WO informatie avond

Download Report

Transcript WO informatie avond

WO-INFOAVOND 23 februari 2016

Lyceum Schöndeln Heinsbergerweg 184 Roermond

WO INFORMATIE AVOND

Geachte ouders en leerlingen, De decanen van de Lyceum Schöndeln, Bisschoppelijk College Broekhin, Connect College te Echt en St. Ursula te Horn organiseren op dinsdag

23 februari 2016

hun open-inloop-informatieavond over het Wetenschappelijk Onderwijs. De avond is in principe bedoeld voor de leerlingen vanaf de vierde klas VWO en hun ouders. Leerlingen uit VWO 3 zijn ook welkom. De voorlichting zal plaatsvinden in het gebouw van

Lyceum Schöndeln Heinsbergerweg 184 Roermond

U kunt maximaal twee voorlichtingsrondes bijwonen. Inschrijving is niet nodig. Vanwege de grote belangstelling willen wij u dringend verzoeken om, indien een lokaal vol is, te wachten tot de volgende ronde, of een wat minder druk bezochte voorlichting eerst te bezoeken. De avond begint om 19.00 uur. Iedere opleiding biedt gedurende 45 minuten voorlichting, overeenkomstig het onderstaande schema: Ronde 1 Ronde 2 19.00 – 19.45 uur 20.00 – 20.45 uur Een overzicht van alle opleidingen en het lokalenrooster is bijgevoegd. Komt u met de auto, dan willen wij U er op attenderen dat parkeercapaciteit op het terrein beperkt is. Wij wensen u een zinvolle, informatieve en vruchtbare avond toe. Met vriendelijke groet, Mede namens de decanen van Connect College te Echt, Sint Ursula te Horn, BC Broekhin Roermond en Lyceum Schöndeln, Dhr. J. van Aalst, Mevr. M. Eliasz en Dhr. P. Steenvoorden

Maastricht University

cluster rechten cluster gezondheid psychologie

WO-INFORMATIEAVOND 2016 Radboud Universiteit Nijmegen

bedrijfskunde biomedische wetenschappen politicologie communicatie- en informatiewetenschappen algemene cultuurwetenschappen sociale geografie, planologie, milieu geneeskunde

Tilburg University

sociologie liberal arts en science cluster economie organisatiewetenschappen

Wageningen University

biotechnologie, voeding en gezondheid dierwetenschappen bedrijfs- en consumentenwetenschappen

Technische Universiteit Eindhoven

industrieel ontwerpen technische bedrijfskunde scheikundige technologie bouwkunde werktuigbouwkunde sustainable innovation biomedische technologie data science

Technische Universiteit Delft

civiele techniek lucht- en ruimtevaart P05 P02 P03 P08 P06 P09 P10 P11 P15

aula

004 005 P14 P13 117 124 125 207 Technasium/031 222 231 232 213 233 215 205 206

Zuyd Hogeschool

verkorte studietrajecten voor vwo-leerlingen op een hbo-opleiding academische pabo

Universiteit Aken

algemene voorlichting over studeren in Duitsland/universiteit Aken

Universiteit Leuven

algemene voorlichting over studeren in België/universiteit Leuven 106 107 006 007

WO-INFORMATIEAVOND Academische PABO (lokaal 107)

Wil je werken in het basisonderwijs? Ben je geïnteresseerd in de wetenschappelijke visie op de ontwikkeling van kinderen, opvoeding en onderwijs? Ben je analytisch én praktisch ingesteld? En niet bang om hard te werken? Je ontwikkelt je tot een vakkundige basisschoolleraar en doet daarnaast ook wetenschappelijke kennis op over kinderen, opvoeding en onderwijs. Een pittige maar boeiende studie waar praktijk en wetenschap samen komen. Na de Academische PABO ben je een vakkundige basisschoolleraar en heb je wetenschappelijke kennis over kinderen, opvoeding en onderwijs. Je hebt geleerd opvoeding, ontwikkeling en onderwijs te begrijpen en te verklaren door middel van theorie en onderzoek. Dat maakt jou aantrekkelijk voor het basisonderwijs. Het onderwijs vraagt in toenemende mate naar leerkrachten die beschikken over extra theoretische kennis en academische vaardigheden. Met de afgeronde combinatiestudie Academische PABO heb je dan ook uitstekende mogelijkheden om aan de slag te gaan als leraar op een basisschool en bij te dragen aan de ontwikkeling van kwalitatief beter onderwijs.

Algemene cultuurwetenschappen (lokaal P11)

Studenten in de kunst- en cultuurstudies onderzoeken hoe onze cultuur van invloed is op kunst, maar ook andersom; hoe kunst onze cultuur kan veranderen. Daarbij kijken ze niet alleen naar schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook naar film, TV, theater, muziek en games. Afgestudeerden van de opleiding algemene cultuurwetenschappen zijn zowel academisch als praktisch geschoold. Zij zijn hierdoor breed inzetbaar op de arbeidsmarkt. Veel afgestudeerden komen terecht in beleids- en managementfuncties bij een bedrijf of culturele organisaties als: orkesten, theatergroepen, organisatiebureaus, uitgeverijen, redacties van diverse media, musea of overheid.

Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen (lokaal 125)

De driejarige Bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen is een opleiding waarbij het spanningsveld tussen producent en consument centraal staat. Tijdens deze studie bekijk je de schakels in de productieketen vanuit twee verschillende invalshoeken: bedrijfswetenschappen en consumentenwetenschappen. Binnen bedrijfskunde bestudeer je vakgebieden zoals marketing, management en logistiek. Het consumentengedrag leer je kennen via vakken als communicatie, gedragseconomie en sociologie. Dankzij deze unieke combinatie kun je vanuit verschillende invalshoeken wetenschappelijk onderzoek doen. Je staat later stevig in je schoenen om bedrijven en organisaties van advies te voorzien.

Bedrijfskunde (lokaal P08)

Gedurende een bachelor Bedrijfskunde leer je te kijken naar alle aspecten van organisaties. Bedrijven, non-profitorganisaties en overheidsinstellingen hebben vaak te maken met allerlei veranderingen binnen en buiten de eigen organisatie. Technologische ontwikkelingen zorgen voor nieuwe productiemethoden. Veranderende maatschappelijke omstandigheden leiden tot ‘het nieuwe werken' en tot meer inspraak van werknemers. Deze ontwikkelingen maken organisaties en hun omgeving complex en dynamisch. Daarom is het voor het bedrijfsmanagement steeds belangrijker om over medewerkers te beschikken die de gehele situatie goed kunnen overzien. Met een bachelor Bedrijfskunde op zak ben je in staat om de samenhang in bedrijfsproblemen te doorzien en op basis hiervan adequate oplossingen te bedenken.

Biomedische technologie (lokaal 233)

Biomedische Technologie is een ingenieursopleiding waarin je nieuwe technologie ontwerpt en ontwikkelt voor de gezondheidszorg. Denk aan revalidatierobots, kunstorganen, wearables, medische scans en protheses. Om de gewenste technologische oplossingen te bedenken, combineer je kennis van verschillende vakgebieden: natuurkunde, wiskunde, scheikunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, biologie en geneeskunde. Je leert bijvoorbeeld hoe je de krachten meet die op een knie komen, hoe MRI werkt, maar ook hoe chemisch gemaakte materialen in het lichaam functioneren. Zodat het hechtdraad dat jij ontwerpt altijd sterk genoeg is en nooit te snel oplost.

Biomedische wetenschappen (lokaal P06)

Het menselijk lichaam is fascinerend. Welke factoren beïnvloeden de groei van spierweefsel? Wanneer wordt sporten ongezond? Hoewel we al veel weten, valt er nog zo veel te ontdekken.

De bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen onderzoekt hoe het menselijk lichaam functioneert in het dagelijks leven, bij ziekte, tijdens veroudering en bij het leveren van bijzondere prestaties.

Je leert je stap voor stap begrijpen hoe biologische processen in het lichaam functioneren, van het allerkleinste onderdeel (moleculen en cellen) tot de meest complexe organen en uiteindelijk het lichaam. Ook de invloed van diverse omgevingsfactoren zoals voeding en milieu op de gezondheid komt aan bod. De kennis die je binnen de opleiding opdoet, gebruik je om de gezondheid van de mens te verbeteren door bijvoorbeeld geneesmiddelen te ontwikkelen voor aandoeningen zoals kanker of hart- en vaatziekten. Zo probeer je ziektebeelden te voorkomen en gezondheid te bevorderen. Onze maatschappij heeft op diverse gebieden, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van geneesmiddelen, therapieën, voedings- en bewegingsinterventies, dringend behoefte aan mensen die de vertaalslag kunnen maken van cel naar ziekte, gezondheid en prestatievermogen van de mens.

Biotechnologie (lokaal 117)

Biotechnologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het toepassen van organismen of onderdelen van organismen in technische processen. Biotechnologie is hierdoor een breder vakgebied dan veel mensen denken. Het strekt zich uit van het bestuderen van processen op cellulair en moleculair niveau, zoals het bestuderen en modificeren van DNA tot het ontwerpen van fermentoren die wel een volume van 50 m3 kunnen bereiken. Plus alles wat hier tussenin zit. Als biotechnoloog ben je bezig met biologische, maar ook met technische principes. Het is juist deze breedte die de opleiding zo interessant en veelzijdig maakt. En het is de kunst om deze vakgebieden met elkaar in contact te laten komen. Bij deze integratie van theoretische en praktische kennis kunnen alle partijen van elkaar leren. Dat is alleen maar bevorderlijk voor de wetenschap en de maatschappij. Je kunt na een studie biotechnologie op tal van terreinen terechtkomen: richting voedsel (levensmiddelenbiotechnologie), gezondheid (medische biotechnologie) en milieu (milieubiotechnologie en bio-based technology).

Bouwkunde (lokaal 231)

Nederlanders zijn goed in bouwen. We graven tunnels onder historische centra, leven dankzij ingenieuze waterkeringen ver beneden zeeniveau en creëren wereldwijd nieuw land. Als je bouwkunde gaat studeren, sta je voor grote uitdagingen. Na je studie kun je aan de slag als ingenieur bij een ontwerpbureau of als zelfstandig architect. Met een NT-profiel kun je zo aan de opleiding beginnen, met andere profielen moet je wiskunde B en natuurkunde in je pakket hebben.

Civiele techniek (lokaal 205)

Civiele techniek gaat over de bouw of aanleg van grote gebouwen, aquaducten, sluizen, kanalen, Bruggen, spoorlijnen en tunnels. Kennis van wiskunde , techniek en natuurkunde is nodig om alles te leren over bouwconstructies, mechanica, ontwerp, materialen en milieu. De opleiding kent drie thema’s die centraal staan in het programma; bouw, water en verkeer/transport. Deze thema’s zullen ook terugkeren in de specialisaties in de masteropleidingen. Na de studie civiele techniek kun je aan de slag bij ingenieursbureaus, de overheid (Rijkswaterstaat), aannemingsbedrijven en projectontwikkelaars zoals Ballast Nedam. Maar ook als onderzoeker bij onderzoeksinstituten als TNO of een universiteit.

Cluster economie (lokaal P14)

Economen zijn onmisbaar in regeringen, grote bedrijven en universiteiten over de hele wereld. Waarom kopen consumenten bepaalde producten of merken? Hoe worden prijzen vastgesteld? Hoe gaan we om met werkloosheid? Hoe vallen economische ontwikkelingen te verklaren? Met deze en vele andere vragen houden economen zich bezig. Er vallen binnen de cluster economie diverse studierichtingen zoals:

Economie en Bedrijfseconomie

Dagelijks lees je in de media over onderwerpen als staatsschulden, bedrijfsovernames en big data. Economie en Bedrijfseconomie is een brede economische studie die je leert antwoorden te vinden op actuele vraagstukken door er vanuit meerdere invalshoeken naar te kijken. Vanuit de markt als geheel, de overheid én vanuit het perspectief van een onderneming analyseer je ontwikkelingen en leer je kansen te zien.

Economics

De wereldeconomie is altijd in beweging en heeft grote invloed op organisaties. Economics is een kleinschalige Engelstalige studie die je opleidt tot een econoom die in staat is om de veranderingen in het mondiale economische landschap te begrijpen, analyseren en voorspellen. Economics geeft je een stevige basis in micro- en macro-economie en internationale handel.

Fiscale Economie

Belastingen op inkomen, vermogen, winst en omzet hebben veel invloed op personen en organisaties, die hier grote beslissingen van laten afhangen. Door recht en economie te combineren laat Fiscale Economie je verdiepen in de belastingen binnen een land of een onderneming. Je leert hoe je met belastingrecht een belangrijk verschil kunt maken.

International Business Administration

Deze Engelstalige opleiding bereidt je voor op een belangrijke rol in het internationale bedrijfsleven. Je verdiept je in de belangrijkste aspecten van een bedrijf: marketing, organisatie en strategie, accounting en financiering. Vanuit deze expertisegebieden richt IBA zich op kennis en vaardigheden in het wereldwijde zakenleven.

Econometrie en Operationele Research

Bij Econometrie en Operationele Research ontdek je wat je met wiskunde in een organisatie kunt doen. Je leert om met wiskundige technieken kosten te besparen, slimmere processen te ontwerpen en voor meer duurzaamheid en veiligheid te zorgen.

Cluster gezondheid (lokaal P02)

Als gezondheidswetenschapper behandel je geen patiënten, maar bestudeer je de gezondheid van groepen mensen. Hoe komt het dat mensen steeds dikker worden en hoe kun je kinderen verleiden tot een gezondere leefstijl? Of waarom helpt sporten tegen Alzheimer? Als je weet welke factoren een rol spelen bij de gezondheid kun je op basis hiervan een gestructureerd programma van maatregelen opstellen. Gezondheidswetenschappen in Maastricht is een driejarige, Nederlandstalige opleiding. Na het eerste jaar kun je kiezen uit vier richtingen. De richting Beleid, Management en Evaluatie van Zorg richt zich op de complexe verhoudingen binnen de gezondheidszorg. Biologie en Gezondheid bestudeert de invloed van voeding, lichamelijke activiteiten en milieufactoren bij het ontstaan van ziekten. De richting Geestelijke Gezondheidszorg kijkt naar de biologische, de psychologische en de sociaal culturele aspecten van de psychopathologie. Preventie en Gezondheid richt zich op het voorkomen van ziektes, vroege opsporing van ziektes en mensen leren omgaan met hun ziekte.

Cluster rechten (lokaal P05)

Rechten zijn er in verschillende soorten, maar iedereen heeft wel eens met een vorm van recht te maken. Het recht beheerst ons dagelijks leven. Er is al sprake van een juridische handeling als je een brood koopt of het beltegoed van je mobiele telefoon opwaardeert. Rechten studeren is meer dan grote juridische zaken, tijdens de studie houd je je ook bezig met dagelijkse zaken. In de

studie Rechtsgeleerdheid

– ook wel Rechten – leer je het recht wetenschappelijk te bestuderen, maar het ook in de praktijk toe te passen. Om juridische vraagstukken op te lossen heb je namelijk niet alleen kennis van wetten nodig, maar ook bepaalde vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan analyses maken, argumenteren en betogen schrijven.

Naast rechtsgeleerdheid kun je ook kiezen voor

fiscaal recht

. Bij deze studie draait alles om belastingen. Belastingrecht is een vakgebied binnen het recht. Ieder jaar zijn er weer wijzigingen waarover een fiscaal jurist adviseert, bij grote multinationals, aan zelfstandige ondernemers. Als je kiest voor de richting

European Law School

dan ben je meer internationaal bezig met recht. Net zoals Nederland zijn eigen rechtssysteem kent, heeft elk ander land zijn samenleving ook geordend met bepaalde regels. Maar de grenzen vervagen en de Europese Unie wordt steeds verder uitgebreid. Daarmee wordt de behoefte aan en de vraag naar internationaal - vooral Europeesrechtelijk - geschoolde juristen, steeds groter. Deze juristen moeten ervoor zorgen dat al die landen elkaar gaan en blijven begrijpen als het gaat om de ordening van onze Europese samenleving en internationale samenwerking. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het uiteenlopende drugsbeleid en afwijkende belastingtarieven in de verschillende lidstaten van de Europese Unie. De volledig Engelstalige bacheloropleiding European Law School is vooral interessant als je later aan de slag wilt in de Europees of internationaal juridische dienstverlening. Je bent intensief bezig met het juridisch Engels en je krijgt een diepgaand inzicht in het rechtssysteem van andere landen.

Communicatie- en informatiewetenschappen (lokaal P10)

Binnen deze opleiding bestudeer je hoe de communicatie van organisaties zo optimaal mogelijk vormgegeven kan worden. Je ontwikkelt je talenkennis, inzicht, analytisch vermogen en creativiteit. Hoe zet je communicatie effectief in bij het zakendoen met internationale bedrijven? Hoe voorkom je misverstanden in de interculturele communicatie met buitenlandse handelspartners? Hoe lanceer je een reclamecampagne in verschillende landen? Hoe beperk je de schade als plotseling blijkt dat je product niet aan alle eisen voldoet? Dit zijn allemaal voorbeelden van vragen waarmee je tijdens de opleiding Communicatie- en informatiewetenschappen (CIW) aan de slag gaat. Je leert strategisch te communiceren in het bedrijfsleven, bij overheden en in non-profitorganisaties. Je gaat je verdiepen in thema's als marketingcommunicatie, gezondheidscommunicatie, crisiscommunicatie en sociale media. Je vergroot je communicatieve vaardigheden in het Nederlands, maar ook in het Engels: de internationale, tweede taal van organisaties. Je kiest voor de CIW als je geïnteresseerd bent in communicatieve functies met een beleidsuitvoerend, beleidsvormend of adviserend karakter. Denk bijvoorbeeld aan: PR-woordvoerder, tekstschrijver of hoofd webcare. Communicatie- en Informatiewetenschappen wordt in het Nederlands aangeboden met Engels als extra taal.

Data science (lokaal 215)

Het relatief nieuwe vakgebied Data Science is al niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Vele bedrijven maken in meer of mindere mate al gebruik van data om daar hun producten en/of dienstverlening op af te stemmen of te verbeteren. Een data scientist is de ingenieur van de toekomst, sterker nog, de industrie staat nu al te springen om gekwalificeerde mensen die uit al die terabytes aan data, waardevolle informatie kunnen filteren en dat vertalen naar toepasbare applicaties voor de industrie.

Dierwetenschappen (lokaal 124)

De opleiding dierwetenschappen richt zich vooral op dierenwelzijn. De studie kent 5 centrale thema’s: mens en dier, biodiversiteit, diervoeding, diergezondheidszorg en dierwelzijn. Dierwetenschappers vind je vooral in het bedrijfsleven zoals de veevoeder- en diergeneesmiddelenindustrie. Ook overheden vragen om dierwetenschappers, bijvoorbeeld om wetgeving te ontwikkelen rond dierenwelzijn en milieubescherming.

Geneeskunde (aula)

Om aan een studie geneeskunde te beginnen heb je vooral een flinke dosis motivatie nodig. Het vereist immers nogal wat doorzettingsvermogen om na een lange studiedag thuis je studieboeken in te duiken. Na een driejarige bachelor volgt de master die bij geneeskunde ook drie jaar duurt. In feite gaat het om een studie van 6 jaar. Met het masterdiploma op zak mag je jezelf basisarts noemen. Veel artsen leren daarna nog verder voor specialist.

Industrieel ontwerpen (lokaal 207)

Achter alle producten om je heen zit een verhaal, of het nu gaat om een smartwatch, een espressoapparaat of een balpen. De productie gebeurt zo kostenefficiënt mogelijk, en daarna volgt een slimme marketingstrategie. Na een studie industrieel ontwerpen kun je denken aan een baan als ontwerper, marketingdeskundige, productietechnoloog bij bijvoorbeeld ontwerpbureaus, technisch-commerciële bedrijven of bij de overheid.

Liberal Arts en Science (lokaal 005)

Tijdens deze Engelstalige opleiding volg je vakken over onder meer recht, geschiedenis, cultuur, psychologie, sociologie, neuroscience en management. Naast deze interdisciplinaire basis specialiseer je je in één vakgebied, door te kiezen voor een major die aansluit bij jouw interesses. Je leert problemen vanuit verschillende disciplines te benaderen: dit helpt je bij het vinden van creatieve oplossingen. Liberal Arts and Sciences is een brede studie, waardoor afgestudeerden in een breed scala beroepen belanden: van sociaal-psycholoog tot econoom en van onderzoeker tot jurist. Met je specialisatie kom je in aanmerking voor diverse nationale én internationale masterprogramma's en carrières in dat vakgebied.

Lucht- en ruimtevaart (lokaal 206)

Hoe zorg je dat een satelliet in de juiste baan om de aarde komt of hoe ontwerp je een micro vliegtuigje dat mensenlevens redt? Bij Lucht- en Ruimtevaarttechniek leer je dat en meer. Voor het ontwerpen, bouwen en exploiteren van vliegtuigen of satellieten heb je kennis nodig van verschillende disciplines en moet je weten hoe je die combineert. Dagelijks kom je in aanraking met technieken en materialen uit de lucht- en ruimtevaartindustrie. Het gebruik van GPS en het geven van weersverwachtingen zijn mogelijk door de aanwezigheid van satellieten in de ruimte. De spiegels van een vrachtwagen of auto zijn zo ontworpen dat er zo min mogelijk weerstand wordt gegenereerd. En probeer je eens in te beelden hoeveel levensmiddelen per luchttransport vervoerd worden. Het vakgebied is zeer uitgebreid. Het beperkt zich niet alleen tot de lucht- en ruimtevaartindustrie. Naast de specialistische vakkennis leer je samenwerken in teams, compromissen sluiten, oplossingen zoeken voor complexe problemen en helder communiceren.

Organisatiewetenschappen (lokaal P13)

Rondzwervende vluchtelingen zonder onderdak, discriminerende wetgevers; het vraagt allemaal om een effectieve oplossing. De samenleving staat vol van kleine en grote problemen. Om die samenleving leefbaar te houden analyseren bestuurskundigen de maatschappelijke problemen en proberen ze er vooral een effectieve oplossing voor te vinden. Tijdens de studie maak je gebruik van diverse disciplines als rechten, politicologie, sociologie en economie. Organisatiewetenschappen speelt in op de grote behoefte aan deskundigen die verstand hebben van complexe vraagstukken binnen organisaties. Denk daarbij aan fusies en overnames, het samenwerken in teams en efficiëntie en creativiteit van afdelingen. Organisatiewetenschappers zijn vaak actief als beleidsadviseur, projectleider en organisatieadviseur/consultant.

Politicologie (lokaal P09)

Politiek gaat, kort gezegd, over de vraag wie wat krijgt, wanneer en waarom. Als politicoloog wil je weten wie beslist, waarover en waarom, wie of wat daarop van invloed is, hoe de besluitvorming verloopt en wat de gevolgen ervan zijn. Je wilt begrijpen hoe machtsrelaties en instituties werken, op lokaal, landelijk, regionaal en mondiaal niveau. Je zoekt naar inzichten die ertoe doen; politiek raakt immers het leven van ons allemaal. Tijdens je studie politicologie verdiep je je in interessante, belangrijke onderwerpen op het terrein van de nationale en internationale politiek. Denk bijvoorbeeld aan verkiezingen, burgeroorlogen of lobbyisme. Je leert naar samenlevingen en machtsrelaties te kijken met de analytische blik van een wetenschapper. Je leert hoe je zelfstandig onderzoek doet en hoe je jouw bevindingen mondeling en schriftelijk presenteert. De studie politicologie biedt je zo een brede, academische vorming.

Psychologie (lokaal P03)

Mensen nemen het gedrag van een ander vaak voor lief. Maar er zijn ook mensen die dolgraag in iemands hoofd willen kruipen om te zien waarom hij of zij zich zo gedraagt en wat er in het hoofd gebeurt. Herkenbaar? Tijdens de opleiding psychologie kijk je kritisch naar het menselijk gedrag en ga je op zoek naar verklaringen waarmee je persoonlijke problemen of maatschappelijke vraagstukken bij de bron aanpakt. Psychologie in Maastricht onderscheidt zich van andere universiteiten doordat de studie veel aandacht besteedt aan de biologie achter de psychologie; hoe werken de mentale processen en wat is het verband tussen psychische en lichamelijke gezondheid? Je kunt met elk VWO-profiel aan de studie beginnen. Maar het is handig als je wiskunde onder de knie hebt want statistiek is een belangrijk onderdeel in de studie.

Scheikundige technologie (lokaal 222)

Scheikundige technologie speelt een belangrijke rol bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Daarbij kun je denken aan de ontwikkeling van schonere vormen van energie en van materialen met zeer specifieke eigenschappen zoals supersterke vezels, maar ook aan het ontwerpen van nieuwe moleculen die gedoseerde medicijnen kunnen afgeven. Er is altijd een vraag naar goed opgeleide scheikundige ingenieurs.

Sociale geografie, planologie en milieu (lokaal P15)

Is toerisme in de stad goed of juist een belemmering? Hoe gaan we in Nederland om met energie? Hoe maken we klimaatbestendige steden? Hoe kan de leegstand van kantoorgebouwen worden tegengegaan? Hoe kan de leefbaarheid in krimpregio's behouden worden? Hoe kunnen we publieke ruimtes meer publiek maken? Hoe erg is segregatie en wat kunnen we eraan doen? Je kiest voor de opleiding sociale geografie, planologie en milieu als je geïnteresseerd bent in de relatie tussen de mens en zijn omgeving en de oorzaken en gevolgen van veranderingen in die omgeving. Als wetenschapper wil je die veranderingen begrijpen, doorgronden en eventueel bijsturen. Sociaal geografen en planologen werken vaak voor overheden als gemeente en provincie of bij onderzoeks- en adviesbureaus.

Sociologie (lokaal 004)

Ben jij geïnteresseerd in de samenleving? Vind je het leuk om onderzoek uit te voeren, oplossingen te bedenken en op basis daarvan beleid te vormen? Dan is een studie sociologie wellicht iets voor jou. Binnen sociologie bekijk je actuele maatschappelijke problemen en trends vanuit een wetenschappelijk perspectief. Dit betekent dat je op basis van onderzoek nagaat wat er feitelijk speelt en wat daarvan de oorzaken en gevolgen zijn. Je houdt je onder andere bezig met thema's als immigratie en integratie, criminaliteit, inkomensongelijkheid, vergrijzing en de opkomst van het internet. Sociologen gaan vaak aan de slag als beleidsmakers. Dat kan bijvoorbeeld bij een overheidsinstelling of een maatschappelijke instelling.

Sustainable innovation (lokaal 213)

Bij Sustainable Innovation bestudeer je innovaties vanuit technisch, economisch en sociaal perspectief, zodat de samenleving duurzaam gaat consumeren en produceren. Bij het invoeren van nieuwe duurzame technologieën in de maatschappij, bijvoorbeeld in de energievoorziening en de gebouwde omgeving, zijn altijd meerdere actoren betrokken: de overheid, het bedrijfsleven, maatschappelijke groeperingen, kennisinstellingen en ook de consument. Bij Sustainable Innovation kijk je vanuit deze verschillende actoren naar een vraagstuk gericht op een duurzame samenleving. Neem bijvoorbeeld de introductie van zonnepanelen: daar komt meer bij kijken dan techniek. Ook de kosten, regelgeving en de acceptatie door de maatschappij spelen hierbij bijvoorbeeld een rol. Daarnaast leer je recente ontwikkelingen en discussies over duurzaamheid te plaatsen in een langetermijnperspectief en komt aan bod hoe Nederlandse ontwikkelingen zich verhouden tot internationale ontwikkeling.

Technische bedrijfskunde (lokaal 031/Technasium)

Technische Bedrijfskunde is een opleiding waarbij je een bedrijfsproces bekijkt vanuit de invalshoeken mens, techniek en organisatie. Je ontwikkelt een gedegen theoretische basis en besteedt veel aandacht aan de praktische toepassingen ervan.

Bij de prestaties van alle bedrijfsprocessen speelt een hele reeks factoren een rol. Belangrijk is natuurlijk de gebruikte techniek, of het nu gaat om machines, transportmiddelen, operatiekamers of computers. Ook de manier waarop mensen worden beoordeeld en met elkaar omgaan is van invloed. En de stijl van plannen en besturen: hoe worden capaciteit en middelen ingezet? Pas als je al deze aspecten kunt beoordelen, weet je waar je het beste aan kunt sleutelen om de prestatie te verbeteren. Kortom: Technische Bedrijfskunde is een veelzijdige opleiding waarbij je gevoel en belangstelling voor techniek nodig hebt. Het is een combinatie tussen techniek, mens en organisatie. Met een goede theoretische basis en veel aandacht voor de praktische toepassingen.

Universiteit Aken (lokaal 006)

Tijdens de infoavond zal er een algemene presentatie plaatsvinden over studeren in Duitsland en in het bijzonder over de universiteit van Aken. De Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) Aken is opgericht in 1870. Momenteel bestaat de universiteit uit meer dan 260 instituten. De universiteit geniet heden ten dage een grote reputatie op een aantal gebieden, zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek, informatica en de natuurwetenschappen scheikunde en natuurkunde. Meer dan 12 procent van de studenten is afkomstig uit het buitenland. Met haar ca. 42.000 studenten, 8.000 werknemers is de RWTH van grote economische betekenis voor Aken en haar omgeving.

Universiteit Leuven (lokaal 007)

Tijdens de infoavond zal er een algemene presentatie plaatsvinden over studeren in België en in het bijzonder over de universiteit van Leuven. De Katholieke Universiteit Leuven of

KU Leuven

is een universiteit waarvan de hoofdcampus gevestigd is in Leuven. De instelling biedt ook opleidingen aan op campussen in andere Belgische steden. De KU Leuven is de grootste Nederlandstalige universiteit met vele studierichtingen en een groot aantal Nederlandse studenten.

Verkorte studietrajecten (lokaal 106)

Zuyd Hogesc hool biedt vwo’ers verkorte studietrajecten aan en als je wilt doorstuderen zijn er soms doorstroomminoren, waarmee een soepele overgang naar de universiteit mogelijk is.

Werktuigbouwkunde (lokaal 232)

Werktuigbouwkundige constructies kom je overal tegen. Maar in mobiele telefoons, productiemachines, auto's en zonnepanelen kom je werktuigbouwkunde tegen. Een werktuigbouwkundige bedenkt, ontwerpt en realiseert nieuwe producten en processen, maar verbetert en optimaliseert ook bestaande technieken. Zoals je merkt is Werktuigbouwkunde een breed vakgebied met een grote industriële en maatschappelijke relevantie. Binnen de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde worden onderwerpen uit de wis-, natuur- en scheikunde gecombineerd. Je volgt vakken als warmte en stroming, mechanica, dynamica (het regelen van machines en systemen) en materiaaleigenschappen. Omdat je later vaak de spil bent in een projectteam van specialisten, afkomstig uit diverse vakgebieden, is er ook tijdens de opleiding veel aandacht voor je ontwikkeling op sociaal en communicatief gebied. Van een werktuigbouwkundige wordt behalve creativiteit en innovatief vermogen verwacht dat hij of zij goed in een team kan werken.