit een reële bedrijfssituatie. A real challenge!

Bedrijfsmanagement

WAAR WERK JE LATER?

Als marketeer ben je altijd op zoek naar nieuwe manieren om behoeftes van je doelgroep te bevredigen en producten (of diensten) aan de man te brengen. Je adviseert over nieuwe markten en producten aan de directie. Je zorgt voor een slimme en effectieve communicatiecampagne en andere manieren om een product of dienst gewild te maken. Marketing- en salestaken gaan vaak hand in hand. Eén ding is zeker: saai wordt het nooit.

Heel wat mogelijkheden

Als marketeer heb je heel wat mogelijkheden. Zowel het aantal functies als het aantal sectoren waarin je aan de slag kunt, is indrukwekkend. Productmanager, marktonderzoeker, communicatieverantwoordelijke, medewerker van een reclamebureau, salesmanager, verkoper, inkoper… Het zijn slechts enkele jobs die je als marketeer kunt uitoefenen.

Verkopen kun je leren

In het tweede jaar volg je een verkoopsgerichte stage. Gedurende enkele dagen proef je van de praktijk bij een bedrijf van jouw keuze. Zo vorm je je een realistisch beeld van je toekomst in een commerciële werkomgeving. Tijdens de verkoopsgerichte stage sta je als student Marketing voor de eerste keer face to face tegenover klanten. Je kiest een stagebedrijf uit de sector die jou het meest interesseert: immobiliën, verzekeringen, showroom autodealer, b2b… Onder het toeziend oog van ervaren verkopers leer je hoe je kunt adviseren, onderhandelen, offertes opmaken, contracten afsluiten, prospecten overtuigen, klanten opvolgen… Nadien verwerk je je ervaringen in een verslag.

Twee diploma’s in één klap

Je laatste jaar Marketing kun je volgen aan de Franstalige hogeschool EPHEC in Brussel. Je traint je talenkennis en geeft zo je carrière een extra zetje. Je krijgt een dubbel diploma: van Odisee én van EPHEC.

Internationale carrière

Volg je in Brussel het Engelstalige programma Business management with a Major in marketing, dan kun je na je diploma alle kanten uit. De Engelstalige versie van de opleiding Bedrijfsmanagement (afstudeerrichting Marketing) bereidt je voor op een internationale carrière. Je krijgt les van buitenlandse (gast)docenten, bezoekt internationale bedrijven en doet diverse bedrijfsprojecten. Een gegeerd profiel voor multinationals en andere bedrijven actief in het buitenland. 17

B E D R I J F S K U N D E

JE STUDIE PROGRAMMA

Dit zijn de studieprogramma’s van je Bachelor in het Bedrijfs management, afstudeerrichting Marketing (modeltraject). Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/bm.

Modeltraject of flexibel traject?

Je kunt de 180 studiepunten spreiden over verschillende jaren en zo je opleiding helemaal afstemmen op je persoonlijke situatie. Je volgt dan een flexibel traject. Om zo’n persoonlijk pro gramma samen te stellen, neem je contact op met de studietrajectbe geleider van je opleiding.

Waar?

De opleiding vindt plaats op Campus Brussel, vlak bij het station Brussel-Centraal. De campus ligt bij het historische hart van de stad (Grote Markt, stadhuis, Manneken Pis...). Een uitgebreide wegbeschrijving vind je op www.odisee.be/campus.

*Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Reken op een studiebelasting van 25 à 30 uren per studiepunt.

18 Studieprogramma Marketing Campus Brussel OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

BEDRIJFSBELEID

Micro- en macro economie Recht Financieel beheer van een bedrijf Religie, zingeving, levensbeschouwing en ethiek

BEDRIJFSCOMMUNICATIE: Talen & ICT

Nederlands Frans Engels ICT en organisatie ICT en marketing

MARKETINGANALYSE

Marktonderzoek en -analyse SPSS Consumentengedrag

MARKETINGBELEID

Marketing Marketingplanning en marketingmixstrategieën Marketingcommunicatie Projectmanagement en commerciële budgettering Internationale marketing Retail-, non-profit en sociale marketing E-marketing

COMMERCIEEL BELEID / SUPPLY CHAIN MANAGEMENT

Verkoop Inkoop en logistiek Transport Buitenlandse handel Verkooptechnieken en verkoopstage Accountmanagement Verkooporganisatie

WERKVELD EN ONDERNEMEN

Bedrijfsorganisatie Topics uit het werkveld en projectwerk Marketingproject Business project marketing Stage: binnenland of buitenland Bachelorproef

KEUZEVAKKEN

Communicatietraining Duits Interactieve marketing Commerciële juridische vraagstukken Quality management Innovation and the young international entrepreneur (keuze) Human resources management Business strategy Algemeen beleid en ondernemingsstrategie Doing business in the European Union Real Estate Management Communication management

TOTAAL STUDIEPUNTEN*

5 6 3 5 JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3 6 4 4 3 4 5 4 4 4 5 4 4 3 3 3 4 4 4 3 4 4 3 3 3 3 3 5 3 4 3 4 3 3 6 3 3 5 17 7 3 3 4 3 3 3 3 3 3

60 60 60

Studieprogramma Marketing Campus Dirk Martens (Aalst) OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

BEDRIJFSBELEID

Micro- en macro economie Recht Algemeen boekhouden-basis Bedrijfseconomie Sociaal recht Beroepsethiek

BEDRIJFSCOMMUNICATIE: Talen & ICT

Communicatievaardigheden Frans Engels ICT en organisatie Multimedia Databeheer

MARKETINGANALYSE

Gegevensverwerking Marktonderzoek Consumentengedrag

MARKETINGBELEID

Inleiding tot de marketing Marketingplanning en marketingmixstrategieën Communicatiebeleid Direct en onlinemarketing Service- en B2B marketing Internationale marketing Inkoop- en logistiek management

COMMERCIEEL BELEID / SUPPLY CHAIN MANAGEMENT

Basisprincipes verkoop Inkoop en logistiek Verkooptechnieken en -beleid Accountmanagement

WERKVELD EN ONDERNEMEN

Bedrijfsorganisatie Onderzoeksvaardigheden Projectwerk Project communicatie Project ondernemerschap Verkenning werkveld Current marketing management practices Stage: binnenland of buitenland Bachelorproef

KEUZEVAKKEN

Duits Spaans Retail- en shoppermarketing Relatiemarketing Eventmanagement

TOTAAL STUDIEPUNTEN*

5 6 3 5 JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3 3 4 4 6 3 3 3 6 6 3 3 3 3 3 5 4 4 3 5 4 3 3 4 3 3 4 4 3 3 3 3 5 3 6 6 3 3 3 3 17 7 3 3

60 60 60

Bedrijfsmanagement

Afstandsonderwijs

Deze opleiding kun je ook volgen in afstandsonderwijs. Je geniet dan een maximum aan flexibiliteit en bijgevolg kun je je studie com bineren met een job of een gezin. Meer info: www.odisee.be/afstandsonderwijs

Waar?

Je volgt de opleiding op Campus Dirk Martens (Aalst). De campus is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf het station. Aalst is een verrassende studentenstad, met twee hogescholen goed voor samen meer dan 3000 studenten. Een uitgebreide wegbeschrijving vind je op www.odisee.be/campus.

*Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Reken op een studiebelasting van 25 à 30 uren per studiepunt.

19

20 B E D R I J F S K U N D E

AFSTUDEERRICHTING LOGISTIEK MANAGEMENT

Treinen, vrachtwagens, schepen, auto’s en vliegtuigen. Voor kinderen is het een spel. In het echte leven is het een miljoenenbusiness. Droom je van een job waar echt pit in zit en waarvoor je stressbestendig moet zijn? Durf je verantwoordelijkheid nemen en zie je een uitdaging in het managen van waardevolle goederenstromen? Werk je graag internationaal en wil je vlot communiceren in vreemde talen? Overweeg dan zeker Logistiek management (enkel in Brussel).

“Mijn kennis van het Duits is een plus”

“Ik werkte eerst als supply chain controller bij Audi in Vorst en nu als Key Account Customer Service in het EMEA-hoofdkwartier van Ansell. Alweer is mijn talenkennis een belangrijke plus.”

Erkend door de specialisten

Vanaf het tweede jaar kun je specifiek kiezen voor de afstudeerrichting Logistiek management. Dan komen de beroepsspecifieke vakken aan bod: transportmanagement, douanewetgeving, kostprijsberekening, fiscaliteit en transportsoftware. Ook een praktische talentraining ontbreekt niet. Engels is de taal bij uitstek in de expeditiewereld, maar je leert je ook vloeiend uitdrukken in een tweede en derde vreemde taal. De opleiding is immers zeer internationaal georiënteerd. In je derde jaar kun je een stage in het buitenland doorbrengen. De opleiding is bovendien erkend door BITO, een belangrijke referentie.

Waar kun je aan de slag?

Brussel ligt op een kruispunt van wegen. Er is de luchthaven en de haven van Brussel. Ook het weg- en spoorvervoer zijn druk gebruikte kanalen voor nationale en internationale verzendingen. Specialisten die een goede kennis van de transportsector combineren met kennis van douanewetgeving, vreemde talen, kostprijsberekening, logistiek en ICT, vind je niet bij bosjes. Odisee-afgestudeerden komen dan ook niet alleen terecht in transport- en expeditieondernemingen. Ook grote bedrijven doen een beroep op jou voor hun logistieke planning.

Internationaal logistiek project

Half oktober neem je als laatstejaarsstudent Logistiek management van Odisee deel aan een internationaal logistiek project, o.a. in samenwerking met de Hogeschool Berlijn. De aangeboden seminaries en bedrijfsbezoeken bereiden je voor op een case in verband met multimodaal transport. Je werkt daarvoor samen met buitenlandse studenten in gemengde teams.

Studieprogramma Logistiek Marketing Campus Brussel OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

BEDRIJFSBELEID

Micro- en macro economie Recht Financieel beheer van een bedrijf Religie, zingeving, levensbeschouwing en ethiek

BEDRIJFSCOMMUNICATIE: Talen & ICT

Nederlands Frans Engels Duits ICT en organisatie ICT en logistiek

MARKETINGANALYSE

Marktonderzoek en -analyse

MARKETINGBELEID

Marketing

COMMERCIEEL BELEID

Verkoop

SUPPLY CHAIN MANAGEMENT

Inkoop en logistiek Transport Buitenlandse handel Ec. aardrijksk. en imp.- en exp. techn. Belastingsrecht Productielogistiek Wegvervoer, spoorvervoer en scheepvaart Goederen- en transportverzekering Expeditierecht Lucht-, zee- en multi-modaal vervoer Transportmanagement en Transporteconomie Distributielogistiek Douane en accijnzen Safety and security in logistics

WERKVELD EN ONDERNEMEN

Bedrijfsorganisatie Topics uit het werkveld en projectwerk Logistiek project Stage: binnenland of buitenland Bachelorproef

KEUZEVAKKEN

Business strategy Algemeen beleid en ondernemingsstrategie Internationale marketing Quality management Human resources management Dangerous goods

TOTAAL STUDIEPUNTEN*

3 3 3 3 JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3 4 6 4 3 3 5 5 4 5 4 6 3 3 3 6 5 4 4 3 3 6 4 4 6 4 3 4 3 3 5 3 5 3 5 17 7 3 3 3 3 4 3

60 60 60

Bedrijfsmanagement

JE STUDIE PROGRAMMA

Dit is het studieprogramma van je Bachelor in het Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Logistiek management (modeltraject). Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/bm.

Modeltraject of flexibel traject?

Je kunt de 180 studiepunten spreiden over verschillende jaren en zo je opleiding helemaal afstemmen op je persoonlijke situatie. Je volgt dan een flexibel traject. Om zo’n persoonlijk pro gramma samen te stellen, neem je contact op met de studietrajectbe geleider van je opleiding. *Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Reken op een studiebelasting van 25 à 30 uren per studiepunt.

21

Brede basis

Tijdens je opleiding krijg je drie belangrijke vakkenpakketten: • Communicatie: mondelinge en schriftelijke rapporteer- en presenteertechnieken, conflicthantering en andere sociale vaardigheden; • Management: als manager uit het middenkader leer je ook op bedrijfskundig vlak meepraten. Dat leer je in vakken als economie, recht, marketing, financieel beheer… • Facilitaire technologie: huisvesting en vastgoed, energie en installaties, kantoorbeheer, cateringbeheer, evenementenbeheer… 22 •

• B A C H E L O R I N H E T

Facilitair management

Ben je goed in organiseren, kun je vlot communiceren en los je graag problemen op? In de opleiding Facilitair management vind je wat je zoekt. Als facility manager ben je een denker én doener met teamspirit. Je volgt een zeer praktijkgerichte en brede opleiding met drie pijlers: communicatie, management en facilitaire technologie. Deze opleiding is bovendien uniek in Vlaanderen: je kunt ze enkel volgen bij Odisee in Gent.

Facilitair management?

Als facility manager zorg je ervoor dat anderen hun job goed kunnen doen. Een bank levert financiële diensten, een autofabriek produceert auto’s, een vakantiepark bezorgt je een aangename vakantie… Dat primaire proces van een organisatie of bedrijf kan pas vlot verlopen als het ondersteund wordt door professioneel georganiseerde ‘facilities’. Jij organiseert en stuurt ondersteunende diensten zoals receptie, informatievoorziening, catering, beveiliging, bewaking, inkoop, logistiek, werkplekinrichting en -uitrusting. Je organiseert ook evenementen zoals een studiedag, een tentoonstelling, een opendeurdag. Alles waar anderen niet aan denken, daar zorgt een facility manager voor.

Een communicatieve duizendpoot

De opleiding Facilitair management biedt je een zeer brede basis met een mooi evenwicht tussen theorie en praktijk. Je kunt later nog alle richtingen uit maar organiseren staat centraal. De nadruk ligt op communicatie en management. De stage van een maand in het tweede jaar en van 3,5 maanden in het derde jaar bereiden je optimaal voor op je job. Je kunt ook kiezen voor een stage binnen Europa.

Modulair examensysteem

In het eerste jaar van je opleiding volg je zes à zeven weken les en dan leg je examen af. Dat systeem heeft alleen maar voordelen voor jou als student. Zo is de overgang tussen secundair en hoger onderwijs kleiner en kun je makkelijker wennen aan de manier van studeren en examineren in het hoger onderwijs.

www.facebook.com/odisee.fm

23

24 B E D R I J F S K U N D E

JE JOBMOGELIJKHEDEN

Als bachelor in het Facilitair management kom je terecht in zeer diverse functies op verschillende niveaus. Je kunt aan de slag in de privésector of bij de overheid. Je organiseert evenementen of werkt in de toeristische of recreatieve sector. Maar in de productiesector of dienstverlenende sector is er ook werk voor een facility manager. Je talenkennis en je basisopleiding marketing en economie maken je tot een veelzijdige en vlot inzetbare kracht.

“Docenten met praktijkervaring”

“We zien veel praktijkgerichte voorbeelden in de opleiding omdat veel docenten zelf werker varing hebben in de sector van het facilitair management. De theorie wordt op die manier getoetst aan de praktijk en dat maakt de lessen zeer aangenaam.”

Een onderdeel of alles

Als facility manager kun je zowel leidinggevende zijn van één bepaald onderdeel van de ‘facilities’, maar ook van enkele onderdelen of zelfs van het volledige pakket. Doorgroeimogelijkheden alom. Bij een facility manager komen alle lijntjes samen.

Voorbeelden

Je kunt aan de slag in diverse sectoren, in zeer diverse functies op verschillende niveaus. Onze oud-studenten zijn actief in verschillende bedrijven en oefenen er gevarieerde taken uit: • facility manager bij BMW; • national account manager catering bij BNP Paribas Fortis; • logistiek analyst bij Universiteit Gent; • medior consultant bij Planon; • assistent manager bij Waasland Shopping Center; • department manager housekeeping bij Center Parcs; • facility coördinator bij Facilicom.

We helpen je op weg

Weinig chemie of Frans gehad in het secundair onderwijs? Wij helpen je op weg! Voor de start van het academiejaar kun je inschrijven voor een instapcursus chemie en Frans (samen of apart te volgen). Zo ben je bijgewerkt en kun je deze lessen vlot volgen.

Facilitair management

JE STUDIEPROGRAMMA

Dit is het studieprogramma van je Bachelor in het Facilitair management (modeltraject). Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/fm.

Studieprogramma Facilitair management Technologiecampus Gent OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

COMMUNICATIE

Zakelijke communicatie Nederlands Zakelijke communicatie Frans Zakelijke communicatie Engels Communicatie- en presentatietechnieken Inleiding tot de menswetenschappen/ethiek/bedrijfsethiek

MANAGEMENT

Management en organisatie Algemene economie Financieel management Recht Recht & sociale wetgeving Facility management Onderzoeksmethodiek Personeelsbeleid en sollicitatietraining

FACILITAIRE TECHNOLOGIE

Kantoorbeheer Huisvesting en vastgoed Energie en installaties Housekeeping Cateringbeheer Toegepaste wetenschappen Informatica FMIS en methoden van facilitair beheer Milieu- en afvalbeheer Eventmanagement Vastgoed Preventie en bescherming op het werk 1 Preventie en bescherming op het werk 2

STAGE EN PROJECTEN

Project Oriënterende stage 1 Oriënterende stage 2 Specialisatiestage 1 Specialisatiestage 2 Bachelorproef

KEUZEVAKKEN (1 kiezen uit lijst)

Project Diensten CAD-systemen

AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR*

4 4 3 3 5 4 6 3 3 4 3 3 3 JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 3 4 4 3 3 3 3 4 4 3 3 4 3 4 3 3 3 3

60

3 5

60

4 9 9 8 3 3

60

Afstandsonderwijs

Deze opleiding kun je ook volgen in afstandsonderwijs. Je geniet dan een maximum aan flexibiliteit en bijgevolg kun je je studie com bineren met een job of een gezin.

www.odisee.be/afstandsonderwijs

Waar?

Je volgt de opleiding op de Technologiecampus Gent. De campus is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer, met de bus of met de tram. Een uitgebreide wegbeschrijving vind je op www.odisee.be/campus.

*Studiepunten staan in verhouding tot het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. Reken op een studie belasting van 25 à 30 uren per studiepunt.

25

Twee keer Office management

Bij Odisee kun je op twee plaatsen Office management studeren: in Brussel en in Aalst. In Aalst kun je ook terecht voor Medical Office management.

• B A C H E L O R I N H E T

Office management

Zitten communicatie en organiseren je in het bloed? Schrikt het je niet af om mee te denken over organisa tie, public relations, budgettering en kwaliteitszorg? Wil je betrokken zijn bij het beleid van je organisatie? Dan heb je je opleiding gevonden: office managers zijn er gewoon te weinig.

Manager naast de manager

Ervoor zorgen dat managers zich optimaal op het beleid kunnen focussen: zo kun je de opdracht van een officemanager het beste samenvatten. (Medical) officemanagers verzorgen de interne en externe communicatie, bereiden vergaderingen en presentaties voor, vertalen documenten en organiseren ondertussen de events. Het zijn maar enkele taken van die veelzijdige medewerkers (m/v).

Elke organisatie heeft er nodig

Vaak zijn officemanagers een draaischijf van informatie en behoren ze tot de best geïnformeerde medewerkers van het hele bedrijf. Zij hebben dagelijks contact met collega’s, klanten en bezoekers. Daarbij communiceren ze vlot in verschillende talen. Ze beheersen het vakjargon. Zij beheren de agenda en organiseren vergaderingen, reizen of kleine en grote evenementen. Kortom: als co-manager spelen zij een centrale rol in het dagelijkse reilen en zeilen op de werkvloer en zijn ze als vertrouwenspersoon gewaardeerde medewerkers.

Boeiend én werkzeker

Met het diploma Office management zijn er veel mogelijkheden voor je weggelegd. Sommige afgestudeerden worden pr-verantwoordelijke, customer relations officer, project assistant, marketing- en sales-assistant, HR-consultant, clinical trial assistant, (medical) managementassistant, medisch vertegenwoordiger... De vraag naar office managers in middenkaderjobs is groot. Onmiddellijke tewerkstelling is dus gegarandeerd. Je kunt overal terecht: in grote en kleine bedrijven, in alle bedrijfssectoren, bij alle diensten. Afgestudeerden Medical Office management vinden vlot werk in ziekenhuizen of in bedrijven uit de medische sector.

www.facebook.com/odisee.officemanagement

Of toch verder studeren?

Met je bachelordiploma Office management op zak mag je vrij zeker zijn van een job. Misschien kies je wel aansluitend voor een masterdiploma? Dat kan voor meer dan 20 masterdiploma’s. De masteropleidingen Meertalige Communicatie en Handelswetenschappen zijn de populairste bij afgestudeerde Office managers. 27

28 B E D R I J F S K U N D E

OFFICE MANAGEMENT IN BRUSSEL

Studeren in de bruisende hoofdstad van Europa: een uitstekende start voor een toffe en boeiende job.

“Ze boden me meteen een job aan”

“In mijn laatste jaar liep ik stage bij Procter & Gamble. Dat viel zo goed mee dat ik er meteen een job kreeg aangeboden. Binnen de afdeling Research & Development ondersteun ik een 50-tal medewerkers. Ik organiseer evene menten, ontwerp presentaties en vervul administratieve taken zoals rapporten schrijven en agenda’s beheren.”

Veelzijdige opleiding

In Brussel leer je de talen waar ze gesproken worden. Dankzij onze veelzijdige instroom en onze ideale uitvalsbasis is het in Brussel heel gemakkelijk om je Nederlands en drie vreemde talen in verschillende situaties te oefenen en op een hoger niveau te brengen. Je leert werken met Office-pakketten en een pak web 2.0-toepassingen. Het internet heeft voor jou geen geheimen. Als toekomstig organisator brengen we je de knepen van het projectmanagement bij. Een algemene economische en juridische vorming garandeert dat je als co-manager welkom bent op alle niveaus in de bedrijfswereld. Je kunt er overigens voor kiezen om je laatste jaar aan onze partnerhogeschool Haute Ecole Galilée te doen zodat je twee diploma’s bezit wanneer je afstudeert.

En actie!

We trainen je niet alleen in de les. Via contacten met uitwisselingsstudenten, bezoeken aan internationale bedrijven, projecten en een buitenlandse studiereis krijg je de kans om je talenkennis en je interculturele en communicatieve vaardigheden bij te schaven. Zo verfijn je je managementvaardigheden en groei je uit tot een echte teamspeler. Want ook teamwerk en conflicthantering maken deel uit van je opleiding.

In de praktijk

Een kijkstage in het eerste jaar en een participatiestage in het vak Project- en Eventmanagement van het tweede jaar bereiden je voor op de integratiestage van drie maanden in het derde jaar. Zo ervaar je hoe het er in de praktijk aan toe gaat en bereiden we je voor op een boeiende toekomst. We selecteren de leerbedrijven met grote zorg en tijdens de stage word je goed begeleid door een docent. Je krijgt in het derde jaar ook de kans om een stageperiode van drie maanden in het buitenland door te brengen.

Studieprogramma Office management Campus Brussel OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

MEERTALIGE COMMUNICATIE

Communicatietraining Nederlands Communicatietraining Frans Communicatietraining Engels Internationale & interculturele communicatie in het Frans Internationale & interculturele communicatie in het Engels Bedrijfsvertaling Frans Bedrijfsvertaling Engels

INFORMATIEMANAGEMENT

Inleiding in ICT Tekstverwerking Handels- en financiële technieken Rekenbladtoepassingen ICT & organisatie: business processes Webcommunicatie & publishing

ORGANISATIE

Office management Organisatie buitenlandse studiereis

CO-MANAGEMENT

Economie Instellingen en recht Bedrijfsorganisatie Informatie- & onderzoekstechnieken RZLE-beroepsethiek PR Quality management Bachelorproef

ORGANISATIE EN VERKENNING WERKVELD

Werkveldervaring & POP projectwerk kijkstage project- & eventstage Opties stage Portfolio & POP Optie mobiliteit

KEUZEMODULES

Communicatietraining Duits of Spaans Marketing HR ICT & Communicatie International Business Orientation

AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR*

JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3 3 3 3 3 6 10 10 3 3 3 5 x x

8

x

60

3 3 3 5 x 3 3 4 3 3 4 4 6 6 4 x

6

x x x

60

3 3 3 3 3 3 3 3 10 17 3 20 of 23 x x

6

x x x

60

*Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele acade miejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. Reken op een studiebelasting van 25 à 30 uren per studiepunt.

Office management

JE STUDIE PROGRAMMA

Dit is het studieprogramma van je Bachelor in het Office management (modeltraject). Wijzigingen zijn nog mogelijk.

Vanaf het tweede jaar leg je zelf accenten. Er zijn drie keuzemodules: je gaat door met de derde vreemde taal of je kiest voor een marketingmodule of een module HRM. In het derde jaar zijn er nog meer keuzemodules. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/om.

Modeltraject of flexibel traject?

Je kunt de 180 studiepunten spre iden over meer dan drie jaren en zo je opleiding helemaal afstem men op je persoonlijke situatie. Je volgt dan een flexibel traject.

Waar?

De opleiding vindt plaats op Campus Brussel, vlak bij het station Brussel-Centraal. De campus ligt bij het historische hart van de stad (Grote Markt, stadhuis, Manneken Pis...). Een uitgebreide wegbeschrijving vind je op www.odisee.be/campus.

29

30 B E D R I J F S K U N D E

OFFICE MANAGEMENT IN AALST

Intens en praktijkgericht, maar ook gezellig en persoonlijk, dat is de eigen stijl van de opleiding in Aalst. Ontdek hier je talenten, ervaar de praktijk en kies de job die bij je past.

“Drie prachtige jaren”

“Je leert hier niet alleen om op een professionele manier je eigen talenten te gebruiken, maar er vaart ook dat je als management- assistant levenslang moet leren. Een gezonde portie theorie wordt gedurende de opleiding met de nodige praktijkervaring aange vuld. Ik was op het einde helemaal klaar voor de arbeidsmarkt.”

Op maat van je talent

Bij Odisee in Aalst vind je de combinatie van communicatie-, ICT- en organisatieskills die werkgevers zo waarderen. Je gaat er aan de slag in relatief kleine groepen waarin intensief, maar sterk praktijkgericht wordt gewerkt. In het eerste jaar zijn vrijwel alle lessen geconcentreerd in de voormiddag. Wij zetten in op begeleiding en focussen op jouw talent. Keuzetalen en keuzetrajecten laten je doorgroeien in wat jij belangrijk vindt, zonder dat je de essentie van de opleiding mist. Je wordt een echte co manager die de organisatie in beweging krijgt. De studententevredenheid ligt op Campus Dirk Martens bij de hoogste in Vlaanderen.

Springplank naar een job

Ruime aandacht gaat naar werkveldervaring, team-, event- en projectmanagement. Al in het eerste jaar verken je het werkveld en snel organiseer je evenementen (een reünie, een teambuilding-activiteit, een benefiet voor een goed doel...). Werken aan echte opdrachten voor echte opdrachtgevers trekken we door waar mogelijk. Een groot eindproject en een stage van vier maanden in binnen- of buitenland ronden je opleiding af. Je ervaart het zalige gevoel dat je klaar bent voor een succesvolle loopbaan in een toffe job.

Voor wie houdt van talen

Binnen het hoger onderwijs in Vlaanderen biedt Office management je de breedst mogelijke talencombinatie. We bouwen verder op je kennis van Frans en Engels uit het secundair. Mocht die onvoldoende zijn, dan vangen we dat op met monitoraten en begeleidingssessies. Daarnaast kies je van bij de start voor Duits of Spaans. Beide talen starten vanaf de basis.

Studieprogramma Office management Campus Dirk Martens (Aalst) OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

MEERTALIGE COMMUNICATIE

Communicatietraining Nederlands Communicatietraining Frans Communicatietraining Engels Communicatietraining Duits of Spaans

INFORMATIEMANAGEMENT

Basispakket ICT Tekstverwerking Handels- en financiële technieken Rekenbladtoepassingen Multimedia Databeheer

ORGANISATIE

Team- en projectmanagement Task en time management Event management

CO-MANAGEMENT

Economie Instellingen en recht Bedrijfsorganisatie Marketing en HRM Kwaliteit en innovatie Internationalisering@home RZL-beroepsethiek Bachelorproef

WERKVELDERVARING

Verkenning werkveld en inloopstage MA-project Stage of internationaliseringsprogramma Competentieportfolio

KEUZETRAJECT EXTRA-TAAL

Extra Duits of Spaans

KEUZETRAJECT SALES

Commerciële technieken en –beleid Account management Relatiemarketing

KEUZETRAJECT HRM

Human resource management Sociaal recht

AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR*

6 8 8 6 3 3 3 3 JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3 6 8 8 3 6 6 4 3 4 6 4 3 4 3 3 3 4

60

3 3 3 3 3 6 4 3 6

60

7 17 3 3 3 7 3 3

60

*Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele acade miejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. Reken op een studiebelasting van 25 à 30 uren per studiepunt.

Office management

JE STUDIE PROGRAMMA

Dit is het studieprogramma van je Bachelor in het Office management (modeltraject).

Wijzigingen zijn nog mogelijk.

Vanaf het tweede jaar leg je zelf accenten. Er zijn drie keuzetrajecten. Je kiest voor een derde vreemde taal, voor marketingvakken of voor personeelsmanagement. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/om.

Studiespreiding

Je hoeft de 180 stp niet op te nemen in 3 jaar. Spreiden over meer jaren, kan een oplossing zijn om de opleiding toch mogelijk te maken. Vraag ons naar een oplossing voor jouw situatie.

Waar?

Je volgt de opleiding op Campus Dirk Martens (Aalst). De campus is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf het station. Aalst is een verrassende studentenstad, met twee hogescholen goed voor samen meer dan 3000 studenten. Een uitgebreide wegbeschrijving vind je op www.odisee.be/campus.

31

32 B E D R I J F S K U N D E

MEDICAL OFFICE MANAGEMENT IN AALST

Een medical office manager of medical management assistant (MMA) waakt erover dat een medisch team alle ondersteuning krijgt die het nodig heeft. Het is de man of vrouw die ervoor zorgt dat het juiste dossier er is op het juiste moment, dat onderzoeksprogramma’s volgens plan verlopen, dat de artsenvergadering efficiënt is voorbereid, dat de infofolders up-to-date zijn, dat patiënten een hartelijk onthaal krijgen…

De patiënt centraal

Het medical management zorgt ervoor dat patiënten een goed onthaal en begeleiding krijgen bij hun verblijf in een ziekenhuis. Maar evengoed dat de juiste informatie op de juiste plaats terechtkomt, dat de organisatie gesmeerd loopt en dat het personeelsfeestje weer een voltreffer wordt. In Odisee bereiden we je optimaal voor op die veelomvattende taak. De opleiding Medical Office management sluit perfect aan bij uiteenlopende opleidingen secundair onderwijs en veronderstelt geen vooropleiding Latijn of medische terminologie. In het eerste jaar zijn vrijwel alle lessen geconcentreerd in de voormiddag.

Polyvalente opleiding

Je bouwt stap voor stap en systematisch de nodige medische kennis op voor het beroep. Je hoeft geen voorkennis te hebben, maar gaandeweg verwerf je wat nodig is om medische attesten, verslagen en brieven te begrijpen en — bijvoorbeeld — patiënten doeltreffend in te lichten over onderzoeken en raadgevingen van de arts. Via veel praktische, herkenbare situaties oefen je de specifieke communicatie waar je later mee te maken krijgt. Je verwerft een praktische gebruikskennis van het Frans en Engels.

Eigen accenten

Je leert ook de kneepjes van MS Office, Outlook, Photoshop en Publisher. Uiteraard leer je het internet kennen als een handig hulpmiddel. Typisch voor de sector is het contact met patiënten en de medische administratie. Via bezoeken in het werkveld, opdrachten en groepswerken raak je vertrouwd met de vele beroepsmogelijkheden en krijg je een zicht op wat het beste bij jou past. Tijdens korte stages bouw je vervolgens dat eigen accent verder uit. Een geïntegreerd afstudeerproject en een stage of internationale ervaring van drie maanden maken je helemaal klaar om om als medical office manager aan de slag te gaan.

Waar kom je terecht?

Met dit diploma kun je uiteraard terecht in ziekenhuizen. Je brengt er heel wat belangrijke taken tot een goed einde: de patiëntendossiers beheren, het onthaal verzorgen, de agenda’s plannen, een vlotte communicatiedoorstroming garanderen... Medisch-administratief geschoolde professionals vind je dan ook op elke afdeling. Ook in andere organisaties uit de gezondheids- en welzijnssector wordt je veelzijdigheid fel gewaardeerd. Daarnaast kun je terecht bij bedrijven uit de medische sector: farmaceutische bedrijven, medische researchbedrijven, ziekenfondsen, verzekeringsagentschappen, medische toeleveringsbedrijven, arbeidsgeneeskundige diensten… Je medische kennis is er een extra troef. Overal mag je een uitdagende job verwachten met heel wat doorgroeimogelijkheden. De vraag is overigens veel groter dan het aanbod dat jaarlijks op de arbeidsmarkt komt. Met de toenemende behoefte aan gezondheids- en welzijnszorg zal dat ook de komende jaren zo blijven.

Studieprogramma Medical Office management Campus Dirk Martens (Aalst) OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

MEERTALIGE COMMUNICATIE

Communicatietraining Nederlands Communicatietraining Frans Communicatietraining Engels

INFORMATIEMANAGEMENT

Basispakket ICT Tekstverwerking Handels- en financiële technieken Rekenbladtoepassingen Multimedia Medical research Databeheer

MEDISCHE WETENSCHAPPEN

Medische terminologie Medische vorming Medische registratie Beleid en organisatie van de gezondheidszorg

ORGANISATIE

Team- en projectmanagement Task en time management Zorglogistiek

CO-MANAGEMENT

Economie Instellingen en recht Bedrijfsorganisatie Sociaal recht Gezondheidspsychologie Internationalisering@home RZL-beroepsethiek Bachelorproef

WERKVELDERVARING

Competentieportfolio Verkenning werkveld en inloopstage MMA-project Stage of internationalisering

AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR*

3 3 3 3 6 8 8 JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3 3 6 6 3 3 3 4 6 3 4 3 6 3 3 4 3 4

60

3 3 3 3 3 3 4 6

60

3 7 3 4 3 3 7 20

60

*Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele acade miejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. Reken op een studiebelasting van 25 à 30 uren per studiepunt.

Office management

JE STUDIE PROGRAMMA

Dit is het studieprogramma (modeltraject) van je bacheloropleiding in het Medical Office management. In het eerste jaar zijn vrijwel alle lessen geconcentreerd in de voormiddag. Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk. Het volledige programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.

odisee.be/om.

Afstandsonderwijs

Deze opleiding kun je ook volgen in afstandsonderwijs. Je geniet dan een maximum aan flexibiliteit en bijgevolg kun je je studie com bineren met een job of een gezin. www.odisee.be/afstandsonderwijs

Waar?

Je volgt de opleiding op Campus Dirk Martens (Aalst). De campus is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf het station van Aalst. Een uitgebreide wegbeschrijving vind je op www.odisee.be/campus.

33

34 •

• B A C H E L O R I N D E

Toegepaste informatica

IT is niet meer weg te denken uit de samenleving. Via slimme telefoons en wereldwijde netwerken commu niceren we aan de snelheid van een vingerknip. Ben je graag bezig met computers en het internet? Kun je goed communiceren? Kun je logisch redeneren? Als je ook nog nauwkeurig werkt en je kunt je vastbijten in details, zul je je vlug thuis voelen in de opleiding Toegepaste informatica.

IT zonder geheimen

In de opleiding Toegepaste informatica leer je omgaan met digitale informatie en communicatie van bedrijven en organisaties. Er zijn vier leerlijnen: Business, Research & Communication; Information Management; Software Engineering en ICT Infrastructure Management.

Communicatie en projecten

De opleiding Toegepaste informatica aan Odisee biedt meer dan enkel een louter technisch perspectief. Je verwerft de vereiste bedrijfskundige competenties en communicatievaardigheden en je maakt kennis met andere vakgebieden. De opties en keuzevakken in de derde opleidingsfase stellen je in staat je eigen accenten te leggen.

Stilaan in de praktijk groeien

Door middel van praktijkgerichte projecten leer je plannen maken en in team werken. Naarmate je opleiding vordert, groei je stilaan naar de bedrijfspraktijk toe met proefstages en bedrijfsprojecten. Ook krijg je de gelegenheid voor een zomercursus, een workshop of stage in het buitenland. Als informaticus van Odisee ben je polyvalent, open van geest en proactief. Je bezit de bagage om een informaticaproject te realiseren en verwerft de nodige communicatievaardigheden om te kunnen samenwerken met opdrachtgevers, klanten en met andere IT-professionals.

Brede ICT-basis

Dankzij het gevarieerde vakkenpakket krijg je een solide ICT-basis. Je leert diverse ICT-tools gebruiken, ontwikkelen en toepassen. Hier is een greep uit de specifieke programma’s die we je voorschotelen: • Software engineering: .NET, C#, Java.

• Mobile development & internet: smartphones, tablets, Google, Apple, Windows.

• Informatiemanagement: Oracle, SQL, ERP, CRM, datawarehousing, business analytics, content management, big data.

• ICT-Infrastructuur: computernetwerken, draadloze communicatie, internet, Windows, UNIX/Linux, Mac OS X, Cisco routing & switching, firewalls, virtualisatie, VMWare, datacenter- en cloud-toepassingen… • ICT & Organisatie: business processes, project management, business applications, service management, verkening werkveld, bedrijfsprojecten.

36 B E D R I J F S K U N D E

JE JOBMOGELIJKHEDEN

Vandaag is informatie- en communicatietechnologie één van de belangrijkste middelen om de concurrentiekracht van een onderneming te vergroten. Als informaticaspecialist ondersteun je je bedrijf bij de optimalisering van haar informatieverwerking: een belangrijke taak.

“Netwerk engineer of gaming industrie”

“Bij Odisee heerst een warme maar toch professionele sfeer. Ik voelde me meteen thuis en kreeg ook het gevoel dat ik hier echt wel een toekomst had. Netwerken interesseren me erg, dus zou ik na m’n opleiding voor network engi neer willen gaan. Ik heb ook altijd al in de gaming industrie willen werken. Met die interesse wil ik later ook echt wel iets doen.”

Grote vraag

Je analyseert de behoeften, maakt een ontwerp, ontwikkelt toepassingen, beheert de gegevens en regelt het netwerkverkeer. Kortom: je bent mee verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het informaticabeleid van je bedrijf. Onze afgestudeerden vind je bij IT-bedrijven, mediabedrijven, financiële instellingen en in de wereld van e-commerce... De vraag naar informatici is en blijft groot. Als je flexibel bent, is tewerkstelling gegarandeerd.

Mooie kansen op de arbeidsmarkt

ICT-afgestudeerden moeten zich dus geen zorgen maken over hun kansen op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van Agoria, de federatie van de technologische industrie. Het aanbod van ICT-vacatures ligt hoger dan het aantal afgestudeerden. Vooral ondernemende informatici met goede communicatievaardigheden scoren goed.

Goede voorbereiding

Je opleiding aan Odisee maakt je klaar voor je toekomstige taken. Naast een solide ICT-basis bereiden we je voor op verschillende aspecten van je toekomstige job. Je krijgt heel wat mogelijkheden die je voorbereiden op de vele taken van een IT-professional. Naast de IT-vakken ben je bezig met e-commerce, projectmanagement, customer relationship management, electronic payments, pre-sales… Met Nederlands, Frans en Engels besteden we ten slotte ook heel wat aandacht aan bedrijfscommunicatie.

Verder studeren?

Heb je je bachelordiploma op zak en wil je nog verder studeren in avondonderwijs? Met het postgraduaat Information Systems Management of het postgraduaat IT-organisatie en -management van Odisee kun je je carrièrekansen beslist nog verbreden.

Toegepaste informatica

JE STUDIEPROGRAMMA

Dit is het studieprogramma van je Bachelor in de Toegepaste informatica (modeltraject). Kleine wijzigingen zijn mogelijk. Het complete programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/ti.

Studieprogramma Toegepaste Informatica Campus Brussel OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

BUSINESS, RESEARCH & COMMUNICATION

ICT & Organisatie + Verkenning werkveld Communicatietraining Nederlands, Frans, Engels Information Security & ICT Legal Issues Bedrijfsorganisatie Business Strategy Entrepreneurship Sales & Customer Interaction Quality Management IT-Project Stage in binnen- of buitenland

INFORMATION MANAGEMENT

Information Management Database Development Content Management

SOFTWARE ENGINEERING

Application Development Mobile Development & Internet Software Engineering Usability & Interaction Design

ICT INFRASTRUCTURE MANAGEMENT

System Engineering Network Engineering Network Security Datacenter Technologies Advanced Switching Advanced Routing

AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR*

JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3 8 8 8 8 6 6 6 6 6 3 3*** 3*** 4*** 3*** 3*** 12 24 3*** 6 6 8 6 8 6 3*** 4** 6 6 6 6 4** 4** 4** 4** 4** 4*** 6*** 6***

60 60 60

* Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. Reken op een studiebelasting van 25 à 30 uren per studiepunt. ** Optievak: In het derde jaar kies je voor 12 studiepunten optievakken. *** Keuzevak in het derde jaar, er bestaan meer keuzevakken dan hier aangegeven.

Modeltraject of flexibel traject?

Je kunt de 180 studiepunten spreiden over verschillende jaren en zo je opleiding helemaal afstemmen op je persoonlijke situatie. Je volgt dan een flexibel traject. Om zo’n persoonlijk pro gramma samen te stellen, neem je contact op met de studietrajectbe geleider van je opleiding.

Waar?

De opleiding vindt plaats op Campus Brussel, vlak bij het station Brussel-Centraal. De campus ligt bij het historische hart van de stad (Grote Markt, stadhuis, Manneken Pis...). Een uitgebreide wegbeschrijving vind je op www.odisee.be/campus.

37

B E Z O E K O N S

Infodagen

• zaterdag 12 maart 2016 van 9u30 tot 13u • zaterdag 23 april 2016 (open dag) van 9u30 tot 17u • zaterdag 25 juni 2016 van 9u30 tot 13u • zaterdag 3 september 2016 van 9u30 tot 13u

Studeren Aalst, Brussel of Gent

Met Aalst, Brussel en Gent biedt Odisee je drie fantastische studentensteden om Bedrijfskunde te studeren. Stuk voor stuk kunnen ze heel wat troeven voorleggen.

Bruisende studentensteden

Dat ze in Aalst kunnen feesten, zal Vlaanderen ondertussen al weten. Wat velen niet weten, is dat Aalst studenten ook verwelkomt met een Student Welcome op de Grote Markt en dat er in het gezellige Aalst verschillende studentenclubs zijn. Natuurlijk is ook Gent — met maar liefst 65.000 studenten — een fantastische studentenstad. Samen met de bewoners zorgen de studenten voor een dynamische, gezellige en veilige stad waar het aangenaam leven is. En wie het echt wil maken in de bedrijfswereld, kan niet om Brussel heen: het is de grootste internationale studentenstad!

Pik een paar lessen mee

Wil je echt eens helemaal proeven van het hoger onderwijs, kom dan zeker langs tijdens een openlesdag. Je kiest zelf van welke opleiding je één of meer vakken bijwoont. Op woensdagmiddag 11 maart is er alvast een openlesdag op Campus Brussel en Aalst. De andere campussen hebben er ook: je vindt ze op www.odisee.be/openlesdagen. Schrijf tijdig in: www.odisee.be/openlesdagen.

Waar?

• Technologiecampus Gent, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent - Tel: 09-265 86 43 • Campus Dirk Martens, Kwalestraat 154, 9320 Aalst - Tel: 053-72 71 70 • Campus Brussel, Stormstraat 2, 1000 Brussel Tel: 02-210 12 11

Inschrijven?

Inschrijven aan Odisee gebeurt in twee fasen: na een online voorinschrijving volgt een definitieve inschrijving.

Online voorinschrijving

Vanaf mei kun je online voorinschrijven via de website (bij inschrijven). Je kunt dat doen op de campus van je opleiding, tijdens de infodagen of gewoon thuis.

Definitieve inschrijving

Je voorinschrijving definitief maken, kan op twee manieren: • Op de campus van je opleiding, van 10u tot 12u en van 13u tot 16u (tijdens werkdagen). Dat kan vanaf eind juni. Tijdens de vakantieperiode, tussen 11 juli en 15 augustus, zijn niet alle campussen op hetzelfde moment open. Informeer dus vooraf. • Na je online voorinschrijving thuis kun je je documenten gewoon per post naar ons sturen. Welke documenten je nodig hebt voor je definitieve inschrijving kun je lezen op onze website (bij inschrijven).

www.odisee.be