De laatste nieuwsbrief vindt u hier!

Download Report

Transcript De laatste nieuwsbrief vindt u hier!

NIEUWSBRIEF

Editie 8 - 5 februari 2016

AGENDA

Februari 2016

16 Di Groep 3 en 4 naar de Kom, 10:30-11:30 uur 22 t/m 26 Voorjaarsvakantie

Maart 2016

4 Vr Nieuwsbrief 9

REGEL VAN DE WEEK

Week 6, regel nr. 6:

We zorgen er met elkaar voor dat iedereen op school veilig is.

Week 7, regel nr. 7:

We zorgen er met elkaar voor dat iedereen in staat is om te leren, te spelen en te werken.

Week 8, regel nr. 8:

We zorgen er voor dat meesters en juffen goed les kunnen geven.

Kastanjestraat 4 3434 CA Nieuwegein T 030 6062026 [email protected]

www.mauritsschool-nieuwegein.nl

DE NIEUWSBRIEF EN MIJNSCHOOL

Vanaf nu wordt de nieuwsbrief altijd via MijnSchool naar de ouders verzonden. U krijgt dus niet meer een aparte mail met daarbij als bijlage onze nieuwsbrief. Via MijnSchool ontvangt u een bericht, waarin u de Nieuwsbrief kunt aanklikken. Er zijn nog ouders die MijnSchool niet hebben geactiveerd. Hen wordt verzocht dit zo snel mogelijk te doen, anders missen zij regelmatig de nodige informatie. Deze ouders hebben een brief gekregen met daarin de gegevens. Wilt u de activatie gauw afronden? Hartelijk dank voor uw medewerking!

NATIONALE VOORLEESWEEK

Samen lezen tijdens de Nationale Voorleesdagen. De groepen uit de bovenbouw lezen de leerlingen uit de onderbouw voor.

Het is weer tijd voor het voorlezen aan de kleuters. We hebben 3 keer aan jongere kinderen voorgelezen. De 8ste groep leest voor aan groep 4, groep 7 aan groep 3, groep 6 aan groep 1/2 en groep 5 aan groep 2/3. Het voorlezen duurt kort, maar is wel leuk vooral als je in de kamer van de directeur mag zitten. Het is ook leuk, al die complimenten die je krijgt. Dat vind ik zo schattig. Ik kan er een paar op noemen “wat kan jij goed voorlezen” Of je krijgt een kus. Maar afscheid nemen is het moeilijkst. Het voorlezen is net afgelopen en dat vindt iedereen jammer, want het was een leuke week dus hopelijk volgend jaar weer!

Steije Verhoeve, groep 6

En de leerlingen van groep 7 gaan voorlezen bij kinderdagverblijf/ peuterspeelzaal Kruimeltje. Een prima gelegenheid voor onze leerlingen om deze vaardigheid in de praktijk te laten brengen!

Klik hier voor de foto’s.

BEGRIJPEND LEZEN

Wekelijks wordt er bij ons op school aandacht geschonken aan begrijpend lezen. Een belangrijke vaardigheid die ervoor zorgt dat kinderen grip krijgen op verschillende teksten. Hiervoor wordt de methode ‘nieuwsbegrip’ gebruikt, maar ook in andere lessen wordt er door de leerkracht aandacht geschonken aan het lezen en begrijpen van teksten. Begrijpend lezen/luisteren is hierdoor iets waarmee de leerlingen de gehele week bezig zijn. We richten ons in de lessen nieuwsbegrip op 5 strategieën. Er wordt per les 1 strategie uitgebreid behandeld. Het gaat om de volgende strategieën:  Voorspellen  Ophelderen van onduidelijkheden  Samenvatten  Vragen stellen  Verbanden leggen

BIJBELVERTELROOSTER

Week 6

8 t/m 12 februari 2016 Tempel en paleis, 1 Koningen 6 +7 Woorden van Salomo: Wijze woorden, Spreuken 1:1-7 + 20-23 (bovenbouw) Woorden van Salomo: Verliefd, Hooglied 1:1 + 8:6-7 (boven

Week 7

15 t/m 19 februari 2016 Vijf broden en twee vissen, Matteüs 14:13-21 Jezus loopt over het water, Matteüs 14:22-33 Petrus weet wie Jezus is, Matteüs 16:13-20

Week 8/9

22 februari t/m 4 maart 2016 Petrus begrijpt het niet, Matteüs 16:21-28 De verheerlijking op de berg, Matteüs 17:1-13 De vis met de munt, Matteüs 17:24-27 De bovenstaande strategieën zijn allemaal nodig om een tekst goed te kunnen begrijpen. De strategie tekst uiteindelijk beter.

voorspellen Ophelderen van onduidelijkheden

leest, komen er ook automatisch zorgt ervoor dat leerlingen voorkennis over het onderwerp activeren en hierdoor de tekst gerichter gaan lezen. leert de leerlingen om dingen die onduidelijk zijn, zelfstandig te kunnen verhelderen. Hierdoor begrijpen ze de

Samenvatten

leert de leerlingen op een goede manier de hoofdgedachte van de schrijver te verwoorden. Als je een tekst actief

vragen

bij je op. Deze vragen worden soms beantwoord in de tekst.

De laatste strategie woord afgeeft.

verbanden leggen

, is een belangrijke strategie en dit helpt de leerlingen te begrijpen waar woorden naar verwijzen of welk signaal een Mocht u zelf iets willen doen aan begrijpend lezen of luisteren, dan kunt u dit doen door samen met uw (jonge) kind boeken te lezen en samen met uw (oudere) kind het huiswerk van nieuwsbegrip samen te doen. Hierbij kunt u samen de tekst lezen en ook weer terugzoeken in de tekst als er een vraag wordt gesteld. Naast leerzaam, is dit ook nog eens gezellig!

WOORDENSCHATONDERWIJS

Waarschijnlijk heeft u ze wel gezien in de verschillende groepen: thematafels, posters met veel woorden en tekeningetjes, monsters met lange tongen met woorden, paraplu’s met woorden eronder en driehoekjes met woorden. Al deze middelen helpen ons als leerkracht om de woordenschat van uw kind te vergroten. Woordenschatontwikkeling is een “hot item” in het onderwijs. Immers, hoe meer woorden een kind kent hoe makkelijker hij nieuwe kennis op kan doen. Hiermee is een goed ontwikkelde woordenschat een belangrijke factor voor succes in zijn schoolloopbaan en verdere leven. Echter, het aanleren van nieuwe woorden is niet iets wat vanzelf gaat. Daarnaast is woordenschatonderwijs geen vak op zich, zoals bijvoorbeeld rekenen of aardrijkskunde en is er geen methode voor. Aan ons, leerkrachten, dus de uitdaging om de woordenschat van uw kind ieder jaar uit te breiden. Wanneer een kind als 4-jarige voor het eerst naar school komt, kent hij zo’n drie- à vierduizend woorden. Deze woorden heeft hij spelenderwijs geleerd. Ieder jaar komt daar een flink aantal woorden bij. Wanneer een kind groep 8 verlaat, kent hij zo’n tien- à zestienduizend woorden.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat nieuwe woorden het beste blijven hangen wanneer ze betekenis hebben. Dit is het best te vergelijken met wanneer u een nieuwe auto heeft gekocht van een bepaald merk. Ineens lijkt de halve wereld te rijden in net zo’n auto. Dat is natuurlijk niet zo, maar nu heeft het merk voor u betekenis. Om nieuwe woorden goed te kunnen onthouden helpt het wanneer we ze kunnen plaatsen in een groter geheel. Wanneer ik het heb over het bos heeft u vrijwel direct een plaatje in uw hoofd. U zo opnoemen wat er bij het bos hoort aan bomen, planten en dieren en heeft u er ook een gevoel bij.

Wellicht dat u bij het woord “marketentster” geen beeld heeft en zal dit woord ook snel weer uit uw gedachten verdwenen zijn. Tenzij u geprikkeld wordt door dit woord en de betekenis gaat opzoeken. Grote kans dat u het ook dan ook nooit meer vergeet.

Goed woordenschatonderwijs bestaat uit het oriënteren op het nieuwe woord, er betekenis aan geven, het woord herhaald gebruiken in verschillende contexten. Tot slot controleren of de leerlingen de nieuwe woorden ook onthouden. Op de Mauritsschool gebruiken we hiervoor dus de eerder genoemde thematafels, paraplu’s en monsters. Daarnaast gebruiken we nog veel meer spelletjes, raadsels en werkvormen om te zorgen dat uw kind met een zo groot mogelijke woordenschat naar het voortgezet onderwijs gaat.

VERJAARDAGEN

Februari 2016 Naam

Marije Cebelle Jonathan Jayno Nolan Lieke

Dag Groep

8 8 9 1 2A 3 Mattánja 11 1 15 4 Allyson 16 8 17 8 Mark Elin Ward Mirne Marijn Marc 17 7 17 3 18 1 18 3 22 5B 23 7 Lisanne 24 8 24 1

SCHOOLVOETBAL 2016

Het schoolvoetbaltoernooi voor de kinderen uit groep 5 t/m 8 komt er weer aan. Dit jaar zal het schoolvoetbaltoernooi gehouden worden op woensdag 6, 13 of 20 april. Het is nog niet bekend welke groep er op welke datum wordt ingedeeld. Volgende week zal er in de klas van uw kind een inschrijflijst rondgaan, zodat we kunnen inventariseren of we met een team mee kunnen doen. De afgelopen jaren is het schoolvoetbal een erg gezellige en sportieve activiteit geweest. Wij hopen ook dit jaar weer met 4 teams mee te kunnen doen. Vindt u het leuk om een team: meisjes 5/6, meisjes 7/8, jongens 5/6 of jongens 7/8 te coachen of te trainen voorafgaand aan de wedstrijden, dan kunt u

via MijnSchool reageren.

BERICHT VAN DE OUDER COMMISSIE (OC)

Met ingang van 1 januari 2016 hebben Sacha van Ieperen (voorzitter) en Lisette Hendriks afscheid genomen van de OC. Middels deze weg wil de directie, het team en de OC beide dames hartelijk danken voor hun enthousiaste en belangeloze inzet voor de school. Met het vertrek van Sacha en Lisette zijn er plaatsen vrijgekomen binnen de OC. Anouk Hagmeijer (moeder van Alessia groep 4) neemt per 1 januari de rol van voorzitter op zich. Per februari komt Shirley de Graaf ( moeder van Quinty uit groep 4) de OC versterken.

Daar extra hulp zeer welkom is, is de OC op zoek naar nog meer enthousiaste ouders die de OC willen versterken. De OC ondersteunt de directie en het team bij het organiseren van onder andere het Sinterklaasfeest, het Kerstfeest, de Koningsspelen en de musical. Daarnaast organiseert de OC de startdag en de klassenavonden. Vindt u het leuk om de OC te komen versterken of bent u geïnteresseerd en heeft u behoefte aan meer informatie, dan kunt u dit kenbaar maken bij de directie en/of de voorzitter van de OC, Anouk Hagmeijer (moeder van Alessia groep 4). Vriendelijke groet, de OC.

OPROEP KASCONTROLECOMMISSIE

Jaarlijks worden de inkomsten en uitgaven van school door een kascontrolecommissie gecontroleerd. Deze commissie bestaat uit minimaal twee ouders. Omdat er een nieuwe ouder nodig is, vragen wij u via deze weg of iemand één avond wil vrijhouden om de twee schoolrekeningen die we hebben te controleren. Het gaat om de rekening van de ouderbijdragen en van de eigen inkomsten. Mocht u dit willen doen, geeft u zich dan op bij de directeur van de school, Hilbert Boverhof. In overleg zal dan een avond voor deze controle worden gepland.

EEN DAG TRAINEN ALS EEN PROFVOETBALLER

Op vrijdag 26 februari 2016 organiseert Jeugdvoetbalopleiding de uitdagende Jeugdvoetbaldag. Dit is in de voorjaarsvakantie. Op de velden van VSV Vreeswijk.

Voor wie ?

Jongens en meisjes vanaf 6 jaar tot en met 15 jaar. Iedereen kan zich aanmelden. Je hoeft dus geen lid te zijn van een vereniging!

Voor keepers is er een specifiek keepers-programma opgenomen, onder leiding van professionele keeperstrainers.

Voor meer informatie klik hier.