Nieuwsbrief week 14 - Basisschool Silvester Bernadette

Download Report

Transcript Nieuwsbrief week 14 - Basisschool Silvester Bernadette

Si l ve s te r -Be rn a de tte Ba si ss ch o o l N i e u w s b r i e f

BESTE OUDERS EN VERZORGERS

, Vorige week vrijdag 1 april hebben we veel leerlingen en ook een aantal ouders in verwarring gebracht met het Facebookbericht over de bouw van een zwembad voor onze school. Binnen enkele dagen is het bericht meer dan 3000 keer bekeken… We bedanken iedereen die de grap mee speelde richting de kinderen en ook de leuke, originele en sportieve reacties waren leuk om te horen en te lezen. Intussen wordt in de gymzaal hard doorgewerkt aan de renovatie van de gymzaal. ;)

INFORMATIEAVOND KAMP GROEP 3 EN KAMP GROEP 5

Aanstaande dinsdag 12 april vindt de informatieavond plaats voor ouders van leerlingen in de groepen 3 en 5. Om 19:00 uur start de informatie. U komt toch ook?! schaken.

PRACHTIG VOORBEELD PARTNERSCHAP MET OUDERS

In de kleutergroepen wordt gewerkt met het project “boekenpret”. Kinderen van ouders die zich hiervoor hebben opgegeven, krijgen de materialen hiervoor mee naar huis, zodat ouders en kinderen samen plezier met het boek kunnen beleven. Een ouder van groep 1 is hier zelf creatief mee aan de slag gegaan en heeft van een kartonnen doos een eigen boek gemaakt n.a.v. het prentenboek “Rupsje Nooitgenoeg” Erg knap!

COÖPERATIEF LEREN EN MOMENTCOACHING

We werken in alle groepen met coöperatieve werkvormen. We doen dit omdat onderzoeken hebben aangetoond dat coöperatief leren bijdraagt aan:  Betere prestaties op alle niveaus en bij elke inhoud  De interactie tussen leerlingen en verschillende groepjes binnen een klas verbetert.  Persoonlijke en sociale vaardigheden van kinderen verbeteren. Coöperatief leren is meer dan samenwerkend leren. Het brengt nl. structuur in de interactie. Om onszelf te blijven ontwikkelen op het gebied van coöperatief leren, vinden regelmatig studiemomenten en teambijeenkomsten plaats. Daarnaast vindt moment coaching plaats voor de leerkrachten en leren meneren en juffen van elkaar door bij elkaar in de klas te gaan kijken. Deze en volgende week vinden in alle groepen weer coachings momenten plaats…. Ook dit is “samenscholen”.

PROGRA MMA “IK EET HET BETER”

Vanaf vandaag starten verschillende groepen van de bovenbouw met het programma ‘Ik eet het beter’. De kinderen leren wat gezonde voeding en een gezonde levensstijl is. Zo worden de kinderen zich meer bewust van wat ze dagelijks eten en drinken. Uiteindelijk ervaren ze hoe leuk en lekker het is om te kiezen voor gezond!

VERTELTASSEN KLEUTERS

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om het aantal verteltassen bij de kleuters uit te breiden. Waar voorgaande jaren alleen de taalklas gebruik maakte van verteltassen, zijn er inmiddels per kleutergroep 2 verteltassen gemaakt. Wij hopen dit aantal elk jaar verder wat uit te breiden. Een verteltas is een tas met daarin: Een prentenboek Een interessant boek wat bij het thema hoort Een luister cd zodat het boek niet alleen voorgelezen kan worden maar ook beluisterd kan worden Handpop of vertelpoppen om het verhaal na te spelen Diverse spelletjes en kleur materialen om samen te spelen en te leren Een instructiekaart met daarop de inhoud van de tas en tips voor u als ouder Hiermee wordt de taalontwikkeling extra gestimuleerd, het (voor) lezen gepromoot en kunt u als ouder samen met uw kind (voor) lezen, spelen en werken (ouderbetrokkenheid). Als uw kind aan de beurt is, mag de tas 1 week mee naar huis. Wij wensen u alvast heel veel leesplezier samen met uw kind! p.s. De kinderen krijgen op school uitleg over de tas en alle spelletjes worden voorgedaan. Ook via de KlasbordApp wordt u op de hoogte gehouden.

JIBB IN DE MEIVAKANTIE – DOE MEE!

Voor jong én oud is er in de meivakantie weer veel te doen bij JIBB. Geniet jij ook zo van buiten sporten? Dan is mountainbiken, beachvolleybal, kanoën, bootcamp of de JIBB’er jacht misschien wel iets voor jou! Ook kun je samen met je vader of moeder gaan tennissen of hockeyen! Daarnaast hebben we deze keer iets heel bijzonders: een spetterende Wipe-Out georganiseerd door onze Junior JIBB’ers! Ben jij al nieuwsgierig? Kijk op www.jibbhelmond.nl voor alle activiteiten, tijden en locaties én meld je snel aan! Aanmelden kan tot en met woensdag 20 april. In de tweede week van de meivakantie vindt op 5 mei ook de Nationale straatvoetbaldag plaats! Inschrijven en meer informatie vind je op www.jibbhelmond.nl We hopen weer veel kinderen te mogen begroeten! .

Samen scholen

WIJKHUIS DE LIER

Beste jongen en meisjes van groep 3 – 4 en 5, dinsdag 12 april is er weer een knutselavond in wijkhuis de Lier. Het thema is

Moederdag.

Wat we gaan maken verklappen we natuurlijk nog niet, maar het ziet er heel leuk uit. Kom je ook? Aanmelden aan de bar met een briefje met daarop je naam, adres, groep en tel. nr. de kosten zijn €1,50 daarvoor heb je dan een zelfgemaakt cadeautje voor je moeder wat ook nog eens mooi ingepakt kan worden.

INFORMATIE VAN DE LOGOPEDISTES Vanzelf sprekend communiceren Informatie over

Auditieve vaardigheden

Oorzaken en gevolgen

Oorzaken:  Matige luisterhouding  Problemen met het uitspreken van klanken (vervangen / weglaten)  Het niet kunnen verwerken van gesproken taal Gevolgen:  Moeite met rijmen  Het niet kunnen ‘hakken en plakken’  Het niet in lettergrepen kunnen verdelen  Onvoldoende letterkennis  Achterlopen op school

Wat kan logopedie hierbij betekenen?

Auditieve vaardigheden hebben te maken met het luisteren naar spraakklanken. Er komt meer bij kijken dan ‘horen’ alleen. Wanneer het op een van bovenstaande gebieden misgaat zijn er vaak problemen in het (opstartende) lees- en schrijfproces en bij het onthouden en verwerken van klassikale opdrachten. We kunnen kinderen vanaf groep 2 al op een spelenderwijze manier helpen met het aanleren van de basis voorwaarden zodat het leesproces gestart kan worden. Daarnaast bieden wij ook vanaf groep 3 hierin ondersteuning. Logopedie is het spelenderwijs behandelen van verschillende communicatieproblemen. Heeft u twijfel dan kunnen wij ook eenmalig onderzoek doen en/of advies geven. De behandelingen worden volledig vergoed. Mocht u vragen hebben dan neem gerust contact op of loop eens binnen!

BEDPLASSEN, DAAR WIL JE TOCH VANAF!

's Ochtends en/of 's nachts natte lakens, niet durven logeren bij vriendjes, de vakantie of een schoolkamp dat in het water belandt. Daar wil je toch van af, als kind én als ouder! De GGD Brabant-Zuidoost organiseert een aantal informatieavonden in de regio voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd die regelmatig in bed plassen. Zindelijk worden is een leer- en rijpingsproces, dat bij ieder kind in zijn eigen tempo plaatsvindt. De meeste kinderen worden tussen 2 en 5 jaar droog. Ongeveer honderdduizend kinderen in Nederland, ouder dan 6 jaar plassen nog in bed. Deze kinderen doen dit niet met opzet. Ze vinden het zelf meestal verschrikkelijk en schamen zich ervoor. Heel vaak is een kind moeilijk wakker te krijgen. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren. Bedplassen is een onbewust verkeerd aangeleerde gewoonte, die u samen met uw kind kunt veranderen. De GGD Brabant-Zuidoost organiseert in samenwerking met gastsprekers van gespecialiseerde ziekenhuispoli’s een aantal informatieavonden over bedplassen. U krijgt op deze avond achtergrondinformatie over dit probleem en verschillende manieren en praktische tips om het bedplassen aan te pakken worden uitgebreid besproken.

U bent welkom op

Dinsdag 12 april 2016, Roosevelt zaal, op het terrein van het Elkerliek ziekenhuis, Helmond

Vanaf 19.45 uur is de inloop en om 20.00 uur start de avond, die tot ongeveer 22.00 uur duurt. De kosten voor deze avond, inclusief het informatiemateriaal, zijn 3 euro. Vragen? Voor meer informatie of vragen over deze avonden kunt u terecht bij de sector Jeugdgezondheidszorg van onze GGD, telefoon 088 0031 422.