programma april 2016

Download Report

Transcript programma april 2016

April 2016

Dakloosheid¹, terug van weggeweest

door Dick Couvée

Kort geleden een bericht in de krant, waarvan ik eigenlijk wist, dat het eraan zat te komen. Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal daklozen de afgelopen zes jaar met 74% toegenomen. Van zo’n 18.000 mensen in 2009 naar zo’n 31.000 mensen in 2015. Het gaat om mensen zonder een vaste woon- of verblijfplaats, mensen die slapen in de opvang, op straat, onder bruggen (ook dat is weer het geval, heb ik gezien), in openbare gebouwen of bij familie of vrienden. Het gaat vooral om mannen. Maar één op de vijf van hen is vrouw. Zij leven vooral in de vier grote steden. In deze cijfers is het aantal dakloze mensen zonder verblijfspapieren niet meegerekend. Hoe lang is het nog maar geleden, dat in Rotterdam dak- en thuisloze mensen, vaak ook verslaafd, deel uitmaakten van het normale straatbeeld! En er voortdurend discussie was over de overlast die zij volgens velen veroorzaakten in de stad. Hoe lang is het nog maar geleden, dat een groot deel van hen opvang en onderdak vond in de Pauluskerk! Want er moest toch iemand zijn, die zich over hen ontfermde en hen bleef zien als mensen, die je tenminste een dak boven het hoofd moest bieden. In 2006 stelden de vier grote gemeenten een plan van aanpak op met als doel: alle dakloze mensen een dak boven het hoofd en niet op straat. De kosten daarvan bedroegen zo’n 175 miljoen euro. De uitvoering van dat plan werd een succes. Ere wie ere toekomt. Het aantal dak- en thuislozen nam enorm af, het drugsgebruik halveerde, de psychische en lichamelijke gezondheid van de mensen nam toe. Ik weet nog, dat toen nog burgemeester Opstelten bij onze eerste kennismaking in september 2008 aan mij vroeg wat ik vond van het “straatbeeld” in Rotterdam, in vergelijking met de jaren daarvoor. Dat was toch reuze opgeknapt. Hij doelde op de vermindering van het aantal dak- en thuislozen op straat. Ik kon niet anders dan dat toegeven.

En toen kwam de crisis en het grote bezuinigen. Ook op de maatschappelijke opvang. Het Rijk en veel gemeenten bezuinigden ook op de uitgaven daarvoor. In Rotterdam gingen eerst de nachtopvang aan de Smirnoffweg en daarna de dagopvang aan de Couwenburg dicht. Het aantal nachtplekken elders werd flink teruggebracht. Ondertussen groeide de afgelopen jaren het aantal mensen met schulden, nam het aantal zzp’ers, mensen met flexibele contracten en het aantal werkende armen toe en groeide daarmee ook het aantal huisuitzettingen. Wie een beetje ¹ Komende september organiseert de Pauluskerk de ‘Rotterdamse daklozendag’, onder meer om beter zicht te krijgen op het groeiende probleem, ook in Rotterdam

nadacht, kon het scenario voor de toekomst zo uittekenen: meer dak- en thuisloosheid. Wie dat benoemde kreeg nul op het rekest. Vooral, omdat de maatschappelijke opvang gemeenten als Rotterdam wel geld kost. Maar zij de baten ervan niet direct terug kunnen zien in hun begrotingen. Daar zit volgens mij een belangrijke les voor de nabije toekomst. De burgemeester van Rotterdam blijft het herhalen: geen mens op straat. En hij doelt daarmee vooral op de mensen zonder verblijfspapieren. Dat ben ik helemaal met hem eens. Maar laten we dat dan ook doen voor de groeiende groep daklozen van dit moment. Uit alle onderzoek rond de maatschappelijke opvang blijkt telkens weer, dat je elke euro daaraan uitgegeven drie tot vier keer terugverdient op de andere terreinen van zorg, opvang, volksgezondheid en openbare orde. Geen mens op straat is dus zeker een zaak van humaniteit – dak- en thuisloosheid, met alles wat daarbij hoort: kou, ellende, pijn, slechte gezondheid en verslaving, wens je niemand toe – maar ook een zaak van welbegrepen eigenbelang van de samenleving, als het gaat om het zuinig omgaan met financiële middelen. De opvang van de nu helaas weer groeiende groep van dak- en thuislozen is geen taak van de kerk, ook niet van de Pauluskerk. Maar van een samenleving, die toont dat zij een hart heeft voor de meest kwetsbaren en zich tegelijk realiseert, dat zij met een goede maatschappelijke opvang veel goedkoper uit is dan zonder.

Kerkdiensten

Zondag 3 april

Voorganger: ds. D.J. Couvée

Zondag 10 april: begeleide Stilteviering

O.l.v. Huub de Weerd

Zondag 17 april: Engelstalige eredienst

Voorganger: rev. Don Mader

10:30 uur 10:30 uur 10:30 uur Eerstvolgende dienst: zondag 1 mei 10:30 uur

Voorganger: ds. D.J. Couvée

Open Huis

I

edere dag 09:00-21:00 uur

De Pauluskerk biedt ondersteuning en begeleiding aan mensen die daar behoefte aan hebben en vaak nergens anders terecht kunnen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of thee en een lekkere boterham.

Kerkcafé

Maandag t/m vrijdag 12:00-13:00 uur Zondag

Eethuis

Elke dinsdag, donderdag en vrijdag 16:30 uur 17:00-18:00 uur

Een gezamenlijke, goede maaltijd voor ieder die geen mogelijkheid heeft om zelf te koken. Gaarne om 17.00 uur aanwezig zijn: we beginnen samen!

Open Atelier

Maandag en donderdag 13:30-16:30 uur Woensdag

Schrijverscafé

Iedere woensdag 17:30-20:30 uur 11:00-12:00 uur

Kledinghuis

Dinsdag, donderdag en vrijdag 9:00-16:00 uur

Kleding te koop voor een klein prijsje. Heren- en dameskleding van harte welkom. (Voorkeur herenkleding in courante maten.)

Avondgebed

Iedere vrijdagavond

Gitaarles

Iedere dinsdag 20:00 uur 19:00-20:30 uur

Jaime Nanoha geeft gitaarles aan iedereen die graag gitaar wil leren spelen of dit al (een beetje) kan. Er zijn gitaren aanwezig. Gratis toegang.

Mindfulness

Iedere donderdag in het Stiltecentrum

Mindfulness betekent: je aandacht richten op hetgeen er nu is, zonder erover te oordelen.

13:00-14:30 uur

Iedereen is welkom!

Percussieles

Iedere vrijdag

Juri Kuefner geeft percussieles aan iedereen die van trommelen houdt of dit graag wil leren.

14:00-15:30 uur

Er zijn trommels aanwezig. Gratis toegang.

Leerhuis

Donderdag 7 april

O.l.v. ds. Kees Schakel wordt Pesach (Pasen) besproken.

Naaiatelier

Vrijdag 8 en 22 april 19:30-21:30 uur 13:30-16:00 uur

Samen met bezoekers maakt Studio Zi nieuwe dingen van tweedehands kleding.

Seniorenconvent

Donderdag 21 april

Mevrouw W. Schoonenboom laat ons muziek horen met als onderwerp: ‘Muziek aan het water’.

10:30 uur LET OP: in de (digitale) Pauluskerknieuwsbrief staat vermeld dat op woensdag 13 april de lezing ‘Paulus, onze liefste vrijand’ is. Deze is verplaatst naar woensdag 18 mei.

Aanmelden via: [email protected] • Informatie: www.pauluskerkrotterdam.nl

PAIS-avond: gesprek met medewerkers van ‘AEI-Open Windows’

Woensdag 13 april 19:30 uur in de Pauluskerk

Vier medewerkers van het AEI (Arab Educational Institute) komen vertellen over hun werk met Palestijnse jongvolwassenen in Bethlehem, Hebron en Ramallah. Deze Palestijnse, aan Pax Christi International gelieerde NGO, richt zich op jonge mensen en leerkrachten van uiteenlopende achtergronden, religies en nationaliteiten. De programma’s die zij doen gaan over leiderschapsontwikkeling (voor mannen én vrouwen), vredesvraagstukken, sociale en morele waarden, indetiteits- en organisatieontwikkeling. Door de blik van jongeren te verruimen, hun zelfvertrouwen te stimuleren en hun betrokkenheid bij de samenleving te vergroten, wil deze - door leraren en universiteitsmedewerkers opgezette organisatie - bijdragen aan samenlevingsopbouw en vrede.

Aanmelden via: [email protected]

Informatie: [email protected] en ‘PAIS Rijmond’ is ook te vinden op facebook

Let op: het vaste rooster van de spreekuren is te vinden op de homepage van onze website (rode knoppen, rechtsbovenaan). Filmavond

Vrijdag 8 april 19:00 uur in de Pauluskerk

De titel van de film zal later bekend worden gemaakt.

Muziekavond

Donderdag 14 april 19:30 uur in de Pauluskerk

M.m.v. het paaskoor van de Groene Tuinkerk in IJsselmonde o.l.v. Arie van der Pol (onze organist op de zondagmorgen). Dit uit 18 personen bestaande gezelschap zingt paasmuziek uit het liedboek, afgewisseld met enkele orgelsoli. Verder speelt Jan Blankers orgelmuziek voor de paastijd van o.a. J.S. Bach en Willem Vogel.

Een van onze bezoekster schreef een stukje over het eethuis:

• • •

Inge

Bedankt voor deze heerlijke maaltijd, het was weer éven genieten!

Hiervan krijg je als bezoeker echt geen spijt, voor € 1,- eten, dat laat toch niemand schieten?!?

De bediening is spontaan, goed gehumeurd en enthousiast.

Gul scheppen zij de borden vol en word je met iets heerlijks verrast!

Hier eet menigeen (twee keer!) ‘t buikje vol.

Een fris en fruitig vruchtentoetje na: aardbeien, kers, ananas of bramen, heerlijke vruchtenvla, in een klein bakje geperst, eigenlijk nét iets te weinig! (Inhalig?! Zou ik me nu moeten schamen?!?) Want wat lekker is, daarvan wil je méér!

Daarom doe ik de vriendelijke groeten en tot de volgende keer!

• • •

Pauluskerk Rotterdam • Mauritsweg 20 • 3012 JR Rotterdam

Voor vragen over de Pauluskerk of het aanvragen van een rondleiding kunt u contact opnemen met de kosterij, tel. (010) 411 81 32.

secretariaat (bij Samen 010), tel. (010) 466 67 22 [email protected]

www.pauluskerkrotterdam.nl

IBAN: NL17INGB0005450726, t.n.v. Stichting Diaconaal Centrum Pauluskerk