Lees hier de tussenkomst van de actiegroep.

Download Report

Transcript Lees hier de tussenkomst van de actiegroep.

Wevelgem, 23 februari 2016 Geachte aanwezigen, 2015 is nog maar eens een memorabel jaar geworden. Niet alleen blijft Kortrijk Airport als zakenluchthaven ter plaatse trappelen (het aantal zakenvluchten is nog altijd een kwart minder dan in bvb. 2007), op gebied van milieu en lawaai-overlast en vóór betere lawaai-beheersing zijn er het voorbije jaar belangrijke stappen gezet.

Na afloop van de jaarlijkse infovergadering van vorig jaar, kwam Yves Debaere, lid van het directiecomité en van de raad van bestuur van dit vliegveld, op ons afgestapt met de spottende boodschap dat hij maar niet kon begrijpen dat wij zo naïef konden zijn om de geluidsstudies van de KULeuven in twijfel te trekken...

Toen wist hij nog niet dat op datzelfde moment, op vraag van enkele omwonenden, de Milieu-inspectie van de Vlaamse Overheid metingen aan het uitvoeren was om de lawaaihinder, de lawaaioverlast, de geluidsbeheersing rondom het vliegveld in kaart te brengen.

Op 8 april 2015 schreef de Milieu-inspectie in een uitvoerig en wetenschappelijk gefundeerd rapport zwart op wit dat de klagende omwonenden gelijk hebben, dat op drukke dagen de vliegactiviteiten praktisch continu voor een verhoging van het geluidsdrukniveau met 25 tot 30 dB(A) zorgen. Zo noteerde de inspectie bvb. op 7 maart 31 bewegingen in 1u en 22 min. waarvan er 17 méér dan 76 dB(A) veroorzaakten met een piek van 93,9 dB(A). De MI spreekt van “onaanvaardbaar voor een woonzone”.

Daarenboven maakte de Milieu-inspectie brandhout van de manier waarop momenteel de lawaai-overlast berekend wordt. Dit gebeurt door een jaarlijkse/ tweejaarlijkse geluidscontourenstudie, waarvan de MI zegt dat deze studie niet aangepast is voor de inschatting van de ondervonden geluidshinder hier in Wevelgem. Bovendien zegt de studiedienst van KULeuven zelf dat het werkelijk aantal gehinderden moeilijk te bepalen is met een geluidscontourenstudie. (Nochtans horen en zien wij ook vandaag wéér dat de vliegveldoverheid deze waardeloze, nietszeggende geluidscontourenstudie blijft gebruiken).

Wat is het probleem? Voor het berekenen van de geluidscontouren wordt een gemiddelde geluidsbelasting berekend; dat gebeurt door de som van alle bewegingen van een volledig jaar te delen door 365 dagen. Voor de luchthaven van Zaventem klopt dat, want daar verloopt elke dag ongeveer gelijk: elke dag ca. 700 bewegingen waarbij om de 2 min. een vliegtuig landt of opstijgt, altijd dezelfde bewegingen, dezelfde manier van aanvliegen, hetzelfde vliegtuigtype, dezelfde lawaaiproductie, enz. Hier in Wevelgem is dit een compleet ander verhaal en is een gemiddelde zinloos: op dagen met slechte weersomstandigheden zijn er amper bewegingen, op dagen met mooi open weer registreren we tot 500 bewegingen van sportvliegtuigjes, helikopters en jets. De MI stelt daarom in zijn rapport dat een geluidscontourenstudie zoals in Zaventem nooit een geschikt meetinstrument kan zijn voor het vliegveld van Wevelgem.

Daarom heeft de MI in april zelf een verzoek ingediend bij de Deputatie van West Vlaanderen om de lopende milieuvergunning voor het vliegveld aan te passen. Als leidraad neemt de MI de milieuvergunning van de luchthaven van Deurne (ook een zakenluchthaven in een verstedelijkte omgeving) waar strenge quota voor de sportvliegerij werden afgesproken.

In de laatste paragraaf van het verslag van de MI lezen we: “Daarom verzoekt onze afdeling in toepassing van artikel 45 van Vlarem de vergunningsvoorwaarden aan te passen en het aantal touch and go bewegingen te beperken en in de milieuvergunning quota op te leggen voor het uitvoeren van oefenvluchten, zowel per dag als per jaar.” En dit zijn de aanbevelingen in het verslag van de Milieu-inspectie: – het beperken van het aantal oefenvluchten, trainingsvluchten en touch and go's door het opleggen van

quota per dag en per jaar

(“zodat de hinder voor de omwonenden binnen een aanvaardbaar niveau blijft”, schrijft de MI letterlijk!) – het progressief en geleidelijk afbouwen van het aantal trainingsvluchten van 33000 in 2015 naar max. 8000 in 2023 (zoals dat nu in Deurne het geval is!).

– het verplicht gebruik van een geluidsdemper op vliegtuigjes die touch and go's uitvoeren om het lawaai te beperken tot max. 76 dB(A).

Omwille van deze niet mis te verstane aanbevelingen, heeft de Deputatie eerst advies ingewonnen bij de gemeente Wevelgem en de stad Kortrijk, om hun oordeel te kennen. De burgemeester en schepenen van beide gemeenten hebben, zoals te verwachten, onder druk van de vliegveldlobby, een héél zwak advies geformuleerd met een reeks vrijblijvende, niet te controleren, nietszeggende intenties en afspraken. Noem het “sjoemel-maatregelen” die niet de minste verbetering zullen brengen.

Daarop heeft de Deputatie idd de milieuvergunning aanpast, maar op een manier die in de verste verte niet beantwoordt aan de aanbevelingen van de MI: geen quota per dag en per jaar, geen geluidsdempers, geen afbouw van het aantal trainingsvluchten en touch and go's. Niets daarvan, tot ontgoocheling van de Milieu inspectie die zich serieus gepasseerd voelt. De inspectie heeft immers op een wetenschappelijke manier en na ernstig studiewerk onomstotelijk de lawaaioverlast vastgesteld, gemeten en oplossingen voorgesteld. Vergelijk het met een misdadiger die na vele maanden speurwerk eindelijk wordt gevat, maar nog dezelfde dag wordt vrijgelaten wegens een procedurefout... Wat is de zin van een milieu-inspectie als hun aanbevelingen zomaar genegeerd worden?

Tot ontgoocheling ook van de omwonenden die op advies van de MI tegen de beslissing van de Deputatie beroep hebben aangetekend bij de minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege. Een uitspraak daarover laat op zich wachten maar wordt eerstdaags verwacht, uiterlijk tegen 8 maart.

De actiegroep Vliegveld Wevelgem eist klaar en duidelijke ernstige afspraken en aanpassingen:  de onmiddellijke en onverkorte uitvoering van de aanbevelingen van de Milieu-inspectie van de Vlaamse Overheid.

 de strikte beperking van het aantal helikopterbewegingen.

In 2015 werden 7600 helikopterbewegingen geregistreerd, alweer een groei met 6,5%. Het segment “helikopters” valt helemaal buiten de nieuwe maatregelen, nochtans waren vorige zomer 25% van alle bewegingen op het vliegveld helikopterbewegingen. Helikopters produceren tot 85 dB(A) boven de woonzones, ook tijdens de herhaaldelijke touch and go's op lage hoogte. Zij zorgen voor de grootste ergernis.

Nieuwe firma's, zoals STB Copter, met 5000 helikopterbewegingen/jaar horen niet thuis in een woonzone. Ze zijn er enkel kunnen komen door de foute interpretatie van de geluidscontourenstudie en moeten bijgevolg verdwijnen, terug van waar ze gekomen zijn, ergens over de taalgrens.

 Strikt opgelegde quota voor oefenvluchten en touch and go's per dag en per jaar. Immers alleen quota kunnen objectief gemeten en geteld worden.

Tot 60 bewegingen per uur boven de woonzone, zoals nu op drukke momenten het geval, is onaanvaardbaar en moet wettelijk onmogelijk worden gemaakt.

 Wat betreft de oefenvluchten en touch and go's eisen wij de geleidelijke en systematische afbouw van het maximum aantal bewegingen tot 8 000 per jaar in 2023 zoals nu in Deurne en een maximum van 90 bewegingen per dag voor sportvliegtuigen en helikopters samen (waarbij een touch en een go als twee afzonderlijke bewegingen worden geregistreerd).

Waarom max. 90 bewegingen per dag? In het referentiejaar 2000 van de milieuvergunning werden 33174 oefenvluchten en touch and go's geregistreerd. 33174 bewegingen / 365 dagen = gemiddeld 90 bewegingen/dag.

Dit is het gemiddelde, maar is voor ons het maximum quotum per dag. Het is aan de vliegveldoverheid om de concrete verdeling te bepalen tussen oefenvluchten, touch and go's en helikopterbewegingen.  Gebruik van geluidsdempers voor touch and go's waarbij vliegtuigen die de norm van 76 dB(A) niet halen verbannen worden van het vliegveld.

Dit zijn onze eisen, maar zo te zien weigert het vliegveld elke medewerking voor het toepassen van de nieuwe maatregelen. Ze spartelen als een duivel in een wijwatervat.

Zij zetten door onophoudelijk lobbywerk de politici van Wevelgem, Kortrijk, de provincie en de Vlaamse Gemeenschap onder druk om de Milieu-inspectie en de omwonenden buiten spel te zetten.

In maart 2007 werd voor de ontwikkeling van dit vliegveld een businessplan opgesteld. In dit plan werd onderstreept dat Kortrijk Airport een businessluchthaven is, bedoeld voor zakenvluchten, medische vluchten en expressvluchten.

Over lesvluchten zegt men dat dit segment, gegeven het karakter van de vluchten, binnen duidelijke kaders moet opereren. Het wordt de hoogste tijd dat het businessplan wordt uitgevoerd, zoals het bedoeld is.

De omwonenden hebben in hun strijd voor een leefbare woonomgeving gelijk gekregen van de Milieu-inspectie. Dat de vliegveldlobby systematisch de aanbevelingen van de Milieu-inspectie blijft negeren, liever dan zelf maatregelen uit te werken, vinden wij “amateuristisch” en “onbehoorlijk”. De vraag is hoe lang de vliegveldoverheid daar nog kan mee doorgaan. Wij zijn niet naïef: de vliegveldlobby is machtig, invloedrijk en heeft veel geld.

Maar vriend en vijand moet toegeven dat de actiegroep nog nooit betere troeven in handen heeft gehad. Het rapport van de MI is objectief en niet voor discussie vatbaar. Het is onherroepelijk. Voor altijd.

Het is bijzonder naïef om te denken dat de Milieu-inspectie ongestraft kan opzij worden gezet.

Volgende zomer al zal blijken dat de aangekondigde nieuwe maatregelen totaal onvoldoende zijn. Nieuwe metingen door de MI zullen de blijvende overlast alleen maar bevestigen. Zoals het er nu naar uitziet zal het helikopterverkeer onverminderd de omgeving blijven verpesten. Honderden trainingsvluchten per dag zullen de omwonenden in Bissegem en Wevelgem blijven teisteren.

Wij zullen niet nalaten om tijdens deze ons programma.

februari 2017.

proefperiode

, als het moet elke dag, een rapport en een klacht door te sturen naar de Deputatie en naar de minister van Leefmilieu. Ook een werkbezoek aan de Deputatie van West-Vlaanderen staat op Voor het vervolg van deze soap wordt u nu al uitgenodigd naar de bijeenkomst van Het spreekwoord zegt: “De aanhouder wint!”