Transcript als PDF

Winter 2016| Prijs € 3,50

Meer weten? Kijk op

vsmkind.nl

Bij waterpokken: VSM Kind Waterpokken spray • Direct jeukstillend en verkoelend • Voorkomt bacteriële infecties • Behandelt wondjes • Helpt littekens te voorkomen • Handig in gebruik: rechtstreeks op de gevoelige plek sprayen, aanraken is dus niet nodig.

Medisch Hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Vanaf 0 jaar en op basis van natuurlijke ingrediënten!

17-11-2015 9:28:14

Winter

Wat eten we vanavond? Dat is een vraag die minstens 3 keer per dag wordt gesteld (we hebben 3 kinderen, vandaar). En iedere keer is het niet echt een verrassing hoe de reactie van de vragenstel ler zal zijn. Is het antwoord “Aardappelen, groente en een stukje vlees” dan zal dochterlief zeker commentaar hebben. “Ik lust geen aardappel” (en groente trouwens ook niet echt) is steevast haar reactie. Maar is het antwoord “Pasta met saus”, dan trekt oudste zoon een vies gezicht. “Maar je weet toch dat ik die sliertjes in mijn mond raar vind proeven”. Je begrijpt het al, het avondeten is een dingetje bij ons thuis. Eigenlijk krijg ik alleen alle handen op elkaar wanneer ik, in een uiterste wanhoopspoging het iedereen naar de zin te maken, zwicht voor één van de 4 P’s (patat, poffer tjes, pannenkoek, pizza). Alhoewel, manlief vindt dat ‘pannenkoe ken’ geen echt avondeten is, dus dat is dan toch weer 1 teleurge steld gezicht. En om heel eerlijk te zijn, met de 4 P’s maak je mij ook niet heel erg blij. Waar ik wel blij van word zijn nieuwe span nende recepten. Groente die ik niet ken, of wel ken maar zelf nooit heb klaargemaakt. Verrassende combinaties, uitstapjes naar de keuken van andere landen. Verlekkerd kijken naar kookprogram ma’s en wensen dat mijn creatie van die avond er maar half op zal lijken. En ook al krijg ik van walging vertrokken- of teleurgestelde gezichten wanneer ik het menu van de dag presenteer, ik blijf bij mijn standpunt ‘Wat de boer niet kent, zal íe vast lekker gaan vinden wanneer íe er eenmaal van heeft geproefd’. Daarom komt er bij ons vaker iets ‘nieuws’ op tafel. Marley Spoon help alvast een handje door haar lekkerste recepten met Rekels te delen. Om het iedereen naar de zin te maken is er een recept voor het hele gezin (lees: kindvriendelijk) en een voor wanneer je toe bent aan iets met meer bite (en voor de kinderen de 4 P’s uit de kast trekt).

Veel lees- en kookplezier!

Groet,

Francis

[email protected]

VOORWOORD & INHOUD

4

6 10 14 18

23

28 39 58

63 Nieuw in de winkel

Lezerspost Klusjes voor kids Recepten Introvertheid

De hipste webshops

Is jouw kind een aap of een konijn?

Boeken en Apps

Rekels in Macedonië

De leukste uitjes

Colofon

Uitgeverij:

Pin Point Parents www.pinpointparents.nl

[email protected]

026 - 3619030

Redactie:

Frank Meijer, Renée Salome, Bastiaan Ragas, Joke Kranenbarg, Irene Heim, Elise Nuhoff, Rosalie Verhaaf

Traffic:

Manuëla Winkel

Art director:

Sandra Koelemeij www.djoekemedia.nl

Beeld cover:

Maurice Rijnen

Prepress en Drukwerk:

Plusworks Amsterdam, www.plusworks.nl

Oplage:

50.000 exemplaren Rekels verschijnt 4 x per jaar en is verkrijgbaar bij verloskundigen, consultatiebureau’s en overdekte speelparadijzen Abonnementen: Ja, zie rekels.nl

rekels in de winter • 03

adv. VSM Kind waterpokken_Rekels.indd 1

SJOPPEN

Nieuwe kleuren!

Robo Turtle is vanaf maart ook in roze en blauw verkrijgbaar! Robo Turtle maakt in bad gaan voor kinderen vanaf drie jaar tot een feest. Zodra kinde ren het robotschildpadje in bad zetten, reageren zijn sensoren op het water en zwemt hij vrolijk zijn baantjes. Maar de kleine speelkameraad voelt zich ook thuis op het droge. Robo Turtle kruipt over gladde oppervlaktes als een echte schildpad. Los verkrijgbaar in de kleuren bruin, roze of blauw of in groen met playset inclusief aquarium en rots.

www.goliathgames.nl

Magisch vliegend tapijt

Het vliegende tapijt wil graag zoveel mogelijk spullen meenemen, maar hoeveel kan het vliegende tapijt houden? Leg om de beurt een voorwerp op het vliegende tapijt dat echt lijkt te zweven. Zorg dat jij niet degene bent waardoor het vliegende tapijt naar beneden valt! Als dat gebeurt ben je af. Een zenuwslopend spel voor twee tot vier spelers vanaf vier jaar.

www.goliathgames.nl

Super Sand Cupcakes

Met Super Sand Cupcakes bakt je kind de leukste zandtaartjes! Met de gereedschappen en vormpjes kunnen kinderen vanaf vier jaar het zand makkelijk bewerken. Super Sand is ultrazacht, droogt niet uit, gemaakt van natuurlijke materialen en antibacterieel. Het is dus niet alleen handig, maar ook schoon en veilig. Door de structuur van het zand is het bovendien samen te kneden en daar door snel weer op te ruimen. En ook niet onbelangrijk: Super Sand stimuleert de creativiteit en fijne motoriek van kinderen. De set bevat 450 gr gewoon zand en 225 gr roze zand, een grote, een kleine en een dubbele cupcakevorm, een bakje en twee reliëfrollers.

www.goliathgames.nl

04 • rekels 2016

Het Furchester Hotel

Het Furchester Hotel is een nieuwe kinderserie, die vanaf 21 december te zien is op NPO Zappelin. In de serie wordt een familie geïntroduceerd bestaande uit vrolijke incompetente monsters, die gezamenlijk een hotel van bijna wereldklasse runnen. De bekende personages Elmo en Koekiemonster spelen ook een belangrijke rol.

De serie bevordert het creatief oplossen van problemen. In elke aflevering, werken de Furchesters samen, hou den ze stand en proberen ze nieuwe ideeën uit. Het Furchester Hotel is mede-geproduceerd door Sesame Workshop, de Educatieve non-profit organisatie achter Sesamstraat en het In-House productieteam van CBeebies, het pre-school-kanaal van de BBC.

Vanaf 21 december elke werkdag om 07.20 uur bij NPO Zappelin op 3

TM & © Sesame Workshop or Sesame Workshop/BBC

Maak zelf een uniek boekje

Altijd al een eigen boek willen maken? Dat kan nu eenvoudig via Kinderschrijflab! Voor alle creatieve kids die van schrijven, tekenen, kleuren en foto’s maken houden, is Kinderschrijflab dé plek om dit tot uiting te brengen. Als je klaar bent kun je het boek eenvoudig bestellen. Natuurlijk voor de trotse maker om zelf te houden, maar tevens een uniek cadeautje voor bijvoorbeeld opa en oma. Registreer je gratis op

Kinderschrijflab.nl

en ga direct aan de slag! Tip: ook leuk om met de klas een eigen boekje te maken!

Winnen met Cool Bear!

De verjaardag van je kind is en blijft altijd bijzonder. Voor jou, maar voor je kind helemaal. Wil je jouw kind een absoluut onvergetelijke verjaardag bezorgen? Dan is dit je kans, want Rekels en Cool Bear ® hebben een geweldige winactie op touw gezet.

Wat kun je winnen?

Je maakt kans op 4 prijzen.

De eerste prijs:

Een geheel verzorgd Cool Bear ® verjaardagsevent t.w.v. ruim € 1.000,-, waaronder: — Aankleding van de locatie — Ontvangst met kindercocktails door Cool Bear ® Buddy mascotte — Popcorn maken — Workshop koken en bakken — Schminken — Luxe taart — Avondeten — En nog meer!

De tweede prijs:

Een jaar lang gratis Cool Bear ® siroop

De derde prijs:

Een covershoot voor je kind voor Rekels Magazine

De vierde prijs:

Een gratis verjaardagspartijtje bij een indoor speelparadijs naar keuze t.w.v € 100,-

Wat moet je doen?

Koop een fles Cool Bear ® siroop, en maak thuis een (te) gekke foto van je kind en de fles Cool Bear ® siroop. Ga naar Rekels.nl/Coolbear.html en upload de foto voor 31 januari 2016 en laat je gegevens achter. Om extra kans te maken deel je je foto op jouw Facebookpagina met #coolbear en #rekels in je bericht. De leukste inzending wint. Kijk snel waar je Cool Bear ® siroop kan kopen op

www.coolbear.nl

rekels in de winter • 05

LEZERSPOST Tweeling Billie & Sjors Broers Akkad 06 • rekels 2016 Niesje & Snowy Amy & Isa Javanna & Jayden Mynthe & Maxe Sietse & Jelmer Tristan met Esra & Maiky Maedy & Sterre Daan & Emma Eva & Sander Amber & Jasmijn rekels in de winter • 07

Niek & Lea Luca & Micky-Bo Nora met Doedel 08 • rekels 2016 Senna met Cairo Brentley & Aimee

Oproep!

Voor het Rekels lentenummer kunnen voor deze rubriek foto’s gemaild worden van kinderen waarbij de foto iets te maken moet hebben met huisdieren. Mail de foto’s vóór 1 maart (in hoge resolutie) naar

[email protected]

LEZERSPOST Nederlandse en Syrische kinderen Farah, Livia & Daniël Alex met Boedha Emma & Eva Abby & Roan Mia & Lucille Kayne & Thijmen rekels in de winter • 09

Wassen, boodschappen doen, de badkamer schrobben, er is altijd wel iets te doen in huis. Koken, stofzuigen, de afwas, even naar de glasbak en de tuin aanharken. Nooit ben je klaar, iedere dag brengt nieuwe taken. Je zucht en smeert weer een lunchpakketje, vloekt en strijkt weer een overhemd. Het moet nu eenmaal gebeuren en ze kunnen het niet zelf. Toch?

10 • rekels 2016 KLUSJES

Vroeger, nog niet eens zo heel lang geleden, eigenlijk zelfs nog tamelijk kort geleden, was het heel gewoon dat kinderen meehielpen in het huishouden. Je bracht je broertjes en zusjes naar school (ook al was je zelf nog maar net negen), je streek de overhemden van je vader, je schrobde de wc schoon met dikke bleek en daarna rende je naar de supermarkt voor een paar boodschap pen. Tafel dekken, afwassen, kamer opruimen. Onkruid wieden, auto wassen, de boekenkast afstoffen. Hoorde er allemaal bij. Gevaarlijke chemicaliën? Heet strijkijzer onveilig? Teveel verantwoordelijkheden? Vrije tijd nodig? Nooit iemand over gehoord.

Hoe anders is het nu! In veel gezinnen werken beide ouders. Die willen na een lange werkdag fijn samenzijn met hun kinderen, en klusjes doen hoort daar niet bij. Bo vendien vinden we tegenwoordig dat kinderen kinderen moeten kunnen zijn, en pakken we ze niet graag speeltijd af. Ze hebben het al zo druk op school. Trouwens, je kind is toch geen slaaf?! En zal je zien dat je het na de schoon maakbeurt van de kinderen nog eens dunnetjes over kan doen... Help, mijn kind is klusser!

Alle ballen verzamelen

Toch zijn er genoeg redenen te verzinnen om je kinderen mee te laten draaien in het huishouden. In de eerste plaats scheelt het jou een hele hoop werk, tijd en ergernissen. Sa men klussen levert zo bezien veel op: tijd dus, en een stra lend humeur. Wie doet er mee met een potje Rummikub? Bovendien hoort het nu eenmaal bij het leven. Later als ze groot zijn moeten ze immers ook hun badkamer schoon houden en aardappelen schillen (of ze doen het niet, maar dat is dan jouw probleem niet meer). Het is dus, net als tandenpoetsen en lezen, iets wat je je kinderen moet leren, zodat ze later goed voor zichzelf kunnen zorgen.

Doe je toch alles liever zelf? Omdat het dan sneller gaat en beter? Of omdat je het zielig vindt? Think twice! Het is echt belangrijk om je kind zelfdiscipline en verantwoordelijkheid aan te leren. Een te beschermende opvoeding, waarin je kind teveel wordt geholpen en te weinig verantwoordelijkhe den krijgt, werkt je kind uiteindelijk juist tegen. Ook in je werk en relaties met anderen moet je immers soms dingen doen die je stom, saai of moeilijk vindt. Je kind klusjes laten doen is niet alleen belangrijk voor jouw humeur en zijn of haar toekomst, het is ook iets van jullie samen. Je mag een kind best medeverantwoordelijk maken voor het reilen en zeilen van het gezin! Iedereen draagt zijn steentje bij. Dat geldt trouwens overal waar je kind komt: een kleuter moet zelf de poppenhoek opruimen als hij er gespeeld heeft, en na de basketbal-les moeten de ballen worden verzameld. In de gymzaal en op school weten de kids dus al niet beter; nu thuis nog!

Ondergewaardeerde werkster

Aan de slag dus! Maar wat laat je ze doen? Hoe vaak kun je ze laten werken? En wat doe je als ze er geen zin in heb ben en tegensputteren? Alles valt of staat met de leeftijd van je kind. Een peuter kan immers nog geen thee zetten, en je laat hem liever ook niet met wc-eend stoeien. Maar hij heeft er wel enorm veel zin in je te helpen! Zelluf doen is het leukste wat er is voor kleine kinderen, die zich pas echt groot voelen met een stofdoek in hun handen. Je (bijna) puber daarentegen, is nauwelijks vooruit te bran den. De badkamervloer dweilen moet inmiddels goed te doen zijn, maar krijg hem maar eens zover! Andersom gebeurt er ook iets geks. Voor je peuter, die graag wil helpen maar nog niet alles kan, doe je alles zonder morren. Maar wanneer je elfjarige zit te gamen en sloom zijn voeten optilt zodat jij voor de bank kan stofzuigen, voel je dat er iets niet klopt. Vooral als hij zijn blik niet van de tv haalt en klaagt over het lawaai dat je maakt... Haast ongemerkt ben je de ondergewaardeerde en, erger, onbetaalde werkster geworden van je luie pu ber. Tijd voor actie!

>

rekels in de winter • 11

Staartdelingen en stofzuigen

Welke klusjes kan je je kinderen laten doen op welke leeftijd? Een lijst met klusjes die wordt toegeschreven aan pedagoog Maria Montessori biedt hulp. De kern van de methode van Maria Montessori, grondlegger van de Montessorischool (waarvan de eerste in Neder land in 1917 was gesticht), wordt vaak samengevat als ‘help mij het zelf te doen’. Dat kan je natuurlijk zowel op staartdelingen als stofzuigen toepassen.

Volgens Maria Montessori hebben kinderen een ‘natuurlijke drang tot zelfontplooiing’. Leren doen ze in een ‘voorbereide omgeving’. Heel belangrijk, want de omgeving waarin een kind verkeert is bepalend voor zijn ontwikkeling, meende ze. Die voorbereide omgeving moet in orde zijn, en het kind wordt al vanaf het prille begin in de klas geleerd die omgeving goed te verzorgen. Opruimen, tafeltjes afsoppen, zorgen voor je eigen plantje, koper poetsen (geen grapje), ieder kind weet dat het erbij hoort en doet het (meestal) zonder morren en (meestal) met veel plezier. Sterker; het is vaak een probaat middel om beweeglijke kinde ren even geconcentreerd bezig te laten zijn! Taakjes waren voor Maria Montessori heel belangrijk, geen wonder dus dat de eerder genoemde lijst aan haar toegeschreven wordt. Hier een door Rekels iets aangepaste versie daarvan:

2-3 jaar

Eigen was in de wasmand doen, tafel (helpen) dek ken, plinten afstoffen, boeken in de kast zetten, was in de wasmachine doen, was uit de droger halen, boodschappen pakken en in de mand of kar leggen, speelgoed in de mand doen, afval weggooien, luiers pakken, theedoeken opvouwen

4-5 jaar

Huisdieren eten geven, eigen bed opmaken, planten watergeven, deurknoppen schoonmaken, eigen kamer opruimen, tafel afruimen, eigen boterham smeren

6-7 jaar

Handdoeken vouwen, vloer dweilen, afwasmachine uitruimen, onkruid wieden, bladeren harken, aard appels schillen, salade maken, wc rol vervangen, sokken bij elkaar sorteren en in elkaar vouwen, eigen pauzehap en lunch verzorgen

8-9 jaar

Afwasmachine inruimen, lamp vervangen, was opvouwen, was opruimen, afstoffen, boodschappen opruimen, ei bakken, koekjes bakken, hond uitlaten, stoep vegen, ontbijt maken

10-11 jaar

Badkamer schoonmaken, stofzuigen, keuken schoonmaken, eenvoudig gerecht koken, gras maaien, knoop aanzetten, schoenen poetsen

12 jaar en ouder

Boodschappen doen met een lijstje, beddengoed afhalen, (helpen met) koken, oud papier wegbren gen, glas naar de glasbak brengen, auto wassen, ramen lappen, strijken, oppassen op jonge broertjes of zusjes, vuilnis buiten zetten

Enthousiasmeren

Fijn om te weten waar helpen in huis zo goed voor is, en mooi dat je nu ook weet welke taken je wanneer kunt uitbe steden. Nu alleen nog even het kind enthousiasmeren! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Om de een of andere reden hebben de meeste kinderen minder zin om de vuilnis buiten te zetten dan de afstandsbediening onder de bank vandaan te pulken. Nou ja, dat je er zelf zo chagrijnig van wordt helpt ook niet, maar toch... Hoe krijg je voor elkaar dat je kind uit zichzelf en zonder zeuren zijn taken goed uit voert? Dus zonder dat jij als een dictator bevelen staat uit te delen. (En zonder dat jij moet doen alsof niets je gelukkiger maakt dan een uurtje gezellig de ramen te lappen.) Hier drie mogelijkheden, vrijelijk door elkaar te gebruiken:

12 • rekels 2016 1. Laat ze meedenken

Iedereen vindt het ene klusjes leuker (of net iets min der afschuwelijk) dan het andere. Ook je kind. Wil hij liever helpen in de keuken dan in de badkamer, laat hem. Ook wanneer de klus moet zijn geklaard hoeft niet perse uit jou te komen. Als het je kind beter uit komt om het op een ander moment te doen, so be it.

2. Maak een vast schema

Zorg ervoor dat alle klusjes genoteerd staan in een klusagenda en hang die op een centrale plaats in huis op. Zo weet iedereen precies wat er van hem of haar verwacht wordt. De klusjes kun je laten rouleren, zodat iedereen dat ene vervelende klusje een keer moet doen. Wel zo eerlijk!

3. Straffen en/of belonen

Dit is een lastige. Je wilt natuurlijk niets liever dan dat je kroost uit zichzelf en met liefde, of desnoods zonder liefde, maar in elk geval zonder gezeik, alle taken afvinkt. Maar soms is een externe prikkel in de vorm van een straf of beloning onvermijdelijk. Als je behandeld wordt als de werkster, wil je er immers ook voor betaald worden. Een natte handdoek op je kamer? Dat kost je een euro per stuk. Je vuile was niet in de wasmand gestopt? Dan doe je lekker zelf je was. Je kamer alweer niet opgeruimd? Laat dat feestje maar zitten. Hopelijk wordt de klus nu geklaard, maar gezelliger wordt het er niet op. Positiever is een beloning uitloven bij goed gedrag. Alleen, moet je je kind nou belonen voor iets vanzelfsprekends als het opruimen van zijn eigen kamer of het doen van de afwas? Nou, vooruit, als de beloning bestaat uit iets leuks: een spelletje doen, samen een cake bakken of het avondeten kiezen bijvoorbeeld. Geld betalen past hier echt niet. Maar wil je je kind een grote, eenmalige klus laten doen, zoals (helpen met) het schilderen van de hal (ja hoor, dat kan hij best) of het schoonmaken van de caravan voor jullie ermee op vakantie gaan, dan leert hij werken voor zijn geld. Ook een prima les!

Waardering

Vind je nog altijd dat je kind het te druk heeft om te helpen in huis of er te jong voor is, je geen slavendrij ver bent en dat het allemaal wel losloopt in de toe komst met je luilak? Prima. Maar denk eens verder. Stel je voor dat je op de bank zit. Je hebt net gegeten. Je kind ruimt af en maakt de keuken schoon. Je leest de krant. Ha, daar wordt je koffie gebracht! Na een lange, drukke dag, waarin je hebt gezorgd, gewerkt en gehaast, zet je lieve kind een kopje koffie voor je. Een welverdiend kopje koffie. Het is een fijn gebaar, dat waardering uitdrukt. Daar doe je het toch wel voor?

<

"Om de een of andere reden hebben de meeste kinderen minder zin om de vuilnis buiten te zetten dan de afstandsbediening onder de bank vandaan te pulken."

Tips voor een soepel werkend huishouden

1.

Maak het je kind niet te moeilijk. Zorg dus voor vaste opruimplekken, zodat hij precies weet waar de lego en vieze onderbroeken horen.

2.

Maak het opruimen behapbaar. Geef je aanwijzingen één voor één. Eerst de boeken in de kast. Daarna alle was in de wasmand. Dan de Playmobil in de mand...

3.

Bespreek (bijvoorbeeld wekelijks) met het hele gezin wie welk klusje wanneer doet. Laat ieder kind zelf kiezen welke klus het wil doen. Schrijf alle afspraken op en hang de klus agenda op in huis. Het staat nu zwart op wit! En een afspraak is geen bevel...

4.

Maandag wasdag, dinsdag strijkdag, woensdag gehaktdag, donderdag schoonmaakdag, vrijdag visdag, zaterdag klus jesdag, zondag kerkdag. Ouderwets? Nogal, ja! Maar als het voor je werkt? Het kan heel fijn zijn sommige klussen op een vaste dag in te plannen.

5.

Geef het goede voorbeeld. Je hebt geen poot om op te staan als je zelf nooit je bed opmaakt en je kleren in de wasmand stopt.

6.

Ook al hoort het erbij en is het vanzelfsprekend: geef je kind complimenten over de uitgevoerde klus. Je vindt het zelf ook fijn te horen dat de was lekker ruikt en het eten goed smaakt.

7.

Wordt een klus niet naar wens uitgevoerd, wordt dan niet boos, maar leg rustig uit hoe het beter kan.

8.

De oudste vindt het ongetwijfeld verschrikkelijk oneerlijk, maar het is niet raar dat jongere broertjes en zusjes minder hoeven doen en makkelijkere klusjes krijgen. Ze zijn snel genoeg aan de beurt om de hond uit te laten!

9.

Vervelend, dat gebrom over het huishouden, maar laat het de sfeer in huis niet verpesten. Probeer problemen met humor op te lossen.

10.

Maria Montessori zei het al: kinderen kunnen veel meer dan we denken! Onderschat ze niet.

KLUSJES rekels in de winter • 13

Eten koken is één ding, maar verzinnen wat je ze weer gaat voorschotelen is nog een veeel groter ander ding... Want je wil aan de ene kant een beetje gevarieerd eten, niet iedereen vindt immers alles even lekker (‘lust ik niet’) en je wil of kan ook niet 2 uur in de keuken staan... Re kels en Foodbox-bezorger Marley Spoon helpen je in deze vaste rubriek een klein beetje op weg met twee recepten; eentje voor het hele gezin en de andere voor als de kinderen een keertje bij oma eten. Wil je meer informatie over Marley Spoon?

Kijk op www.marleyspoon.nl

Romige ovenschotel

met bloemkool en cavatappi pasta

Ingredienten voor 2 personen * 1 ui * 1x bloemkool * 1g gemalen nootmuskaat * 20g boter * 30g fijne mosterd * 100g oude boerenkaas * 125g rucola * 200g cavatappi pasta * 500ml melk 14 • rekels 2016 RECEPTEN Kook dit gerecht in 6 simpele stappen Ingredienten voorbereiden

Oven voorverwarmen op 220ºC. Grote koekenpan met ruim water en 1tl zout aan de kook brengen. Ui pellen, halveren en in dunne schijfjes snijden. Bloemkool wassen, stronk verwijderen en bloemkool in hapklare stukjes snijden. Kaas raspen. Rucola wassen.

Pasta en bloemkool koken

Zodra het water kookt, pasta toevoegen en in ca. 8min beetgaar koken. De laatste 3min bloemkool toevoegen. Zodra alles beetgaar is, water afgieten en in zeef laten uitlekken.

Ui karameliseren

Ondertussen middelgrote kookpan met 2tl olie op laag vuur verhitten, ui daarin in ca. 5min zacht braden. Dan vuur verhogen tot middelhoog en dan in ca. 3min bruin bakken.

Saus bereiden

Dan boter en 1 flinke eetlepel meel aan ui toevoegen, 1min koken. Dan van vuur halen, beetje bij beetje melk toevoegen, met garde tot saus kloppen. Dan terug op vuur zetten, geheel aan de kook brengen, licht borrelend 3min koken. Blijven roeren tot saus ingedikt is.

Ovenschotel bereiden

Saus van het vuur halen, mosterd, helft van kaas, nootmuskaat, zout en peper toevoe gen. Pasta en bloemkool aan saus toevoegen en goed vermengen. Geheel in ovenschaal gieten, overige kaas erover verdelen. In ca. 10-12min goudbruin bakken op bovenste niveau in oven.

Salade bereiden

Ondertussen met een vork 1tl azijn (het liefst witte wijnazijn), 1el olie en een snuf zout tot dressing vermengen. Met rucola vermengen. Ovenschotel met rucola serveren.

Wat je verder nodig hebt: * zout * zwarte peper * olijfolie * tafelazijn * meel * oven met grillfunctie * ovenschaal * garde * grote koekenpan * middelgrote kookpan * keukenrasp Recept zonder de kinderen? > rekels in de winter • 15

Rode linzen dahl met geroosterde bloemkool en yoghurt

RECEPTEN Kook dit gerecht in 6 simpele stappen: Bloemkool roosteren

Heteluchtoven voorverwarmen op 200ºC. Bloemkool wassen, stronk verwijderen en kool in hapklare stukjes snijden. Bloemkool op bakplaat met bakpapier leggen, met snuf zout, peper en 1el olie kruiden. In oven in ca. 17-20min knapperig en gaar bakken.

Dahl voorbereiden

Linzen afspoelen en in zeef laten uitlekken. Middelgrote kookpan op middelhoog vuur verhitten. Garam masala en kurkuma hierin 30sec aanbraden, totdat het begint te geuren. Dan pan van het vuur nemen.

Linzen toevoegen

1el olie aan pan toevoegen, linzen toevoegen en met kruiden omhullen. Dan 600ml koud water over linzen gieten, 1/2tl zout en 1tl sui ker toevoegen. Geheel aan de kook brengen, dan met deksel op de pan licht borrelend in ca. 15 min gaar koken. Af en toe roeren.

Dahl ingredienten voor 2 personen * 1 tomaat * 1 ui * 2 tenen knoflook * 2g komijnzaad * 2g kurkuma * 3g garam masala * 10g verse koriander * 20g verse gember * 25g verse groene chilipeper * 150g volle yoghurt * 150g rode linzen * 500g bloemkool 16 • rekels 2016 Groenten voorbereiden

Ondertussen ui fijnhakken. Chili wassen en in dunne ringetjes snijden. Als je niet zo van pittig houdt, zaadjes verwijderen. Gember schillen en fijn raspen. Knoflook pellen en fijn raspen. Tomaat wassen en grof hakken. Koriander wassen, grof hakken.

Topping bereiden

Kleine kookpan op middelhoog vuur verhit ten, komijnzaad daarin in ca. 1min aanbra den, totdat het begint te geuren. Dan 1tl olie, ui, chili, gember en knoflook toevoegen, ca. 2min bakken. Dan tomaat toevoegen, alles bakken totdat ui zacht is. Met zout en peper kruiden.

Gerecht afmaken

Yoghurt met zout en peper op smaak brengen. Dahl over kommen verdelen en tomatenmengsel over de kommen verdelen. Geheel met bloemkool, koriander en schepje yoghurt serveren.

Wat je verder nodig hebt: * zout * zwarte peper * plantaardige olie * kleine kookpan * heteluchtoven * bakpapier * bakplaat * middelgrote kookpan rekels in de winter • 17

18 • rekels 2016 INTROVERTHEID Alle kinderen zijn wel eens een keer gesloten in gezelschap, durven niets te zeggen tegen andere kinderen (in de klas) of staan aan de zijlijn bij nieuwe situaties. Dit betekent nog niet dat het kind verlegen is. Stille kinderen worden vaak gezien als verlegen, maar ze kunnen ook introvert zijn.

Wat is introvertheid precies? Zeker één derde van alle mensen op de wereld is introvert. Introvertheid is aangeboren. Het bepaald hoe je in en op bepaalde situaties reageert. Bij introverte kinderen is dat van nature rustig, stil en be dachtzaam. Het komt omdat ze een gevoelig zenuwstelsel hebben. Daarnaast voelen introverte kinderen zich bij te veel prikkels (zoals activiteiten, geluiden en bij veel mensen om zich heen) al snel overweldigd door alle indrukken. Dit kost het kind veel energie, hij wordt moe en trekt zich terug om zichzelf weer op te laden. Een introvert kind haalt zijn energie van binnenuit. Dit is waarom introverte kinderen graag op zichzelf zijn en niet de behoefte hebben om in groepen op de voorgrond te treden of om in het middelpunt van de belangstel ling te staan. De kinderen kijken en luisteren liever naar wat er gebeurd en naar wat er gezegd wordt. Introvertheid wordt vaak verward met verlegenheid. Maar er zijn verschillen tussen introverte en verlegen kinderen. Als een kind introvert is, houdt hij zich rustig vanwege zijn gevoelige aard of door een te drukke, overweldigende omgeving. Hij trekt zich terug om zijn gedachten op een rijtje te zetten of om energie op te doen. Als een kind verlegen is, houdt hij zich meer op de achtergrond omdat hij bang is voor vernedering, schaamte en kritiek. Het kind heeft angst voor kritiek op zichzelf als hij bij anderen in de buurt is. Hij trekt zich terug om zichzelf te beschermen. Maar voor de buitenwereld zien introverte en verlegen kinderen er precies hetzelfde uit. Iedereen ziet teruggetrokken en gesloten gedrag. Daarom lijkt het alsof introverte kinderen verlegen zijn. Stel je eens voor dat je kinderen in een speeltuin ziet spelen. Terwijl vrijwel alle kinderen bij elkaar staan en heerlijk met elkaar aan het spelen zijn, houden twee kinderen zich –apart van elkaar- verscholen achter een speeltoe stel. Waarschijnlijk denk je dat deze twee kinderen verlegen zijn. Maar niets is minder waar. Het ene kind is extravert, maar verlegen. Hij houdt zich op de achtergrond, omdat hij niet met andere kinderen durft te spelen. Het andere kind is introvert. Hij gedraagt zich teruggetrokken, omdat hij niet met andere kinderen wilt spelen. Hij wordt moe door de drukte in de speeltuin en trekt zich terug om op te laden.

>

rekels in de winter • 19

Vroeger vond niemand het vreemd als een kind zich vaak in zijn kamer terugtrok om te spelen, te knutselen of een boek te lezen. Niemand vond dat het kind iets (buiten de deur) moest gaan doen. Maar de laatste jaren is hier verandering in gekomen. We leven nu in een maatschappij waarin durf, naar buiten treden, zelfverzekerdheid, snelheid en actie meer geaccepteerd worden. Het gaat tegen woordig om extraversie.

Er wordt al snel gedacht: “Het kind is rustig. Is er iets mis met hem?”

Introverte kinderen kunnen niet aan deze extraverte norm voldoen. Hoe goed ze ook hun best doen. Daardoor hebben zij –en hun ouders- het niet altijd even makkelijk. Vaak accepteert de omgeving van het kind zijn stille gedrag niet. Andere mensen verwach ten, uit onwetendheid, dat het introverte kind zich ook extravert moet gedragen. Er wordt al snel gedacht: “Het kind is rustig. Is er iets mis met hem?” En ouders krijgen reacties als: “Je kind moet meer van zichzelf laten zien en horen.” Of: “Je kind hoort er niet bij.” Stille kinderen horen van jongs af aan dat er iets mis met ze is. De kinderen voelen druk omdat er van hen verwacht wordt dat ze meer moeten ondernemen en meer sociaal moeten zijn. Als introverte kinderen aan deze eisen proberen te voldoen, leidt het alleen maar tot meer stress, meer schuld- en schaamtegevoel en minder zelfvertrouwen. De kinderen houden het niet vol. Ondanks dat introverte kinderen niet verlegen zijn, kunnen ze -door weinig acceptatie voor hun stille gedrag en vervelende reacties uit hun omgeving- wel verlegen worden. Bij introverte kinderen ontstaat verlegenheid sneller en is het heviger, omdat ze vaak al een kritische stem in hun hoofd hebben die negatief over zichzelf praat. Deze stem hoeft alleen maar aangewakkerd te worden. Bijvoorbeeld door een vervelende opmerking of een negatieve ervaring die het kind ervaart door zijn teruggetrokken en gesloten gedrag. Introverte kinderen die met de tijd verlegen worden, trekken zich nog meer terug en denken dat anderen hen niet leuk vinden. Dit veroorzaakt dikwijls diepe pijn bij de kinderen, die vaak een leven lang duurt. Allemaal onnodig, want introverte kinderen hebben juist ontzettend veel te bieden. Ze zijn heel creatief, genieten van de kleine dingen van het leven, zijn goede luisteraars, hebben veel inlevingsvermogen en zijn ontzettend goede vrienden.

Al deze eigenschappen hebben bijvoorbeeld de introverte personen Bill Gates (mede-oprichter van Microsoft), Albert Einstein en J.K. Rowling (schrijfster van Harry Potter) heel ver gebracht. Gewoon door op hun eigen, rustige en doordachte manier te leven.

Ieder introvert kind kan het leven leiden waarin hij zichzelf is en uitkomt voor wat hij waard is. Zonder daarbij over zijn eigen grenzen heen te gaan. Want soms moet een kind zich extraverter gedragen dan hij werkelijk is. Hier ontkom je als introvert niet aan. Er wordt van je verwacht dat je doet en praat. Denk maar aan meedoen tijdens een kinderfeestje of een spreekbeurt voor de klas. Jezelf af en toe extraverter gedragen wordt een stuk makkelijker voor het kind als hij doet wat hij leuk en belangrijk vindt én hij zichzelf daarna weer kan opladen. Ik sprak laatst een introvert meisje (11 jaar) die zelfs vrijwillig een extra spreekbeurt voor groep 8 had gehouden over de microscoop, omdat zij hier zo gefascineerd door was. De spreekbeurt ging haar makkelijk af. Je kon duidelijk aan dit meisje merken dat ze haar introvertheid had geaccepteerd en er goed mee kon omgaan. Ze had rust en zelfvertrouwen. Het meisje straalde helemaal. Als een kind een introvert temperament heeft, neem dan de tijd om zijn introvertheid te leren kennen. En leer het kind zijn aard begrijpen, accepteren en ermee omgaan. Om zo meer zelfvertrouwen, rust en geluk voor het kind te bereiken. Met de juiste informatie en handvatten gaat ieder kind een suc cesvolle en gelukkige toekomst tegemoet. Waarin hij volledig zichzelf is!

Wil jij zeker weten of een kind introvert is? En wil je meer informatie en handvatten over het opvoeden van een in troverte kind? Vraag dan gratis en vrijblijvend het speciaal uitgegeven e-boek: “In 5 stappen meer zelfvertrouwen, rust en geluk voor je introverte kind” aan op www.quietkids.nl.

20 • rekels 2016 INTROVERTHEID

4

Dwing het kind niet om nieuwe situaties aan te gaan of om nieuwe mensen te ontmoeten.

Laat het kind ook niet afzeggen, maar laat hem geleide lijk aan met nieuwe ervaringen in aanraking komen. Res pecteer zijn grenzen, zelfs als die in jouw ogen extreem zijn. Ga samen stapje voor stapje met het kind op de situatie af waar hij zo tegenop ziet. 1

Spoor introvertheid op jonge leeftijd op.

Vaak wennen introverte kinderen langzaam aan (nieuwe) situaties, mensen, plaatsen en uitdagingen. Introverte kinderen blijven achter op leeftijdsgenoten die zich meteen ergens instorten. Naarmate het kind ouder wordt, wordt deze neiging -om zich terug te trekken- steeds sterker en gaat het steeds meer invloed hebben op de belangrijke beslissingen die het kind in zijn leven moet maken. Zoals zijn keuze voor zijn vrienden of voor zijn toekomstige partner. Door het kind zo vroeg mogelijk te leren zijn introvertheid te accepteren en ermee om te gaan, voorkom je dat het kind zich steeds verder terugtrekt en achterloopt op leeftijdsgenoten. 2

Accepteer het kind zoals hij is, begrijp hoe hij denkt en weet wat hij nodig heeft.

Zodra je een introvert kind volledig begrijpt en hem op de juiste manier in het dagelijks leven begeleidt, voelt het kind zich begrepen, gezien, gehoord en gewaardeerd. De belang rijkste voorwaarden voor meer zelfvertrouwen. 5

Geef het kind de tijd om op te laden.

Bedenk samen met het kind een kamer of plek waar hij energie kan opdoen. Geef hem zijn eigen ‘oplaadruimte’. Het kind kan zich hier terugtrekken zodra hij even alleen wilt zijn. Bijvoorbeeld na schooltijd, na de kinderopvang, na een visite, na het winkelen of misschien zelf tussen door als hij met een vriendje aan het spelen is. 6

Bied het kind de ruimte om zijn talenten en passie te ontwikkelen.

Voornamelijk introverte kinderen hebben de gewoonte om grote passies te ontwikkelen. Houd goed in de gaten waar de enthousiasme van het kind zit en ontwikkel deze. Misschien kan het kind heel goed toneelspelen, schilde ren of verhalen schrijven. Bezig zijn met wat je leuk vindt en waar je goed in bent, vergroot het zelfvertrouwen en geluk van het kind. 3

Noem het kind niet ‘verlegen’ waar hij bij is.

Vrijwel ieder kind weet dat ‘verlegenheid’ meestal als iets negatiefs wordt gezien. Dat het een schadelijk label is. Zeker als het kind niet eens verlegen blijkt te zijn. Maar als een kind vaak genoeg hoort dat hij verlegen is, zal hij hierin gaan geloven en zich verlegen gaan gedragen. Het kind heeft een reden om niet deel te nemen in het openbaar. Hij denkt: “Ik kan toch niets zeggen waar anderen bijzijn, ik ben verlegen.” Dus zegt hij niets.

Ga samen stapje voor stapje met het kind op de situatie af waar hij zo tegenop ziet.

7

Geef het kind complimenten.

Als het kind een sociaal risico neemt, laat hem dan weten dat je zijn inspanning bewondert. “Ik zag dat je vanmor gen naar die kinderen toeliep. Ik weet dat dit moeilijk voor je is. Ik ben zo trots op je!” Als het kind uiteindelijk van de dingen gaat genieten die hij nu niet leuk vindt of waar hij bang voor is, wijs hem daar dan op. Uiteindelijk zal het kind leren om met zijn eigen gevoelens en voor zichtigheid om te gaan.

rekels in de winter • 21

Het alternatief voor vloeibaar snoep

100% natuurlijk Geen kunstmatige toevoegin gen Echt fruitsap Anti-bacterieel Bakken & koken Puur Stevia gezoet (Reb-A 97%) Cool Bear

®

is lekker!

Hoeveel suiker krijgt jouw kind binnen op een dag?

Ongemerkt krijgen wij allemaal teveel suiker binnen. Wist je dat ruim 40% van onze dagelijkse suikerconsumptie afkomstig is van frisdranken en vruchtensappen? De cijfers liegen er niet om, zeker bij kinderen. In de leeftijd 6 – 11 jaar wordt er gemiddeld 3 glazen frisdrank per dag gedronken. Zo krijgen ze ongemerkt 15-20 suiker klontjes per dag binnen, 600% meer dan nodig is!

Te veel suiker eten kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht en kan tanderosie veroorzaken. Maar het vermijden van suiker is nog best lastig, want wat geef je dan wel aan je kind?

Alternatieven voor suiker

Gelukkig zijn er alternatieven, die net zo lekker maar veel gezonder zijn. Cool Bear ® verdiept zich al jaren in verantwoorde alternatieven voor kinderen en bedenkt en ontwikkelt producten van natuurlijke oorsprong. Zo worden de producten gezoet met puur vruchtensap en zoetstoffen uit Stevia. Dus Cool Bear ® gebruikt geen toegevoegde suikers.

Een alternatief voor als je toch iets zoets wilt drinken

“Als mondhygiëniste behandel ik pati enten met (ernstige) tandvlees proble men en kinderen die een verhoogd risico hebben voor het krijgen van gaatjes. De laatste jaren zijn gaatjes bij kinderen en jongeren toegenomen. Belangrijke oorzaken zijn het toegenomen gebruik van suikers, de overbodige toevoegingen en de frequentie hiervan per dag. Door o.a. misleidende reclames en informatie op verpakkingen worden consumenten vaak op het verkeerde been gezet. Zo lijkt het dat er alleen maar ‘goede’ suiker of geen toege voegde suikers aanwezig zijn. Juist deze (verborgen) suikers zijn te linken aan diverse gezondheidsrisico’s. Cool Bear ® is gezoet met pure, zuivere Stevia (Reb. A 97%) en bevat geen verborgen suikers of onnodige toevoegingen. Van Stevia is inmiddels bekend dat het niet schadelijk is voor het gebit. Daarom raad ik mijn patiënten Cool Bear ® aan.”

Joke de Vrieze

, Mondhygiëniste, Arnhem

Ana Santiago, oprichtster Cool Bear ® : “Mijn kleinzoon wil len zien opgroeien in een gezondere wereld is de drijfveer achter het ontstaan en de passie van Cool Bear ® . Mijn wens is heerlijke, maar verantwoorde producten in de markt te zet ten voor kinderen en volwassenen, een merk te zijn dat je als consument kunt vertrouwen. Meer is niet nodig!”

Ana Santiago

oprichter Cool Bear

®

Meer informatie

over Cool Bear ® en haar producten: www.coolbear.nl

rekels in de winter • 23

Dé webshop voor meiden

Hippe en eerlijk geproduceerde kinderkleding is verkrijgbaar via onze eigen Ninie kledinglijn. Daar naast zijn de complete collecties van Dutch Heroes & The Dutch Design Bakery verkrijgbaar. Elke bestelling wordt vrolijk ingepakt. Met code REKELS2015 20% korting en gratis verzending.

www.ninie.nl

Unieke naamkadootjes!

Koter Kado, de nummer 1 in naam kadootjes, sinds 2005! Van babyslofjes met naam, rompers, badcapes, knuffels met naam tot Mepal lunchboxen en bekers, SOS armbandjes met naam en telefoon nummer, tassen, zwembroeken met naam en nog veel meer!

Betaling via Afterpay mogelijk. 10% korting met code 10REKELS16

www.koterkado.nl

Stoere geboortekaarten!

Op zoek naar een uniek geboorte kaartje? Deze vind je bij Hey Boy Hey Girl.Van stoer, retro, graffiti tot lief en schattig. Door persoonlijk contact maken wij het kaartje naar jullie wens.

www.heyboyheygirl.nl

MyMepal actie!

Met de code REK-M1215 ontwerp je nu een originele lunchbox Campus Midi of een schoolbeker met foto’s, plaatjes en tekst voor € 10,-! (20% korting). Ook kun je kiezen voor een standaard sjabloon. Plaats er leuke vakantiefoto’s op, je favoriete zanger of voetbalteam of een foto samen met je vriendinnen! Ook leuk om cadeau te geven!

Geldig t/m 28/02/16 Niet in combinatie met andere acties.

www.mymepal.com

Zelf kaartjes maken

Studio Koekepeer heeft mooie, lieve, stoere en altijd vrolijke geboorte kaartjes, trouwkaarten en canvassen. Handig: je past ze online zelf aan qua tekst en vormgeving en bestelt een eerste drukproef altijd gratis. Toch hulp nodig? Altijd persoonlijke service!

www.studiokoekepeer.nl

5% korting kaarten code: REK5SK

Klikken en gaan!

De Soft Structured Carrier van ByKay is een stoer en makkelijke draagzak met klikgespen. Vooral mannen vinden dit draagsysteem geweldig, omdat ze niet in de weer hoeven met die lange draagdoeken. - Van 0 tot ongeveer 3 jaar oud - Tot kledingmaat 98 /18 kg.

www.draagdoek.nl

24 • rekels 2016 Trendy Speelgoed

Op zoek naar een origineel cadeau? Bij TrendySpeelgoed.nl vind je het zo! Uitdagende spellen, actief binnen en buitenspeelgoed, of juist creatief knutselmateriaal? Bij ons vind je dat allemaal. Uit voorraad geleverd dus snel in huis. Feestwinkel.nl is de leukste en makkelijkste online shop voor verjaardags- en andere feestartikelen. In de store vindt je alles wat je nodig hebt voor een superfeest of verjaardag.

Binnenkort een kinderverjaardag? Zo geregeld met onze feestpakketten van de leukste thema’s, zoals Bumba, Woezel en Pip en natuurlijk Frozen! Makkelijk in één keer besteld en direct in huis.

Zelf shoppen kan natuurlijk ook; zo stel je in een handomdraai een leuk feestje samen gebaseerd op kleur of thema. Natuurlijk heeft Feestwinkel.nl ook een grote sortering ballonnen in alle maten, kleuren en vormen.

En voor carnaval en verkleedfeestjes zit je helemaal goed bij Feestwinkel.nl: voor kinderen is er veel leuke verkleedkleding te koop voor een betaalbare prijs.

Feestwinkel.nl is gekeurd door Thuiswinkel.org; dus naast voordelig, shop je ook erg veilig!

Gebruik nu de kortingscode REKELS2016 voor 10% korting over je hele bestelling.

feest winkel .nl

Er valt altijd iets te vieren

rekels in de winter • 25

Nu in de bioscoop:

The Good Dinosaur

Dino Arlo en het mensenkind Spot, gaan samen op ontdekkingsreis door een wild en mysterieus landschap. Een spannende en leerzame film voor jong en oud! Kijk nu op www.dinoworld.nl en vind je leukste artikelen uit deze film.

Sluban Bouwblokjes

Sluban heeft een supergaaf nieuw thema: Construction! Dit nieuwe thema bevat stoere en realistische bouwsets zoals een graafmachine, een superhoge bouwkraan en diverse vrachtwagens. Wist je dat de voordelige bouwsteentjes van Slu ban ook passen op andere merken? Sluban staat garant voor uren bouw- en speelplezier. Bekijk ook de andere thema’s. www.slubanshop.nl

Goedgemerkt de winter in?

Bestel dan nu de handige labels en polsbandjes in een pakket, 30% goedkoper! De inhoud van het win terpakket: plakgemak, kledingla bels, naamstickers, minilabels, instrijklabels en polsbandje.

www.goedgemerkt.nl

Met code GGREK116 10% extra korting en gratis verzending t/m 31-03-2016.

Een toffe webshop

voor de (aanstaande) mama en haar kroost. Zo kan je slagen voor onder ander leuke kraam- & verjaardag cadeautjes en vrolijke feestartikelen. Omdat de mama’s zichzelf snel vergeten zijn er ook mooie woon- & keukenaccessoires. We zeggen dus niet voor niets: “Voor jou, voor mij, voor ons allebei.”

www.tweeonsgeluk.nl

KWEBBELS

Dé kinderboekenclub stelt iedere maand de leukste leespakketten samen voor kinderen van nul tot twaalf jaar. De kinderboeken worden met veel zorg uitgezocht. Lezen is namelijk leuk en het leesplezier van kinderen vergroten nog leuker! Dus iedere keer als de postbode zo’n mooi en leuk pakket brengt, is het feest thuis! Daar zal je kind naar uitkijken.

www.kwebbelskinderboeken.nl

Voor baby’s en kids

Kidscotton heeft het leukste assortiment voor baby’s en kids. Stoere t-shirts, slabbers, rompers, verkleedkleren, regenkleding en meer. Van origineel kraamcadeau tot verjaardagscadeau. Leuk om te geven, maar nog leuker om te krijgen. www.kidscotton.com Like ons: facebook.com/kidscotton

Altijd een feestje!

Feestwinkel.nl is de leukste online winkel voor al je verjaardags- en feestartikelen. Verjaardagen worden pas een echt feestje met onze thema pakketten van o.a. Woezel & Pip, Bumba, en natuurlijk Disney’s Frozen! Makkelijk besteld en snel geleverd. Feestwinkel.nl

26 • rekels 2016 N A A MS L I N G ERS

KiddyColors probeert het leven van mensen mooier te maken!

KiddyColors wordt gerund door Renske de Gee. Zij woont sinds 5 jaar met haar man en 2 kinderen in Chiang Mai, Thailand. Samen met haar man is ze haar droom gevolgd en hebben ze de stap genomen om Nederland te verlaten. Renske was in Nederland werkzaam als verpleegkundige in de Jeugdgezondheisdzorg en wilde in Thailand ook graag met kinderen gaan werken. Het idee was om een eigen organisatie op te zetten voor kans arme kinderen. Al snel werd duidelijk, dat er in Thailand al veel organisa ties fantastisch werk verrichten. Dat heeft doen besluiten om KiddyColors op te richten met als voornaamste doel om een positieve verandering te brengen in het leven van Thaise en Birmese werkende moeders. Renske biedt de vrouwen die voor KiddyColors werken flexibele werkuren en een goed salaris. Ze kunnen hun uren zelf indelen, zodat ze ook tijd hebben om voor hun kinderen te zorgen. Ook betaalt KiddyColors het schoolgeld van de kinderen van de medewerkers. Sommige vrouwen maken de producten vanuit huis, anderen nemen hun kind mee naar kantoor. Het is maar net wat hen het beste uitkomt. Zo lang producten zorgvuldig in elkaar gezet zijn en het er netjes uitziet. De klant moet hoe dan ook een perfect product ontvangen.

In de webwinkel van KiddyColors vind je op maat gemaakte naamslin gers in verschillende kleuren, unieke verjaardagsslingers die jaren te gebruiken zijn door een systeem waarmee je de cijfers kunt verwisselen en trendy decoraties voor elke baby- en kinderkamer. Wie bij KiddyColors koopt draagt bij aan betere arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen in Thailand. Fair trade, kleurrijk en speciaal voor jouw kindje met de hand gemaakt.

Daarnaast doneert KiddyColors 10% van alle inkomsten aan verschillende goede doelen in Thailand. Deze goede doelen zijn gericht op kinderen en hun families en educatie. Aan het einde van je bestelling zie je exact hoe veel van jouw bestede bedrag zal worden gedoneerd. Op de website kun je lezen aan welke projecten het geld is besteed.

Wie een product bij KiddyColors bestelt, weet dat er in Thailand iemand met liefde en aandacht aan is gewerkt. Het best verkopende product zijn de naamslingers. Ze worden op maat gemaakt, helemaal naar wens van de klant en mensen komen er vaak voor terug. Een persoonlijk cadeau, of het nou voor je eigen kind is of een kraamcadeau voor familie of vrienden. KiddyColors is een bedrijf met een eerlijk verhaal.

kiddycolors.com

rekels in de winter • 27

COLUMN 28 • rekels 2016

1

06-polsbandje... Veilig idee!

Een siliconen armbandje met bijvoorbeeld de naam van uw kindje en uw telefoonnummer erin gegraveerd. Stevig materiaal, dus langdurig te gebruiken. Veilig idee voor op vakantie, in een pretpark en bij dagjes uit!

www.mijnarmbandje.nl

Ja, ik wil ook!

WeddingPrints: Handmade Printed Wedding Decorations

Met onze wedding decorations maak je de mooiste dag van je leven nóg mooier. Wij ontwerpen en printen persoonlijke kinder trouwaktes, krijtbordjes, lopers, stickers en heel veel meer. Zoals zakdoekjes voor de "happy tears", champagnemuntjes met een afbeelding van jou en je lief en een "tree of love" voor de vinger afdrukken van al jullie gasten.

www.weddingprints.nl

Met code REKELS16 ontvang je 10% korting op een persoonlijke kindertrouwakte (geldig t/m 1 maart 2016)

Nog niet uitgeshopt?

Kijk op rekels.nl voor de leukste selectie producten.

www.rekels.nl/rekelsshop Irene Heim

(1980) is sinds 2005 integratief kindertherapeute. Ze behandelt kinderen die om welke reden dan ook uit balans zijn. Tijdens haar werk maakt ze veel gebruik van de power-verhalen die ze schrijft.

Op de dag dat ik dit stukje schrijf, wordt het station van Brussel gesloten. Ook alle scholen in Brussel gaan dicht. Dit alles vanuit veiligheidsoverwegingen. Een week eerder waren er in Parijs 130 slachtoffers van terreuraanslagen. En dan hebben we het nog niet over de aanslagen in Syrië, Afghanistan, Turkije en al die andere landen. Onder de slachtoffers zitten papa’s, mama’s en kinderen. Door deze aanslagen wordt de wens van terreuractivisten vervuld. Hun stem wordt gehoord en verspreid door de media. Angst en onrust is gezaaid. Niemand weet welke kant dit zinloze geweld op gaat. Maar wat we wel weten is dat er duizenden mensen met trauma bijkomen. Flash backs, nachtmerries, huilbuien, depressie, lichamelijke klachten; allemaal symptomen van een posttraumatische stress-stoornis.

Natuurlijk wil iedereen dat deze zinloze strijd stopt. Wanneer die tijd daar is weet niemand. Maar waar het zeker tijd voor is en waar tijd gemaakt voor moet worden is het helpen van de mensen die te maken hebben gehad met (het vluchten voor) zinloos geweld. Zorgen voor onderdak en eten lijken mij de meest primitieve behoeften waarin je iemand kan voorzien. In een rijk land als Nederland kunnen wij hen daarin ook helpen Maar helaas zijn er ook mensen die ons land te vol vinden, die vinden dat deze mensen geen recht hebben op onderdak of eten, laat staan een verblijfsvergunning.

Mijn kinderen leer ik al van jongs af aan ‘ wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’. Als je zelf in de onmogelijke positie wordt gesteld om te vluchten uit een land waar het zo gevaarlijk is. Als je om je heen de meest verschrikkelijke dingen ziet gebeuren en ter nauwer nood aan de dood ontsnapt. Natuurlijk wil je dan veiligheid. Natuurlijk wil je dan dat er iemand is die je helpt met onderdak en zorg.

Geef de terroristen niet de bom die onrust, angst en ontevredenheid verspreidt. Warmte en liefde maar ook medeleven en mededogen zijn eigenschappen die iedereen in zich heeft. Gebruik ze en verspreid de bom der liefde!

rekels in de winter • 29

30 • rekels 2016 WINNEN Download

gratis

de Rekels app in de Appstore of Playstore, open de app en selecteer ons speelparadijs Ga naar de rubriek ‘Win’ en schrijf je in!

(Ook voor vele andere leuke prijzen)

rekels in de winter • 31

Op 8 februari 2016 is het Chinees nieuwjaar en begint het jaar van de aap. Kinderen geboren onder het teken van de aap lijken vaak op hun dierlijke equivalent. Ze halen de gekste fratsen uit en kunnen luidkeels hun plekje op de rots opeisen. Zoek het geboortejaar van jouw kind(eren) op in de tabel en leer meer over hun karakter.

32 • rekels 2016 TIJGER OF KONIJNTJE

RAT OS TIJGER KONIJN DRAAK SLANG PAARD GEIT AAP HAAN HOND VARKEN 1996 2008 2020 2032 2044 1997 2009 2021 2033 2045 1998 2010 2022 2034 2046 1999 2011 2023 2035 2047 2000 2012 2024 2036 2048 2001 2013 2025 2037 2049 2002 2014 2026 2038 2050 2003 2015 2027 2039 2051 2004 2016 2028 2040 2052 2005 2017 2029 2041 2053 2006 2018 2030 2042 2054 2007 2019 2031 2043 2055 Rat De kinderen die in het jaar van de rat worden ge boren zijn nieuwsgierig en hebben een grote fan tasie. Ze zijn snel van begrip, met een neiging tot ondeugendheid. Kleine ratjes zijn altijd druk bezig met van alles en nog wat en leren snel. Wanneer ze echter worden belemmerd in hun ontwikkeling zullen ze de boel op stelten zetten. Ze krijgen nu eenmaal graag hun zin en willen dat de dingen op hun eigen manier gebeuren. Ze spelen graag met andere kinderen, want ze zijn supersociaal en je zult merken dat ze vaak de leider zijn van hun vriendgroepje. Een ratje komt (zoals een katje) altijd op z’n pootjes terecht. Ze zijn slim, sluw en charmant en hebben een ongelooflijk doorzet tingsvermogen. Uitstekende kwaliteiten om veel te bereiken in het leven. Het is een kleine opportu nist die zichzelf (en zijn gezin) op de eerste plaats zet. Ze houden van een rustige vriendelijke sfeer in huis en kunnen niet goed tegen gekibbel. Kleine ratjes hebben een enorme behoefte aan liefde, zowel om het te ontvangen als om het te geven. Wel hebben ze de neiging tot bezitterigheid, niet met hun spulletjes want ze delen maar wat graag met anderen, maar wel met mensen die hun lief zijn zoals ouders en vriendjes. Ze kunnen erg ja loers worden wanneer de aandacht van hun ’bezit’ naar een ander uitgaat. Ook hebben ze de neiging tot faalangst aangezien ze graag de beste willen zijn in alles. Falen kan een rat erg diep raken en hem flink van z’n stuk brengen.

Os Wanneer je denkt aan een os, dan heb je meteen de meest karakteristieke eigenschappen van dit teken te pakken. De os staat voor hard werken, een aangeboren zelfvertrouwen, maar ook een flinke dosis koppigheid. Wat er in z’n kop zit, zit niet in z’n kont. Desnoods zet ie het hele huis op stelten om zijn zin te krijgen. Bij voorkeur is een os op zichzelf. Hij speelt graag in z’n eentje en kan zichzelf urenlang bezig houden. Een kleine os heeft behoefte aan vaste patronen (binnen het gezin) en zal wat minder gecharmeerd zijn van allerlei spontane acties. Omdat ossen zo houden van regel maat is het hebben van regels voor hen onontbeerlijk. Hij zal zich zeker aan de opgestelde regels houden, maar ook verwachten van zijn familie dat zij hetzelfde doen...Altijd! Met vleierij bereik je niet veel bij jouw kalfje en hem omko pen om iets gedaan te krijgen heeft ook geen zin. Jouw kind werkt het best mee wanneer je hem onomwonden opdraagt wat hij moet doen. Hij neemt het leven zoals het komt en vertrouwt op zijn eigen vaardigheden. Omdat een os niet zo goed is met woorden zal hij een conflict liever met zijn vuis ten oplossen. Een kleine os kan gesloten zijn, is zeker geen ‘prater’ en heeft de neiging zich af te zonderen. Met een os kind heb je eigenlijk een minivolwassene in huis. Breng hem dus een gevoel voor humor bij en leer ‘m zijn gevoelens te uiten en de lol van het leven te ervaren.

rekels in de winter • 33

Tijger

Tijgertjes zijn geen katjes om zonder hand schoenen aan te pakken. Je hebt een ‘wild child’. Ze zijn luid, aanwezig en bijna niet onder controle te houden; de schrik van de buurt. Ze raken verwikkeld in gevechten en wanneer er een opstootje is kan je ervan uitgaan dat jouw tijger er iets mee van doen heeft. Ze luisteren niet, doen niet wat er van hun gevraagd wordt, laten overal een enorme troep achter, doen hun huiswerk niet, maken nooit iets af, zeggen geen alsjeblieft of dankjewel. Maar met een tijger heb je wel een levensgroot knuffeldier in huis. Een levens genieter met wie je een hoop lol kan beleven! Ze zijn impulsief en zorgen altijd voor leven in de brouwerij. Tijgertjes hebben het leven lief en zullen er het maximale uithalen. Rusteloos en roekeloos, ze kunnen niet wachten om tot actie over te gaan. Luisteren naar instructies van de leraar doen ze dan ook nooit. In plaats daarvan gooien ze zich meteen volledig in de strijd, ze leren wel al doende. Als een tijgertje ergens- of voor iemand gaat dan doet ie dat met heel z’n hart en ziel. Hyperactief en altijd in voor een potje stoeien of andere wilde spel letjes te spelen. Andere kinderen zullen zeker vrienden willen zijn met jouw welpje omdat hij altijd zo vrolijk en gezellig is. Als ouders van een tijger doe je er goed aan om er voor te zorgen dat jouw kind zijn energie kwijt kan en leer hem om eerst te denken en dan pas te doen. Maar al heb je dit voor elkaar hebt is de strijd nog lang niet gestreden. Het zit in de aard van een tijger om steeds weer over de door jou gestelde grenzen te springen.

Benieuwd welke eigenschappen jouw kind heeft meegekregen bij zijn geboorte?

Konijn

Kleine konijntjes zijn vaak behoedzame, verlegen kinderen die weinig strubbelingen veroorzaken. Ze gaan graag naar school en zijn eerder boekenwurmen dan atleten. Ze hebben een levendige fantasie en kunnen goed verhalen vertellen. Ook leggen ze graag de meest vreemde verzamelingen aan. In een geborgen huiselijke omgeving voelen zij zich het meest thuis. Konijntjes zijn gevoelige kinderen, wanneer hen iets dwars zit doe je er als ouder goed aan om met hen te praten en anders gaan hun zorgen met hun aan de haal. Ze zijn be leefd, maar zeker geen makke schapen. Op hun eigen rustige en subtiele manier zullen ze je laten weten het ergens niet mee eens te zijn. Konijntjes hebben de neiging tot het heb ben van allerlei ongefundeerde angsten die zich vertalen in het hebben van nachtmerries. Vaak zijn ze populair, hebben goede manieren, zijn vriendelijk en hebben een natuurlijk ge voel voor schoonheid. Help je konijntje om voor zichzelf op te komen en geef hem af en toe een zetje om over zijn angsten heen te komen.

Hond

Jouw pup is vriendelijk, evenwichtig, blij en tevreden. Ten opzichte van jongere broertjes en zusjes is hij zeer bescher mend en zijn huiswerk en taakjes in huis doet hij zonder te morren. Wel wordt hij graag vrij gelaten, maar hij is zo trouw dat hij nooit ver van huis zal dwalen. Jonge honden gaan het liefst conflicten uit de weg, maar wanneer het dan toch op een gevecht uitdraait zal jouw kind er alles aan doen om als winnaar uit de strijd te komen. Ze hebben een oneindige fantasie wat er nogal eens voor zorgt dat hun verhalen onge loofwaardig aandoen. Ze liegen dan niet perse, maar passen de waarheid aan aan hoe zij het eigenlijk hadden willen doen. Hondjes kennen geen vooroordelen, ze behandelen iedereen gelijk en zullen niet snel kwaadspreken over iemand. Hij kan goed geheimen bewaren en wordt er niet graag van beschul digd zijn mond voorbij te hebben gepraat. Vriendjes zal hij met hand en tand (soms letterlijk) verdedigen. Wanneer jouw pup geen aandacht krijgt of zich niet gewaardeerd voelt wordt hij lusteloos, ongevoelig en doet hij niet meer wat zijn om geving van hem verlangt. Geef jouw hondje dus veel compli mentjes, aaien over de bol en moedig hem luidkeels aan.

34 • rekels 2016 TIJGER OF KONIJNTJE

Varken

Jouw varkentje is een dromer. Je hebt eigenlijk geen kind aan ‘m aangezien hij nooit een driftbui heeft, braaf doet wat er van hem wordt gevraagd en bijzonder volgzaam is. Kinderen geboren onder dit teken zijn wel ontzettend goedgelovig en slikken alles voor zoete koek. Ze behoren niet tot de meest ijverige kinderen, maar zullen altijd hun huiswerk en taakjes doen wanneer hen die worden opgedragen. Je hebt een sociaal kind die gemakkelijk is in de omgang met leeftijdsgenootjes. Een varkentje is een moedige, betrouwbare kameraad die bij hun vriendjes zeker populair zal zijn. Hij is de gene die een groep tot een geheel smeedt en uitblinkt in het oplossen van onderlinge proble men. Dit alles doet hij met veel gevoel en een milde overredingskracht. Een varkentje is ook heel hartstochtelijk van aard. Zijn liefhebbende ouders worden door hem (terecht of onterecht) op een huizenhoog voetstuk geplaatst. Hij is blind voor jullie gebreken en ongelooflijk loyaal naar zijn hele familie. Een varkentje hecht niet aan bezit en zal zijn speelgoed dan ook graag delen met andere kinderen. Hoewel varkentjes heel goed zijn in het uitdenken van allerlei plannen schort het nogal er nogal eens aan om deze plannen daadwerkelijk uit te voeren. Hierin moet je hem dan ook af en toe wat pushen. Een varkentje heeft niet veel aandacht nodig, zolang hij maar weet dat je er voor hem bent wanneer hij je nodig heeft.

Draak

Dit evenwichtige energieke kind kan goed tegen een stootje. Hij zal zijn uiterste best doen zijn ouders nooit teleur te stellen. In ruil hiervoor moet je hem vertrouwen en zijn eigen gang laten gaan. Ze zijn volwassen voor hun leeftijd en willen ook graag zo behandeld worden.

Slang

Jouw kleine slang doet het rustig aan in het leven, het is een beetje een laatbloeier. Hij is graag op zichzelf en kan uren zoet zijn met één specifiek stuk speel goed. Wanneer ze hun zin niet krijgen of geplaagd worden kunnen ze, net als een cobra, in de aanval gaan en flink uithalen.

Paard

Jouw veulen is levendig, heeft een hartstochtelijke liefde voor actie en avontuur en heeft een veer krachtige persoonlijkheid. Een paard wil altijd bezig zijn en kan zeer rusteloos overkomen. Van lekker op schoot zitten of knuffelen houdt ie niet zo, beter is het om samen met hem op avontuur te gaan.

Geit

Geknuffeld-, vertroeteld- en verzorgd worden, daar is jouw geitje gek op. Hij kan echter niet goed tegen kritiek (ook positieve) en ook van plagen kan hij totaal van de kaart raken. Geitjes zijn creatief en zullen zeker een aanleg hebben voor tekenen, schilderen of het maken van muziek.

Aap

Jouw kleine aap is nieuwsgierig, ondeugend en maakt overal een wedstrijd van. Met opgelegde regels heeft een aapje niets en hij zal zich er dan ook niet aan houden. Maar juist op het moment dat jij zijn ongehoorzaamheid helemaal zat bent maakt hij jou aan het lachen met zijn gekke apencaprio len en vaak zeer oprechte excuses.

Haan

Haantjes (en kippetjes) kunnen zichzelf geweldig goed vermaken en zijn ontzettend nieuwsgierig naar alles wat ze niet kennen. Een haantje zal nooit zijn gedachten of gedrag aanpassen wanneer hij ergens achterstaat, ook al is de hele wereld het met hem oneens. Ook zal hij nooit zijn ongelijk toege ven, wat soms heel vermoeiend kan zijn. Ga dus ook die discussie niet aan met je kind aangezien het verspeelde moeite is.

rekels in de winter • 35

Bastiaan Ragas (1971) is getrouwd en heeft vier kinderen. Hij is zanger, acteur en theater producent. Bastiaan produceert en speelt in zijn nieuwe theater show "Zij is de baas". Nu overal te zien in de theaters.

Vage Harry heeft ook 'nieuws besef'!

Weet je wat ik het fijne vind van het hebben van kinderen? Dat je samen kan geloven in een wereld waar Sinterklaas op daken rondbanjert om elk kind een kadootje te komen brengen. Waar je verliefd kan worden op iemand uit je klas en je het spannend vindt om samen te spelen, in de tuin met een voetbal of bellenblaas. Een wereld waar alles nog een groot spannend avontuur is. Althans voor onze kinderen, dat realiseer ik me heel goed. Helaas ken ik ook gezinnen waar een kind ernstig ziek is of andere grote mensen problemen kent. Maar gelukkig zijn onze kinderen gezond en zijn de grootste problemen in hun leven wie als eerste de chocopasta mag of hoe laat je naar bed moet. Vorige week kwam één van onze dochtertjes thuis met een heel verhaal over de oorlog in Syrië. Op school was namelijk besproken wat er tijdens de terroristische aan slagen gebeurd was in Parijs. Nu begrijp ik heus wel dat je kinderen niet vooral altijd kunt blijven beschermen tegen al het leed in deze wereld. Maar ik ben er toch een groot voorstander van om ze niet teveel te laten weten wat er alle maal mis is op deze planeet. Wat hebben ze er aan om bang te worden van een groep gekken die narigheid en angst willen brengen? Heel soms zap ik langs het Jeugdjournaal en dan vind ik het meestal een goede reden om meteen weer door te schakelen. Ik merk ook dat ik zelf steeds minder zin heb om het nieuws te zien op de televisie. De aandacht die gekken, dictators en mafkezen krijgen in alle nieuwsbulletins staat totaal niet in verhouding met al het moois dat deze wereld te bieden heeft. Mijn dochters kunnen uren kleuren, teke nen en knippen aan de keukentafel. We hebben sinds kort guppies in een aquariumpje in de vensterbank, ik kijk daar veel liever naar. Ook onze drie scharrelkippen die je hier vrolijk ziet rommelen in de tuin op zoek naar een pissebed of worm, zijn fantastisch om naar te kijken. Waarom zijn onze kinderen of die kippen minder belangrijk op dit moment dan de rest van wereld om ons heen?

Ik realiseer me dat sinds ik kinderen heb gekregen ik me steeds meer ben gaan realiseren hoe belangrijk het is om in het nu te leven. Omdat daar de mooiste dingen te vinden zijn. Nee, ik loop nog niet op sandalen, verf mijn haar nog niet met henna, kam peer niet in een tipi op een camping in Noord-Holland, roep niet shakra, shakra koewandee als ik wakker word en nee, ik ben nog geen veganist die knuffelt met bomen... Maar, ik geloof ook niet in een leven waar we met z'n allen gek gemaakt moeten worden door al het cynische, nare nieuws op deze wereld.

De 'kleine' wereld van kinderen geeft mij bijzonder vaak een heel andere kijk op dit leven. Ik zie door hen het grootse van het wonder van dit bestaan.

Ja, het klinkt mega vaag esotherisch, crea bea, wereldwinkel-achtig maar toch voel ik het zo.

Grote groet, Vage Harry,

[Bas]

COLUMN 38 • rekels 2016 rekels in de winter • 39

40 • rekels 2016

Onlangs verscheen de dichtbundel Opa Dicht. Ivo de Wijs en Judith Nieken schreven deze alleraardigste gedichtjes voor en over kinderen van nul tot twee. Judith heeft behalve deze dichtbundel, ondermeer veel liedjes geschreven voor Sesamstraat. Ivo de Wijs interviewden we twee jaar geleden (zie: rekels.nl/leesvoer/ivo-de-wijs_211.html voor het interview), maar in tegenstelling tot de fulltime kinderliedjes, musi cals en kinderprogramma’s schrijvende Ivo, is Judith in het dagelijks le ven ook nog eens patholoog-anatoom in het ziekenhuis in Leeuwarden...

Overigens corrigeert Judith mij meteen. Tegenwoordig moet je klinisch patholoog zeggen. Evenzogoed zijn we mateloos geïntrigeerd door haar vak, want hoe logisch is de combinatie van het schrijven van Sesamstraatliedjes met het snijden in dode mensen? Ook hier word ik wederom gecorrigeerd door Judith: ‘Het onderzoeken van overleden mensen is maar een fractie van wat ik doe. Voor het grootste deel bekijk ik weefsel van zieke mensen om te begrijpen wat er aan de hand is. Wat voor ziekte er speelt, zodat ze de juiste behandeling krijgen. Dat doe ik 4 dagen in de week.’

INTERVIEW

Judith is de moeder van twee jongens (12 en 16 jaar) en legt uit dat de combinatie van liedjes en versjes schrijven en haar baan, helemaal geen onlogische is. ‘Pathologie is een bijzonder talig vak. Wat je ziet moet je overbrengen op papier. Het is ook een vak waarbij je voortdurend puzzelt, deduceert... als het niet dat is, dan is het dat. Dat vind ik zo leuk en dat geldt ook voor schrijven. Dat is ook puzzelen. Sleutelen, schaven tot het klopt. De kick die je krijgt van een liedje dat af is, is vergelijkbaar met de kick van een pathologieverslag. Dan denk ik ‘ja, het klopt precies en diegene die het leest kan ermee uit de voeten.’

Maar is het niet veel leuker om fulltime teksten en liedjes te schrijven?

Judith: ‘Toen ik geneeskunde studeerde heb ik lange tijd getwijfeld of ik daar wel mee door wilde gaan. Juist omdat ik toen, ik was 18 jaar, net begon te schrijven. Ik kwam in contact met Ivo de Wijs en schrijven vond ik eigenlijk veel leuker. Dus ik heb er wel over nagedacht of ik moest stoppen met geneeskunde. Maar je hobby wordt dan wel je werk en dan moet je ook conces sies doen aan de kwaliteit. Je kan niet meer pielen totdat het erop staat, er is een deadline. En dan moet alles wat je schrijft zo goed zijn dat het gelijk gebruikt kan worden. Maar dat is niet altijd zo... Ik heb me lang afgevraagd of ik dat wel wilde. Ik hoef er niet van te leven dus nu is het gewoon leuk. Een feestje...’ Toen Sesamstraat de uitzendingen ging verlengen van 15 naar 25 minuten, was er ruimte voor meer liedjes en Judith vertelt dat ze inmiddels zo’n 35 liedjes voor Sesamstraat heeft geschreven die soms pas 5 tot 8 jaar na dato in het programma worden gebruikt. Zo’n 10 liedjes liggen nog op de plank.

Maar ben je als liedjesschrijver helemaal vrij om te schrijven wat je wilt voor Sesamstraat?

‘Voor Sesamstraat ben ik volledig vrij. Ik schrijf wat er in mij opkomt, wat ik leuk vind. En dat nemen ze of dat nemen ze niet. Er was een tijd dat ik zoveel schreef... kijk ze kunnen niet 8 of 10 liedjes van mij nemen in één jaar. Er zijn ook anderen mensen die schrijven. We zijn met z’n 30-en. Een groot deel schrijft scenes, een deel schrijft liedjes of gedichten. Mijn aandeel is relatief groot... dus het kan zijn dat ze zeggen ’nu even geen tekst van Nieken, maar van iemand anders’.’

Is het lastiger liedjes te schrijven voor Sesamstraat nu je eigen kinderen pubers zijn?

‘Ja, dat is ook wel de reden dat Sesamstraat bij mij nu op een wat lager pitje staat. Ik vlamde toen mijn eigen kinderen klein waren. Als ik dan op weg was naar de crèche kwam er bijvoorbeeld een zinnetje in mij op als “een ritje, een ritje, we maken een ritje. Ik op de fiets en jij in het zitje’. Dat belandde dan vrijwel letterlijk in een liedje. Regelrecht ontleend aan mijn eigen ervaringen.’

En wat vind je van de verhuizing van Sesamstraat?

‘Ik vind het treurig dat ze van het scherm verdwijnen. Eten, Sesamstraat en naar bed: zo hoort het. Dat is een eeuwenoude traditie en daar moet je niet aan morrelen. Het is ronduit schrijnend dat het vervangen wordt door een programma voor bejaarden van omroep Max. Die kunnen nog de hele avond kijken.’

We willen natuurlijk ook weten hoe je überhaupt in het schrijverswereldje terechtkomt en hoe weet je van jezelf dat je aardig kunt schrijven...

Judith: ‘Op de middelbare school ontdekte ik dat ik kon schrijven en dat ik dat beter kon dan anderen. Na mijn eindexamen belandde ik in de bieb van Groningen tussen allemaal oude lp’s. Ik luisterde veel cabaret en raakte gefascineerd door Jasperina de Jong. Uiteinde lijk heb ik haar een brief gestuurd met probeersels van mijzelf omdat ik wilde weten wat een professional er van vond. Haar huisschrijver, Ivo de Wijs, kreeg mijn brief met daarbij mijn teksten in handen. Hij was en thousiast en stimuleerde me om door te gaan.’

"Pathologie en versjes schrijven is geen onlogische combinatie."

Heb je behalve liedjes en gedichten wel eens de ambitie gehad om kinderboeken te gaan schrijven?

‘Die ambitie heb ik nog steeds wel, maar ik heb nog een ander vak. Ik weet ook niet of mij dat zou lukken. Je moet daar een langere adem voor hebben. Ik ben van de korte spanningsboog... Het zal eerder een prenten boek op rijm zijn.’

Hoe weet je eigenlijk of een gedicht goed is?

‘Dat het tekstueel klopt, dat weet ik wel. Dat heb ik wel in de vingers. Maar of het leuk is, valt moeilijker te bepalen. Daarom heb ik tegenwoordig ook een clubje dat met mij meeleest. Dan kan ik andere mensen peilen.’ n

Opa dicht

Versjes tussen 0 en 2

Als ’t kindje binnenkomt juicht heel het huisgezin. Maar een opa en een moeder zien er inspiratie in. Het gaat om versjes voor en over de allerkleinsten. Ouders en grootouders zullen zich moeiteloos herkennen in de lichtvoetig trappelende materie. Auteur: Ivo de Wijs & Judtih Nieken Uitgever: Ziederis ISBN: 978 90 700 4222 6 | Prijs: € 12,95

rekels in de winter • 41

42 • rekels 2016

‘Mama, mijn bloem is flauwgevallen.'

TIPS

TIP 1.

Bied veel spreekkansen

Je kunt kinderen stimuleren om te spreken door situa ties te creëren die taal uitlokken, bijvoorbeeld met be hulp van speelgoed, foto’s, prenten, wandeltochten. Ook kun je dagelijkse situaties met gesprekken verrijken.

Tips om gesprekken te voeren

— Kies voor een open gezichtsuitdrukking en houding. — Geef kinderen voldoende tijd en ruimte. Wacht gedul dig op hun initiatief. — Creëer situaties die aansluiten bij de belangstelling van kinderen. Sommige kinderen reageren makkelijker als je een pop of een knuffel gebruikt. — Geef het kind de tijd om de vraag te verwerken. Soms komt het antwoord pas na een tijdje.

TIP 2.

Speel in op wat je kind vertelt

Kinderen die spontaan beginnen te spreken of op jouw vragen antwoorden, willen graag interactie.

Tips om te interageren

— Probeer zo snel mogelijk te reageren, zelfs als het druk is. — Door te knikken of kort te antwoorden, geef je aan dat je het kind begrijpt. — Luister goed naar wat het kind vertelt en houd het gesprek op gang. Vraag bijvoorbeeld meer details. — Breid het gesprek uit met nieuwe woorden.

Tips om te reageren op fouten

— Wijs een kind niet terecht omdat het een fout maakt. Dat zou zijn taalgebruik kunnen afremmen.

— Je kunt impliciet en positief corrigeren door de uiting te herhalen op de juiste manier (terug te kaatsen) of door vragen te stellen.

ALLEMAAL TAAL

Ontdek nog veel meer bruikbare tips in dit handboek. Prijs: € 29,95 ISBN: 978 94 623 4232 3 Bestellen: www.abimo.be

SAMEN LEZEN

Verken samen met je kind de kijkplaten van Wannes rond thema’s als seizoenen, gevoelens, zintuigen en het lichaam. Kijk, vertel en stimuleer zo de taal ontwikkeling van je kind.

Prijs: € 14,95 Bestellen: www.abimo.be

ISBN: 978 90 593 2939 3 ISBN: 978 94 623 4260 6 ISBN: 978 94 623 4354 2 ISBN: 978 94 623 4392 4 ISBN: 978 94 623 4170 8 ISBN: 978 90 593 2829 7

TIP 3.

Geef een goed en rijk taalaanbod

Een goed taalaanbod voor kleine kinderen moet rijk zijn en begrijpelijk.

Tips voor een rijk taalaanbod

— Spreek zo natuurlijk mogelijk, probeer niet krampachtig om woorden aan te leren. — Gebruik korte, maar volledige zinnen.

— Varieer: gebruik woorden in verschillende contexten en wissel verkleinwoordjes af met gewone woorden.

— Spreek niet te snel en articuleer goed. Gebruik klemtonen en intonatie.

— Visualiseer nieuwe woorden, spreek de zintuigen aan of gebruik eerdere ervaringen of gekende woorden.

rekels in de winter • 43

ONZE PRAKTIJK HEEFT EEN EIGEN APP!

Download GRATIS ‘Mijn Verloskundige’ in de Appstore of Google Playstore

In onze App vind je onder andere:

Alle informatie van onze praktijk en het team

• • • •

Al het laatste nieuws, geselecteerd door ver loskundigen en andere professionals Een agenda voor workshops en andere events die je verloskundige graag met je wilt delen Van week tot week de Oei ik Groei zwanger- schapskalender Iedere week nieuwe winacties

En nog heel veel meer …

Mijn Verloskundige... voor op je tablet en smartphone!

www.mijn-verloskundige.nl

verlosk_AP_advertentie REKELS winter.indd 1 17-12-13 12:05

LEESTIPS Winters cadeau van Borre

Borre, het grappige ventje in het rood-wit gestreepte shirt, is het avontuurlijke middelpunt van de Borre Leesclub. Om je kind te verwennen tijdens de winter maanden is er nu het pakket “4x Borre Special” voor de prijs van één, dus slechts € 4,-. Dit zijn speciale uitgaven van de Borre-verhalen, waarbij een aantal illustraties is vervangen door een kleurplaat. Kijk op

borre.nl/webshop

bij Diverse Producten en gebruik de actiecode “rekels” voor de speciale actieprijs en gratis verzending. Geldig tot en met 30 april 2016.

Kleine IJsbeer

Lars, de kleine ijsbeer, drijft op een ijsschots weg uit zijn witte poolwereld en beleeft spannende avonturen in de tropen. Met dit kartonboek kunnen ook de allerkleinsten het eerste avontuur over de beroemde Kleine IJsbeer beleven.

Auteur/Illustrator: Hans de Beer ISBN: 978 90 511 6468 8 | Prijs: € 9,95

De Bosatlas van Nederland Junior

Een volledig nieuwe Bosatlas, speciaal voor kinderen!

Maak een ontdekkingsreis door Nederland aan de hand van echte Bosatlaskaarten, schitterende luchtfoto’s en kijkplaten om bij weg te dromen. Een atlas vol bijzon dere verhalen en merkwaardige weetjes over ons land.

De nieuwe Bosatlas van Nederland Junior is de eerste en enige kinderatlas die zich enkel en alleen richt op Nederland. De atlas sluit volledig aan bij de belevingswereld van kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

Het grote knutsel en speelboek

Piratenschepen vouwen, vlie gende tapijten weven, knuffels maken en stempelen met kurk en bladeren – knutselen is geweldig leuk! Zijn de knutsel werken klaar? Dan kun je er lekker mee spelen, verhalen bij verzinnen, muziek mee maken en... De mogelijkheden van dit boek zijn eindeloos!

Auteur: Sabine Lohf | Prijs: € 19,95 ISBN: 978 90 511 6480 0

Waar is Ko?

Cas krijgt een konijn cadeau op zijn verjaardag. Maar de volgende dag is Ko uit zijn hok verdwenen. En tja, wat doe je dan? Dan ga je ’m achterna! Bij zijn zoektocht ontmoet hij Mol, en vindt hij elke keer als hij bovengronds komt een nieuwe verrassing. Zou hij zijn nieuwe vriendje weer vinden?

Auteur: Cobi Boomsma | Illustrator: Marieke van Ditshuizen Prijs: € 14,50 | ISBN: 978 90 511 6444 2

rekels in de winter • 45

46 • rekels 2016 Is je kind goed in taal, maar slecht in rekenen? Of kan je kind mooi schrijven, maar loopt het achter op sociaal vlak? Met de thuis oefenen producten van Zwijsen kun je thuis op een leuke manier talent optimaal ontwikkelen én achter stand op school voorkomen.

Waarom thuis oefenen?

Op school leert je kind lezen, schrijven, rekenen en ontwikkelt het sociale vaardig heden. Dit zijn dé basisvaardigheden voor een succesvolle schoolloopbaan. Maar soms is oefenen op school niet genoeg en heeft je kind thuis extra hulp of oefentijd nodig. Of je kind kan juist wel wat extra uitdaging gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat het thuis inzetten van educatieve materialen een enorm positieve invloed heeft op de leerresul taten in de klas.

Verantwoord thuis oefenen

Met de thuis oefenen producten kan je kind op een verantwoorde wijze na school aan de slag. Het materiaal sluit 100% aan bij wat je kind leert op de basisschool en kan naast iedere lesmethode ingezet worden. Leerkrachten hebben behoefte aan aanvul lend thuismateriaal op hun lesstof. Zij bevelen de producten van Zwijsen aan. Als ouder kun je je kind zo spelenderwijs helpen met de stof van school.

Spelenderwijs oefenen

Zelfvertrouwen is een belangrijke basis voor het leveren van goede prestaties. Door thuis te oefenen, krijgt je kind meer zelfvertrouwen waardoor het leren op school zal verbeteren, óók in toets situaties. Het is van belang dat je kind plezier in leren ontdekt én behoudt. Doordat de thuis oefenen producten op een speelse manier zijn vorm gegeven en gebaseerd zijn op bekende karakters als Woezel & Pip, Pompom en Dolfje Weerwolfje, heeft je kind niet het idee dat hij huiswerk maakt. Spelenderwijs leert je kind thuis de stof van school.

Lezen is leuk

Op SchoolboekenThuis.nl en Zwijsen.nl vind je een uitgebreid assortiment oefenma teriaal en werkboekjes voor het basisonderwijs om (thuis) zelfstandig mee te werken. Extra oefenmateriaal biedt je de kans je kind extra te ondersteunen en te stimuleren. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld veel AVI-leesboeken, samenleesboeken, informatieve kinderboeken en leesboeken voor dyslectische lezers leverbaar. Er zijn boeken voor alle leeftijden en alle niveaus. Voor kleuters, maar ook voor kinderen in de groepen 3 tot en met 8.

THUIS LEREN rekels in de winter • 47

48 • rekels 2016

Tafelmonsters

Tafels leren wordt ineens heel spannend en leuk met de Tafel monsters app! Los de keersom op voordat het monster eraan komt! De app is ontwikkeld door uitgeverij Malmberg. Je kunt zelf invoeren hoeveel sommen je wilt maken en welke tafels je wilt oefenen.

Gratis | Alleen geschikt voor de iPad

Te gekke dierentuin

Deze app was winnaar Media Ukkie Award in 2013. In deze gekke dierentuin kun je gekke dieren maken met lichaamsdelen van ver schillende dieren en neem je ook een dierengeluid op. Dat wordt vast een dolle boel in jouw dierentuin! Deze app is gebaseerd op het prentenboek Hallo van de Kinderboekenweek 2012 met prachtige tekeningen van Fleur van der Weel.

€ 1,99 voor de iPad

Bobbies Bioscoop

Mooie kinderseries kijken in een echte bioscoopsetting, dat kan in Bobbies Bioscoop. Je kleine kiest zelf haar favoriete filmpje uit bijv. van Kikker, Nijntje, De Snorkels, Conni, De Kleine Prinses of een van de andere series in de foyer. In de foyer kan je kleine ook even limonade drinken, een banaantje pellen en popcorn eten (spelletje). En ideaal: je kunt ook filmpjes offline kijken! Sla de favoriete filmpjes op in de koffer (tot maximaal 25) als er genoeg ruimte op de telefoon of iPad is ;)

Vanaf € 0,99 | iPhone en iPad

Hoopa City

Een eigen wereld ontwerpen en bouwen kan in de app Hoopa City. Wegen aanleggen, huizen bouwen, bomen planten, het kan allemaal. Het lijkt op een soort Minecraft, alleen dan wat vriendelijker vorm gegeven voor de kleintjes. Deze app is ontwikkeld door dr.Panda games, een Chinees bedrijf die mooie educatieve spellen voor kinderen maakt.

€ 2,99 | iPhone en iPad

Maan Roos Vis Letterlegger

De app Maan Roos Vis Letterlegger is speciaal ontwikkeld voor beginnende lezers. Maar ook voor kinderen uit groep 1 en 2 die al interesse hebben in letters. De app is gebaseerd op de leesmethode Veilig Leren Lezen (Maan Roos Vis), waar ruim 75% van de kinderen mee leert lezen in groep 3. De app is ook ontwikkeld door dezelfde uitgever: Zwijsen. De kinderen leren de letters dus gelijk goed aan! De app bevat 5 niveaus, de niveaus groeien met de letterkennis van je kind mee. Kinderen worden dus steeds uitge daagd.

€ 4,99 | iPhone en iPad

APPS rekels in de winter • 49

Het junior songfestival is het programma waar kinderen met hun eigen geschreven liedje auditie kunnen doen. Van de honderden Inzendingen worden uiteindelijk acht acts uitgekozen om na maanden training, gedurende drie live-uitzendingen te strijden voor die felbegeerde plek in de finale van het Internationale Junior songfestival.

Maar eerst maken de kinderen samen met hun ouders een reis in hun talent ontwikkeling. Gedurende maanden gaan zij met een team van professio nals, bestaande uit producers, zang coaches, kledingadviseurs, visagisten en hun eigen mentalcoach, aan de slag met slechts één doel: alles op alles zetten om een geweldige performance neer te zetten. Dat betekent dat de kandidaten het beste uit zichzelf moe ten halen om hun gekozen lied op zijn allermooist ten gehore te brengen. In dit backstageverslag van mental coach Lieve van Geldorp lees je hoe elf finalisten dit bijzondere avontuur hebben beleefd. Wat heeft de reis met hen gedaan? En wat heeft het hun opgeleverd? Kortom: hoe ging het er backstage bij het Junior Songfestival 2015 aan toe?

Voorjaar 2015. De auditie-dagen zijn in volle gang.

Guusje heeft gekozen voor het num mer Talk about peace, talk about love. Ik vraag aan haar waarom ze zich heeft opgegeven. “Ik had een bood schap voor Nederland”, zegt ze. Als ik vraag of ze vindt dat haar boodschap goed is overgekomen, knikt ze, en zegt volmondig ja.

50 • rekels 2016 DE BACKSTAGE SPECIAL

Verderop tref ik vier meiden van meidengroep For Live. Ik vraag aan hen hoe ze op het idee zijn gekomen om samen een groep te vormen. Ze vertellen dat ze eerst mee hebben gedaan aan Kinderen voor Kinderen. “Maar toen we moesten stoppen omdat we te oud werden, vonden we dat zó jammer! Toen dachten we: we gaan een groepje vormen met zijn vieren. En daarna dachten we aan het Junior Songfestival.” Ik vraag of ze het nummer zelf hebben bedacht en geschreven. For Live: “Ja, zeker! En Mark van Tijn heeft ons er later mee geholpen.” “En hoe komen jullie aan jullie leuke dansje? Hebben jullie veel geoe fend voor de spiegel, zonder papa of mama?” “Ja, zonder papa of mama. Toen we klaar waren met de audities hadden we nooit verwacht dat we door waren. We zijn héél erg blij!”

De liveshows

Na maanden repeteren, kleding doorpassen, zanglessen volgen én mentale coaching, zijn de kandidaten klaar voor de liveshows! De zenuwen zijn voelbaar. Midden in de studio is de visagieruimte waar de kinderen worden opgemaakt voor hun performance en waar hun haar wordt gedaan. Myrthe zit in haar stoel vol spanning, maar ook duidelijk genietend van het gefrutsel aan haar haar. Ze vindt het leuk om met Jan Smit te werken omdat hij altijd grapjes uithaalt. Ze hoort haar fans de zaal in lopen, en vanaf dan is het wachten op het moment dat ze álles mogen geven. Een van de kandidaten is Katrina. Zij vindt de liveshows geweldig! “Achter de schermen doet iedereen dan gek en iedereen is druk en gestrest. Je rent van hot naar her. Je mag optreden en je hebt de dansers om je heen. En alle andere finalisten mogen optreden, wat leuk is om te zien.” Nu de eerste twee liveshows achter de rug zijn en we in de finale backstage staan, vraag ik de kinderen wat er door hen heen gaat. Nohr antwoordt dat ze er heel veel zin in heeft. “Ik vind het vooral leuk dat ik met de andere finalisten in de finale mag staan!” Shalisa zegt: “Ik ben heel dankbaar dat ik hier mag staan en probeer aan niks anders te denken." “Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat je niet gaat winnen?”, vraag ik ze. “En dan?” Nohr: “Nee, want we gunnen het elkaar. We hebben net met alle finalisten in een kringetje gestaan en we zeiden: we kunnen het! Het maakt niet uit wie er wint! En we hebben een gelukskoekje gehad!” Ik vraag of ze ook leuke berichten hebben ontvangen, en wat is dan de allerleukste? For Live: “Van Daniel (red: Junior Songfesti val-finalist) over hoe lief we zijn en dat we veel meer waard zijn dan de finaleplek.” Jammer genoeg zit het Junior Songfestival er toch echt op. Kandidate Shalisa is de uiteindelijke winnares geworden met het nummer Million Lights. Hiermee veroverde zij in Boekarest de vijftiende plaats.

Met een geweldige ervaring en een hoop nieuwe vrienden gaan alle kandidaten naar huis. Op naar een volgend avontuur! Wil jij zelf ook meedoen aan het Junior Songfestival 2016? Of ken jij iemand die zich écht moet opgeven? Schrijf je dan snel in via www.juniorsongfestival.nl

Straks is het allemaal afgelopen: wat hebben jullie dan geleerd?

Daniel: “Ik ben heel erg gegroeid in performance en ik ben iets zelfver zekerder geworden. Eerst was ik heel erg onzeker en nu veel minder.” Hoe dat komt? “Mensen helpen je met hoe het allemaal moet. Hoe moet je nu op dat podium staan bij de liveshows? En hoe ga je jouw act neerzetten? Daarnaast word je geholpen doordat alles vaak naar jouw eigen smaak wordt gemaakt: je kleding, je performance, je lied. Er zijn mensen die echt naar je luisteren. Hierdoor ben je echt bezig met het ontwikkelen van jezelf en je leert jezelf daardoor beter kennen. Dat is wat ik meeneem.” De meiden van For Live zeggen dat ze hebben geleerd hoe ze het beste met social media kunnen omgaan en hoe ze het beste kunnen reageren op vervelende berichten op deze kanalen. Lieve: De kinderen die worden uitgekozen om deel te nemen aan de finales van het junior songfestival hebben talent. Dat staat vast. Samen met hen kijk ik hoe ze het beste hun zenuwen onder controle kunnen houden en hoe ze het beste om kunnen gaan met emoties en de invloed van social media.

rekels in de winter • 51

COLUMN COLUMN

Contact maken met je kind klinkt als iets vanzelfsprekends. In zekere zin is dat het natuurlijk ook. Wanneer je ouders wordt, is je kind voor zijn eerste levensbehoeftes vanaf het eerste moment afhankelijk van je. Om duidelijk te maken waar zijn be hoeftes liggen, is er (over en weer) contact nodig. Iedere ouder kent die fase wel: je bent in eerste instantie even zoekende welk huiltje hoort bij welke behoefte, maar al snel begin je deze ba bytaal” steeds beter te begrijpen. De babyperiode is een fase bij uitstek om te leren communiceren met je kind. Omdat een baby nog niet kan praten zijn alle niet-verbale communicatiemid delen (intonatie, gezichtsuitdrukking, oogcontact, aanraking, herhaling, nadoen) uitvergroot aanwezig. In deze periode wordt een belangrijke basis gelegd in wederzijds vertrouwen en begrip tussen ouders en het kind. Dit hechtingsproces is echter gedurende de eerste vier levens jaren van het kind volop in gang. Een gezonde hechting tussen ouder en kind zorgt ervoor dat je in de jaren daarna als je kind naar school gaat en steeds meer wordt gecommuniceerd met taal, over en weer nog steeds sensitief bent naar elkaar. Of met andere woorden, slechts een ‘half woord is genoeg’ om de relatie met je kind goed te houden.

De rol van een gezonde hechting in die eerste levensfase tussen ouders en kind en de invloed hiervan op een gezonde ontwik keling van het kind, is in de afgelopen 60 jaar een belangrijk onderwerp van wetenschappelijk onderzoek geweest. Het belang van een gezonde hechting op de ontwikkeling van je kind is inmiddels wel bewezen. Sinds de jaren zestig is er een ouder-kind interactiebegeleiding in Amerika ontwikkeld welke zich onder meer tot doel stelt om de gehechtheid tussen ouder en kind te versterken: Theraplay. Theraplay is een speelse, persoonlijke, interactieve en leuke methode waarbij er aandacht is voor contact maken in het hier en nu tussen ouder en kind. Dit gebeurt aan de hand van eenvoudige, afwisselende basisspelletjes welke gericht zijn op het bieden van structuur op een speelse wijze, het verzogen van je kind, het bieden van voldoende uitdaging aan je kind en betrokken en afgestemd zijn op je kind. In de loop der jaren is Theraplay internationaal doorontwikkeld voor een brede range aan doelgroepen en middels onderzoek in meerdere landen effectief gebleken. En dit laatste is waardevol omdat de maatschappij van nu over het algemeen gericht is op het stimuleren van de taalvaardig heid en de ontwikkeling van het denken. Dit begint al vanaf de kleuterklas op vierjarige leeftijd. Nu kunnen we daar wat van vinden of het als gegeven accepteren, maar een feit is dat dit de manier van contact maken met je kind bewust en onbewust be invloed. De verbindende communicatie van de babyfase, maakt plaats voor de meer talige communicatie, waarbij de niet talige kanten minder, zo lijkt het ten minste, relevant worden. Je kind zit namelijk volop in zijn taal- en denkontwikkeling en begrijpt in woorden nu veel beter wat je bedoelt. Een logische en gezonde stap in het groter groeien. Mocht je kindje zich prachtig en goed ontwikkelen en gaat het jonge ouderschap je prima af, dan is de ouder-kind-cursus: “Spelenderwijs groot groeien” toch iets om even naar te kijken. Deze cursus is bedoeld voor ouders met kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar met als doel samen plezier te maken. Het heeft een speciaal speeluurtje met daarbij uitleg over de rol van hechting en hoe je dit bewust kunt bevorderen in de opvoeding en vooral, ondanks het “gewoon moeten opvoeden”, hoe kun je in contact blijven met je kind... ook als het even in een lastige fase zit.

GZ psycholoog

[email protected]

Soms heb je het gevoel dat de tijd zo snel gaat, dat het lijkt of er een stuk tussenuit gevallen is. Sinds ik op Rosa pas, gebeurt me dat regelmatig. Ik ben er amper aan gewend dat ze kan lopen, en opeens rent en huppelt ze al. En écht, het lijkt nog maar zo kort geleden dat ze voor het eerst mmmmma tegen me zei omdat de o nog niet wilde komen. Nu is het al: “dag oma Bobbie, kuffel? Ikke huis papa mee.” De tijd glijdt niet voorbij, de tijd sjeest, met grote sprongen. Er is iemand die af en toe met een schaar stukjes tijd wegknipt, dat kan niet anders. Het zal te maken hebben met haar grote voorbeeld, zus Mare. Die is net vijf en kan álles. En wat Mare kan, kan Rosa ook, denkt ze. Die tweeënhalf jaar die tussen hen in zit, is wat haar betreft te verwaarlozen. Ze kleurt en tekent al en vraagt bij elke plakletter die ze op haar kunstwerk plakt welke letter het is. Hoe weet ze über haupt dát het een letter is? En dan vraagt ze ook nog of het de m van mama is.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet alles meer tijdig in de gaten heb. Rosa is snel en onderneemt soms dingen die ik niet zie aankomen. Zo trof ik haar laatst gezellig op de bank, met een schaartje in de hand, dat ze, bijna onmogelijk, onderuit mijn breimand had gevist. Naast haar lag een half meetlint. De andere helft was ze vrolijk aan het opdelen in nog meer stuk jes. Waarschijnlijk heeft ze Mare aan het werk gezien met een kleuterschaartje en een strook papier. Nu ik dit schrijf, valt opeens het kwartje. Zou Rosa zelf die stuk jes tijd wegknippen? Toch eens onderin mijn breimand zoeken.

Als Mare uit school komt, wordt de sfeer in huis vaak net even anders. Rosa schiet dan in de “ik-ook” modus. Mare mag even achter de computer en Rosa wil ook. Ze dringt zich tussen Mare en het toetsenbord in met een “ik ook joetoep”. Ik grijp snel in. Het is dat Mare van de juf muisvaardigheid moet krijgen (kleu ters swipen alleen nog maar), anders kwam de pc helemaal niet aan tijdens oppasdagen. Dat ik-ook gedrag verplaatst zich zelfs naar het toilet. Mare zit op haar gemak een grote boodschap te doen. Met het sudo kuboekje van opa op schoot. Ze vult alle lege hokjes in met tekentjes die verdacht veel op negens en drieën lijken. Het helpt in het productieproces op de wc. Dat werkt bij opa ook, al zal hij vanavond misschien wat langer zitten met al die valse drieën en negens. Maar dan is de rust voorbij. Rosa wil “ook pen sijve”. Ze wordt weggestuurd door haar zus, maar Rosa geeft niet op. “Ik ook bille vege” roept ze, terwijl ze fanatiek aan de toiletrol begint de trekken. Ik grijp in. Billen afvegen doet oma. Ik denk grinnikend te rug aan de week daarvoor. Toen ik zelf even snel een grote boodschap wilde doen en Rosa onverwacht voor mijn neus stond. “Oma kaar? Rosa bille veege. Ahh bieft?” Nee, bieft niet. Ik mag toch hopen dat het minstens nog twintig jaar duurt voor iemand anders mijn billen moet afvegen. Zelfs als papa de dames aan het eind van de dag komt halen, schiet Rosa nog even in haar “ik-ook” modus. Kans voor een onderonsje tussen papa en Mare is er nauwe lijks. “Hé lieverd. Kom eens hier, dikke knuffel.” “Ik ook kuffel.” “Was het leuk op school?” “Ik ook sool weest.” “Heb je nog mooie werkjes gemaakt?” “Ik ook wekjes maakt.” Zelfs als Mare een beetje sip zegt dat ze jeuk tussen haar billen heeft, reageert Rosa sip: “Ik ook jeuk bille.”

Joke Kranenbarg

heeft vier kinderboeken geschreven en is oma. Omdat oma zijn heel anders is dan moeder zijn, beschrijft ze in deze column haar belevenissen met kleindochters Mare en Rosa.

rekels in de winter • 53

We bellen met Bastiaan Ragas. Niet alleen omdat hij al jaren onze vaste columnist is, maar we zijn nieuwsgierig hoe je gezinsleven er nu uitziet als je BN-er bent. Welke dingen zijn anders, wat doe je anders of juist niet en hoe is het voor je kinderen om een bekende papa en mama te hebben? Maar gedraag je je dan ook anders als je het idee hebt dat mensen op je vingers kijken?

‘Nou nee, ik laat mij niet veranderen door wat voor dingetjes dan ook. Ik ben heel snel wie ik ben. En in mijn columns, boeken, voorstellingen en in terviews draai ik ook niet snel om de hete brij heen. Dus ik ben vrij uitgesproken. Als mensen mij kennen van mijn voorstel lingen hebben ze misschien toch een heel ander beeld van mij dan wanneer ze mij kennen van het relatieprogramma ‘Zo zijn we niet getrouwd’. Geen één mens is slechts één ding.’

Gaat het goed?

‘Ja hoor, de voorstelling loopt goed, vrouw en kinderen zijn gezond en de zon schijnt.’ Ben jij je er nu iedere dag van bewust dat je een beken de Nederlander bent? ‘Nou nee, ik doe dit werk al 25 jaar en dat gaat soms erg goed en soms wat minder goed. Het ene moment vindt iedereen het fantastisch en het andere moment heeft niemand het gezien. Maar mijn bekendheid is natuurlijk geen Marco Borsato bekend heid. Dus ik denk dat het nog wel meevalt.’

En als je op zaterdag naar Ikea gaat?

‘Nou dan gebeurd er niets hoor. Mensen kijken dan wel of wij ook de Ektorp of de Svetlana meenemen. Die bekendheid gaat altijd met golven. Toen ik net met musicals was begonnen en dat heel succesvol was, merkte ik dat heel erg. In de tijd van de boyband Caught in the Act was het in Duitsland en Azië heel extreem. En als je baby’tjes krijgt en men weet dat, dan gaan mensen jou feliciteren. Wildvreemden op straat, dat is wel hartstikke leuk. Ik heb ook een keer meegemaakt dat ik met mijn dochtertje Fien, die was toen een jaar of drie, in een supermarkt in Steenwijk was. En dan hebben ze ’t over de terrible two, maar ik vind drie jaar een lastiger fase dan twee. Afijn, Fien was aan het schreeuwen en tetteren en wilde niks. Ik tilde haar uit het wagentje en zette haar in de hoek zodat ik rustig bij de kassa kon afrekenen. En toen stond er een vrouw achter mij die zei ‘nou ik vind je op televi sie veel aardiger’. Die vrouw had nog geen woord met mij gewisseld en nog geen oogcontact met mij gehad en op zo’n moment realiseer je je dat die vrouw wel wist wie ik was. Dus die heeft een mening over hoe ik mijn kind opvoed. Je voelt je dan wel op je vingers gekeken. Maar ik vind het 'bekendheidsding' eigenlijk geen enkel issue. Je kan ook de zoon zijn van de bakker of kroegbaas en dan kent iedereen je ook in het dorp. Dus je moet het allemaal niet groter maken dan het is.’

En je kinderen? Met welke leeftijd komt het besef dat ze een bekende papa en mama hebben?

‘Dat komt zo’n beetje met een jaar of 8 à 9. Kan ook bijna niet anders omdat we allebei op televisie zijn of we staan opeens in een tijdschrift. “He mam, daar sta je”. Maar wij zijn wel een onwijs broodje pindakaas met z’n tweeën. En dat bedoel ik niet koketterend van gut, gut kijk ons nou nuchter zijn, maar ik geloof toch dat we dat wel heel erg zijn. Onze kinderen hebben ook kinderen in de klas waarvan één van de ouders heel hoog hockeyt. Die is dan binnen de hockeyvereniging helemaal het mannetje. En iemand anders heeft een moeder die bootcamp juf is, of een vader die werkt bij de luchtmacht en uitgezonden is naar Afghanistan, dat is ook spannend voor een kind. En bij ons in het gezin gaat het er precies hetzelfde aan toe zoals in elk Nederlands gezin. Ik denk dat het redelijk overeenkomt met hoe hun vriendjes en vriendinnetjes opgroeien. En kinderen zien niet je werk, maar zien je als mens. Met mijn vrienden praat ik ook niet over mijn werk, behalve als het uitzonderlijk is. Zoals "Ik heb je daar en daar gezien... En wat vond je er van?" Maar ik praat met mijn vrienden ook niet over hun werk, tenzij ze failliet zijn gegaan of een nieuwe baan hebben.’

"Wij zijn wel een onwijs broodje pindakaas met z’n tweeen."

Volgens mij houden jullie je kinderen helemaal uit de publiciteit. Moet je daar ook moeite voor doen om dat zo te houden?

‘Ja toen wij in Amsterdam Zuid woonde wel. Door Amsterdam Zuid is een soort P.C.-wind gaan waaien waardoor er heel veel paparazzi zijn. Heel veel mensen uit de entertain ment komen dan in zo’n wijk wonen en dan is het voor zo’n paparazzo heel makkelijk fotootjes schieten. Dat is toch wel één van de redenen waarom wij in een dorp zijn gaan wonen met heel veel bejaarden en bomen.

54 • rekels 2016 INTERVIEW

Gedragen mensen zich anders tegenover jullie? Krijg je bijvoorbeeld veel meer aandacht dan dat je als ‘onbekende Nederlander’ zou krijgen?

‘Ik ken mensen in mijn omgeving die ook heel veel energie hebben, altijd vrolijk zijn en aardig doen en die krijgen ook meer aandacht dan wanneer je stil in een hoekje zit. We zijn extraverte mensen en we komen ook veel met mensen in contact, dat is ons werk. Als je niet kunt communiceren sta je ook niet op een podium of voor een camera. Het zit ook wel in je natuur om contact te maken met mensen. Ik weet het verschil ook niet... Maar ik ervaar niet dat mensen heel veel aardiger gaan doen... Als jij op een feestje staat en je zegt ‘ik ben een uitgever en geef m’n eigen blad uit’, vinden mensen je misschien ook wel interessanter dan als je zegt ‘ik werk in de fabriek en pak iedere dag 10.000 spritsen in’. We zitten wel in een door de media gedomineerde maatschappij, dus mensen vinden dat wel leuk. In mijn tijd wilde iedereen voor een reclamebureau werken en nu wil iedereen op de televisie of beroemd worden. Het bekend heidsideaal is wel groter geworden dan toen ik 18 was. Maar de basis is wel dat als wij verdriet hebben of blij zijn dat helemaal niets met bekendheid te maken heeft. Het heeft alleen maar te maken met wie we zijn als ouder, met wie we naar bed gaan en ’s ochtends weer mee wakker worden. Dat ben je zelf en dat heeft niets te maken met het beeld wat anderen misschien hebben. Wij proberen onze kinderen dus heel erg op te voeden met ‘het is niet wat je hebt, maar het is wat je doet in het leven voor jezelf en voor anderen’. Dat is wat maakt tot wie je bent en niet omdat je succes hebt in de westerse ogen van wat succes dan is. Dat komt weliswaar in de westerse wereld wel bij elkaar, maar dat is niet het doel. Ik hoop ook dat ik dat mijn kinderen leer.’

Je probeert het BN'er-schap bijna te bagatelliseren...

‘We zijn afgelopen zondag bomen wezen planten bij Natuurmonumenten. Daar ben ik dan de hele dag mee bezig met de kinderen; modder scheppen en bomen planten. Gisteren hebben we gezellig Sint Maarten gelopen met z’n allen in het dorp... Het is wel zo dat ons leven een heel leuk en avontuurlijk leven is. Er gebeurd heel veel en we kijken altijd wel naar nieuwe avonturen en projecten dus dat geef je dan mee. Maar ik denk dat elk gezin met creatieve mensen, die een beetje ondernemend zijn en of ze dan bekend zijn of niet, dat ook aan hun kinderen meegeven.’

Treden je kinderen later in jullie voetsporen?

‘Ik heb er 4 en die zijn allemaal verschillend. Het zijn net de 7 dwergen, ze hebben allemaal hun eigen karakter, zo duidelijk anders. Maar het zijn geen kinderen die bang zijn om te communiceren. Dat hebben ze wel meegekregen. Dat zit ook wel in onze opvoeding: aankijken, handje geven, contact maken, bespreken wat je vindt... En we proberen onze kinderen vooral op te voeden dat ze niet bang moeten zijn. En dat is denk ik de essentie. Dat is ook wat we in onze maatschappij zien, dat mensen zo snel bang worden van elkaar. Of van een discussie of van een gesprek. Dat mensen meteen polariseren omdat ze bang zijn. De allergrootste schreeuwerds zijn dikwijls het bangst. Dus ik probeer mijn kinde ren vooral niet bang te laten zijn. En vooral durven te zijn wie ze zijn. En wie ze dan ook zijn, dat moeten ze zelf maar uitvogelen.

"Ik probeer mijn kinderen vooral niet bang te laten zijn."

Hebben je kinderen weleens last van het feit dat ze bekende ouders hebben?

Dat hoop ik niet. Ik groeide zelf op in Lisse en mijn vader had een schoonmaakbe drijf en dat is letterlijk niet lullen maar poetsen, ook een ondernemer dus. Maar wel iemand die een bedrijf aan het opbouwen was in de jaren '80. En toen kwam ik op school... Toen was het nog zo dat ondernemen een vies woord was en elke leraar stemde bij wijze van spre ken PvdA en elke ondernemer was per definitie rechts. Wat onzin is natuurlijk. Ik kan mij een leraar herinneren die altijd grappen maakte over het feit dat mijn vader wel VVD zou stemmen of dat ie wel voor Janmaat zou zijn. En dat wij als eerste een magnetron zouden heb ben of een cd-speler. Ik werd dus als kind aangekeken om iets wat mijn vader deed. Dat vond ik heel naar, want ik wist echt niet waar die man het dan over had. Kinderachtig van die man... ’wat heb jij een oude fiets, kan je vader geen betere betalen dan?’, dat soort tek sten. En wij werden heel nuchter opgevoed, mijn vader was zakelijk heel succesvol, maar we liepen allebei in de kleding van ons broertje. En een nieuwe fiets koop je pas als je er doorheen zakt. Dus ik zou het heel vervelend vinden als mijn kinderen daar last van zouden hebben. Maar ik denk het niet. Daarbij, mijn zoon Sem kent zoveel mensen die uitvoe rende beroepen hebben. Hij haalt echt zijn schouders daar voor op. En ik hoop maar dat hij dat ook op school doet. De één werkt in een restaurant, een ander werkt op de taxi en de ander zingt en maakt af en toe een grap. Veel mensen denken dat dat een hoger ideaal is om aandacht te krijgen. Nou en ik weet ook uit mijn omgeving en van collega’s dat dat helemaal niet geluk kig maakt als je zelf niet gelukkig bent. Dus ik hoop vooral dat mijn kinderen hun eigen weg vinden. En dus probeer ik al die overdreven aandacht die er aan vast zit heel erg te bagatelliseren. Maar ondertussen vind ik het zelf hartstikke leuk. Maar dat zeg ik tegen jou als volwassene zeg maar. Ik sta op het toneel en mensen vinden het leuk en spreken me daar op aan. Of mensen vinden het niet leuk, daar kan ik prima mee omgaan. Dan zeg ik ‘prima, drink nog een biertje’.’

rekels in de winter • 55

WOORDZOEKER

Gezellig met z’n allen aan tafel een spel spelen... met Woordzoeker! Woordzoe ker is, het populaire woordzoeken dat iedereen wel kent, maar nu als bord spel voor meerdere spelers waarbij je snel moet zoeken. Woordzoeker is leuk voor jong en oud en kinderen oefenen er spelenderwijs hun woordenschat mee. En het is fijn dat ongeduldige kinderen nooit op hun beurt hoeven te wachten.

Hoe speel je het bordspel? Met de ring op het bordspel draai je de ring naar het volgende woord. Zorg ervoor dat je het woord sneller vindt dan je medespelers. Ben jij de eerste? Roep dan snel ‘Woordzoeker!’ Als je het goed hebt, leg je de lenzen op het bord. Zorg ervoor dat jij de meeste woorden vindt zodat jouw kleur lenzen het meest voorkomen op het bord. Dwarsboom anderen door woorden van andere spelers te kruizen, zodat zij onverwacht hun woord moeten verwijderen. Domineert jouw kleur het bord als alle woorden op zijn? Dan heb je gewonnen!

56 • rekels 2016 PUZZEL Inzepen Vetbol Hutspot Spar Strooien Zout Slee Skilift Glad

Win Woordzoeker

Lijkt het jou leuk om dit leuke en leerzame bordspel te spelen? Maak de puzzel en wie weet win jij één van de zes snelle bordspellen! De overgebleven letters vormen de oplossing. Mail deze oplossing naar [email protected]

en maak kans!

Wil je meer informatie over Woordzoeker? Kijk op www.goliathgames.nl

N A W T

R A G L L B M P V T P U E O A W S I P S K E U S E N N O T A N P T K A T O J E A

T PP O IJZ EL M H S AG AT EL HA SC W INT T PRE IJS W EEU SN

H I

WAK BINNEN EN ZEP IN

T N E P E Z N I

OL TB VE

S C A E R I J P T R E E

MUT S RIJ P GL AD OT SP UT H SK IL IF T A R SP SL EE N O T U O Z Woordzoeker Rekels Magazine V2.indd 1 02-12-15 13:11

Rijp Muts Binnen Wak Kachel Winter Hagel IJzel Want Sjaal Stamppot Schaats IJspret Sneeuw rekels in de winter • 57

Het is 20 september 2015. Rekels Magazine is door SOS kinderdorpen uitgenodigd voor een persreis naar Macedonië om aldaar een bezoek te brengen aan een SOS Kinderdorp. We gaan kennismaken met de kinderen, hun kinderdorp-ouders en alle andere activiteiten van SOS Macedonië in en rond de hoofdstad Skopje.

58 • rekels 2016 SOS

Deze zondag 20 september brengen we ook een be zoek aan het vluchtelingenkamp Vinojug Gevgelija, zo’n 500 meter van de Griekse grens. Het kwik is inmiddels opgelopen tot ruim 35 graden en we bevinden ons tus sen tenten, zeecontainers en honderden vluchtelingen die gelaten afwachten totdat ze geregistreerd zijn en hun lange reis naar een beter leven kunnen vervolgen. De atmosfeer is gevuld met het gehuil van baby’s, de lucht van urine en de spanning tussen hoop en wan hoop. Het hele vluchtelingenthema dat tot dan toe niet meer was dan een dagelijks terugkerend journaalitem, komt ineens op wel heel confronteerbare wijze ‘live’ bij je binnen. Lokale vrijwilligers werken non-stop 10 uur per dag en doen wat ze kunnen om de mensen goed op te vangen. Maar ook de emotionele werkdruk is immens. Vera, één van de Unicef medewerkers vertelt: “Een jonge moeder komt op me afgelopen. Ze neemt kleine stapjes met in haar armen een baby. Ik zie haar naar me toe komen en ik steek m’n armen uit. Zonder een seconde erover na te denken plaatst de moeder haar baby in mijn handen waarna haar armen als een loden last naar beneden vallen. Ze neemt vervolgens een fles water, neemt een paar slokjes en zet de fles tenslotte op de grond, te zwaar ...” Terwijl wij daar als rijke westerlingen een beetje be schaamd rondlopen staan de volgende 1.000 mensen alweer voor het roestige hek van het kamp te dringen om binnen te komen...

Het bezoek aan het vluchtelingenkamp was tijdens deze persreis optioneel en had feitelijk maar weinig te maken met het werk dat SOS Kinderdorpen dagelijks verricht in dit straatarme Europese land. Het kan heel goed zijn dat met het te perse gaan van deze Rekels editie de vluchtelingenstroom wat geluwd is en we ons weer druk maken over de meer triviale zaken van ons welvarende leven, maar het met eigen ogen zien van dit vluchtelingendrama was wel een eye-opener. Im mers, als men het elders op de wereld zo slecht heeft, dan komen de mensen dus uiteindelijk wel onze kant op. Hoe gevaarlijk de reis ook voor hen is.

In dit perspectief bezien kun je alleen nog maar meer waardering hebben voor de activiteiten van SOS Kin derdorpen. Want wat is er menselijker en ook vanuit westers perspectief ‘slimmer’ dan ervoor te zorgen dat mensen het elders op de wereld ietsje beter krijgen. Om te beginnen met de kinderen! In dit artikel willen we je kennis laten maken met de activiteiten van SOS Kinderdorpen in de achtertuin van Europa...

"De atmosfeer is gevuld met gehuil en de spanning tussen hoop en wanhoop." SOS Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen werd in 1949 opgericht door de Oostenrijkse Hermann Gmeiner. Hermann was 5 jaar oud toen zijn moeder stierf. Hij ervoer toen hoe je wereld als kind instort als je een ouder verliest. Zijn toen 16-jarige zus nam de zorg over van hun moeder. Na de Tweede Wereldoorlog werd Hermann als jeugdwelzijnswerker gecon fronteerd met de vele oorlogswezen en dakloze kinderen. Hij geloofde dat een veilig thuis, met een liefdevolle moeder en broertjes en zusjes, essentieel is voor de fysieke, mentale en emoti onele ontwikkeling van een kind. En al helemaal voor een beschadigd kind. In het Oostenrijkse Imst werd in 1949 het eerste kinderdorp geopend. Nu, ruim 65 jaar later, ligt de focus nog steeds op de familiegerichte aanpak en is SOS Kinderdorpen actief in 133 landen wereldwijd met kinderdorpen, scholen, familieversterkende programma’s en medische en sociale centra.

Het kinderdorp in Skopje Macedonië

We zijn in Skopje om kennis te maken met het werk van SOS Kinderdorpen. Skopje is bepaald geen top-10 stedentrip, maar is toch een stad waar Alexander de Grote, of meer recent, Moeder Theresa hun wortels hebben. Aan de buitenzijde van de stad ligt het kinderdorp. Het ‘dorp’ moet je zien als een tiental huizen en gebouwen die met elkaar een mini-oase vormen in een stad waarin het verschil tussen arm en rijk groot is. Het dorp ziet er vriendelijk uit, met veel groen en een sportveld. Buiten het dorp, iets verderop in de straat, staat een school. Terwijl we het dorp verkennen lopen we al snel één van de kinderen tegen het lijf. De jongen is duidelijk uitgelaten en heeft zich enorm verheugd op onze komst.

>

rekels in de winter • 59

De jongen blijkt de 13-jarige Dejan te zijn. Hij verblijft al 9 jaar in het dorp en de directeur van SOS Macedonië Julijana vertelt dat Dejan uit een zeer problematische gezinssituatie komt. Toen hij destijds in het kinderdorp kwam zat zijn vader in de gevangenis en zijn moeder was er fysiek en mentaal zo slecht aan toe dat ze niet voor zichzelf kon zorgen, laat staan voor haar zoon. De jan is exemplarisch voor het soort kinderen dat in een kinderdorp beland. Ze hebben allemaal een verleden van verwaarlozing en mishandeling. In Macedonië is het wettelijk ook veel moeilijker dan in Nederland om een uit-huis-plaatsing gedaan te krijgen. Dejan is voor zijn leeftijd te klein en hoewel hij een intelligente jongen is, worden zijn schoolprestaties negatief beïnvloed door dyslexie en adhd. De jongen is de eerste 4 jaar van z’n leven compleet aan zijn lot overgelaten. Julijana vertelt dat ze ondanks alles altijd proberen het contact tussen de kinderen en hun echte ouders te stimuleren. 80% van de kinderen in het dorp hebben namelijk nog wel hun biologische ouders. Zo was Dejan een tijdje gele den een weekend op bezoek bij z’n vader. Deze was in middels uit de gevangenis, hertrouwd en opnieuw vader geworden van een zoon. Het bezoek bleek geen succes; Dejan werd zo hard geslagen dat ze het bezoek hebben moeten afbreken. Dit is het moment dat Julijana emo tioneel wordt, want hoewel de moeders in het dorp de kinderen met zoveel liefde, zorg en aandacht proberen op te voeden, wil ieder kind niets liever dan geaccep teerd worden door zijn of haar echte moeder en vader. De treurige werkelijkheid is, dat in de afgelopen 10 jaar, er maar twee kinderen zijn geweest die uiteindelijk weer herenigd werden met hun ouders.

"Als je niet beter zou weten zou je denken dat ze allemaal echt familie van elkaar zijn." Onder de vleugels van een SOS moeder

Dejan woont met drie meisjes in één van de huizen in het dorp. We maken kennis met de SOS-moeder die hier 2 jaar geleden is komen wonen, samen met haar man en jong volwassen dochter. De tafel is gedekt en ze zijn allemaal druk bezig geweest om een welkomst maal voor te bereiden. Als later ook de vader van z’n werk thuiskomt zien we een echt gezin; en als je niet beter zou weten zou je denken dat ze allemaal echt familie van elkaar zijn. De kinderen onderling beschouwen elkaar ook als broer of zus. De vader werkt overdag als vrachtwagenchauffeur en neemt Dejan regelmatig mee. De jongen vindt dit geweldig, zo ziet hij nieuwe dingen, ontmoet hij nieuwe mensen en kan hij zichzelf verder ontwikkelen.

Natuurlijk is het bezoek van mensen uit Nederland een bijzondere attractie en ook de kinderen van het ernaast gelegen huis zijn aanwezig. We vragen de kinderen één voor één wat ze later willen worden als ze groot zijn. Het grappige is dat de wensen en dromen van deze kinderen niet verschillen met die van hun Nederlandse leeftijdsgenoten.

Dejan, de enige jongen in het huis, steekt meteen van wal. Hij wil later een haarstylist of een make-up-artist zijn. Ook omdat hij zich realiseert dat hij op school lage cijfers scoort, waardoor dokter of in de media werken niet echt een optie is. Hij is ook helemaal gek van dansen en zingen. Zonder enige gene laat hij ons later de muziek ho ren van een beroemde Roma zangeres waarbij hij luidkeels meebrult en danst. Jovanka, een meisje van 11 jaar dat naast hem zit, is heel verlegen en wil onderwijzeres worden. Op dit moment is haar grote passie hiphop dansen, ballet en ze tekent heel erg goed. Op de vraag of ze graag naar school gaat aarzelt ze even en na wat wikken en wegen zegt ze ‘da’ (ja). Maar niet altijd...

Tina,13 jaar, wil journalist of advocaat worden. Ze is de zus van Jovanka. Ze hebben nog drie zussen, maar twee zussen wonen nu in een SOS jeugdhuis voor 14 tot 18 jarigen en de oudste zus woont zelfstandig en studeert aan de universiteit van Skopje. Ze zien elkaar nog heel regelmatig in de weekenden. De 14-jarige Valentina is het meisje met de meest betoverende lach die je je maar kunt voorstellen. De lach is zo opvallend aanwezig dat we diezelfde avond bij een bezoek aan het SOS-jeugdhuis meteen haar oudere zus herkennen, die net als Valentina het leven tegemoet treedt met een big smile. Valentina wil graag modeontwerper wor den. Vrouwenmode. Op mijn vraag of ze van shoppen houdt wordt er hard gelachen. Ieder meisje houdt toch van winkelen! Domme man nenvraag zullen we maar zeggen. Maria, de kleinste van de groep en 8 jaar, steekt als haar naam wordt afgeroepen meteen van wal. Dit is een meisje met ambitie! Zij wil de eerste vrouwelijke president van Macedonië worden. En ze geeft ook een reden; als president heeft ze namelijk de macht om het leven van de arme mensen te verbeteren. Jagona, wat overigens aardbei in het Macedonisch betekent, wil serveerster of kapster worden. Jagona kan dan later mooi Dejan helpen die natuurlijk haar baas wordt. Dejan grijpt het noemen van zijn naam meteen aan om een tekening te laten zien waarop hij een ideaalbeeld van zijn SOS-moeder heeft getekend.

SOS is meer dan alleen het kinderdorp

Vanaf 14 jaar worden de kinderen overgeplaatst van het dorp naar

60 • rekels 2016

een jeugdhuis met alleen maar leeftijdsgenoten. In het jeugdhuis dat wij bezochten waren er 4 begeleiders op 14 kinderen. 10 meisjes en 4 jongens. De kinderen moet je voorstellen als gewone pubers die net als in Nederland communiceren met hun smartphone. Ook deze kinderen zijn net als die van ons al totaal ‘hooked’ aan het Faceboo ken, snapchatten en het whappen. Wat wel opvalt is dat eigenlijk alle kinderen een drive hebben om iets van hun leven te maken. Alsof ze zich hebben voorgenomen deze tweede kans in geen geval te verpesten. Eigenlijk kun je stellen dat deze kinderen, hoewel ze vanuit een hele penibele situatie komen, uitverkoren kinderen zijn. Zeker vanuit een Macedonisch perspectief.

Er zijn in de hoofdstad Skopje massa’s kinderen die weliswaar het geluk hebben nog gewoon bij hun echte ouders te wonen, maar ze ontberen wel van alles. SOS helpt ook deze gezinnen. We bezoeken een sloppenwijk die vrijwel geheel wordt bevolkt door Roma. Deze mensen leven in een armoede die te vergelijken is met een farvella in Rio. Net als in andere landen waar Roma’s leven wordt ook hier deze bevolkingsgroep met de nek aangekeken. Ze hebben vaak geen papieren en leven in hun eigen gemeenschap. Hun cultuur hecht bijvoorbeeld veel minder belang aan goed onderwijs. Veel Roma kinderen gaan pas een keer in november, als het schooljaar al drie maanden aan de gang is, naar school. En de autoriteiten gedogen dit, het zijn tenslotte Roma en zo leven ze nu eenmaal. SOS medewer kers die zich richten op deze Roma-gezinnen proberen het vertrou wen te winnen van deze groep en ze te helpen met de aanvraag van papieren, het zoeken van werk en de zorg en onderwijs voor hun kinderen. Als je de SOS mensen anekdotes hoort vertellen, dan lijkt het vechten tegen de bierkaai. Des te bewonderenswaardiger is hun doorzettingsvermogen, want als we eenmaal bij een Romafamilie te gast zijn en we kennismaken met de 4 broers, hun vrouwen, de opa’s, oma’s en de ongeveer 30 kinderen die er wonen, besef je dat deze kids beter verdienen en dat ze voor deze bevolkingsgroep de hoop op een betere toekomst zijn. Verderop in de wijk lopen we naar een pleeggezin. We passeren massa’s kinderen, want iedereen leeft hier op straat. Een man die met een schaap aan de riem een ommetje maakt baart enig opzien... dat wil zeggen bij ons. Want dit soort wijken kennen we niet in Neder land. We worden verwelkomt door een pleeggezin dat naast hun drie eigen kinderen nog eens drie pleegkinderen opvoedt. Nu moet je bedenken dat een gemiddeld inkomen in Macedonië zo’n € 320,- per maand bedraagt en dat dit pleeggezin het met minder dan het gemiddelde moet doen. De vader en moeder vertellen met zoveel passie over hun pleegkinderen dat ik bijna een ietwat jaloers gevoel bij mezelf bespeur. Hoe fijn is het als je met zo weinig mate riele zaken zo gelukkig kunt zijn. Dit pleeggezin wordt net als andere gezinnen frequent bezocht door medewerkers van SOS Kinderdorpen en ze krijgen allemaal een speciaal trainingsprogramma. Het pro gramma met de afkorting PRIDE onderkent het feit dat het opvoeden van pleegkinderen geen sinecure is en dat eenmaal geselecteerde gezinnen scholing en ondersteuning nodig hebben.

"Eigenlijk kun je stellen dat deze kinderen uitverkoren kinderen zijn." Feit

• 545 kinderdorpen overal in de wereld geven 82.300 kinderen weer een liefdevol thuis • De familie-ondersteunende programma’s van SOS helpen nog eens 240.000 kinderen • Door 222 SOS kleuterscholen, 182 lagere en middelbare scholen en 54 SOS beroepsopleidingen krijgen 146.919 kinderen kwalitatief goed onderwijs • De 74 SOS medische centra geven jaarlijks 723.300 consults en behandelingen • Er lopen 16 SOS noodhulpprogramma’s voor in totaal 179.500 kinderen • Nederlandse ambassadeurs voor SOS zijn o.a. Jan Smit, Annemarie van Gaal, Yvonne van Gennip en Hans van Breukelen

Help mee

• Voor € 25,- per maand verander je het leven van een kind • Je bijdrage gaat naar jouw SOS kind, het kinderdorp en zijn of haar omgeving • Je bouwt een bijzondere band op met jouw SOS kind • Je ontvangt een familiecadeau t.w.v. € 29,95 • Aanmelden via

www.soskinderdorpen.nl/help-mee

Met dank aan

• Alle medewerkers van SOS Kinderdorpen in Macedonië voor hun gastvrijheid en ongelofelijke toewijding en enthousiasme • De Corendon Foundation voor het sponsoren van de persreis; van de vlucht tot aan alle overnachtingen

SOS rekels in de winter • 61

SUPER WINTER

SALE 15

%

Kies het beste voor uw kind.

Kies LIFETIME Kidsrooms.

WACHT NIET EN PAK NU UW VOORDEEL!

NU TIJDELIJK MAAR LIEFST

KORTING!

OP ALLE LIFETIME KIDSROOMS

Deze actie is geldig van 18 dec. 2015 – 18 jan. 2016, op basis van zelfmontage.

WWW.LIFETIME-KINDERKAMERS.COM LIFETIME.KIDSROOMS.BENELUX

rekels in de winter • 63

UITJES

Ontdek de natuur van vroeger en nu in Naturalis. Er zijn duizenden dieren, planten, stenen en fossielen uit de hele wereld. Van dino tot duizendpoot en van mammoet tot miereneter.

Je maakt een reis door de oertijd in de Oerparade. Langs het allereerste teken van leven op aarde naar het ontstaan van de mens. Hier bewonder je de dino’s en de mammoet. In het Natuurtheater vind je de natuur van nu. Dwaal in deze zaal tussen de verscheidenheid aan leven, van eencellige tot aap en van mineraal tot vlinder. Stond jij wel eens oog in oog met een ijsbeer?

Naturalis gaat vernieuwen!

Vanaf augustus 2016 wordt Naturalis verbouwd. Op dat moment verhuist het museum tijdelijk naar het Pesthuis, het huidige ontvangstgebouw van het museum. Op deze plek komt vanaf september 2016 de T.rex van Naturalis te staan. In een speciale tentoonstelling kom je alles te weten over deze bloeddorstige dinosaurus. Grijp dus voor 1 augustus je kans om de huidige tentoonstellingen nog een keer te bezoeken. En bezoek T.rex vanaf september 2016!

Doe en ontdek

Mammoetbot, kristalsteen, krokodillenhuid of hyena drol: aanraken is verplicht! Kies je favoriete object, pak de bijbehorende onderzoeksopdracht en doe een ontdekking. Als je een opdracht hebt gedaan, pak je gewoon de volgende. Er zijn er meer dan honderd!

“Ik had een echte hyenadrol in handen!”

Kijkje aarde

Peuters en kleuters ontdekken spelenderwijs hoe de natuur in elkaar zit in Kijkje aarde. In het dierenrestaurant voeren ze dieren hun favoriete maal. Kijkje Aarde is speels en vrolijk en zit vol activiteiten. Voor kinderen van 6 tot 10 jaar.

“Wat vindt een uil lekker?”

Freeks favorieten

De bekende bioloog Freek Vonk is gek op de natuur en wilde dieren. Kijk door zijn ogen naar de collectie van Naturalis en toer langs de favoriete dieren, planten stenen en fossielen van deze Naturalisonderzoeker. Hij vertelt via film- en ge luidsfragmenten op zijn enthousiaste manier allerlei leuke en spannende wetenswaardigheden over zijn favorieten.

"Kijk op een andere manier naar objecten uit onze vaste collectie."

Naturalis Biodiversity Center

|

Darwinweg 2, Leiden

|

www.naturalis.nl

Winter in Miniatuur

Vier de winter bij Miniworld Rotterdam, het Leukste Uitje van Zuid-Holland 2015 (Publieks prijs ANWB). Beleef een wereld van nostalgie en verrassingen. Hier vind je Rotterdam in het klein. Geen Kuip, maar een Kuipje, geen Eras musbrug, maar een Erasmusbruggetje, geen Centraal Station maar een Centraal Stationnetje. Piepkleine ijsbeertjes en flamingo’s vind je in Diergaarde Blijdorp. Ga op zoek naar een mini pippi-langkous, superman of ontdek de reizende pinguïns. Overal rijden treinen en brengen vrachtwagens hun lading naar de grootste mini atuurhaven van Europa. Alles lijkt in beweging. Met drukknoppen breng je zelf de wereld in beweging. En wil je even bijkomen, dan neem je lekker een warme chocomelk of erwtensoep in ons restaurant. Hier wacht een kleine, maar grootse wereld op jou...

www.miniworldrotterdam.com

Schatkamer van de bakker

De sfeer van vroeger met de geur van verse koek. Bij binnenkomst zet je meteen een stap terug in de tijd; de oude winkel, een bedrijvige bakkerij en nog meer demonstratieruimtes met chocolade, marsepein, suiker werk en ijs. Het wordt ter plekke gemaakt, als lekkernij òf als eetbaar kunstwerk. Kinderen maken het ‘live’ mee en staan ademloos te kijken naar de bakkerstrucs. Ze mogen ook altijd zelf iets maken! En of het nu over Communie, Sinterklaas, Voeding of Cupcakes gaat; je vindt overal informatie en inspiratie. En dat alles ook nog eens zeer betaalbaar... Zet die schatkamer van de bakker maar open!

www.deoudebakkerij.nl

Science Centre Delft

Het Science Centre keert de Technische Universiteit Delft binnenstebuiten en laat zien welke plek tech niek en wetenschap in de samenleving innemen. Als bezoeker word je uitgenodigd mee te doen en mee te denken met de ontwikkeling. Door middel van in teractieve opstellingen in het museum maken wij de bezoeker onderdeel van het museum. Studenten en wetenschappers zijn vaak te vinden in het Science Centre en is in de afgelopen jaren ook een plek van onderwijs en onderzoek geworden en zijn deel van de tentoonstelling geworden.

Het kan hier allemaal! Het is een zoektocht, span nend en niet af, net zoals de wetenschap!

www.sciencecentre.tudelft.nl

rekels in de winter • 65

ZACHT VOOR BABY & KIND

voor de normale huid

voor de gevoelige huid

100% parfumvrij

conserveringsvrij

De huid van een baby of een klein kind is erg kwetsbaar, omdat de beschermingsfunctie nog niet helemaal ontwikkeld is. ZARQA heeft op deze prille huid en haar, producten afgestemd die de huid een natuurlijke bescherming geven.

Verkrijgbaar bij De Tuinen en de betere drogist.

www.zarqa.nl

Zarqa adv Baby Algemeen Rekels 204x276 151211.indd 1

UITJES

11-12-15 12:03

Beleef de winter in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Ook in de winterperiode is er genoeg te doen in Het Park De Hoge Veluwe. Elk weekend is er een leuke kinderactiviteit. De ene keer is dat de Goochelaar, de andere keer de Poppenkast, het kinderthea ter of misschien wil je wel lekker luisteren naar de verhalenvertel ler. Wil je wat actiever aan de slag? Dan kan je fijn knutselen in de Knutselbus. Elke woensdagmiddag kan je mee met de Woensdag middag Expeditie. Onder leiding van een echte natuurgids ontdek je de geheimen van de natuur. Maar je kan natuurlijk ook altijd samen met je (groot)ouders, vriendjes en vriendinnetjes lekker fietsen, wandelen én wilde dieren spotten.

www.hogeveluwe.nl

Slecht weer? Bezoek een overdekt speelparadijs!

www.rekels.nl/uitjes/speelparadijzen

Van dino tot duizendpoot

Ontdek de natuur van vroeger en nu in Naturalis. Er zijn duizenden dieren, planten, stenen en fossielen uit de hele wereld. Van dino tot duizendpoot en van mammoet tot miereneter.

Je maakt een reis door de oertijd in de Oerparade. Langs het allereerste teken van leven op aarde naar het ontstaan van de mens. Hier bewonder je de dino’s en de mammoet. In het Natuurtheater vind je de natuur van nu. Dwaal in deze zaal tussen de verscheidenheid aan leven, van eencel lige tot aap en van mineraal tot vlinder. Stond jij wel eens oog in oog met een ijsbeer?

www.naturalis.nl

rekels in de winter • 67

o p g r o

eien!

Wist je dat ERU Kids smeerbare kaas...

... Rijk is aan calcium!

... Slechts 12% vet bevat!

... in natrium is verlaagd!

verantwoord lekker